Dodaj do ulubionych

nieśmiałe pytanie

11.10.11, 21:46
Mam dylemat. Czy rozpatrywaliście kiedykolwiek w horoskopach swoich klientów, znajomych, przyjaciół itp. poczucie misji?
Chodzi mi o to czy jest w horoskopie jakiś czynnik ( np. nie wiem -12 dom, połozenie Wenus, Księzyca czy inne?) który świadczyłby o tym, ze dana osoba ma podświadome poczucie jakiejś misji np. pomoc słabszym jednostkom, pomoc ludziom pokrzywdzonym przez los, praca w zakladach zamkniętych ( szpitale, zakłady pomocy społecznej) wolnotariat.

Co może w horoskopie świadczyć o tym, że "przeznaczeniem" danej osoby jest własnie taki a nie inny los? Czy to jest w jakiś sposób zdeterminowane?
Oczywiście los to wybór ale chodzi mi o to czy dla jakiś aspektów natalnych taka a nie inna droga życia jest jakąś prawidłowością? Macie jakieś przykłady, ze ludzie o konkretnych aspektach natalnych wybierają ( albo nie wybrali ale np. powinni wybrać i mają poczucie straconego czasu) właśnie drogę zycia polegająca na pewnego rodzaju poświęceniu się dla innych? ( np. ASC w Strzelcu z Neptunem na nim i Księzycem w 12 domu, abo stellum w 12 domu, albo Wenus w Rybach albo......?).

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tamara401 Re: nieśmiałe pytanie 11.10.11, 22:36
      O celu czy misji osoby w horoskopie mówi przede wszystkim Słońce to ono określa ten czynnik który możemy nazwać powołaniem to jest ten element na który wszystko inne w horoskopie pracuje in plus lub in minus.Cała reszta może kierować właściciela horoskopu na właściwą drogę lub go z jej odwodzić,bywa oczywiście ,że ten cel jest w jakimś okresie życia nieświadomy, bywa że osoba "nie żyje" swoim Słońcem ale czy chce czy nie chce to ono ją prowadzi do ostatecznej realizacji swego przeznaczenia.Natomiast nie stawiałabym znaku równa między przeznaczeniem a losem.Przeznaczenie dla mnie to raczej "kierunek życia" zaś los to realizacja tego kierunku co nie wyklucza wolnej woli.Podana przez Ciebie skłonność do poświęcania się to tylko może być element osobowości danej osoby a ten może być pokazany w horoskopie na wiele sposobów i trzeba mieć świadomość tego że coś takiego jak zupełny altruizm nie istnieje. Z pewnością realizacja celu Słońca jest w jednych domach łatwiejsza a w innych trudna.Tak zwany element "losowy" szczególnie odciska się na położeniu Słońca w domach VIII, XI, XII.
    • lipenka Re: nieśmiałe pytanie 12.10.11, 09:04
      np. Słońce w Pannie w VIII domu ma takie altriustyczne - misyjne zacięcie jak Matka Teresa
      • jasmina.0 Re: nieśmiałe pytanie 12.10.11, 15:06
        Hmmm.
        Myślałam,że można to jakoś usystematyzować , że w horoskopach ludzi poswięcających się lub w sumie robiących coś szczególnego dla innych ( no niech to będzie nawet Matka Teresa, lub np. Janina Ochojska, śp.Marek Kotański itp mają jakiś wspólny element ktory wskazywałby na predyspozycje psychiczne w tym zakresie.
        Jeśli jednak to Słońce, to czym wytłumaczyć fakt, że dwoje młodych ludzio takim położeniu planety ego:
        1. Słońce w Rybach 3 dom, 4 d pusty, 8 pusty w 12-tym księzyc,Lilith i Uran na wierzchołku
        2. Słońce w Baranie 6 dom, 4 d pusty, w 8-mym ścisla kon. Chirona i Juno, 12-pusty

Oboje mają te same plany zyciowe, są uwrazliwieni na krzywde ludzka i widza swoje powołanie właśnie w podobnym typie działalności j.w.

Czy może tkwi to też w położeniu MC i jego aspektach.

napewno horoskop rozpatrujemy calościowo, mysle że wynika z niego pewne uwrażliwienie, empatia ( chociaz tez wplywy środowiska, domu rodzicielskiego) ale też szukam wspolnego elementu - stad to pytanie na forum.
        • romy_sznajder Re: nieśmiałe pytanie 12.10.11, 18:05
          > ( no niech to będzie
          > nawet Matka Teresa, lub np. Janina Ochojska, śp.Marek Kotański itp mają jakiś
          > wspólny element

Eeee.... kariera?
          smile
    • romy_sznajder Re: nieśmiałe pytanie 12.10.11, 18:04
      Poczucie misji ma wiele znaczen. Nie znam horoskopow zbyt wielu osob, ktoreby sie "poswiecaly dla innych" w sposob jaki media lubily przedstawiac np. Matke Terese (ktora byla raczej w swych ideach okrutna, nawiedzona i z niezlym parciem na kariere i popularnosc), a jesli juz to bez godziny.

O "poczuciu misji" jako o sposobie na realizacje zycia uczylam sie w kontekscie Plutona na MC, i to mi sie czesto zgadzalo (mam znajoma, socjalizujaca feministke, osobe publiczna, choc znana raczej w kregach feministycznych) z Plutonem centralnie na MC (misja), Neptunem na asc (dla dobra "slabszych") i Saturnem na desc (raczej publicznie zycie, niz prywatne).
      Pluton tak czasem dziala, ale Skorpion juz nie.

Inaczej ze znakiem Strzelca, misyjny bywa Strzelec, a Jowisz nie. Ale to taka ideowosc w rozumieniu nawracania innych i takiego ideowego nauczycielstwa. Z autentycznym oddaniem rzadko ma to cos wspolnego, chyba ze Strzelec zostaje lekarzem.

> dana osoba ma podś
      > wiadome poczucie jakiejś misji np. pomoc słabszym jednostkom, pomoc ludziom pok
      > rzywdzonym przez los, praca w zakladach zamkniętych ( szpitale, zakłady pomocy
      > społecznej) wolnotariat.

Dla mnie "pomoc" i "poczucie misji" to dwie rozne rzeczy.
      Jesli ktos pomaga konkretnym osobom, to rzadko sam to nazwie poczuciem misji. Raczej pomoca, wsparciem itd.
      Poczucie misji ma jednak wymiar nawracania, moze nawet ideologii.
      "Rozdawac siebie" lubia Ryby, ale to jeden z dwoch rybich lbówwink, bo czesto Ryby (Neptun) sa po prostu wspolczujace, chaotyczne, bezplanowe, a mimo to ladnie im sie uklada dla wlasnego dobra. Tyle wiem na pewno, ze Ryby i Neptunicy uwielbiaja sluchac o tym, jakie to sa altruistyczne, ale prawda bywa rozna.
      • jasmina.0 Re: nieśmiałe pytanie 12.10.11, 20:44
        romy_sznajder napisała:

w sposob jaki media lubily przedstawiac np. Matke Terese (ktora byla raczej w swych ideach okrutna, nawiedzona i z niezlym parciem na kariere i popularnosc), a jesli juz to bez godziny.
        -----------------
        Tak słyszalam o tym, ze nie była taka "świeta" ale jednak w swiadomości wielu ludzi zapisała sie jako osoba poświęcajaca się dla bliźnich.
        >
        > O "poczuciu misji" jako o sposobie na realizacje zycia uczylam sie w kontekscie
        > Plutona na MC, i to mi sie czesto zgadzalo (mam znajoma, socjalizujaca feminis
        > tke, osobe publiczna, choc znana raczej w kregach feministycznych) z Plutonem c
        > entralnie na MC (misja), Neptunem na asc (dla dobra "slabszych") i Saturnem na
        > desc (raczej publicznie zycie, niz prywatne). Pluton tak czasem dziala, ale Skorpion juz nie.
        > > Inaczej ze znakiem Strzelca, misyjny bywa Strzelec, a Jowisz nie. Ale to taka
        > ideowosc w rozumieniu nawracania innych i takiego ideowego nauczycielstwa. Z au
        > tentycznym oddaniem rzadko ma to cos wspolnego, chyba ze Strzelec zostaje lekar
        > zem. > >
        > Dla mnie "pomoc" i "poczucie misji" to dwie rozne rzeczy.
        > Jesli ktos pomaga konkretnym osobom, to rzadko sam to nazwie poczuciem misji. Raczej pomoca, wsparciem itd. Poczucie misji ma jednak wymiar nawracania, moze nawet ideologii.
        > "Rozdawac siebie" lubia Ryby, ale to jeden z dwoch rybich lbówwink, bo czesto Ryby (Neptun) sa po prostu wspolczujace, chaotyczne, bezplanowe, a mimo to ladnie im sie uklada dla wlasnego dobra. Tyle wiem na pewno, ze Ryby i Neptunicy uwielbiaja sluchac o tym, jakie to sa altruistyczne, ale prawda bywa rozna.
        ---------------------------------
        No w tym przypadku to jakgdyby wszystko to co napisałas sie wiąże - Słońce Ryby ASC Strzelec i na ASC Neptun. Pluton w koniunkcji z MC. Ale ten trzeci dom dla Słonca jakos mi sie tu nie wiąże - wygląda mi to bardziej na takie gadanie o poswięceniu i pomocy, poczuciu misji może i owszem ale malo dzialania w tym temacie. Ot tak wszystko tak jak napisałaś - chaotycznie i współczująco. szukanie drogi zyciowej ale mało konkretów.

Ale dalej szukam elementow wspólnych.
    • whale123 Re: nieśmiałe pytanie 13.10.11, 10:48
      Neptun na MC od strony X domu z aspektami do Słońca i Księżyca. Ale to raczej nie praca w zakładach zamkniętych, tylko właśnie poczucie misji (często bliżej nieokreślone, jak to z Neptunem bywa).
    • marinasun Re: nieśmiałe pytanie 13.10.11, 12:37
      z obserwacji osoby, która wydaje mi się być przekonana o posiadaniu jakiejś misji:
      Słońce w 12 domu, Księżyc w koniunkcji z Jowiszem w Rybach w 1 domu i Strzelec w zenicie.
      • tina544 Re: nieśmiałe pytanie 13.10.11, 13:06
        Wydaje mi się, że zawsze w takich przypadkach można się doszukać wpływu Ryb i Neptuna, często w połączeniu z Jowiszem. Osoba ze Słońcem w Baranie, o której wspominasz, byc może ma Wenus lub Merkurego w Rybach i stąd chęć zbawiania świata.
        • jasmina.0 Re: nieśmiałe pytanie 14.10.11, 19:06
          tina544 napisała:

. Osoba ze Słońcem w Baranie, o której
          > wspominasz, byc może ma Wenus lub Merkurego w Rybach i stąd chęć zbawiania świa
          > ta.
          -------------------------
          Rzeczywiście ma Wenus w Rybach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka