Dodaj do ulubionych

** L * I * P * I * E * C *

30.06.25, 06:53
witamy sie i pozdrwiamy w miesiacu pachnacym lipom,
niech kazdy dzionek bedzie piekny i obfitujacy w same dobre wiesci.
Obserwuj wątek
    • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 30.06.25, 06:57
      witam Was bardzo serdecznie,
      juz na swoich pieleszach,
      pozniej napiesze cos wiecej,
      musze do sklepu po mleko i cos do bulek zakupic,
      miejcie sobie mily dzionek
      • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 30.06.25, 07:52
        Hej !!!!
        Z roznymi wrazeniami z Polski, ktorych do tej pory nie
        doswiadczylam.
        Ale o tym troche pozniej, bo migrena daje znac o sobie,
        zebym o niej nie zapomniala.???

A to zdjecie pociagu ktory uruchomili po 50 latach z Jeleniej Gory do Karpacza,
        nastepna linia bedzie z Jeleniej Gory do Marciszowa, albo dalej, jeszcznie nie
        wykonczona.
        • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 30.06.25, 07:56
          Kendo sie pospieszyla i wywolala juz m-c LIPIEC????
          • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 30.06.25, 11:36
            Skoro tak się zadziało,to niech tak będzie big_grin
            Odpoczywajcie i opowiadajcie.Może macie więcej fotek?

• kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 30.06.25, 17:49
              Lipiec juz w drzwi puka wiec zostawiam swoje powitania.
              Fajnie, ze gospodyni wróciła i jej sister😀

U nas upalnie nie tylko na dworze ale i w mojej kuchni, w końcu zmobilizowalismy się upiec chleb. Za 50 wyciągnę z piekarnika.

Dobrego wieczoru

Os. Oglądamy Szarika i Janka 😄
              • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 01.07.25, 05:05
                Hej !!!
                Jak tam Kallisto, chlebek sie udal w smaku?
                W Polsce zakupilam w malych torebkach suszony zakwas
                wlasnie na wypieki chleba, pizzy, wyprobuje w najbliszym czasie.

Jakos nie moglam dospac do swojej godziny, slysze kosa ktory
                trenuje swoje gardziolko spiewem, poranek wydaje sie byc juz slonecznym,
                wschodzace slonce odbija sie na przeciwleglyh blokach.

Zycze Nam dobrego dnia.
                • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 01.07.25, 09:30
                  Kallisto porwala sie na upieczenie chleba,
                  ciekawe jaki rezultat wyszedl,??

witajcie ,
                  no wczoraj jakos bylam "zakrecona " po okropnej migrenie,
                  ale mamy juz lipiec i cieszmy sie sloncem i swierzymi sezonowymi owocami,

zycze Nam udanego dzionka

takie rozne skrzaty sa poustawiane w roznych miejscach Jel Gory
                • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 01.07.25, 10:05
                  Dzień dobry,a nawet bardzo dobry ze słoneczkiem.
                  U mnie ostatnio chlebek piecze córka i sobie chwalimy.
                  Chlebek z mąki orkiszowej,bardziej zdrowotny.
                  Jeszcze jest fajnie bo tylko 19st. ale ma być 26.
                  Opowiadajcie co Was u nas zaskoczyło,czy zadziwiło smile

Jestem teraz sama,bo córki powiozły ojca skoro świt na badania.
                  Ja w nocy miałam przerwę,to spałam do 8.30
                  Śniło mi się,że szukam wyjścia na jakiś znany plac,ale myła masa ludzi
                  i wszędzie gruzy.Byłam szczęśliwa jak się obudziłam.
                  Dzisiejszy poranek.Miłego dnia smile

• kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 01.07.25, 19:18
                    no Jagusia,jak zwykle z balkonu widac kwiatki i na parapecie,

mamy obecnie +25 C
                    a podczas dnia bylo +34C,
                    zapowiadaja nadchodzace upaly,
                    dla mnie moze byc,mamprzyjemny chlodek w mieszkaniu ,
                    troche posiedzialm na balkonie ale za goroca,troche z POlonia po naszym osiedlu pochodzilysmy w slonku i do domu uciekly..

trzymam kciuki za Meza i zycze wytrwalosci..
                    za Tate Wwedowca rowniez oby medycynowanie dalo oczekiwane skutki
                    • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 01.07.25, 19:24
                      Dobry wieczór choć tak widno niczym w południe.

Kendo chlebek się udał, zwarty, inny smakiem niż nasz codzienny. Mąż zakisił ogórki na małosolne, dzisiaj podzielił na połowę, jedną do lodówki drugą do biezacego jedzenia.

Od dzisiaj mój mąż jest prawowitym emerytem 😀
                      • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 01.07.25, 20:59
                        hej Kallisto,
                        no to WIEKIE GRATULACJE DLA MEZA,
                        NIECH SOBIE MA MILE EMERYCKIE ZYCIE.

a tak pozatem to tez chce mi sie juz wasnych wypiekow buleczkowych..
                        ogoreczkow malo solnych tez bym podjada...

miejcie sobie mily wieczor.
                        • wedrowiec2 Re: ** L * I * P * I * E * C * 01.07.25, 22:16
                          Dobry wieczórsmile
                          Lusia i Kendo wróciły i życie forumowe nabrało rumieńcówsmile Mimo późnego wieczoru temperatura wysoka, bo +24 stopnie. Na jutro zapowiadają +35. Trudna do wytrzymania. Najgorsze są upalne noce, ale nic na nie nie poradzimy.
                          Jago, przesyłam dobre fluidy i życzę zdrowia dla męża.
                          Kallisto, ciesz się, że niedługo też będziesz pełnoprawną emerytkąsmile
                          Kendo, dziękuję za życzenia dla Taty, ale niestety, rokowania nie są dobre.
                          • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 02.07.25, 08:41
                            Wedrowiec,przykre te rokowania,
                            czasami nie wie czlek jak ma pocieszyc
                            ale zycze wszystkiego dobrego,

witajcie Vistulani
                            +20 stopni obecnie,bez witru i tez zapowiedz na dzis ponad +30 C

mam zaluzje w oknach i markize w salonie,
                            moge zawsze jakos obnizyc temperature pomieszczen i przykryc sie cieniutkim kocem czy przescieradlem

zycze nam milego zefirku,

widac,ze to kosciolek,
                            a nie wiedzialam,ze to cerkiew,
                            przyjechalysmy akurat do Jel.Gory w niedziele i mieli msze,ludzie stali nawet na zewnatrz..,czyli frekwencja duza,
                            ale w ubieglym roku mieli restauracje w swojej rezi a teraz juz jej nie bylo,czyli frekwencji nie bylo i zamknieto.
                            • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 02.07.25, 10:53
                              Hej !!!
                              Milo ze wedrowiec2 znajduje chwie czasu aby do Nas zawitac,
                              to w pewnym sensie odreagowuje swje mysli od wlasnej rzeczywistosci,
                              poslylam pomocne fuidy.
                              U Jagi pewnie na dobrej drodze bez wiekszych niespodzianek, oby wszystko
                              toczylo sie pomyslnie,
                              Dla meza Kallisto samych przyjemnych i owocnych dni na emerytalnej
                              niwie zycze z duza doza zdrowia.

maria88, nie widac, ostatnio, pewnie ma jakies wazniejsze sprawy,
                              lub oszczedza, opiekuje sie swoimi nogami, tak jak mi przyszlo sie w
                              te upaly.

Dzisiaj ide do szpitala na ultra jud zyl, wczoraj dostalam tylko 2 tabl,
                              Xsarelto na rozrzedzenie krwi, dzisiaj dalszy ciag badan.

Upal bedzie dzisiaj rowniez, ale jakos musze sobie dac rade, pojade
                              autobusem, zeby nie isc w ten upal,

Zycze Nam dobrej srody, nie zapomnijmy o nawadnianiu sie dobrymi
                              napojami, malo slodzonymi.
                              • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 02.07.25, 12:24
                                Cześć smile
                                Kombinuję i nie wiem co Lusia napisała.
                                Dzisiaj ide do szpitala na ultra jud zyl, wczoraj dostalam tylko 2 tabl,

U mnie gorąco 30st. ale słonko już u góry,to można posiedzieć na balkonie.
                                Dla ludzi schorowanych i słabszych pogoda dobija,ciśnienie spada.
                                U mojego rano było 84/48 już się bałam.Nawet ja mam 117.
                                Obiad gotuję ,a na obiad gulasz wołowy.

Zauważyłam że Marii coś mało,oby ze zdrowiem było dobrze .
                                Gorąco,nawet pisać się nie chce.
                              • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 02.07.25, 12:25
                                Dzień dobry wszystkim.

Upalnie ale cudownie, prawdziwe lato. Co prawda 25 stopni też by wystarczyło ale na pogodę nie mamy wpływu i cieszmy się że jest bo mogłoby lać i wichurzyc a tego mamy już dosyć.

Jak widać życie nas nie rozpieszcza……

Dziękuję w imieniu męża. Wlasnie cieszymy się z dwóch wypłat w lipcu 😀

Popatrzcie jakie kawy dostałam z śmiesznymi etykietkami.
                                • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 02.07.25, 15:02
                                  Juz jestem.Fakt ostatnio mam problemy z nogami pobolewanie i stałe uczucie zimna. W mieszkaniu jeszcze dzisiaj mam narzucony sweterek jak siedzę. Ma byc upalnie dlatego okna zaciemnione a rano przewietrzyłam chałupkę. LUSIA jak czytam ma chyba dooplera zył
                                  zycze b y bylo okey po podrózy.
                                  Z przejsciem na emeryturke to mniej pieniązków do czego trzeba tez sie bedzie przyzwyczaić.
                                  Zwłaszcza gdy rosna ceny a emerytura za nimi nie nadąza. Ale 2 to nie jedna więc nie ma co się
                                  martwić.
                                  Zyczę dobrego, przyjemnego popołudnia bo najzdrowiej to w upały leniuchować.
                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 02.07.25, 16:30
                                    witajcie pozostalw Vistulanki,

wlasnie jest rozn enzewnictwo na niektore zabiegi,
                                    mysle,ze to USG zyl po tutejszemu sie nazywa,
                                    tez mialam kiedys robione ,

miejcie mile popoludnie,
                                    tu mamy +30 C i zapowiadaja opady na noc.
                                    • wedrowiec2 Re: ** L * I * P * I * E * C * 02.07.25, 22:14
                                      Dobry wieczórsmile
                                      Minęła 22, a za oknem +30 stopni. W ciągu dnia mieliśmy +35sad Dopiero rano temperatura obniży się do 21. Czeka nas ciężka noc. Przy takiej pogodzie, a zwłaszcza nagłych zmianach zdrowie nie dopisuje. Nic dziwnego, że Jaga ma tak niskie, a Lusia wysokie ciśnienie. Żyły też nie lubią takiej pogody. Rozszerzają się i trudno jest utrzymać prawidłowy przepływ krwi. Same problemy z tą pogodą.
                                      U mnie stagnacja. Chorych trzeba dopieszczać, więc dziś zawiozłam wielką napoleonkę z cukierni Sowy. Została przyjęta z radościąwink
                                      • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 03.07.25, 08:01
                                        jak to cieszy Werdowiec,jak pacjet ucieszy sie ze slodkosci,
                                        czyli nie jest jeszcze tak zle...pozdrwiam

witajcie Vistulanki
                                        i szybko pisze bo wybieramy sie w "ciemno" na zbieranie truskawek,
                                        meze jeszcze beda,
                                        pozniej sie odezwe
                                        • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 03.07.25, 10:15
                                          Witam z tropiku, ktory ma dzisiaj u nas zagościć. Zobaczymy jak będzie.
                                          Piekna fotka z makami przypomina o zblizajacej sie jesieni.
                                          WEDROWKO czy ciacho tez zawiozłas słuzbie zdrowia żeby lepiej pilnowały chorego?Napewno
                                          by sie ucieszyli.
                                          Kończe bo nie powinnam długo siedzieć w bez ruchu i zycze udanego zbioru i zdrowka wszystkim.

• jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 03.07.25, 14:08
                                            Witajcie smile
                                            Oj nagrzało się mieszkanie z każdej strony.Spałam dziś bardzo krótko tylko 2 godz.
                                            A rano pilnowałam żeby nie zaspać,bo umówiona byłam z córką,że powiezie mnie
                                            zrobić badanie krwi.Okropnie mnie bolał kręgosłup,a nie chciałam brać tabletki.Jednak w końcu zażyłam z musu.
                                            Odwiedził nas starszy wnuczek z sunią dziewczyny.
                                            Lenka widać bojowo nastawiona,a sunia chciała się bawić.
                                            U mnie teraz 33st. niestety za gorąco ,wystarczyłoby 30 big_grin
                                            Ciśnienie pada na łeb na szyję,nawet wnuczek miał 117.
                                            • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 03.07.25, 14:19
                                              witajcie reszta Zalogi,

fajna sunia-a jak sie wabi?
                                              witac z kotami wychowana,ze z Lenka chciala sie pobawic..

tu juz po upalach na razie
                                              +19 C i starsznie wieje,
                                              pare minut po osmej bylo bardzo zimno.

dziekuje Jagusia za slodkosci i oczywiscie za sunie.
                                              miejcie ciekawe popoludnie.
                                              • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 03.07.25, 17:22
                                                Młoda sunia to tylko zabawy w głowie.Nazywa się Zuma.Ciągle zapominam nazwę.Ciekawe,bo Lenka nie ma nic do pieska córki,choć mało kiedy bywa.
                                                • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 03.07.25, 18:25
                                                  Wpadam jeszcze raz aby powiedziec co u mnie. O godz.18tej juz slonko schodzi z moich okiem a za oknem +35.. W pokoju gdzie jestem w tej chwili temp.+27
                                                  wiec da sie wytrzymać.Brzoza tez od czasu i inne drzewiaste kiwały sie w ciagu dnia.
                                                  W piatek ma byc już spadek temperatury, burze i znaczne ochlodzenie. Zobaczymy jak bedzie......
                                                  Nie narzekam bo ostatnio sie wymarzłam.
                                                  Fajnie miec psiunka ale to jest odpowiedzialnośc i obowiazek.Bardzo mi brakuje takiego towarzystwa.
                                                  Dobrego wieczorku życzę.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 03.07.25, 19:06
                                                    Wpadam na sekund pięć.
                                                    Pracowite mam popołudnie, po pracy pojechałam do rodziców a po powrocie zaczęłam myć okna balkonowe i sprzątać balkon. Czekam aż firany siecwywiruja tonjesxcze prasowanie mnie czeka.

Piesek Zuma cudaśny, wesoły kundelek.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 03.07.25, 19:20
                                                    tak,fajniusia psinka,glski dla niej,

Maria ma ciepelko a my obecnie +18 C i wieje w dalszym ciagu,
                                                    Kallisto zajeta upiekszaniem balkonu i praniem fieran,
                                                    pomaganiem rodzicom..

sprawnej koncowej pracki zycze
                                                    i milego relaksiku dla wszystkich
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 04.07.25, 07:24
                                                    witajcie w sloneczny poranek,
                                                    +14 C i na laptopie pokazuja parasolke,chyba bede musiala deszczowke zapakowac,
                                                    bo na wyciekczke z kolezanka od dawna planowalysmy,
                                                    ale Lusia zachorowala wiec w dwojke jedziemy do Helsinborga a moze i nawet na druga store granicy do Dani,

miejcie mily dzionek

hibiskus,bardzo duzy z kwiatami,
                                                    kiedy do niego sie zblizylam zaczol mnie uczulac,
                                                    a nie wiedzialam,ze ten kwiatek tez beee dla mnie...
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 04.07.25, 08:49
                                                    Witam z raptowną zmiana pogody.Tylko +15 ipada od rana drobny descz,zachmurzenie całkowite
                                                    bez duzego wiatru.Nie wiem co dalej ale takiej pogody sie nie spodziewałam.
                                                    KENDO dzisiaj podrózuje wiec mnostwo dobrych wrażeń zyczę.
                                                    Wszystkim tez udanego dnia.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 04.07.25, 09:12
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Pogoda na wycieczkę akuratna,bo wczorajsza to był ukrop.
                                                    U mnie Ala wybrała się z koleżanką na dwudniową wycieczkę do Poznania.
                                                    Jakoś musimy sobie poradzić sami.
                                                    Teraz mamy 18st. słoneczko i przyjemne ciepełko.
                                                    Dużo zdrówka dla Lusi serce
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 04.07.25, 11:29
                                                    Hej !!!!
                                                    Jaga dziekuje za zyczenia-zdrowia, b.b.mi potrzebne, a tu temp,
                                                    jakos idzie w gore, juz pobralam co mozliwe, nawet te z Polski co to maria88,
                                                    zawsze poleca.
                                                    Podejrzewam ze moze jak bylam na pogotowiu 1 lipca to tam zlapalam
                                                    jakies bakcyle, ale przywiozlam z Polski, gardo piecze, swedzi, pobudza do
                                                    kaszlu, chyba pohakam cebule i zaleje miodem i tak bede sie tez kurowac,
                                                    jak nie przejdzie do poniedzialku to chyba znowu musze do doktora.

Pogoda wymarzona na wycieczki 17..C. a ja w pluszowych spodniach,
                                                    cieplych skarpetach i cieplym szlafrowku miedzy kuchnia i salonem sie
                                                    przemieszczam, odgrzewajac jedzenie i zagrzewajac wode do picia
                                                    i kompot truskawkowy co wczoraj ugotowalam.
                                                    Dobrze ze obrzadzilam sie z truskawkami, a na dzisiaj zaplanowalam
                                                    z nimi pierogi i chyba nic z tego nie bedzie.

Trerzymajcie sie zdrowo.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 04.07.25, 12:10
                                                    Witajcie Babeczki.

Widzę, że u każdej z nas pogoda inna, nie ma stabilizacji w tym roku. Raz smaga wiatrem, raz ulewa, innym razem żar bucha z nieba, a dzisiaj ok. 20 stopni tylko u nas
                                                    Zrobiłam przerwę w obowiązkach, zjadłam śniadanie i idę dalej stukać pisma, pisemka, decyzje, rozstrzygnięcia i tak przekładam wielokroć stworzone dokumenty do znudzenia.

Lusia, kuruj się jak możesz i czym możesz, szkoda chorowac w lato.
                                                    Od pewnego zcasu podjadam imbir z zalewy i odpukać chyba działa korzystnie. Nawet z Egiptu nie przywiozłam infekcji a co zcęsto zdarza się u mnie po podróżach samolotowych.

Miłego dnia
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 04.07.25, 14:16
                                                    LUSIU a moze czosnek Ci pomoze. Plucz gardlo woda z solą chociaz podejrzewam ze moze przewialo Cię w podrózy. Jak masz Amol to tez dobry na inhalacje .
                                                    Trzymaj sie i pisz jak sie czujesz.
                                                    KALISTO pracuś ale juz wekend więc zapewne nastrój ma dobry.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 04.07.25, 17:13
                                                    Wracam z Leroy Merle, kupiłam tawułkę na balkon, zobaczymy czy się utrzyma, nie przeczytałam że lubi półcień.

Tak Mario, zawsze w piątek czuję się dobrze, perspektywa wolnego dobrze działa.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 05.07.25, 11:07
                                                    Witajcie smile
                                                    Też bym chciała mieć tawułkę,zaraz zobaczę jak wygląda,bo zapomniałam.
                                                    Pogoda na razie fajna,bo 20st.a ma być 27.lekki wiaterek i piękne słonko.
                                                    Lusiu,to musiałaś coś podłapać ,pewnie dlatego takie masz wyższe ciśnienie.
                                                    Lecz i kuruj się ,czosnek aby nie za dużo,bo żołądek będzie protestował.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 05.07.25, 11:15
                                                    witajcie weekendowo Vistulanki,

Lusia caly czas goraczkuje mimo brania tabletek na zbicie goraczki,
                                                    glos zachrypniety-chory...
                                                    ze tez musialo Ja dopasc jakies badziewie..

za oknem jak zwykle wiejePokropuje od czasu do czasu,
                                                    siedzenie w domku zapewnione,
                                                    trzeba cos sobie wynalesc do zrobienia

trzymajcie sie w zdrowiu i miejcie mile chwilki

lubie nieraz sobie przysisc blisko tej fontanny w miescie,
                                                    lubie szmer wody..
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 05.07.25, 12:01
                                                    Hej !!!
                                                    Dziekuje za rady, z czosnkiem jestem ostrozna, bo w duzej ilosci
                                                    czuje wlasnie w zoladku.
                                                    Jestem, jeszcze troche obolala, ale jakby czuc mniejsze te bole,
                                                    rano tylko spadla temp,do 38, ale teraz mierzylam po po wszystkich
                                                    medykamentach ktore zazywam spadla do 37,6, moze idzie juz
                                                    ku lepszepu poprawie zdrowia.. oby .. Sily tez mnie opadly, ae moze
                                                    sie szybko zregeneruje, a 10 lipca mam isc do fizjoterapeutki na masaze.
                                                    Mialam inne plany weekendowe, ale przezyje jakos bez nich.

Slonca u mnie nie ma , wieje i przelotny deszczyk.
                                                    Milego weekendu Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 05.07.25, 14:19
                                                    Dzień dobry.

Pogoda fajna ani za chłodno ani za gorąco taka w sam raz.

Przy infekcjach i stanach zapalnych zawsze ciśnienie skacze w górę. Moja córka gdy miała zapalenie wyrostka to ciśnienie skoczyło jej do 180. I wtedy nas o tym lekarz uświadomił.

• kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 05.07.25, 14:21
                                                    Zapomniałam dopisać, moje roślinki, mięta, kocimiętka i tawułka. Ta ostatnia ma kwiatostan, niespodzianka będzie kolor.
                                                    Idę poleniuchować, należy mi się po obiedzie😃
                                                    Dla Was spokojnej soboty 🌷
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 05.07.25, 16:50
                                                    Witam .To juz popoludnie a dzionek przeleciał a własciwie przelatałam.Rano byłam na ryneczku po
                                                    sałatę /lubię taka głowiastą/ ,szczypiorek i koperek a potem pojechałam na cmentarz bo jest
                                                    rocznica smierci mego taty .Teraz po obiadku juz nic nie zamierzam.Obiadek był raz dwa bo
                                                    bylo gotowe do podgrzania.
                                                    KALISTO ja nie mam parapetu na balkonie.Parapet okienny zaczyna sie poza balkonem tak
                                                    głupio zaprojektowali....a szkoda.Przyjemnie miec taki zielony ogródek za oknem.
                                                    LUSIU Ty chyba masz anginę ta temperatura wcale nie jest mała. Czy masz i bierzesz Occilococinum, napewno by przerwał to choróbsko.
                                                    Rano było +10 teraz blisko 30 i wieje chłodem.
                                                    Spokojnego wieczorku i zdrowego życzę.
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 05.07.25, 18:00
                                                    Hej !!!
                                                    Kalisto bedzie miala kolo czego chodzic i podziwiac jak kwiatki
                                                    rosna.
                                                    maria88, tym razem nie zapomnialam o kupnie Occilococinum i biore
                                                    2x dziennie, tabletki do ssani Chlorchinaldni, i nasza cudowna medycyne
                                                    Alvedon(bo na wszystkie przypadlosci zalecaja), zrobilam sok z cebuli
                                                    i miodu i po lyzeczce popijam jak dojde do kuchni, herbate Lipowa popijam
                                                    to troche pomaga przy irytacji kaszlu na gardlo,.
                                                    Mam nadzieje ze do poniedzialku wydobrzeje, bo w tygodniu mamy
                                                    przyjecie urodzinowe naszej wnuczki, to musze byc zdrowa.

Temperatura na zewnatrz tylko 17..C a do wieczora pewnie
                                                    jeszcze spadnie.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 05.07.25, 20:35
                                                    Nie zrozumiałam czy bierez Occilococinum czy nie kupiłaś. Avedon jak sprawdziłam to Paracetamol, on to zbija goraczkę i działa p.bolowo ale nie leczy.Chlorochinaldin to łagodzi podraznienie gardła.
                                                    Jesli nie masz Occilococinum to nie wiem czy wykurujesz sie na urodziny /ktore?/
                                                    Czy masz Amol ?Mozesz nim robic inhalację i płukać a także smarowac zewnetrznie okolice nosa i szyjke bo działa rozgrzewająco a potem okręć szalikiem.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 06.07.25, 08:48
                                                    Juz niedziela.Witam spioszki forumkowe.Ja od 7mej sie rozkrecam.Dzisiaj u mnie +30.
                                                    Narazie bez wiatru i slonko i dopiero +20. Od jutro załamanie pogody tylko do +20 i burzowo i tak do czwartku. I bądz zdrowym. Na dodatek chyba dochodzi pełnia , nockę miałam budzaca z niedobrym snem.Ale " sen mara Bog wiara" jak mówi przysłowie, moze nic złego sie nie wydarzy.
                                                    Zmykasm wziąść leki i nic nie planuję przy upale.
                                                    Dobrej niedzieli życzę.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 06.07.25, 11:17
                                                    Witajcie... widzę,że Maria aktywna się zrobiła,to dobrze
                                                    wróży zdrowiu smile
                                                    Dziś tylko na razie leżę,a mąż mi przyniósł kanapki już na drugie śniadanie
                                                    z białym serkiem ,szczypiorkiem i pomidorkiem.Trochę za wcześnie,a szczypiorek tak pachnie surprised
                                                    Dziś wieczorem Ala wróci z Poznania,pojechała na 3 dni z koleżanką.
                                                    A wczoraj była starsza córka i wnuczek Kacper i niedziela przeleciała.
                                                    Bazylika
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 06.07.25, 12:34
                                                    Jeszcze parę zdjątek z Ogrodu Botanicznego w Poznaniu.

• kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 06.07.25, 13:24
                                                    Dzień dobry dziewczynki.

Piękna niedziela, temperatura akuratna. Ostatnio narzekałam na brak stabilizacji pogody to teraz jest w sam raz.

Wróciliśmy z wycieczki rowerowej, pokonaliśmy 23 km w dwie godziny spokojna jazda. Kilka zdjęć załączam. Stawik pokryty wodną rzęsą, jest to kompleks Syrenich Stawów .

Jaguś piękny Poznań, teraz te zabytkowe budowle są po remoncie, piękne kolorowe fasady. Wnętrze kościoła chyba Fary?
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 06.07.25, 13:52
                                                    KALISTO piekną była przejażdżka i zdrowa.Fotki jak pocztówki i mozna patrzec na nie długo
                                                    z przyjemnoscią.Nawet daja uczucie chłodu i relaksu.Zdjecia od JAGI podobnie też zieleń przepiekna.
                                                    Chyba skusze sie na wycieczke po Roztoczu bo sa takie krotkoterminowe.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 06.07.25, 14:38
                                                    witajcie Vistulanki,
                                                    ciesze sie,ze jestescie i upiekszacie forum ciekawymi zdjecami,
                                                    w Poznaniu chyba kiedys dawno bylam,tak mi sie wydaje,
                                                    ze szkoly nalezalam do kolka krajoznawczego i jezdzilismy na rozniaste wycieczki,
                                                    piekne zdjecia od Ali Jagusiowej I Kallisto.

pogodowo tu nie ciekawie,
                                                    znowu parasolka na laptopie sie pojawila,pewnie popada zdziebki/wieje ,jak zwykle +18C

jakos niedziela mi uplywa,

na marszu spotkalam bibljotekare ze swoimi psiunami,chwile postalysmy i porozmawialy,
                                                    wybiera sie z mezem do Irlandi ze wzgledu ,ze nie bedzie tam takich duzych upalow,bo ich nie lubi....

ciekawy kwietnik z Jel Gory

zycze nam spokojnej niedzieli.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 06.07.25, 17:55
                                                    I ja dziękuję za zdjęcia od Kalisto i za ciekawą formę na kwiatuszki od Kendo.
                                                    Jeszcze parę zdjęć z Palmiarni.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 06.07.25, 19:29
                                                    Jagusia no,piekna zielen,
                                                    ogladajac czlek sie relaksuje,
                                                    podziekuj Ali,

a kwietnik w formie jelonka zrobiony,
                                                    bo wiadomo miasto Jelenia Gora

milego wieczoru niedzielnego zycze
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 06.07.25, 20:32
                                                    Hej !!!! Dobry wieczor ....
                                                    Dziekuje za krajoznawcze fotki z Polskich miast,
                                                    A kwietnik Jelonek stal kolo policji w Jel,Gorze.

Nie mam glowy do pisania, mysle tylko jak tu by sie jak
                                                    najszybciej pozbyc tego przeziebienia-grypy, czy jak to zwal.
                                                    Dziwne ze przy tej chorobie nie chcialo mi sie nic slodkiego
                                                    podjadac.

Pogoda byla mieszana u mnie zaoknem, to chociaz nie bylo mi
                                                    szkoda ze nie moge wyjsc na rutynowy marsz.

Zyce Nam spokojnego wieczoru i przespanej nocy.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 07.07.25, 08:47
                                                    wierze Lusia,
                                                    takie chorpbsko jest frustrujace-szybko zdrowiej

witajcie Vistulanki z nowym tygodniem i nowymi planami
                                                    oby sie spelnialy jak pragniemy,

na razie slonecznie/z minimalnym wiatrem/?17 C

zycze nam spelnionego dnia

ta psiunke spotkalysmy w polskiej Galleri ,kidy przymierzalysmy thishrty,
                                                    malzenstwo obok bylo tez...
                                                    zabawna sunia 4 latka do wszystkich chciala podchodzic i czekac na glaski.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 07.07.25, 09:32
                                                    Witam. Dzionek z planami ale co sie da to sie zrobi.
                                                    Dobrego poniedziałku i zdrówka na cały tydzień zyczę.
                                                    Własnie wyszlo slonko, moze upału duzego nie bedzie.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 07.07.25, 09:42
                                                    hej mario,
                                                    dokladnie ,plany nieraz nie ida zgodnie,
                                                    ale miejmy nadzieje ,ze cos z nich sie wykona

zycze owocnego dnia.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 07.07.25, 09:55
                                                    Witajcie smile
                                                    Na dwoje babka wróżyła,będzie słonko czy też nie,bo na razie pochmurno i 18st.
                                                    Córki dziś były po wynik histopatologiczny dla ojca.
                                                    Na szczęśnie to na nerce nie jest rakiem złośliwym,tylko nowotworem,który się utworzył z żelaza nieprawidłowo na nerce, bo prawidłowo odkłada się w wątrobie,
                                                    albo śledzionie w postaci ferrytyny.
                                                    I Wam życzę dużo Zdrowia,szczególnie Lusi smile

• kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 07.07.25, 10:19
                                                    witaj Jagusia i jak sie ciesze z wiesci o nerce,
                                                    dobrze,ze spokojna wiadomosc i nie musza sie lekarze tym zajmowac,
                                                    mysle,ze to nie grozna przypadlosc,
                                                    w dalszym ciagu zycze duzo zdrowia dla dotknietych chorobami ,

masz piekny start na caly tydzien Jagus ,
                                                    ta piekna wiadomoscia,
                                                    trzymajcie sie ...
                                                    kwiatki cudne
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 07.07.25, 11:22
                                                    Dzięki Kendula.Na razie mamy to z głowy,choć będą potrzebne jeszcze badania.
                                                    Ale to zawsze mniej na głowie.Została jeszcze białaczka przewlekła limfocytowa
                                                    i jeszcze codzienna chemia.A to tylko część chorób.Oj uzbierał sobie mój staruszek,ale i tak się cieszy,że przeżył innych w rodzinie.
                                                    Oj nie jest łatwo na tym świecie wink
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 07.07.25, 11:30
                                                    Jagus,
                                                    no podziwiam Meza za wytrzymalosc w leczeniu/za sile przezycia a to duzy plus,
                                                    tak piszac,zastanawiam sie,jak sie uzbieralo tyle chorob na raz?
                                                    czy Maz nie odczuwal jakis zmian w organizmie by pojsc do lekarza?
                                                    ale dobrze,ze juz wiadomo co i jak i leczenie ma dobry odzew na medycynowanie,
                                                    trzymam kciuki za powodzenie dalsze.
                                                    a tam w nawiasie,to ma sile Tobie sniadanko zrobic,dobrze ze sie wzajemnie spieracie....
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 07.07.25, 13:59
                                                    Hej!!!!
                                                    Pogoda poniedzialkowa z przelotnymi rzesistymi deszczami,
                                                    Kendo planuje spacer po sklepach ale z parasolka w torebce na
                                                    wszelki wypadek?.

Dobre wiadomosci Jaga dla meza i dla Was-calej rodzinki,
                                                    corki poczuwaja sie do obowiazkow opieki nad rodzicami, bo nie
                                                    w kazdej rodzinie tak to funkcjonuje.

Ja tez jak maria88, bez planow, ale odkurzylam pokoje, przygotowalam
                                                    obiad z polfabrykatow jakie mialam w lodowce, zjadlm, krotki relaks,
                                                    i czas okaze co mi jeszcze zaswita w glowie, chyba jestem juz ku wydobrzeniu
                                                    z chorubska, bo plany mi sie pleta.

Zycze Nam pogody ducha, slonca nad glowami.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 07.07.25, 14:37
                                                    Miła wiadomośc od JAGI że nie jes źle. Jak pisze JAGA za duzo żelaza spowodowało narosl na nerce. I tak to sie leczyc. Dawali duze dawki przy białaczce.Na jedno jak widac żelazo pomaga a na drugie szkodzi. Lekarze powinni wiedziec i wczesniej nie dopuszczac do takich sytaucji.
                                                    Ja tez miałam zlecone żelazo ale wszystkiego nie wziełam, ratuje sie jedzonkiem z duża ilością
                                                    żelaza bo łatwiej organizm przyswaja i nie działa tak ubocznie.
                                                    LUSIA tez próbuje wracać ze zdrowiem. Jeszcze kilka dni napewno to potrwa. Nie wolno
                                                    za wczesnie robic rzeczy ktore męcza i dobrze sie odzywiać.Powoli wróci chęc jedzenia.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 07.07.25, 14:41
                                                    Kendo co do męża to wszystko było w czasie.Już mając 40 lat miał zawał,potem operacja trzustki,doszła cukrzyca,choroba prostaty,doszła białaczka limfatyczna.
                                                    Pewnie jeszcze coś i tak od lekarza do lekarza ,a nic nie było zaniedbane.
                                                    Gdyby nie to,to lepiej nie mówić wink Jeszcze w zeszłym roku oboje jakoś chodziliśmy,a teraz d..a blada sad
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 07.07.25, 19:53
                                                    Przed chwila była burza i jeszcze jest chyba koncowka , pada i czasem zagrzmi.
                                                    JAGO macie szczęście,że mieszkacie tu gdzie są szpitale i fachowcy wysokiej klasy.
                                                    Medycyna w terenie to duza róznica.Nowosci medyczne, sprzęt, docierają tu z duzym opóznieniem
                                                    a co lepsi fachowcy uciekają do duzych miast.
                                                    Dobrej nocki zyczę.Słyszę, ze jeszcze pada.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 07.07.25, 21:00
                                                    z wieczora ze sloncem prosto w slepia,
                                                    az musialam skrecic zaluzje by moc pisac w salonie na laptopie,
                                                    cieszy ,ze Maz Jagi ma doba medyczna opieke,
                                                    LUsia tez juz inaczej w glosie brzmi,
                                                    czyli zdrowieja nam najblizsi

relaksiku wieczornego zycze-
                                                  • wedrowiec2 Re: ** L * I * P * I * E * C * 07.07.25, 21:48
                                                    Dobry wieczór, tu druga zmiana
                                                    Wczoraj, przez pomyłkę zamiast w wątku lipcowym wszytsko napisałam w wątku o zdrowiu. Kopiuje wczorajszy tekst: „I nie trzeba wychodzić z domu by szybko przemieszczać się od jeleniej Góry do Syrenich Stawów, od Helsingborgu do Poznania Internet ma jednak sporo zalet. Dziękuję za umieszczane piękne zdjęcia okolic, których nie znam, a jeśli znam, to z chęcią jeszcze raz je wirtualnie odwiedzę.”
                                                    Jago, cieszą mnie dobre wieści. Diagnoza o zmianie w nerce była chyba niespodzianką także dla lekarzy. Wszyscy lubią takie omyłkismile
                                                    Mario, żelazo z pokarmu nie zawsze dobrze się wchłania i trzeba dodatkowo przyjmować tabletki lub kroplówki, nawet jeśli są skutki uboczne. Lepiej je mieć, niż cierpieć przez niedokrwistość i jej powikłania.
                                                    U mnie, niestety, nie jest dobrze. Tata nie reaguje na leki „leczące”, ale te przeciwbólowe działają, a to w tej chwili jest najważniejsze. Codziennie jeżdżę do szpitala. Od dziś pociągiem bo samochód musiałam oddać do serwisu. Podróż krótka, bo niecałe pół godziny, ale jestem pod wrażeniem czystości i dobrego stanu wagonów. Może miałam szczęście? Trudno ocenić, bo bardzo dawno nie jeździłam koleją.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 08.07.25, 09:00
                                                    Dzień dobry druga zmiana i reszta Vistulan smile
                                                    Cieszę się bardzo Wędrówko,że znajdujesz i dla nas chwilę czasu smile
                                                    Jesteśmy podbudowani nieoczekiwaną dobrą sytuacją.Ciekawa jestem co
                                                    na wizycie powiedzą.Szkoda,że białaczka limfocytowa trzyma się twardo
                                                    nie na darmo nazywa się przewlekłą wink
                                                    Mam dziś zadanie coś zrobić z dużej mięsistej golonki.
                                                    Na razie ją gotuję w warzywach,a potem upiekę.
                                                    Na szczęście pogoda piękna od rana,chęci są,a tabletka jakoś uspokoi ból.
                                                    Teraz biorę Aclexa200 na ból,a wczoraj na rzs dostałam zastrzyk 1raz/tydz.
                                                    Może zastrzyki lepiej pomogą niż tabletki.
                                                    Dobrze Wędrówko,że tata dobrze reaguje na leki przeciwbólowe.

Mam nadzieję,że Lusi jest coraz lepiej.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 08.07.25, 09:16
                                                    zawsze z ciekawoscia oczekuje na druga zmiane,
                                                    tez nieraz wole w internecie pozwiedzac niektore zakatki ,wygodnie /bez przesiadek,ktorych nie lubie,
                                                    posylam fluidy dobra dla Ciebie i Taty by jak najmniej odczuwal bole
                                                    a Jagusia juz spokojniejsza o zdrowie Meza,tu rowniez sle fluidy wytrzymalsci i zdrowia

witajcie Vistulanki,
                                                    jakis pochmurny poranek,choc o szostej zapowiadalo sie na sloneczny dzionek,

plan dnia jest,
                                                    wiez szybko poodpowoadam/powpisuje sie i znikam do obowiazkow,

takie drzewka rosna przy przystanku autobusowym,
                                                    liscie ma jak klon,
                                                    ale i tez zielone-dojrzewajace "orzechy na brazowo,
                                                    ciezko je zobaczyc bo wysoko galezie ,
                                                    patrzac na srodek zdjecia trosze w lewa strone widac dwa brazowe i jeden zielony troszke nizej "orzech"
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 08.07.25, 11:21
                                                    Witam. Narazie tez po wczorajszej burzy mam slonko.Czekam z niecierpliwoscia na sygnał
                                                    ze sklepu ze otrzymali moje zamowienie i chce wyjśc. Oby nie paedało bo zapowiadaja burze znowu.
                                                    Jak czytam powoli zdrowie wraca wszystkim bolejacym i to wazne. Przykra sytuacja jedynie u WEDROWKI . Dobrze ze medycyna moze usmierzyc ból, ale przykre ,ze sprawa jest beznadziejną.
                                                    Dbaj o swoje zdrowie przypominam.
                                                    Dobrego dnia zyczę.
                                                  • wedrowiec2 Re: ** L * I * P * I * E * C * 08.07.25, 21:59
                                                    Dziękuję za fluidy dobra. Przydadzą się.
                                                    Dzień mija mi tak samo, jak poprzednie. Pogoda przyjemna. Takie mogłoby być całe lato, a nawet trochę cieplejszesmile
                                                    Drzewo, które spotkała Kendo, to platan. W Szczecinie sporo ich rośnie. Szczególnie dużo jest ich na Jasnych Błoniach. Szukałam swoich zdjęć z nimi, ale nic nie znalazłamsad
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 08.07.25, 22:17
                                                    witam druga zmiane,
                                                    myslalam ze apisze wiecej
                                                    ale czuje zmeczenie i jutro dokoncze o wycieczce,
                                                    Wedrowko,ja to lubie ciepelko dzis bylo 22 C i czulam w cieniu chlodek,
                                                    wieczory robia sie chlodne ,

dziekuje za nazwe drzewa,

przy okazji jak bdzie lepsza okazja to
                                                    moze uda mi sie lepsze zdjecie zrobic,
                                                    zycze Nam spokojnego wieczoru.
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 09.07.25, 09:18
                                                    Hej !!!!
                                                    Zmiany, poranne, poludniowe, II zmiany, nocne czasem tez bywaja.Ja wczoraj na zadnej nie moglam sie uplasowac ze zmeczenia.
                                                    Wykonalam tylko swoj plan, odwiozlam sandalki ktore niestety mimo ze ladne,
                                                    nie byly przyjazne na moja stope, przyjechalam autobusem do domu b,b,zmeczona.

Dzisiaj natomiast zaplanowana mam wycieczke z wnuczka w nieznane,
                                                    ciekawe gdzie zawiezie Nas corka?.

Zycze milej srody, bez deszczow, a z pelnym umiarkowanym sloncem.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 09.07.25, 09:53
                                                    Dzień dobry smile
                                                    U mnie słoneczka nie ma i pada,tylko 14st. jak dla mnie to stanowczo za mało.
                                                    Mam co jeść,to nic nie będę robiła,tylko odpoczywała.
                                                    Znam platan,bo rośnie niedaleko,ale dawno tam byłam i pewnie już nie będę.
                                                    Zrób zdjęcie drzewa w całości ,bardziej z daleka
                                                    A Lusi ładną pogodę i miłych wrażeń z córką i wnusią,
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 09.07.25, 10:04
                                                    Jaga, dziekuje za zyczenia slonca,
                                                    na wszelki wypadek zapakowalam do plecaka
                                                    poncho-peleryne.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 09.07.25, 11:16
                                                    Witam.Dobra wiadomośc od LUSI bo jak czytam to wybiera sie na wycieczke , wiec zdrowko wraca ale trzeba jeszczce dbać o nie. STO lat dla wnusi z okazji urodzin i dobrej pogody na wyprawie.
                                                    U mnie troche nocka popadało a od rana wiecej sloneczka niż chmuerk i ciepło. Widać deszcz
                                                    zostaje u JAGI lub narazie do mnie w wiekszych ilosciach nie dociera.
                                                    Tez zaplanowałam domowe pielesze, nie mam pilnej potreby i nie lubie na wyjsciu nie pewnej aury.
                                                    Wszystkim zyczę dobrego lata i zdrowka.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 09.07.25, 15:02
                                                    witajcie VIstulanki,
                                                    juz sie obrobilam przed wyjsciem do kawiarenki,
                                                    tylko ja na razie jestem w sklepiku,
                                                    inni volonatarisze zajeci domowymi sprawami czy wyjazdami..
                                                    zadzwonila kolezanka i jak zwylke czas szybko na pogaduszkach uciekl,
                                                    tez mamy sie spotkac na drugi tydzien w Galleri,
                                                    mily czas letni,bo sa spotkania towarzyskie poza domem i nie trzeba w domach sie goscic i" balaganic"

tak,za oknem jakos pochmurnie,mimo +22 stopni oby nie padalo jak bede wracac do domu.

miejmy udany dzionek pod kazdym wzgledem.

wczorajsza tecza z ulewy wieczornej,
                                                    nie dalo rady inaczej okna otworzyc by lepiej jej zdecie zrobi,a lalo okropnie
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 09.07.25, 18:57
                                                    Dzień dobry.
                                                    Ależ czas mi ucieka…..
                                                    Od dzisiaj znowu jesteśmy na służbie u dzieci, będziemy cały tydzień.
                                                    Koty leniuchy Guziu w domu, Bezula na tarasie.

Cieszą mnie wszystkie dobre wieści od Was wszystkich. Najważniejszym jest to żeby cieszyć się z dobrych sytuacji i wieści i oby tak dalej.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 09.07.25, 20:28
                                                    Slodziaste te kiciusie.
                                                    U mnie od 2 godzin pada i chyba nie ma zamiaru przstać. Po poludniu zrobiła mi sie awarie z bateria pod zlewem w kuchni, chyba uszczcelka,zalalo wszystko co bylo w szafce.Musiałam wyciagajac suszyć etc. Sporo było nachylania co teraz czuję.Z wody nie korzystam a na jutro ma przyjśc hydraulik. Dzisiaj juz chyba niewidoczna pełnia wiec dbajcie o zdrowie.
                                                    KENDO masz rację,że mile spedzasz czas poza domem.Trzeba korzystać z pogody i pogaduszki tez relaksują./ szkoda że towarzystwo tylko żeńskie, taka fajna babka jesteś./ .
                                                    Dobrej nocki zyczę.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 10.07.25, 13:06
                                                    witam w upalny czwartek,
                                                    zdazylam juz zahandlowac i dostarczyc zakupy
                                                    zjesc obiado -lunch
                                                    i po serialu tureckim za odkurzacz zlapie i porzadki zrobie ,

zycze Nam przyjemnego Zefirka

byly poligon wojskowy
                                                    teraz dla krowek jest,
                                                    widac "bramke zrobili,ze ludzie moga przesc ale nie ktorwki bo druty tez pod pradek podlaczone
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 10.07.25, 16:10
                                                    Witajcie smile
                                                    Trochę się przejaśniło i nawet nabiło 20st. Jeszcze parę dni i może już będzie wreszcie lato.
                                                    Kendo złapała podwójną tęczę,ja w tym roku nic.
                                                    Kotki obydwa bardzo podobne do siebie.Bezula i Guziu big_grin
                                                    głaski ode mnie smile
                                                    Krówek nie widać smile
                                                    Marii popsuła się bateria pod zlewem,a u mnie odpadły drzwiczki od szafki
                                                    pod zlewem,w dodatku uderzyły Alę w nogę.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 10.07.25, 16:14
                                                    Malo nas tu dzisiaj,kazda zajeta. Ja wczoraj miałam awarie, dzisiaj juz usunieta, bylo troche bałaganu ale najgorsze to dla mnie klekanie i sprzatanie w takiej pozycji. Postanawiam poszukac wzorów ciwiczen i moze zacznę.Noszę sie z tym od dłuzszego czasu. odlozone gdzies lezą.
                                                    Od rana piochmurnie i chlodno tylko +15 i mzy. Moze jutro bedzie lepiej.
                                                    Spokojnego wieczorku.
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 10.07.25, 22:30
                                                    Hej !!!!
                                                    rano przy sniadaniu dzien wydawal sie, ze bedzie raczej nudny,
                                                    ale pozniej jakos sie rozpedzil i jestem z siebie zadowolona.
                                                    Bez pospiechu i stresu przygotowalam pare obiadow, nawet
                                                    pralnie odwiedzilam, ale na odkurzanie juz dalam sobie spokoj,
                                                    pozostawilam na jutro albo sobote.
                                                    Goraco bylo caly dzien, wieczorem przelecial deszcz, troche
                                                    orzezwilo sie powietrze.
                                                    Awari u mnie nie bylo zadnych.

Mam nadzieje ze noc bedzie spokojna, przespana i nie goraca?,
                                                    czego Nam zycze.
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 11.07.25, 09:18
                                                    Hejssaannn !!!
                                                    Zawiadamiam, ze to dzisiaj jest piatek.....
                                                    Jak zwykle w planach moze sie wybiore do kawiarenki?
                                                    obiad mam przygotowany, po przyjsciu jak wystarczy sil
                                                    witalnych to ew, odkurze pokoje?.

Zycze Nam przyjemnego piatku z milymi niesodziankami.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 11.07.25, 12:26
                                                    Dzień dobry witam w najbardziej ulubiony ludzi pracujących dzień-piątek.
                                                    Na wieczór mam plany odwiedzinowe, na jutro nic, spontan.

U nas pogoda nijaka ale jak dla mnie akuratna, okno otwarte na oścież, lekkie ubrania, krótki rękaw i po co mi więcej?smile

Bardzo mi się dzisiaj dłuży w pracy, już mogłabym być w domu.

Macie sporo zajęć, ja że nie jestem u siebie to praktycznie oprócz wkładania naczyń do zmywarki nie sprzątam nic. Odkurzacz włącza się codziennie o 11:00.
                                                    A wczoraj powyrywałam kępki traw z rabatek i zasiane młode dębinki. Bo gdzie spadnie żołądź tam wyrasta drzewo, dlatego póki są kilkunastocentymetrowe trzeba je wyrywać. Inaczej byłby dębowy bór. A no właśnie dlaczego mówimy żołędzie a nie żołądzie skoro są żołądziami? smile
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 11.07.25, 13:07
                                                    Witajcie smile
                                                    Widzę,że Kendo i Maria są bardzo zajęte.
                                                    Kalisto napisała "A no właśnie dlaczego mówimy żołędzie a nie żołądzie skoro są żołądziami? poprawiło mi humor big_grin

Już pewnie ładniej dziś nie będzie,pochmurno i tylko 15st.nawet założyłam sweterek.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 11.07.25, 13:20
                                                    Jaguś sama się zdziwiłam, dałabym łeb sobie uciąć, że to są żołędzie smile Czy źle do tej pory używałam tego określenia smile I mam tu na myśli owoc dębu smile)

Ależ już bym chciała być w domu sad(((( Trochę marnuję czas siedząc tutaj, nie mam wiele obecnie zajęć dlatego i czas mi się dłuży.....

• jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 11.07.25, 17:53
                                                    To już niby wiemy ,ale i tak wolę mówić żołędź big_grin

Przegląd od AI
                                                    Poprawna pisownia to "żołądź", zarówno w odniesieniu do owocu dębu, jak i do części ciała u mężczyzn. Forma "żołędź" jest uważana za błąd ortograficzny, chociaż jest powszechnie używana w mowie potocznej.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 11.07.25, 19:41
                                                    witajcie Vistulanki juz wieczorem,
                                                    no wlasnie,
                                                    zawsze mowilam zoledzie
                                                    a ciezko bedzie sie przestawiac na zoadzie

dla mnie dziwnie brzmi,

dzionek uciekl ,
                                                    zycze zatem milego wieczoru z kiciusiem od Jagia
                                                    a te zywe od Kallisto tez slodziaste sa(zapomnialam sie wczesniej odniesc do nich)

droga przy poligonie czasami maszeruja ja.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 11.07.25, 19:58
                                                    Jeszcze dobry wieczór Wam powiem i pójde odpoxcząć.Dzionek miałam intensywny na wyjsciu z
                                                    przyjaciółką.Pomagałam jej załatwiać sprawy w mojej byłej firmie. Syn przjaciólki jest artystą malarzem otwiera galerie na starówce, tam zajrzałysmy zeby zobaczyc jak sie urzadza.
                                                    Potem odwiedziny pizzerni i tak zeszlo pogoda była nie zła bo nie padalo, slonko wiecej było ale wiatrzysko też.
                                                    JAGI kiciusie sa rozbrajające. Skoczyloby jedno do mnie na głaski......ale to tylko marzenie.
                                                    LUSIA szaleje, zapomniała o choróbsku tak pomogło Occolicocinum, ale czy warto juz
                                                    eksploatowac siły?
                                                    KALISTO dozoruje i leniuchuje i chyba czeka na powrót w swoje komnaty, bo wszedzie dobrze ale u siebie najlepiej.
                                                    KRNDO zwiedzała okolice i zostawiła fotkę.
                                                    Dobranoc i dobrze wypoczywajcie.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 11.07.25, 20:11
                                                    Maria dobra dusza ,zawsze pomaga
                                                    tam gdzie trzeba,

a co do Lusi szarzowania to masz racje,
                                                    ale nie pomaga moje gadanie by "zwolnila tempo swych poczynan"

tez mialas meczacy dzionek,
                                                    wiec relaksuj sie teraz...milego wieczoru zycze
                                                  • wedrowiec2 Re: ** L * I * P * I * E * C * 11.07.25, 21:54
                                                    Dobry wieczór, tu druga zmianasmile Ostatnio mam mało czasu na internet, ale postaram się nadrobić zaległości. Przejrzałam wątek lipcowy i widzę, że większych problemów nie ma. Wszyscy są zaganiani, ale takie już są nasze charakterysmile
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 12.07.25, 08:48
                                                    Witaj Wędrówko druga zmiano i reszta dziewczyn.
                                                    Jak widzę wczorajszy dzionek był pracowity.Słusznie zauważyła Wędrówka,że
                                                    większych problemów nie ma i oby tak dalej.
                                                    Wiadomo że problemy się odezwą ,bo tylko czyhają na nas big_grin
                                                    Dziś mam za zadanie zrobić naleśniki jedne z serem,a drugie ze szpinakiem,
                                                    żeby było na 2ni i nie stać przy kuchni,bo kosteczki bolą wink
                                                    wczoraj była rybka dorada,bardzo smaczna,ale to już rola męża.
                                                    Fajnej soboty smile

Starszy syn z rodzinką odpoczywają w Chorwacji.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 12.07.25, 09:09
                                                    Witam i zaraz musze powedrowac na ryneczek po drobne zakupy.Dzisiaj krótki rynek tylko do poludnia.Podobnie jak JAGA zrobie nalesniki z serem ale placki mam juz 2 dni usmazone w lodowce,wczoraj dokupiłam ser wiec bedzie roboty nie duzo. Chce tez nastawic łapki kurze na kolagen.Dorzuce kawałek piersi z kurczaka i skrzydełko i bedzie tez troche rosołku i mięska na 2 dni.Poza tym nazbierane bałagany tez trzeba uporzadkować i dzionek ucieknie.
                                                    Slonko jest zapowiadaja na kolejne dnie wyzsze temperatury u mnie więc sie cieszę.
                                                    Wam tez życze duzo sloneczka i dobrego wekendu.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 12.07.25, 09:40
                                                    Witajcie pierwszaki druga zmiano.

Widzę że każda z nas ma już zaplanowaną sobotę.
                                                    Chyba pójdę śladem Marii, pojadę na ryneczek. Pójdę też śladem za Jagą, na poniedziałek przygotuję naleśniki. Nie mogę zapomnieć o serku.
                                                    Musimy zajechać do domu, sprawdzić czy nie przyszedł decyzja z ZUS, legitymację emeryta w m Obywatelu już mąż odczytuje.
                                                    Wczoraj po 16:00 pojechaliśmy do przyjaciół, czas tak pieknie nam zleciał że wróciliśmy o 22:09. Nie mogłam długi zasnąć, przyzwyczajona jestem do wyciszania ok 21:00. Na szczęście mam tę możliwość długiego leżakowania.
                                                    Już jesteśmy po śniadanku, kotki też.
                                                    Guzik spał na krześle w salonie, Beza nie wróciła na noc do domu, rano przyszła na kocie śniadanie.

Jago, dzieci Twoje chyba zachwycone Chorwacja?

Wspaniałej i pogodnej soboty, u nas siąpi drobny deszcz chyba tzw kapuśniaczek, czyli mżawka 😆
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 12.07.25, 09:43
                                                    Beza wskoczyła na sofę i uskutecznia poranną toaletę 🤣
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 12.07.25, 12:29
                                                    Hej !!!!
                                                    sobotnio, a wydaje mi sie ze to niedziela?.

W Chorwacji chyba nie ma takich kaprysow pogodowych, to rodzinka
                                                    Jagi wypoczywa na maxa.
                                                    Kallisto udziela sie rodzinnie pilnujac futrzakow, jest na co popatrzec,
                                                    lubie obserwowac zwierzatka jak sie zachowuja w roznych sytuacjach.
                                                    wedrowiec2, mimo obowiazkow znajduje czas dla nas, i dobrze, chociaz
                                                    tyle odskoczni od rzeczywistosci?.maria88, Jaga nalesnikami inspiruja,
                                                    chyba nie jadlam przez 2 tygodnie, a i moze mnie nawiedzi i wyprobuje na migdalowym mleku?.

Drugi tydzien nie kupuje normalnego mleka do kawy, przestawilam sie
                                                    na mleko migdalowe nieslodzone, i uwazam ze kawa smakuje rowiez dobrze, a moze i lepiej?..

Zycze nam milej soboty pod slonecznym niebem,
                                                    u mnie sie chmurzy, wieje chlodnym wiatrem i moze pare kropli spasc
                                                    z nieba deszczu.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 12.07.25, 13:27
                                                    o jak gwarno od samego rana,
                                                    az nie do uwierzenia,
                                                    ja ostania sie melduje i pozdrawiam Kazda z Was milutko/cieplutko zyczac milego weekendowania,

Jagusia zainspirowala forum nalesnikami,
                                                    Lusia robilam nalesniki na mleku migdalowym,
                                                    prawie smakowo nie roznia sie od mleka od krowki,polecam

wedrowiec zaganiana,
                                                    ja podobnie mialam troche zajec ,ale chyba do nastepnego tygodnia bedzie spokojnie,
                                                    oby tylko przestalo padac to i zaczniemy wojazowac..

miejcie sobie milusio
                                                    a kociaki widac odzywione i wyglaskane..glaski dla nich jak i dla Lenki

kosciol Garnizonowy w Jel.Gorze
                                                    zdjecie zrobilam "od tylu"
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 12.07.25, 16:40
                                                    Wydawalo mi się,ze się szybko obrobię a do tej pory sie kręciłam i jeszcze nalesniki do przelozenia i podsmazenia czekają. Zaliczyłam ryneczek, nie kupiłam ogórków na malosolne bo wybor był niewielki a te co były to mi nie odpowiadały. Kolagenowa galaretke ugotowałam, juz stygnie.
                                                    Przysiadłam na relaks, potem nalesniki a potem moze jeszczce odkurzacz wyciagnę.
                                                    Co sie da to sie zrobi.
                                                    Teraz mam słonko i +25 ale 2 godziny wczesnie nagle zagrzmiało ipadało burzowo z gradem przez 5 minut.W polowie lipca nie pamietam opadów gradu i to wielkosci zielonego groszku.
                                                    Napewno gdzies wyrzadzi szkody ,ludzie i tak narzekają i wszystko drozeje.
                                                    Trzymajcie sie i spokojnego wieczoru życzę.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 13.07.25, 09:25
                                                    Juz dzień swiateczny i relaks. Za oknem slonko , ma byc ciepełko i burze.Zobaczymy.
                                                    Wczorajszego planu w ostatnim punkcie nie wykonałam i został na poniedzielne dnie.
                                                    Dzisiaj zadbam jak zwykle o swoje zdrowie. Na marsz chyba nie mam ochoty.
                                                    Zdrowej i spokojnej niedzieli zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 13.07.25, 10:06
                                                    Maria już tupta i rządzi.Ja dopiero się rozkręcam.
                                                    Ładnie na dworze 20st.,to poszłam zobaczyć co na balkonie.
                                                    Niewiele,nie ma na co okiem rzucić.Został tylko jeden kwiatek stareńki.
                                                    Po śniadaniu wypiłam małą kawę z małym kawałeczkiem Prince Polo.
                                                    Kiedyś były podłużne,a teraz małe kwadraciki .
                                                    Najadłam się jednym naleśnikiem wczoraj, dużo sera naładowałam do środka,dodałam śmietanki cukier waniliowy i troszkę cukru.
                                                    Najadłam się jednym naleśnikiem.Dziś trzeba dokończyć.
                                                    We wtorek Ala ma wyjechać do Augustowa na parę dni,to się będziemy sami rządzić wink
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 13.07.25, 11:01
                                                    Maria/Jaga i reszta Vistulanek witajcie niedzielnie,
                                                    w bardzo wietrzny/+19 C/i minimalnym sloncem,
                                                    cos lipiec nie popisuje sie pogodowo,

Maria plan niedzielny ma jako relaksujacy
                                                    Jagusia objada sie nalesnikami na slodko,ja preferuje na wytrawnie,

zycze Nam spokojnego weekendziku i takiego z obrazka Jagi

lawenda przy moich "wrotach"
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 13.07.25, 14:40
                                                    Doczłapał po obiedzie dokończyć pisanie a właściwie wpisać powitanie.

Idziemy zaraz na spacer, na wioskę . Droga przez wieś nie długa to i się nie zmęczymy no chyba że mąż mnie gdzieś wywiezie 😀 myślę o zerwaniu polnych kwiatów.
                                                    Spokojnego popołudnia 🌷
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 13.07.25, 14:51
                                                    Hej !!!
                                                    Jakos sie obrobilam, juz po obiedzie tez pozmywalam
                                                    naczynia, bo jak sie robi obiad kombinowany z lodowki to
                                                    duzo talerzykow i garnuszkow sie oproznia.

Wieje b.b.mocno za oknem, mam zamiar troche pomaszerowac, ale ten
                                                    wiatr mi nie pasuje.

Jaga mam nadzieje, ze Ala Was zaopatrzy w artykuly ktore bedziecie
                                                    spozywac?...
                                                    maria88 ma schematy na kazdy dzien, czasem tez mi wypadnie taki
                                                    dzien spa na niedziele.

Zycze Nam spokojnej niedzieli pod slonecznym niebem.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 13.07.25, 16:48
                                                    Polne kwiatuszki sa piekne ale nie trwałe.U nie +35 bylo ale wiatr nie ustaje i slonko raz jest a raz nie ma. Ide malowac paznokietki.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 13.07.25, 17:33
                                                    Wróciliśmy z lasu, weszliśmy w ulicę z domami stojącymi pod ścianą lasu, potem traktem kilka km a potem drogami do szosy. Fajna wędrówka z początku w kroplach drobnego deszczu a potem w słońcu.
                                                    Teraz popijamy kawkę.
                                                    Zerwałam Borówki i zamrażam partiami. Najpierw je opłucze, wysuszę a potem do pojemnika. Obficie wydają owoce, lubię te krzewy, mało wymagające, nie trzeba przycinam, właściwie bezobsługowe i zawsze dużo pysznego owocu.

Mario u Ciebie 35 stopni????
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 13.07.25, 18:48
                                                    lubie spontaniczne spacery w lesie,
                                                    polne kwiatki tez,ale w nich zawsze roznych malutkich owadow jest
                                                    co pozniej mnie podgryzaja...

najzdrowsze teraz sa zbierane borowki i zamrazane
                                                    te amerykaniskie"hodowlane"nie maja tyle dobra witaminowego co dzikie rosnace na podlozu lesnym
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 13.07.25, 19:05
                                                    KALISTO borówki? borowki to sa czerwone i dobre do zerwania po pierwszych przymrozkach, z tego co wiem.
                                                    Moze nazbierałas czarnych jagód, teraz sa też juz na ryneczku po 20 zł sloik 4ro szklankowy.
                                                    Jeszcze w tym roku nie kupowałam bo cena mnie przeraża.Sporo tez sprzedawców borówki amerykańskiej podobnej do jagód, jest tez w marketach.
                                                    Taki spacerek KALISTO to samo zdrowie.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 13.07.25, 19:08
                                                    Borówkę amerykańską w ogrodzie zrywałam. Borówka leśna z lasu to co innego.
                                                    Koty przyniosły dwie myszy i dorodnego Kreta 😱😱😱😱
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 13.07.25, 19:31
                                                    o,kotki dbaja o trawnik by krecik nie ryl jesienia i zima,
                                                    to strasznie szpeci trawnik przez kopczyki na nim,
                                                    u dzieciecia jest ale rozmawiajac z ogrodnikiem ,ktorego zatrudnia to sie juz zlapal,
                                                    zima posypywalam na kopczyki fusami z zaparzonej kawy,Lusia je zbierala,
                                                    bo ja parze inaczej...
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 14.07.25, 09:01
                                                    witam w poniedzialek niemal srodek lipca,
                                                    nowy tydzien poczety i niech przyniesie nam same dobre wiesci,

za oknem jakos dymnie/brak slonca/deszcz zapowiedziany/i oczywiscie wieje,

zycze na wywiazania sie z zamierzonych planow

laweda cieszy me slepia za kazdym razem jak wychodze/wchodze do budynku.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 14.07.25, 10:46
                                                    Cześć!
                                                    Nie wiem dlaczego,ale myślałam,że dziś wtorek.To dobrze,bo dziś właśnie biorę zastrzyk.Jest ciepło,bo jest cicho,ale słonko słabowite i na razie 21st.
                                                    Lubię lawendę właśnie napisałam córce żeby mi kupiła parę sztuk.
                                                    Twoja jest piękna i dorodna.
                                                    Chciałam kupić borówkę na balkon,ale czytam,że owocuje w drugim roku,lub trzecim.To mogę nie doczekać wink
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 14.07.25, 11:56
                                                    Witam JAGO i KENDO slonko wyszlo ale jakies niesmiałe, cieplo i ma byc burzowo.
                                                    Sledze powrót Sławosza na ziemię oby szczesliwie. Musze zrobic pare zakupów ale jak to bedzie to sie okaże. Jestem taka dzisiaj jak pogoda niezdecydowana.
                                                    Zycze dobrego startu w druga połowę lipca.
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 14.07.25, 13:18
                                                    Hej !!!!
                                                    Tak szybko zleciala wizyta w przestworzach Polskiego astronauty?.
                                                    Duza wilgotnosc powietrza przy 21 stopniach, nie bardzo lubie taka aure.

mam juz za soba porzadki, wystarczy do soboty, w tygodniu jakis obiad od
                                                    od podstaw zrobie i bedzie na przeplatanie z innymi juz przygotowanymi
                                                    smakami.

Jaga, na pewno przezyjesz i zaryzykuj miec swoje boroweczki do podskubywania.

Zycze Nam dobrego poniedzialku i calego tygodnia w odpowiednich
                                                    nastrojach i zadawalajacym zdrowiu, a na pogode nie mamy wplywu.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 14.07.25, 13:31
                                                    Już mam lawendę,teraz się martwię gdzie ją ulokuję big_grin
                                                    Nie wiedziałam,że taka duża będzie wink
                                                    Zachmurzyło się i trochę grzmi,pewnie popada.O! już błyska,mamy 25st.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 14.07.25, 14:21
                                                    o,Jagusia,
                                                    cudnie bedziesz miec teraz na balkonie z lawenda,
                                                    mozesz tez sobie nawet popobcinac pare galazek na bukiecik i ususzyc "do gory nogami"
                                                    tak robilam suszac ja na altanie mieszkajac w willi,
                                                    albo poscinac kloski i ususzyc i napelnic saszetki i do garderob powkladac,bedzie zapach i odstraszc bedzie gryzonie fruwajace.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 14.07.25, 17:47
                                                    Pieknie, pieknie wyglada JAGI balkon.Tylko czy burze i wiatry nie zaszkodzą? Czy osłaniasz te kwiatki?
                                                    Zaliczyłam krótki marsz i wydałam pól emerytury na opłacenie rachunków.Mamy coraz lepiej...
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 14.07.25, 18:15
                                                    Dzień dobry.

Lawenda przepiękna , nich Ci Jaguś umila balkonowe posiadówki. Ach jak ja bym chciała mieć taki balkon gdzie nikt nie zagląda…. Tymczasem siedzimy na tarasie u dzieci.
                                                    Wróciłam z wizyty u ortopedy, kompleksowo mnie dr załatwił. Odciąży świeże RTG stóp, skierowanie do szpitala, termin na grudzień. Już się cieszę mimo że to jeszcze pół roku.

Czas mi tu leci szczególnie gdy wracam później jak dzisiaj. Piękna pogoda, mimo lekkiego wiatru jest cieplutko.

Miłego wieczorku.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 15.07.25, 09:06
                                                    Kallisto upaja sie willowa atmosfera,zdala od zgielku,

witajcie Zalogo
                                                    no coz moge napisac,
                                                    za oknem pochmurnie/
                                                    rankiem byla straszna mgla/
                                                    zapowiedziane przelotne opady/i +20 C
                                                    cos trzeba bedzie wymyslec by spedzic pochmurny dzionek

miejcie sobie spokojny dzionek

musze w plenr sie wybrac
                                                    zlapac w objektyw jakies kwiatki...
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 15.07.25, 10:33
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Zaraz dopiję małą kawę z babeczką i pomyślę jak się zabrać do pracy.
                                                    Wczoraj tylko 3 kwiatki przesadziłam i zaniemogłam ze względu na ból
                                                    kręgosłupa o podłożu lędźwiowym z kolanem.Mąż wysmarował i dobrze
                                                    natarł Difortanem i bardzo pomogło,bo nawet w łóżku bolało.
                                                    Dziś postaram się posadzić resztę.Kwiatki nazywają się Piątak lancetowaty.

Kalisto tyle mojego dobrego teraz,jestem uziemiona ,troszkę dreptania i stop.
                                                    Mario jeszcze się nie zdarzyło żeby coś spadło.Jak zapowiadają większy wiatr ,to
                                                    na dole balkonu nic nie ruszy.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 15.07.25, 17:09
                                                    Witajcie.

Ależ u nas leje, lało ok 13 i teraz znowu. Guzik przepadł, nie reagował je na wołanie, pewnie gdzieś moknie nieborak.
                                                    Nudy na pity w taki ponury dzień.

Pierwszy raz słyszę o takim piątaku. Może w ogrodniczym nie zwróciłam uwagi na jego nazwę. Moje balkonowe pewnie zwiędły….

Ot i tak wtorek mija w ciszy bo nawet tv nie działa, a podłączony pod internet. Dobrze że telefony są niezależne to coś w nich postukać można.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 15.07.25, 18:24
                                                    Naprawde nie pamietam az tak brzydkiego lata. Wprawdzie u mnie slonko cały dzione ,czasem jakas chmurka ale nie padało +35 w poludnie ale wiatr wredny i chlodny wiem bo wychodziłam na pocztę.
                                                    Planowałam byc dłuzej ale slonko akurat sie schowało, zimnem powialo więc wróciłam.
                                                    Bóle reumatyczne tez mnie dopadają chyba skutkiem tej pogody. Najlepiej to spi mi sie nad ranem kiedy pora wstać na sniadanie i leki.Teraz o 18tej już czuje zmeczenie i ide się wyciagnąc na fotelu z nózkami w gorze. Moze krótka drzemka . Moze to wpływ niskiego cisnienia takie ostatnio mam po wizycie u kardiologa pól roku temu.
                                                    Spokojnego wieczorku zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 15.07.25, 18:24
                                                    Kallisto nowa technologia nas czasem zaskakuje.

Pogoda kolo poludnia sie wyklarowala slonce wyszlo zza chmur,
                                                    ale jest duszno, zwiastujaca burze?.

U Jagi kwiatuszki beda mimo wszystko czuly sie dobrze, nawet na raty
                                                    przesadzane.

W miare chlodnego wieczoru Nam zycze.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 15.07.25, 21:52
                                                    juz wieczornie i czas cos w TV obejzec,

tez Mario stwierdzam,ze lato tego roku nie ciekawe,wieje/deszczy,
                                                    mamy zapowiedzialy alert z wiekimi ulewami noca,-zobaczymy,moze ominie nas ..

biedny Guzik,zjawil sie juz do domu?
                                                    moze chowal sie pod jakis krzaczek by przeczekac ulewe,albo jakos sie gdzis wsliznal w pomieszczenie i jest zamkniety..
                                                    lusia zadowolona z torebki,
                                                    taka "niby szmatka "lekka/latwa w utrzymaniu w czystosci zwlaszcza po podrozach.

miejmy ciekawy wieczor przed TV
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 16.07.25, 09:05
                                                    Dzień dobry pierwsza zmiano 😊

Zdarza mi się pisać z poczekalni, tak więc dzisiaj gastroskopia😭 trzymajcie kciuki.
                                                    Może przeżyje 🤣
                                                    Wiem ze strach ma wielkie oczy mimo to badanie nie należy do przyjemności 😱
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 16.07.25, 10:05
                                                    Witam z pochmurnym ciepłym dzionkiem.
                                                    KALISTO dzielnie dba o zdrowie, oby wynik był okey.
                                                    Ja planuję wykonac zaległe sprzatanie z odkurzaczem ale czy dam rade to nie wiem.
                                                    Poranek był ciezki .Moze po wypiciu kawy i jak wydzie slonko to rozkręce sie.
                                                    Dobrej srody.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 16.07.25, 11:05
                                                    o,Kallisto,trzymam kciuki byszniosla badanie bez komplikacji i lagodnie a takze za wynik na niec schorowanego nie wskazujacy,

Maria plan ma ogarniecha swych pokoi,niech sprawnie przebiega sprzatanko i blyszcza pozniej pokoje,

ja tez mam plan,co po czesci juz wykonalam
                                                    a co pozniej to zobacze co mnie natchnie..

trzymajmy sie zdrowo i niech plany sie super realizuja.

jakies kwiatki dawno sfotografowalam...
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 16.07.25, 15:34
                                                    hej
                                                    test
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 16.07.25, 22:54
                                                    tez mnie nie wpuszczalo
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 16.07.25, 22:56
                                                    cos sie nadzialo na Vistuli,
                                                    nie mozna bylo wyslac zadnego wpisu
                                                    powod?? - SPAM
                                                    nie wiem nawet jaki??
                                                    dobrze,ze wieczorem juz mozna sie wpisywac.
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 17.07.25, 09:48
                                                    Hej !!!!
                                                    Kendo, wlasnie z tym spamem mialam problem, obojetie w jakim
                                                    linku chcialam sie wpisac, to nie wysylalo postu ze wzgledu na spam,
                                                    dzisiaj moze bedzie juz lepiej?.

Pozdrawiam i zycze Nam milego czwartku,
                                                    mimo przelotnych opadow deszczu u mnie przy temp,21...C.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 17.07.25, 10:05
                                                    Witam .Ja podobnie nie mogłam wysłac wpisu. Trzeba uwazac co wklejamy i z jakich stron.
                                                    Narzie mam slonko.Nie wiem jak bedzie dalej. Pózno wstałam wiec zmykam bo musze wyjsc po pieczywo.
                                                    Dobrego dnia zyczę.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 17.07.25, 10:20
                                                    Jak widzę wszystko już działa smile

Dzień dobry, witam Was czwartkowo.
                                                    Pogoda nam się zepsuła, chłodno i pada deszcz, pracować jednak trzeba nie ma to tamto smile
                                                    Za chwilę zrobię przerwę na śniadanie.

Kendo, moje badanie było długie, sama diagnostyka trwała z 20 minut, w gabinecie byłam ze 40 minut. Oglądał dokładnie, zaglądał w każdy kąt, do XII -cy i wtedy najbardziej mnie bolało. Pobrał 3 wycinki do badania i wyciął dwa polipy. Trochę mnie to badanie osłabiło. Było ciężko ale jakoś to zniosłam......
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 17.07.25, 12:55
                                                    Działa,wczoraj to był jakiś błąd w systemie.Nawet jak napisałam do nich,to też wyszło,że to spam.
                                                    Całkiem przyjemnie na dworze 21st. i jako takie słoneczko.
                                                    Na kuchence pyrkoli boczek z kiełbaską białą,będzie żurek.
                                                    Wczoraj wreszcie posadziłam kwiatki do skrzynek.
                                                    Kalisto dzielnie zniosła badanie

Tak jak w zeszłym roku,mam pszczółki.Widać jak leci między krzaczkami.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 17.07.25, 14:34
                                                    witajcie Zalogo,

mysle ze Gazeta powinna przeprosic Nas za niedogodnos a ich niezaradnos w poprawieniu bledu,

a tak pozatem to pogoda na razie bez deszczu/+21 C
                                                    i juz w domciu jestem
                                                    zyczac Nam spokojnego dzionka

wracajac do domu,
                                                    blisko krowki sie pasly i cyknelam fotke nie wychodzac z samochodu
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 17.07.25, 20:00
                                                    Życzę Wam dobrej nocki i z takim wierszykiem kończę dzień.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 17.07.25, 20:33
                                                    KALISTO juz po badaniach , dzielna niesamowicie babeczka. Kiedys robilo sie tylko rtg pijąc
                                                    wczesniej chyba krede z mlekiem . Nie bolało i lekarz wiedział co jest a teraz męcza i męczą.....
                                                    Ja tez powinnam ale nie jestem taka odwazna.
                                                    Mądry wierszyk z morałem, trzeba zapamietać.
                                                    KENDO była na wojażach i fotka jakby nie z miasta.
                                                    JAGO a kto u Ciebie je boczek? Jestes dobra ogrodniczką wszystko ładnie rośnie ale zblizaja sie po niedzieli upały.
                                                    Ja podwieczór znowu usmazyłam nalesniczków z powidłami.
                                                    Przespanej nocki wszystkim zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 18.07.25, 09:14
                                                    Cześć !
                                                    Maria sprowokowała mnie boczkiem big_grin
                                                    Boczek wędzony to dla smaku żurku,kiełbasa nie daje tego efektu smakowego,
                                                    a smakuje wyśmienicie big_grin
                                                    Raz na jakiś czas wszystko można zjeść.

Na razie słonko niemrawe i 19st. wieczorem miałam ładne niebo.
                                                    A krówki mają sobie dobrze smile
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 18.07.25, 09:30
                                                    Cdn
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 18.07.25, 09:31
                                                    Najpierw wysłałam z telefonu obrazek a teraz się przywituję smile)

Jako a gdzie krówki? smile
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 18.07.25, 09:30
                                                    witajcie,
                                                    dzis z Lusia wybieramy sie w nieznane,
                                                    zobaczymy na buss terminalu gdzie najblizszy buss jedzie...

miejcie mily piateczek
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 18.07.25, 09:31
                                                    Miało być Jago, a gdzie krówki? smile
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 18.07.25, 09:32
                                                    o Kendo jaka tajemniczasmile Pewnie w nowe ciekawe miejsce?smile
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 18.07.25, 14:02
                                                    Witam, witam dzisiaj krece sie w domku.Cieplo za oknem ale i pochmurnie.
                                                    Nie mam potrzeby wyjscia za to w domku pobyc to mam.
                                                    Obiadek krotki podgrzałam pierozki ruskie z zamrazarki i będzie.
                                                    Przewracam papieruchy żeby ktos nie miał z tym kłopotu i ciuchy tez.
                                                    Dobrego popołudnia i smacznych obiadków zyczę.
                                                    Chyba u KENDO pogoda jak wybierała sie na wycieczkę. Dobrze tak miec z kim.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 18.07.25, 17:47
                                                    tak,nawiedzilo nas ciepeko,
                                                    wybralysmy sie z Lusia,
                                                    tam gdzie na samym poczatku mieszkalam po przybyciu na obczyzne,
                                                    kwiatek juz mam z Lönsbody

zycze Zefirku i spokojnego wieczoru
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 18.07.25, 20:08
                                                    Hej !!!!
                                                    Mala miescina z zabudowa prawie willowa i w glebi podobno
                                                    domy 2-wu pietrowe, nie doszlysmy tak daleko, bo niebo
                                                    zwiastowalo burze, ktora to i przyszla ale juz siedzialysmy w powrotnej
                                                    drodze do domu.'Dla mnie taka pogoda nie bardzo, bo duchota, wilgoc,
                                                    w autobusie ucielam krotka dzemke jak nigdy, ale to jeszcze chyba'
                                                    nie jestem w pelni sil po chorobsku.
                                                    Caly czas sie kuruje.

W naszym miescie nie bylo sladu zadnej burzy, ale zapowiadaja
                                                    opady na drugi tydzien?.

Zycze Na spokojnego, chlodnego wieczoru,
                                                    na balkonie mialam 40...C teraz pomalutku spada jest 33, nie mozna
                                                    tam siedziec.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 18.07.25, 20:54
                                                    Fajny taki wypad wspomnień ale w tym roku pogoda nie daje nic planować. LUSIA dobrze że
                                                    nie zasłabła .Powinna troche przystopwac az wyzdrowieje na 100% bo organizm osłabiony to złapie nowe choróbsko nie daj Boże.
                                                    Lato i dekoracyjne klomby to zawsze przyjemnie popatrzeć.
                                                    Dobrej i spokojnej nocki.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 19.07.25, 09:25
                                                    witam weekendowo,
                                                    mi taka pogoda odpowiada na wycieczke
                                                    choc w plecku mialam "zakiecik" ktory nalozylam juz siedzac w bussie bo sie bardzo ochlodzilo po deszczu,

a tak pozatem to prawda Mario,
                                                    nie mozna zaplanowac wypadow dalszych,ze wzgledu na opady co bylysmy zdziwione ze w naszym niescie nie bylo ani kropli deszczu co tam lalo..

luzik dzis,ale chyba sie zajme soba,jak to Maria pisze,ze trzeba zadbac o zdrowie..

miejcie sobie wspanialy weekendzik

nie wiem jaka role odgywa klucz?
                                                    niemniej pare fotek zrobilam,
                                                    bede musia zadzwonic do bratanicy tescia i spytac czy wie co to za symbole ,mieszka w Lönsbodzie.
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 19.07.25, 12:08
                                                    Hej !!!!
                                                    Juz poludnie, jakos nie mam chcecie do jedzenia przy
                                                    takiej pogodzie, niby slonce, wysoka temperatura, ale bardzo
                                                    duza wilgotnosc w powietrzu.
                                                    Planowalam wyjscie do dalszego sklepu po owoce, ale chyba wezme
                                                    rower?.

Zycze Nam wzglednie przyjemnego weekendu przy wysokich temperaturach,
                                                    nie zapomnajmy o piciu plynow.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 19.07.25, 15:18
                                                    Zjadłam dziś pstrąga z frytkami jakiś sos z papryki na ostro.
                                                    Nic dziś nie robię.Rano było ponuro,ale teraz mam słoneczko i 20st.
                                                    Przy sobocie po robocie smile
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 19.07.25, 16:55
                                                    Witam.Jak JAGA nie wie jaki to byl sos to znaczy że robiła go druga połówka.
                                                    Niedaleko od nas jest staw gdzie własciciele hoduja pstragi, maja restauracje z dobrymi daniami z tej rybki, czasem tez przywożą na rybeczek surowe do sprzedazy. Jest to smaczna rybka ale ma sporo ości. Kiedys robiłam sobie pieczonego,zawijanego w folie w piekarniku.
                                                    A dzisiaj zaliczyłam ryneczek i Biedronkę chociaz pogoda jest pochmurna z mżawką i +18.
                                                    Wolę na wyjsciu to niz upał. Ruch byl nawet spory bo wiecej owoców .Pojawiła sie malina, czarna
                                                    czerwona i biała porzeczka, sliwki, pierwsze z sadu jabłka soczyste, borówka amerykańska,
                                                    czeresnie i wisnie.Ogórki do kiszenia po 10zł/kg kupiłam i zakisiłam na malosolne 2 słoiczki.
                                                    Sałaty gruntowej nie bylo ale w Biedronce kupiłam nawet tanio ładna lodową. Pomidorów jest wszedzie sporo .Malinowe płaciłam od kobiety po 6zł/kg.Teraz nastawiłam barszczyk czerwony na chudym żeberku i siadłam odpocząć bo plecki z nadmiaru ruchu poczułam. Zakupy tez miałam
                                                    torbie na jedno ramię. Wiem ze tak nie powinnam, ale tak mi wygodniej i rozsadku nie słucham.
                                                    Dobrego wypoczynku w sobotnie popołudnie zyczę.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C *walka o rewir 19.07.25, 17:59
                                                    www.youtube.com/watch?v=E7u0dFd8wco
                                                    tak sie kotki bily o rewir u dzieciecia na podjezdzie.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 19.07.25, 18:02
                                                    Rybka smaczna,to prawda,a ości ? bez problemu, pokazała córka.
                                                    Bierze się za skórę i ściąga z ości.Cały kręgosłup z ośćmi zostaje na talerzu.
                                                    Sos robiła córka,a smażył mąż smile,
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 20.07.25, 08:21
                                                    Dzień dobry wszystkim.

Zaczynam budzić pierwszą zmianę.

Kendo, pewnie jeden kot wszedł na rewir drugiego. Śmieszne te zwierzęta, o kawałek terenu umieją się kłócić 🤣

A my czekamy aż wyśpią się nasi goście. Wczoraj mieliśmy najazd, posiedzieliśmy do 23:00 a dziś od świtu jesteśmy na nogach. Śpią długo to chyba im wygodnie?🤭

Piękna u nas pogoda, może wypuścimy się na wycieczkę rowerową, trzeba wykorzystać te możliwościami pogodę.

Milutkiej i pięknej niedzieli.
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 20.07.25, 10:04
                                                    Hej !!!!
                                                    Odglosy walczacych kotow dla mnie byly podobne do dzieciecych
                                                    placzow?.

Pstraga swiezego zawsze kupowalam jak jezdzilam do sp,Mamy,
                                                    przygotowwywalam na rozne smaki.

Kallisto oczekuje na pobudke gosci, pewnie wieczorem zjedli dobra
                                                    kolacje i moga sobie pospac dluzej przy niedzieli.
                                                    Zycze Wam bezstresowej niedzieli z udanym wypadem w nieznane.

U mnie juz temp,25..C, rano wietrzylam zaduchy nocne w pokojach,
                                                    teraz drzwi balkonowe zamkniete, balkonowe okna pootwierane do wieczora,
                                                    az temp.ostygnie i ponownie wieczorny chlod bedzie w pokojach.

Zadnych niedzielnych planow, sjesta letnia, czego i Wam zycze.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 20.07.25, 10:14
                                                    Witam i tez popranne niedzielne zycie bez wiekszych planów.
                                                    U mnie slonko tylko czasem a narazie pochmurnie ale już +20.Chyba cos popada bo wiatr kreci dalej. KALISTO ma fajne rowerowe plany bo ruch to zdrowie a LUSIA ma niedzielny relaks i słusznie.
                                                    Tyle narazie i ja zmykam na kawke bo cisnienie w dolnych parametrach.
                                                    Dobrej niedzieli.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 20.07.25, 10:10
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Kalisto jako osoba pracująca już tupta.Nie ma to jak młodość i goście są niestraszni.
                                                    Słucham,że mamy w Szczecinie pacjentkę w szpitalu zarażoną cholerą.
                                                    Tylko tego nam jeszcze brak.

Mamy pacjentkę, u której wykryto cholerę - poinformował w rozmowie z @PolsatNewsPL
                                                    główny inspektor sanitarny dr Paweł Grzesiowski

Ma być 26st. na razie tego nie widać,jest bardzo pochmurno i 20st.

• lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 20.07.25, 10:24
                                                    Pewnie jakies ujecie wody jest skazone, a moze byc wiecej
                                                    chorych?
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 20.07.25, 15:09
                                                    o swiecie,wracaja dawne chorobska,

witajcie Vistulanki,
                                                    ciesze sie ciepelkiem,bo gl lubie,
                                                    z rana pozaslanialam zaluzje dla ochodznia pokoi i faktycznie chlodniej
                                                    posiedzialam na balkonie i zaczelo slonko juz dogrzewac,
                                                    niedzielnie przydazyla mi sie awaria z korkami...ufff

spedzajcie milo w towarzystwie czy bez....

na przystanku w Lönsodzie rosly te krzewy dla motylkow
                                                    i nawet jeden pozostal w objektywie
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 20.07.25, 15:25
                                                    No i jest ładne ciepelko i słoneczko ale sie nie mam zamiaru ruszać i tak gdzies mi czas szybko uciekł.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 20.07.25, 22:10
                                                    Zagladam chociaz juz pózno ale nie widzę WEDROWKI. Napewno zmeczona i zestresowana biedulka. Takie to zycie...
                                                    Wszystkim spokojnej nocki. U mnie od jutra duszno , parnie i upalnie.Odradzaja seniorom wychodzenie i polecaja picie ale ile mozna? bo dla mnie to gehenna wlewanie tej wody / nie herbaty/ w siebie.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 21.07.25, 08:50
                                                    witam z poniedzialkiem
                                                    tu jakos slonce zamglone ,nie bedzie chyba upalu a duchota,jak u Mari
                                                    zapowiedziany nadchodzacy deszcz od dunskiej strony

zycze nam jednak udanego dzionka

krzew "motylkowy" na buss przystanku w Lönsbodzie
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 21.07.25, 09:17
                                                    Dzień dobry wszystkim Babeczkom.

Kendo, ten krzew to Dawida Budleja, nazywana motylim kwiatem. Faktycznie obsiadają go motyle, pewnie ma słodki nektar.
                                                    Nie wiem jak długo kwitnie, bo kwiaty ma piękne.

Pracę zaczęłam i już usypiam....

Miłego dnia.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 21.07.25, 09:35
                                                    Witam po wczesnym poranku .Juz zrobiłam zaoopatrzenie w wode .Bylam z plecaczkiem pierwszy raz i chyba zaczne w koncu go uzywać bo to duza wygoda.Po drodze kupiłam sliwki,paprykę do kanapek i kartofle. Zjadłam nietypowe jak dla mnie sniadanie.Chlebek zytni z avocado .
                                                    Wziełam leki i czekam kiedy będe mogła wypic nareszcie kawę bo po lekach nie mozna.
                                                    Mieszkanie przewietrzone i nie czuje jak narazie dokuczliwego ciepełka .
                                                    Wszystkim zycze dobrej nie kaprysnej pogody.
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 21.07.25, 09:49
                                                    Hej !!!!
                                                    Ja tez co rano wietrze intensywnie pokoje prze otwarte okna
                                                    na balkonie i drzwi na osciez do pokoju.

Przedostatni tydzien lipca letniego, pogodowo w kratke ze sloncem,
                                                    ciekawe jaki bedzie sierpien?.

Zakupow nie musze dzisiaj robic, obiadek mam do podgrzania,
                                                    czekam na wnuczke, bedzie troche rozrywki?.

Miejmy sobie udany poniedzialek i caly tydzien, szczegolnie
                                                    Kallisto w pracy by temp,byly znosne do pracy.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 21.07.25, 11:24
                                                    Dzień dobry smile
                                                    U mnie jest balkon otwarty na oścież całą noc,a rano trochę przymykam
                                                    jak robi się chłodniej.Dziś jest bardzo gorąco i nie ma wiatru,ale w domu i tak chłodniej.Dziś mam mieć 29st,to jeszcze 4st. brakuje.
                                                    U mnie z owoców teraz mam wiśnie i czereśnie.W tym roku bardzo słodkie.
                                                    Miłego spacerku z wnusią i zabaw.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 21.07.25, 14:55
                                                    JAGO mieszkasz na wyzszych pietrach i nie sama to spiąc mozesz nie zamykac balkonu.
                                                    Ja niestety mieszkam nizej i okno moge tylko uchylać bo boje sie intruzów.
                                                    U Ciebie to tez dla sprytnego przy takim układzie balkonowym to nie byloby trudu wejśc.
                                                    Wchodza w nocy gdy ludzie spia i okradają lub mordują tak jak bylo u nas.
                                                    LUSIU masz chyba dzisiaj dobry dzionek do spaceku z wnusią.
                                                    Smacznych obiadków zyczę. Ide nastawic kartofelki .
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 21.07.25, 20:20
                                                    Nie mozna teraz byc ciekawym co dzieje sie w kraju i na świecie bo wszedzie ludzkie tragedie.Co to sie teraz porobilo.Znowu blonica u 6-letniego dziecka.Wypadków tez co niemiara. Jak tu życ spokojnie.
                                                    WEDROWKI dalej nie ma......
                                                    Spokojnego wieczorku i przespanej nocki zyczę.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 22.07.25, 08:54
                                                    witam wtorkowo,
                                                    lipiec powoli dobiega konca i nie za bardzo jest go za ciepelko chwalic,
                                                    dzis mamy znowu zachmurzenie i obiecane moze nawet opady/mimo +21 C/powiewa wiatrzysko,

zadnych planow
                                                    ale jak sie znam na sobie to zawsze cos sie wymysli..

trzymajcie sie zdrowo

kwiatuszki z przystanku bussa w Lönsbodzie.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 22.07.25, 09:34
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Pogoda się zmieniła,pochmurno i wieje.
                                                    jeszcze początek sierpnia ma być ładny.
                                                    Mario,faktycznie nie brałam tego pod uwagę,że mieszkam wyżej.
                                                    Na balkon raczej się nie dostanie,bo nasz jest pierwszy od dołu na 3.5 piętra.
                                                    Jak mieszkamy 41 lat,to nie było żadnych problemów ze złodziejami.
                                                    Fakt,że przeważnie ktoś jest w domu.
                                                    Może nawet i wezmę się za odkurzacz,bo wczoraj mi się nie chciało,
                                                    tak mogę tłumaczyć wink

• jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 22.07.25, 09:46
                                                    Witaj Kendo smile
                                                    Te kwiatki to rudbekia albo jeżówka.Bardzo wdzięczne kwiatki.
                                                    Pamiętam je z ogrodów.

Rudbekie to rośliny jednoroczne, dwuletnie lub byliny, rosnące nawet kilkanaście lat na jednym stanowisku. Jeżówki natomiast to krótkowieczne byliny (efektowne 3 – 4 sezony). Między rudbekiami i jeżówkami jest wiele podobieństw. Są to rośliny tworzące kępy o wzniesionych, sztywnych pędach.

• maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 22.07.25, 09:57
                                                    Witam.Ja tez mam pochmurnie ale temp.+20.Jest jakis wiatr.Jak bedzie dalej to nie wiem.
                                                    W sobote juz Anki, zimne wieczory i ranki i lata normalnego nie bylo i nie licze że bedzie,
                                                    bo potem to juz jesień, Moze ona wynagrodzi pogodą.
                                                    Wstaje niemrawa i bez zapału do pracki.
                                                    Wszystkim zyczę spokojnego dnia.
                                                    Ciekawe jak LUSIA po wizycie wnusi.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 22.07.25, 13:23
                                                    Lusi coś nie widać,oby wszystko było w porządku.
                                                    Nie brałam tabletki,to nie wiem czy dam radę odkurzyć.
                                                    Trochę się przejaśniło i nawet słonko widać, mamy 21st..
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 22.07.25, 17:26
                                                    LUsia dobrze sie ma po wizycie wnusi,
                                                    dowod ,zdjecie jak karmi kaczki przy kanale,

a tak pozatem wiatam Marie/Jage/pozostale Forumki Kallisto/Wedrowiec,
                                                    Lusia dojdzie pewnikiem,jak migrena odpusici,
                                                    bo w Lundzie musialysmy szukac apteki by nabyc tabletki na usmierzenie bolu migrenowego,

tak wybralysmy sie na wycieczke..
                                                    wrocily i na obiad do chinskiej zdarzyly,tak,ze nie musimy dzis nic gotowac..

miejcie sobie mily wczesny wieczor.

Jagusia-dziekuje za objasnienie o kwiatkach podobaja mi sie one.

takie chmury byly w piatek nad naszymi glowami w Lönsbodzie i pozniej zaczelo padac.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 22.07.25, 17:59
                                                    Elsa to już duża dziewczynka, czy ma już cztery lata?

Leniwe mam popołudnie, chciałabym coś porobić ale nie mam co😀

Deszcz z przerwami pada, czasami wychyli słońce swój promień. Cała noc lało, nie opanowania ta aura.

Pojechałam po wynik z mammografii i o dziwo bez wskazania do badania USG. Za to pismo z pięknym tekstem, aż się zdziwiłam, nigdy takiego nie dawali. Coś zmienia się w tej służbie zdrowia, ostatnio spotykałam się z wielką przychylnością i sympatią lekarzy. Nawet gdy dzwonię po rejestracjach to zupełnie inna obsługa niż przed łaty.

Oglądacie czasem Herkulesa Poirota? Lubię filmy z takim klimatem, dokładnie ukazują kulturę i obyczaje Anglików.

Idę coś przekąsić, choć jadłam już truskawki i świeże jabłko, dziwny smak.

Miłego wieczorku.

• kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 22.07.25, 18:02
                                                    Kallisto,witaj
                                                    tu emitowli odcinki z jego udzialem
                                                    sledzilam wszystkie ,
                                                    na razie nie pada ale obiecane mamy deszczydlo na noc...jest strasznie duszno,

relaksuj sie milo i pocieszajaca wiadomosc z mamografi...
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 22.07.25, 20:18
                                                    Jeszcze na dobranoc to u mnie padało,był ładny goracy dzionek.Teraz przyjemny chlodek +20
                                                    i na jutro bez opadów i cieplo. Mimo to ta pogoda jest "skoczna " i nieprzewidywalna bardzo żle wpływa na nasze samopoczucie dlatego LUSIA ma migrenę.
                                                    Odpocznijcie dobrze w łóżeczkach.
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 22.07.25, 23:52
                                                    Hej !!!
                                                    Lepiej pono niz wcale????...
                                                    Migrena calkiem mnie nie puscila, bo to musi byc trzydniowka,
                                                    mimo ze sie tabletkami ja przegania.

Po przyjciu do domu, polozylam sie na kanapie i usnelam na 2 gdoziny,
                                                    ciekawe kiedy teraz mnie sen zmozy?.

Kallisto Elsa ma juz 6 lat, czas szybko plynie.

Spokojnej przespanej nocy Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 23.07.25, 08:05
                                                    Witajcie.

Elsa ma już 6 lat?????? Wydawało mi się że wciąż jest mała?smile Masz rację, czas leci jak szalony.
                                                    Ale miałam dzisiaj piękny sen, szkoda, że tylko sen. Śniłam, że to był mój ostatni dzień pracy big_grin Mój mąż już się przyzwyczaił, śpi dobrze, bo wcześniej miał z tym duże problemy. Dostał już pierwszą emeryturę i już jest na wolności na 100 %. Zawsze ma jakieś zajęcia do południa, gorzej po południu gdy wracam i często nie mam siły na nic. Mam nadzieję, że będę lepiej się czuła będąc na urlopie, pozostało już tylko 110 dni big_grin

U nas lało wczoraj i leje dzisiaj, jak pomyślę o córki roślinkach o które dbała to aż boję się pomyśleć czy całkiem ich nie zaleje i nie zgniją sad(((

Mario, zazdroszczę Ci tej pięknej pogody.

Dobrego dnia.
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 23.07.25, 08:44
                                                    Hej!!!!
                                                    Poranek wydawal sie byc sloneczny, ale jakies ciemne chmury
                                                    przeplywaja po niebie, zapowiedziany rowniez deszcz na dzisiaj,
                                                    a wczoraj w naszym miescie zapowiedziany, ominal nas, ale ziemia
                                                    pragnie deszczu.
                                                    Kallisto juz sni o wolnosci od pracy, pierwsze tygodnie beda prawdziwa
                                                    wolnoscia, ale pozniej to sie trzeba w jakis chyba schemat uplasowac,
                                                    zeby nie bylo nudy i na wszystko starczalo sily?

Jestem dzisiaj bez planow, obiad do podgrzania,....do wieczora jest jeszce
                                                    dluga droga?.

Miejmy sobie spokojna srode pod pogodnym niebem z zadawalajacym zdrowiem,
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 23.07.25, 09:14
                                                    Witajcie Kallisto/Lusia
                                                    i pozostale Forumki,
                                                    tak czas szybko leci ,jak dzieci wnuki rosna,
                                                    jak sie czeka na cos ,
                                                    czas sie ciagnie jak guma,

+23C mamy miec,
                                                    duza wilgotnosc powietrza,

mam nadzieje,ze migrena Lusi dzis duzo lagodniejsza
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 23.07.25, 14:18
                                                    Witam i dalej mam naprawde piekne lato ze slonkiem ale znosnym chmurki czasem i wiaterek też.
                                                    Zaliczyłam krotkie wyjscie robiąc nie wielkie zakupy. Złapałam oddech i do domku.
                                                    Odgrzałam barszczyk z jajeczkiem i drożdzowka z soczewicą. Czeka jeszcze kisiel truskawkowy z jabłkami i smietanka jak zglodnieję.Mam kilka pism do przygotowania więc zaraz za to sie zabiorę.
                                                    KALISTO jak mąz w domu to Ty po pracy powinnas byc nakarmiona i dopieszczona a piszesz
                                                    że jestes zmeczona i na nic nie masz ochoty. Jak to?
                                                    Zycze slonka tym co im go brakuje i spokojnego popoludnia.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 23.07.25, 20:47
                                                    Barszczyk z jajeczkiem mmmmmm zjadłabym, chyba ugotuję porcje dla siebie bo mąż nie przebada za barszczem.
                                                    Mario, tzw zgon mam po obiedzie, nie wiem czy spada mi cukier czy rośnie, już wgłębiać mi się nie chce.
                                                    Mąż gotuje więc obiad mam pod nos. Czasem to z nudów nie wiem co robić bo nawet zakupów spożywczych nie robię, jeśli już to raz na tydzień takie większe i rozmaite inne niż w codziennych marketach.

Najadłam się śledziami wiejskimi i znowu zrobiłam się leniwa 😂

Zmykam do spanka, do jutra🌹
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 24.07.25, 09:11
                                                    Witam z tropikalno - burzowym dzionkiem.Taki zapowiadają.Narazie okey.
                                                    Zaliczyłam juz odwiedziny kominiarzy bo w dalszym ciagu nie mam ciagu w kuchni.
                                                    Na parterze sąsiedzi przebudowali kuchnie na pokój i stad te problemy u mnie.
                                                    Wypiłam na czczo kawe bo byłam niemrawa a teraz musze zrobic sniadanie i wziąć leki.

Zycze wszystki pogodnego nieba i niech lato trwa bo to juz koniec lipca a normalnego lata
                                                    nie bylo.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 24.07.25, 09:50
                                                    Witaj Mario poranna i nieobecna smile
                                                    Dlaczego nie masz ciągu Mario.przecież zmiana kuchni na pokój nie powinna kolidować,to gdzie oni gotują?
                                                    Komin jest jeden od dołu do góry,a kratki wentylacyjne są nad kuchnią.
                                                    Może trzeba komin przeczyścić?
                                                    Dzień całkiem ładny,na razie 21st.słonko może być,tylko wiaterek mógłby być mniejszy.
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 24.07.25, 11:19
                                                    Hej !!!
                                                    Jaga, dziekuje za kwiatuszka, akurat mi rozkwitla tez mala rozyczka na balkonie
                                                    ale zolta.

Tak to jest z roznymi przebudowanianiam bez rozeznania planow i zgody
                                                    konstruktora, ktory rozplanowal cala siec wentylacyjna i kanalizacyjna a rowniez
                                                    i elektryczna, czyli tylu konstruktorow bralo udzial,.
                                                    I co kominiarze doszli do jakiegos wniosku?.

U mnie 24...C duszno, jak przed burza, powietrze ciezkie, geste, w pokojach
                                                    rowniez goraco. Odkurzylam okoje i odrazu pod dusch poszlam.

Zycze Nam letniego chlodziku.
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 24.07.25, 11:20
                                                    Kallisto teraz ma wygode z obiadkami serwowanymi, ale pozniej
                                                    chyba sie zmieni, moze beda gotowane na odmiane, albo wspolnie?.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 24.07.25, 13:47
                                                    JAGO kuchnie maja w łazience a część łazienki wygrodzona z przedpokoju ,.bo przedpokoje sa spore. Prawdopodobnie cos z tym kanałem jest nie tak,Wywietrznyk na parterze albo zamurowany albo jeszcze cos innego. Blok ma 50lat a dawniej były kuchnie węglowe. U mnie z tą wentylacja ciagnie sie długo. Poczatkowo piecyk gazowy nie działał musieli przebijac kanał a od pewnego czasu gdy zauwazyłam że mam tylko nawiew i duzo pyłu w kuchni i łazience. Juz kilkakrotnie byli wybijali sciane, wkladali nowe kratki i nie ma poprawy. Dzisiaj tez nie wiem co dalej bedzie.Maja mnie powiadomic.Spnia rozkłada rece bo nie będa rujnowac mieszkania na parterze. I tak to mam.
                                                    Jest cieplutko +27 ale wiatr zimny.Jak slonko sie schowa to nawetb.chlodno.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 24.07.25, 15:27
                                                    witajcie,ja przed ostania sie witam
                                                    no tak ,cieplutko mamy,
                                                    jak Kallisto swierdzila,ze lata tego roku nie bylo,
                                                    sierpien juz chlodniejszy a nawet wczoraj wychodzac na balkon raniutko o 5:00 godz,poczulam sierpniowy zapach...

Mario,
                                                    tu tez w starych budynkach wentylacje sa zle,
                                                    ja czuje jak rankiem niektorzy gotuja jasminowy ryz czy smaza jajecznice na bekonie...

Lusia ochlodzila co nieco pokoje mopem pociagajac po podlogach,
                                                    tez powinnam to zrobic,
                                                    ale zjadlam podwieczorek i zrobilam sie senna,podobnie,jak Kallisto,
                                                    wydaje mi sie ,ze to insulinoopornosc..
                                                    ma dobrze z obiadkami,maz upichci,
                                                    wiecej czasu ma na zrelaksowanie sie po pracy,

ciekawe,jak Wedrowiec w upaly sobie radzi,?

miejcie sobie mile popoludnie,
                                                    dla Jagusi -dzieki za zyczenia i kwiatuszek,

chortencja z miasta
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 24.07.25, 21:03
                                                    Ot i zleciał czwartek.

Dzisiaj dużo się działo, w ciągu dnia zadzwonił tatuś z prośbą żebym przyjechała. Mama ma urojenia i była awantura…… boję się do czego może być zdolna????? Przeraża mnie to już bardzo…..

Zmykam do łóżka, dobrej nocki.

Pa, Kendo piękna Hortensja, bardzo je lubię. Są bardzo efektowne z wielkimi kwiatostanami.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 25.07.25, 09:27
                                                    Witam w nowy dzionek a ostatni lipcowy. U mnie rano bylo mokro cos popadało teraz rozkreca sie na upał.
                                                    Jak bedzie bardzo to moje plany wyjsciowe sie zmienią. A tak to napiszę ze prawie wszystkie letnie szmatki wisza w tym roku w szafie bez sladu noszenia. Bo albo za giorąco i nie wychodze albo leje i tez nie ubieram. Czy sierpien da nam namiastke dobrej pogody? Oby.....
                                                    Musze wypic kawe bo z tym niskim cisnieniem to jestem detka.
                                                    Dobrego dnia .
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 25.07.25, 09:39
                                                    Hej !!!!
                                                    Dokladie maria88, moje szmatki tez tylko niektore co ubralam jeden
                                                    raz i po praniu wisza do prasowania, b.duzo wilgoci w powietrzu, reszte czeka na odpowiednia pogode.

Kallisto, wspolczuje stresu i chyba mama musi miec odpowiednia medycyne
                                                    i regularnie ja zazywac, aby nie dochodzilo do takich momentow.

Na dzisiaj zapowiedziane opady, od poniedzialku zapowiadane i kropli
                                                    deszczu nie spadlo w moim miescie.

Zycze Nam odpowiedniej pogody, zadawalajacego sampoczucia.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 25.07.25, 10:44
                                                    I ja witam smile
                                                    Nie jest tak źle z pogodą jak dla mnie,bo paru dniach pochmurnych znowu
                                                    ciepełko.Ostatnio nawet w nocy,16,17st. teraz 21 i jest akuratnie.
                                                    Mają przyjść jeszcze bardzo gorące dni.
                                                    Rano córka z ojcem już byli na badaniach.Jak się obudziłam nikogo nie było.

Kalisto zobacz jakie leki mama bierze,bo niektóre z nich dają objawy urojenia.
                                                    Ja już jestem z nimi obeznana.Czy przy normalnej rozmowie ma jakieś
                                                    niepokojące objawy?
                                                    Ja też już wypiłam małą kawę,którą mi zrobiła córka.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 25.07.25, 11:37
                                                    I dzień już się zaczął.
                                                    Mario, ostatni lipcowy? Dzisiaj dopiero 25 smile

Jaguś jest różnie ze skrajności w skrajność. Leki przyjmuje, zaraz zobaczę w ulotce czy te powodują takie stany.

Słonko za oknem, robi się przyjemnie. U mnie zastój z obowiązkami, na razie nie ma akcji, z nudów można osiwieć. Taki czas powinno spędzać się w domowych pieleszach.

Napisze Wam o sztucznej inteligencji, która wchodzi z brudnymi butami aczkolwiek czasami widać jej dobre cechy. Mam aplikację chatGPT. Wrzucam do niego zadanie do zrobienia lub pytam o coś co mnie ciekawi interesuje. Wrzuciłam prośbę o napisanie zmyślonej bajki podając trzy różne zwierzęta, żółwia, słonia i mrówkę. Zobaczcie jak ładnie ułożył:
                                                    „Żółw, Koń i Mrówka”

W pewnym spokojnym lesie, niedaleko szumiącego strumyka, mieszkał sobie żółw o imieniu Teodor. Był powolny, ale bardzo mądry. Codziennie chodził tą samą ścieżką, z namysłem stawiając krok za krokiem. W tym samym lesie żył też koń – Apollo, szybki, silny i pełen energii. Był dumny ze swojej szybkości i często popisywał się galopem między drzewami. A pod liściem, prawie niezauważona, mieszkała mrówka Lusia – pracowita, malutka, ale bardzo sprytna.

Pewnego dnia trójka przyjaciół spotkała się przy wielkim dębie. Teodor westchnął:
                                                    – Ach, chciałbym kiedyś zrobić coś wielkiego… Ale wszystko robię tak wolno.

Apollo zarżał z uśmiechem:
                                                    – Ja zrobię wszystko za ciebie! Wystarczy, że mi powiesz, a już tam jestem!

Lusia wspięła się na żółwia i powiedziała:
                                                    – Może byśmy razem zrobili coś naprawdę wyjątkowego?

I tak wpadli na pomysł – wspólnie pomogą budować most nad strumieniem, który zawsze utrudniał przejście mniejszym zwierzętom. Żółw Teodor nosił ciężkie kamienie na grzbiecie, koń Apollo przynosił długie gałęzie i wciągał je do miejsca budowy, a mrówka Lusia nadzorowała całość – mówiła, gdzie co położyć, i składała wszystko w całość z niesamowitą precyzją.

Choć każdy był zupełnie inny, razem zbudowali most, który był nie tylko mocny, ale i piękny.

Gdy był gotowy, przyszły wszystkie zwierzęta z lasu. Jeż, sarenka, borsuk – wszyscy dziękowali i podziwiali dzieło. A trójka przyjaciół zrozumiała coś ważnego:

Nie liczy się to, jak duży, szybki czy silny jesteś. Liczy się to, jak potrafisz współpracować.

Na koniec zapytał: Chcesz, żebym przerobił tę historię na wiersz albo bajkę do czytania przed snem?

Można wrzucić na głośnik, wtedy jest głos.
                                                    To oczywiście przykład, ciekawiło mnie co wymyśli z tymi trzema zwierzętami. Wrzucę pomysł na kryminał, ciekawe co wymyśli? smile
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 25.07.25, 13:37
                                                    Ja zadałam takie zadanie ,ma być młoda kobieta siedząca w ogrodzie i 2 koty,
                                                    a kolory miały jakie chciałam.Proste,ale byłam ciekawa.Al często podpowiada w zapytaniach na Google.
                                                    Takich czasów dożyliśmy surprised
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 25.07.25, 15:19
                                                    Tak to wszystko jest niesamowite.Dobrze jak nie szkodzi i podchodzimy to tego z przymrózeniem
                                                    oka. Zalezy do czego jest wykorzystywany i przez kogo.

U mnie pochmurnie, pokropilo i zastanawia sie pogoda sama co dalej i ja też. Nie próznowałam.Byłam na ryneczku kupiłam 2kg ogórków .Juz sa w słoiczkach ,Beda na zimę
                                                    chyba, że rozdam wczesniej.
                                                    Zaraz zrobie krótki relaks dla nóg i cos poczytam.

KALISTO czy to sa napady gniewu czy szukania czegoś, jakie to sa objawy. moze to tylko zmiany nastroju spowodowane reakcją że jest chora czy zmeczona.Starsi ludzie niestety w wiekszosci tak
                                                    maja że lubia byc doceniani, pochwaleni i zeby ktos dbal o ich zdrowie.Ja pracowałam zawodowo i sama mają tez inne rodzinne obowiazki opiekowałam sie poczatkowo dwojgiem a potem jednym rodzicem. Zostawiłam swoje mieszkanie i przeniosłam sie do nich bo tego wymagała sytuacja.Wiek Twoich rodziców jest mozna powiedziec juz zaawansowany i sa zdani tylko na siebie. Moze częsciej tam wpadaj , moze wtedy mama będzie spokojniej reagowała na swoje niedogodnosci. Ma tylko Ciebie i jak to matka moze chce częstszego kontaktu z dzieckiem .
                                                    Zycze spokojnego popołudnia.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 25.07.25, 18:08
                                                    Mario bywam u nich 1-2 razy w tygodniu a codziennie dzwonię.
                                                    Dzisiaj w końcu od rodzinnego dostałam skierowanie do neurologa , specjalistycznej poradni. Mamy zrobić badania z krwi i na sierpień zostaniemy zapisane na badania pod kątem Alzheimera, bo to niestety tak wygląda.
                                                    Mamę też ciąż ktoś okrada, wynosi z domu albo podrzuca rzeczy których ona nie chce a sama je kupuję bo to wiem. Będziemy wymieniać zamki w drzwiach dla jej spokoju aczkolwiek nie wierzę że będzie lepiej.
                                                    Ta konkretna poradnia diagnostykę zaczyna od trzech wizyt pidcroznym kątem. W końcu może dadzą jej jakieś konkretne leczenie a nie pół środkami na psychikę.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 25.07.25, 19:58
                                                    KALISTO to nie jest pocieszajace, wiem jak to wyglada.Jezeli nie czeste to da sie znieść. Tak to jest.
                                                    Chyba to nie Alzheimer raczej podloze psychiczne.Moze kup mamie leki ziolowe wyciszajace. Niech pije melisę lub inne tego typu.
                                                    Zycze spokojnej nocki.
                                                    Cały dzionek zanosilo sie na padanie i nie padalo
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 25.07.25, 20:19
                                                    KALISTO przypomniałam sobie. Spróbuj kupić mamie ten lekwww.e-zikoapteka.pl/vita-buerlecithin-lek-na-poprawe-pamieci-i-koncentracji-1000-ml.html. Ja go kupuję od czasu do czasu.
                                                    Ostatnio tez mam i popijam ale tylko 1 łyzke dz. bo wiecej nie potrzebuję.Kupowałam tez mojej mamie ale był wowczas tylko w PEWeksie. Bardzo wzmacnia system nerwowy i poprawia pamięc bo m.in. jest tam lecytyna sojowa. Poczytaj opinie wszystkie sa super. Cena litrowej butelki ca 50zł w zaleznosci od apteki.W smaku tez jest bardzo dobry wiec mama chetnie bedzie piła.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 25.07.25, 20:27
                                                    www.aptekawawa.pl/vita-buerlecithin-1000ml-p10723 wklejam raz jeszcze linka.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 26.07.25, 08:51
                                                    witajcie weekendowo VIstulanki,
                                                    tak,wczoraj bylam nie obecna,
                                                    z kolezanka bylysmy w Ystad i zmeczona wrocilam do domu,
                                                    PRZEPRASZAM

dzis juz odpoczeta i z nowymi zalozeniami dnia,

zachmurzenie dzis sie zapowiada,chyba slonca nie bedzie?

a wczoraj odpowiednia pogoda byla na walesanie sie po uliczkach Ystad

wrcajac do domu bussem,deszcz miejscami ulewny byl
                                                    a przybywszy do swego miasta juz bylo po ulewie,

zycze milego spedzania chwilek weekendowych,

wspolczuje Kallisto klopotow rodzinnych,
                                                    ale miewam,ze lekarze zaradza temu przypadkowi,
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 26.07.25, 09:42
                                                    Melduje sie zletnia pogoda ale wstawanie ostatnio jest trudne.Jakies lenistwo ogarnia i kosci
                                                    dokuczają, mam nadzieje że to zwiazane z ta pogoda bo stale deszcz wisi w powietrzu lub burze.
                                                    Jest juz parno i +20 ma byc +27.
                                                    Narazie krece sie bez planów.
                                                    Udanej soboty zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 26.07.25, 10:03
                                                    Co byśmy pisały gdyby nie pogoda? tongue_out
                                                    Na razie mamy bardzo ładnie i słonecznie ,od rana 22st.a ma być 28.
                                                    Kalisto,to nie musi być jeszcze Alzheimer,ale niestety stan może się pogarszać.
                                                    Są takie medykamenty które pomagają w starszym wieku.
                                                    Kendo masz jeszcze siłę wałęsać się po uliczkach?
                                                    Maria kręci się bez planu,to może i coś wykręci,ja nawet się nie kręcę,
                                                    ale pora by wypróbować swoją dyspozycję.

• lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 26.07.25, 12:31
                                                    Hej !!!!
                                                    Ja juz od rana wyprobowalam swoja sile witalna, troche ogarnelam
                                                    w pokojach, przygotowalam do obiadu, moze sie wybiore na rower,
                                                    slonce zdecydowalao sie pokazac zza chmur i od razu tem,21..C.

Kallisto ciekawe opowiadanie "nteligencja ulozyla", pewnie niektore
                                                    sprytniejsze dzieciaki beda ja wykorzystywaly w szkolach.
                                                    Miejmy nadzieje ze lekarz zareaguje skierowaniami na odpowiednie
                                                    badania i zaoordynuje medycyne.

Zycze Nam spokojnej soboty.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 26.07.25, 17:26
                                                    LUSIU a z czego masz podłogi w mieszkaniu?
                                                    Ja dzisiaj troche pokucharzyłam ugotowałam zupe pomidorowa na korpusie z kurczaka
                                                    z kluskami bo za ryżem nie przepadam.Zupka na dzisiaj i jutro, i upiekłam jabłecznik w prodizu
                                                    nie mylic z szarlotką. Miałam tegoroczne ładne jabłka ale były dla mnie za kwasne na surowo
                                                    więc zrobiłam ciasto. Juz próbowałam i jest okey. Potem wybrałam sie do pobliskich marketow
                                                    ale nic mnie tam nie zachwyciło.Sporo przeceny bo nie ma lata i boja sie,że nie sprzedadzą.
                                                    Odwiedziłam Biedronke kupiłam moj ulubiony chlebek,bułeczki i reczniki papierowe.
                                                    Więcej nic nie bylo mi potrzebne to wróciłam.Po drodze już kropiło ale gdy doszłam to juz nie.
                                                    Teraz czuję juz wielkie zmeczenie i zmykam posiedziec z nózkami w górze.
                                                    Zdrówka na wieczór i nockę dla wszystkich.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 27.07.25, 09:10
                                                    A ile mozna spać? Witam .Juz niedziela wprawdzie deszczowa i pochmurna ale cieplo +20.
                                                    Juz po sniadanku, lekach i niedługo kawusia.

Trzymajcie sie w zdrowiu.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 27.07.25, 10:47
                                                    Witaj Mario i nieobecni jeszcze smile
                                                    Od rana mam 23st. ale słonka na razie nie ma.
                                                    Już po śniadaniu i małej kawce od córki.Jest takie przysłowie "życie jak w Madrycie" big_grin
                                                    Dopadło mnie przeziębienie,bo ciągle spocona i chrypa na całego,wysokich
                                                    tonów nie da się wydobyć.
                                                    Dziś będę miała wyżerkę,udka kacze na obiad ,a drugie śniadanie jajecznica z kurkami.
                                                    Miłej niedzieli życzę smile
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 27.07.25, 12:18
                                                    witam niedzielnie z podejzanym deszczykiem,
                                                    ktory straszy,jest duszno

Jagus,nie walesam sie,
                                                    odwiedzam dawne mijsca w ktorych bylam w zolwim tepie,bo Ania nie moze szybciej i chyba na nastepny rok nie bede jej towarzyszyla..

Kallisto ,trzymam kciuki,ze to po prosu moze zatrucie jakimis tabletkami co za duzo przez pomylke mama wziela,

obiad tez juz zjadlam
                                                    i relaksuje sie z laptopem a obudzilam sie o piatej godz.

zycze Nam milej niedzieli.

ladnie wygladaja juz w pelni przekwitniete "rzepy"osty rosnace na kanalem kolo Lusi
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 27.07.25, 12:21
                                                    Hej !!!
                                                    Jaga faktycznie czujesz sie jak w Madrycie, tylko zeby jeszcze
                                                    zdrowko dopisuwalo jak conajmniej u cztetdziestolatki????

maria88 podlogi mam w kazdym pokoju z jakis paneli, lekkie do odkurzania
                                                    i mopem pieszczenia.

Obudzilam sie o godz,4, stwierdzilam ze to zbyt wczesnie zeby
                                                    zaczynac niedziele, odwrocilam glowe w druga strone i wstalam
                                                    o god,8,30, nim przygotowalam sobie sniadanie, zrobilam na czczo
                                                    runde wokol kwartery, to godziny umykaja, ale juz mam obiadek -
                                                    sie rozmraza, i niedzielna bedzie raczej nudna.

Moze jeszcze zdaze pozagladac na necie tu i tam bo wielka granatowa
                                                    chmura wisi nad miastem i gdzies z oddali slychac chyba burze,temp.22...C

Zycze nam odpowiedniego relaksu do pogody w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 27.07.25, 12:33
                                                    LUsia,
                                                    z tej chmury u mnie pare kropli na balkonowe okna spadlo i po "ulewie"

zawsze mozesz do mnie wpasc,jak -obiecalas,ze bedziesz mnie oblegiwac-
                                                    zrobilam preliminacyjnie przemeblowanie,
                                                    w pokoiku,gdzie ma byc TV,
                                                    ale cos mi nie pasuje,
                                                    kanapa za duza..
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 27.07.25, 17:43
                                                    JAGO moze napiłas sie czegos zimnego klub zjadłas. Płucz gardlo woda z solą, dobrze tez płukac Amolem.Kilka kropli Amolu na 1/2 szklanki ciepłej wody. Do ssania sa dobre tabletki Amolowe lub Tymianek z Podbiałem. Jak masz temperature to bierz cos p.grypowego np.
                                                    Occilococinum jak masz bo moze byc cos wirusowego.
                                                    Teraz pod wieczór zmierz tempertaturę.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 27.07.25, 18:24
                                                    Mario temperatury nie mam,gardło mnie nie boli,tylko chrypa i mówię grubym głosem.Mam w kieliszku syrop pini i przełykam powoli żeby dobrze nawilżyć gardło 2 razy w ciągu dnia.Czasem mi się piśnie big_grin Jeszcze sobie wezmę cukierka tantum verde,
                                                    Mimo że leżę w nocy odkryta,to i tak się pocę.Pewnie chłodniejszy powiew zrobił swoje. Dziękuję Mario za podpowiedź smile nie czuję się chora.
                                                    Dziś u mnie nie padało choć zapowiadali i jest 21st.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 27.07.25, 18:32
                                                    To jest chyba tylko problem z krtanią a sprawa pocenia to moim zdaniem inna przyczyna.Kiedys o tym czytałam ale nie pamietam.Moze byc po lekach ktore bierzesz.Chyba dostałaś jakies nowe.
                                                    U mnie cały dzionek zachmurzony i parny.Teraz +22 bez wiatru .Cos tylko pokropilo.Dostałam allert na burze w nocy. Widziałam na mapie że u Ciebie jeszcze ma byc gorsza.
                                                    Więc zycze spokojnej nocki.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 27.07.25, 18:58
                                                    witajcie wczesnym wieczorkiem Vistulaneczki,

oj chrypa u Jagusi,
                                                    moze to wirusowe,kiedys tez ta przypadlosc mialam,ale od kaszlu spowodowana,
                                                    dostalam syrop "narkotyczny" co pancio pozniej zazywal wedle potrzeby bo ja bylam calkowicie poza swiatem po nim...

tu tez popadalo solidnie,
                                                    akurat Lusia przybyla i wdepnelysmy do sklepu po slodkosci i wtedy zaczelo lac,
                                                    odczekalysmy chwilke ,parasole mialysmy ale nic by nie daly przy takiej mocnej ulewie...
                                                    ochlodzilo sie mocno...

miejcie sobie ciekawy wieczor

dziekuje Jagusia za obrazeczek ze slodka dziewczynka i zyczniemia..
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 28.07.25, 09:42
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Nie mam co robić to piszę big_grin
                                                    Pogodę trzeba przeczekać,bo pada i wieje 19st.
                                                    Nie czuję się chora,poza swoimi chorobami i mówię barytonem wink
                                                    Dziś córka urzęduje,ugotowała zupkę warzywną wcześniej,bo w południe wiezie ojca do lekarza.
                                                    Przedwczoraj była córka z Mikołajem i psem.Wnuczek dostał od dziadka przyrząd do łowienia rybek to sprawdzał swoje umiejętności,a Aleks pilnował smile
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 28.07.25, 09:59
                                                    Witaj JAGO a u mnie piekne sloneczko i cieplutko az chce sie ruszyc z domku.Niestety ranek zabiera mi sporo czasu z przygotowaniem i jak bedę godtowa to moze padać. Narazie jestem po
                                                    sniadaniu.
                                                    Zyczę sloneczka jak najszybciej.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 28.07.25, 11:44
                                                    witajcie Jagusia/Maria
                                                    i nieobecne Vistulanki Wedrowiec/Lusia,

no tradycja rodzinna"dziadkowa" zaczyna byc wprowadzana w czyn,
                                                    dobrze ,ze Mikolaj chetny do uczenia sie,
                                                    taka czynnosc wycisza,pozwala na lepsze bycie w swiecie,

pogodowo mamy cieplutko
                                                    z wiaterkiem,
                                                    poranek byl iscie chlodny.

miejmy udany dzien
                                                    Jagusia dzieki za obrazek i Alexa z Mikolajem,
                                                    rosnie Wam wspanialy wnuk.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 28.07.25, 13:34
                                                    KENDO wkleiła chyba to dziurawiec,bardzo zdrowe ziele.
                                                    Zebrałam sie szybko bo musiałam i zaliczyłam wizyte w spni. Po drodze ryneczek.
                                                    Mnóstwo owoców juz ceny leca w dół bo wszystko naraz dojrzewa a do tego dowożą owoce zza granicy. Dzieaj kupiłam brzoskwinie po4.50zł,pamidory malinowe w tej samej cenie,peczek rodkiewki za 1.50 i peczek szczypiorku za 1.50..Juz jestem po szybkim obiadku bo tylko odgrzałam i chyba będe naprawiac ciuszki tj.skracać, poszerzać.Tez pare rzeczy zebralo sie do
                                                    prania ale to zalezy od dalszej pogody. Na razie jest okey z tym zę pogoda nie jest pewna.
                                                    Dobrego popołudnia zyczę.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 28.07.25, 15:43
                                                    Doczłapałam i ja, dzień dobry.

Mario skąd u Ciebie tak niskie ceny???? U nas pomidory od 6 w górę, najczęściej po 8-9 zł. Aż zazdrosccsciska😱

U mnie nic nadzwyczajnego się nie dzieje, na 17:00 idę na manicure. W tej chwili jest tam moja córka.

Pogoda średnia, słońce swieci ale nieco wieje.

Miłego popołudnia 🌹
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 28.07.25, 20:33
                                                    Mario,to nie dziurawiec,tylko ta roslinka
                                                    luontoportti.com/sv/t/163/renfana

opis:
                                                    Kwiat

Kwiatostan koszyczkowy o promienistej symetrii, szerokości ok. 1 cm, osłonięty podsadką i złożony z licznych kwiatów tarczkowatych. Korona cebulowata, żółta, 5-płatkowa. Wyściółka przekształcona w błoniasty pierścień. Słupek zbudowany ze zrośniętych owocolistków, 2-płatkowy z igłą i dwoma znamionami. Pięć pręcików. Pręciki zrośnięte w rurkę wokół igły.
                                                    Liście

Bezogonkowe lub krótkoogonkowe. Blaszki liściowe głębokie, niekiedy podwójnie klapowane; klapki wąskoeliptyczne, zaostrzone i ząbkowane. Słabo owłosione, gruczołowato usiane. Liście rozproszone.
                                                    Owoce

Orzech z wieloma grzbietami. Na szczycie koronowaty, błoniasty brzeg (przekształcona wyściółka).

jak bede na marszu zrobie zdjecie dziurawcowi,
                                                    widzialam na lakach,
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 28.07.25, 20:43
                                                    witajcie wieczornie,
                                                    cieplutko mielismy caly dzien,choc wieczorem troszke chlodniej zaczelo powiewac...

zaraz wlacze TV by zawiesic swe slepia na jakims filmie
                                                    spokojnego i ciekwaego wieczoru zycze
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 29.07.25, 11:02
                                                    Dzień dobry dziewczyny.
                                                    Dzień pochmurny i dosyć chłodny,tylko 16st. ale nie pada.
                                                    Kendo swoim dziurawcem przeniosła mnie w krainę wspomnień;
                                                    Moja ciocia trzymała dziurawiec w szafie w mało używanym pokoju.
                                                    Jak się otworzyło szafę mocno pachniało.Wciągałam nosem ten zapach.
                                                    Na łąkach było tego dużo.

Dziurawiec (Hypericum L.) – rodzaj roślin z rodziny dziurawcowatych. Obejmuje co najmniej 507 gatunków. Rośliny te występują przeważnie w klimacie umiarkowanym ...
                                                    Na co dobry jest dziurawiec?

Dziurawiec, znany również jako ziele świętojańskie, jest rośliną o wszechstronnym działaniu leczniczym. Głównie stosowany jest jako naturalny środek wspomagający leczenie łagodnej i umiarkowanej depresji, poprawiający nastrój i redukujący stany lękowe. Dodatkowo, dziurawiec ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, co znajduje zastosowanie w leczeniu ran, oparzeń, a nawet niektórych schorzeń skórnych. Pomaga również w łagodzeniu dolegliwości trawiennych, takich jak bóle brzucha, nieżyt żołądka czy problemy z jelitami, dzięki swoim właściwościom rozkurczowym i żółciopędnym,

Drugie zdjęcie to wrotycz.
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 29.07.25, 11:43
                                                    Hej !!!
                                                    Jaga jak zwykle ...nasza encyklopedia., potrafi wyszukac i pokazac
                                                    na obrazkach - dziekuje.

Dzisiaj mam dzien organizacyjny, mnostwo prac roznych lacznie
                                                    z zakupami i chyba gotowaniem rowniez, bo zupy dla wnuczki sie pokonczyly.

Wczoraj bylam .. zajechana... jak to sie mowi; od rana musialam do banku,
                                                    pozniej przywiezli wnuczke, pozniej przyjechali wszyscy podokonczac robotki
                                                    ktore nie byly dokonczone, siatke na komary zalozyli-magnetyczna na drzwi
                                                    balkonowe, i ziec zamontowal wymieniona zaluzje na okno.

Pojechali a ja po tym calym zawirowaniu poszlam do kawiarenki,
                                                    jak wrocilam to juz bylam calkiem pozbawiona jakiejkolwiek checi do
                                                    otwierania kompa i cokolwiek robienia, zjadlam tylko kolacje.

Mam nadzieje, ze dzisiaj inne czynnosci tak mnie nie nastroja?.
                                                    Zycze Nam udanego wtorku z odpowiednia dla kazdego pogoda,
                                                    u mnie slonecnie 20...C i jak zwykle wietrznie z troche chlodnym wiatrem.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 29.07.25, 11:44
                                                    dziekuje Jagusia za dziurawiec,
                                                    w domu tez sp.Mama nas raczyla nim,jak narzekalysmy na bole brzucha,
                                                    witajcie Vistulanki,
                                                    strasznie dzis wieje/+22 C//slonecznie,
                                                    jeszcze nie bylam na marszu,
                                                    ale zaraz sie wybiore,
                                                    sklep zalatwilam,kalafiora jeszcze nie wystawili a mam byc tani,to zakupie,

miejcie sobie udany dzionek.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 29.07.25, 13:25
                                                    No to pieknie zięc LUSI sie spisał.Będzie miała wygodę.Ja czytam to wiatrzysko panuje wszędzie i
                                                    nie ma zamiaru uspokoic sie. Na normalne lato nie mamy juz co liczyc bo lipiec sie konczy.
                                                    Ja juz zaliczyłam dzisiaj przychodnie bo potrzebne mi były recepty i przy okazji dostałam skierowanie na kontrolne badanie krwi. Jestem trochę wkurzona bo nie dostałam badania na
                                                    cholesterol i muszę pójśc ponownie .Przed chwila dzwonili kominiarze i umówiona jestm z nimi na
                                                    jakies przekuwanie komina, więc dzionek stracony dla swoich planów.
                                                    Obiadek był szybki odgrzane kluseczki z sosem i klopsikiem +sałata a teraz uprzatniecie dopiero
                                                    porannego bałaganu bo spiesząc sie pozostawiłam.
                                                    Zyczę dobrego popoludnia.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 29.07.25, 14:06
                                                    witam zajete Vistulanki,
                                                    tak nieraz plany nam sie skladaja,
                                                    ale dobrze ,ze po czesci zrealizowane ,
                                                    kucharzenie tylko u Lusi
                                                    u Mari czekanie na jakies kucie komina,
                                                    Jagusia pod czula obserwacja Corki,
                                                    dobrze miec corki,zawsze to inaczej mysla o opiece rodzicow,

spelnionych planow zycze,
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 29.07.25, 15:01
                                                    A co slychac i wedrowca2,
                                                    trzymaj sie kochana,
                                                    zycie jest tylko zyciem.
                                                    Czesto myslami jestem z Toba, dajesz sobie
                                                    jakos rade.
                                                    wedrowiec2, posylam Ci moc fluidow do
                                                    przezwyciezenia przeciwnosci,
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 29.07.25, 17:39
                                                    Dzień dobry Kobitki.

Mario, na lato już nie ale na jesień liczyć można na pewno smile Żarty żartami, tragedia w tym roku, na palcach można policzyć ciepłe dni.

Zarejestrowałam mamę do poradni neurologicznej. Podczas jednej wizyty będą dwa spotkania, test i spotkanie z pielęgniarką. Na początku września już wizyta u neurologa i kierowanie pod konkretne badania. Cieszę się, że udało mi się załatwić i o dziwo można powiedzieć bez długiego czekania. Musimy zgromadzić wszystkie potrzebne dotąd dokumenty medycznie łącznie z diagnostyką krwi pod różnym kątem. Jeśli nie będzie czegoś świeżego to musimy dorobić w sensie w laboratorium.

Za dwa dni koniec lipca, a mnie co raz mnie miesięcy do końca pracy. Tylko trzy miesiące z haczykiem, no może 3,5 z haczykiem ale to już nie pięć ani nie cztery big_grin

Dziurawiec i inne łąkowe ziela bardzo mnie rozczulają, kojarzą mi się z brzękiem owadów, ciszą i łagodnością.....

Dołączam do dobrych fluidów Lusi w stronę Wędrówki. Zycie.....
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 29.07.25, 22:07
                                                    To nie jest tak żle jak mama da sobą pokierować do badań, bo ze mną to nie poszłoby tak łatwo.
                                                    Przespanej nocki zyczę.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 30.07.25, 10:16
                                                    witajcie w przeodstami dzionek lipcowy
                                                    sloneczko jest/+18 C/powiewa jak zwykle/
                                                    deszcz rykoszetem od strony dunskiej minie moje miasto.

specyjalnych planow jakos niemam
                                                    ale co sie zrobi wdomu

trzymajmy sie w zdrowi,
                                                    swietnie Kallisto,ze szybko bedzie diagnostyka postawiona i zastosuja odpowiednie leki dla mamy

dziurawiec w gaszczu innego zielska.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 30.07.25, 12:54
                                                    Witaj KENDO myślałam ze będe witac sie ostatnia a tu cisza. Moi kominiarze poszli.
                                                    Zostawili bałagan i brzydka plamę na ścianie.Cos będe musiała z nia zrobic ale to na wolny czas.
                                                    Naarzie muszę odpocząć po sprzataniu i zmykam szykować jedzonko. Noga zaczęłami tez dokuczać .
                                                    Slonecznego, dobrego dnia zyczę.
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 30.07.25, 13:23
                                                    Przybiegam zostawić kilka słów na powitanie.

Każda z nas zapracowana, mnie już szczerze mówiąc nudzi się w pracy. Był czas ostrej orki, nadszedł czas nudy. Wakacje, mniej się dzieje, mniej spraw do załatwiania. Terminy zbierania sprawozdań przed nami.
                                                    Dzisiaj po raz kolejny trenowałyśmy prace w nowym systemie, cudny, praktyczny, przejrzysty ale ja na nim długo już nie popracuję. Czas powoli zapominać o niektórych.

Mario, sama będziesz odnawiać ścianę po kominiarzach?
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 30.07.25, 15:00
                                                    Hej !!!!
                                                    Od rana sie krzatalam, ugotowalam zupe dla wnuczki,
                                                    teraz sie juz pasteryzuje, bedzie na cztery odwiedziny.

Nie jest goraco 21....C jeszcze musze sie przygotowac do kawiarenki,
                                                    Wczoraj ze strychu znioslam troche ubran, ktorych juz nie bede przerabiala
                                                    i dopasowywala, bo to sie nie oplaca z czasem i kombinowanie, zaniose
                                                    dla potrzebujacych do kawiarenki, a oni juz maja wszystkiego pod dostatkiem,
                                                    wysylaja rzeczy do Ukrainy.
                                                    Lepiej kupic nowe, czego na razie nie potrzebuje dokupowac.

Miasto przygotowuje sie na dni swieta miasta, instaluja rozne punkty
                                                    gdzie beda serwowac dania, karuzele i inne atrakcje dla dzieci, bedzie
                                                    sie dzialo, od piatku do niedzieli do poznych godzin nocnych, na
                                                    Duzym i Malym Rynku.
                                                    Zmielili tez kursy 2 autobusow, ktore przejezdzaja teraz moja ulica,
                                                    inne odglosy i powietrze rowniez ma inny zapach.

Zycze Nam milej srody, bez nieprzewidzianych niemilych niespodzianek.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 30.07.25, 16:06
                                                    Dzień dobry Wszystkim smile
                                                    Dzień całkiem ładny,słoneczny ,chociaż tylko 19st. Od rana zajęłam się obiadem,
                                                    bo syn się zapowiedział.
                                                    Kalisto bardzo dobrze zrobiłaś zapisując mamę do właściwego lekarza.
                                                    Czekając dłużej,mogłoby być trudniej.
                                                    Dzień się kończy dziś szybko dla mnie.
                                                    Były pszczółki,a dziś przyleciał trzmiel,wczoraj też był.
                                                    Miłego popołudnia smile
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 30.07.25, 17:47
                                                    usch,wszystko mi zniklo,
                                                    bylam nie zalogowana,robiac wpis,
                                                    skopiowalam go i zalogowalam sie
                                                    wpis sie nie wkleil,
                                                    wiec w skrocie napisze,
                                                    ze sadze ciezko oczysci,jest tlusta,

Jagusine kwiatki wabia insekty na nektar,

Kallisto,ma luzik prackowy,

Lusia robi czystke na strychu w kartonach,bedzie przejzyscie

ciekawego wieczoru nam zycze,
                                                    dziwnie mi sie pisze "wieczoru"jak za oknem slonce w pelni..
                                                  • kallisto Re: ** L * I * P * I * E * C * 31.07.25, 12:09
                                                    Witam Was zajączkiem, nieco zaspanym , podobnie jak ja gdy rano musze wyjść z łóżka 😂
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 31.07.25, 12:55
                                                    Hej !!!
                                                    Faktycznie zajaczek zaspany i Kallisto, ale sama mysl o pracy,
                                                    pewnie szybko zaspanie mija by rozpoczac dzien praca- zycze milej pracy.

U Jagi pszczolki i trzmiele nawet przez siatke znajduja droge do
                                                    nektaru.

O sadzy slyszalam i sama wypraktykowalam, zmywa sie dobrze zimna woda

Dzien mam wolny, zajme sie obszyciem-naprawieniem lamowki koca,
                                                    i odniose go jutro do kawiarenki, jeden pakunek mniej na strychu.

Zycze Nam ostatniego czwartku w lipcu aby byl udanym dniem.
                                                  • jaga_22 Re: ** L * I * P * I * E * C * 31.07.25, 13:14
                                                    Cześć dziewczyny smile
                                                    Jakoś nie chce mi się wstaćwink
                                                    Jak obiad mam,bo został gulasz wczorajszy, to nie ma po co?
                                                    za to będą ziemniaki,bo wczoraj była kasza.
                                                    Wypiłam zioła z pokrzywy i znowu muszę wstać wink
                                                  • lusia_janusia Re: ** L * I * P * I * E * C * 31.07.25, 13:16
                                                    Jaga dziekuje za slogan z obrazka.
                                                  • kendo Re: ** L * I * P * I * E * C * 31.07.25, 15:23
                                                    jestem i ja,
                                                    zaspalam dzis co nieco
                                                    i obowoazki domowo -dziecieciowe sie tez opuznily
                                                    ale juz w domowych pieleszach i zasluzony relaksik

poranki juz bardzo chlodne,

fajny zaspany zajac
                                                    i Jagusine motto z obrazka

miejmy udane popolunie

wiecej dziurawca,
                                                    podoba mi sie jak w takim gaszczu poplatanych traw rosnie,
                                                    jego zolte kwiatki zdradzaja go.
                                                  • maria88 Re: ** L * I * P * I * E * C * 31.07.25, 17:07
                                                    Witam zaliczyłam dzisiaj Lecklerk,Kaufland i Mrówke i nie dostałam tego co mi potrzebne a oczywiscie inne nieprzewidziane zakupy zostały zrobione.Szukałam zawieszkę na worek do smieci na drzwiczki szafki..Kiedys to kupiłam a teraz nie ma.
                                                    Po powrocie szybkie domowe jedzonko .Teraz chwilka odpoczynku i będe cos pitrasic na kilka dni bo za pasem wekend. W sobote u nas wesolo na starówce, wiec moze bym zobaczyła
                                                    co bedzie sie działo.Ma byc tez jarmark.Wszystko zalezy od pogody i od zdrówka.
                                                    Dobrego popoludnia zyczę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka