Dodaj do ulubionych

&&* SIERPIEN '*&& - augusti

01.08.24, 01:37
HEJ !!!!!
Witajcie w nowym dniu i poczatkiem nowego miesiaca!
Pamietajmy, ze kazdy dzien to nowa szansa na spelnienie marzen'
i osiagniecie celow!?! ?? !!

https://www.gify.net/data/media/291/motyl-ruchomy-obrazek-0409.gif

15.08 - Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny
15.08 - Święto Wojska Polskiego
25.08 - Niedziela handlowa
Obserwuj wątek
    • kallisto Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 01.08.24, 08:30
      Dzień dobry.

Jak pięknie przywitała nas Lusia smile
      Wpadam na sekund pięć, ciężko zabrać mi się do pisania w domu na telefonie sad

Życzę Wam udanego dnia, szczególnie, że to początek miesiąca jeszcze letniego. Ciekawa jestem jak popisze się sierpień, czy będzie gorący, ciepły czy chłodny jesienny?
      • lusia_janusia Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 01.08.24, 09:34
        Hej!!!!
        Kallisto, pozyjemy, zobaczymy?,
        jaka pogode przyniesie nam sierpien,
        wszak to letni miesiac, wiec ja mam nadzieje, ze bedzie wzglednie
        cieplo, nie upalnie i nie bedzie duzo dni deszczowych - chociaz te tez
        sa potrzebne dla oczyszczenia atmosfery i nawodnienia ziemi.

Noc mialam do niczego, nie moglam usnac, jakos sie teraz moze
        rozbudze do zycia po sniadaniowej kawie, pozno wstalam, caly
        dzien ze zmienionymi planami.

Zycze Nam przyjemnego czwartku.
        • kendo Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 01.08.24, 09:46
          witajcie Lusia/Kallisto
          i pozostale Vistulanki

tez mialam nocke zla Lusia
          mysle,ze to za sprawa "kawiarenki"
          zauwaz sama,ze tak jest za kazdym razem jak tam jestesmy...

a miesiac tu zwany "zepsutym"
          z wagi,ze miesiwa i inne produkty szybko sie psuja,
          zalecaja rozsadne obchodzenie sie zwlaszcza z miesiwem
          kupujac w sklepie najleiej do torby "zamrazalki" wlozyc by zapobiec rozkladowi bakterii,podczas transportu do domu,

pozatem mamy miec az +26 C co mnie bardzo cieszy,ze nareszcie wrocilo typowo letnie ciepelko,
          kaloryfery znowu letniawe byly..uffff,powietrze za geste noca...

miejmy udany dzionek i caly miesiac sierpien

dziekuje Lusia za zalozenie sierpnia ze slicznym obrazkiem..
      • jaga_22 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 01.08.24, 09:46
        Dzień dobry Kalisto,Lusiu i reszta Vistulan smile
        Lusia mi przypomniała,że sierpień to m-c urodzin moich chłopaków,
        starszy 7-mego 52lata,a młodszy 15-go 42l.
        Zapowiadane na dziś 29st ,wczoraj do późna było 27,już jest 22.
        Dzień przeleci jak każdy za szybko. Noc była niespecjalna,za ciepło
        jak dla mnie.Dopiero w poniedziałek ma być tylko 22st.
        Jakoś trzeba wytrzymać.

https://i.pinimg.com/564x/33/0a/25/330a258a84947e7972c692a6eb90e4e7.jpg
        • kendo Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 01.08.24, 12:53
          witaj Jagusia,
          sliczny obrazek z ptaszkiem
          moze to rudzik czy jakis inny?

cyli od nastepnego tygodnia
          ma byc chlodniej w kraju??
          no dla Was wielka ulga od tropikalnych temperatur,

relaksuj sie w chlodzie Jagusia
          • kallisto Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 01.08.24, 14:56
            Czy wiecie jaka mieliśmy radość u córki w ogrodzie? Znać o sobie dawały szczygły. Nie byłam pewna, że to ich głos, włączyłam więc YT. W jednej sekundzie gdy usłyszały to zleciały na trawnik z drzew. Rozgladały się zaciekawione i zdumione, że słychac a nie widać. Niesamowite uczucie widząc te mądre ptaszki blisko siebie. Po jakimś czasie powtórzyłam dźwięki, znowu zleciały w sekundę, niesamowite jaka szybka reakcja nastpiła. Przywoływanie natury głosem z telefonu. Szokujący i błyskawiczne zaskoczenie, aż oniemieliśmy z wrażenia. Widać było jak kręcą głowkami w poszukiwaniu towarzyszy i bardzo się zawiodły. Więcej już nie robiłam ich w konia smile
            • kendo Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 01.08.24, 19:40
              no wlasnie Kallisto,
              test przeprowadzilas,
              reaguja na dzwiek z telefonu,czyli poznali swoich pobratymcow..

witaj wieczorenie
              jak i pozostala Zaloga i dojedzie wieczorkiem poznym Wedrowiec,co zawsze milo tez jest witana

zycze ciekawego wieczoru

glos szczygla
              www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=glos+szczygla#fpstate=ive&vld=cid:dae01b0d,vid:ay3sNRTr3pQ,st:0
              • wedrowiec2 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 01.08.24, 21:09
                Lusiu, Kendo. Ja też dziś miałam ciężką noc, mimo że nie byłam w rzadnej kawiarencewink Nie wiem, czym to było spowodowane, ale wymęczyłam się bardzo.
                Zastanawiam się, jaki to może być ptaszek na kartce Jagi. Może samica kopciuszka?

Szczygły liczyły na nową znajomość i rozczarowały się kontaktem ze współczesną techniką. Biedne szczygłysmile
                • kallisto Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 02.08.24, 07:12
                  Przywitam się z Wami raniutko i zostawię ciepłe pozdrowienia na cały dzień.
                  Troszkę mam dzisiaj zajęć, na razie zjadam śniadanko, kuskus z żurawiną, miodem i owocami świeżymi.
                  Dziewczyny już są w kuchni, trajlują jak co dzień. Dzisiaj kawy z mlekiem pić nie mogę, zaraz zażyję tabletki, a po godzince zrobię kawkę.

Miejcie się dobrze ze słonkiem w tle.
                  • kendo Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 02.08.24, 09:56
                    hej Kallisto,
                    i pozostale Babeczki..
                    och tableteczki nieraz nam poranek psuja...
                    ja juz po sniadaniu i kawusi,
                    bo tabletke wzielam o 7 godz.

Wedrowiec,to moze ta ptaszyna?żelazny wróbel
                    www.fågelsång.se/jarnsparv/

albo Strzyżyk
                    vof.birdlife.se/gardsmyg-nr-35-av-de-50-vanligaste-i-vastmanland/

albo,wlasnie kopciuszek
                    www.glosy-ptakow.pl/kopciuszek/

www.youtube.com/watch?v=axuZDs2kSHQ

dzionek na sloneczny sie zapowiada
                    lekki wiaterek,bardzo przyjemnie sie maszerowalo.

niektore zielsko ma fajne po przekwitnieciu nasiona w kulke zwiniete
                    • jaga_22 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 02.08.24, 12:26
                      Cześć dziewczyny smile
                      Dzień akuratny do czegoś zrobienia,a akurat przyjechał wnuczek
                      i trzeba się przestawić.
                      Noc miałam koszmarną,bo nie mogłam usnąć,dopiero o 3.30
                      i spałam do 7.30. tabletki nie pomagały
                      Zabieram się do roboty.

https://i.pinimg.com/564x/6b/9e/8a/6b9e8a38aa3892d8a08d208890fb7758.jpg.
                      • kallisto Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 02.08.24, 13:26
                        Alem się napracowała, stworzyłam 16 stronicowy dokument. Musiałam się dobrze nagłówkować co napisać żeby miało wygląd i mądrość big_grin
                        Duszno u nas, w pokoju 28 sto. C, na dworze tylko 20, więc skąd ta duchota????

Niespełna dwie godziny pracy i urlop !!!! Czy wypocznę to się dopiero okaże, nie moje łózko, nie moja poduszka. Zawsze jednak mogę dowieźć by wygodnie się wyspać. Od poniedziałku będę miała wnusię Zuzię na służbie. Nie wiem na ile dni, szkoda, że będzie sama choć zawsze można zapoznać z innymi dziećmi na osiedlu. Zobaczymy co uda nam się zorganizować. W pobliżu są place zabaw wiec nie powinno być nudno.

Też już jestem śpiąca sad Może uda mi się poleżeć na tarasie na wygodnych kanapach przed jutrzejszą orką. Rano musze przywieźć rodziców, zrobić obiad, zakąski , etc.
                        • kendo Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 02.08.24, 14:12
                          witajcie wczesnym popoludniem,
                          widac Jagusia boruyka sie ze snem noca,
                          tez nieraz mam takie nocki,
                          ale nic nie biore na wspomaganie,
                          ewentualnie herbatke by pomogla usnac...

Kalliso zagadkowo pisze,
                          pewnie u Corki goscic bedzie i przygotowywac do festu na otwarcie nowego domku..
                          zycze im wszystkiego dobrego ,by sie Im super mieszkalo .

+24 C i prawdziwne ciepelko co mnie bardzo cieszy...

miejmy mile zakonczenie piateczku

lubie podziwiadz trawki rozne,
                          kiedy kwitna kazdy rodzaj ma inne "klosy"..
                          • kallisto Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 02.08.24, 14:19
                            Kendo, jedziemy pilnować domu, dzieci wyjeżdżają na wakacje.
                            Będziemy gospodarzyć i pilnować kotów przez prawie 2 tygodnie.
                            A to, że działki już nie ma to dlatego zabieram rodziców póki ładna pogoda, żeby posiedzieli na powietrzu.

Piękne zdjęcia zamieściłaś, widac na nich środek lata smile
                            • kendo Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 02.08.24, 15:01
                              dziekuje Kallisto,
                              no fajny gest robisz dal rodzicow,
                              pobeda u wnuczetach na wlosciach,
                              naciesza sie natura..

zycze Wam bardzo przyjaznej pogody i milej atmosfery..

kiedy maszeruje,
                              obserwuje nature,
                              codziennie spotykam zajace na lakach
                              • lusia_janusia Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 02.08.24, 17:06
                                Hej!!!!
                                Takie odglosy swiergocacych plaszkow slysze czesto na marszu w Natur Rum.
                                Zdjecia przekwitlych traw ktore sie nie zmiescily w kosiarke, i beda sie
                                rozsiewaly na przyszle lata.

Kallisto, pomieszkasz w domku z tarasem, to i Wam moze sie zachce
                                zakupienia cos takiego sielskiego na lata emerytury?

Dogrzewa dzisiaj, prawdziwe lato, ale ja juz nie moge tak sie wylegiwac
                                na sloncu jak za mlodych lat,

Zbawiennego cienia Nam zycze z dobrymi napojami chlodzacymi.
                                • kendo Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 03.08.24, 09:32
                                  Witajcie Zalogo,

jak wczesniej wspominalysmy,
                                  ze bedziemy podrozowac,
                                  dzis ten dzien nastal,
                                  wiec <egnamy sie z Wami,
                                  zyczac pieknych chwilek
                                  -i badzicie mi tu grzeczni- hi.hi----
                                  plan podrozowania mamy i zobaczymy co z tego wyniknie,

trzymajcie sie w zdrowku i dobrym samopoczuciu

Labadz od Lusia
                                  z kwitanacy bez kolo domu dzieciecia.
                                  • jaga_22 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 03.08.24, 10:20
                                    Witam...
                                    Kupno takiego domu z przyległośćiami to nie na starsze lata,tylko dla młodych w pełni sił. Kiedyś też marzyliśmy jak to będzie fajnie na emeryturze,
                                    a teraz podróże od lekarza do lekarza sad
                                    Powodzenia w szczęśliwej podróży dziewczyny.
                                    Kalisto będzie miała nie tylko uroki ,ale i obowiązki.Odpoczywać będzie w domu big_grin
                                    Zależy od różnych czynników,2 tyg. to sporo czasu,albo i nie,zależy
                                    od dyspozycji i pomocy.
                                    Też lubię polne i łąkowe roślinki,mają swój urok.

https://i.pinimg.com/564x/c6/7f/e6/c67fe6f68ced49215d265ee1cf8e0328.jpg
                                    • lusia_janusia Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 03.08.24, 11:03
                                      Hej !!!!
                                      Jaga dzieki za zyczenia na podroz,
                                      jakos jestem dziwnie ustresana, chyba dlatego, ze
                                      mamy wiele lanow i miejsc do odwiedenia?,
                                      Zabaczymy czy plany sie spelnily po przyjezdzie do domku,

Miejcie sobie mile chwile na Vistuli.
                                      • kallisto Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 03.08.24, 13:02
                                        Dołączam się do życzeń spokojnej podróży. Dużo pięknych przeżyć i wrażeń, pewnie odwiedzicie stare miejsca?

Powiem szczerze, jest dobrze ale w domu najlepiej 😀

Pogodę mamy piękną, niestety muszę unikać słonecznych promieni😱

Popatrzcie na księcia , a księżniczka cały dzień śpi w pieleszach😀
                                      • wedrowiec2 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 03.08.24, 17:44
                                        Lusiu, Kendo, życzę przyjemnej podróży i szczęśliwego powrotu do domusmile
                                        • kallisto Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 04.08.24, 10:20
                                          Dzień dobry w niedzielny poranek.

Nareszcie wyspałam do syta 😀 pobudki były dwie, pierwsze po godzinie 1:00, poprosiłam męża żeby wstał jęczał do kotów. Szwędaly się po okolicy. Potem ok. 4:00, usnęłam. Powrotem, obudziłam się przed 9:00😱. Poczułam że w końcu jestem na urlopie.

Królewna na ziarnku grochu. W nocy poluje , znosi myszy a potem całymi dniami śpi. Guzika do tej pory nie ma i nawet deszcz ił nie przeszkadza. Beza przed deszczem schowała się pod plandeką grilla 😂

Co tu robić cały dzień, chłodny, deszczowy, ponury….

• jaga_22 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 04.08.24, 10:55
                                            Witaj Kalisto smile
                                            Zaglądam gdzie się podziała Maria,w sierpniu jeszcze jej nie było.
                                            U mnie nie pada,ale słonko skąpi swoich promyczków. mamy 23st.a ma być 27.
                                            nie do wiary.
                                            Ciekawa jestem gdzie są siostry? czy jadąc nie mogą coś napisać?
                                            Kalisto,czy dzieci są już z Wami? koty to mają dobrze,ale imion to nie zapamiętam.
                                            One chyba też są na nowym miejscu? na pewno doceniają warunki.

https://i.pinimg.com/564x/6a/22/0c/6a220c7ee526d95366e7363c305394ef.jpg
                                            • kallisto Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 04.08.24, 13:20
                                              Jaguś, dzieci są na wyjeździe.
                                              Kotka to Beza, a kotek to Guzik 😀
                                              Kotki przez tydzień nie wychodziły z domu. Teraz już czują się pewnie, poznały teren. Wczoraj po południu Guzik wrzeszczał jak najęty, chyba spotkał jakiegoś zwierza😀 poszłam za ogrodzenie zobaczyć co się dzieje, był sam, wrócił ze mną do domu 🙂
                                          • jaga_22 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 04.08.24, 14:33
                                            Aha,znaczy ten na zdjęciu to Guzik.Beza pewnie biała.

• wedrowiec2 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 04.08.24, 21:14
                                              Dobry wieczórsmile
                                              Lusia i Kendo pewnie już dojechały do celu, a Marii nie widać czwarty dzień.
                                              Mario, odezwij się!
                                              Niedziela minęła pod znakiem przelotnych, ale silnych opadów deszczu i oglądaniem wydarzeń na finale Tall Ship Races. Sześć kamerek internetowych miało co pokazywać.
                                              • jaga_22 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 05.08.24, 08:28
                                                Witam z herbatką... coś chłodno się zrobiło.Nawet balkon trochę .przymknęłam. Pocieszam,że od środy będzie cieplej.
                                                Marii dalej nie ma,może coś z laptopem?

https://i.pinimg.com/564x/44/08/dc/4408dccac6ab6462bca888415fed1904.jpg
                                                • kallisto Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 05.08.24, 14:48
                                                  Witaj Jaguś, witajcie pozostałe, mam nadzieję że Maria dzisiaj do nas zawita?

U nas ciepło. Lekkim powiewem. Wróciliśmy na swoje „śmieci”, zaraz idę do dentysty, a że mam blisko domu toteż posiedzimy chwilę.

Dzisiaj Beza znowu przyniosła mysz😱 łowi całą noc a potem znosi na taras te zdobycze.

Była młodsza córka z Zuzią, nazbierałyśmy trochę żołędzi w czapeczkach. Przy ich ogrodzeniu gazem śnie piękny dąb, niestety co rusz z ziemi w ogrodzie wystaje sadzonka i trzeba wyrywać. Inaczej za kilka lat wyrósłby dębowy bór😂
                                                  • wedrowiec2 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 05.08.24, 21:30
                                                    Dobry wieczórsmile Dopijam poranną herbatę Jagi myśląc o Marii i naszych bliźniaczkach. Pewnie wkrótce wszystkie pojawią się na forum.
                                                    Bardzo lubię żołędziowe i kasztanowe ludziki. Jako dziecko zbierałam kasztany i żołędzie i tworzyłam różne figurki. Do teraz zostało mi jesienne zbieranie kasztanówsmile
                                                  • kallisto Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 06.08.24, 08:18
                                                    Dzień dobry 🙂

Wędrówki chyba każda z nas tworzyła takie cudeńka, nasz kraj słynie z dębów i kasztanowców. Każdego września wszystkie dzieci młodszych klas maja zadanie do wykonania, zbieranie skarbów jesieni.
                                                    W naszym Parku Kasprowicza rosnie kasztanowiec z jadalnymi 🌰, wiedziałaś o tym? Co prawda nie wiem w którym dokładnie miejscu i nigdy nie pragnęłam ich skosztować 😀 jadłam raz pieczone, nie zachwycałam się nimi 😀
                                                  • maria88 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 06.08.24, 10:51
                                                    Witajcie Kochane Przyjaciólki.
                                                    Jestem i żyję co najwazniejsze....

Jutro na adres mailowy kazdej z Was o ile zechcecie napiszę kilka słów
                                                    bo forum otwarte do tego się nie nadaje.

Tyle na dzisiaj, trzymajcie sie w zdrowiu.
                                                  • jaga_22 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 06.08.24, 11:02
                                                    Witaj Mario,a jeszcze chwila i bym nie wiedziała,że jesteś.Napisałam się i już tylko miałam kawkę podać i mi wcięło,to wróciłam.
                                                    Pisałam o kasztanach,że ja też zbierałam jako dziecko i dla dzieci.
                                                    Dzień nawet ładny,zapoczątkował małym deszczem,ale już się rozjaśniło
                                                    i mam teraz 21st.
                                                    Cieszę się,że u Marii wszystko w porządku.Jak masz chęć,to napisz parę słów.

https://i.pinimg.com/564x/2f/af/65/2faf65d2d3f57adc350af3a38b4ba94b.jpg
                                                  • wedrowiec2 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 06.08.24, 14:24
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    Maria znalazła się - to dobrzesmile Jeśli chcesz, podziel się swoimi sprawami (e-mail)
                                                    kallisto, nie, nie wiedziałam, że w naszym klimacie rosną kasztany jadalne. Raz jadłam ich owoce. I starczy. Za tłuste, za mączyste, ciężkostrwane.
                                                    Różne można oglądać tutaj.
                                                    Jago, mi też często znikał napisany tekst, więc teraz piszę w wordzie lub innym edytorze tekstu, a potem wstawiam na forum.
                                                  • jaga_22 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 06.08.24, 15:00
                                                    Wędrówko,a ja mam jeszcze inny ratunek.Jak już dużo napiszę,albo mam wkleić zdjęcie,to kopiuję tekst.Niestety zwykle myślę,że tym razem mi nie ucieknie big_grin

https://i.pinimg.com/564x/a6/99/fb/a699fb3497c7b82142eda0c237e8971c.jpg
                                                  • kallisto Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 06.08.24, 17:13
                                                    Pisz Mario, pisz kochana. Wiadomo że nie o wszystkim tutaj można 😀

A my cały dzień poza domem, dopiero usiedliśmy przy kawie. Wcześniej bylismy u rodziców, a jakiś czas temu wróciliśmy ze spaceru. Z osiedla poszliśmy wystroje starej wsi. Bylybtetenyvzabytkowe, ogrodzone bez zabudowań aż musze poczytać w internecie co to takiego.
                                                  • jaga_22 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 07.08.24, 11:15
                                                    https://i.pinimg.com/736x/ef/d9/7d/efd97dd9a5312b938f999a12d41f9ca8.jpg
                                                  • kallisto Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 07.08.24, 16:06
                                                    Cześć Jaguś, cześć dziewczyny.

Kolejny dzień urlopu mija w spokoju. Wysypiam się i leniuchuję. Odcdzisiaj mamy Zuzię na służbie. Taka ułożona i posłuszna dziewczynka. Jesteśmy ponobiadku. Za niedługo pójdziemy gotować zupę z żołędzi i zielska 😀

Jaguś, pytałaś o koty, Beza wbrew pozorom jest bardziej czarna, Guziu bardziej biały. Imiona kotkom córka nadawała nie ze względu na ubarwienie tylko żeby było śmiesznie 😀
                                                  • kallisto Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 07.08.24, 18:32
                                                    To jest właśnie pan Guzik biały prawie jak beza 😂 obraził się na swoich właścicieli, nie chciał siedzieć w domu. Córka powiedziała że mamy zamknąć drzwi na taras wtedy pójdzie spać. Chodził mędził, jęczał, miauczał, z góry na dół i z powrotem aż w końcu padł i odvkilkubgodzin śpi jak zabity.
                                                  • jaga_22 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 08.08.24, 10:32
                                                    Witaj wieczorna Kalisto i reszta nieobecna smile
                                                    Guzik przypomina mi mojego dawnego Mruczka.
                                                    Co do imion,to najważniejsze żeby pupil dobrze reagował.
                                                    Wczoraj było śmiesznie,bo Ala wołała Myszkę,ale oczywiście Lenka zazdrosna o wszystko też pobiegła big_grin
                                                    Dzień od rana pochmurny ,a nawet podobno pada w Warszawie,ale u mnie nie.
                                                    Nic nie wyjęłam z zamrażarki,to będą racuchy z jabłkiem.
                                                    U mnie na balkonie tylko na zielono.Pelargonia przekwitła drugi raz
                                                    i mam nadzieję na 3-cie kwiaty.

• jaga_22 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 08.08.24, 11:01
                                                    Za nic nie mogę wysłać z innego tematu o upiększaniu,to tutaj wysyłam,

Piszę 3-raz ,znowu nie skopiowałam.Kalisto,też masz zielono na balkonie.
                                                    Na końcu widzę kwiatek.Żałuję,że nie mam kratki kwietnej przez remont.
                                                    Wysyłam,bo znowu ucieknie.
                                                  • wedrowiec2 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 08.08.24, 21:48
                                                    Roślinnie i kocio jest na forumsmile
                                                    Sióstr brak, a i Maria znów się nie odzywa. List też nie dostałam. Mam nadzieję, że wszystko jest w porządku, a w każdym razie nie źle.
                                                  • jaga_22 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 09.08.24, 08:19
                                                    Witaj Wędrówko,Kalisto na pewno się odezwie,a co z Marią? to tylko ona
                                                    sama o tym wie.Szkoda,że nie napisała cokolwiek jak się rzeczy mają.
                                                    Ktoś wie jak długo siostrzyczek nie będzie? myślę,że za tydzień będą miały
                                                    co opowiadać.

https://i.pinimg.com/564x/44/f7/82/44f782f7cb97a3d2bcb79a205ee4cbaa.jpg
                                                  • kallisto Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 09.08.24, 08:59
                                                    Dzień dobry.

Kendo i Lusia zazwyczaj wyjeżdżają na kilka dni.

Popatrzcie na kotka, jakie ma miejscówki.
                                                  • maria88 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 09.08.24, 09:49
                                                    Witam.
                                                    Przed chwilka wysłałam do Was maile .
                                                    Przepraszam, że dopiero teraz.
                                                    Pięknie kiciusia wypoczywają.

Pogoda tez pochmurna , nie pada i nie wieje.
                                                    Wole taka od upałów.
                                                    Musze powoli pomyslec co będe gotować,
                                                    chociaz brakuje mi aptetytu.
                                                    Chyba najpierw zaczne od sałatki jarzynowej.

Dobrego dnia i zdrówka.
                                                  • wedrowiec2 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 09.08.24, 21:59
                                                    Maria, Jaga, Kallisto, a więcjest prawie cała ekipa prócz naszych podróżniczek. Ciekawe, jak Siostrom mija czas na wojażach. Czy ktoś wie, kiedy wrócą?
                                                  • maria88 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 10.08.24, 09:03
                                                    Witam z dobrym nastrojem bo słonko na niebie.
                                                    Plany nie wielkie ale cos tam trzeba będzie zrobić.
                                                    Moze jakies zakupy sie udadzą.
                                                    Dobrej soboty zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 10.08.24, 09:53
                                                    Witajcie... jest pięknie,słonecznie i zdrówko w miarę dopisuje,co jeszcze chcieć?

https://i.pinimg.com/564x/e8/80/c0/e880c07936a7bd729ef9f9ad39a78024.jpg
                                                  • kallisto Re: &&* SIERPIEN '*&& - augusti 10.08.24, 17:20
                                                    Dzień dobry.

Nie ma gospodyni to i ruch zmniejszony na forum.

Mario, przeczytam maila po powrocie do domu, bo laptop zajęty.

U nas nuda, jakaś leniwa jestem.
                                                    Przed południem oglądaliśmy rowery elektryczne, przymierzamy się do kupna szczególnie że od stycznia można dostać dotacje w wysokości 50%.
                                                    Bedziemy uskuteczniać krajoznawcze wycieczki szczególnie będąc na emeryturze.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 11.08.24, 10:08
                                                    JESTESMYYYYYYYYY...................

witajcie niedzielnie Vistulanki,
                                                    ciesze sie ,ze juz w domowych pieleszach jestem,
                                                    nie ma to jak swoje lozeczkoi i dania ktore sie przygotowuje,

moge napisac,ze udany wyjazd byl prawie,jeden plan sie nie powiodl
                                                    ale to mozemy go powtorzyc innym razem

wiadomo gdzie bylysmy,
                                                    herb miasta.

miejmy udana niedziele z odpoczynkiem
                                                  • wedrowiec2 Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 11.08.24, 10:38
                                                    Witaj Kendo, witaj Lusiu😃
                                                    Brakowało Was na forum, ale wreszcie jesteście i życie wraca do normy.
                                                    Cieszę się, że miałyście udany wyjazd i prawie zrealizowałyście plany.
                                                    Miejscowość, w ktorej byłyście i jej okolice są piękne, więc pewnie i odpoczynek był udany.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 11.08.24, 11:01
                                                    Wedrowiec slicznie dziekujemy za powitanie,
                                                    wyjazd byl w okresie wakacyjnym i o malo co nie wrocilysmy do domu
                                                    nie bylo miejsc w pociagu na ta godzine co zawsze wracalysmy i musialysmy nocnym wracac do Swinoujscia z jedna przesiadka we Wroclawiu,
                                                    dobre i to bylo,
                                                    bo miejsca byly numerowane i moglysmy siedziec wygodnie a nie stac,jak by bylo w piwrwszym przypadku i z tego powodu dalszy plan sie nie powiodl,
                                                    wrocilysmy do domu jeden dzien pozniej

ciekawe umiejscowienie szczudlarza,
                                                    jak to zobaczylam przerazilam sie tymi wystajacymi "szczudlami"

miego relaksu zycze
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 11.08.24, 12:12
                                                    Witajcie smile
                                                    Mam nadzieję,że jakieś fotki będą, choćby po drodze? mam niedosyt big_grin
                                                    Cel został osiągnięty? to dobrze.
                                                    Pociągnę Was na Pole Mokotowskie. Pomnik psa szczęśliwego smile

• jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 11.08.24, 15:31
                                                    Tak jak wczoraj,nie mogę nic wysłać z urzadzanie/upiekszanie naszych domow
                                                    To tutaj napiszę.

No super wygodnie miałyście.A co to za platforma na ostatnim zdjęciu?
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 11.08.24, 15:55
                                                    Niestety nie dało się wysłać z innego tematu.Może inni też tak mają?

U mnie to płatki,z mlekiem,winogrono i borówka,czasem banan,a raczej połówka,bo nie przepadam.
                                                    Ciekawa jestem czy da się wysłać wink
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 11.08.24, 16:11
                                                    Dzień dobry w kolejną niedzielę sierpnia.

Zauważyłaś Kendo że jak nie było Ciebie i Lusi to ruch zmniejszony? Podobnie wcdomu, gdy nie ma gospodarzy to goście nie myszkują😂
                                                    Dobrze, że udała Wam się wycieczka👍
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 11.08.24, 16:15
                                                    Nigdy nie byłam na Polach Mokotowskich, ale piesek uroczy tym bardziej że szczęśliwy 😀
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 11.08.24, 17:07
                                                    Witam i ja i zamykam komplet forumianek.
                                                    Radosny i szczęsliwy co najwazniejsze, powrót podrózniczek.
                                                    JAGA tez w dobrym nastroju i zdrowiu.
                                                    KALISTO zamierza na emeryturze zostac tez podrózniczką
                                                    ale rowerową.

U mnie dzisiaj pogoda zmienna to slonko
                                                    to wiatr przegania chmurki i +27.
                                                    Pokucharzyłam trochę bo miałam zległosci
                                                    w opróznianiu lodówki a teraz relaksuję.

Spokojnej niedzieli zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 11.08.24, 23:38
                                                    HHHEEJJJ !!!!!! ................
                                                    Dziekuje za mile powitania, wrocilysmy, corka z Ystad nas przywiozla,
                                                    bo o nietypowerj porze przyplynelismy, u niej padal deszcz i nie chciala
                                                    zeb ysmy zmokly w drodze do autobusu.

I tym sposobem wycyganilam przyjazd wnucznki na sluzbe na cala
                                                    niedziele i ja odwiozlam ja pociagiem do domu, mala lubi takie niecodzienne,,
                                                    male wycieczkowe niespodzianki, corka juz czekala na nasze przybycie.

Spijcie spokojnie i wypoczywajcie na nowy tydzien.
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 12.08.24, 09:32
                                                    Hej Lusiu, hej pozostałe babeczki 😀

My już po śniadanku. Straciłam apetyt i nie czuję głodu po tabletkach. Na szczęście kurację zakończyłam, mam nadzieję wrócić do normalności.

Stęskniłaś się za Elsą Lusiu? Mała co raz starsza i mniej z nią zachodu niż z maluszkiem.

Lusiu, założyłaś wątek sierpniowy z tłumaczeniem, napisz proszę wszystkie miesiące w szwedzkim tłumaczeniem 🙂

• kendo Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 12.08.24, 10:28
                                                    dziekuje Wam Vistulanki za przywitanie,
                                                    ciesze sie,ze bylyscie na forum ,

tu niby ma byc pogodnie do +24 C,ale wiaterek teraz zaczol powiewac..

wyrecze Lusie i wpisze nazwy miesiecy po szwedzku

miemy sobie mily start na dzien dzisiejszy i caly tydzien

styczen-januari
                                                    luty - februari
                                                    marzec-mars
                                                    kwiecien - april
                                                    maj - maj
                                                    czerwiec - juni
                                                    lipiec - juli
                                                    sierpien -augusti
                                                    wrzesien - september
                                                    pazdziernik - oktober
                                                    listopad - november
                                                    grudzien - december

rodzinne okolice z widokiem na Sniezke
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 12.08.24, 11:34
                                                    Dziękuję Kendo, iście po angielsku te nazwy miesięcy 😀

To teraz napisz proszę dni tygodnia 🙂
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 12.08.24, 13:04
                                                    Ładne zdjęcie,ładna okolica,dziękuję pogoda też dopisała smile

• maria88 Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 12.08.24, 22:33
                                                    Dzisiaj kolezanka zaofiarowała mi swoje towarzystwo
                                                    do spaceru. Miał byc krótki ale z ławeczkami po drodze i drobnymi zakupami
                                                    minął szybko dzionek, dlatego tak pózno piszę.
                                                    Był ciepły umiarkowanie dzionek więc dotleniłam się.

Dobrej nocki zyczę.
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 13.08.24, 09:03
                                                    Dzień dobry wszystkim śpiochom i niespiochom.

Przed chwilą w radio mówili o upalnym weekendzie.
                                                    A ja siedzę u mojej Agi , fryzjerki. Zobaczymy co wyjdzie z farbowania?

Już przywieźliśmy rzeczy do domu. Pozostanie przygotować obiad i poczekać na dzieci.

Miłego, słonecznego dnia.
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 13.08.24, 10:42
                                                    Witaj Kalisto i reszta Vistulanek.
                                                    Wczoraj było ciepło,dziś bardzo ciepło,a jutro gorąco. teraz 20st.
                                                    Zaraz wstaję i zabieram się za obiad na 2 dni.
                                                    Kalisto bo się pogubiłam w którym domu teraz jesteś? udanej fryzurki.smile

https://i.pinimg.com/564x/97/19/b3/9719b3e96828de3b6761b4bd1f5a56ca.jpg.
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 13.08.24, 11:26
                                                    Witam. Czytam i tak mi sie wydaje,że JAGA z kazdym dniem
                                                    czuje sie sie coraz lepiej.
                                                    Zabiera się do krzątaniny w kuchni .
                                                    Czy to pogoda ma taki wpływ?
                                                    Czy odrzuciła leki i sama sobie diagnozuje?

Słonko u mnie i przyjemny poranek.
                                                    Zaliczyłam niewielkie zakupy żeby nie dżwigać za duzo
                                                    , i mam zamiar zrobic pranko ręczne wełnianych sweterków
                                                    a potem ........ moze usmaże placki z cukini.

KALISTO robi sie na bóstwo na wekend,
                                                    ale o dzieciach tez pamieta.

Dobrego Wtorku życzę.
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 13.08.24, 12:20
                                                    Hej !!!
                                                    Tydzien wydaje sie dobry dla kazdej z nas, a to dzieki chyba
                                                    tak pieknemu sloncu, ktore nas dogrzewa, ladujac energia.

Ja tez mam plany, ale nie fryzjerskie, chyba na rower wsiade, bo
                                                    nie chce czekac na autobusy. Ale tak jak maria88, oszczedzam swoja
                                                    sile w noszeniu zakupow.
                                                    Jaga oszczedza swoje sily z obiadkami, ja rowniez tez zastosowalam
                                                    taki sysem, zeby co dzien nie gotowac obiadow.

Obiad mam gotowy, do podgrzania, to moge sobie przesluzyc
                                                    przebywanie na sloncu.

Dziekuje za usmiechy wtorkowe, i zycze Nam zadawalajacego
                                                    zdrowia do jego spedzenia,
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 13.08.24, 13:28
                                                    witajcie Vistulanki wtorkowo,

tak sloneczko nam dopisuje,
                                                    +21 C obecnie ,siedze z laptopem na kolanach na balkonie i mam przyjemny chlodek,

Jagusia,Kallisto juz do swojego mieszkania wrocila i czekaja na przybycie dzieci..

tez preferuje obiady na pare dni gotowac,

poniedzialek - måndag (mondag)
                                                    wtorek -tisdag
                                                    sroda - onsdag (unstag)
                                                    czwartek - torsdag (turstag)
                                                    piatek - fredag
                                                    sobota - lördag (lordag)
                                                    niedziela - söndag (sondag)
                                                    w nawiasie ,jak sie wymawia...
                                                    bez nawiasu - tak jak sie przeczyta

miejmy udany wtoreczek,
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& juz jestesmy 13.08.24, 14:48
                                                    Nazwy dni tygodnia podobnie brzmią do niemieckich nazw.
                                                    Dziękuję Kendo.

To teraz napisz nazwy rzeczy: sukienka, sweter, koszula, buty itp.

Jaguś rano była u córki, potem u siebie, znowu u córki jestem. Ponobiedzie wracamy na swoje śmieci. Krążymy w te i we w te, zrobiliśmy im zakupy, mięsko juz się piecze, zaraz wstawię ziemniaki do gotowania.
                                                    Już nie mogę doczekać się kiedy będę u siebie 😃
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 14.08.24, 09:34
                                                    o Kallisto chce sie szwedzkiego uczyc,

Witajcie Vistulaneczki w srodku tygodnia,
                                                    zapowiedziany mamy upal az do +30 C.

plan dnia jest,

nazwy po szwedzku:
                                                    sukienka, - en klänning ( en klening)
                                                    sweter, - kofta
                                                    koszula, - en skjorta (en szurta,albo hurta)
                                                    buty - skor (skur)

zycze nam udanych planow na dzisiaj
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& 14.08.24, 10:09
                                                    Dzień dobry wszystkim.

Jaki fajny dzień, rozpoczęłam działać o 7:00 godziny, pranko rozwieszone, rowery kupione, śniadanie zjedzone i zaraz będziemy wybierać się na zakupy.

Dziękuję Kendo za słówka, na naukę już za późno, ale zaciekawiło mnie ich brzmienie smile
                                                    Swojego czasu uczyłam się włoskiego, ale że nie było potrzeby używania to i zaniecham dalszy rozwój.

Piękna dzisiaj i nawet upalna pogoda u nas. Niestety czuję się jak zamknięta w puszce. Tam u córki była przestrzeń i to że na parterze, wyjście łagodne nie po schodach, otwarte pomieszczenia....
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 14.08.24, 10:23
                                                    hej Kallisto,
                                                    mowia by uczys sie jezykow w emerycki wieku,
                                                    wspomagamy system pamieciowy..
                                                    szwedzki jest trudny jezyk,
                                                    niektore wyrazy zapisane wymawia sie zupelnie inaczej
                                                    a polskie e i szwedzkie
                                                    ä brzmia niemal tak samo

jednak rowery zakupione
                                                    beda rajdy rowerowe,
                                                    uwinelas sie z rana Kallisto.

zycze dalszych owocnych planow..
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 14.08.24, 15:20
                                                    Witajcie smile
                                                    Niedawno był poranek,a już po południu.Przespałam dzień.Przyjechałam od wampirka
                                                    i się położyłam.Spałam aż do 13-tej.Dobrze,że obiad mam.
                                                    Kalisto,teraz rozumiem smile a co będzie jak Tobie się spodoba takie przestrzenne lokum?
                                                    Rozumiem,że masz gdzie chować rowery?
                                                    U mnie 27st. i bardzo słonecznie, ale wiatr duży,to jest dobrze.
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 14.08.24, 19:42
                                                    Hej !!!!
                                                    Mija kolejna sroda i upalny dzien, ale lekki chlodny wiatr
                                                    ochladzal powietrze .

Wrocilam z kawiarenki Ukrainskiej, za kazdym razem nogi wchodza
                                                    mi w uszy i obiecuje sobie ze to juz ostatni raz, ale jak pomysle, ze
                                                    jestem tam potrzebna?

Upaly oslabiaja sily i nie mozna nic na sile, jeszcze z rana kiedy nie
                                                    jest goraco mozna cos zrobic, jak Kllisto sie uwinela z robota rankiem,
                                                    Jaga przez dluga drzemka regenerowala sily i dobrze, od razu jest
                                                    myslenie inne.

Spokojnego wieczoru Nam zycze.
                                                  • wedrowiec2 Re:&* SIERPIEN *& 14.08.24, 21:49
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Zaniedbałam się w forumowej aktywności, ale trochę spraw miałam do przypilnowania i załatwienia. Nie usprawiedliwia mnie to, bo większość rzeczy działa się przed południem.
                                                    Najwięcej czasu zajęło mi odzyskanie dostępu do Taty komputera. Z trudem, ale odzyskałam hasła i Tata znów może surfować po internecie. Problem wynikł z zablokowania klawisza shift.
                                                    Upały męczą, a najgorsze są noce. Trzeba wytrzymać jeszcze kilka dni.
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 15.08.24, 08:52
                                                    Witam o poranku smile
                                                    Ma być bardzo gorąco,chyba 32st. ale już jesteśmy zahartowani,na razie 19st i jest fajnie.
                                                    Nic nie mam do roboty i nie będę się wysilała aby coś znaleźć.
                                                    Dziś mamy 2 święta,a ja też świętuję urodziny najmłodszego,to już 42 lata.

Gotować nie będę,tylko coś się zamówi dla nas,szkoda dnia big_grin

https://i.pinimg.com/564x/6f/28/e6/6f28e6f253176becc71be67c6f4034a7.jpg
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 15.08.24, 09:33
                                                    Hej !!!...
                                                    Wedrowiec2, czesto sa takie wpadki na kompie, nieopatrznie
                                                    kliknie sie w nieodpowiedni klawisz i komp odmawia posluszenstwa,
                                                    ale jestes obeznana w temacie internetu, ze udalo sie odnalezc blad.

Jaga, dzisiaj zyje waznym dniem samych pomyslnosci dla syna przesylam.

U mnie dzisiaj wnuczka na sluzbie, i odwoze ja pozniej pociagiem
                                                    bo letni bilet tylko wazny do dzisiaj.

Zycze Nam umiarkowanych temperatur w odpowiedni cieniu
                                                    z orzezwiajacymi napojami.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 15.08.24, 09:35
                                                    wedrowiec dzielna w komputerowych usterkach by je naprawic,
                                                    gratuluje,ze sie udalo i obylo sie bez specjalistow,
                                                    tez mialam przedwczoraj problem z laptopem,
                                                    nawet wczoraj do dzieciecia mialam jechac do naprawy,bo nie dalo sie zdalnie znalesc bledu,
                                                    ale rano wczoraj kiedy wlaczylam to "zaskoczyl" z czego sie bardzo ucieszylam,

plan dnia jak zwykle jest,
                                                    distosowac sie trzeba do braku pradu 10 - 11 godz i cos innego zrobic,
                                                    przygotowac do obiadu wszystko..

hej Jagusia z bukietem letnich lakowych kwiatkow,
                                                    0becnie +20 C a ma byc cos wiecej...

zycze nam udanego czwartku

lubie tez glowe dzierac do gory
                                                    i "lowic" szyldy w starym wydaniu...
                                                    ten z miasta urlopowego
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 15.08.24, 13:27
                                                    Witam w dniu swiatecznym.
                                                    JAGA nie speszyłam sie z porodem i ma młode dzieci.
                                                    Co najlepsze dla synia życzę.

Mimo wysokich temperatur za oknem
                                                    w mieszkaniu jest chlodno a wręcz marznę.
                                                    To samo stwierdziła moja koleżanka.

Chyba te chlodne noce tak obnizaja temperatury w domu.
                                                    Dzisiaj tez silne wiatrzysko.Moga byc burze.

Lekarz informował w tv że upały powoduja dodatkowe obnizenie
                                                    cisnienia u bioracych leki p.nadcisnieniowe, więc trzeba
                                                    uwazac, moze potrzebne obnizenie dawek.

Mnie tez troche wiecej spadlo więc wypiłam na wyrównanie kawkę
                                                    z miodem.
                                                    Obiad mam prawie gotowy więc będe dbac o zdrowie.

KALISTO na pełnych obrotach i nie poddaje sie choróbskom.
                                                    KENDO i LUSIA nareszcie tez maja cieplutko.

LUSIU uważaj na zylaki i nie dżwigaj wnusi.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 15.08.24, 15:05
                                                    witaj poobienie Mario
                                                    i pozostale Vistulanki,

oczywiscie gratulacje dla Jagi syna
                                                    niech mu zycie dobrze sie uklada.

a tak pozatym Mario,
                                                    tez odczuwam chlodek w mieszkaniu,
                                                    ale nockami,kiedy tem.spada wlacza sie ogrzewanie..
                                                    obecnie +27 C,ale ze slonko sie w chowanego bawi to nie odczuwa sie upalu..

miejmy sobie mile popoludnie.
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 15.08.24, 16:56
                                                    Dlaczego Mario uważasz,że mam młode dzieci? ten najmłodszy solenizant
                                                    ma już 42 lata,a najstarszy 52.
                                                    Właśnie wpadł najstarszy i pomógł mi rozkręcić podwójną szybę w piekarniku,
                                                    bo sama nie dałam rady,a już mnie denerwowała.
                                                    Ciężko spać w nocy,bo akurat wtedy nie wieje.Dziś u mnie było 32st.
                                                    ale słonko się przytłumiło i spadło o1st.
                                                    Jeszcze tylko do niedzieli i będzie już nieco chłodniej.

Nie zauważyłam żeby mi ciśnienie spadało,rano nawet było podwyższone.
                                                    Dostałam teraz kawę mrożoną z kostkami lodu i choć nie chciałam,to
                                                    z przyjemnością wypiłam.

Dzięki Kendo za zdjęcie

Kilka zdjęć z dnia dzisiejszego.Dzięki za życzenia dla syna smile
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 15.08.24, 18:06
                                                    Tak napisałam, bo nie wzięłam pod uwagę,
                                                    że Ty JAGO masz czwórkę pociech, w różnym czasie urodzonych.

U mnie dalej słonecznie i robi sie duszno na zewnątrz
                                                    w domu okey.

Senek mnie nachodzi, więc chyba troche poleżę.
                                                    Spokojnego popołudnia zyczę.

• kallisto Re:&* SIERPIEN *& 15.08.24, 19:18
                                                    Witajcie babeczki.

Wczorajsza środa szybko zleciała, dużo się działo. Wieczorem zrobiliśmy kolacje z przyjaciółmi. Dzisiaj pojechaliśmy nad jezioro ale deszcz nas wygnał.
                                                    Okropnie ciężko było mi przed południem z tego upału, teraz nieco lepiej przy włączonym wentylatorze.
                                                    Jaga bogata w dzieci, bardzo jej tego zazdroszczę, zawsze chciałam mieć więcej niż troje, nie wyszło.... Może i dobrze bo do pilnowania byłoby więcej wnuków big_grin

• wedrowiec2 Re:&* SIERPIEN *& 15.08.24, 21:38
                                                    Czwartek dobiega końca. Najpierw był upał, a potem dołączyło oberwanie chmury. Teraz jest męczące, wilgotne powietrze.
                                                    Jago, najlepsze życzenia dla synasmile
                                                    Mario, dobrze pisałaś – w upalne dni ciśnienie tętnicze maleje, bo naczynia krwionośne rozszerzają się. Jestem niskociśnieniowcem więc cierpię z tego powodu.
                                                    Kendo, też lubię fotografować różne detale architektoniczne.
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 16.08.24, 09:36
                                                    Witam.
                                                    Kolejny dzionek upalny. Trzeba dbac o zdrowie
                                                    i ograniczyc spacery w słoneczku.
                                                    W domku narazie względnie.
                                                    Nic nie planuję. Jak wyjdzie tak będzie.
                                                    WEDROWKO moze pij kawkę.

Dobrego dnia zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 16.08.24, 09:50
                                                    Hej !!!!...
                                                    Temperatura nieco spadla, nie bedzie upalnie u mnie,
                                                    ale ja odczuwam powietrze ciezkie, geste, chyba za sprawa
                                                    jego wilgotnosci.

U mnie nie bylo oberwania chmury deszczu, ale padajacy, prawie
                                                    chodniki i ulice wysychaly, tak rzgrzana jest ziemia.

Tydzien pracy dobiega konca, przed nami weekendzik, pogoda
                                                    juz chyba nrormalnie wzglednie nie upalna bedzie.

Zycze Nam spokojnego piatku, bez nadmiaru zajec.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 16.08.24, 09:51
                                                    a to dla mnie ciekawostka,
                                                    ze podczas upalow csnienie sie obniza,
                                                    moze dlatego tez chodze jak snieta ryba i ziewam,

dzis +20 C i ma deszczyc o 14 godz,wedlug dunskiej pogodynki,
                                                    brak slonka
                                                    wczoraj jedzac na dworze ,tez deszcz przegonil wszystkich do restauracji,tak,ze deser zjadlysmy juz srodku.

zycze nam sprawnego dnia i ziszczenia planow

witajcie w piateczku,
                                                    proza dnia i nic nie chce mi sie dzis robic,,,ufff
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 16.08.24, 09:53
                                                    zapomniala zdjecie zamiesci,
                                                    nastepny szyld z rodzinnego miasta
                                                    " nowoczesna kuchnia ukrainska"
                                                    bardzo ladny wystroj w srodku maja i ladnie nakryte stoly,
                                                    sklep ukrainski tez jest..czyli etablowali sie dobrze...
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& 16.08.24, 10:14
                                                    Dołączam się do powitanej.

Niemiłosiernie gorąco, bardzo zle znoszę tegoroczne upały.

Czekamy na wnuka, ma przyjść na służbę 😂 pójdziemy na spacer do parku gdzie jest trochę cienia, potem na lody.

Dobrego i spokojnego dnia Wam życzę.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 16.08.24, 10:21
                                                    witajcie Vistulanki,
                                                    kazda z nas ma jakis plan,
                                                    a Kallisto nawet w parku i na lodach,

miejcie sobie mila kazda chwilke

sliczny obrazek z wisienkami-dziekuje
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 16.08.24, 12:40
                                                    Witajcie ...
                                                    A ja planu nie mam,bo jak mogę mieć na dzień dzisiejszy? teraz 29 w cieniu.
                                                    Jeszcze jutro tak ma być.
                                                    Ja dziś też miałam niskie ciśnienie,to odczekałam zanim wzięłam lek.
                                                    Normalna sprawa naczynia krwionośne się rozszerzają.
                                                    Córka starsza miała do wykorzystania parę dni urlopu,to pojechała z Mikołajem do Łodzi
                                                    pooglądać zwierzątka. Wędrówko dziękuję smile Kendo dzięki za kolejne zdjęcie smile

https://i.pinimg.com/564x/74/b0/56/74b0569a17e3c64f3b9a396b706dc7c3.jpg
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 16.08.24, 13:11
                                                    Jaga, Mikolaj ma urozmaicone wakacje, nazwiedza sie po Polsce,
                                                    bedzie mial co w klasie opowiadac kolegom.
                                                    Dzieki za fotki,

W takie upaly to nikomu nie chce sie nic planowac ani robic, ja sie
                                                    zawzielam dzisiaj i podczas sprzatania nie zauwazylam opadu lekkiego
                                                    deszczu, teraz niebo lekko sie rozjasnia, nadal jest duszno, temp,21...C.
                                                    prawie bez wiatru.
                                                  • wedrowiec2 Re:&* SIERPIEN *& 16.08.24, 15:56
                                                    Pogoda wykańcza i ludzi, i zwierzęta. Dziś w nocy, o drugiej nad ranem sąsiedzi siedzieli na ławeczkach przed domem, a psy ziajały na chodniku. Widziałam, bo otworzyłam okno, by wpuścić trochę chłodnego powietrza. Nie dość że nie było chłodne, to jeszcze wilgotnesmile Wilgoć utrzymywała się do południa. Jutro ma być chłodniej.
                                                    Rano załatwiłam najważniejsze rzeczy – zakupy na weekend i zawiozłam obiad Tacie. Teraz odważyłam sięwink włączyć internet i laptop. Router nagrzewa się i nie chcę mieć dodatkowego źródła ciepła w mieszkaniu. Oby do jesienismile

Jago, czy ta ryba, to Itajara? Wygląda, jakby była w depresji, albo bardzo zławink
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 16.08.24, 16:43
                                                    W tej chwili leje jak z cebra a ja mam poprane ręczniki na balkonie.
                                                    Jak zauwazyłam,że pada to przykryłam wszystko folią.
                                                    Napewno ich nie uchroni. Ale trudno dalej będa sie suszyć.
                                                    W łazience mam zimno więc i tak szybko nie wyschłyby .
                                                    Zanim zaczęło padać było +40 w cieniu.
                                                    Jutro i pojutrze tez ma być upalnie.
                                                    Jeszcze pada ale mniej.Narazie ustaje.

• wedrowiec2 Re:&* SIERPIEN *& 16.08.24, 17:37
                                                    Mario, od zachodu idzie lekkie ochłodzenie. Jutro będzie u mnie i Kallisto, a pojutrze dojdzie do Ciebie.
                                                    Zapomniałam napisać, że nie mogę pić kawy. Nie dość, że mi nie smakuje, to jeszcze žle się po niej czuję. To spory problem, bo wszyscy wokół, to zapaleni kawosze.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 16.08.24, 18:33
                                                    juz wieczornie,a sloneczko jeszcze troszke zza chmurek lapki wystawia,
                                                    tak,popadalo troche/+20 C/z lekkim wiaterkiem,
                                                    jakos nie odczuwam dyskomfortu goraca,
                                                    ale Wy w kraju macie faktycznie tropikalne dni/nocki
                                                    tak zwierzatek bardzo szkoda,
                                                    pamietam tu takie lato kiedys,i wlasnie nasz pierwszy doberman odszedl ,mial problemy z sercem,
                                                    na szczescie juz bedzie wnet chlodniej,
                                                    leniwie sie dzis na calego,
                                                    nawet chyba i zdzemnelam sie chwilke bo ksiazka na nos mi padla i sie zbudzilam.

miejmy udany wieczor,

Jagusi bukiet kwietnyc z makami super i pieknym mottem na dzis.-dziekuje

hi,hi..no wlasnie ,
                                                    moga miec ryby depresje??
                                                    moze tez jej goraco bylo...

probowalam pic czarna kawe i bole brzucha dostawalam,
                                                    wrocilam znowu do picia kawy z mlekiem.
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& 16.08.24, 20:08
                                                    Siedzimy na tarasie, lekki powiew wiatru, bardzo teraz jest przyjemnie. Starsze dzieci pojechały z sąsiadami donkina, a my pilnujemy wnuków.
                                                    Z nudów pozbierałam kasztany i wyrwałam chwaściki z rabatek.
                                                    Czarna kawa posiada właściwości przeczyszczające, dlatego Lusiu boli Ciebie od niej brzuch. Łagodniejsza jest z dodatkiem mleka.
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 17.08.24, 09:17
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Można powiedzieć,że dziś będzie powtórka z rozrywki,już jest 24st.
                                                    Ala już drugi raz pojechała po zakupy.Słonko nie odpuszcza,tylko w domu jest fajnie.
                                                    Wszystko mam otwarte dzień i noc,to chociaż przez noc trochę się wychłodzi.
                                                    Wczoraj wyjątkowo wypiłam kawę mrożoną słodzoną i bardzo mi smakowała.
                                                    Na dziś mam lody.

https://i.pinimg.com/736x/ea/a9/e0/eaa9e00528e4f790006c328a03558fd3.jpg
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 17.08.24, 10:23
                                                    alez nas mylicie dziewczyny nawet w internecie,
                                                    Kallisto,to ja pisalam o czarnej kawie..
                                                    nic to nie robi,jestesmy przyzwyczajone do ludzkich pomylek,

witaj Jagusia z rarytasami sobotnimi do kawusi z pianka,

no tu zaledwie bedziemy miec +20 C,ale i tak dobrze,
                                                    tylko juz na poranny marsz musze cos z dluzszym rekawem nakladac..

weekendzik poczety,
                                                    Kallisto wczoraj upajala sie zbawiennym wieczorkiem z chlodniejszym wiaterkiem.

mam nadzieje,ze bedziemy miec udany weekendzik,
                                                    czego Nam Wszystkim zycze

ciekawy szyld
                                                    1564 r.Soukronuj pivovar
                                                  • wedrowiec2 Re:&* SIERPIEN *& 17.08.24, 11:22
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    Nowy szyld do kolekcji podziwianychsmile
                                                    Wczoraj zażartowałam o rybie z depresją, ale Kendo sprowokowała mnie do poszukiwań. Okazuje się, że ryby cierpią na deprsję, szczególnie te w niewoli. Więcej nie czytałam, by sama w nią nie wpaść.
                                                    Pozytywna wiadomośc, dla nas, to taka, że ludzie jedzący ryby rzadziej chorują na depresję.
                                                    Miłego dniasmile
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 17.08.24, 11:25
                                                    Witam. Dzisiaj tez upały nie odpuszczają.
                                                    Byłam na ryneczku . Miałam wrazsenie ze ktos mi rozpalone żelazko przyklada
                                                    do glowy gdy wyszłam z cienia. Szybko załatwiłam
                                                    zakupy i do domku.
                                                    Ceny bardzo szybują bo susza i gorąc pali plony.
                                                    Ogórków u nas juz nie bedzie .Teraz po 15 zl/kg.
                                                    W domku mam narazie okey.

Dobrego popołudnia zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 17.08.24, 11:45
                                                    Hej !!!!
                                                    Jak to obszar wodny moze wychodzic, bo temperatury u nas
                                                    o prawie 10 stopni mniejsze. Nawet noca spi sie przyjemnie bez pocenia
                                                    jak dla mnie, bo juz moge miec balkon otwarty i odrobine rozsuniete okno
                                                    balkonowe.

U nas jeszcze ogorki do kiszenia sprzedaja, kupuje sobie co jestem
                                                    w sklepie i kisze po 2 sloiki i zaznaczam z ktorego sklepu, postanowilam
                                                    sobie zakisic jeden sloik na kazdy miesiac, zeby wyzstarczylo do nastepnego
                                                    sezonu ogorkowego.

Przy sobocie po robocie u mnie,
                                                    zycze Nam spelnionej soboty.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 17.08.24, 15:51
                                                    witajcie doszle Vistulanki,
                                                    dziekuje Wedrowiec za objasnienie o rybiej depresji,
                                                    wiec by jej nie dostaly bedziemy sie nimi zajadac i juz...

Maria,a czamu kapelusika na glowe nie nakladasz?
                                                    ja wychodze o 8 godz.na marsz to slonce jeszcze nie grzeje mocno,
                                                    ale kidy do miasta w porze obiadowej sie wybieram to kapelusik obowiazkowy...
                                                    Lysia juz ma relaksik,
                                                    stwierdzam rowniez,ze spi sie wysmienicie przy otwartym oknie ..

milego relaksu Wsiem.
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 17.08.24, 18:25
                                                    Wyskoczyłam tylko na chwilę i to bliziutko.
                                                    Nie chodze teraz dalej i w godzinach dużego nasłonecznienia.
                                                    Czasem póżnym wieczorkiem jak czegoś zabraknie.
                                                    Człowiek uwiazany upałami jak niemal w cowidzie.
                                                    a pragnęło sie tego lata ....i ładnej pogody.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 18.08.24, 09:17
                                                    dobrze miec blisko sklepiki z zywnoscia,

witajcie niedzielnie Vistulanki,
                                                    cieplutko sie robi,ale noca musialo byc chlodno,
                                                    kaloryfery sa cieple,
                                                    na marszu nie spotkalam malej sarenusi,ale trzy zajace,ktore szybko kicaly w wysokie trawy,

zycze milego niedzielnego relaksu.

szyld o nieruchomosciach
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 18.08.24, 09:42
                                                    Witam... mam nadzieję,że dziś temperatura nie skoczy ponad 30,bo na razie słabe słonko
                                                    i dobrze,czas na wytchnienie.
                                                    Rano było 21,teraz 26 i miałam już Alert.No i masz ,znowu słonko rozbłysło pełnym blaskiem.

To ja już wolę sarenki,albo zające niż domy big_grin ale niebo jest ładne smile

https://i.pinimg.com/564x/e2/c4/08/e2c408afbc24693c547f7dcc1b5f6689.jpg

• maria88 Re:&* SIERPIEN *& 18.08.24, 09:47
                                                    Rankiem podobnie jak u JAGI slonko było za chmurkami
                                                    ale juz jest i +26 też. Kolejny upalny, burzowy dzionek ma być.
                                                    Dziekuje JAGO za piekne powitanko. Radosci nigdy nie za wiele
                                                    zwłaszcza w starszym wieku.
                                                    Jestem po sniadanku i lekach teraz czas na kawkę.

Zdrówka wszystkim na dzisiaj zyczę.
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& 18.08.24, 10:45
                                                    Witajcie.

Niedziela rozpoczęta.
                                                    Wczorajszy dzień spędziliśmy nad Zalewem Szczecińskim, słonka nie było, pochmurna pogoda nie zachęcała do kąpieli. Robiliśmy długie spacery podziwiając naturę.
                                                    Idąc ulicą napotkałam taką piękna fasadę budynku. Sama w sobie urocza i przyozdobiona kwiatami.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 18.08.24, 11:14
                                                    witajcie Jaga/Maria/Kallisto
                                                    czekamy na Wedrowiec/Lusie,
                                                    zaledwie +18 C /anemiczne slonko/
                                                    na nastepny tydzien obiecuja poprawe pogody czyli bedzie cielej...
                                                    i na marsze w krotkich spodniach mozna maszerowac,kolanka nie zmarzna..
                                                    Kallisto,fasada podobna do stylu Hansa,duzo takich domow w Malmö

miejmy mila niedziele

dziekuje Kallisto/Jaga za obrazki lawendowo kwiatkowe i jeziorko dla ochlody.

acha dla Jagus kaprijofil,
                                                    na marszu bardzo pachnie nim,az za slodko,
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 18.08.24, 11:55
                                                    Witam !!!!
                                                    jeszcze w ciepla letnia niedziele, ale juz jesien
                                                    widac za rogiem w moim regionie, szczegolnie gdy wyjdzie
                                                    sie w dzika nature; to trawy pozolkle, liscie rowniez traca swoja
                                                    zielona barwe, na przeciwko mojego bloku na szczycie klonu
                                                    przybieraja juz kolor rudy-pozniej czerwieni.

Niech sie stanie wedle zyczen Jagi i Kallisto-obrazkowo
                                                    i niedziela niech bedzie dla nas radosna i pomyslna......,
                                                    i mila w relaksie.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 19.08.24, 09:25
                                                    witajcie, juz poniedzialek
                                                    zaczynamy tydzien z planami/obiecankami dla poprawy naszego zdrowka,
                                                    no wyzec sie jakiejs slabostki to nie lada sztuka,

dobrze jak sie ma silna wole...

slonecznie/+17C/zdrowo w powietrzu,tak,ze na poranne marsze juz dlugie spodnie by kolane nie obmarzly..

miejmy udany dzionek i spelnione plany
                                                    jeszcze kwitna kwiatki...
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 19.08.24, 11:16
                                                    Hej! witam Was poniedziałkowo.
                                                    Napisałam i wszystko mi uleciało sad
                                                    U mnie dalej gorąco,27st. a miało padać wczoraj i dziś,nawet był alert i ani kropli.
                                                    Dzień przejdzie na czekaniu ochłodzenia.

Dziękuję za polne kwiatki smile

https://i.pinimg.com/564x/e1/6b/3f/e16b3f92a92d6b3dcfe75ec90989f58b.jpg
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 19.08.24, 12:04
                                                    Hej !!!!..
                                                    Jesiennie, ale z letnia aura po godz,10, dopiero slonce zaczyna
                                                    mocniej przygrzewac, wiatr oczywiscie dba o ochlodzenie.

Nocke mialam nie przespana, moze w dzien kimne pare minut?
                                                    Obiad tylko do podgrzania, ale po poludniu Kawiarenka.

Milego poniedzialku Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 19.08.24, 15:11
                                                    Doczekałam się ulewy,mogłaby trwać dłużej,a już słońce zaświeciło.
                                                    Pomyło mi okna choć o to nie prosiłam wink
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 19.08.24, 18:14
                                                    Witam po wieczór. Miałam dzień bez planu bo plan nie wyszedł.
                                                    Wstałam rankiem z zamiarem pójscia na ryneczek a tu w kranie woda kapie.
                                                    Straciłam sporo czasu aby wyjąc głowice , potem próba naprawy,
                                                    szukanie w domu uszczelek..moze są. Wymiana ..ale uszczelki nie bardzo pasowały
                                                    więc zakreciłam na koniec wode i wyszłam po zakupy.
                                                    Po powrocie obiadek, fasolka szpargowa i powrót do naprawy.
                                                    Jest teraz trochę lepiej ale jutro musze iśc do marketu bo nowe części .
                                                    I tak to.....
                                                    Dzionek był upalny ale teraz słonko teraz sie schowało i temperatura spadła
                                                    już do +27
                                                    Spokojnego wieczorku i dobrej nocki zyczę.
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 19.08.24, 18:14
                                                    U JAGI poburzyło a do mnie dotrze chyba w nocy..oby.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 19.08.24, 20:08
                                                    oj,Maria,ja nie lubie takich awari,
                                                    ale dzielna jestes,
                                                    ze sama probujesz naprawic..

tu na razie bez deszczu,
                                                    ale zapowiedz juz jest ze nadchodza ochlodzenia i pewie z deszczem

spedzajcie milo wieczor,

Jagi bukiet z nagietka i stokrotkami slodki-dziekuje.
                                                  • wedrowiec2 Re:&* SIERPIEN *& 19.08.24, 22:15
                                                    Dobry wieczórsmile Sprawy domowe trochę mnie absorbują, więc na forum sił już nie starcza. Czytam, że u wsystkich coś się dzieje. Awarie, upały, złe zdrowie, noce bez snu. Miejmy nadzieję, ze będzie lepiej.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 20.08.24, 09:52
                                                    wedrowiec noce bez snu sa,jak jestem w kawiarence ukrainskiej,
                                                    czuje sie,jak by wyssysali sily ze mnie..

witajcie wtorkowo,
                                                    +8 C tylko raniutko bylo i kaloryfery cieplutkie,
                                                    przyjemnie rano wstac,jak sie czuje ciepelko,
                                                    +17 C obecnie a mamy obiecane +20C czyli bedzie cieplo a nie goraco..
                                                    wtorek bedzie spokojny,nic sie nie zaplanowalo,

zycze nam udanego dzionka

znajoma rabatka,
                                                    wiadomo gdzie bylam
                                                    u dzieciecia...
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 20.08.24, 11:42
                                                    Hej !!!!
                                                    Kendo, na rabatce juz widac jesiennie, za chwile
                                                    rozkwitna grubosze i beda cieszyly rabatke i oczy
                                                    do samych przymrozkow.

Kazdy dzien jest dla Nas niespodzianka, jak mila to
                                                    szybko mija, ale i rozne wyzwania trzeba pokonac samemu,
                                                    telefonicznie lub pieszkom pomaszerowac i zalatwiac.

Podziwiam marie88, ja tylko potrawie pod umywalka odkrecic
                                                    kolanko i ew, go wyczyscic, a dalej to ju wolam fachowca, ktorego
                                                    uslugi mam wliczone w czynsz.

Zycze Nam dnia bez awari i burz, na lekkim luzie.
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 20.08.24, 12:22
                                                    Witajcie smile
                                                    U Kendo jeszcze ładnie zielono i kolorowo.
                                                    Wczoraj lało w dzień u nas,ale krótko.Za to w nocy była nawałnica przez 6 godz. bardzo pozalewało.
                                                    Wynagrodziło czas bezdeszczowy i narobiło szkód.
                                                    Dziś dzień dostawy, zaraz przyjadą z zamówioną wodą,środków do prania i innych potrzebnych artykułów.
                                                    Przywieźli też żwirek dla kota,O! a teraz przyjechał wnuczek. To na razie smile

https://i.pinimg.com/564x/b0/42/4b/b0424be04406536f2d12ee10394ae804.jpg
                                                  • wedrowiec2 Re:&* SIERPIEN *& 20.08.24, 22:35
                                                    I mija kolejny dzień poświęcony sprawom rodzinnym. Jestem po prawie nieprzespanej nocy - pełnia Księżyca jest dla bardzo męcząca.
                                                    kendo, na zdjęciach już widać jesień. Na zywo teżsmile Światło jest bardziej żółte, drzewa zaczynają lekke przebarwiać się, mimo że u nas nie było zbyt dużej suszy. I jarzębiny mają piekne koralesmile
                                                    Jago, świetnie zabrzmiało połączenie dostawy: kosmetyki, żwirek i wnuksmile
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 21.08.24, 10:25
                                                    Jak mnie to wkurza,kiedy mi przerzuca tekst w niebyt sad albo na stronę gazety.
                                                    Wędrówko,był dalszy ciąg dostawy,bo przyjechała starsza córka z Mikołajem.
                                                    Zaraz zacznę zbierać dokumenty ,wyniki,bo dziś do lekarza jadę,ale to po południu.
                                                    Nie będę dziś gotowała,zdaję się na męża.Córka ostatnio zarobiona,wcześnie do pracy wstaje,późno wraca,
                                                    to nie każe nic przygotowywać.

Zrobiło się chłodno,nawet balkon zamknęłam,a jest przecież 22st.

https://i.pinimg.com/564x/50/33/76/5033764c57cc8574b04dfd4722f0d622.jpg

• lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 21.08.24, 12:32
                                                    Hej !!!! ..-
                                                    Ranek deszczem sie rozpoczal, przelotne krotki opady,
                                                    przeplatane troche z rozpierzchlymi chmurami i troszke
                                                    slonca,temp, 19...C

Dzien chyba bedzie troche kulinarny, buraczki przystawilam,
                                                    dale dzien sie rozkreci.

Przyjemnej srody Nam zycze, bez przepracowania.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 21.08.24, 12:40
                                                    uff..bylam w sklepie i zapomnialam na buraczki sprawdzic czy sa,

witajcie Jaga,jak zawsze z ladnym obrazkiem i Lusia
                                                    i pozostale forumki,

dzionek poczety,
                                                    jakos tak z rana zeszlo
                                                    ze zapomnialam o laptopie,

spalam dzi calkiem OK,
                                                    zycze Jagusi dobrych wiesci od lekarza po odczytaniu wynikow,

ja jutro sie wybieram porobic takie caloroczne proby..

miejcie sobie mily dzionek

rabatka jak paleta barw u malarza-
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 21.08.24, 14:20
                                                    Nareszcie i ja Witam. Wczoraj całe popołudnie mimo
                                                    jeżdziłam i chodziłam po miescie szukając niezbędnych części.
                                                    Kupiłam w Mrówce glowice do kranu i to poszło szybko.
                                                    Natomiast ugrzęzłam w zakupach na szukaniu przewodu
                                                    z końcówkami do apartu tel.stacjonarnego.
                                                    Był z tym duzy problem bo nikt nie wiedział,gdzie moge to ustrojstwo nabyć.
                                                    Odwiedziłam kilka sklepów i nigdzie nie było.
                                                    Bez tego przewodu nie chciałam wracac bo telefon był nie czynny.
                                                    W końcu zyczliwa dusza poradziła mi coby szukac w prywatnym
                                                    sklepie z asortymentem elektryczno-techn. przeróznym.
                                                    Tam tez pan uciął mi ile potrzebowałam przewodu i zainstalował potrzebne
                                                    końcówki co trwało 10 minut i kosztowało tylko 15zł a szukałam 3 godziny.
                                                    Na dodatek pękła podeszew w klapkach i połowa odleciała.
                                                    Na szczęście bylo to już prawie na przystanku autobusowym
                                                    do domu i tak to zmęczona ale szczęsliwa że wszystko mam
                                                    wylądowałam wieczorkiem.
                                                    Zaraz tez powymieniałam głowice, podlączyłam kabel do telefonu.
                                                    Odkamieniłam czajnik i po wypiciu dobrej herbatki
                                                    mogłam odpocząć.
                                                    Nocka jednak nie była łaskawa.Stresy widocznie dały
                                                    znac bo spałam tylko 3 godziny.
                                                    Mimo to czuje sie okey.Wypiłam kawusie i mam zamiar
                                                    ugotować barszczyk tak jak LUSIA.
                                                    Poczekam aby troche sie schlodziło teraz +40 za oknami.
                                                    Kwiatki rabatkowe piekne.
                                                    Dobrych wyników dla JAGI a wszystkim dobrego popoludnia.
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& 21.08.24, 15:45
                                                    Dzień dobry.
                                                    Wpadam się przywitać i poczytać co napisałyście zanim wpadnie wnuczka.
                                                    Pracowity miałam dzisiaj dzień, na spokojnie ale mózgownice musiałam wytężać. Przygotowywałam właściwie rozbudowywałam i tak wcześniej przygotowany obszerny dokument. Juz chciałam skończyć ale nie udało mi się dzisiaj tego zrobić.

Podziwiam Mario za cierpliwośc w poszukiwaniu niezbędników acz cierpliwość to bardzo dobra cecha. Czy kran sama naprawiasz?

U nas gorąco ale wietrznie więc jest wytchnienie. W nocy padało i żadna pełnia mi nie przeszkodziła w spaniu. Nawet zbyt długo spałam, musiałam się sprężać przed wyjściem do pracy.

Wczoraj znowu urządziłam sobie wieczór kinowy. Okazuje się, że na platformach Prime Video i Dysney są znakomite filmy, aż żal nie oglądać. Polecamy je sobie wzajemnie i w pracy dyskutujemy co kto o nich sądzi. A na prawdę filmy są dobrze nakręcone i ciekawa fabuła. Wczorajszy to Wesele z Więckiewiczem w roli główwnej, wpleciony przerażający wątek historyczny. Niemniej jednak warto zobaczyć i ocenić podejście społeczeństwa to pewnych spraw. Jak widać na filmie i w życiu historia się powtarza.

Kendo jak zwykle zamieszczasz przepiękne zdjęcia smile To nagietki?
                                                    Smutno robi mi się na myśl o jesieni.... Mój wiociokrzew miał być wiciokrzewem, nie zakwitł, zachorował..... Beznadzieja rabatkowa..... jak mało kiedy....

Mąz ugotował obiad, czekam może Zuzia coś przekąsi, jak nie to zjem ja.
                                                    Wczoraj kupiłam pyszne ciasteczka w piekarni Woźniak, Wedrówka pewnie zna wyroby z tej cukierni?

• jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 21.08.24, 18:20
                                                    Ojejku,jednak zdjęcia zostały ,tylko wpis uleciał.Co ja pisałam??? wink
                                                    pewnie,że byłam u lekarza.Ponieważ wyniki złe nerkowe,to nie wolno mi brać
                                                    żadnych przeciwbólowych,tylko Doretę 75.
                                                    Skończyło się na tym,że już więcej się nie zapisałam do tej reumatolog,bo kazała przyjść za 3 m-ce,a w rejestracji mogłam dopiero za 5.
                                                    A niech się wreszcie skończy moja przygoda z tą lekarką,bo mnie wykończy,
                                                    kazała dalej brać wysoką dawkę na rzs.Nic moje tłumaczenie nie pomogło,
                                                    że miałam paskudne objawy,uwagi z ulotki żeby uważać na osoby starsze.
                                                    Trudno poszukam sobie innej.Chcę jeszcze pożyć z nerkami.
                                                    Ostatni raz byłam w tym rejonie,tylko Supersam jest blisko mnie.

Kwiatki od Kendo piękne jak żywe.Wysyłam,bo znowu mi ucieknie.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 21.08.24, 18:38
                                                    witajcie wieczornie,
                                                    o jeku Jagusia,
                                                    az tak z nerkami-ze lekarze nie biora pod uwage wieku-tu podobnie podchodza do pacjeta,
                                                    niemniej jednak zycze poprawy zdrowka,
                                                    dziekuje za fotki z wrona czy jak ona sie zwie?tez chodzi po dptaczku jak ludzie...
                                                    na drzewie widac juz zblizajaca sie jesien

Maria ,alez masz zaciecie do szukanie,
                                                    nie poddalas sie i znalazlaz i zamontowalas,
                                                    jestes bardzo dzielna senirko solo,

Kallisto ,dzis babciuje Zuzi,
                                                    ciekawe czy lubi obiadki babci,pewnie nie grymasi...
                                                    ciasteczkami tez sie rozpieszczacie
                                                    ja jakos mialam silna wole i sie oplacilo,
                                                    jadlam tylko w sobote i niedziele troszke,
                                                    waga sie obnizyla co mnie bardzo cieszy,
                                                    Wedrowiec pochlonieda domowymi sprawami,

miejmy mily wieczor,
                                                    moze bedzie jakis ciekawy film,
                                                    nie wykupilam platnych kanalow,
                                                    bo te co mam darmowe to nie zawsze ogladam.

dziekuje za rabatke,
                                                    pielegnuje ja za kazdym razem jak jestem u dzieciecia,
                                                    zostala tylko ta,,,
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 21.08.24, 18:44
                                                    Widzę,że wszystkie lubicie cykac fotki i fajnie sie Wam to udaje.

U mnie od 1/2 godziny leje, nawet padał grad, czasem zagrzmi.
                                                    Temperatura spadła do +15 a juz było b.duszno.
                                                    Troche tez wietrzę bo bylo pozamykane.
                                                    Taka kapryśna ta pogoda.
                                                    KALISTO odpowiadam, że tak.
                                                    Jakos tak sie składało że meżczyzni z mojego otoczenia
                                                    mieli lewe ręce więc, co nieco umiem.

Pochmurnie sie zrobilo więc chyba wczesniej sie położe.
                                                    Dobrej nocki zyczę
                                                  • wedrowiec2 Re:&* SIERPIEN *& 21.08.24, 21:31
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Jest co czytać na forumsmile
                                                    Kallisto, nie znam osobiście tej cukierni, ale znajomi mają o niej dobrą opinię. Jeśli kupuję słodkie wypieki, to u Sowy. Dawno, dawno temu najlepsza cukiernia była w hotelu Neptun. Lucynka i Paulinka też były świetnesmile Wszystko zniknęło, więc cieszę się, że raczej nie jem słodyczy.
                                                    Mario, ja też potrafię sama zrobić wiele rzeczy w domu, ale częściej zdaję się na fachowców, którym patrzę na ręce. Patrzę bardzo krytycznie, ale nie krytykancko.
                                                    Jago, z lekarzami jest źle. Trudno o dobrych fachowców, szczególnie w tak trudnej dziedzinie, jak reumatologia. A o nerki trzeba bardzo dbać. Nadużywanie leków jest czwartą przyczyną chorób nerek, a lekarze zapisują je bez umiaru.
                                                    Kendo, utrata wagi, to też zasługa codziennych spacerówsmile
                                                    Lusiu, ja nie mam cierpliwości do gotowania buraczków. Kupuję już ugotowane. Sprawdzają się i na barszcz, i na sałatkę.
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 22.08.24, 09:16
                                                    Dzień dobry smile))
                                                    Zaglądam z rana może coś Maria napisze o zalaniu Zamościa,czy u niej wszystko w porządku ?
                                                    Z samego rana przyjechał wnuczek,załadowali koty i z Alą pojechali do weta.
                                                    Lenka dawno nie była badana,a Myszka nie chce jeść.Pobrano krew,to zobaczymy co się dzieje.
                                                    Przez chwilę nawet świeciło słoneczko,ale jest duże zachmurzenie i tylko 15st. teraz.

Nic nie wyjęłam z zamrażalnika i nie wiem co na obiad.zrobić.

Nie mogłam spać,to chociaż księżyc pokażę smile

https://i.pinimg.com/564x/21/e8/a8/21e8a8a3668b9a8646378686d4fd26cf.jpg
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 22.08.24, 09:52
                                                    Witam. Nie dawno wstałam i spało mi się okey.
                                                    Odespałam poprzednia nockę.
                                                    O podtopieniach wiem ze środków przekazu.
                                                    Na osiedlu za oknem nie ma sladów dużej wody.
                                                    !80 razy były interwencje w strazy. Takiej ilości wody
                                                    w niektorych miejscach nie było od 40 lat w miescie
                                                    wiec lokalne studzienki nie mogły jej przerabiać.
                                                    Podtopienia sa i zniszczenia też ale drogi wszystkie
                                                    w miescie sa czynne.
                                                    Dzisiaj dzionek ma być spokojny bez wiekszych upałów
                                                    więc moze cos uda mi sie zaplanowanego zrobić w domku.

Mysle że kiciusie sa w dobrych rekach i wyzdrowieją.
                                                    Moze to wpływ tych upałów,że Myszka straciła apetyt?

Ostrzegam przed buraczkami Warzywniaka w Biedronce.
                                                    Ostatnio kupiłam i wyrzuciłam. Były brązowe, przegotowane , bez smaku.

Idę zrobic kawusię . Zyczę udanego czwartku.

• lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 22.08.24, 10:02
                                                    Hej !!!! ...
                                                    maria88, odsresowywala swoj wczorajszy absorbujacy dzien z kranem,
                                                    dzisiaj bedzie na luzie odpoczywac.

Widac na fotkah od Jagi, ze tez jesien pokazuje swoje kolory na drzewach.
                                                    Tez nie darze zaufaniem takich lekarzy, ktorzy nie chca sluchac moich
                                                    doznan po ich zalecanej medycynie, mam nadzieje, ze w tak duzym miescie
                                                    uda Ci sie trafic na odpowiedniego lekarza dla Twoich schorzen.

Kalisto jeszcze w pracy sie wykazuje, ale juz ma blizej niz dalej do zasluzonego
                                                    od pracy odpoczynku, a w domku bedzie zupelnie inny rozklad dnia i pracy?
                                                    Mam nadzieje, ze spedzilas Kallisto mile popoludnie z Zuzia?.

A u mnie dzisiaj dzien podobny do minionego prawie, pogoda
                                                    znacznie; chlodniej, z coraz chlodniejszym wiatraem, ale slonce
                                                    wedruje po niebie miedzy bialymi oblokami.

Przyjemnego czwartku Nam zycze, bez niezapowiedzianych niespodzianek.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 22.08.24, 12:29
                                                    witam lekko spozniona,
                                                    bylam u wampirki,

dni za dniami mi uciekaja,
                                                    jakos brakuje mi czasuna moje lenistwo,

Wedrowiec,waga spadla,
                                                    bo marsze byly przez dwa miecace przed sniadaniem,
                                                    robi sie coraz zimniej z rana,
                                                    niedlugo beda marsze po sniadaniu,czyli tak kolo 9-10 godz.

dzielne jestescie Panie,jak umiecie sobie cos technicznego zrobic wlacznie z Lusia,
                                                    bo zawsze mi pomaga,jak cos musze zmontowac,bo sama bym jakies artystyczne dzielo zmontowala...

mamy tez pare kawiarenke gdzie piekas smaczne slodkosci

zycze nam udanego dnia
                                                    Jagusi dzieki za obrazek i ksiezyc,
                                                    u mnie byl czerwony

bardzo obfita przy moim bloku
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& 22.08.24, 14:49
                                                    Hejo.

Jak fanie czyta się Wasze wiadomosci, u każdej coś się dzieje.

Popracowałam dzisiaj nieco, ale przyjemnie. Stworzyłam kilka nowych pism do weryfikacji, przygotowałam pole spisowe kierowniczce, duża ma tego na swoim stanie. Przed chwilą zjadłam porcję budyniu, który wczoraj przygotowałam w domu.

Jeden rower już przyjechał, jest skręcony i mąż już sprawdził go w jeździe. Drugi przyjedzie jutro.

Kendo wędrówki (nie mylić z Wędrówkąwink) powinno uskuteczniać się po posiłkach żeby gubić kalorie? Masz siłę przed śniadaniem się forsować?

Lusiu, Zuzia to mądre dziecko, wszystko wiedząca. Wczoraj pisałysmy sobie słowa do odczytania. Zuzia odczytała moje trudniejsze typu: kartonowisko, prześcieradło i inne trudne. Sama napisała dżdżownica i hulajnoga. Co to dziecko będzie robić w I klasie, ona już dawno pisze i czyta. Taka w stylu Ala ma kota to dla niej pestka.
                                                    Jedyne co to musi wyrobić sobie przegub w prawej rączce do szlaczków.

Jago napisz proszę co powiedział wet o kotkach.
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 22.08.24, 19:39
                                                    Słyszałam kiedys taką wypowiedż, że dziecko nie powinno umiec za duzo idąc
                                                    do Iszej klasy, bo nie będzie zainteresowane lekcjami w szkole.
                                                    Ale sama wiem, ze tak czesto tez jest że sa dzieci ktore czytają i piszą,
                                                    bo teraz zerówki w przedszkolach przygotowują dzieci.

Fajnie KALISTO miec zdolną wnusią i niech dalej tak dobrze sie rozwija.

Zapada wieczór. Na dworze pochmurnie ale moze dzisiaj
                                                    \juz nie bedzie padać.
                                                    Dobrej, spokonej nocki życzę.
                                                  • wedrowiec2 Re:&* SIERPIEN *& 22.08.24, 21:43
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Miałam mieć spokojny dzień, ale otrzymałam złe wiadomości o stanie zdrowia bliskiej osoby. Tak to jest, bo wieku i chorób nie powstrzymamy.

Z przyjemnych rzeczysmile Jadłam dziś prawdziwe, gruntowe pomidorysmile Tak twierdził sprzedawca. Gatunek nazywa się "lima malinowe". Smakują tak, jak pomidory, ktora pamiętam z dzieciństwa. Niestety, ta odmiana jest dostępna tylko przez parę tygodni i nie nadaje się do przechowywania. Trzeba nasycić się nimi paż do kolejnego sezonu.

Poszukałam informacji o ćwiczeniach porannych i wieczornych. Wprawdzie informacje dotyczą „treningów” bez sprecyzowania jakich, ale treść chyba można uogólnić.

Dotyczy to szczególnie osób, których celem jest redukcja tkanki tłuszczowej. Belgijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że poranny trening na „pusty żołądek” może przyspieszyć spalanie tłuszczu. Po przebudzeniu poziom glikogenu, z którego organizm czerpie energię jest relatywnie niski, spada też poziom cukru we krwi, co zmusza organizm do znalezienia alternatywnego źródła energii – z tego powodu szybciej sięga on po zmagazynowany tłuszcz.
                                                    Pamiętaj jednak, aby zaraz po porannych ćwiczeniach zjeść pożywne śniadanie, koniecznie bogate w białko – w przeciwnym razie może dojść do katabolizmu mięśni. I nie bój się, że zjesz za dużo. Poranna aktywność zdecydowanie poprawia metabolizm. Pojawia się efekt przedłużonego spalania – po zakończonych ćwiczeniach dalej spalasz kalorie, nawet przez kilka kolejnych godzin. Jednym słowem, siedzisz i chudniesz J. Co więcej, najnowsze badania udowadniają, że osoby ćwiczące rano zjadają mniej w ciągu dnia, dzięki czemu szybciej tracą na wadze.
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& 23.08.24, 07:04
                                                    Dzień dobry o poranku.

Wędrówko, wszytsko na odwrót trzeba robić niż myślałam smile
                                                    Nie wiem czy ja znalazłabym tyle w sobie energii żeby na głodniaka iść maszerowac. Gdy długo nic nie jem i się energetycznie przy jakichś zajęciach spalam to czuję jak słabnę, kręci mi się w głowie i mam taką niemoc w sobie big_grin
                                                    Niemniej Kendo ćwiczy prawidłowo i wciąż spala tkankę tłuszczową dlatego jest taka zgrabna smile

Lusiu, dlatego niektórzy rodzice wcześniej o rok zapisują swoje dzieci do I klasy. Czy to dobrze? Nie wiem, nie znam dziecka, które byłoby kształcone w przyspieszonym trybie choć wiem, że mój wnuk poradziłby sobie znakomicie.
                                                    Podczas zajęć matematycznych gdzie były zadania na małych liczbach on liczył w granicach tysiąca. To co on tam miał robić? Buntował się i zajmował się sam sobą. Po interwencji córki pani przydzielała mu zadania z II klasy.

Idę do kuchni zaparzyć kawę, potem rozkręcę się w pracy.
                                                    Miłego dnia.
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 23.08.24, 10:47
                                                    Dzień dobry dziewczyny smile))
                                                    Coraz bardziej słonko się wybudza,do upału to daleko wink mamy 20st.

Kiedyś czytałam o odchudzaniu jak lepiej i podali,że lepiej zjeść i iść na spacer,

Ostatnio szwagier męża poszedł na czczo do kościoła i zemdlał,wzywali karetkę.

" Eksperci twierdzą, że aktywność fizyczna po posiłku jest o wiele bardziej korzystna dla naszego zdrowia, niż odpoczywanie na kanapie. Oczywiście nie mamy tu myśli morderczych treningów. Mogą one spowodować uczucie dyskomfortu, zgagę, a nawet mdłości. Chodzi tu raczej o spokojny, powolny spacer."

A co do zbicia wagi,to dopiero po godzinie marszu zaczyna się nieco zmniejszać.
                                                    Wydaje mi się,że wszystko zależy od człowieka i jego predyspozycji.

• maria88 Re:&* SIERPIEN *& 23.08.24, 10:48
                                                    Witam.Wpisuje sie bo potem mam plan pójśc na cmentarz.
                                                    Pogoda nie odpowiednia, ale powinnam.
                                                    Jak bedzie to nie wiem, narazie to tylko plan
                                                    bo pogoda dalej w wysokich temperaturach.
                                                    Dobrego zdrowka na cały dzionek zyczę.

Wędrówko - trzymaj się, może nie będzie tak bardzo źle.
                                                    Tak to jest,że mamy w starszym wieku bliskich których najuczęsciej
                                                    dopadają choróbska.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 23.08.24, 17:33
                                                    witam wczesnym wieczorkiem,
                                                    tak jakos mi dzionek zlecial,
                                                    ze byla bym apomniala o otwarciu laptopa i wpisach,

o moich wyczynach marszowych w watku -o odchudzaniu napisze-

mamy zachmurzenie/wietrznie/+22 C/i bardzo wilgotno,

posiedzialam troche na balkonie i poczytalam,
                                                    jedank juz chlodno sie zrobilo mimo tych plusow,wiec kopuje na laptopie,

wspolczuje Wedrowiec smutnych chorobowych wiesci,trzymam kciuki za szybka poprawe zdrowia,

Maria cieszy sie ciepelkiem,
                                                    tez tak bym chciala u tu po skandynawsku mamy lato,

Kallisto,sa dzieci utalentowane w roznych kierunkach,
                                                    dobrze,ze wnusio ma glowe do scilych przedmiotow,
                                                    da sobie rade ..

zycze milego wieczoru

znajoma rabatka,w orzejsciu widac juz zaorane pole,ciekawe co bedzie na nim w nastepnym roku,
                                                    na drugim zdjeciu tak wygladalo po skoszeniu pszenicy..
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 23.08.24, 18:07
                                                    Hej !...
                                                    Tez sie dopiero opamietalam, ze sie nie przywitalam.
                                                    Kendo, chyba posieja rzepak, jak juz pole zaorane.

Rano bylam zmuszona isc po mleko, braklo do kawy, ale kromke zaliczylam
                                                    przed wyjsciem, w sklepie kupilam troche kurek(grzyby), bo zobaczylam
                                                    nowa dostawe, cena mnie tez zachecila, ale w kasie jeszcze dostalam
                                                    rabat, nie wiem czy wieczorem jeszcze isc i dokupic na jutro na sniadanie?.

Dzien pogodowy, bez slonca, duszny, teraz gdy siedze przy kompie,
                                                    zajrzalo mi slonce przez ramie.

Nie posprzatalam dzisiaj, jutro chyba to zrobie, musialam wyjsc do banku,
                                                    a w drodze powrotnej spotkalam sie z Kendo, zaliczylysmy jeden sklep,
                                                    i tak zeszlo cale popoludnie i juz prawie wieczor.

Pogoda sie przyczynia do naszego stanu zdrowia, mam nadzieje wedrowiec2, ze
                                                    jak sie unormuje, to i zdrowie bedzie w normie.
                                                    maria88, szczegolnie dba o swoje zdrowko, kierujaz sie pogoda.

Przyjemnego piatku juz prawie weekendowego Nam zycze.
                                                  • wedrowiec2 Re:&* SIERPIEN *& 23.08.24, 21:29
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Dziękuję za miłe słowa. Wiele dla mnie znaczą, ale sytuacja jest trudna. Dziś zaczęliśmy działać. W poniedziałek od rana ciąg dalszy, o ile pokonam panie w recepcji u lekarza rodzinnegowink
                                                    Dzień miałam wypełniony planowanymi i niespodziewanymi wydarzeniami. Rano szczepienie przeciwko pneumokokom, potem wizyta u podologa. Następnie miał być obiad, ale przypalił sięsmile, więc wyjazd do restauracji. Wieczorem wizyta w prywatnej przychodni. Teraz odpoczynek. Chyba zasłużyłam na niego.
                                                    Wieczór znów jest gorący, a jutro znów upał. Jutro rano w parku, a właściwie ogrodzie Różanka są zajęcia z jogi dla początkujących. Może wybiorę się? Czas coś zrobić dla siebie.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 24.08.24, 11:07
                                                    o,Wedrowiec,
                                                    goraco polecam YOGE,dla mnie byla zbawieniem,chodzilam na Hata yoga,dwa terminy,pozniej ki balans,
                                                    nieraz sobie ciwcze asany,ktore akurat potrzebuje..

witajcie Vistulanki vekeendowo,
                                                    mamy cieplutko +20 C
                                                    plan zalegly wykonalam
                                                    i bedzie relaksik,

dla Wedrowca faktycznie potrzebny zasluzony odpoczynek relaksujacy,
                                                    nadzialo sie duzo...ufff,nie lubie osobiscie,jak mi sie napietrzaja rozne nie przewidziane zdazenia,

miejmy mily relaksk bez zadnych zdazen nieptzyjemnych

aranzacja w maistowym Rynku
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 24.08.24, 12:26
                                                    Hej !!!!!
                                                    Aranzacja gazonow kwiatowych na Duzym Rynku, parkingi sa
                                                    stosunkowo tanie do innych miejsc na innych ulicach.
                                                    Co roku byly organizowane wielkie imprezy na nim, w tym roku
                                                    wszystkie prawie arangemangi przeniesione sa do Tivoli Parku.

Ja dzisiaj mam troche do wykonania, jutro goszcze wnuczke,
                                                    juz zaczelo sie pszedszkole, w ubieglym roku, corka nie posylala
                                                    jej jak sie dowiedziala ze epidemia wszawicy. Jak co roku w szkolach
                                                    tez sie objawia, po wakacjach z roznych stron powracaja dzieci
                                                    z roznymi prezentami w glowach.

Zycze Nam wiele zaparcia do pokonywania dzisiejszch planow w
                                                    upalny kolejny dzien lata w Polsce, bo u mnie jeszcze lato ale temp,
                                                    juz prawie jesienne.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 24.08.24, 14:27
                                                    hej Lusia,
                                                    to moze wpadne jutro i pobawie sie z madralinska,

niespodziewana praca wykonana i teraz blogi relaksik,
                                                    bo jednak padlam juz niemal przy ostanim oknie balkonowym,
                                                    ale mam przynajmniej znowu czysciutko jak zawsze...
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 24.08.24, 15:34
                                                    Temperatura nie zawiodła big_grin 30st.
                                                    Dla zapracowanych herbatka smile

https://i.pinimg.com/736x/b7/bb/38/b7bb38fe5a7646f8a8e579bb68d5d983.jpg
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 24.08.24, 15:47
                                                    dziekuje Jagusia za herbatke,
                                                    akurat dopijam i jablkowe wersje mam juz upieczone i czestuje w wypiekowym watku

zycze troszke chlodu i milego weekendu
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 25.08.24, 10:12
                                                    witajcie w deszczowa niedziele,
                                                    +18 C/powiewa,
                                                    nrmalna aura skandynawskiego lata,

mialam rowerkowac do Lusi a tu pada,
                                                    moze przestanie?
                                                    szkoda samochodu suchego brac i zdaje sie tez zrobili juz platny parkiering w niedziele i popoludniu sobote....za 1 godz 12-15 skr.

miejmy udany relaksik
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 25.08.24, 11:00
                                                    O! to u Was deszczowo? u mnie słonko pali ,teraz mam 27,a ma być 33
                                                    Dziś Ala obejmuje kuchnię,na spacer nie idzie,bo za gorąco.Zaczynam też narzekać na gorąco.

https://i.pinimg.com/736x/e3/17/bd/e317bdb94ed0a0580b3d1b61a5d589c4.jpg
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 25.08.24, 18:12
                                                    Hej Jagusia i pozostale Vistulanki
                                                    a raczej dobry wieczor juz
                                                    dzionek zlecial na zabawie z madralinska-artystka,

po deszczu ani sladu,
                                                    ale juz bedac u Lusi i czekajac na gosicia,to lunelo okropnie..

zycze nam mlego wieczoru

super kocio odpoczywa sobie na wysokosciach.
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 25.08.24, 19:25
                                                    Witam wieczornie.Pózna godzina ale upalnie jest i duszno +30

Mam juz dosyc tego upalnego lata w tym roku
                                                    a tu jeszcze cały nastepny tydzień powyżej +33 w czwartek +35.
                                                    Okropność! Siedzenie w domu sie zapowiada i drozyzna w sklepach
                                                    Oby zdrowie tylko dopisało....
                                                    JAGO jak kiciusie?
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 25.08.24, 23:13
                                                    Dobry wieczor....
                                                    Niedziela porannie nie zapowiadala sie w ladna pogode,
                                                    po kilku opadach deszczu i opoznieniu przyjazdu wnuczki,
                                                    Po poludniu na niebie pojawilo sie slonce i biale mocno
                                                    nabitae chmury wiatr przeganial po niebie odslaniajac slonce,.

W Polsce macie cieplutko, to wygrzewajcie cialka, zeby starczylo
                                                    ciepla na cala chyba zimna zime?,
                                                    Spokojnej nocy bez wybudzania Nam zycze,
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& 26.08.24, 07:07
                                                    Dzień dobry witam wszystkie Vistulaneczki.

Mój weekend był bardzo intensywnie spędzany, dlatego nie "miałam" czasu pisac big_grin
                                                    W sobotę pojechaliśmy nad Zalew Szcz. Kąpalam się, pływac się nie dało, długo bardzo od brzegu było płytko, ale zawsze to kontakt z naturalna wodą. Trochę się opaliłam.
                                                    Wczoraj gotowałam obiady dla rodziców,a po obiedzie skoczyliśmy na rowerki. Pierwsza próba zaliczona. Fajna sprawa, można uskuteczniać długie wycieczki nie męcząc się.

Mario, zaraz koniec lata, ranki bardzo zimne, u nas teraz tylko 11 stopni. Co prawda w tym tygodniu będą jeszcze upały, ale to kilka dni i możemy przygotowywać się do jesieni. Nie jest to perspektywa dla mnie pocieszająca, bo za rogiem już czai się zima big_grin

Dobrego dnia dziewczętasmile
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 26.08.24, 10:10
                                                    Witaj Kalisto i reszta dziewczyn smile
                                                    Właśnie rozmyślałam,że coś Ciebie nie widzę.Masz zajęcie na 4-ry fajery.Ważne,że łatwo sobie dajesz radę.
                                                    Myślę,że dziś nie będę miała tak gorąco jak wczoraj,bo teraz tylko 20st. a słonko niepalące.
                                                    Dobrze by było żeby można było trochę schować ciepełka na zimne czasy.
                                                    Lato mamy wyjątkowo długie i niech tak będzie.smile

https://i.pinimg.com/564x/63/06/4e/63064e4f57152f06f4218f51296abcaf.jpg
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 26.08.24, 10:37
                                                    Kallisto/Jagusia
                                                    i pozostale Vistulanki witam poniedzialkowo,
                                                    tu +18 C/wieje/slonecznie
                                                    na marszy bylo chlodnikowa,jak zawialo mocniej,

sliczny obrazek od Jagusi,
                                                    niemal tak jak nasza rozbrykana mala...

na narazie bez wiekszych obowiazkow,dobrze sie z tym czlek czuje na razie,no ale nigdy nie wiadomo co moze nas zmusic do wiekszych czynnosci,

miejmy udany dzionek i caly tydzien

braklo mi nowych marszowych kwitnacych zielsk,wiec zamieszczam kapriofil co jeszcze kwitnie i pachnie..
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 26.08.24, 12:34
                                                    Hej !!! ....
                                                    Pogoda letnia sprzyja, ranki chlodne, wlaczyly mi sie
                                                    cieple kaloryfery w nocy, troche bylo za goraco.
                                                    Obiecuja Nam slonce do 25..C przez caly tydzien.

Tydzien chyba nie bedzie dla mnie stresujacy, do czwartku
                                                    wnuczka w pszedszkolu a moze sobota lub niedziela mnie odwiedzi?.

Obiadow mi zostalo od wczoraj, zawsze tak jest po wizycie malej,
                                                    jeszcze corka tez mi przywiozla porcje obiadowa, ze swoim nowym
                                                    sosem, o ktory musze sie dowiedziec przepis, bo b.mi smakowal.

Kallisto mimo swoich roznych obiwiazkow nie zapomina o swoim
                                                    relaksie, wyprobowala rowery elektryczne, i pokapala sie w letniej wodzie?.
                                                    naladowana energia rozpoczela jeszcze tydzien pracy.

My juz emerytki, maria88, wedrowiec2, Kendo, Jaga, mamy dni podobne
                                                    do minionych, czasem monotonie przerywa niespodziewana dyspozycja
                                                    chorobowa lub odwiedziny w przychodniach lekarskich, a mile odwiedziny
                                                    bliskich , albo spotkan towarzyskich.

I tak zycze Nam calego tygodnia spokojnego w pelnym nie goracym sloncu.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 26.08.24, 13:17
                                                    o,i Lusie tez juz sie wita,
                                                    miej sobie skladny dzionek,
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 26.08.24, 16:35
                                                    Znowu praży niemiłosiernie .Mam za oknem +41
                                                    w pokojach zaczyna tez byc duszno.
                                                    Nie ma mowy o robieniu zakupów i wychodzeniu .
                                                    Dopiero po 20tej moze temp. zaczynie spadać.
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 27.08.24, 09:29
                                                    Dzień dobry... na razie jest fajnie,tylko 20st. i miłe słoneczko.

https://i.pinimg.com/564x/c8/ef/8e/c8ef8e0e3d6b3e9188b1be8616e690ae.jpg

• kendo Re:&* SIERPIEN *& 27.08.24, 12:13
                                                    witaj Jagusia
                                                    i pozostale Vistulanki,

mamy +22 C/lekki wiaterek
                                                    bylo bardzo przyjemnie na marszu porannym,
                                                    moze ostanie dni sierpnia wynagrodza nam lipcowa niepogode,

miejcie sobie mily dzionek,
                                                    tam gdzie bedziecie,

skonczyly mi sie juz zdjecia letnich kwiatow,
                                                    zamieszaczm powtorki z rabatki.
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 27.08.24, 12:28
                                                    Witam.
                                                    W cieniu +26 jak bedzie dalej nie wiem. Moze popada.
                                                    Wczoraj póznym wieczorkiem zrobiłam niezbędne zakupy
                                                    w sklepie i w aptece.
                                                    Dalej nie zamierzam ryzykować zdrowiem wychodząc
                                                    przy duzych temperaturach.
                                                    Niemniej jest to przymusowe i męczące bo ruch jest potrzebny.
                                                    Czekam z utęsknieniem na spadek temperatury do
                                                    normalnego lata.
                                                    Spokojnego dnia życzę.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 27.08.24, 12:46
                                                    witaj Mario,
                                                    masz lato stulecia w swoim regionie..
                                                    jakos wytrzymasz pare dni,
                                                    widzialam na naszej pogodynce,ze zaczyna sie ochladzac...

zycze zefirku i spokojnego dnia
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 27.08.24, 13:53
                                                    Hej !!!
                                                    Faktycznie w Polsce w tym roku slonce sie nie leni, przypieka
                                                    wszystko i wszystkich, za to w Skandynawi mozna stwierdzic
                                                    umiarkowanie z letnia pogoda.

Od raniutka dreptalam, po kolei jakos mi nie skladnie dzisisiaj
                                                    idzie.
                                                    Porowerkowalam, kupilam make na jesienne wypieki bulek i moze
                                                    jakis slodkosci-plackow?.

Posiedze na balkonie z krzyzowka i moze pozniej pojde troche
                                                    po miescie w zacienione uliczki pochodzic, szkola sie rozpoczela,
                                                    to wszedzie jest duzo mlodziezy.

Dziekuje za mile obrazki i fotki,
                                                    zycze Nam milego popoludnia i wieczoru.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 27.08.24, 18:49
                                                    wieczeczornie Lusia,
                                                    jak i pozostale Vistulanki

zapomnialam o tej mace,
                                                    jutro porowerkuje po nia,

zajelam sie konczeniem prasowania
                                                    i dlatego,
                                                    zmeczona sie czuje,,

milego wieczoru
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& 27.08.24, 19:06
                                                    Witajcie.

Aleście pojeździli, obralismy trasę polnymi drogami do córki, jechaliśmy prawie godzinę, trochę pod górkę. Z powrotem główną drogą chodnikami w pół godziny wróciliśmy. Czuję lekkie ale przyjemne zmęczenie.

Tegoroczne lato jest zmienne, gorąco, chłodno, na zmianę. Jutro u nas ma być 30 stopni 😱 ugotuję się w pracy.
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 28.08.24, 10:27
                                                    Cześć...
                                                    W całym kraju będzie dziś gorąco,u mnie 29st. jutro chyba więcej,teraz 23st.
                                                    Spałam długo,bo mieliśmy przerywnik przez Lenkę.Usiłowała odnaleźć owada,który
                                                    schował się w pudełku z lekami.Owad duży jaj świerszcz,ale czarny i białym grzbietem.
                                                    Wypuściłam na wolność,specjalnie nie chciał odlatywać,musiałam popchnąć palcem.
                                                    Wreszcie mogłam usnąć i spałam do 9-tej.Mam nadzieję ,że i dziś będę miała dobry dzień.
                                                    Dostałam skierowanie do nowego reumatologa,ale to nie jest takie proste.
                                                    Grafik grafikiem,ale zapisać się jeszcze nie można,może we wrześniu zapisy na przyszły rok.
                                                    Jakoś muszę wytrzymać.

https://i.pinimg.com/474x/0a/bb/9a/0abb9a5f27aef082cc19523278b82a24.jpg

• kendo Re:&* SIERPIEN *& 28.08.24, 10:44
                                                    Kallisto wyprobowala elektryczny rowez z mezem,
                                                    ceni sie takie przedwsieziecie dla zdrowia,
                                                    polecam czescjej,jak pogoda dozwoli,

witaj Jagusia i pozostale Vistulanki,
                                                    ciesze sie tez ,bo zapowiedzi mamy ciepalka do konca tygodnia a na jurto a +28 C
                                                    obecnie +22 C a ma dojsc do +24 C
                                                    jest super na marszu,
                                                    pachnie ziolami,jak to Lusia pisze,
                                                    a dla mnie suchym siankiem,

planow zadnych na dzis,
                                                    obrobiona jestem,
                                                    wiec luzik na calego bedzie.

zycze nam -po prostu dnia pelnego radosci-
                                                    to cyt.z obrazka od Jagusi-dziekuje
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 28.08.24, 10:45
                                                    Hej !!!!
                                                    Piekne sloneczniki, typowe dla zaakcentowania jesieni - dziekuje Jaga.

No tak ciepelki daje w kosc, ale jak zimno to tez nie dobrze,
                                                    jakos ja staram sie przetrwac te goraca, mio ze nie takie wysokie
                                                    temperatury jak w Polsce, chociaz dzisiaj ma byc b.b.goraco.

W takie troche wietrze ciepla przyjemnie sie rowerkuje, bo wczoraj
                                                    tak odczuwalam na swojej rowerkowej rundzie.

Cos nie pokazuje sie wedrowiec 2, miejmy nadzieje, ze to nie jest
                                                    nic powaznego, po prostu okres ktory trzeba przetrac w samotnosci
                                                    lub w odpowiednim towarzystwie?.

Zycze Nam w miare ochlodzonej od upalu srody, z dobrymi
                                                    napojami.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 28.08.24, 11:13
                                                    Hej Lusia,
                                                    no tak,ciepelko mamy z czego sie ciesze,dogrzeja sie moje stare kostusie,
                                                    choc nie marzlam,ale mozna zakumulowac troche ciepelka na zime.

miej sobie mily dzionek...
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& 28.08.24, 14:03
                                                    Hej hej.

Jaguś, dobrze że to nie świerszcz schował się za zakamarek, strasznie jest głośny jak gra. Dobrze że Lenka czujna to przegania intruzów 😃

Dziewczynki, latem musi być ciepło, wiem że skwar nam przeszkadza. Niestety na porecroku wpływu nie mamy i żadna z nich nie jest umiarkowana. Wiosna zimno, zima mokro, jesienią deszczowo i buro a latem skwarnie. Tyle pór letnich za nami to i tegoroczna przetrwamy. Mnie przeraża nadchodząca jesień😌
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 28.08.24, 15:12
                                                    Z przyjemnoscia powitam słoneczną jesień.

Dzisiaj za oknem w tej chwili +45 .

W domu nie jest tragicznie, mozna przetrwać
                                                    ale wyjście po cokolwiek to moze byc utrata zdrowia.

Rankiem odwiedziłam rodzinnego
                                                    żeby sie skontrolować po nie dawnej przygodzie

a kolejne wyjście to do marketu jak sie schlodzi to póżny wieczór.

Nie gotuje obiadu, bo wtedy jeszcze bardziej gorąco w mieszkaniu.

Jutro i pojutrze tez b.upalnie.

Pierwszy tydzień wrzesnia podobnie.

Trzymajmy sie w zdrowiu.

• kendo Re:&* SIERPIEN *& 28.08.24, 20:03
                                                    witajcie wieczornie Vistulanki,

ja jakos nie odczuwam na razie dyskonfordu upalnego,,
                                                    co prawda nie mamy takiej wysokiej temperatury,
                                                    ale na jutro nam zapowiedzieli az +28 C,
                                                    zobaczymy jak bedzie,
                                                    ciagle wiatry nawet wieczorem,
                                                    to sie schlodzi chatke ewentualnie "przeciagiem"

ja lubie jesien,zwalaszcza jesienne wczesne wieczory,
                                                    zapalam lampki na oknach,
                                                    zaparazm smaczna herbatke biore ksiazke lub druty i spedzam czas do czasu jakiegos filmu w TV.

zycze zefirka przyjemnego,
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& 29.08.24, 08:36
                                                    Dzień dobry babeczki.

Na dzisiaj zapowiedzieli upał i krótszy czas pracy do 12:00.
                                                    Mam misję do spełnienia, muszę odwiedzić dwa sklepy, Rosenthal w którym kupię upominek dla odchodzącej pani dyrektor.
                                                    Wstąpię do Action, kupuję kreatywne drobiazgi dla moich wnuków, musze tez kupić płyn do płukania pranej odzieży. Może coś wpadnie mi jeszcze w oko, zobaczymy. Więc szybsze wyjście z pracy bardzo mi się przyda.

W naszym biurze rano jest taka duchota, że można się udusić. Otwieramy wszystkie pokoje, a w nich okna żeby trochę przewiało. Wiatrak chodzi non stop. Klimatyzacji nie mozna zamontować, bo to zabytkowa część budynku.

Milutkiego nie za gorącego dnia Wam życzę.

• kendo Re:&* SIERPIEN *& 29.08.24, 09:46
                                                    Witaj Kallisto i pozostale Vistulanki,
                                                    przyznaje,ze dawne budownictwa maja inne wentylacje lub calkowicie brak,
                                                    bloki gdzie mieszkam sa budowane w 1954 roku,glowna wentylacja cos jej brakuje,
                                                    bo czuje zapachy sasiadow w moim pionie co gotuja czy smaza,

cieplko macie w dalszym ciagu
                                                    a tu zapowiedziane do +28C pozniej bedzie do +20C ale dobre i to
                                                    zycze udanego wyboru dla "odchodzacej szefowej"

udanego czwartku
                                                    i kwiatki z za plotu przy willi
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 29.08.24, 10:01
                                                    Witajcie dziewczyny... staram się rano Was przywitać,bo mam zamiar wstać i coś zrobić.
                                                    Wczoraj nic nie wyszło.Nie było proszka od bólu ,ale jakoś przetrwałam.
                                                    Dziś już wzięłam Doretę 75 to trochę porobię co konieczne.
                                                    Gorąco,to wrzucę do prania grubsze rzeczy,niech się pralka męczy wink

Kalisto,myślę,że bardzo będzie brakowało Ciebie w pracy.Mają dobrze z Tobą.
                                                    Czy w przyszłym roku już idziesz na emeryturę? bo zapomniałam.

Dziś u nas wszędzie gorąco ,teraz tylko 27 big_grin

Kendo,te kwiatki zza płotu przypominają mi moją pelargonię angielską,dziękuję smile

https://i.pinimg.com/474x/69/98/08/6998088997a9bb14385cd4cf3ac576c3.jpg
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& 29.08.24, 10:15
                                                    Jaguś lata kończę 12.11.25r. W październiku 25r. pójdę do ZUS żeby mnie upewniły czy mogłabym odejść w grudniu czy powinnam czekać do stycznia/lutego by został ujęty ten "przelicznik" chyba rewaloryzacyjny czy jakiś tam big_grin
                                                    Namawiają mnie strasznie żebym została, ale ja jestem zacięta. Jest czas pracy i zasłużona wolność. Pracę podjęłam w niespełna 18 roku życia, w poprzednim zakładzie pracowałam bardzo ciężko, stąd wychodzą kłopoty z kręgosłupem. Tutaj tez nie było lekko, nie fizycznie lecz psychicznie. Chcę odpocząć od pracy, nie spieszyć się, nie musieć, nie myśleć co jest do zrobienia, co wyskoczy głupiego, po co mi to ????

Będę miała rodziców pod opieką, nie dam rady opiekując się nimi i pracować jednocześnie.

Dziewczyny to jest malwa krzewiasta smile Taka była na działce smile
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 29.08.24, 11:12
                                                    Hej !!!!
                                                    Mam nadzieje, ze Kallisto nie nakupi glupota....
                                                    maria88, baczaj na siebie, od nieprzewidzianych, niespodziewanych
                                                    wypadkow, ktore sa nieuniknione juz w pewnym naszym wieku.

Ja ten tydzien mam jakis pechowy, czuje sie b,ustresana,
                                                    szczegolnie rowerkujac, tak ze rower odstawiony do nastepnego tygodnia.

Zycze Jadze wykonania swojego, zalozonego planu, przy takich wysokich
                                                    temperaturach to faktycznie co kolwiek planowac i robic.

My z Kendo mamy poki co umiarkowanie cieplo, ale to tez chyba nie
                                                    na dlugo, bo wrzesien juz tuz, tuz.

Zycze Nam spokojnego czwartku w pamieci mam wedrowca2.
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 29.08.24, 12:25
                                                    Witam +30 w cieniu i bez wiaterku.
                                                    Dalej upalnie.
                                                    Zaraz zmykam zrobic schobowe bo potem bedzie slonko w kuchni.

Jak czytam to ciepełko nareszcie dotarło tez do KENDO i LUSI oraz KALISTO.

Dobrego dnia zyczę.

KALISTO ma już grafik zajęć na emeryturze i nie bedzie sie nudzić.
                                                    Ale zycie jest zyciem i np, moje plany zostały pokrzyżowane
                                                    róznymi nie przewidzianymi sytuacjami.
                                                    Wydaje mi sie,że gdyby równoczesnie z mężem zostali emerytami to
                                                    sytuacja byłaby bardziej korzystna dla KALISTO
                                                    a tak kazdy bedzie uważał,że jak nie pracuje to może
                                                    lub powinna to czy tamto robić i zabraknie czasu na relaks .
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& 29.08.24, 14:59
                                                    No właśnie Mario, mąż również za rok nieco wcześniej ode mnie czyli w lipcu też odchodzi na emeryturę, będziemy razem gospodarzyć.

Lusiu nie kupiłam nic, tym razem nie było nic atrakcyjnego. Jedynie folię aluminiową i płyn do płukania kupiłam.
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 29.08.24, 16:48
                                                    Zaglądam czy może pojawiła się Wędrówka.Co miałam zrobić to zrobiłam.
                                                    Będę brała pigułę co drugi dzień i tylko Doretę żeby coś porobić.
                                                    No i poruszać się ,bo to jest konieczne.
                                                    Cokolwiek zrobiłam,odkurzyłam i jestem zadowolona.Poschło mi błyskawicznie.
                                                    Namoczyłam grzybki i jutro będzie barszcz biały z grzybkami,bo już
                                                    się chce zupki.
                                                    Kalisto będziecie mieli super,oboje na emeryturze.

Jeszcze mamy 31st. Kotki się odważyły poleżeć,bo słonko po drugiej stronie.
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& 29.08.24, 20:04
                                                    Jaguś, Wasze kiciusie chyba nie pragną być blisko siebie? Czasami obserwuje na filmach wtulone w siebie kotki, na żywo nie widziałam takich par. Koty córki też są niezależne od siebie, Guzik nawet syczy na Bezę, ale to rodzeństwo to może ich do siebie nie ciągnie 🤭
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 29.08.24, 21:39
                                                    Mysle,że gdyby im było zimno to by sie tuliły kiciusie.

JAGO i tak jestes dzielna w swoim poruszaniu się przy tym choróbsku
                                                    tym bardziej, ze ta pogoda nasila dolegliwości kostne.

Ja po swoim "fikołku" tez odczuwam tu i ówdzie.
                                                    Dzisiaj mi sie nie chciało ale jutro zrobię okład z kapusty
                                                    na tkliwe miejsca.

Dobrej nocki zyczę.

Biedna Wędrówka nie dość,że pogoda dokuczliwa to
                                                    problemy rodzinne się dołączyły.
                                                    Oby wszystko skończylo sie dobrze.

• jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 30.08.24, 09:00
                                                    Jest Wędrówka która zmaga się z problemem zdrowotnym,pewnie taty .
                                                    Mario, staraj się bez fikołków ,my już musimy mieć drogę stabilną.
                                                    Jeszcze się kitoszę i zastanawiam się,czy dam radę bez procha,spróbuję.
                                                    Słonko coraz jaśniejsze,ale jeszcze jest dobrze,tylko 23st. na razie.
                                                    Moje kotki są na zasadzie tolerancji,chociaż nieraz jest ostro.
                                                    Lenka nigdy nie zaakceptowała Myszki.Chociaż parę razy ją polizała,dobre i to.
                                                    Jest bardzo zazdrosna o wszystko.
                                                    Postaram się i dziś o większy ruch.Zaraz idę do kuchni nastawić na barszcz z grzybami,
                                                    bo się zupki chce.

https://i.pinimg.com/474x/f6/81/29/f681295d49b6946c42324c39fe9d04f9.jpg
                                                  • wedrowiec2 Re:&* SIERPIEN *& 29.08.24, 21:32
                                                    Jestem Jago, jestemsmile
                                                    Sytuacja zdrowotna w domu nie napawa optymizmem, ale będę bywać na forum. Warto poczuć spokojną, serdeczną i przyjacielską atmosferę, jaka tu panuje.
                                                    Tak, jak pisała Kallisto, a pewnie wszyscy mamy to samo, jest bardzo gorąco. Jeszcze teraz za oknem jest 26 stopni. W domu „tylko” 24,5smile Od jutra lekkie ochłodzenie, a nowy tydzień znów saharyjski upał. Przetrwamy, bo dni coraz krótsze i jesień nadchodzi.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 30.08.24, 09:30
                                                    witaj Jagusia z slicznym obrazkiem,

Wedrowko,zawsze cos na "nas skoczy w starszym wieku i pozniej juz reakcja lancuszkowa chorobowa"
                                                    zycze by zdrowie sie polepszylo...

tu upalow niet,choc wczoraj bylo cudnie wieczorem,
                                                    mialysmy spotkanie druciane na dworze .
                                                    dzis wilgotnosc duza i cieplo z lekkim wiaterkiem
                                                    minutki mnie poganiajac,
                                                    wic zycze Nam takich spelnionych zyczen z Jagusinowego obrazka

Jagus to nie angielska pelargonia,
                                                    zapomnaialam nazwe,ale przypomne to napisze
                                                    a dzis tez jakis inny kwiatek sie rozwija..
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 30.08.24, 17:06
                                                    Hej !!!
                                                    Slonecznie, cieplutko w domku, ale b, chlodnym wiatrem
                                                    powiewa za oknem, tylko w tej chwili +19..C

Wyjatkowo dzisiaj bylam w kawiarence Ukrainskiej, bo jeden
                                                    obchodzil urodziny, ktory jest b,pomocy, nawet mi pomagal
                                                    w przeprowadzce, czestowal tortem i ciastem marchewkowym,
                                                    szmpanem 1%, bylo b.mile krotkie przyjecie-poczestunek,
                                                    i po akcie byla robota jak zwykle do ktorej przychodzimy.

Dziekuje za fotki, zycze Nam przyjemnego wieczoru w zadawalajacym
                                                    zdrowiu.
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 30.08.24, 17:45
                                                    Witam i znowu ponarzekam, że mam duszno teraz w pokojach
                                                    i powinien byc koniec z upałami. To moje zyczenie...
                                                    Nawet chyba poleżę...

Spokojnego wieczorku zyczę.
                                                  • wedrowiec2 Re:&* SIERPIEN *& 30.08.24, 21:42
                                                    Dziękuję za miłe słowa. Jaga dobrze przypuszcza. Tata jest chory. Jestem pozytywnie zaskoczona szybkim działaniem służby zdrowia i to w miejscu, gdzie nie mam znajomych.
                                                    Dzień, po bardzo męczącej nocy, zapowiadał się upalnie, ale już po południu przyszło ochłodzenie. Teraz ma otwarte wszystkie okna i chłodzę ściany. Bardzo dobrze trzymają ciepłosad Szkoda, że w zimie tak nie działająwink
                                                    Mario, i do Ciebie dojdzie ochłodzenie, ale najbliższe dni jeszcze będą męczące.
                                                    Kallisto, bardzo dobrze, że razem z mężem przechodzicie na emeryturę. Łatwiej będzie całkowicie zmienić tryb życia . To będzie terapia szokowasmile
                                                    Jago, zmiana lekarza może być dobra, ale to różnie bywa. Mało jest dobrych reumatologów, bo to, wbrew temu, co powszechnie uważa się, bardzo trudna gałąź medycyny. Coraz to odkrywane są nowe choroby, nowe przyczyny, nowa diagnostyka, a i tak wszystko jest niespójne.
                                                  • kallisto Re:&* SIERPIEN *& 31.08.24, 08:37
                                                    Dzień dobre Forumeczki.

Widzę, że u każdej coś się dzieje, najważniejsze żeby trudne sytuacje jakoś opanować i mieć pod kontrolą.
                                                    Wędrówko, życzę tatusiowi zdrówka.

Mario, masz wentylator? Bardzo pomaga w upalne dni w domu.

Obudzilam się wcześnie, dużo za wcześnie i tak kokosze się w łóżku, nikt mnie nie goni, nie muszę się spieszyć.

Dobrego dnia wszystkim Wam życzę.
                                                  • kendo Re:&* SIERPIEN *& 31.08.24, 10:07
                                                    hej Wam przy sobocie ,
                                                    ale nie po robocie u mnie,
                                                    jakos tak piatek sie zlozyl,ze nie posprzatalam,
                                                    teraz tez nie zrobie,
                                                    do Lusi sie wybieram na jarmark"dozynkowy"
                                                    co roku organizowany w parku
                                                    rolnicy wystawiaja swe produkty ktore sami wykonuja z ekologicznie uprawianych plonow.

trzymajcie sie zdrowo

zycze szybkiej poprawy zdrowia u TatY Wedrowca...

Jagusia to HIBISKUS.
                                                    przypomnialam sobie nazwe
                                                  • jaga_22 Re:&* SIERPIEN *& 31.08.24, 12:47
                                                    Cześć smile nie domyśliłabym się,że to hibiskus,bo kiedyś miałam,ale jako pokojowy.
                                                    Dzień przeleciał ,a ja nic nie zrobiłam.Zupa też wczorajsza.
                                                    Córka starsza woziła ojca na Doodplera tętnic,bardzo nogi męża bolą
                                                    Jest zapisany na NFZ do naczyniowego,ale to dopiero w marcu,musi jeszcze poczekać.
                                                    Wędrówko dużo sił dla ojca żeby mógł wytrzymać z chorobą.
                                                    Niestety w takim wieku,jak się przyczepi,to się nie odczepi wink
                                                    Dobrego dnia smile

https://www.ozdobnyogrod.com/images/pz033/6000-7000/Krzew-Hibiskus-Ogrodowy-Ketmia-Woodbridge-Rozowy-Sadzonki-C2_%5B6574%5D_1200.jpg
                                                  • maria88 Re:&* SIERPIEN *& 31.08.24, 13:10
                                                    Witam w kolejnym dniu z temp.+45.
                                                    KALISTO wentyaltora nie mogę bo mam uczulenie.
                                                    Ponadto najbardziej dokucza mi zabrana bez upał swoboda
                                                    w wychodzeniu z domu o porze jakiej chcę.
                                                    Chyba dzisiaj cos pokucharzę, zakiszę słoiczek ogórków
                                                    i szycie tez czeka.
                                                    Wszystkim zycze dnia bez kłopotów i dobrego zdrówka.
                                                  • lusia_janusia Re:&* SIERPIEN *& 31.08.24, 15:57
                                                    Hej !!!!
                                                    Pieknie za oknem rozswietlone przez slonce, ale wiatr zimny
                                                    nie odpuszcza, w cieniu juz calkiem jesienne klimaty.

Zaliczylysmy z Kendo dozynkowe kramy, kupilam ekologiczny
                                                    miod lipowy i mentolowy- ten to juz dla mnie jak gardlo bedzie
                                                    podolewalo,

Wczoraj po wizycie z Kawiarenki, czulam sie b,zle, az mierzylam
                                                    sobie temp, ale nic z tego, wszystko w normie, chyb bede musiala sobie
                                                    na jakis czas odpuscic tam wizyty.
                                                    Zdrowia Nam zycze i pokonania upalow w odpowiednio zacienionych
                                                    miejscach, u mnie temp, 21...C.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka