Dodaj do ulubionych

gwiazdy a radix

19.02.05, 21:18
Trafiłam na położenie gwiazd, których nazwy brzmia dla mnie dość egzotycznie.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć coś bliżej na temat ewentualnego wpływu takich
gwiazdek jak:
- ZOSMA (koniunkcja do Asc)
- ALDEBARAN (koniunkcja do MC)
- HAN (koniunkcja do iC
- WEGA (koniunkcja do Merkurego -szczyt Vd)
- ACHERNAR (koniunkcja do węzła północnego)

Mam nadzieję, ze nic nie pokręciłam
T
Obserwuj wątek
    • pantomass Re: gwiazdy a radix 19.02.05, 23:38
      Np. ZOSMA - Ofiara lub zbawca.
      Usytuowana w partii pleców Lwa Nemejskiego. Zosma znajduje się tam gdzie
      kręgosłup wielkiego lwa został złamany przez Herkulesa. Lew reprezentuje
      antyczny kult bogini, a wymowna symbolika złamania mu pleców przez Herkulesa –
      na koniec tej ery, oraz początek prześladowań kobiet – palenia wiedźm, polowań
      na czarownice itp. Zosma może być ofiarą, lub kimś kto walczy w jej obronie.

Wiedz jednak, że nie wiadomo, czy ta osoba, o którą pytasz, ma Zosmę na
      Ascendencie, gdyż należałoby dokładnie sprawdzić godzinę jej urodzenia.
      Podobnie jest z Aldebaranem.

Co do VEGI, to bardzo ją lubię, gdyż jest akcentowana w moim horoskopie.

VEGA - Charyzmatyczna, Magiczna
      Jakkolwiek nie spoglądalibyśmy na tę gwiazdę, przypisując jej symbolikę liry
      Orfeusza, czy też świętej i obdarzonej charyzmą egipskiej bogini Maat, z całą
      pewnością jest ona gwiazdą magiczną. Jeżeli jest silnie zaznaczona w horoskopie
      urodzonego, będzie się wyrażała poprzez charyzmatyczne właściwości i aspekty
      osobowości. Może to wskazywać na jednostkę szczególnie piękną, wrażliwego
      artystę lub świetnego mówcę. Jednakże ów czar może dać też swój wyraz w
      aspekcie negatywnym, np. jako charyzmatyczny dyktator.

W sumie jej opis dość mi pasuje.

Pozdrawiam
      Pantomas
    • antares22 Re: gwiazdy a radix 20.02.05, 15:24
      To co tu napiszę, nie jest sprawdzone przeze mnie, podaję tak jak usłyszałam:
      Han: en. Słońca, Jowisza, Urana, gwiazda młodości, osłania młodzież, daje
      intuicyjne przeczucie niebezpieczeństwa, umiejętności pokonania zła. Na granicy
      4 domu w koniunkcji z Księżycem lub Merkurym nieszczęścia,które mają spaść na
      WłH spadają na jego wrogów, kon. z MC WłH osiąga b. wysokie stanowisko, kon.z
      Marsem-zdolności dowódcze, strategia wojskowa.
      Zosma: en. Saturna i Wenus, z jednej strony rozwija umysł, z drugiej daje
      przygnębienie, smutek.W połączeniu z trudnymi planetami mogą wystąpić choroby
      w. żółciowego, jelit, zatrucia.
      Aldebaran: Kon. ze Słońcem lub Asc.zapewnia ogromną energię, może prowadzić
      innych, osiągnięcie wybitnego stanowiska, przeżycie swoich przeciwników.
      Wega: en.Urana, Słońca, Neptuna lub wg. innych źródeł: en.Wenus, Neptuna,
      Merkurego, b. ważna w okresie cywilizacji babilońskiej, nazywana gwiazdą życia.
      W dobrym horoskopie daje talent artystyczny, zwł. aktorski lub muzyczny,lubi
      żyć wesoło i dostatnie.W kon. z Jowiszem albo Wenus otwiera możliwość uznania i
      sławy, ale w (-) aspektach może być utrata majątku.Kon. z Asc. lub Mc sukcesy w
      życiu, często towarzyszy politykom, ale tym "historycznym", kon. z Księżycem
      albo Neptunem - mistycyzm.
      Achenar - nie mam danych.
      Od siebie dodam, że nie należy egzaltować się posiadaniem gwiazd stałych w
      horoskopie, bo "takie coś" ma każdy, a nie u każdego one działają, przynajmniej
      na świadomym poziomie. Arabowie znali ich ponad 1000, ja mam krótki opis
      ok.100, i właściwie nie miałam okazji sprawdzić, jak one działają u głośnych
      tego świata, tzn. nie wiem, czy jakieś wydarzenie jest "sprawką" gwiazdy, czy
      też własnego układu układu horoskopowego. Poza tym, działanie gwiazdy może
      przejawić się na poziomie podstawowym, czyli fizycznym, materialnym np. jako
      uznanie, sława, wybitny talent, wysoki urząd, bogactwo, albo kalectwo, choroba,
      wyrok, fatum, "zły los", itp. lub na poziomie wewnętrznym-duchowym, budzi się
      potrzeba poznania, poszukiwań sensu bytu, przejawia to się jako filozofia,
      historia, czarna lub biała magia, okultyzm, religia lub wiara itp.
      Inną sprawą jest zakres orb, niektórzy podają, że te orby sięgają nawet do 7
      stopni w zależności od wielkości gwiazdy, ja natomiast przychylam się do wersji
      od 10 minut do 1 stopnia, z powodów czysto logicznych, czyli po prostu, gdyby
      przyjąć tak duży zakres orb, to na każdy horoskop działałyby ogromne ilości
      gwiazd stałych...
      Co do Aldebarana, ponieważ są dostępne opisy w literaturze, to podałam tylko
      skrót. Ostatnio dyskutowaliśmy nad wpływem Procjona w horoskopie Kwaśniewskiej,
      wydaje mi się, że nie wytrzymała jego wymagań.
    • lolinieboli Re: gwiazdy a radix?? 20.02.05, 16:45

A czy na astro da sie sprawdzic gdzie leza te gwiazdy w natalnym ??

Pozdrawiam
      • cassadaga5 Re: gwiazdy a radix?? 20.02.05, 18:17
        Tak, ale nie wszystkie gwiazdy są na astro-com.
        Pozdro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka