Chyba już czas podywagować nad datą 21.12.2012 od astrologicznej strony. Jakoś niedawno natknęłem się na artykuł z przed 4 lat zwracający uwagę na ciekawe układy astrologiczne uściślające sie w tym dniu. Kiedyś słyszałam o wielu koniunkcjach rzekomo na tę datę wypadających i sprawdzając kosmogram uznałam, że między bajki nalezy te opowieści włożyć, gdyż żadne ścisłe koniunkcje szczególne nie występują w tej dacie. Przyglądając się bliżej można jednak powiedzieć, że specyficzne (recepcyjne) koniunkcje będa jednak miały miejsce i do tego w układach zwanych Palcem Bozym. Będzie nawet nie jeden a dwa palce boże (PB) wzmocnione recepcjami potężnych planet pokoleniowych (Plutona,Saturna i w zasadzie też Urana). Jeden z wierzchołkiem jowiszowym drugi z Ceres w roli głównej. Przyznam robią wrażenie. Jak bowiem inaczej powiedzieć o PB z wierzchołkiem, który stanowi Jowisz (główny rozgrywający) wzmocniony recepcją z Merkurym i ramionami Plutona i Saturna pozostających we wzajemncej recepcji. W opozycji do Jowisza znajdzie się chyba też Wenus. To jedno. Żeby tego było mało mamy też jeszcze jeden PB z wierzchołkiem Ceres, którego ramiona tworzą Mars (wzmocniony recepcją z Uranem) i węz. Płn. w Skorpionie. Układy z pozoru błache, ale biorąc pod uwagę recepcyjne wzmocnienia wyglądają na niebywale znaczące i nietypowe.Będzie się działo?
U mnie wierzchołek Jowiszowy pada na Księżyc, ale i kilku bliskich mi osób ten układ nie omija. Z Jowiszem (wierzchołkiem głównego palca bożego na ten dzień) u jednej z bliskich mi osób spotyka się ur. koniunkcja Jowisza i Słońca. Szczególnie zaś ciekawym zestawieniem wydał mi się radix, którego MC wypada w miejscu tranzytującego Jowisza (wierzchołka PB) z ramionami w podkreślonych tranzytem Saturna i Plutona domów III i V. Zresztą nie długo potem następuje tranzyt Plutona przez władcę horoskopu. Ale to nie koniec. Drugi PB pokrywa się palcem bożym występującym w radiksie tej osoby, tj. Ceres wypada na Księżycu urodzeniowym, Mars na koniunkcji Słońca i Wenus (Wenus w recepcji z Saturnem), zaś Węzeł Płn. na Neptunie urodzeniowym. Co też taki układ może oznaczać, bo raczej obojętny dla tej osoby być mi się nie wydaje, zwłaszcza, że Ceres jest współwładcą jej urodzeniowego horoskopu a i Merkury w tym układzie idzie pod rękę z Jowiszem. Zastanawiam się na co ta i inne osoby, w których kosmogramach układy na ten dzień odgrywają znaczącą rolę, powinna się przygotować?
Cały układ kojarzy się dość rewolucyjnie, ale jednocześnie intelektualnie. Tak jakbyśmy tego dnia mieli odkryć coś co całkowicie zmieni nasze wyobrażenia o świecie. W artykule, o którym wspomniałam na początku, autor pokusił się nawet o przypuszczenie, że nastąpi kontakt z obcą cywilizacją
Mimo silnego oddziaływania planet pokoleniowych w ustawieniu kwinkunksowym w ostatecznym rozrachunku korzystnym wydaje mi się układ Palca Bożego x 2. Co o tym myślicie?