miss_hermeneutyki 16.01.06, 08:17 witam, czy ktoś z forumowiczów korzystał już z groty solnej na kabatach (ul. Kabacki Dukt 18)? jako astmatyk chcę wypróbować, ale wśród moich znajomych nikt jeszcze tam nie był. będę wdzięczna za info i opinie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: grota solna 16.01.06, 09:45 Byłam tam raz. Rekreacyjnie. Cen nie podam, bo byłam dawno. Bardzo mi się podobało. Przyjemny relaks. Polecam. Odpowiedz Link
biljana Re: grota solna 16.01.06, 09:56 sorry za glupie pytanie, ale czy mowa jest o jaskini gallos? I, hmmmm, na czym to wszystko polega?) bo ostatnio szukalam wlasnie jakiegos milego miejsca na relaks... dzieki za oswiecenie Odpowiedz Link
chiara76 Re: grota solna 16.01.06, 10:00 Tak, to chodzi o jaskinię. Usiłowałam wyszukać mój wątek na ten temat, ale najwyraźniej nie umiem współpracować z wyszukiwarką, a pisałam o grocie na pewno. Odpowiedz Link
biljana Re: grota solna 16.01.06, 10:03 zlosliwosc przedmiotow martwych) do mnie wyszukiwarka tez nie przemowila dowiem sie zatem na miejscu. Odpowiedz Link
miss_hermeneutyki Re: grota solna 16.01.06, 13:21 upss, faktycznie mogłam sprawdzić, czy nie było takiego wątku wczesniej. cena za 1 seans 18 zł, karnet na 10 wejść - 150 zł (1 osoba dorosła) dziś o 20:00 jest tzw. "seans ciszy", czyli bez dzieci. nawet jesli nie pomoże, to zaszkodzić nie powinno. choc czytałam, że 45 minut w grocie to odpowiednik 3 dni nad morzem. czyli powinno pomóc Odpowiedz Link
esimona Re: grota solna 16.01.06, 12:37 Korzystałam z groty solnej Galos na Kabatach w ubiegłym roku i bardzo sobie chwalę. Do groty wchodzi się w białych skarpetkach (mozna przynieść swoje lub kupić na miejscu) na podłogę pokrytą kryształkami soli. Ściany i sufit obłożone są blokami soli, z sufitu splywają "sople". Z wnętrza wydobywa się przyciemnione światło. Pod ścianami ustawione są ruchome leżaki(kilkanaście) ; można na nich siedzieć lub leżeć - zalecana jest pozycja pozioma. Zaczyna się seans. Drzwi zostają zamknięte, światła gasną, z głosników płynie delikatna muzyka: szum fal, śpiew ptaków. Powietrze jest chłodne, można przykryć się kocem. Po kilku chwilach wchodzi pan lub pani i proponuje herbatę: czerwoną lub zieloną. Herbata podawana jest w ciężkich ceramicznych kubeczkach, czerwona, jaką piłam, ma trochę dziwny smak. Jest cicho, chłodno, przyjemnie. Relaks. Po 45 minutach muzyka cichnie, zapala się światło. Opuszczamy grotę. Działanie lecznicze groty w moim przypadku było raczej odpoczynkiem i wyciszeniem, ponieważ byłam osobą towarzyszącą a nie chorą. Znajoma, cierpiąca na wielotygodniowy uporczywy kaszel twierdzi, że odczuła poprawę po odbyciu 10 seansów - jednak poprawa nastąpiła nie od razu a po pewnym czasie. Z relacji kilku innych osób wynika, że odczuły poprawa zdrowia. Myślę, że jeśli nie pomoże to z pewnością nie zaszkodzi - myślę, że warto spróbować, szczególnie w przypadku chorób dróg oddechowych. Ceny w ub. roku: 18 zł - normalny, 10 zł - ulgowy. Warto kupić karnet na 10 seansów w cenie odpowiednio: 150 lub 90 zł. Seanse rozpoczynają się o pełnych godzinach. Seans o godz. 15 odbywa się tylko z udziałem dorosłych, w innych mogą uczestniczyć dzieci. Polecam informacje o grotach Galos: www.galos.waw.pl oraz www.galoscoves.com Polecam grotę solną i życzę zdrowia. Odpowiedz Link
miss_hermeneutyki Re: grota solna 17.01.06, 10:09 byłam aż dziwne, że w takim miejscu (metro, skrzyzowanie, blokowiska) pseudo-jaskinia solna, z ciszą, spokojem i relaksem Odpowiedz Link
sasiadka1 <a href="http://www.galos.waw.pl/" target="_blank">www.galos.w 18.01.06, 23:11 tez bardzo polecam, ja stosuje jako metode wspierajaca w leczeniu dziecka alergicznego. Nie pogarsza w kazdym razie Odpowiedz Link
bugatti.atlantic Re: grota solna 19.01.06, 00:20 Ja też sie wybieram, nie licze że na moja astmę to wiele pomoże (astmatycy ursynowa łączcie sie), ale może trochę ulży... Czy przychodzi tam wiele osób? Wiele jest dzieci? W jakich godzinach najmniej? Dzięki! Odpowiedz Link