Dodaj do ulubionych

>> WRZESIEN - September 2018

01.09.18, 00:17

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0544e6398a69.jpg

Witam w nowym miesiacu wrzesniu szanowne grono VISTULAN.
Obserwuj wątek
    • xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 01.09.18, 07:06
      w tej chwili 14*C a ma być max.19*C
      pochmórno i smutno.

Dobrego Dnia Wam Życzę
      • jaga_22 Re: >> WRZESIEN - September 2018 01.09.18, 08:36
        I ja witam z słoneczkiem,jest fajnie,a ma być 25st.
        Na słonku jest 32.
        Miłego dnia.
    • lusia_janusia Re: >> WRZESIEN - September 2018 01.09.18, 08:34
      https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3ece5b1c4140.jpg

dziewiąty miesiąc w roku, według kalendarza gregoriańskiego, ma 30 dni.

Nazwa miesiąca (według Brücknera) pochodzi od kwitnących w tym miesiącu wrzosów (por. ukr. вересень / wereseń, błr. верасень / wierasień). Dawniej używano również nazwy pajęcznik od nici babiego lata. Łacińska nazwa September (‘siódmy miesiąc’; zobacz: kalendarz rzymski) została zapożyczona przez większość języków europejskich.

We wrześniu następuje równonoc jesienna na półkuli północnej, a wiosenna na półkuli południowej. Pod względem meteorologicznym jest to w Polsce miesiąc jesienny
      • lusia_janusia Re: >> WRZESIEN - September 2018 01.09.18, 11:10
        Za morzem macie piekna pogode, Kendo tez potwierdzila , ze bedzie
        goraco podczas jej podrozy.

*maria88, wyjechala na weekend na Roztocze wczesniej wspominala,
        to pogoda jej dopisuje i zdrowie z Hakusiem rowniez mam nadzieje.

*Jaga, od rana juz proboje dreptac a Xystos jak zwykle za budzika pracuje,
        *Pia pewnie odsypia polowe nocki. ??

Przyjemnej soboty Nam zycze, a wydaje mi sie ze to niedziela od rana.
        • xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 01.09.18, 11:52
          bo ja się z Kogutem budzę,nie z Kurami.
          • maria88 Re: >> WRZESIEN - September 2018 01.09.18, 15:29
            I ja witam. Dzisiaj sobota to wiecej sprawek.
            Kupiłam drugi raz 3 kg sliwek /po 1.50gr/
            i mam w sumie 20 słoików dwu szklanowych
            dżemu. Uwielbiam taki dżem bo nigdy nie robię
            bardzo słodkiego. Psina sie wyleguje
            bo cieplutko +27 ale za niedługo ruszymy na
            przechadzkę.Bardzo mnie rozleniwia to ciepełko
            a mam jeszcze przesadzic aloesy i geranium
            bo wyroslo na oknie pod sufit dlatego pije kawkę.
            Xystos chyba "na wczasach " po wyjezdzie Kendo.
            Nie wyjechałam na Roztocze bo nie mogę psiny
            odkleszczyć /strupek na szyji jeszcze nie odpadł/.
            I tak to. JAGA chyba lepiej bo nie narzeka na zdrówko.
            Zawsze niech będzie slońce... jak w piosence.
            W starszym wieku zdrowie i nastrój zalezą jednak od pogody
            • xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 01.09.18, 17:36
              jestem w domu tym razem,"wczasy" zaczynam
              od października a w miedzyczasie okolo cztery
              dni w szpitalu w celu kontroli i ew.przekalibrowaniu aparatury do oddychania,
              pozatem wszystko jest spoko,trwam.

pozdrówka i lizki dla Hakusia
              • xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 02.09.18, 05:44
                w tej chwili 9*C a ma być 21*C
                jest mgliście.

Miłego Dnia Wam Życzę
                • lusia_janusia Re: >> WRZESIEN - September 2018 02.09.18, 08:14
                  Slonce wstalo dzisiaj wczesniej niz ja, bedzie chyba przyjemny jesienny dzien.
                  Dzisiaj tez sie wybiore na rower, obiad mam gotowy, to sie troche ponudze
                  przy niedzieli.?

*maria88, zaprawia sliwki wczoraj w Lidl podobne sliwki do wegierek byly po 29.- kr
                  w Polce co roku z nich robilam przetwory, w poniedzialek pojde na ryneczek i kupie
                  borowki czerwone "lingon" i zaprawie w sloiki do mieska i nalesnikow lubie,
                  lekko kwaskowe(winne) dzemiki wychodza, najpierw je dobe wymroze w zamrazarce,
                  zeby zgubily posmak goryczki.

Moj aleos jeszcze rosnie, kupilam go na wiosne, wiec za maly zeby go przesadzac,
                  doczytalam sie ze nie lubia jak zminia im sie miejsca w oknach.

*Jaga cieszyla sie sloneczkiem, ktore pozwala jej szybko wracac do zdrowia.
                  *Xysts pewnie wyprzedzil dzisiaj budzik z kurnika, poranki o tej porze juz
                  cimne.

Zdrowej i przyjemnej niedzieli Nam zycze.
                  • maria88 Re: >> WRZESIEN - September 2018 02.09.18, 08:29
                    LUSIU zgodnie kalendarzem to jeszcze lato do 22go wrzesnia.
                    U mnie od rana slonecznie i +15 było o 7mej.
                    Zaraz będę spacerować.
                    Dobrego dnia ze słoneczkiem zyczę.
                    • lusia_janusia Re: >> WRZESIEN - September 2018 02.09.18, 10:32
                      *maria88, kalendarz ma swoja pogode, a aura pokazuje co dzien
                      swoja pogode i tak ja odbieram, Wieczory sa b.chlodne a ranki
                      wilgotne i mgliste co odczuwa sie wiekszy ziab, teraz juz slonce
                      ogrzalo troche powietrza i ziemi wiec wybieram sie na rower.

Przjemnego poludnia ze spacerkami Nam zycze.
                      • jaga_22 Re: >> WRZESIEN - September 2018 02.09.18, 14:10
                        Witam ciągle ze słoneczkiem.Berdzo ładny był dzień,chyba 27,ale wcale nie gorąco.
                        Pomału się kuruję,a kotki mi w tym pomagają.Jutro jadę do ortopedy i chyb też ładny dzień zapowiadali.
                        Jestem pod dobrą opieką smile

https://oi63.tinypic.com/so94jk.jpg

• lusia_janusia Re: >> WRZESIEN - September 2018 02.09.18, 16:26
                          *Jaga, to bardzo dobrze, ze powracasz do zdrowia, kotki Twoje wyczuly
                          Twoja slabosc chorobowa i pomagaja swoimi fluidami Ci wyzdrowiec;
                          to jest udowodnione naukowo.

A Myszka cos jakos wyglada przytyta, albo tylko tak lezy i wyglada.
                          • jaga_22 Re: >> WRZESIEN - September 2018 02.09.18, 18:18
                            Lusiu,na pewno przytyła,bo niesamowicie żarta.
                            Leży trochę nieszczególnie co jej dodaje wagi.
                            Tu trochę szczuplejsza.Kluseczka big_grin

https://oi67.tinypic.com/2i92d8j.jpg

https://oi65.tinypic.com/2hnvwbs.jpg
                            • lusia_janusia Re: >> WRZESIEN - September 2018 02.09.18, 19:06
                              Jaga widac na zdjeciach roznice, ale pysio(mordke) ma bardzo ladne.
                              • xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 03.09.18, 05:59
                                w tej chwili 14*C a ma być max.19*C
                                słońce się przedziera zza chmur,
                                to dobra pogoda na podróże i zsłatwianie spraw

Miłego Dnia Wam Życzą
                                Xystos z Kogutem
                                • lusia_janusia Re: >> WRZESIEN - September 2018 03.09.18, 09:22
                                  *Xystos, cos tego slonca nie widac, pewnie dobrze mu bylo
                                  w niedzielna pogode i teraz wypoczywa.

Mamy poniedzialek pierwszy we wrzesniu do kalendarzowej
                                  jesieni juz nie daleko ale u mnie juz aura na to wskazuje.

Samych przyjemnosci, zdrowka, zalatwienia pomyslnie spraw
                                  Nam zycze.

Ja czekam bo ma przyjechac hydraylik , zrobil sie stop w kuchni w zlewie.
                                  • xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 03.09.18, 10:35

..eetam,z pewnością przyjdzie jakaś hydraulica-
                                    szykuj kawę i ciastka.
                                    • xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 04.09.18, 05:58
                                      w tej chwili 11*C a ma być max. 21*C
                                      słońce wschodzi na czerwono,zanosi się
                                      na słoneczny jesienny dzień.

Miłego Dnia Wam Życzę
                                      • lusia_janusia Re: >> WRZESIEN - September 2018 04.09.18, 09:16
                                        Poniedzialek byl slonecznym cieplym dniem u mnie, i dzisiaj zapowiada
                                        sie rowniez podobnie.
                                        Nasza Jaga, i maria88, nie zjawily sie wczoraj, miejmy nadzieje, ze nic
                                        niepokojacego ich nie trapi.

Dzisiaj planuje rower pol obiadu mam wiec prosto cos do niego wykombinuje.

Slonca i ciepla w sercach Nam zycze nie pominajac szlachetnego zdrowia.
                                        • maria88 Re: >> WRZESIEN - September 2018 04.09.18, 10:12
                                          Witam. Pochmurnie ale cieplo +20. Ma cos chyba padać.
                                          Znowu chyba mam problem z psiną. Zauwazyłam
                                          miękkie uwypuklenie na prawym pośladku wielkosci
                                          1,5cm. Nie bolesne przy dotyku. Tak myslę że
                                          na razie poobserwuję . Moze zrobie okład z kapusty.
                                          Moze to po zastrzykach?
                                          Moje leczenie nagietkiem dało dobry rezultat.
                                          Jest malusienka tylko blizna.
                                          Wczoraj miałam dzien kulinarny . Nalepiłam pierogi ze sliwek
                                          na kilka dni. Część zamrozona.
                                          Dzisiaj wiecej relaksu i zajecie sie zdrowiem.
                                          Dobrego dnia dla Was.
                                          • xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 04.09.18, 13:15
                                            to uwypuklenie to "fettknutan" tj.zakapslowany
                                            guzek tłuszczowy,Rex też taki miał na piersi
                                            między przednimi łapkami,to nieboli lecz nienależy tego masować by niepękło i nierozlało sie ,Rex żył z tym cztery lata a
                                            umarł na serce.
                                            • maria88 Re: >> WRZESIEN - September 2018 04.09.18, 15:33
                                              To chyba nie to Xystosie.Spotykam na spacerze pana z yorkiem, który ma cos
                                              podobnego tylko znacznie większe i w tym samym miejscu.
                                              Psina jest starsza od mojego. Zagadnę i popytam.
                                              Chyba u Jagi wszystko okey.
                                        • jaga_22 Re: >> WRZESIEN - September 2018 04.09.18, 10:13
                                          Jestem...wczoraj byłam u ortopedy ,naczekałam się,bo było godzinne opóźnienie,
                                          dostałam skierowanie na Rezonans.Dziś jadę na zdjęcie szwów.
                                          Trochę się boję,czy wszystko w porządku.
                                          Dobrego dnia.U nas 26st

https://oi65.tinypic.com/2jagi9l.jpg
                                          • lusia_janusia Re: >> WRZESIEN - September 2018 04.09.18, 18:51
                                            *Maria88, same klopoty z Hakusiem, moze to nic groznego, ale nic nie
                                            ma bez przyczyny?. Zdrowka Wam zycze obudwojgu.

Jaga samo zdjecie nie boli, ale jak je wyjma to sprawdzaja czy sie cos nie
                                            budowalo niedobrego pod nimi, moga troche naciskac i przyciskac, ale to chyba juz
                                            tak nie bedzie bolalo,
                                            Myszka ma sobie juz b.b.dobrze u Was zagospodarowala swoja tozsamoscia kazdy
                                            katek.
                                            Pogoda rowniez dopisala, zrobilam jenda runde przed poludniem, zaraz sie wybiore
                                            na ostatnia, chyba te moje tabletki nabijaja mi wage?...
                                            Przyjemnego wieczoru Nam zycze.
                                            • maria88 Re: >> WRZESIEN - September 2018 04.09.18, 18:55
                                              Lusiu widac, że zdrówko Ci wrócilo bo rowerkujesz.
                                              Uważaj jednak aby nie zepsuć nadmiarem ruchu.
                                              • alfredka1 Re: >> WRZESIEN - September 2018 04.09.18, 20:28
                                                Kochani , odpoczywajcie , nie szalejcie z rowerkowaniem i innymi uciechami .

Xystosie , czy długo będziesz wolny ale "bezopieczny" ?? a może Mama z Tobą pomieszka ?/.

pozdrawiamy rodzinnie …
                                                po tym co w Kraju to już brak chęci do pisania sad(
                                                • xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 05.09.18, 07:53
                                                  Alfredko,moja mama i ja to jak woda
                                                  i ogień,możemy być z sobą na jskimś
                                                  przyjeciu ale nie na codzień.

w tej chwili 11*C a ma być 22*C
                                                  o siódmej otworzyłem okno nosież
                                                  i zachlysnolem sie slońcem o rześkim
                                                  powieyrzem poranka,było wspaniale.

czy pamiętacie gimnastykę poranną
                                                  w polskim radio z lat 50tych? ,szkoda
                                                  że już niema tej auducji.

Miłego Dnia Wam Życzę
                                                  • lusia_janusia Re: >> WRZESIEN - September 2018 05.09.18, 09:21
                                                    *Xystos, nie wierze, cyzbys mial ochote na gimnastyki o poranku?
                                                    *maria88, *Alfredka, jeszcze mnie troche noga pobolewa, ale nie
                                                    potrafie siedziec i wsluchiwac sie w bole, korzonki jakos mi przeszly
                                                    ale musze uwazac na szybkie ruchy.
                                                    *Jaga, ma oaze kwiatow na balkonie, Myszka to potwierdza bo widac
                                                    czuje sie tam b.dobrze.

Ja nocke mialam beznadziejna, o 3 nad ranem usnelam, ogladalam po kolei
                                                    tv i nic z tego nie pamietam, pospalam do 8,30.
                                                    Pogoda za oknem cudowana, chyba wykombinuje jakis wypad za miasto,
                                                    pieszo albo rowerem.

Przyjemnej srody Nam zycze.
                                                  • xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 05.09.18, 09:52
                                                    "*Xystos, nie wierze, cyzbys mial ochote na gimnastyki o poranku?"

..wspomnienia dziecoństwa,a poranna
                                                    gimnastyka przy otwartym oknie dla
                                                    staruszków wskazana ..albo dostaną
                                                    zapalenia płuc albo będą żyć długo w
                                                    zdrowiu.
                                                  • maria88 Re: >> WRZESIEN - September 2018 05.09.18, 12:27
                                                    Witam ze słoneczkiem. Widze że Xystos chce rozruszac swoje ciałko.
                                                    Bardzo sie cieszę,że nabierasz chęci. Masz rolator ,jest pogoda
                                                    to popros o pomoc i na spacerek.
                                                    LUSIU bądz ostrozna w samotnych spacerkach za miasto.
                                                    ALFREDKO masz racje,że to co teraz sie wyrabia w tym kraju
                                                    to zyc sie nie chce.
                                                    Wszystkich pozdrawiam i zdrówka.
                                                    Moje plany?- zaraz będe robic ocet z jabłek
                                                    a potem chyba psina mnie wyciagnie z domu.
                                                  • alfredka1 Re: >> WRZESIEN - September 2018 05.09.18, 16:23
                                                    … troche wspomnień :
                                                    rok 1936 , ranek , jest 7.30 Mama włącza radio i cooo ??? gimnastyka poranna !!
                                                    muszę wstać ale na szczęście nie gimnastykować . I czas do szkoły i tak aż do wakacji .. buu
                                                    i tak do wakacji 1939 r.
                                                    a niechby była ta gimnastyka ale nie! była wojna .
                                                    Po wojnie też nadawano ale radia nie mieliśmy i nie pora byłaby na gimnastykę .
                                                    ale to inny temat.
                                                  • xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 05.09.18, 16:32
                                                    ja pamietam poranne gimnastyki,
                                                    pamiętam głos tego pana ale niepamiętam jak się nazywał,

ja lubiałem te poranne gimnastyki
                                                    lecz zupy mlecznej nigdy nielubiłem-na szczęście mieliśmy
                                                    Pieski i zawsze któreś z nich się
                                                    poświęcało.

Pzdr.
                                                  • maria88 Re: >> WRZESIEN - September 2018 05.09.18, 18:03
                                                    Od lat 50tych gimnastyke prowadził Karol Hoffman
                                                    a wczesniej chyba Fibich /imienia nie pamiętam.
                                                    ALFREDKO to dużo pamiętasz. Zdrówka.
                                                  • xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 05.09.18, 19:01
                                                    www.polskieradio.pl/8/2384/Artykul/1539804,Awaria-amerykanskiej-lampy-radiowej-Ze-wspomnien-Stanislawa-Fibicha
                                                    poszperałem w Google i znalazłem.
                                                  • alfredka1 Re: >> WRZESIEN - September 2018 05.09.18, 19:49
                                                    Maryniu , ja musze pamiętać … miałam już sześć lat i uczęszczałam do 1. klasy smile)
                                                    Henryku , link poslalam do Wędrowca i Wodnika .
                                                    Pozdrów bliskich a raczej bliskie ..
                                                    Uściski serdeczne .
                                                  • xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 06.09.18, 05:40
                                                    Dziękuję za uściski Alfrrdko i też
                                                    uściski ślę.

w tej chwili 12*C a ma być 20*C
                                                    jest mgliście ale od dziewiątej
                                                    możemy się spodziewać przebłysków słońca.

Miłego Dnia Wam Życzę
                                                  • maria88 Re: >> WRZESIEN - September 2018 06.09.18, 16:23
                                                    Witam. Do poludnia bylo słonecznie a teraz pochmurnie
                                                    i chlodniej. Ale dobrze że nie gorzej.
                                                    Podobnie jak JAGA lubię cieplutko.
                                                    A JAGI nie ma, chyba odwiedza gabinety.
                                                    Zdróweczka i dobrego nastroju.
                                                  • alfredka1 Re: >> WRZESIEN - September 2018 06.09.18, 17:26
                                                    Pamietacie tę SOSNĘ ?

24tp.pl/n/50705
                                                    oby nie umarla … pamiętam ja od zawsze .
                                                  • xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 06.09.18, 18:54
                                                    tak,Jaga chyba uprawia obiegówkę,
                                                    niezazdroszczę jej,trzeba mić zdrowie
                                                    do tego albo pomoc bliskich.
                                                  • lusia_janusia Re: >> WRZESIEN - September 2018 06.09.18, 22:54
                                                    Dopiero nabralam zapalu do kompa, caly dzien snulam sie z kata w kat
                                                    robiac mala inwentaryzacje. przybilam tez polke w kuchni i od razu ja
                                                    zagospodarowalam, przelecialam z odkurzaczem po pokojach i posiedzialam
                                                    chwile z( p,Basia 82 lata co corka ja na stale tutaj przywiozla, wczoraj
                                                    pdrzucily mi sliwki Victoria, b,dobre).
                                                    I tak zlecial mi caly dzien.

*Alfredka, nigdy nie slyszalam o tej "sosnie", ale szkoda takiego
                                                    "obiektu", ktory byl znakiem rozpoznawczym.

*Jaga, chyba teraz ma problemy pooperacyjne, co dzien chyba na zmiany
                                                    opatrunkow musi jezdzic?- zdrowka zycze Jago i cierpliwosci.

*maria88, teraz to pogody beda w kratke, albo ranki wilgotne i zimne,
                                                    w poludnie slonce przygrzeje i po godz,16, powtorka poranka.

• xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 07.09.18, 03:57
                                                    ciepła noc,w tej chwili 16*C a ma
                                                    być 21*C,o słoneczku nic nienapiszę bo za oknem czarno.

Kogut na mnie naburał że zawcześnie i z kurnika niewyszedł
                                                    tylko przytulił się do swej Kury.

Miłego Dnia Wam Życzę
                                                  • lusia_janusia Re: >> WRZESIEN - September 2018 07.09.18, 09:11

Dzisij sobie poluzuje, zostaly mi tylko letnie buty do posortowania
                                                    i ew. pozbycia sie starych czlapow, chociaz niektore b.wygodnie sie
                                                    w nich chodzi.

Teraz za plecami slonce zza chmur zaczyna niesmialo wygladac, bedzie chyba
                                                    rowniez piekne dzien.
                                                    Wczoraj mielismy nacieplejszy dzien w calym kraju 24,o C

Zycze Nam przyjenego piatku.
                                                  • maria88 Re: >> WRZESIEN - September 2018 07.09.18, 11:27
                                                    Witam.U JAGI zabieg był powazny. Dziwilam
                                                    że się sama sobie chce radzić. Moze po
                                                    kontroli jest na oddziale?Bo z domu to by się
                                                    odezwała.
                                                    Xystosie nie zarywaj nocek albo podsypiaj w
                                                    dzień.
                                                    Pogoda dzisiaj nie ciekawa. Pochmurnie
                                                    ale nie zimno +20. Brakuje mi słoneczka.
                                                    Zyczę dobrego samopoczucia.
                                                  • jaga_22 Re: >> WRZESIEN - September 2018 07.09.18, 14:14
                                                    Dzięki Mario za pamięć o mnie.Nie mam co pisać,więc się zawiesiłam,bo kogo to obchodzi.
                                                    Jeżdżę codziennie do kontroli ,a sama robię przy pomocy męża potrzebne zabiegi.
                                                    Następna wizyta w poniedziałek.Jest lepiej
                                                    Serdecznie pozdrawiam.
                                                  • maria88 Re: >> WRZESIEN - September 2018 07.09.18, 16:01
                                                    Dzięki za info. Stan był powazny to teraz powolutku
                                                    i będzie okey. Ciekawa jestem czy powiedziałas cos tej
                                                    lekarce co przepisywała Ci leki na zołądek bo ja
                                                    od miałam podejrzenie że to nie to.
                                                    O kilka dni stan sie pogarszał i mogło byc jeszcze gorzej.
                                                    Wracaj do zdrówka i więcej poleguj.
                                                  • xystos Re: >> WRZESIEN - September 2018 07.09.18, 18:00
                                                    kuruj się Jagóś

albo po naszemu

krya på dig
                                                  • lusia_janusia Re: >> WRZESIEN - September 2018 07.09.18, 19:05
                                                    Pogoda sloneczna sie nie utrzymala caly dzien, kolo poludnia
                                                    chmura pelka i pozniej przestalo padac, ale juz slonca nie bylo.

Jaga rozumie Cie,ze jestest w dyskomfortowej sytuacji ze zdrowiem, ale
                                                    prawie co dzien o Tobie sie u nas wspominalo. Kuruj sie kuruj dluzej to wszystrko
                                                    trwa juz w naszym wieku.
                                                  • pia.ed WRZESIEN - September 2018 ... cieplo 07.09.18, 22:13

U mnie tez czwartek byl ostatnio najcieplejszym dniem ... W telegazecie nie podali temperatury
                                                    ale jak odczuwalam, musialo byc 23 - 24 stopni C ... Przez caly dzien chodzilam w przewiewnej bluzce i szortach,
                                                    a na nogach mialam klapki ... takze wtedy, kiedy po godzinie szostej wieczorem wracalam z glosowania.

Zreszta nie ja jedna bylam letnio ubrana: niektore dziewczyny w ostatnich dniach
                                                    nosily koszulki na ramiaczkach, a czasem nawet paradowaly w uzywanym normalnie
                                                    na silowniach szerokim biustonoszu. No i w szortach odkrywajacych posladki!

Lusiu, chyba chwilowo "przeprosilas" swoje letnie rzeczy? wink

Cztery lata temu, kiedy w pazdzierniku bylam w Dziwnowku i w Szczecinie, tez mialam na sobie letnie ciuszki!
                                                    Oczywiscie w samochodzie lezaly cieplejsze rzeczy ... przygotowana bylam takze na deszcz,
                                                    bo zawsze kiedy ruszam sie z domu, wiem ze moze nastapic pogorszenie pogody ...wedlug powiedzenia:
                                                    "przezorny zawsze zabezpieczony" big_grin

.

.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... cieplo 08.09.18, 07:11
                                                    w tej chwili 7*C a ma być 18*C
                                                    jest słonecznie

Miłego Dnia Wam Życzę
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN - September 2018 ... cieplo 08.09.18, 11:26
                                                    Witam...
                                                    U mnie jeszcze ładna pogoda,wczoraj było gorąco,dziś 24,choć podawali 25.
                                                    Powolutku w końcu stanę na nogi.W poniedziałek znowu jadę.
                                                    A mi jest szkoda lata,podobno ma być ciepło do końca września.

https://oi68.tinypic.com/2hrcwsg.jpg
                                                  • pia.ed WRZESIEN - September 2018 ... 08.09.18, 11:39

jaga_22 napisała:

> Powolutku w końcu stanę na nogi.W poniedziałek znowu jadę.

A kiedy nastapilo pogorszenie?
                                                    Przeszukalam kilka tematow na Vistula
                                                    i nie znalazlam zadnego wpisu na ten temat ...

Ostatnie co widzialam, to ze obawiasz sie zdjecia szwow,
                                                    pewnie z tego powodu, ze ma zwyczaj bolec ...

Wczoraj bylo 20 C dzis jest tzw. pogoda zmienna
                                                    raz slonce, raz chmury ... nie wiadomo jak sie zakonczy ten dzien.

.
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN - September 2018 ... 08.09.18, 13:13
                                                    Pogpdnie u mnie tez. juz zaliczylam rowerkowanie, pogadalamna na podworku
                                                    z Jola i jej mama p,Basia, i nastawilam obiad, bedzie dzisiaj troche pozniej, bo
                                                    pozwolilam sobie pozniej sie zciagnac z lozka, energia mnie rozsadza chyba sie
                                                    wezme za okna od wschodu juz nie ma tam slonca to sie dobrze myje.

Jagi kwiatek pieknie kwitnie i widac ma jeszcze paczki to pokwitnie do konca
                                                    wrzesnia albo jeszcze dluzej jak bedzie wzgledna pogoda.

*Pia, mam zawsze pare letnich bluzek na wieszaku, to nie bylo tak zle,
                                                    jestem cieploluba, wiec wygrzewalam sie w sloneczku troche na balkonie, ale
                                                    chlodny wiatr omiata.

*Maria88, ma wychodne w "Hakusiem", trzeba korzystac z bezdeszczowej pogody.

Przyjemnej soboty Nam zycze.
                                                  • alfredka1 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 08.09.18, 13:45
                                                    Pogoda bez zmian … niestety sad susza saharyjska prawie , a na południu Kraju pada .
                                                    Cieszę się z poprawy zdrowia Jagi ..
                                                    przeczytałam o kukurydzy w Szwecji do Bałtyku wsypanej … ciekawostka badawcza .

• xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 08.09.18, 14:23
                                                    daj linka do tej morskiej kukurydzy,proszę.
                                                  • maria88 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 08.09.18, 15:34
                                                    Witajcie. W tej chwili slonecznie i cieplo.
                                                    Ale chmurki tez widać. Ma byc ładnie
                                                    i w następnym tygodniu. Oby jak najdłuzej.
                                                    Tez pochowałam na tył szafy wiekszość
                                                    letnich rzeczy tylko kilka awaryjnie jest pod ręką.
                                                    W bloku zaczął się remont na pietrze więc
                                                    od rana warczenie i stukanie a psina szczeka
                                                    bo nie może spać.
                                                    Dzisiaj doczytałam sie w necie
                                                    że moja psina ma problem z prostatą
                                                    Musze jeszcze w wolnej chwili poszukać więcej
                                                    informacji co mozna samemu i jak
                                                    nie dopuscic do szybkiego rozwoju.
                                                    Nie chcę go poddawać operacjom
                                                    i antybiotykom. I tak nabrał się tego
                                                    co nie miara.
                                                    JAGO myslę, że do poniedziałku bedzie znaczna poprawa
                                                    tylko dietka przez 2-3 m-ce.
                                                    Mnie w szpitalu /byłam operowana na Szaserów/
                                                    dali taka rozpiskę co mi wolno a czego nie.
                                                    LUSIA znowu zaczynie skakanie po oknach i
                                                    bedzie sie potem dziwić dlaczego Ją to czy tamto
                                                    boli.
                                                    PIA ja dzisiaj tez wychodziłam w białych spodniach i białej
                                                    bluzeczce z krótkim rękawkiem i w klapkach.
                                                    Ale bylo to w południe. Juz po 16tej
                                                    robi sie chlodno.
                                                    Dobrego sobotniego nastroju życzę.

• jaga_22 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 08.09.18, 16:38
                                                    Mario,a na co byłaś operowana.Ja mam dietę bogatoresztkową,
                                                    Jeszcze nie jest zagojone,szwy zdjęte,tylko częściowo,do mnie należą okłady.
                                                    Napisałam dużo i skasowałam,bo po co pisać szczegóły.Pia nie było pogorszenia,tylko bardzo powolutku będę dochodziła do zdrowia.dobranoc.

https://oi65.tinypic.com/23sdisp.jpg
                                                  • alfredka1 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 08.09.18, 19:52
                                                    Heniu , wpisz w Google : Szwecja Bałtyk kukurydza .. wszystko opisane ..
                                                    Pozdrawiamy smile
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 09.09.18, 04:55
                                                    w tej chwili 10*C a ma być 19*C
                                                    jest mgliście.

Miłego Dnia Wam Życzę
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN - September 2018 ... 09.09.18, 09:34
                                                    Poczytalam nowych wiesci, o kukurydzy nic nie doslyszalam w zadnych
                                                    wiadomosciach w Tv.
                                                    Jaga trzymaj Myszke blisko siebie to moze szybciej bedzie sie goilo,
                                                    a ona taka slodka.

Maria88, musialam jedno okno umyc, ale Polski znajome z podworka
                                                    zaprosily mnie na kawe i juz pozniej mi sie odechcialo dalszego kontynuowania.
                                                    To pierwsze slysze, o prostacie u pieskow, nasz pierwszy papilon mial czesto
                                                    zapalenie gruczolow pod ogoniem i tam zrobil sie kanal i pecherz sie tam przemieszczal,
                                                    i nie migl sikac. operacja byla b.kosztowna i nie gwarantowala niczego, po pierwszym
                                                    nastawieniu pecherza w odpowiednie miejsce, powrocil ten sam problem.I nie
                                                    bylo wyjscia?..

Wykorzystuje ladna pogode na przebywaniu w sloncu, bo nie wiadomo jaka bedzie
                                                    do konca jesieni i zima, wiec laduje swoje akumulatory.
                                                    Xystos, jak zwykle za budzika pracuje.

Dzisiaj ide glosowac, juz po sniadaniu tylko dopije kawe, jak nie bedzie
                                                    kolejki to zaglosuje, ew. po poludniu pojde, bo to mam b.blisko.

Przyjemnej niedzieli zycze.
                                                  • maria88 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 09.09.18, 10:18
                                                    Dziendoberek. Spacerek w pochmurnej i jesiennej aurze tylko +15.
                                                    Moze sie przejasni.
                                                    LUSIU to jest to o czym piszesz . Własnie wczesniej
                                                    nie kastrowane psy mają takie problemy.
                                                    Tego sie obawiam. U psiny mojej to chyba dopiero
                                                    poczatek. Na razie poobserwuję.
                                                    Dobrej niedzieli i zdrówka i słoneczka.
                                                  • alfredka1 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 09.09.18, 12:33
                                                    Wybory … obyście tylko rozsądnie głosowali /nie tylko Wy ale społeczeństwo szwedzkie/.
                                                    O kukurydzy wczoraj wkleiłam /zapiszcie w Googlach : Szwecja kukurydza Baltyk /
                                                    Pozdrawiamy smile
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 09.09.18, 13:20
                                                    "Wybory … obyście tylko rozsądnie głosowali /nie tylko Wy ale społeczeństwo szwedzkie/."

Alfredko to są wybory rozpaczy,
                                                    podobnie w Polsce trzy lata temu
                                                    głosowali Polacy.

wstępne dane puźnym wieczorem
                                                    a dokładne wyniki jutro po południu.

Pzdr.
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 09.09.18, 15:32
                                                    Wczoraj podałam temat o kukurydzy na "Wiadomości z podanym tematem dyskusji.
                                                    Nikt nie zajrzał.

forum.gazeta.pl/forum/w,11086,159525623,159525623,Wiadomosci_z_podanym_tematem_dyskusji.html
                                                  • alfredka1 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 09.09.18, 19:56
                                                    .. ja też ..
                                                    ale wybory zaćmily resztę ..
                                                    wpis
                                                    Xystosa niestety już nam wiele wyjaśnia ..sad(
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 09.09.18, 21:21
                                                    interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/28479wIToi/pix/ValuSVTriksdagsvalet_MOBIL3.png
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 09.09.18, 21:24
                                                    jest lepiej niż oczekiwałem
                                                    SD będzie "języczkiem wagi"
                                                    w przypadku prawicowego rządu.
                                                  • alfredka1 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 09.09.18, 22:00
                                                    dziękujemy .. bardzo byliśmy niespokojni .
                                                    Dobranoc smile
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 10.09.18, 07:24
                                                    w tej chwili 11*C a ma być 20*C
                                                    ma.padać w południe

o 12:10 przyjedzie pomnie taxówka
                                                    z sjukresor i zawiezie mnie na przewijkę nóg,i od razu przywiezie do
                                                    domu,dobrze funkcjonuje ten serviess

Miłego Dnia Wam Życzę

PS

z powodu wyborów zasnołem po północy,teraz baaardzo śpiący.
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN - September 2018 ... 10.09.18, 09:57
                                                    Czekam na slonce, jakos tak ponuro na pokojach, wczoraj zmienilam
                                                    sobie karnisze w sypialni na firanke, inaczej wisi, ale mi sie to nie podobe,
                                                    musze pomyslec o innych uchwytach do firany, zeby wisiala na tym nowym
                                                    karniszu.
                                                    Pare razy podnioslam rece do gory i wdrapalam sie na krzeslo i korzonek
                                                    ponownie sie odezwal, dzisiaj na luzie nic nie robie, chyba moze przy pogodzie
                                                    zalicze ze 2 rundy na pieszo.

Wybory satysfakcjonujace dla tego co siedzial na swoim stolku z malym
                                                    marginalem do przegrania, zobaczymy jak sie dobiora w nowymm koszyku?..

Zaraz poczytam o tej kukurydzy, bo nie wiem o co chodzi, czyby chcieli
                                                    nakarmic wszystkie ryby w Baltyku po obu stronach.?

Zycze Nam zdrowka na calay tydzien i dla Waszych futrzakow rowniez,
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 10.09.18, 10:04
                                                    coś taka zgaśnieta Lusiu?
                                                    już za dni pare wróci twoja
                                                    siostra i ..znowu udacie się
                                                    na polowanie na ..buciki.

Pzdr
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN - September 2018 ... 10.09.18, 10:41
                                                    *Xystos, buciki juz chyba u mnie odpadaja, bo kolezanka co sobie wlasnie
                                                    takie moje wymarzone kupila z nich zrezygnowala i oddala je mi, za to ze jej
                                                    poczte i kwiatki podlewam podczas jej wyjazdow, a wyjezdza co miesiac.
                                                    Wiec mi sie b.podobaja juz zrobilam w nich premiere.
                                                    A z Kendo i tak zawsze nawzajem sobie towarzyszymy przy kazdych zakupach.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 10.09.18, 12:27
                                                    już w poczekalni u przewijarki,
                                                    może przyjmie mnie wcześniej?
                                                  • maria88 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 10.09.18, 12:34
                                                    Witam tym razem mam sloneczko.
                                                    Przynajmniej na razie. Wzięlam sie za czyszczenie dywanów.
                                                    Lubię sprzątac jak widzę wszystkie katy.
                                                    Xystosie w którym miejscu masz rany na nogach?
                                                    Dobrego dnia wszystkim.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 10.09.18, 12:51
                                                    to nie rany,zawijają mi nogi by wycisnąc wode z nóg bym mógł
                                                    włożyć buty,puźniej dopasują pończochy uciskowe i ew.uszyją
                                                    specjalne buty.
                                                  • maria88 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 10.09.18, 14:47
                                                    Jezeli puchna Ci nogi to pij skrzyp i pokrzywę.
                                                    Powiedz zone żeby przywiozła. Ja mam problem
                                                    podobny z powodu zylaków ale nie dopuszczam do
                                                    duzych obrzeków. Oprócz leków popijam ziółka.
                                                    Skrzyp poprawia funkcje nerek i powoduje,
                                                    wysiusianie obrzęków.i poprawe krązenia.
                                                    Jaga miała byc na zdjeciu szwów ale chyba
                                                    jeszcze nie wróciła.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 10.09.18, 17:02
                                                    biorę analgetica i woda zchodzi,
                                                    dwa razy do szpitala z powodu wody
                                                    i ten sam środek lecz podawany dożylnie,za pierwszym razem "schudłem" siedem kilogramów w cztery dni,za drugim razem tylko pięć
                                                    kilogramów,w moim przypadku zapuźno na ziółka,to są sviter po sepsis,zła praca nerek i stałe uszkodzenia neurolgiczne-to normalne dla wszystkich którzy przeżyli cieżki sepsis-ja niejestem
                                                    wyjątkiem.

przekaż lizki dla Hakusia i sama
                                                    też się dobrze miej.
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 10.09.18, 18:23
                                                    Mario miałam tylko wizytę,a nie zdjęcie szwów.Szwy mają się jeszcze dobrze.
                                                    Jeden chyba dziś przecięli i mam szczelinę,ale może to i dobrze.
                                                    Najważniejsze,że mogę brać już prysznic,sama rozkosz.
                                                    Dziś miałam robione nowe USG brzucha,bo było brzydkie podejrzenie,ale raczej jest dobrze.Pilnujcie zdrowia,bo łatwo jest je utracić.
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN - September 2018 ... 10.09.18, 19:25
                                                    Jaga, juz tyle zesmy przezyli na tym padole ze wiemy co to znaczy utracic
                                                    chociaz jego troszke, przynajmniej ja, staram sie jak moge a mimo to co
                                                    zawsze wskoczy cos chorego na mnie, ale sie nie poddaje, glowe pod pache i do
                                                    przodu do zycia.

*Maria88, ja tez dzisiaj mialam miec wolne, ale slyszalam ze w pralni na dole
                                                    cicho wiec wypralam chodnik z kuchni i narzute z kanapy i obleczki z poduszek,
                                                    reszte dosuszylam na balkonie bo juz nie mialam sily deptac po schodach.
                                                    Pozniej na to wszystko odkurzylam wlosci, zaliczylam runde i odpoczywam po
                                                    kolacji z ziolowa herbatka, po 20 bede dzwonic do Kendo tak sie umuwilysmy.

• jaga_22 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 10.09.18, 19:35
                                                    Pozdrów Lusiu Kendo.Ja już zmykam,bo też jestem zmęczona,mimo,że nic nie robiłam.
                                                    Dobranoc
                                                  • wodnik33 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 10.09.18, 21:02
                                                    Henryku , pozdrawiam i życzę oby jak najrzadziej Cię odwadniano .
                                                    Dobrze , że opieka lekarska jest jak należy ...
                                                    Alfredce zainstalowałem /prawie/ swój komputer
                                                    serdecznie pozdrawia ....
                                                    czy duży kac po wyborach ??
                                                    u nas to dopiero się szykuje .. az strach myśleć sad((
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 10.09.18, 21:35
                                                    przegrańcy jak kaczmi obtrzasneli
                                                    pióra i wszystko sie uspokoiło

to ludek bez jaj
                                                    nic wielkiego sie niestanie
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 11.09.18, 05:06
                                                    w tej chwili 13*C a ma być max 17*C,jest i cały dzień ma być pochmurnie-jesień u nas zaczyna
                                                    się cały miesiąc wcześniej niż w
                                                    centralnej Polsce.

za chwilke zadzwonie i obudzę Kendo coby na dyliżans się niespuźniła.

Miłego Dnia Wam Życze
                                                  • maria88 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 11.09.18, 09:32
                                                    Chłodny +12 ale sloneczny poranek. Ma padać z tem,p.do +20.
                                                    Ale jutro ma byc lepiej. Te chlodne poranki na spacerowanie
                                                    to to czego moje zdrowie nie lubi. Potem mam problem z zatokami.
                                                    Ale i tak pogoda jest ładna. Oby tak najdłuzej.
                                                    Xystosie to masz dobry nastrój bo żoneczka przyjeżdża.
                                                    Zyczę Jej szczęsliwej podrózy.
                                                    Udanego dnia wszystkim.
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN - September 2018 ... 11.09.18, 10:05
                                                    Ranki wygladaja sie teraz nie ciekawie, jakies takie zamglone i bez slonca.
                                                    Ptaszki jesienne juz wyladowaly i swiergaja inaczej, liscie lipy na mojej
                                                    ulicy oblatuja z drzew, czasem ruda wiewiorka przemknie miedzy zaparkowanymi
                                                    samochodami,

Poki co to zadnych sprecyzowanych planow nie mam, okaze sie podczas dnia
                                                    co mi na mysl przyjdzie, chyba jakies gotowanie?, chociaz wyjelam juz przygotowany obiad.

Tak Kendo juz sie zjawi w tym tygodniu, dziekuje za ...dla niej pozdrowienia, przedzwonie
                                                    i przekaze tlefonicznie...

Zycze Nam zdrowka we wtorek.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 12.09.18, 05:36
                                                    w tej chwili 13*C a ma być max 16*C
                                                    pafa deszcz z krótkimi przerwami.

niemogłem spać,cała noc z klasykami

przed południem Kendo powinna być
                                                    w domu

Miłego Dnia Wam Życzę
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN - September 2018 ... 12.09.18, 09:08
                                                    Wrocilam od wampira, b. chlodno i wietrznie po wczorajszych
                                                    opadach deszczu. Kurteczki-puchatki ocieplane juz trzeba na placey zarzucac.

Kendo juz sie odezwala z autobusu za pare minut bedzie w domku wlasnym.
                                                    Obiadek dzisiaj mam, nic juz nie musze, rower odpada bo wieje mi mocno w ucho
                                                    co miala w ni polpasca i chyba juz coraz rzadziej go bede uzywala ku mojemu
                                                    niezadowoleniu.

Zycze Nam przyjemnej srody.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 12.09.18, 10:42
                                                    Kendo jak zwykle po powrocie zajęta
                                                    rozpakowywaniem,układaniem itp
                                                    zakręcona jak słoik,po południu będzie już wypoczęta i będzie z wami.
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 12.09.18, 13:31
                                                    Witajcie,to kendo już w domu? ,to chyba wszystko załatwiła pomyślnie.
                                                    U nas prawie Afryka 27st.Dopiero co przyjechaliśmy i już zdążył mąż ugotować parę kartofelków i jajeczko ze skwareczkami i szczypiorkiem,
                                                    a do tego jogurt.
                                                  • maria88 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 12.09.18, 16:56
                                                    Witam. Po 14tej na balkonie w słońcu temp.45 na termometrze.
                                                    Do tej pory cieplutko i słonko jeszcze się nie schowało.
                                                    Widzę, że wszyscy po docierali do domku. Wychodziłam w południe do
                                                    Biedronki i po powrocie jadło było identiko jak u JAGI.
                                                    Sybkie i smaczne.Witaj KENDO i rób teraz wszystko na
                                                    zwolnionych obrotach bo zdrowie masz tylko jedno.
                                                    U LUSI zimno, jesiennie.Też Nne lubię takich dni.
                                                    Nie chce sie wychodzic a w domu tez czasem zimno.
                                                    Dobrego wieczoru zyczę.

ta
                                                  • kendo Re: WRZESIEN - September 2018 ... Jestem 12.09.18, 19:55

wrocilam rano,
                                                    ale najpierw kufer musialam "zalatwic"
                                                    drugie sniadanie zjesc/odpoczac ,jak nigdy,do pralni nie pobieglam,
                                                    w kincu przez pare dni nie nabrudzilam duzo..
                                                    myslalam,ze sie zdzemne,ale niec nie wyszlo,
                                                    wczesniej sie poloze i "odplyne,

dziekuje za pozdrowienia Mario/Jago

Wasze futrzczki zabawne zwlaszcza Petronelka,widac czuje sie wspaniale w domu,
                                                    Hakus troche niedomaga-ale miejmy nadzieje,ze nic powaznie,

ciekawego wieczoru zycze
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... Jestem 13.09.18, 06:09
                                                    w tej chwili 11*C a ma być 18*C,
                                                    piękne niebo,słońce wschodzi na
                                                    pomarańczowo.
                                                    Kendo spi jak dzieciaczek,zmęczona.

Miłego Dnia Wam Życzę
                                                  • kendo Re: WRZESIEN - September 2018 ... 13.09.18, 08:45
                                                    juz wstalam ludziki,
                                                    zmeczenie dalej trwa,
                                                    przejdzie ,jak zajme sie jaks pracka,nazbieralo sie co nieco,
                                                    wiec nudzic mi sie nie bedzie,

miejcie sobie zdrowo/plany niech ida skladnie
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 13.09.18, 09:16
                                                    Witam już w słoneczku.Dziś też ma być ładnie,wczoraj to już chyba ostatni dzień taki gorący.W tym roku jeszcze nie będą zmieniać czasu,czyli tak jak kiedyś znowu
                                                    przesuniemy zegary do tyłu.
                                                    Dobrego dnia i odpoczynku.

Myszka dosypia.

https://oi66.tinypic.com/3586g47.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN - September 2018 ... 13.09.18, 09:30
                                                    Ranki zimne i w pokojach rowniez, musialam sie ubrac zanim sniadanie sobie
                                                    przygotowalam,(podobnie jak Maria88, odczuwam zmiany temperatur)
                                                    beda teraz dluzsze bo zapronumerowalam sobie gazete regionalna
                                                    i czytam nowe wiadomosci przy sniadaniu, do grudnia a pozniej zobacze jaka
                                                    cene zaproponuja.

Zielonooka dostala piekne futerko az reka sie wyciaga zeby poglaskac.
                                                    Kendo dzisiaj bedzie zakrecona, ale moze wygospodaruje troche czasu
                                                    zeby wpasc do mnie, corka pod wieczor mnie odwiedzi z zakupami dla mnie

Pogoda wymarzona na wypady w plener, zobacze co mnie zainspiruje dzisiaj, obiadek mam
                                                    gotowy, to automatycznie wiecej czasu na relaks.

A nie widze Pia juz kilka dni, czyzby gdzies sie udala na wypoczynek?

Przyjemnego czwartku nam zycze.
                                                  • kendo Re: WRZESIEN - September 2018 ... 13.09.18, 09:40
                                                    *Lusia
                                                    jak sobie przypominam ,
                                                    pisala Pia cos o Warszawie,
                                                    moze tam sie wybrala,
                                                    albo po prostu nie ma checi na net,sa przeciez takie dni..

*Jagi kocie juz widac calkowicie zadomowione i posypia calkowicie zrelaksowana,
                                                    a Jaga powolo powraca do zdrowia...

miejcie sobie udany dzionek.
                                                    *Maria tez z Hakusie na spacerkach lapie pewnie ostanie sloneczne letnie promyczki
                                                  • maria88 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 13.09.18, 10:29
                                                    Dalej słonko nas nie opuszcza i dobrze.
                                                    Będzie krócej zimnych dni i deszczowych.
                                                    Myszka JAGI wygląda jak paniusieczka.
                                                    KENDO rób wszystko na zwolnionych obrotach
                                                    i szanuj zdrowie.
                                                    LUSIA tez bedzie sie relaksować z córcią , to fajnie.
                                                    U nie w bloku remont trwa wiec chyba
                                                    opuszczę mieszkanko na spacery.
                                                    Psina jest pod moja obserwacją.
                                                    Ostatnie moje leczenie jest chyba skuteczne
                                                    bo wrzód się nie odnawia jest tylko blizna
                                                    pod szyją. Tylko jest problem,że nie mogę
                                                    go odkleszczyć.
                                                    Udanego dzionka.

• xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 13.09.18, 10:55
                                                    "Tylko jest problem,że nie mogę
                                                    go odkleszczyć."

niemasz paznokci lub pińcetki?

Pzdr.
                                                  • pia.ed Re: WRZESIEN - September 2018 ... 13.09.18, 11:35

Lusiu, jak na razie sledze wyniki wyborow i o zadnym "udaniu sie na odpoczynek"
                                                    nie ma mowy.
                                                    Zreszta nie mam aktualnego paszportu i nawet nie wiem jak go zalatwic po zmianach!

www.sydsvenskan.se/2018-09-12/onsdagsrakningen-klar-baddar-for-maktskifte-i-malmo

.

.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 13.09.18, 13:14
                                                    dzwonisz na 114 14 i zamawiasz czas,płacisz gotówką,przy okazji zrób
                                                    Nationel ID-kort.
                                                  • pia.ed Re: WRZESIEN - September 2018 ... 13.09.18, 14:04

xystos napisał:

dzwonisz na 114 14 i zamawiasz czas
                                                    płacisz gotówką,
                                                    przy okazji zrób Nationel ID-kort.

>

Place gotowka przy robieniu zdjecia czy przy odbiorze paszportu?
                                                    A ID mi niepotrzebne, bo moje prawo jazdy jest wazne jeszcze 7 lat...
                                                    a potem planuje zejsc z tego padolu ...

.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 13.09.18, 15:49
                                                    a to sobie zchodź,ale przedtem
                                                    daj zarobić państwu,przecież
                                                    kochasz Szwecje?

zdjecia nietrzeba,zdejmą cię na miejscu ..elektronicznie.

Pzdr
                                                  • pia.ed WRZESIEN - September 2018 ... 14.09.18, 01:50

No i znow w Malmö o godz 14 00 bylo najcieplej w calej Szwecji smile 18 C.
                                                    Duzych roznic temperatury nie ma,
                                                    bo o godz 23 00 w Falsterbo blisko Malmö bylo 15,5 C.

.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 14.09.18, 06:59
                                                    w tej chwili 9*C a ma być 18*C
                                                    przeważnie pochmurnie.

Miłego Dnia Wam Życzę
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN - September 2018 ... 14.09.18, 08:35
                                                    *Xystos, pogoda sie klaruje, slonce przedarlo sie przez chmury i dzien
                                                    chyba bedzie podobny do wczorajszego, oby jak najdluzej byla taka pogoda.

*Pia napisala;...
                                                    Place gotowka przy robieniu zdjecia czy przy odbiorze paszportu?
                                                    A ID mi niepotrzebne, bo moje prawo jazdy jest wazne jeszcze 7 lat...
                                                    a potem planuje zejsc z tego padolu ...

Pia, co ty wypisujesz, az sie zgesilam jak to przeczytalam, wg tego co
                                                    u nas piszesz to jestes okaz zdrowia przeciez.

*maria88, ma dni halasu i niewygody podczas remontu w bloku, ale pozniej
                                                    beda mieli lokatorzy czysciutko i schludnie, Dla Mari tez bedzie wiecej sprzatania,
                                                    kurz z remontu wciska sie w kazda szparke.

*Jaga, oczekuje na zmiane czasu potwierdzajac ze cofna go o 1 godz, do tylu,
                                                    a ja tutaj nie slyszalam, ze maja tego nie robic?

*Kendo jak zwykle zakrecona, ale znalazla chwilke czasu zeby wspasc do mnie,
                                                    czekala na nia niespodzianka, podzielilam sie z rultora co upielkam ze smakiem
                                                    tiramisu.

Przyjemnego piatku, relaksu nam zycze przed weekendem, jutro tez jest dzien-sobota.
                                                  • maria88 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 14.09.18, 08:55
                                                    Witam. Wczoraj w słonku miałam 45 stopni. Dzisiaj
                                                    ranek z +15. Jest słoneczko i chyba nie bedzie źle.
                                                    Zaraz spacerek a potem sprawunki na bazarku.
                                                    Zdrówka, dobrej pogody i nastroju.
                                                  • kendo Re: WRZESIEN - September 2018 ... 14.09.18, 09:46
                                                    witajcie piatkowo,

*Mario,
                                                    wlasnie,tym razem na "zwolnionych obrotach wszystko robie"
                                                    tam tydzien bedac musialam odchwascic posesje..wiec sily juz nie te co dawniej,
                                                    sasiedzi pomagali jak mogli sluzac sprzetem i plynami na chwasty...

a co do psiunki,to mozesz go co dzien po ostanim spacerku dobrze "pod zarowa" obejzec,czy nie ma czegos "lazacego po sobie"
                                                    moze jakos dasz rade,zanim minie okres kleszczowy i zaoszczedzisz zdrowia psiunkowi,

*Pia
                                                    ja czekala chyba miesiac na paszport,
                                                    ale robilam w okesie urlopowym,
                                                    na stary mialam dwa miesiace waznosci,ale moglam jeszcze wjechac na niego do kraju za pozwoleniem wladz policyjnych,do innych krajow nie..

*Lusia
                                                    rolada tortowa pyszna,
                                                    pancio nie chcial na zapytanie,ale jak pokazalam jak wyglada,to od razu chcial na talerzyk,
                                                    mamy jeszcze na dzis...

pogodowo zapowiada sie slonecznie,
                                                    ale juz poranki bardzo "zdrowe"

zdroka i samych przyjemnosci na dzis
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 15.09.18, 05:48
                                                    w tej chwili 13* a ma być maxium
                                                    16*C i cały dzueń ma być pochmury.

kendo jeszcze śpi,podałem jej pigóły o 05:30 zażyła,popiła i
                                                    dalej spi,w tym przypadku i Kogut
                                                    niepomoże.

Miłej Soboty z Bliskimi Wam Życzę
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 15.09.18, 08:58
                                                    Witam dopóki mam komputer otwarty.
                                                    Spałam nawet dobrze,aż do 6-tej tylko raz się budziłam.
                                                    Dzień pochmurny i pewnie tak będzie cały dzień.Wieczorem było 16 i teraz też tyle jest.
                                                    Podobno jeszcze wrócą gorące dni po paru dniach ochłodzenia,tylko pewnie już na krótko.
                                                    Dobre i to,bo ja już marznę.Dobrej soboty.
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 15.09.18, 09:06
                                                    Nie rozumiem dlaczego u Was to co powinno być na górze po prawe stronie,a więc logowanie,ulubione fora,
                                                    ulubione wątki i Ustawienia są na samym dole.Wczoraj ledwo znalazłam,bo chciałam przejść na co inne.
                                                  • pia.ed WRZESIEN - September 2018 ... Cos nie tak? 15.09.18, 11:27

jaga_22 napisała:

> Nie rozumiem dlaczego u Was to co powinno być na górze po prawe stronie,a więc
                                                    > logowanie,ulubione fora...

>
                                                    U mnie wszystko jest na górze po prawe stronie tak jak piszesz ...
                                                    A jak widzi to Lusia, Kendo i Xystos? Czekam na odpowiedz.

.
                                                  • maria88 Re: WRZESIEN - September 2018 ... Cos nie tak? 15.09.18, 11:52
                                                    Pochmurnie i chlodno ale mozna wytrzymac
                                                    ten jeden,dwa dni. Potem cieplej w zapowiedziach. Oby.
                                                    Dzien bez planów i na relaksie bo jedzonka gotowe
                                                    i chałupka tez nie wymaga pracki.
                                                    Dobrej soboty i zdrówka komu potrzebne.
                                                  • pia.ed Re: WRZESIEN - September 2018 ... 14.09.18, 12:53

lusia_janusia napisała:

> ** Pia, co ty wypisujesz, az sie zgesilam jak to przeczytalam,
                                                    wg tego co u nas piszesz to jestes okaz zdrowia przeciez. ...

Ile czasu mozna byc "okazem zdrowia"? Frank Andersson, brottare, mlodszy od nas wszystkich,
                                                    tez nie tak dawno byl okazem zdrowia, mial male dziecko, duzo sie w telewizji udzielal,
                                                    a tu nagle zmarl po operacji serca sad chyba w wieku 63 lat ...

> *Jaga, oczekuje na zmiane czasu potwierdzajac
                                                    ze cofna go o 1 godz do tylu,
                                                    a ja tutaj nie slyszalam, ze maja tego nie robic?

Do ewentualnej zmiany czasu jest tylko 1 miesiac, wiec nie wiem czy ktorys kraj zdazy podjac decyzje...
                                                    bo z tego co czytalam w prasie, to UE pozwala kazdemu krajowi zadecydowac,
                                                    czy chce miec stale czas letni czy stale czas zimowy ... czy dalej chce zmieniac!
                                                    .

• pia.ed WRZESIEN - Zmiana czasu najwczesniej 2019 14.09.18, 13:18

www.sydsvenskan.se/2018-09-14/eu-vill-slopa-tidsomstallning-2019

To jest dosc dlugi artykul ... ale kiedy UE postanowi, to kazdy kraj musi zdecydowac sie na
                                                    czas letni albo zimowy
                                                    .
                                                    Na podjecie decyzji bedzie 6 miesiecy, do konca kwietnia 2019 roku.

Måste vi välja sommar- eller vintertid?

Ja. Det är grunden i förslaget. I stället för att alla EU-länder måste införa sommartid
                                                    varje vår så slopas tidsomställningarna för alla när förslaget har gått igenom.

Inget land får alltså på egen hand bestämma att man vill fortsätta
                                                    ställa om klockan två gånger om året.

För att inte skapa onödig oreda krävs att varje land bestämmer sig
                                                    minst sex månader i förväg – det vill säga senast i slutet av april 2019 – vilken tid man tänker ha.

Samma regel ska sedan gälla även framöver: om något land ångrar sig
                                                    eller vill byta tid igen måste man informera om det minst ett halvår i förväg.
                                                    Dagens förslag ska nu i sedvanlig ordning behandlas av EU-parlamentet
                                                    och EU:s medlemsländer i ministerrådet.

.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - Zmiana czasu najwczesniej 2019 14.09.18, 18:38
                                                    naturalny czas dla półkuli północnej
                                                    jest czas zimowy,przestawimy zegary
                                                    zimą i nigdy więcej(?).
                                                  • pia.ed Re: WRZESIEN - Zmiana czasu najwczesniej 2019 14.09.18, 19:14

No wlasnie ... normalny czas to zimowy ... a jesli latem rolnicy chca wczesniej wyjsc na pole,
                                                    to moga to zrobic bez przestawiania zegara, szczegolnie ze obudzi ich pianie koguta smile

.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - Zmiana czasu najwczesniej 2019 14.09.18, 20:48
                                                    pianie koguta nietylko rolnika budzi,
                                                    o której was jutro rano obudzić?

Nocy Dobrej Wam Życzę
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN - Zmiana czasu najwczesniej 2019 14.09.18, 20:57
                                                    https://2.bp.blogspot.com/-UXeWPfeqV2E/U21jaJeUS6I/AAAAAAABcEg/Tsn8JAPuq3Y/s1600/cudownej+nocy+ruchomy+uroczego+wieczoruuuu.gif

• lusia_janusia Re: WRZESIEN - September 2018 15.09.18, 14:53
                                                    SOBOTA
                                                    *Jaga u mnie jak zwykle wszystko na miejscu po prawej stronie
                                                    w gornym rogu mam.

Zmiana czasu na mnie nic nie robi, bo do czego mam wczesniej wstawac, czy
                                                    pozniej sie klasc do lozka jak juz jestem emerytka, to sama sobie reguluje
                                                    czas.

Slonecznie jest ale wiatr zimnem omiata,
                                                    zrobilysmy runde z Kendo po miescie i wrocily zmarzniete do domu
                                                    na ciepla herbatke ze slodkim rogalikiem.

Slonecznej, przyjemnej soboty, popoludnia Nam zycze.
                                                  • kendo Re: WRZESIEN - Zmiana czasu najwczesniej 2019 15.09.18, 14:56
                                                    witajcie sobotnio,
                                                    plan na dzis wykonalam,
                                                    za oknem slonce,
                                                    ale to tylko na pozor,
                                                    zmarzlysmy z Lusia w miescie choc mialysmy swetry i kamizelki puchowe,

*Jaga
                                                    u mnie bylo OK z ustawieniami ,

*Maria
                                                    tu tez zapowiadaja ciepelko az do +22 stopnie,
                                                    niech tak pobedzie jeszcze troszke,

milego popoludnia zycze,
                                                  • pia.ed WRZESIEN - Ostatnia zmiana czasu pazdziernik 2019 15.09.18, 17:51

Jeszcze nowsza informacje przeczytalam wczoraj wieczorem na szwedzkiej telegazecie,
                                                    tylko szybko zapomnialam szczegolow ...
                                                    O ile dobrze sobie przypominam, to czeka nas jeszcze kilka zmian czasu: pierwsza bedzie
                                                    w niedziele 28 pazdziernika 2018 na czas zimowy, druga wiosna 2019 roku na czas letni,
                                                    a trzecia zmiana w ostatnia niedziele pazdzierniku 2019 na czas zimowy dla tych, ktorzy chca takiej zmiany!.

Ci ktory wybiora "aby zawsze bylo lato" wink w pazdzierniku 2019 nie potrzebuja zmieniac!

Mnie sama zmiana czasu nie przeszkadzala, ale nienawidzilam wdrapywania sie na krzeslo
                                                    i przestawiania zegarow!

.
                                                  • kendo Re: WRZESIEN - Ostatnia zmiana czasu pazdziernik 15.09.18, 18:33
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > Jeszcze nowsza informacje przeczytalam wczoraj wieczorem na szwedzkiej telegaze
                                                    > cie,
                                                    > tylko szybko zapomnialam szczegolow ...
                                                    > O ile dobrze sobie przypominam, to czeka nas jeszcze kilka zmian czasu: pierws
                                                    > za bedzie
                                                    > w niedziele 28 pazdziernika 2018 na czas zimowy, druga wiosna 2019 roku na
                                                    > czas letni,
                                                    > a trzecia zmiana w ostatnia niedziele pazdzierniku 2019 na czas zimowy dl
                                                    > a tych, ktorzy chca takiej zmiany!
                                                    .
                                                    >
                                                    > Ci ktory wybiora "aby zawsze bylo lato" wink w pazdzierniku 2019 nie potrzebuja
                                                    > zmieniac!
                                                    >
                                                    > Mnie sama zmiana czasu nie przeszkadzala, ale nienawidzilam wdrapywania sie na
                                                    > krzeslo
                                                    > i przestawiania zegarow!
                                                    >
                                                    > .
                                                    rospiska czasowa zegarowa,

www.kalender-365.se/sommartid_och_vintertid.html
                                                  • maria88 Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 15.09.18, 22:01
                                                    youtu.be/-kuekMipUA4 oczywiscie jak bedzie mozna odtworzyć.
                                                    Wczoraj oglądając ten występ usmiałam sie do łez.
                                                    Jest to warszawski zespół z Pragi.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 16.09.18, 06:00
                                                    w tej chwili 9*C a ma być 17*C
                                                    ma być słonecznie
                                                    jesień zbliża sie szybko co widać
                                                    po codziennych niższych temperaturach.

Miłego Dnia Wam Życzę
                                                  • kendo Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 16.09.18, 09:13
                                                    Witam, słonecznie, może tak być aż do wieczora, pozdrawiam życząc miłych chwilek
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 16.09.18, 09:22
                                                    kendos pierwszy wpis z smartphona-
                                                    dobrze jej idzie,i ja niesiwieję.
                                                  • kendo Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 16.09.18, 09:28
                                                    xystos napisał:

> kendos pierwszy wpis z smartphona-
                                                    > dobrze jej idzie,i ja niesiwieję.
                                                    >

hi,hi...to na razie poczatek,
                                                    zobaczymy co bedzie dalej z innymi funkcjami.
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 16.09.18, 09:39
                                                    Mamy piękny słoneczny poranek.Dziś czekam na wnuczki,a może i wnuczka.
                                                    Miłej niedzieli.
                                                    Z Kendo minęłam się o parę minut.

https://oi66.tinypic.com/2pq3pye.jpg
                                                  • kendo Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 16.09.18, 09:46
                                                    maria88 napisała:

> youtu.be/-kuekMipUA4 oczywiscie jak bedzie mozna odtworzyć.
                                                    > Wczoraj oglądając ten występ usmiałam sie do łez.
                                                    > Jest to warszawski zespół z Pragi.

piosenki z "zycia"
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 16.09.18, 10:56
                                                    *Maria88, zalaczony link swiewajacych seniorow, relaksujacy,
                                                    a niektre damy maja w sobie jeszcze duzo energi zyciowej tak podrygiwac?...
                                                    *Jagi, "zielonooka" zaglada sloncu w oczy, i bedzie miala sobie wesolo
                                                    dzisiaj z odwiedzajacymi wnukami u Hagi.
                                                    *Kendo proboje swoich umiejetnosci w nowym telefonie, dzisiaj ich odwiedze
                                                    to zrobimy probne zdjecia zobaczymy jak bedzie szlo?.

Przyjemnej niedzieli Nam zycze, pogodnie za oknem u mnie wyglada,
                                                    wiec chyba porowerkuje.
                                                  • kendo Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 16.09.18, 11:28
                                                    *Lusia
                                                    biegne do tesciowej teraz z zakupami,
                                                    i zaraz wroce,

czekamy na odwiedziny
                                                    calej zalodze milego odpoczynku
                                                  • maria88 Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 16.09.18, 15:38
                                                    Dobrej niedzieli i tak słonecznej jak u mnie.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 17.09.18, 03:03
                                                    w tej chwili 13*C a ma być 20*C
                                                    w południe jest pochmurnie.

paskudna noc dla nas obojga,ja
                                                    po trzech wspomagaczch i maszynie do oddychanie spac niemoge.

Milego Dnia Wam Życze
                                                  • wodnik33 Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 17.09.18, 10:18
                                                    Henryku , Przyjacielu ... smutno ...
                                                    jesteś dzielny !!!
                                                    wspomagamy Was dobrymi myślami .
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 17.09.18, 10:50
                                                    Odeśpisz Xystos innego dnia,albo o innej porze.
                                                    Ja wczoraj obudziłam się o 3-ciej i koniec kropka.
                                                    Mąż przeważnie tak wstaje,odsypia w ciągu dnia siedząc i patrząc niby w telewizor.
                                                    Im bardziej człowiek chce usnąć,tym bardziej sen ucieka.
                                                    Rano było tylko 9st,,ma być 23,ale już jest ciepło.
                                                    Dobrego dnia i lepszej nocy.

https://oi64.tinypic.com/30lc3k2.jpg
                                                  • maria88 Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 17.09.18, 12:02
                                                    Witam. Chyba zbliżamy sie do pełni i stąd zaburzenia snu.
                                                    Mnie w takim przypadku wspomaga głóg.
                                                    Anomalia pogodowe tez maja wpływ.
                                                    Xystosie a może za duzo dali Ci leków
                                                    lub nie konsolidują one ze sobą.
                                                    Myslę,że powinieneś powiedzieć o tym lekarzom
                                                    że masz problem a nie męczyć sie.
                                                    Zdrówka wszystkim i trzymajmy się.
                                                  • pia.ed WRZESIEN - September 2018 ... 17.09.18, 15:08

maria88 napisała:

> Chyba zbliżamy sie do pełni i stąd zaburzenia snu.
                                                    > Mnie w takim przypadku wspomaga głóg.

Pelnia ksiezyca byla 9 wrzesnia! big_grin

.
                                                  • maria88 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 17.09.18, 18:05
                                                    PIA nie poprawiaj jak nie wiesz. Pełnia będzie 25 wrzesnia 2018r.
                                                  • maria88 Re: WRZESIEN - September 2018 ... 17.09.18, 18:08
                                                    LUSIU uwazaj aby w szpitalnym basenie nie podłapać
                                                    jakieś choroby.
                                                    Dobrych wyników zycze Xystosowi w obiegówce.
                                                  • pia.ed Re: WRZESIEN - September 2018 ... 17.09.18, 23:27

maria88 napisała:
                                                    > PIA nie poprawiaj jak nie wiesz. Pełnia będzie 25 wrzesnia 2018r.

W szwedzkim kalendarzu 9 wrzesnia narysowane jest czarne koleczko,
                                                    a potem pol koleczka 17 wrzesnia ...
                                                    to co w takim razie oznacza czarne koleczko? Brak ksiezyca?

.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 18.09.18, 05:30
                                                    w tej chwili 13*C a ma być 24*C
                                                    i ma być słonecznie.

tej nocy troszkę spałem-dam radę
                                                    w kołowrocie który dzisiaj mnie czeka
                                                    kendo będzie zemną.

Miłego Dnia Wam Życzę
                                                  • pia.ed Re: WRZESIEN - September 2018 ... 18.09.18, 14:25

xystos napisał:

>... dam radę w kołowrocie który dzisiaj mnie czeka, kendo będzie ze mną...

Mnie sie wydaje, ze kołowrotek jest najbardziej meczacy dla Kendo, ktora sluzy Ci za szofera, za wozkowego
                                                    i za przewodnika... wiec najwazniejsze, ze ona jest wyspana...i zawiezie Cie bezpiecznie tam gdzie potrzeba!
                                                    >
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 18.09.18, 19:04
                                                    słuszne spostrzeżenie,teraz Kendo
                                                    jest kaput i odpoczywa po 4,5 godzinnym maratonie,jutro tylko
                                                    przejażdżka do wampira i około
                                                    tydzień spokoju.
                                                  • pia.ed Re: WRZESIEN - September 2018 ... 18.09.18, 23:46

Dzis wdalam sie w gadke z pewnym panem z Klippan, ktory ma färdtjänst,
                                                    bo bardzo zle widzi.
                                                    Powiedzial, ze uzywa tej formy przejazdu (taksowka) kilka razy w tygodniu.
                                                    Do Malmö, do lekarza, tez przyjechal taksowka. Chyba nic go nie kosztuje?

.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 19.09.18, 04:58
                                                    na terenie administracyjnym miasta kosztuje 30SEK tor o retur

w tej chwili 16*C a ma być 22*C
                                                    ma być pogodnie
                                                    do wampira dzisiaj przed południem też chyba pojadą krótkich spodniach (podrywam na moje ładne nogi) i w polo z któtkim rękawkiem-trzeba oddychać ostatnim letnim powietrzem.

wczoraj zmęczeni obydwoje położyliśmy się wcześnie,
                                                    Kendo jeszcze śpi a ja od czwartej
                                                    wyspany plądruje chłodziarkę w
                                                    oczekiwaniu na śniadanie.

Miłego Dnia Wam Życzę
                                                  • pia.ed Re: WRZESIEN - September 2018 ... 19.09.18, 08:08

Cos sie wczorajasza prognoza pogody nie sprawdza ...
                                                    Kiedy obudzilam sie okolo siodmej
                                                    ulice byly po deszczu i mgliscie, co sie w Malmö rzadko zdarza!
                                                    Teraz minela godzina 08 00, mgla ustapila, ale slonca jakos nie widac...

Po przjezdzajacych pod oknami rowerzystach jakos temperatury nie moge odczytac,
                                                    bo jedni jada w krotkich rekawjach, a inni w kurtkach ...

.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 19.09.18, 08:38
                                                    u nas ciepło,pogoda na krótkie spodnie,

teraz w poczekalni u wampira.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - September 2018 ... 19.09.18, 10:14
                                                    trafiłem na moją faworytkę Wampirkę
                                                    nieczółem ukłucia i pogadaliśmy troszkę.

robi się naprawdę ciepło jak w pełni
                                                    lata.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 17.09.18, 16:17
                                                    Dziękuję Wodniku,w dzień też niemogłem przysnąć wię wcześniej
                                                    się położę gdyż jutro dwie "obiegówki"
                                                    w dwuch różnycj częściach miasta,
                                                    trzeba mieć końskie zdrowie by moc
                                                    sobie pozwolić na chorobę.

Pzdr
                                                  • wodnik33 Re: WRZESIEN - jak Wam sie podoba? 17.09.18, 20:41
                                                    Gdybyśmy mieszkali bliżej mógłbym ulżyć Tereni i przemieszczać Cię gdzie tylko musiałbyś .
                                                    Trzymasz się dzielnie .. szacun !!!
                                                  • pia.ed Re: WRZESIEN 2018 17.09.18, 17:03

lusia_janusia napisała:

> *Kendo proboje swoich umiejetnosci w nowym telefonie,
                                                    dzisiaj ich odwiedze to zrobimy probne zdjecia
                                                    zobaczymy jak bedzie szlo?.

Czyzby Kendo sprawila sobie smartofona?

.

• lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 17.09.18, 18:00

Mialam dzisiaj dzien kulinarny, po porannej gimnastyce u gimnastyczki,
                                                    obiecala mi ze jak bedzie wolne miejsce na basenie z ciepla woda to mnie
                                                    tam zapisze, tylko to w szpitalnym basenie, kiedys chodzilam, ale nie umialam
                                                    plywac, teraz bede sie czula duzo bezpieczniej bo umiem juz plywac.

*Jaga, dla odmiany pochwalila sie Warszawskim wschodem slonca.
                                                    Pogoda cieplawo ze sloncem za chmurami, wiaterkiem jak zwykle,
                                                    zaczeli grzac w kaloryferach to w lazience do mycia mam juz cieplo,
                                                    teraz juz do wieczora samego odpoczywa, moze jeszcze na runde
                                                    polece jak widno?.

Przyjemnego wieczoru Nam Wszystkim zycze,
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 17.09.18, 18:36
                                                    uffffffffffffffffff,
                                                    jestem kobieta na emeryturze,ciezko pracujaca,
                                                    pralam dzis upiora z pobytu w kraju i to co sie nazbieralo podczas tygodnia,
                                                    padlam,nie wiem czemu,,
                                                    odpoczelam juz i do czasu lozkowego jakos wytrzymam,

ladny wschod slonca Jaga pokazala,

*Pia,
                                                    tak,nowa komorka,
                                                    pancio mi zakupil,ta co mialam to byla od dzieciecia i bateria juz byla za slaba,ladowac czesto trzeba bylo..

milych chwilek zycze
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 18.09.18, 09:14
                                                    *Xystos,
                                                    nazywam to "Karuzela" lub "zakrecenie jak sloik"
                                                    jakos bedzie,jak zawsze dawalismy rade..

*Lusia czeka na cieple pluskanie w basenie
                                                    witajcie wtorkowo,
                                                    tydzien nam zleci,bo duzo zajec jest,ktore trzeba wykonac.

milych chwilek i wszystkiego udnaego na dzis.
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018- ksiezyc- 18.09.18, 09:26
                                                    Oznaczenia
                                                    Faza księżyca nów - nów Księżyca- czarny ksiezyc
                                                    Faza księżyca pierwsza kwadra - pierwsza kwadra -po lewej stronie pol ksiezyca czarny
                                                    Faza księżyca pełnia - pełnia Księżyca - caly ksiezyc w kolorze jasnym
                                                    Faza księżyca trzecia kwadra - trzecia kwadra - pol ksiezyca po prawej stronie czarna

*maria88, *Pia, - maria88 - miala racje, ze pelnia dopiero bedzie w szwecji 25 wrzesnia
                                                    *Pia, na czarno zaznaczony ksiezyc to byl now.

Zapowiedzieli na dzisiaj temperature letnia do 26,o C wiec trzeba tak piekna
                                                    aure wkorzystac.
                                                    Dobry bedzie relaks po wczorajszym gotowaniu, a dzisiaj mam gotowy obiade.

Przyjemnego wtorku zycze.
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018- ksiezyc- 18.09.18, 10:01
                                                    Widzę,że macie problemy z pełnią księżyca,a przecież pełnia nie trwa jeden dzień
                                                    Pełnia trwa 3-4 dni.Jeden dzień jest najbardziej okrągły,ale te poprzednie i następne też mają wpływ na niektórych ludzi.

calendar.zoznam.sk/moonphase-pl.php
                                                    Mam świeże grzyby i zaraz się zabieram za zupę grzybową na żeberku.
                                                    Udanego dnia z zabiegami .U mnie też ma być 26st,a jutro 27.
                                                  • pia.ed WRZESIEN 2018 ... Wybory ... 18.09.18, 15:33

Zaczynaja sie pojawiac co raz bardziej sensacyjne wiesci :

För första gången sedan 1919 är ett annat parti än Socialdemokraterna störst i Trelleborg!!! big_grin

www.sydsvenskan.se/2018-09-18/trelleborgarna-svarar-darfor-sprackte-sverigedemokraterna-99

xystos napisał:

> jest lepiej niż oczekiwałem> SD będzie "języczkiem wagi"> w przypadku prawicowego rządu.

• kendo Re: WRZESIEN 2018 ... Wybory ... 19.09.18, 10:58
                                                    witajcie srodowo,
                                                    pogodowo chyba bedzie przyjemnie ze sloncem,
                                                    trzeba jakos to wykorzystac dzis,

milych chwilek zycze
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... 19.09.18, 12:24
                                                    Już wróciłam,może za tydzień zdejmą szwy,bo już minął m-c.
                                                    Gorąco 26st.
                                                    Korzystam z pogody i zmieniłam pościel.Ja też mam problem z pobraniem
                                                    krwi,bo żyłki uciekają.
                                                    Spalił mi się kabelek od aparatu i zdjęcia robię,ale nie mam jak przesłać.
                                                    Będę musiała poszukać w internecie,bo w 2 sklepach takich nie mieli.
                                                    Dobrej środy życzę.
                                                  • wodnik33 Re: WRZESIEN 2018 ... Wybory ... 19.09.18, 12:25
                                                    Już prawie upalnie ..
                                                    Przepraszam za pomylenie imion ale Terenia tez pięknie .
                                                    Pozdrawiam serdecznie całą Rodzinę Twoja ..
                                                  • pia.ed WRZESIEN 2018 ... zaczyna sie robic cieplej 19.09.18, 12:34

Dopiro przed chwila pokazlo sie slonce ... W mieszkaniu zimno ...
                                                    kiedy na chwilke przysnelam, to obudzilam sie z dreszczami,
                                                    bo chociaz lezalam pod koldra, ramiona i rece mialam na wierzchu ...
                                                    i mi zmarzly!

.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN 2018 ... zaczyna sie robic cieplej 19.09.18, 13:09
                                                    a nasza wspólnota grzeje już od miesiąca,zawsze wcześnie zaczynają grzać 50% to emeryci i
                                                    50% rodziny z małymi dziećmi.
                                                    w krótkich spodenkach przez cały
                                                    rok.
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... zaczyna sie robic cieplej 19.09.18, 19:01
                                                    Wieczornie, ze sprawozdaniem jak dzionek zlecial.
                                                    *PIa, u mnie od rana bylo slonce, zrobilam troche w domu,

O godz,13, odwiedzilam w muzeum zebranie broderow, tanty(starsze emerytki)
                                                    chcialam sie zapytac odnosnie haftowania, ale popatrzyly po sobie i widac
                                                    same amatorki.

*Jaga, to dlugo sie goi, ale jest nadzieja ze niedlugo pozbyjesz sie tego problemu.

Zrobilam wieczorna runde, cieplo o tej porze , ptaszki jeszcze sie nawilywaly.

• kendo Re: WRZESIEN 2018 ... zaczyna sie robic cieplej 20.09.18, 09:35
                                                    *Lusia
                                                    w muzeum?
                                                    fajne spotkania,
                                                    mozna sobie tydzien zaplanowac "drutowanie/haftowanie"

witajcie ,
                                                    za oknem slonecznie,
                                                    noca tez bylo cieplo,bo okna pootwierane i ciepelko naplynelo do srodka

milych chwilek i zdrowka Wszystkim zycze
                                                  • xystos Re: WRZESIEN 2018 ... zaczyna sie robic cieplej 20.09.18, 09:46
                                                    "*Lusia
                                                    w muzeum?
                                                    fajne spotkania,"

..tylko niestójcie zbyt długo bez ruchu
                                                    bo zaczną was zwiedzać.

Miłego Dnia Wam Wszystkim Życzę
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... September 20.09.18, 11:37
                                                    Xystos napisal.
                                                    .tylko niestójcie zbyt długo bez ruchu
                                                    bo zaczną was zwiedzać.

*Xystos nie ma obawy, stol stoi miedzy gablotami ze starymi
                                                    roznymi zegarami, niektore okazy bardzo ciekawe.

Cos marii88, nie widac ??...

Jaga juz wyczekuje momentu zdjecia szwow, bedzie bezpieczniej mogla'
                                                    poruszac sie.

Slonce dzisiaj nas nie rozpieszcza, mamy otwarcie wielkiej Galeri Handlowej od 17-20 z ciekawym podobno programem i 20-30 % rabatu w niektorych butikach.

Przyjemnego czwartku nam zycze.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN 2018 ... September 20.09.18, 11:43
                                                    "..20-30 % rabatu w niektorych butikach."

..ooj będziecie zmęczone,nóżki
                                                    boleć będą,i waleczków przybędzie
                                                    po proszonych ciastkach i kawusi.
                                                  • maria88 Re: WRZESIEN 2018 ... September 20.09.18, 18:27
                                                    Juz jestem. Wypadły mi sprawki bardzo zajmujące czas.
                                                    Nic złego się nie dzieje a to najwazniejsze.
                                                    JAGA mam nadzieję że wraca do zdrowia.
                                                    Nacierpi się biedaczka.
                                                    LUSIA i KENDO relaksowo spędzają czas
                                                    na zakupach i fajnie.
                                                    Słoneczka i jeszcze duzo dobrej pogody zyczę.
                                                    Na sobotę i niedzielę ma byc u mnie chłodno
                                                    i deszczowo.
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 ... September 20.09.18, 20:29
                                                    witam wieczornie,

*Maria
                                                    dobrze sobie mialysmy w gallerii,
                                                    a u Ciebie tez OK,wiec spokojnie bedzie na Vistuli,

*Jagi zdrowko tez sie poprawia,

*Xystos,
                                                    pojadlysmy dzis na Galleri,
                                                    czestowali wszystkim,
                                                    nawet male upominki przy wstepie rozdawali a przy zakupie tez sie dostalo pare upominkow..

ciekawych wieczornych chwilek
                                                  • pia.ed Re: WRZESIEN 2018 ... September 20.09.18, 21:23

Ciesz sie, ze istnieje sklep second-hand Czerwonego Krzyza,
                                                    gdzie mozna oddac
                                                    nadmiar rzeczy z pekajacej szafy...
                                                    Inaczej musialbys sie wyprowadzic z domu do przytulku,
                                                    bo Twoj pokoj zostalby zamieniony na garderobe sad

xystos napisał:

> "..20-30 % rabatu w niektorych butikach."
                                                    >
                                                    > ..ooj będziecie zmęczone,nóżki boleć będą ...

>
                                                    >
                                                  • xystos Re: WRZESIEN 2018 ... September 20.09.18, 22:27

he he,ryzyko jest więc spróbuję
                                                    życia dresiarza,oni dużo niemają.
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... September 21.09.18, 08:16
                                                    Oj, a nasz budzik dzisiaj zaspal?.

Z oknem slonecznie i wiatr sie wzmaga,
                                                    ostrzegaja przed sztoremem, po poludniu zawiesili tez pociagi.
                                                    To dobre wiesci u marii88, czasem tak jest ze sie proritetuje najwazniejsze
                                                    sprawy.

Przyjemnego piatku Nam zycze.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN 2018 ... September 21.09.18, 10:00
                                                    piękna słoneczna pogoda,
                                                    zaspałem i niezapiałem na czas
                                                    sąsiedzi wkurzeni bo też zaspali

Kendo pojechała z Mamuśką plądrowac sklepy z konfekcją
                                                    jesienno-zimową,a ja sam z internetem.

Miłego Dnia Wam Życzę
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 ... September 21.09.18, 17:56
                                                    witacie wieczornie,
                                                    wrocilam do domu po lunchu,
                                                    najwazniesze,ze tesciowa zadowolona z zakopow,
                                                    obiadow tez dostala pare porcji ,gdzie juz zapowiedziala,ze bedzie miec podwojne porcje z tej jednej,,
                                                    je jak ptaszyna ociupenke..

milych chwilek zycze
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September 21.09.18, 19:00
                                                    Czyli dzień był udany,u mnie też bo ładna pogoda była a jutro już będę narzekała wink
                                                    Dobranoc.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN 2018 ... September 21.09.18, 19:15
                                                    Kurój się Jagóś,jutro będzie lepiej,
                                                    głaski dla Kociczek .

Pzdr.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN 2018 ... September 22.09.18, 04:08
                                                    w tej chwili 11*C a ma być max
                                                    15*C,jest i będzie pochmurno,
                                                    taką pogodę w Polsce mieć będziecie za miesiąc.

Miłego Dnia Wam Życzę
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 ... September 22.09.18, 08:42
                                                    sztorm dal sie poznac co nieco,
                                                    najbardziej w Göteborg,
                                                    wieje co nieco w dalszym ciagu i duzo sie ochlodzilo,

milych chwilek weekendowych zycze
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... September 22.09.18, 10:05
                                                    Deszcze przelotne beda caly dzien, wieje jak zwykle, swieci slonce tez.
                                                    Zimno w porownaniu z wczorajszym cieplym wiatrem, kaloryfery mam
                                                    cieple.
                                                    Tydzien minal spokojnie i czekam na nastepny rowniez spokojny.
                                                    Przyjemnej sobotyn Nam Wszystkim zycze.
                                                  • pia.ed Re: WRZESIEN 2018 ... September 22.09.18, 10:22

U mnie dalej nie grzeja ... ale w mieszkaniu cieplo, bo slonce swieci przez okna i ogrzewa mieszkanie...
                                                    Za oknem, po poludniowej stronie, jest 15,1 C. Troche wieje, ale zaraz wsiadam na rower
                                                    i jade do Patrika u ktorego wczoraj przed poludniem zostawilam obie moje komorki!

.
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... September 22.09.18, 11:03
                                                    *Pia, kto nie ma w glowie, to ma w nogach.
                                                    masz ekstra motion na dzisiaj.
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September 22.09.18, 14:07
                                                    Musiałam dospać rano 2 godz. do 9.30,bo za nic nie udało mi się od 4-tej
                                                    usnąć.
                                                    Jak jeszcze zmienią zegary i cofną o godz.to będę się budziła o 3-ciej.
                                                    Głupiej sprawy nie potrafią załatwić,po co było kombinować
                                                    od początku.Jeszcze rok mojej męki.
                                                    Miało padać ,nie pada,ALE NIEBO ZACHMURZONE i po raz pierwszy wyjrzało słoneczko.
                                                    Mamy 17 st. i bez wiatru,to w domu ciepło jeszcze.
                                                    Gorzej jak zawieje,a wcześniej nie zagrzeją jak nie spadnie w nocy poniżej 10st.
                                                    Zrobiłam dziś aroniówkę,mroziła się od poprzedniej jesieni tongue_out
                                                    Dla odmiany córka chora,ale do poniedziałku chyba się wykuruje.
                                                    Miłego popołudnia

https://www.e-picfun.pl/upload/images/large/2016/08/po_robocie_2016-08-23_20-36-11.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... September 22.09.18, 14:25
                                                    Jaga, to dobrze ze nie wieje bo u nas co dzien,
                                                    a dzisiaj przy blekitnym niebie i sloncu przelotne deszcze az dziwnie
                                                    mi sie wydaje, zaraz wyjde na runde do nastepnego deszczu.
                                                    Corce szybkiego wyzdrowienia zycze.

Juz wrzucili na net filmik z otwarcia Galeri C4

www.kristianstadsbladet.se/webb-tv/yuthtgm8/
                                                    Stoimy z Kendo w rozowych puchatych kamizelkach prawie na
                                                    poczatku kolejki, a po szybach z dachu maja sie spuszczac 2 krople
                                                    deszczu wg. arangemangu.
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September 22.09.18, 14:43
                                                    Zauważyłam,stoicie tyłem.Podziwiam wytrwałości i że Wam się chciało.
                                                    No i zaczęło padać.Idę do kuchni szykować obiad.Pa
                                                  • pia.ed Re: WRZESIEN 2018 ... September 22.09.18, 20:20
                                                    jaga_22 napisała:

> Zauważyłam,stoicie tyłem.Podziwiam wytrwałości i że Wam się chciało.

> A torebki Prada czasem sobie nie kupilyscie?

www.mytheresa.com/euro_en/prada-monochrome-leather-shoulder-bag-1044989.html?nl=ex_418_15&pr=F_418_15&gclid=EAIaIQobChMI1Pf_3pvP3QIVC92aCh2GrwigEAEYASABEgLb5vD_BwE

.
                                                  • pia.ed Re: WRZESIEN 2018 ... September 22.09.18, 17:10

Jaga, czy to zdjecie z manifestacji w Warszawie o ktorejs ktos wspomnial?

fakty.interia.pl/polska/news-tysiace-pracownikow-budzetowki-na-ulicach-warszawy-zadaja-po,nId,2634722
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September 22.09.18, 18:14
                                                    Ludzie mają dość ,W najgorszych snach tego bym nie przewidziała.Chwalą się osiągnięciami do których się nie przyczynili.
                                                    Wszystko drożeje,a rząd tylko 500+ i mieszkania dla młodych które mieli wybudować
                                                    za niski czynsz.Teraz widać,że nie da się,ale dalej chwalą się czego to oni nie dokonają.Na razie tylko rozrosło się zatrudnienie,ale wśród rządzących.
                                                    Dziś czytałam,że nagrody które sobie powypłacali są ośmiokrotnie wyższe.
                                                    Dla ludzi pracy nie ma nic,to musi się skończyć,młodzi jeszcze niewiele rozumieją,
                                                    ale w końcu przejrzą na oczy jaka przyszłość ich czeka.
                                                    Dziś protestują nauczyciele.W kolejce policja,mówią,że tak źle to jeszcze nie było.

"Plac 3 krzyży zalany tłumem nauczycieli. Szacuję na co najmniej kilkanaście tysięcy. ZNP zapowiadał 20 tysiecy. Ciągle dochodza nowi. Takiej demonstracji nauczycieli jeszcze nie widziałem"

https://oi68.tinypic.com/2lbgvms.jpg
                                                  • xystos Re: WRZESIEN 2018 ... September 23.09.18, 05:07
                                                    oi68.tinypic.com/2lbgvms.jpg

takie lub większe demonstracje
                                                    bywały w Szwecji również,
                                                    przeważnie demonstrowała budżetówka,podobnie w Itali,Francji i wielu innych europejskich krajach.
                                                    Obecnie polska klasa pracująca
                                                    przeżywa rozkwit demokracji społecznej,tak trzymać.

Rodzinne (500+) powinno być jednakowe dla każdego dziecka,
                                                    dla dzieci miljarderów tyle samo.co
                                                    dla dzieci proletariatu,w imię demokracji.

Ja popieram program prorodzinny
                                                    i prospołeczny PiS.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN 2018 ... September 23.09.18, 05:13
                                                    w tej chwili 11*C a ma być 15*C
                                                    jest częściowo zachmurzone

Miłego Dnia z Rosołem z Kury
                                                    oraz schabowego z grolami i
                                                    kiszona kapusta dobrym Polskim
                                                    Piwem przepitą Wam na Niedzielę
                                                    Dzisiejszą Życzę
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 ... September 23.09.18, 08:29
                                                    witajcie niedzielnie,

*Jaga,
                                                    torebek mam co wystarczy przewaznie z Don Donna
                                                    na kazda pore roku ,
                                                    w kolejce dlugo nie stalysmy,moze kwadrans,wlacznie z przedstawieniem dotyczacym otwarcia,
                                                    tu kolejki inaczej wygladaja ,jak w kraju..sa duzo przyjemniejsze i nie lokciami rospychane,

samych milych chwilek zycze
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September 23.09.18, 09:49
                                                    Witajcie... szarość i jeszcze raz szarość.W nocy było 8st. teraz 13.
                                                    Na szczęście nie ma wiatru.Miłej Niedzieli.

Xystos napisał:

Rodzinne (500+) powinno być jednakowe dla każdego dziecka,
                                                    dla dzieci miljarderów tyle samo.co
                                                    dla dzieci proletariatu,w imię demokracji.

TO JEST WŁAŚNIE PATOLOGIA

Ludzie powinni zarabiać tyle,aby starczyło na wszystkie podstawowe opłaty,wliczając w tym leki.
                                                    Dając wszystkim i tym najbogatszym, to jest pogłębianie patologii w Polsce.
                                                    Bo dzieci biedne będą jeszcze biedniejsze,bo te z bogatych rodzin dostają jako kieszonkowe.
                                                    Dzieci by bardziej skorzystały i rodzice,gdyby były obiady szkolne za przysłowiową złotówkę
                                                    i przedszkola,a rodzice do pracy,bo nie ma komu pracować.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN 2018 ... September 23.09.18, 10:12
                                                    "Dając wszystkim i tym najbogatszym, to jest pogłębianie patologii w Polsce.
                                                    Bo dzieci biedne będą jeszcze biedniejsze,bo te z bogatych rodzin dostają jako kieszonkowe."

Jagóś,według ciebie wychodzi na
                                                    to że społeczeństwa Szwecji i reszty Europy to społeczeństwa
                                                    patalogiczne,moi przodkowie też mówili swoim chłopam "..pracój albo zdychaj",w polsce niema więcej leni niż w szwecji ale u nas
                                                    nikomu niepszyszło by do głowy oszczędzać na dzieciach,mieszkania czynszowe
                                                    dla mlodych rodzin na conajmniej
                                                    80m/2 to też konieczność,i szkoły,szpitale , i mocna armia by
                                                    tego wszystkiego strzegła,

i na to wszystko MUSI starczyć
                                                    pieniędzy nawet gdyby miało się
                                                    podatkami laborować-w Szwecji
                                                    nazywa się to "skatte rundgång"
                                                    robi się to od lat '40tych ubw. i z
                                                    każdym rokiem skuteczniej.

ja emeryt płace 52% podatku plus
                                                    VAT plus podatki punktowe i żyję.

Polskie pierwsze 25cio lecie to był
                                                    czas złodziejstw na nigdzie niespotykaną skalę,dopiero od trzech lat polityka społeczna zaczyna się podnosić z niebytu,
                                                    trzeba czasu i wyżeczeń by dorównac chociażby do poziomu
                                                    Grecji.

Pzdr.
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September 23.09.18, 10:41
                                                    Z Twojego rozumowania Xystos to mogę się tylko pośmiać big_grin big_grin dobre i to.
                                                    Oni się wyżywią,niestety kosztem normalnych ludzi,którzy są poza żłobem.
                                                    Nie pisz o takich bzdurach,to nie Ty tu mieszkasz i nic nie widzisz,tylko czytasz
                                                    pisemka z księżyca.
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... September 23.09.18, 11:03

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dc34e5c8ed38.jpg

Byly czasy jak przyjemnie sie spacerowalo w kadza niemal jesienna pogode,
                                                    tu z "Maluszkiem" ktory lubial buszowac w opadlych lisciach.

Bedac czesto ostatnimi laty w Polsce, zauwazylam niestety negatywne zmiany
                                                    we wszystkich dziedzinach, nie da sie ukryc, ze ludzie odwazniejsi sie buntuja
                                                    i dobrze, moze to cos pomoze?...

Czekam na Kendo, ktora juz maszeruje, a ja zxaraz zxarabiam pizze, zeby
                                                    nabierala smaku,

Przyjemnej niedzieli dla Nas zycze.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9e09703cec41.jpg
                                                  • xystos Re: WRZESIEN 2018 ... September 23.09.18, 11:16
                                                    w Szwecji mamy pojęcia

Närande sektor
                                                    i
                                                    Tärande sektor

ten pierwszy coś produkuje co się
                                                    eksportuje i kraj zarabia pieniądze

ten drugi żeruje na przez państwo
                                                    zarobionych pieniądzach-nic nieprodukując najbardziej wrzeszczy że chce wiecej,ale zaden polityk niebierze sobie do
                                                    serca ich żądań mówiac"macie związki zawodowe wiec dogadajcie się z pracodawcą" fakt
                                                    że pracodawca państwowy niczego niezmienia.

niewszystko w Szwecji mi się
                                                    podoba lecz polityka społeczna
                                                    jest wiodącą w świecie,
                                                    parę decceni temu Kanada reformując swoją politykę społeczną "zerżneła" Szwedzkie pomysły i jeszcze niepadła.
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September 23.09.18, 12:46
                                                    Lusiu,szkoda,że nie macie już pieska.Przyjemniej się chodzi na spacer ze zwierzątkiem,
                                                    a może Ty sobie podaruj pieska pod choinkę big_grin
                                                  • xystos Re: WRZESIEN 2018 ... September 24.09.18, 08:14
                                                    w tej chwili 6*C a ma być max 13*C
                                                    jest slonecznie,niebo błękitne

pod oknem ciecie hałasują swymi
                                                    maszynami kosząc trawniki i przycinają żywopłoty,chyba ostatni
                                                    raz w tym sezonie.

Miłego Dnia Wam Życzę
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 ... September 24.09.18, 08:15
                                                    *Jagus,
                                                    pewnie,ze årzyjemniej i zdrowiej bylo by ze zwierzaczkiem,
                                                    obecnie nie da rady...

witajcie poniedzialkowo,
                                                    +6 stopnia obecnie,na polnocy juz z mrozikami i sniegami..

slonecznie teraz i niech tak bedzie
                                                    zycze Nam milych chwilek i zajec.
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... September 24.09.18, 09:01
                                                    *Jaga, co dzien mam takie mysli o piesku, ogladam rowniez
                                                    na necie do sprzedania i jest duzy wybor, chyba ze na polowe
                                                    z Kendo bysmy sobie kupily i wypozyczaly co jakis czas, Kendo by
                                                    musiala go wnosic do gory po schodach na II pietro.

http://i65.tinypic.com/14y4ewj.jpg
                                                    W parku jescze kwiaty w pelnej krasie, pogoda im sprzyja, dzisiaj
                                                    tez slonecznie ale chyba chlodno, wybieram sie tez na runde zgubic
                                                    troche kalorii.

Przyjemnego tygodnia i dzisiejszego poniedzialku Nam zycze.
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 ... September 24.09.18, 09:30
                                                    lusia_janusia napisała:

> *Jaga, co dzien mam takie mysli o piesku, ogladam rowniez
                                                    > na necie do sprzedania i jest duzy wybor, chyba ze na polowe
                                                    > z Kendo bysmy sobie kupily i wypozyczaly co jakis czas, Kendo by
                                                    > musiala go wnosic do gory po schodach na II pietro.
                                                    >
                                                    > http://i65.tinypic.com/14y4ewj.jpg
                                                    > W parku jescze kwiaty w pelnej krasie, pogoda im sprzyja, dzisiaj
                                                    > tez slonecznie ale chyba chlodno, wybieram sie tez na runde zgubic
                                                    > troche kalorii.
                                                    >
                                                    > Przyjemnego tygodnia i dzisiejszego poniedzialku Nam zycze.
                                                    >

ha,ha,
                                                    ale wymyslilas ,
                                                    psiunka na polowke,
                                                    jak by sie czul u mnie a pozniej u Ciebie,
                                                    mamy inne style....pilnowac moge caly czas.....

zapowiada sie typowo sloneczny jesienny dzionek i miej sobie milo
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September 24.09.18, 10:32
                                                    Piesek powinien mieć jednego pana,a Ty Lusiu mieszkasz na parterze,jesteś prawie sama .
                                                    Ja bym była zazdrosna big_grin ale nie namawiam,bo każdy wie czy podoła.
                                                    Ja już się nie nadaję ,zresztą koty mi wystarczają.Jakbym nie miała kotów,to inne zwierzątko bym wymyśliła big_grin
                                                  • alfredka1 Re: WRZESIEN 2018 ... September 24.09.18, 11:23
                                                    +7 rano !! wiatr duży więc ciecie n ie maja pracy. Wysuszone źdźbla już dawno rozwiało .
                                                    Pies do podziału ??? w poprzek czy wzdłuż .... ?
                                                    pozdrawiamy i jedziemy na targ . Może jeszcze będą śliwki , byłaby trzecia partia powideł .
                                                    zapraszam !!

• pia.ed Re: WRZESIEN 2018 ... September 24.09.18, 14:48

> lusia_janusia napisała:

ogladam na necie do sprzedania i jest duzy wybor ...
                                                    Kendo by musiala go wnosic do gory po schodach na II pietro.

> >

Chyba nie myslisz o psie wazacym 50 kg, ktory byloby za ciezki do wnoszenia na pietro? I chyba taniej
                                                    jest wziac psa ze schroniska, bo kosztuje to 2000 - 3000 kr, a prywatni sprzedajacy chca dobrzez zarobic!

Najwazniejszy problem jest chyba w tym, ze Kendo ma alerie na psy!

.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN 2018 ... September 25.09.18, 06:11
                                                    w tej chwili 3*C a ma być max 14*C
                                                    przeważnie pochmurnie,słońce
                                                    wschodzi na blado poarańczowo-
                                                    to już jesień.

Dobrego Dnia Wam Życzę
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 ... September 25.09.18, 08:39
                                                    *Alfredko,
                                                    piesek byl by troche u mnie i troche u Lusi,
                                                    ale taki system mi sie nie podoba,bo chciala bym go miec caly czas,

*Jaga
                                                    kociaka bym sobie tez kupila ale reaguje okropnie na nie,
                                                    wystarczy ze godzine posiedze w domu gdzie jes kot,
                                                    pozniej wieczorem mnie "dusi",mam problemy z oddychaniem,wcale nie musze glaskac kota by miec te oznaki,

*Pia
                                                    duzy rasowy pies kosztuje tyle samo co mala rasa rasowego psiuna,
                                                    30 lat za pierwszego dobermana placilam 6 tys.,nie bylo mi szkoda koron,bo to byl prezet urodzinowy dla Xystos,

po 10 latach ta sama rasa debermana juz kosztowala 10 tys.koron,gdzie kupilismy go po stracie Rex,

po nastepnych niespelna 10 latach juz kupilismy dobermana Bobby z "przytulku"
                                                    i tu zapalcilismy symboliczna sume,Maikel chcial 1000 kr,dostal 2000 tys,by zatrzymal Bobby do piatku,bo wtedy dopiero moglismy go odebrac,
                                                    pozniej przyjezdzal do nas w odwiedziny,obcinal pazury,albo tylko tak na kawe z zona,to wyksztalcony psi psycholog,(urodzony w niemczech i tam wychowany)ma wlasny pensjonat -przedszkole dla piesow,

witajcie ,
                                                    dzis bardzo chlodno,
                                                    ponoc +3 stopnie o poranku bylo,
                                                    obecnie slonecznie i z Lusia planujemy wytestac "bufe lunchowe" w Naturum,

smaych przyjemnych chwilek zycze
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September 25.09.18, 09:39
                                                    Witam.Z rana było 5st. w dzień ma być 13,ale kolejna noc to już 3st.
                                                    Lubię jak w nocy zimno,bo przynajmniej mam teraz ciepło w domu.
                                                    Na razie jest piękne słonko,ale jak długo?
                                                    Lenka od razu wyczuła gdzie ciepełko.

Noc odchodzi i zaraz wyjrzy słoneczko.
                                                    https://oi64.tinypic.com/qq32ud.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... September 25.09.18, 10:26
                                                    *Jaga, niezwykle dzisiaj zdjecie budzacego sie wtorku.
                                                    *Alfredka jak zwykle z poczuciem humoru, to byly takie moje ciche
                                                    mysli, ze tak by bylo mozna. Ale swoje nadchodzace zycie planuje
                                                    troche zmienic, to w rachube nie wchodza rzadne zwierzatka.

Juz wczoraj bylo mi zmno jak szlam na runde, musze chyba juz dluzsa
                                                    puchatke ubierac bo ciaglo zimnem po nogach.

Mam nadzieje ze wtorek minie Nam w dobrym nastroju i zdrowiu.

Czekam na Kendo i wytestamy nowy punkt na lunche w Naturum, gdzie
                                                    zmienil sie wlasciciel.

http://i67.tinypic.com/2w2ik5t.jpg
                                                  • pia.ed WRZESIEN 2018 ... September ....piesek 25.09.18, 10:21
                                                    kendo napisała:

> piesek byl by troche u mnie i troche u Lusi, ale taki system mi sie nie podoba,
                                                    bo chciala bym go miec caly czas

Jesli chcesz, by byl u Ciebie caly czas, to jaki problem??? Kupuj i juz!

> duzy rasowy pies kosztuje tyle samo co mala rasa rasowego psiuna...

Nie o koszty zakupu mi przede wszystkim chodzilo,
                                                    choc wziecie ze schroniska moze jest tansze...
                                                    tylko o wage psa,
                                                    bo Lusia napisala, ze problemem dla Ciebie bedzie
                                                    wnoszenie pieska na drugie pietro! wink

• kendo Re: WRZESIEN 2018 ... September ....piesek 25.09.18, 10:26
                                                    *Jagus
                                                    kociak wie gdzie ciepelko,
                                                    zreszt koty sa cieplolubne,
                                                    dramaz wschodu slonca,

*Pia
                                                    pisalam juz wczesnie,ze zakup psa nie wchodzi w rachube,
                                                    nie chodzi o to ze musiala bym go niesc po schodach,bo jezeli bysmy sie zdecydowali to bylby juz duzo mniejszy rozmiar..

milego dzionka Wam i pozostalym zycze
                                                  • pia.ed Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 25.09.18, 11:08

kendo napisała:

*Pia, pisalam juz wczesnie, ze zakup psa nie wchodzi w rachube,
                                                    nie chodzi o to ze musiala bym go niesc po schodach...

Jednym slowem, to co Lusia napisala, to byly jej fantazje na temat psa,
                                                    a ja to wzielam na powaznie ...
                                                    sad
                                                    .
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 25.09.18, 11:15
                                                    Pia;napisala...
                                                    Jednym slowem, to co Lusia napisala, to byly jej fantazje na temat psa,
                                                    a ja to wzielam na powaznie ... .

Dokladnie Pia, tak jest, zawsze z uwaga sledze ludzi spacerujacymi z psami,
                                                    mam kilka znajomych pieskow, ktorych jak zawolam to przybiegaja mi do stop
                                                    zeby sie z nimi przywitac.
                                                    Kilkakrotnie bylo tez ze nieznajome pieski przybiegaja
                                                    do mnie zeby sie przywitac ku zdziwieniu ich wlascicieli.
                                                  • pia.ed Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 25.09.18, 12:25
                                                    lusia_janusia napisała:

> Pia;napisala...
                                                    > Jednym slowem, to co Lusia napisala, to byly jej fantazje na temat psa,
                                                    > a ja to wzielam na powaznie ... .

TYLKO DLACZEGO NAPISALAS PRZY OKAZJI, ZE KENDO MUSIALABY WNOSIC
                                                    PIESKA NA PIETRO, CO ZRESZTA NIE BYLOBY DLA NIEJ ZADNYM PROBLEMEM...

> Kilkakrotnie bylo tez ze nieznajome pieski przybiegaja
                                                    > do mnie zeby sie przywitac ku zdziwieniu ich wlascicieli.

.
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 26.09.18, 08:52
                                                    *Pia, bo wiem jakiego pieska bym chciala, ktory nie moglby chodzic po schodach
                                                    zeby sobie nie uszkodzil kregoslupa, bo podobaja mi sie ostatnio dlugowosi jamniki.

*Alfredka, jak zwykle przy humorze, to sa moje takie ciche marzenia, jakby moglo byc
                                                    gdyby mozna dzielic sie pieskiem.

Kendo w drodze na lunch do Naturum, ktory okazal sie niewypalem, maly wybor dan(zupa grzybowa byla tylko na moj smak smaczna), za ta cene w miescie centrum jest duzo lepszy wybor, ale juz wiemy ze to miejsce bedzimy omijac kolem.

http://i63.tinypic.com/1036c6b.jpg

W gazecie przeczytalam anons o nowym sklepie z lozkami, musze zobaczyc
                                                    co maja do zaoferowania.

Przyjemnej i slonecznej srody Nam zycze.
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 26.09.18, 10:21
                                                    uffffffffff Lusia
                                                    meczyl mnie ten lunch az do po dwudziestej godz,dopiero zjadlam kolacyjan kromeczke i herbate WERDIN pilam coby ulzyc niekomfortowi brzusznemu,

w watku "obiadowym "pokaze menu,

witajcie Zalogo,
                                                    brzoza ugina sie niemal do trawnika,
                                                    w srodkowej szwecji zapowiedzieli huragany,
                                                    na razie nie pada ale zachmurzenie jest spore,

samych milych chwilek w zaciszu domowym
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 26.09.18, 13:35
                                                    Witam,już jestem w domu.Sprawa zakończona,szwy zdjęte.
                                                    Lekarz powiedział,ze ładnie się goi i już nie są potrzebne kolejne wizyty.
                                                    Odetchnęłam z ulgą.Zimno,ale słonecznie.Rano mieliśmy tylko 3st.
                                                    nie wiedziałam jak się ubrać,w końcu założyłam sweterek z kapturem
                                                    i nie zmarzłam.
                                                    Dobrego dnia.
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 27.09.18, 09:45
                                                    Jaga, jak to dobrze, ze juz nie bedziesz musiala odwiedzac gab.zabiegowych.
                                                    i spokojnie teraz na luzie z wielka ostroznoscia, zeby sie wszystko dokladnie
                                                    pozlepialo.
                                                    Dzisiaj slonecznie i duzo cieplej niz wczoraj, juz pomylkowo zaliczylam jedna runde.
                                                    O 15, nastepna bedzie.
                                                    Przyjemnego czwartku Nam zycze.
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 27.09.18, 10:21
                                                    witajcie
                                                    to juz czwartek,
                                                    jakos nie chcialo mi sie wstawac wczesnie,poczytalam w lozeczku troche..

slonecznie ale wietrznie,
                                                    wiatr zmniejszyl sile od wczorajszego wieczornego,gdzie byl o duzej sile,

zycze samych przyjemnosci na dzis

acha,
                                                    Jaga juz spokojna bedzie,
                                                    wszystko sie ladnie "zagaja" oby tak dalej
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 27.09.18, 10:34
                                                    Dzięki Lusiu i Kendo.Na razie jest wszystko Ok,ładnie się goi,
                                                    Dzięń ładny 17st i słoneczko.Wrzuciłam na pranie i zrobiłam sobie prawdziwej kawy,
                                                    inka poszła w odstawkę.
                                                    Przyjemnego dnia

https://oi63.tinypic.com/2cmnp82.jpg
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 27.09.18, 11:07
                                                    lato w pelni u Jagi,
                                                    drzewa zielone,
                                                    tu brzozy juz rudzieja,podobnie z kasztanami,niektore drzewa "nagie stoja"-chyba choroba ich zaatakowala,
                                                    +15 stoni,slonko jednak w "chwanek sie bawi"
                                                    oby nie padalo to moze byc,w domu cieplutko bo juz od tygodni grzeja.

udanego czwartu Jagus
                                                    i pozostalym Forumkom

a co z Maria sie dzieje,
                                                    miala wyjechac na urlop a moze za duzo obowiazkow wziela na siebie??
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 28.09.18, 08:45
                                                    Maria88, zajeta swoimi sprawami pisala ostanio.
                                                    Drzewa jeszcze stoja zielone mimo takich upalow zachowuja swoj kolor,
                                                    pewnie pozoknal po pierwszych przymrozkach i liscie sie posypia.
                                                    Slonce przyswieca na zakonczenie tygodnia pracy, wiec weeken przed
                                                    nami.
                                                    Przyjemnego i slonecznego dnia Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 28.09.18, 09:32
                                                    Witam ... a mnie się nie chce wierzyć,jak ktoś napisze,że nie ma czasu aby kliknąć,
                                                    prędzej przyjmuję,że nie ma ktoś chęci aby pisać i to chyba normalne jest.
                                                    Różne nas zmartwienia dopadają.
                                                    Słonko świeci,jest znośnie,oby jak najdłużej.
                                                    Miłego dnia
                                                  • alfredka1 Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 28.09.18, 12:24
                                                    Pisanie wynika z:
                                                    potrzeby serca ,
                                                    ciekawości pozytywnej,
                                                    ciekawości negatywnej,
                                                    chęci pochwalenia się , że ,,
                                                    potrzeby kontaktu ,
                                                    i ..... dużo jeszcze
                                                    a ja pisze bo Was lubię , cenię , traktuję jak bardzo bliskie osoby ..
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 28.09.18, 12:25
                                                    *Lusia
                                                    kasztany calkowicie zolte w alei stoja za Långebrog. brzoza kolo mnie juz liscie tez ma zolte na niektorych galeziach,
                                                    jedynie buki/deby stoja dumnie zilone,

*Jagus
                                                    ja dzis nie mialam czasu z rana sie wklikac,
                                                    a kiedy mamy dzien "zaladowany" odwiedzinami w szpitalu to tez juz brak checi i czasu wieczorem,bo che czlek odpoczywac
                                                    a oczywiscie nieraz checi tez brak

witajcie,
                                                    wieje a na weekend zapowiadaja tez wieksze wiatry,
                                                    +10 obecnie,sloneczko swiec,

milych chwilek zycze
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 29.09.18, 10:50
                                                    >> Alfredka
                                                    Pisanie wynika z:
                                                    potrzeby serca ,
                                                    ciekawości pozytywnej,
                                                    ciekawości negatywnej,
                                                    chęci pochwalenia się , że ,,
                                                    potrzeby kontaktu ,
                                                    i ..... dużo jeszcze
                                                    a ja pisze bo Was lubię , cenię , traktuję jak bardzo bliskie osoby ..

*>> Jaga ktoś napisze,że nie ma czasu aby kliknąć,
                                                    prędzej przyjmuję,że nie ma ktoś chęci aby pisać i to chyba normalne jest.
                                                    Różne nas zmartwienia dopadają.

Roznie z tym pisaniem bywa w rozne dni przy naszym samopoczuciu i nastroju itd...
                                                    niemniej dziekuje za odwiedzanie sie nawzajem z krotkimi relacjami z naszego zycia.

Za oknem chmurzyska pedzone wiatrem co zakrywaja slonce i chlodno.
                                                    Dzisiaj duzo atrakcji w miescie, byla parada pieskow na Malym Rynku, pozniej Agility
                                                    Miedzynarodowa klasa. Marknad w Kiwik, otwarcie nowego sklepu z lozkami, na ktorego
                                                    sie szykowalam ale koliduje mi z czasem, bo dostalam wezwanie na USG do szpitala,
                                                    skracaja kolejki przyjmujac w soboty pacjentow, i nic z tego bo nie lubie sie stresac.
                                                    W niedziele albo w poniedzialek zobacze czy maja oferty na lozka ktore mnie zadowola,

Przyjemnej soboty Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 29.09.18, 11:06
                                                    Witam... zawsze się znajdzie stresant,nie może być nudno.U mnie lodówka nawala od dwóch dni,prąd nie dochodzi,bo raz nie chodzi,a jak się porusza na dole kabelkami to zaskoczy.Dziś będzie syn to może coś wykombinuje,a jak nie to trzeba głebiej sięgnąć do kieszeni.
                                                    U nas robią USG,ale nigdy nie kładą do łóżka,wiesz na pewno Lusiu,że zatrzymają?
                                                    Nawet ładna pogoda słoneczna,choć to już nie lato.
                                                    Lenka pozuje.

https://oi64.tinypic.com/244o2lx.jpg
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 29.09.18, 11:14
                                                    *Lusia *Jaga
                                                    witajcie,
                                                    nie tu nie klada do lozka na USG,
                                                    puszczaj do domu,

Lenka brzuszek milutki pokazuje,juz na dywanie poleguje,bo cieplej..

milego dnia i bez problemow,
                                                    moze da rade Syn naprawic lodowke
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 30.09.18, 11:10
                                                    Cos nasz budzik "kogucik" zasypia? przygotowuje sie do czasu zimowego?.

Wczorajsze badanie poszlo szybko, podobno juz wszystko w porzadku,
                                                    mam rozmawiac ze swoim lekarzem.

Na to konto porowerkowalam do sklepu nowo otwartego z lozkami,
                                                    nawet jedno wpadlo mi w oko, ale trudno sie zdecydowac jak sie wydaje
                                                    tysiace.
                                                    W drugim sklepie obok byly korzystniejsze ceny i wiekszy wybor.
                                                    Mamy dzisiaj pojechac z Kendo jeszcze do innych sklepow poogladac.

http://i64.tinypic.com/106iys6.jpg

Przyjemnej niedzieli Nam zycze dla obecnych i niebocnych Vistulan
                                                    w ostania niedziele wrzesnia i ostatnim dniem.
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 30.09.18, 11:35
                                                    Ach ,a Tobie Lusiu o takie łóżko chodzi? do spania tongue_out
                                                    Ładny dzień słoneczny,rano było tylko 3st.
                                                    To dobrze,że skończył się problem zdrowotny i tak trzymaj.
                                                    Miłej niedzieli.

https://oi68.tinypic.com/w2ddhh.jpg
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 30.09.18, 20:28
                                                    *Jaga
                                                    sliczna Petronelka ,zdziwionamze przeszkadza sie jej w dzemce,
                                                    tu pogodowo wzglednie bylo,
                                                    tu w drodze do sklepu meblowego ,
                                                    po lozko do spania

https://i64.tinypic.com/4uxohy.jpg

milego wieczoru
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 30.09.18, 20:31
                                                    I co? łóżko dalej nie wybrane? wink
                                                  • kendo Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 30.09.18, 20:56
                                                    *Jagus
                                                    Lusia odpowie odnosnie lozka,
                                                    ale nawiazujac do niedzielnych sklepow,bylysmy bardzo zdziwione,ze tak duzo ludzi bylo,
                                                    zawsze w tych sklepach bylysmy w tygodniu nigdy w niedziele,
                                                    ruch na ulicach tez duzy...

kupilysmy jednak podwojna wafelnice,byla przystepna cena,
                                                    wiec za niedlugo beda sniadania -moze nie tak czesto ale lunche/kolacje z waflami na talerzu z roznymi dodatkami
                                                  • lusia_janusia Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 30.09.18, 22:02
                                                    *Jaga, lozko juz wybrane nawet mam kwit inblanco, ale jeszcze wybralam sobie
                                                    stol okragly do kuchni, wymienie troche mebli, zeby odmienic sobie terazniejsze zycie
                                                    (byta tillvaro) jak to sie tutaj mowi, chociaz te ktore mam wymienic nie sa wcale
                                                    zniszczone, ale juz jakos wewnetrznie mysle ze musze je wymienic.
                                                  • xystos Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 12.10.18, 10:26
                                                    www.przegladsportowy.pl/pilka-nozna/dania-u21-polska-u21-relacja-na-zywo-eliminacje-mlodziezowych-mistrzostw-europy-live/gj1r5sc

może młodzież lepiej się spisze?
                                                  • jaga_22 Re: WRZESIEN 2018 ... September ... 12.10.18, 10:36
                                                    Dzięki Xystosowi znalazłam jeszcze wrzesień.Już wiem,że kupiłaś i pochwalam.
                                                    Nowa rzecz zawsze cieszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka