Dodaj do ulubionych

Nasze zdrowie c.d.

01.04.22, 09:48
Nie mogłam znależć odpowiedniego watku więc załozyłam.
Kendo jak uważasz,że żle to przenieś.
Chce Wam napisac jakie wczoraj dostałam leki.
Jeden to Pramolan o działaniu m.in.uspokajającym. Drugi od cisnienia
bo poprzedni mnie uczulił . Ten to Dipper-Mono . Zobaczymy
jak podziałają.
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Nasze zdrowie c.d. 01.04.22, 10:18
      Mario,
      moze byc ten watek..zalinkam poprzednie watki tematyczne...

forum.gazeta.pl/forum/w,11086,173021802,173021802,Nasze_zdrowie_.html

forum.gazeta.pl/forum/w,11086,137209876,137209876,Dla_zdrowia_2_cd.html
      • kallisto Re: Nasze zdrowie c.d. 01.04.22, 20:36
        ja dzisiaj też swoje wykupiłam, cała bateria tych leków a jak na 2 miesiące to podwójnie dużo.

Mario, pramolan na pewno Ci pomoże. Receptowe leki działają na takie stany. Wiem co mówię, mam z tym do czynienia.....
        • lusia_janusia Re: Nasze zdrowie c.d. 02.04.22, 07:12
          Mario88, Kallisto, Jaga,
          jak bierzecie tyle medycyny to pewnie jakies
          oslony na zoladek, jelita tez polykacie?.
          I chyba tez trzeba odpowiednia diete stosowac?.

Zdrowka zycze Nam wszystkim.
          • kendo Re: Nasze zdrowie c.d. 02.04.22, 09:29
            ufff z tabletkami,
            zawsze mam po ich zazyciu klopoty z "kichami"
            co prawda czuje poprawe-dzialanie szybko ale uboczne skutki tez...

zdroweczka dla Nas jak najwiecej
            • jaga_22 Re: Nasze zdrowie c.d. 02.04.22, 11:44
              Biorę dużo, to jeszcze nie wszystkie co pokazuję,
              bo biorę jeszcze 1/tydz.na r,z.s,
              potem na odtrucie,na oczy,akurat mi wyszły nazywają się Vitroft
              i są niezbędne,no i ranna dawka euthyroxu na tarczycę.
              Żadnych sensacji żołądkowych nie mam.
              Oczywiście nie wszystkie naraz big_grin
              • jaga_22 Re: Nasze zdrowie c.d. 02.04.22, 11:48
                Zapomniałam dla mnie najważniejsze,to przeciwbólowe big_grin
                • maria88 Re: Nasze zdrowie c.d. 03.04.22, 13:35
                  JAGO Ty napewno wiesz. Czy mogę wziąć biorac lek od nadcisnienia polska Polopiryną na pobolewanie od wczoraj krzyżu. Nie mam innych przeciw zapalno-bólowych leków.Posmarowałam sie juz mascia rozgrzewająca Neo-Capsiderm ale nic mi nie lepiej. Jest to pobolewanie przy ruchach. Mam nadzieje że to nie ponowny Półpasiec, bo skad, chodze w maseczce.

• lusia_janusia Re: Nasze zdrowie c.d. 03.04.22, 13:38
                    Mario88, ze pozwole sobie na wtracenie do tematu o polpasciu,
                    jeszcze dlugo po przebytej chorobie bedzie odczuwalo sie bole
                    jak podczas choroby, tylko cieplo nas ratuje,
                    Ja mam do tej pory bolesci w uchu i jak zglaszam u lekarza, to on nic
                    nie widzi, a ucho dalej boli, bo wlasnie tam mi sie usadowil polpasiec,
                    pare lat temu, ktory uskodzil nerw balansu.
                    • jaga_22 Re: Nasze zdrowie c.d. 03.04.22, 14:28
                      Mario,na nadciśnienie na pewno nie zaszkodzi,bo po aspirynie więcej się sika,to raczej ciśnienie spada.

portal.abczdrowie.pl/polopiryna-s-charakterystyka-wskazania-przeciwwskazania-dawkowanie-skutki-uboczne
                      • maria88 Re: Nasze zdrowie c.d. 03.04.22, 17:17
                        Dziekuje za porady. Jeszcze aspiryny nie brałam.
                        Zobacze czy ból sie bedzie nasilał.
                        Lusiu to okropna jest przypadłośc ten półpasiec.
                        Myslałam że jak sie skończył to nie wraca.

• maria88 Re: Nasze zdrowie c.d. 03.04.22, 17:42
                          Nie odpowiedziałam dotychczas Kendo jak przyjmuję leki aby uniknąc komplikacji.
                          Podobnie jak JAGA staram sie nie przyjmowac ich jednoczesnie.
                          Przed jedzeniem to tylko lek gdy jest takie wskazanie lekarskie.
                          Pozostale przyjmuję w krotkim odstepie czasu po posiłku lub między posiłkami.
                          Nie popijam woda chociaz tak radzą . Zawsze popijam letnią lub ciepłą herbatą
                          niewiele słodzoną.
                          Staram sie nie brac leków które wyraznie powodują jakies dolegilowści po
                          ich zażyciu.
                          • kendo Re: Nasze zdrowie c.d. 04.04.22, 10:35
                            Mario,
                            polpasciem lekko mozna sie zarazic w sklepie,
                            biorac koszyk do reki po osobie kotra byla nim zarazona lub w domu miala dziecko chore na ospe,
                            bo to wtedy dorosli sie nimtez zarazaja..wiec maseczka chrobi przed plywajacymi zarazkami w powietrzu,a rece?sa gole,
                            ja zawsze mam ze soba swoje torby na zakupy i od razu wkladam rzeczy,przy kasie wyciagam,praktycznie i bespiecznie..

odpukac-odstukac,rano biore na tarczyce,
                            po pol godz.mozna juz sniadanie jesc a po 2godz.dopiero kawuche wypic,
                            kawa pogarsza wchlanianie tarczycowego leku...

suplementy przewaznie sa opisane by brac podczas posilku i tez popijam tym co mam do jedzenia..
                            • maria88 Re: Nasze zdrowie c.d. 04.04.22, 12:29
                              U nas nie mozna robic zakupów do wlasnej torby.
                              Ręce zaraz myję jak wchodzę do domu,.
                              Zdejmuje buty i doi mycia rak idę , potem reszta
                              i jeszczce mycie rąk. Mam nadzieje, że to nie pólpasiec
                              tylko nadwyręzenie kregów. Spróbuje znależć
                              ćwiczenia na bole , gdzies miałam. Dzieki za porade KENDO.
                              Narazie boje sie zimnego wiatru i siedze w domu chociaz az mnie ponosi
                              do wyjscia. Wiatr to tez nie dobry na moje zatoki. Nie lubie zimnych wiatrów!
                              • maria88 Re: Nasze zdrowie c.d. 04.04.22, 12:54
                                Przed chwilą wzięłam Aspirynę rozpuszczalna z wit.C Bayera.
                                Jak nie pomoże to przypomniałam sobie że mam w domu plastry Chińskie,
                                kupione w aptece sa ponoc b.dobre.
                                Czy przykładałas takie JAGO?
                                • lusia_janusia Re: Nasze zdrowie c.d. 04.04.22, 14:19
                                  Od roznych rozgrzewajacych plastow mam uczulenie,
                                  tylko 2 masci sprawdzone co jeszxcze moge uzywac,
                                  ale i po nich czuje ich smach w ustach,

Zycze zdrowka Mario88.
                                  • kendo Re: Nasze zdrowie c.d. 04.04.22, 15:21
                                    dziwnie mi sie wydaje Mario,
                                    ze do wlasnej torby z materialu nie mozna zakupow wkladac,
                                    przeciez przy kasie jest juz pusta,bo towar lezy na tasmie...
                                    tu nic nie mowia,
                                    ale klijet ma obowiazek pokazac pusta torbe i zawsze to robie...

a kiedys zostala glowka czosnku i dopiero w domu sie zorietowalam,ze za nia nie zaplacilam...hi..hi...dobrze,ze nie byla kodowana,bo pewnie alarm byl by gdybym wychodzila ze sklepu...
                                    • maria88 Re: Nasze zdrowie c.d. 04.04.22, 16:52
                                      No i jestem po aspirynie prawie zdrowia. Przeleciałam sie po zapałki i płyn do prania
                                      białego bo tego mi zabrakło, wyrzuciłam smiecie i jestem w domku czując sie nieźle.
                                      Oby tak dalej. Może byłabym ciut dłużej ale słonko sie schowało a wiatr jest nieprzyjemny.
                                      Czy korzystałas z plastrów ITAMI? Są u nas w aptekach.
                                    • maria88 Re: Nasze zdrowie c.d. 04.04.22, 16:55
                                      No i jestem po aspirynie prawie zdrowia. Przeleciałam sie po zapałki i płyn do prania
                                      białego bo tego mi zabrakło, wyrzuciłam smiecie i jestem w domku czując sie nieźle.
                                      Oby tak dalej. Może byłabym ciut dłużej ale słonko sie schowało a wiatr jest nieprzyjemny.
                                      Czy korzystałas z plastrów ITAMI? Są u nas w aptekach
                                      KENDO u nas przy wejsciu na sklep nie ma strazników coby pilnowali wchodzących.
                                      Jest taka zasada,że bierze sie koszyk lub wózek. sklepowy.

• jaga_22 Re: Nasze zdrowie c.d. 04.04.22, 19:31
                                        Z koszykiem jest wygodnie,wyjmujesz,ekspedientka liczy,a ja pakuję do torby.
                                        Jak więcej zakupów,to koszyk na kółkach i jest wygodnie,bo nie trzeba nosić
                                        ciężarów.
                                        Mario,jestem zainteresowana plastrami,ale wiem,że są drogie i na krótko starcza jak się przylepi.Może warto wypróbować.
                                        No widzisz Mario,a Ty się tak boisz nawet aspiryny,a jednak pomogła.
                                        Zaraz poszukam te plastry.
                                        • kallisto Re: Nasze zdrowie c.d. 04.04.22, 20:06
                                          Też lubię robić zakupy do wózka, wygodnie i nie noszę choć czasem zdarza nam się kupować prosto do torby ale wtedy jak robię je z mężem to on dźwiga. Biedronka na to pozwala, choć i w Lidlu nie ma problemu, bo kasując w kasie samoobsługowej kod z paragonu trzeba zeskanowac przy bramce.

Czasami widze ludzi szczególnie w Lidlu kiedy pakują zakupy w taki płaski kartonik i o mały włos nie gubią z tego kartonu produktów. Po co się tak męczyć?
                                        • maria88 Re: Nasze zdrowie c.d. 04.04.22, 20:16
                                          JAGO uwazam że aspiryna to dobry lek i zawsze kiedys ją brałam gdy cos mnie bolało.
                                          lub gdy byłam przeziebiona.
                                          Wtedy tez nie brałam żadnych innych leków. teraz jestem głupa bo mam zapisane leki syntetyczne na cisnienie
                                          i nie wiem co razem moge brać lub nie.
                                          • maria88 Re: Nasze zdrowie c.d. 04.04.22, 20:19
                                            Nie musisz JAGO kupować odrazu całego opakowania.
                                            Poleciła mi je znajoma osoba, ktora od wielu lat
                                            ma problemy z kregosłupem.
                                            • kendo Re: Nasze zdrowie c.d. 05.04.22, 08:58
                                              wiecie co??...odpukac-odstukac....
                                              nie uzywam zadnych plastrow,
                                              kiedy dostalam problem z korzonkami,
                                              od razu poszlam do terapeuty i dostalam cwiczenia ,ktore pomagaja mi kiedy tylko poczuje,ze sie "skradaja korzonki",nie moge uzywac zadnych smarowidel/plastow-alergia,
                                              jedynie ratuje sie w ostatecznosci naproksenem..

a co chodzi o sklep ,
                                              tu nie ma wartownikow przy wejsciach do sklepow,
                                              nikt mi jeszcze uwagi nie zwrocil,ze do szmacianej torby robie zakupy..
                                              przeciez przy kasie machne kasjerce,ze jest pusta..

dobrze Mario,
                                              ze aspirynka pomogla,
                                              a moze po prostu rozchodzilas jakis zastoj w muskulach..
                                              • maria88 Re: Nasze zdrowie c.d. 05.04.22, 09:58
                                                Po aspirynie przeszło ale dzisiaj znowu to samo.
                                                Więc cos muszę zastosować.
                                                Napewno to też jest zwiazane z pogodą.
                                                • lusia_janusia Re: Nasze zdrowie c.d. 05.04.22, 10:55
                                                  Marioo88, nie trzeba zaprzestac po jednej dawce leku, tylko
                                                  przynajmniej przez pare dni go zazywac, bo inaczej jest reakcja
                                                  jojo.
                                                  Aspiryna to salicylaty, kwasy ktore uszkadzaja sluzowki kiszek i zoladka,
                                                  biore juz w ostatecznosci? ale przy korzonkowych bolach to Naproxen
                                                  i tutejszy Panodil, ktorego juz mam dosyc, ide zamowic dzisiaj
                                                  wizyte telefoniczna do dr.

Acetylsalicylsyra
                                                  Läkemedel
                                                  Acetylsalicylsyra är ett läkemedel med smärtstillande, febernedsättande, antiinflammatorisk och trombocytaggregationshämmande effekt. ASA tillhör läkemedelsgruppen icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Wikipedia
                                                  Molarmassa: 180,158 g/mol
                                                  Kemisk formel: C₉H₈O₄
                                                  Smältpunkt: 135 °C
                                                  Löslighet (vatten): 3 g/l (20 °C)
                                                  CAS-nummer: 50-78-2
                                                  Densitet: 1,40 g/cm³
                                                  Kokpunkt: 140 °C (sönderfaller)

Aspiryna – skutki uboczne

Jak każdy lek, kwas acetylosalicylowy może wywołać działania niepożądane, choć nie u każdego one wystąpią. Aspiryna może wywołać między innymi:

uszkodzenie błony śluzowej żołądka,
                                                  bóle brzucha,
                                                  zawroty głowy,
                                                  krwawienie lub krwotok,
                                                  niestrawność,
                                                  przyspieszenie czynności serca,
                                                  astmę aspirynową,
                                                  śródmiąższowe zapalenie nerek,
                                                  zapalenie wątroby,
                                                  obrzęki.
                                                  • maria88 Re: Nasze zdrowie c.d. 05.04.22, 14:20
                                                    Dlatego LUSIU staram sie brać minimalnie. Siedze w domu nasmarowana, opatulona
                                                    i co pod reka to nieprzyjaciel.
                                                  • kendo Re: Nasze zdrowie c.d. 05.04.22, 15:16
                                                    Mario,
                                                    moze sie jakos krzywo nadciagnelas i stad te bole..??
                                                    zastosuj moze Naproxen,jak uwazasz,ze to od kregoslupa..

zdrowka zycze
                                                  • maria88 Re: Nasze zdrowie c.d. 05.04.22, 16:20
                                                    Znalazłam w lodowce główke kapusty, zdjełam kilka liści
                                                    ktore teraz leżą w kuchni i nabieraja pokojowej temperatury na noc do okładu.
                                                  • kendo Re: Nasze zdrowie c.d. 05.04.22, 16:44
                                                    maria88 napisała:

> Znalazłam w lodowce główke kapusty, zdjełam kilka liści
                                                    > ktore teraz leżą w kuchni i nabieraja pokojowej temperatury na noc do okładu.

o ,i na pewno bedzie ulga w bolu podczas nocy..
                                                    mnie zaczynaja pobolewac czasami kolana
                                                    ale jeszcze nie tak mocno,co bym musiala okladac,
                                                    po bol jest chwilowy tylko.
                                                  • kendo Re:paracetamol uszkadza nasz mozg 19.04.22, 08:31
                                                    ...cyt...
                                                    W badaniu, w którym dziesięciodniowym myszom podawano paracetamol, odkryto, że miały upośledzone zaawansowane funkcje mózgu, pisze Upsala nya tidning.

Paracetamol jest aktywnym składnikiem leków przeciwgorączkowych i przeciwbólowych, takich jak Alvedon, Panodil i Pamol, a we wcześniejszych badaniach z 2014 r. wykazano, że negatywnie wpływa na pamięć i uczenie się.

Nowe badanie, opublikowane w czasopiśmie naukowym Frontiers w toksykologii, pokazuje również, że wysokie dawki nie muszą mieć konsekwencji, a efekty utrzymują się długo po ekspozycji.

Jednak naukowcy nie widzą powodu, aby odradzać stosowanie paracetamolu podczas ciąży lub wśród noworodków, ponieważ ryzyko jest niskie.

- To jest środek przeciwbólowy dostępny dla kobiet w ciąży i nie możemy go usunąć. Jak mówi Robert Fredriksson, profesor farmakologii na Uniwersytecie w Uppsali i autor badania w UNT, radzi już, aby paracetamol był przyjmowany z dużą ostrożnością podczas ciąży.

Naukowcy mają jednak nadzieję, że dzięki badaniu uda im się znaleźć sposób na uniknięcie ryzyka

jak sie wezmie sporadycznie,
                                                    moze nie bedzie skutkow ubocznych drastycznych,
                                                    a ci co biora regularnie to chyba powstaja duze uszkodzenia w mozgu..?
                                                  • kendo Re:przeciwbolowy diklofenak uszkadza srodowisko 19.04.22, 09:34
                                                    ...cyt...
                                                    Środki przeciwbólowe i spraye zawierające substancję diklofenak mogą wkrótce zniknąć z półek sklepów spożywczych, jeśli Agencja Produktów Medycznych dostanie to, czego chce, donosi SVT News.

Urząd przedstawił rządowi propozycję, aby leki oddziałujące na środowisko nie były sprzedawane poza aptekami. Jednym z nich jest diklofenak, który przemieszcza się bezpośrednio przez oczyszczalnie, a następnie uszkadza nerki i zdolności reprodukcyjne ryb. Według Agencji Produktów Medycznych, może zaistnieć potrzeba ograniczenia większej ilości leków w przyszłości, jeśli okaże się, że mają one negatywny wpływ na środowisko.

Od czasu reformy apteki w 2009 r. niektóre leki bez recepty mogą być sprzedawane poza aptekami, jeśli spełniają określone kryteria. Jednak fakt, że leki szkodzą środowisku, nie może być obecnie brany pod uwagę w decyzji – którą obecnie proponuje się zmienić.

bedzie nastepne "swinstwo" przeciwbolowe testane i ciekawe co bedzie uszkadzac,ludzi /srodowisko wodne ?
                                                  • kendo Re:senior dba o zeby.... 19.04.22, 11:02
                                                    www.expressen.se/halsoliv/halsa/sjukdomar--besvar-1/professorn-dina-tander-kan-gora-dig-sjuk/
                                                    senior zaczyna miec problemy z zuciem jedzenia/zaczyna mu brakowac sliny,
                                                    a z tym wiaza sie zmiany zywieniowe,wybiera jedzonko,ktore nie trzeb gryzc
                                                    ...cyt..
                                                    Nawyki żywieniowe oraz zmniejszona masa i siła mięśni. Ta zmiana często zachodzi stopniowo przez długi czas i jest rzadko zauważana przez opiekę zdrowotną. Wiele wskazuje na to, że żucie jest w jakiś sposób powiązane z naszymi zdolnościami poznawczymi – że żucie faktycznie czyni cię mądrzejszym.

dobor pasty do zebow jest tez wazna,
                                                    ...cyt...
                                                    Fluorek? Czy nie nazywa się to fluorem?

Dobrze. Termin fluor jest często używany, jak w przypadku szorowania fluorem, pasta do zębów z fluorem, podczas gdy w rzeczywistości chodzi o fluor. Ponieważ chemicznie poprawna nazwa to fluor (jon, który jest używany w pastach do zębów i produktach dentystycznych i który jest nietoksyczny), a nie fluor (pierwiastek, toksyczny gaz). Należy zauważyć, że produkty dentystyczne nie zawierają toksycznego gazowego fluoru, ale związki fluoru.

Nawyki żywieniowe i zdrowie zębów są ze sobą powiązane

✔️ Regularnie spożywaj posiłki.

✔️ Pozwól odpocząć swoim zębom. Unikaj podjadania między posiłkami. Wtedy ślina ma czas na naprawienie drobnych uszkodzeń spowodowanych przez kwas.

✔️ Pij wodę lub niesłodzone napoje, aby ugasić pragnienie między posiłkami.

✔️ Jedz pokarmy, które wymagają żucia, takie jak pokarmy bogate w błonnik. Jest dobry na produkcję śliny, a także dla mózgu!

✔️ Żucie gumy do żucia bez cukru przez około 15 minut po posiłku zwiększa ilość śliny w ustach.

✔️ Jeśli masz zwiększone ryzyko poparzenia zębów, powinieneś przede wszystkim unikać kwaśnych karmelków i kwaśnych napojów / żywności.

✔️ Po wypiciu kwaśnych napojów, takich jak soki i napoje bezalkoholowe, dobrze jest nie myć zębów przez godzinę.

✔️ Pokarmy alkaliczne, takie jak mleko, ser i orzechy, mogą neutralizować kwas w ustach.
                                                    Utrata zębów może prowadzić do poważniejszych konsekwencji

Utrata zębów wpływa na kilka innych chorób i jest spowodowana przez osady bakteryjne (płytkę nazębną) na linii dziąseł, które podrażniają dziąsła, prowadząc do procesu zapalnego, który może ostatecznie spowodować kurczenie się kości szczęki i poluzowanie zębów. Ale bakterie i substancje zapalne również przedostają się do krwiobiegu i mogą wpływać na przebieg choroby w wielu chorobach.

Cukrzyca: Cukrzyca typu 2 jest jedną z chorób związanych z utratą zębów. Podwyższony poziom cukru we krwi zwiększa ryzyko utraty zębów. Jednocześnie widać, że substancje zapalne powstające w wyniku utraty zębów mogą prowadzić do stanu zapalnego o niskim nasileniu w organizmie, który wpływa na poziom cukru we krwi, a tym samym zwiększa ryzyko powikłań cukrzycowych.

Demencja: Badania pokazują również prawdopodobny związek między utratą zębów a demencją. Badanie pokazuje, że osoby starsze z długą historią utraty zębów były dwukrotnie bardziej narażone na rozwój demencji.

Choroby serca: Osoby w podeszłym wieku z chorobami przyzębia są bardziej narażone na rozwój chorób serca i zwapnień w tętnicy szyjnej. Powodem jest to, że stan zapalny, który powstaje podczas utraty zębów, może powodować tworzenie się tłuszczu i płytki nazębnej w żyłach w pozostałej części ciała.
                                                  • maria88 Re:senior dba o zeby.... 19.04.22, 12:42
                                                    Wyjatkowo w te świeta byłam oboloła. Mysle że to m.innymi wpływ pogody.
                                                    Więcej leżałam pod pledem i szukałam ciepełka.
                                                    Najbardziej chyba pomagał mi Amol w nacieraniu.
                                                    Na noc tez sie nim natarłam. Aby nie zapeszyc jest troszke lepiej.
                                                    Na poprawe samopoczucia umówiłam sie pod koniec tygodnia
                                                    z fryzjerką. Mam dosyc długie włosy, leżące na ramionach
                                                    i zamierzam je obciąć do polowy szyi i może trwała.
                                                    Zobacze co doradzi fryzjerka.
                                                  • lusia_janusia Re:senior dba o zeby.... 19.04.22, 15:04
                                                    Mario88, u mnie te swieta byly spokojne, ale wieczorami
                                                    tez czulam chlod calego ciala, szybko szlam do lozka sie
                                                    grzec, mimo ze dni swiateczne byly pelne slonca.

Nowa fryzura z pewnosci podniesie humor i dobre samopoczucie,
                                                    przynajmniej tak funkcjonuje u mnie po fryzjerze., albo jak sama
                                                    sobie obetne wlosy.

Taaakkk z zabkami to przydalby mi sie juz w tej chwili jakis
                                                    dobry dentysta z duza doza ciepliwosci na bojace sie dusze?.
                                                  • kendo Re:senior dba o zeby.... 19.04.22, 18:02
                                                    Lusia,
                                                    wiem,ze masz wielkiego stracha,
                                                    ale widzialam dentyste w Galleri na Hammar,
                                                    moze tam bys sprobowala czas zamowic.??

Mario,
                                                    wiem,samopoczucie psychiczne bedzie duzo lepsze,
                                                    kiedy sie zrobimy na bustwo u fryzjera...

zycze udanej fryzurki.
                                                  • maria88 Re:senior dba o zeby.... 19.04.22, 18:33
                                                    Odnosnie wizyty u dentystki to teraz sa takie mozliwosi aby nic pacjenta nie bolało.
                                                    Mysle,że w Szwecji też na wysokim poziomie sa te usługi. Wprawdzie chodzę prywatnie bo do
                                                    publicznej przychodni nie mam zaufania. W Szwecji to chyba tylko w ramach ubezpieczenia?
                                                  • maria88 Re:senior dba o zeby.... 19.04.22, 18:35
                                                    Przyszła mi myśl więc piszę raz jeszcze.
                                                    LUSIU a może przjazd do kraju by sprawe załatwił?
                                                    Może Kalisto pomoże bo mieszka bliżej Was.
                                                  • kendo Re:senior dba o zeby.... 19.04.22, 18:36
                                                    Mario
                                                    sa prywatni dentysci,
                                                    a nawet podlaczeni do kasy ubespieczen,
                                                    wiem ze delikatnie sie obchodza z pacjetem z fobia dentystyczna,
                                                    ale jak Lusia poczuje zapach dentysty,
                                                    robi sie blada i niemal mndleje..nie umie tego opanowac..
                                                    zobaczymy czy sie w koncu zdobedzie...
                                                    zawsze byla w kraju prywatnie,jak sp.Mama sie opiekowalysmy..
                                                  • kallisto Re:senior dba o zeby.... 19.04.22, 20:43
                                                    Kazdy ma jakas fobię, Lusi pewnie ten zapach doskwiera. Inni mdleją na widok strzykawki, moja córka czuje obrzydzenie podczas wyrywania zebow choc za doroslosci miala tylko jeden ząb wyrwany.
                                                    Ja to chyba jakas ze stali jestem, niczego sie nie boje choc czesto niektore wizyty związane sa z bólem. O wiem czego NIE LUBIĘ, wizyt ginekologicznych.....

Lusiu wiem, ze ciezko znosisz pobierania krwi i szczepienia. Wyobraź sobie mnie wtedy gdy leżałam na covid w szpitalu, 3 x dziennie kłucie palców na cukier, codziennie zastrzyki w brzuch i codziennie pobieranie krwi lub kroplowki? Opuszki palców juz mnie z tego wszystkiego bolaly, brzuch byl zasiniaczony, wenflony kluły i zostawiły slady. Ale jak widac wszystko jest do zniesienia. Jak czlowiek wie, ze musi to i do strachu sie przyzwyczaja. No ale sa takie sytuacje jak u Ciebie tylko gorzej z tym, ze tego zapachu w gabinecie nijak pokonać nie można. Najlepiej byloby gdyby dentysta swiadczyl uslugi w domu.
                                                  • kendo Re:senior dba o zeby.... 20.04.22, 09:08
                                                    hi.hi...Kallisto,
                                                    dobrze by tak bylo z domowym dentysta,
                                                    na razie to fryzjer/manikurzystka/pedikurzystka dw domowym pieleszu moze uslugi zrobic..

podobnie ja nie mam fobi szpitalnej/pobierania prob,a niektore naprawde sa bolesne ..

Lusia,,jakos sie przemozesz..
                                                  • maria88 Re:senior dba o zeby.... 20.04.22, 10:30
                                                    Najlepiej nie zmieniać dentysty i miec zaufanego wtedy pójscie
                                                    nie jest tak straszne.
                                                  • jaga_22 Re:senior dba o zeby.... 20.04.22, 11:09
                                                    Na początku,to starałam się myśli skierować na inne tory,gapiłam się w okno.Lubiłam też jak włączali muzykę.
                                                    Teraz nie robi na mnie już żadnego wrażenia,bo co 3 m-ce pobranie krwi.
                                                  • lusia_janusia Re:senior dba o zeby.... 20.04.22, 11:42
                                                    To sie naczytalam, ale nie wiem jak dostalam takiej fobi na stomatologa,
                                                    W Polsce w ostatnim prywatnym gabinecie byl zamontowany telewizor
                                                    na wysokosci glowy pacjenta coby sie w niego gapil i nie myslal o bolu.

Na samym koncu stomatolog powiedzial mi zeby trenowala znosic bole,
                                                    spytalam go jak to zrobic, to powiedzial chodzic do dentysty...nic nie napisze
                                                    na ten temat,.. bo bym uzyla niecenzuralnych slow.
                                                  • maria88 Re:senior dba o zeby.... 20.04.22, 14:22
                                                    Wskazania:
                                                    Prewenit Intensiv B to suplement diety wskazany w celu uzupełnienia niedoborów witamin z grupy B w organizmie.

Właściwości:
                                                    Suplement diety Prewenit Intensiv B zawiera w swoim składzie kwas foliowy, tiaminę (witaminę B1) oraz witaminy: B6 i B12, które:

pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych (kwas foliowy, tiamina (witamina B1), witaminy: B6 i B12),
                                                    przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia (kwas foliowy, witaminy: B6 i B12),
                                                    pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny (kwas foliowy, witaminy: B6 i B12),
                                                    wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (tiamina (witamina B1), witaminy: B6 i B12),
                                                    pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu serca (tiamina (witamina B1)) i układu odpornościowego (witaminy: B6 i B12).

Składniki:
                                                    Substancja wypełniająca – celuloza mikrokrystaliczna, monoazotan tiaminy (tiamina (witamina B1)), chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), cyjanokobalamina (witamina B12), otoczka tabletki (substancje glazurujące – hydroksypropylometyloceluloza, hydroksypropyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca – talk, substancja wypełniająca – skrobia kukurydziana, stabilizator – triglicerydy średniołańcuchowe, barwniki – dwutlenek tytanu z krzemianem glinowo-potasowym, ryboflawina, kwas karminowy), substancje przeciwzbrylające – sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu, substancja wypełniająca – poliwinylopolipirolidon, kwas pteroilomonoglutaminowy (kwas foliowy).

Dzienna porcja (1 tabletka) zawiera:

Tiamina (witamina B1) - 50 mg – 4545%*

Witamina B6 18 mg – 1286%*

Witamina B12 - 100 μg – 4000%

Kwas foliowy 600 μg - 300%

Stosowanie:
                                                    Zażywać po posiłku, 1 tabletkę dziennie popijając płynem.

Opakowanie:
                                                    30 tabletek
                                                  • kendo Re:senior dba o zeby.... 21.04.22, 08:13
                                                    moze warto sobie zakupic ten suplement?,
                                                    juz wpisalam na liste "krajowych zakupow"-dzieki Mario

biedna Lusia,ni jak nie moze sobie z tym poradzic..
                                                  • lusia_janusia Re:senior dba o zeby.... 21.04.22, 08:51
                                                    Z vitaminami z grupy "B" trzeba byc ostroznym, bo alergikow
                                                    moga uczulac.
                                                    Ja zazywalam kiedys to nawet mocz pachnial tym skladnikiem,
                                                    nie uwazalam ze to bylo przyjemne, ale jak organizm potrzebuje
                                                    to nie zaszkodzi wyprobowac.
                                                  • kendo Re:suplement diety z vit.B 21.04.22, 09:20
                                                    lusia_janusia napisała:

> Z vitaminami z grupy "B" trzeba byc ostroznym, bo alergikow
                                                    > moga uczulac.
                                                    > Ja zazywalam kiedys to nawet mocz pachnial tym skladnikiem,
                                                    > nie uwazalam ze to bylo przyjemne, ale jak organizm potrzebuje
                                                    > to nie zaszkodzi wyprobowac.
                                                    >
                                                    szkoda tylko,ze nie maja malych opakowani wszystkich suplementow,
                                                    coby mozna bylo zakupic w sprawdzeniu czy nas nie uczulaja.
                                                  • lusia_janusia Re:suplement diety z vit.B 21.04.22, 09:43
                                                    O to chodzi Kendo, sprzedaja promocyjnie po 2 sztuki niby taniej.
                                                  • maria88 Re:suplement diety z vit.B 21.04.22, 14:41
                                                    Tak jak KENDO napisała same sobie lepiej czasem pomożemy bo znamy swój organizm.
                                                    Moje kuracje skutkuja . Przede wszystkim Amol i okłady z kapusty + suplementy.
                                                    Nie mniej od cisnienia biore osłonowy lek systematycznie. I chyba tak juz zostanie po psinie.
                                                    Czekam na słonko i mozliwośc ruchu na świezym powietrzu .
                                                  • maria88 Re:suplement diety z vit.B 21.04.22, 14:43
                                                    Dzieki za podpowiedzi z daktylami LUSIU jak wyjde to kupię i czernuszke też.
                                                    Ostatnio wzeszła rzeżucha i zielona pietruszka więc korzystam z tych roslinek.
                                                  • kendo Re:salatka na detoksytacje organizmu 21.04.22, 20:18

www.youtube.com/watch?v=xLKl0zMaOuk
                                                    hmmmm,no nie wim,jakos surowe brokuly mi nie wchodza..
                                                    ale mozna test w mniejszej ilosci zrobi,

na zakonczenie filmu,
                                                    podaje rowniez uwagi kto musi szczegulnie uwazac na ta salatke..
                                                  • kendo Re:suplement diety z vit.B 21.04.22, 20:23
                                                    maria88 napisała:

> Dzieki za podpowiedzi z daktylami LUSIU jak wyjde to kupię i czernuszke też.
                                                    > Ostatnio wzeszła rzeżucha i zielona pietruszka więc korzystam z tych roslinek.

to zdaje sie ja wspomnialam o daktylach,
                                                    ale nic nie robi,
                                                    jestesmy z Lusia przyzwyczajone,
                                                    ze nawet mylone jestesmy w internecie..

ja jak mi sie przyponi zjadam po 2st daktylow,
                                                    kupuje zawsze juz bez pestek..
                                                    czarnuszka lubie posypac po pieczywiejak pieke,czy dodac do salatki..
                                                  • kendo Re:otylosc brzuszna 21.04.22, 20:57
                                                    www.youtube.com/watch?v=KUabn5oGu24
                                                    bardzo ciekawy wywod,

ocet jablkowy mam wlasnorecznie zrobiony z ekologicznych jablek..
                                                  • kallisto Re:otylosc brzuszna 22.04.22, 17:30
                                                    no faktycznie ciekawa wypowiedz. jak moj brzuch zacznie mnie tak wnerwiać, ale az tak wnerwiać to wypróbuję ocet jabłkowy. na razie nie chcę, bo widzę, że spada jego objętość.
                                                  • jaga_22 Re:otylosc brzuszna 22.04.22, 17:38
                                                    A może olej z czarnuszki?

zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/oleje-i-tluszcze/olej-z-czarnuszki-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-zastosowanie-skutki-uboczne/303j5lx
                                                  • kendo Re:otylosc brzuszna i olej z czarnuszki 22.04.22, 18:23
                                                    jaga_22 napisała:

> A może olej z czarnuszki?
                                                    >
                                                    > zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/oleje-i-tluszcze/olej-z-czarnuszki-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-zastosowanie-skutki-uboczne/303j5lx

...cyt...
                                                    Wykazano również, że olej z czarnuszki jest obiecujący w leczeniu alergii. Na przykład w badaniu z 2011 roku opublikowanym w American Journal of Otolaryngology stwierdzono, że po dwóch tygodniach olej z nasion czarnuszki zmniejsza uczucie zatkanego nosa i swędzenie, katar i kichanie.

W innym raporcie opublikowanym w 2018 roku przeanalizowano dane w celu ustalenia, czy olej z czarnuszki może pomóc w leczeniu zapalenia zatok. Autorzy badania doszli do wniosku, że olej ma potencjał terapeutyczny w leczeniu tego schorzenia ze względu na jego działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwhistaminowe, modulujące układ odpornościowy, przeciwbakteryjne i przeciwbólowe.

ma bardzo szeroki zakres dzialania,
                                                    na liste krajowa juz wpisalam,
                                                    widzialam w kraju w sklepie..'

Kallisto,
                                                    to czytam,ze poszlas"ostro " z utrata brzuska,
                                                    oby nie byl tylko efekt jojo,
                                                    musisz byc stanowcza caly czas z dietka.. czego bardzo zycze
                                                  • kendo Re:ochrona /poprawa pracy mozgu 30.04.22, 10:34
                                                    wiemy,ze to co jemy,
                                                    tak i funkcjonujemy,
                                                    chodzi o jedzonko,ktore poprawia nasz mozg:

* mianowicie jedzac: jagody/pomidory/jajka/brokuly -poprawia nasza kognitywosc

*poprawa celi muzgowych:nasina lnu/Omega3

*popijac zielona herbate

*pozwolic sobie na marzenie podczas dnia,
                                                    naukowcy twierdza,ze ludzie marzyciele staja sie kreatywniejsi/powiekszaja swoj intelekt

*byc wiecej socjalnym-miec kontak z ludzimi/czy brac udzial we wspolnych grach...

*byc aktywnym w sledzeniu wiadomosci roznych przez chociazby 15 min,przyczynia sie do podejmowania przez nas lepszych decyzji

*ukladac puzzle/grac w gry z akcja

a wiec poddajmy sie marzeniom,jak najczesciej..
                                                  • lusia_janusia Re:ochrona /poprawa pracy mozgu 30.04.22, 11:06
                                                    Oj!!!ooojjj!!!... to jaka ja jestem mundra?hhhiiihhhhii...hhiii
                                                    wszystko to jem i popojam rowniez zielona herbatke
                                                  • kendo Re:ochrona /poprawa pracy mozgu 30.04.22, 11:17
                                                    i masz socjalne kontakty..
                                                    no nie ma co narzekac Lusia,
                                                    jestemy madre emerytki i juz...
                                                  • kallisto Re:ochrona /poprawa pracy mozgu 01.05.22, 14:55
                                                    Jagus jak Twoje zdrowo?
                                                  • jaga_22 Re:ochrona /poprawa pracy mozgu 01.05.22, 19:36
                                                    Zieloną herbatę bym wypiła gdyby miała mi pomóc w chorobie big_grin
                                                  • kendo Re:ochrona /poprawa pracy mozgu 02.05.22, 07:47
                                                    o jejku Jagus,
                                                    jeszcze trzyma chorobsko?
                                                    i nie lubisz zielonej herbatki?-ja bardzo lubie i popijam zwlasza po obiedzie.

zdrowka zycze
                                                  • lusia_janusia Re:ochrona /poprawa pracy mozgu 02.05.22, 10:26
                                                    Podobno zalecaja pic zielona herbate po obiedzie?
                                                  • jaga_22 Re:ochrona /poprawa pracy mozgu 02.05.22, 12:17
                                                    Niestety z choroby można wyjść,ale z tego co mam,to niemożliwe.
                                                    Będę szukała ziół które pomagają na stany zapalne.

mam nadzieję,że będę jeszcze chodziła,bo dziś co prawda z bólem,ale bez laseczki
                                                  • kendo Re:ochrona /poprawa pracy mozgu 02.05.22, 14:45
                                                    to pocieszajaca wiadomosc Jagus,
                                                    jak juz troszke mozna isc a nie lezec...

zycze jak najmniej bolu i szybkiego powrotu do zdrowka..
                                                  • lusia_janusia Re:ochrona /poprawa pracy mozgu 03.05.22, 07:14
                                                    Jaga, ja , ze tabletki przeciwbolowe pomagaja Tobie
                                                    na chodzenie, ale czy lecza do konca schorzenie? , ktre
                                                    to powoduje ze tak zaniemoglas?

Sama sie tak zastanawiam wlasnie, czy sa jakies ziola,
                                                    ktore by wzmacnialy nasza odpornosc i nie dopuszczaly
                                                    do stanow zapalnych, bo tez mam z tym problem wlasnie
                                                    tych odcinkach kregoslupa i nie tylko.

Zycze Jaga szybkiej poprawy mobilnosci w chodzeniu.
                                                  • kendo Re:ochrona /poprawa pracy mozgu 03.05.22, 08:15
                                                    Lusia,wiem ze sa cwiczenia wzmacniajace te partie kregoslupa,
                                                  • kendo Re:problemy z ukladem lymfatycznym 03.05.22, 09:21
                                                    nasz otylosc,ktora podejzewamy o "zarcie" ,czy klimakterium moze byc :

..cyt...Obrzęk i cellulit? Może to być spowodowane układem limfatycznym - który można naprawić samemu!

Im ciężej trenujemy, tym bardziej puchniemy. Obwód w pasie wzrasta o pare centymetrów, ale nie jest to tłuszcz, który mozna uszczypnąć i wtedy zaczyna sie rozumieć, że nie pożywienie, ale limfa.

* Jaka może być przyczyna problemów z limfą?

- Wiele badań wskazuje na stany zapalne i wszystko, co je wywołuje, takie jak stres, odwrotne oddychanie, chemikalia obce naszemu organizmowi, dodatki i siedzący tryb życia.

Jeśli puchniesz na całym ciele, prawdopodobnie przyczyną jest stan zapalny, a jeśli puchniesz na nodze, kostce lub ramieniu, prawie zawsze przyczyną jest blizna lub uraz. Możesz również mieć wiele innych objawów, takich jak bóle głowy, zmęczenie, zimne spocone dłonie, żylaki, cellulit, siniaki, których tak naprawdę nie wiesz, skąd się biorą: po prostu wiele rozproszonych rzeczy. Jeśli masz ślady na nodze po kikutach, wiesz, że układ limfatyczny tak naprawdę nie płynie.

wazny jest oddech,w jaki sposob chcemy trenowac,

...cyt...

Co można zrobić, aby wspomóc układ limfatyczny?

- Na mojej top liście mam trzy rzeczy: oddychanie,
                                                    chodzenie
                                                    i zbadanie do dna z przyczynami zapalenia.

* Najważniejsze jest oddychanie, bo limfa nie ma własnej pompy i żeby system działał, musimy użyć mięśni i oddychać przeponą.

* Chodzenie jest ważne, ponieważ podbicie i łydka też są pompą, ale niestety często mamy zbyt stabilne buty, które blokują pompę układu limfatycznego w podbiciu.
                                                    * Moją radą jest różnicowanie butów bosych z butami do balansowania w zależności od powierzchni, po której chodzisz.
                                                    * Boso w lesie i na nierównym terenie oraz buty do balansowania na asfalcie. Pamiętaj jednak o rozstawianiu i rozkładaniu palców u nóg.
                                                    * Musimy też zobaczyć, co powoduje, że organizm buduje stany zapalne. Jeśli nie możesz zmniejszyć stresu, możesz przynajmniej popracować nad zarządzaniem stresem. Układ limfatyczny działa najlepiej, gdy jesteśmy spokojni i bezpieczni

* Co to jest oddychanie wsteczne?

- Większość dorosłych wciąga brzuch i unosi ramiona, kiedy oddychają głęboko, bo tak wygodniej. Właściwie ramiona powinny być nieruchome, a żołądek wychodzić podczas wdechu

www.expressen.se/damernasvarld/skonhet/svullnad-och-celluliter-det-kan-bero-pa-lymfsystemet-som-gar-att-fixa-sjalv/
                                                    cd...pozniej
                                                  • kendo Re:problemy z nadcisnieniem 04.05.22, 09:24
                                                    ...cyt..

* Co to jest normalne/dobre ciśnienie krwi?

To, co jest uważane za normalne, może się różnić w zależności od wieku i ogólnego stanu, ale zdrowe ciśnienie krwi wynosi zwykle od 100 do 140 w nadciśnieniu i 60-90 w podciśnieniu w spoczynku. Jest drukowany w następujący sposób: 140/90 mm / hg.

* wysokie ciśnienie krwi

Łagodne nadciśnienie: 140–159 / 90–99 mm Hg.

Umiarkowane nadciśnienie: 160–179/100–109 mm Hg.

Ciężkie nadciśnieniesuspicious 180 /> 110 mm Hg

* Oznaki wysokiego ciśnienia krwi

• Zawroty głowy

• Bół głowy

• Zmęczenie

• Impotencja

• Palpitacje serca

* Wysokie ciśnienie krwi jest również związane z innymi schorzeniami, takimi jak wysoki poziom cukru we krwi, wysoki poziom tłuszczów we krwi, cukrzyca i otyłość brzuszna.

- Nazywa się to zbiorczo „zespołem metabolicznym”. Wszystkie te czynniki są ze sobą powiązane, więc naprawdę powinieneś sprawdzić je wszystkie, a nie tylko ciśnienie krwi

* Wysokie ciśnienie wywiera wpływ na narządy, takie jak serce, mózg i nerki. Pociąga to za sobą zwiększone ryzyko, przede wszystkim udaru, ale także zawału serca, niewydolności serca, choroby nerek, demencji i upośledzenia krążenia krwi w nogach. Mogą również ulec uszkodzeniu naczynia krwionośne w oku.

* Nadciśnienie (skurczowe) i podciśnienie (rozkurczowe)

Aby określić ciśnienie krwi, patrzy się na dwie wartości - górne ciśnienie skurczowe i dolne ciśnienie rozkurczowe. Ciśnienie krwi jest liczone jako podwyższone między 140-160 / 90-100. W niektórych przypadkach jedna z wartości może być wysoka, podczas gdy druga jest normalna. Według Przewodnika Opieki 1177, ciśnienie skurczowe, górne, jest najważniejsze do śledzenia. Zwłaszcza, gdy minęło 50 lat.

w kraju pielegniaki sie pytalam co oznaczaja te nazwy cisnienie skurczowe i dolne ciesnienie rozkurczowe,
                                                    usmiechnela sie pielegniara i nic mi nie odpowiedziala..
                                                    terz juz wiem...

www.expressen.se/halsoliv/hogt-blodtryck-det-har-kan-du-gora-at-det/
                                                  • kendo Re:nadzieja na odmlodzenie mozgu-demecji 14.05.22, 11:12
                                                    www.kristianstadsbladet.se/nyheter/studie-injektion-fran-yngre-kan-ge-battre-minne-f50d63f5/
                                                    ...cyt... Badanie: Zastrzyk od młodszych może zapewnić lepszą pamięć
                                                    Czy sekret młodszego, zdrowszego mózgu tkwi w płynie mózgowo-rdzeniowym?
                                                    Jest to opinia naukowców, którzy we wspólnym międzynarodowym badaniu testowali wstrzykiwanie starszym myszom płynu mózgowo-rdzeniowego młodszych myszy.

Badanie wykazało, że 18-miesięczne myszy, które otrzymały zastrzyk od dziesięciotygodniowych myszy, miały dwukrotnie lepszą pamięć niż wcześniej.

„To zaskakująco duża poprawa i podwojenie funkcji pamięci” – mówi Vetenskapsradion Henrik Zetterberg, profesor neurochemii w Akademii Sahlgrenska i jeden z badaczy biorących udział w badaniu.

Teraz naukowcy mają nadzieję, że odkrycie może doprowadzić do nowych metod leczenia na przykład demencji i innych urazów w starzejącym się mózgu.

ciekawe skad beda brac ta "ciecz" dla ludzi??
                                                  • lusia_janusia Re:nadzieja na odmlodzenie mozgu-demecji 14.05.22, 17:03
                                                    Kendo, nim dojdzie do pierwszego zastosowania u ludzi
                                                    tego zastrzyku, to jeszce go beda pewnie probowac na malpach.?
                                                  • kendo Re:nadzieja na odmlodzenie mozgu-demecji 14.05.22, 18:27
                                                    czytalam kiedys w jakims miesieczniku,
                                                    ze pobieraja plyn z plodow ,po zabiegach przerywania ciazy..brrrrrrrrrrrr
                                                  • maria88 Re:nadzieja na odmlodzenie mozgu-demecji 14.05.22, 18:31
                                                    Pobierana woda plodowa ktora może ratowac ludzkie zycie. Nie pamiętam co w niej jest.
                                                  • kendo Re:nadzieja na odmlodzenie mozgu-demecji 14.05.22, 19:27
                                                    maria88 napisała:

> Pobierana woda plodowa ktora może ratowac ludzkie zycie. Nie pamiętam co w nie
                                                    > j jest.

o to o tym nie czytalam i nie slyszalam,

a to co wspomnialam to plyn pobierany z mozgu mlodej myszy i wszczykiwany do chorej myszy,tz.do mozgu
                                                  • kendo Re:serducho-migotanie przedsionkow 16.05.22, 15:53
                                                    www.expressen.se/halsoliv/halsa/sjukdomar--besvar-1/hjart-och-karlsjukdomar/formaksflimmer-kopplas-till-annan-svar-sjukdom/
                                                    ...cyt.. Migotanie przedsionków

Rozprawa, która została wykonana na Uniwersytecie w Göteborgu, opiera się na danych z dużego badania populacji osób starszych w Göteborgu.

Według badaczki Lindy Rydén istnieje kilka możliwych powodów, dla których osoby z migotaniem przedsionków mają również zwiększone ryzyko demencji – nawet jeśli nie mają udaru.

* Istnieje kilka możliwych powodów, dla których osoby z migotaniem przedsionków mają zwiększone ryzyko demencji, nawet jeśli nie doznają udaru. Może to być spowodowane, na przykład, zmienionym przepływem krwi do mózgu, cierpieniem na ciche zawały, które są skrzepami krwi w mózgu, które można zobaczyć w obrazowaniu mózgu, ale które nie dają żadnych typowych objawów udaru lub że przedsionkowe migotanie wyzwala proces zapalny, który zwiększa ryzyko demencji – mówi Akademiliv Lina Rydén z Akademii Sahlgrenska na Uniwersytecie w Gothenburgu.

** Klasycznymi objawami migotania przedsionków są kołatanie serca, nienormalnie szybkie i nieregularne bicie serca oraz niezwykle ciężki oddech podczas aktywności fizycznej.

Jednocześnie wiele osób może cierpieć na migotanie przedsionków, nawet o tym nie wiedząc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka