Dodaj do ulubionych

Eros na ASC

17.06.05, 17:16
to ekscytujaco brzmi.

A co dokladnie znaczy?
Obserwuj wątek
    • zeta23 Re: Eros na ASC 17.06.05, 18:00
      pluton22 napisał:
      > to ekscytujaco brzmi.
      > A co dokladnie znaczy?

A oto co znaczy wg.Piotra Piotrowskiego:

"Silnie postawiony w kosmogramie uzewnętrznia często przemożną potrzebę
      kontaktu fizycznego, ale także skłania urodzonych do oczarowywania innych,
      emocjonalnej otwartości i niemal erotycznej charyzmy, zwłaszcza jeśli Eros
      znajduje się na ascendencie. “Słowo erotyka idzie w parze z Erosem, dlatego,
      jeśli w horoskopie tworzy on ścisłe aspekty z pozostałymi planetami, z reguły
      wskazuje na dużą zmysłowość i wrażliwość erotyczną” – zauważa astrolog Zane B.
      Stein, ekspert od małych planet.
      Należy jednak pamiętać, że znacząca pozycja Erosa w horoskopie mówi również o
      tęsknocie i pragnieniu miłości. Przede wszystkim bowiem wiąże się on z
      poszukiwaniem bratniej duszy (Psyche), a także z tęsknotą za pełnią i całością.
      Eros może stanowić ten czynnik astrologiczny, który reprezentowałby siłę
      miłości będącą w stanie odmienić czyjeś życie.
      Demetra George w swojej książce poświęconej planetoidom pt. Asteroid Goddesses
      twierdzi, że Erosa można traktować jako wyższą oktawę Marsa, rozumianego jako
      surową i dziką postać libido. “Eros mógłby transformować i rozwijać w zmysłową
      miłość nieświadome, instynktowne seksualne popędy, co obrazuje jego
      mitologiczny romans z Psyche”.
      Nie powinno być w tym momencie żadnym zaskoczeniem, że na przykład w horoskopie
      Casanovy, słynnego awanturnika i uwodziciela, znajdujemy Erosa w siódmym domu
      (partnerstwo) w złączeniu z Plutonem oraz w opozycji z Wenus i Merkurym. Z
      kolei Marilyn Monroe posiada Erosa w szóstym domu (praca) w kwadraturze z Wenus.
      W tranzytach Eros porusza się bardzo szybko, bo zaledwie rok i 9 miesięcy, ale
      jeśli znajduje się on w znaczących konfiguracjach, które przy okazji wzmacniane
      są przez inne ważne planety, wówczas Eros może stać się zwiastunem gwałtownego
      zauroczenia, przypływu uczuć, myśli, a nawet snów erotycznych".

• makaryna Re: Eros na ASC 19.06.05, 17:23
        He, he, he....
        Przy calym moim kwadratowo-opozycyjnym horoskopie znalazlam wspanialy uklad z
        Erosem, Wielki Trygon smile
        Znajduje sie w 0 stopniu byka i aspektuje Plutona w 3-cim i Saturna w 6-tym....
        Chyba zaczne pisac erotyki smile
    • pluton22 Re: Eros na ASC 17.06.05, 20:18
      Tyle czaru sie marnuje.
      Juz wiem dlaczego tak sie dusilem - pani doktor.

A ja sadzilem ze to tylko wyrazanie siebie poprzez sztuke.

Dzieki.
      • zeta23 Re: Eros na ASC 17.06.05, 21:20
        pluton22 napisał:
        > Tyle czaru sie marnuje.
        > Juz wiem dlaczego tak sie dusilem - pani doktor.
        > A ja sadzilem ze to tylko wyrazanie siebie poprzez sztuke.
        >
        >

Jeszcze taka ciekawostka...Nie wiem czy brać poważnie tego erosa, bo mało
        astrologów chce sie wypowiadać na ten temat(właściwie tylko pan Piotrowski tak
        odważnie o tym pisze)ale u mnie chyba zadziałało.Mam erosa w IV domu w rybkach
        i jak miałam tranzyt erosa przez ASC zauroczyłam sie pewnym facetem na czas
        tranzytu. Dodatkowo tranz. uran miał koniunkcje z natalnym erosem w 4 domku.
        Przypadek? Możliwe..I zdaje sie, że ta planetoida wchodzi w retro, bo cofnąl mi
        sie i teraz w lipcu ponownie wyląduje mi na ASC wraz uranem który jest w retro
        i w tym momencie też bedzie aspektował mi jeszcze raz natalnego erosa w IV d.
        i zastanawia mnie czy znów zadziała...co nie omieszkam napisać dla pokoleń hihi

> Dzieki.

Prosze bardzosmile)
        • arcoiris1 Re: Eros na ASC 17.06.05, 22:53
          Zeta23, a jakie jest umiejscowienie Erosa obecnie? gdzie on teraz jest?
          położenia, komputer mi sie zawiesza na tranzytach, a mam jego ciekawa pozycje
          ur- Skorpion w 9 domu hłep hłep wink)i jest na nim dokładnie mój progresywny
          Księzyc smile
          dzieki z góry
          • zeta23 Re: Eros na ASC 17.06.05, 23:36

arcoiris1 napisała:

> Zeta23, a jakie jest umiejscowienie Erosa obecnie? gdzie on teraz jest?
            > położenia, komputer mi sie zawiesza na tranzytach, a mam jego ciekawa pozycje
            > ur- Skorpion w 9 domu hłep hłep wink)i jest na nim dokładnie mój progresywny
            > Księzyc smile
            > dzieki z góry

Jeśli masz internet to nie ma żadnego problemu, bo możesz wejść na astro-com i
            sobie sprawdzic bardzo dokładniesmile)a planetoida eros jest w 26 stopniu i 8' wagi
            • anahella lInk do efemryd erosa 20.06.05, 01:02

www.astro.com/swisseph/eros.htm
              • xxero Re: lInk do efemryd erosa 20.06.05, 09:50
                Natalnie O stopni Barana w opozycji do MC i Plutona. Czyli co sie za tym kryje?
                Nie slyszalem przedtem o tej planetoidzie, myslalem ze tytul watka to zart lub
                przenosniasmile
                • anahella Re: lInk do efemryd erosa 20.06.05, 22:23
                  xxero napisała:

> Nie slyszalem przedtem o tej planetoidzie, myslalem ze tytul watka to zart lub
                  > przenosniasmile

Planetoid jest mnostwo. Najlepiej zna sie na nich Manole, czyli Piotr
                  Piotrowski. Mozesz sobie u niego zamowic ksiazke na ten temat w wersji
                  elektronicznej. Ceny nie znam.

Moze jeszcze dzis zalinkuje jego strone na forum, gdy tylko okresli jak ja
                  nazwac.

Oczywiscie odnioslam jej obecny tranzyt i do swojego horoskopu. Gdy Eros jechal
                  mi przez Marsa w sekstylu do Wenus wyciagnelam z lamusa najbardziej erotyczna
                  wedlug mnie muzyke i katuje nia moje koty i sasiadowsmile))

Ten erotyczny gatunek muzyki, to dla mnie Flamenco.
                  • arcoiris1 Re: lInk do efemryd erosa 21.06.05, 12:29
                    a lubisz Flamenco moderno tak zwane? ma wiekszy thrill niz klasyczne,
                    przynajmniej dla mnie

anahella napisała:

> xxero napisała:
                    >
                    > > Nie slyszalem przedtem o tej planetoidzie, myslalem ze tytul watka to zar
                    > t lub
                    > > przenosniasmile
                    >
                    > Planetoid jest mnostwo. Najlepiej zna sie na nich Manole, czyli Piotr
                    > Piotrowski. Mozesz sobie u niego zamowic ksiazke na ten temat w wersji
                    > elektronicznej. Ceny nie znam.
                    >
                    > Moze jeszcze dzis zalinkuje jego strone na forum, gdy tylko okresli jak ja
                    > nazwac.
                    >
                    > Oczywiscie odnioslam jej obecny tranzyt i do swojego horoskopu. Gdy Eros
                    jechal
                    >
                    > mi przez Marsa w sekstylu do Wenus wyciagnelam z lamusa najbardziej erotyczna
                    > wedlug mnie muzyke i katuje nia moje koty i sasiadowsmile))
                    >
                    > Ten erotyczny gatunek muzyki, to dla mnie Flamenco.
                    >
                    • anahella [off topic] flamenco 22.06.05, 19:24
                      arcoiris1 napisała:

> a lubisz Flamenco moderno tak zwane? ma wiekszy thrill niz klasyczne,
                      > przynajmniej dla mnie

Nie znam sie sie na tym dobrze, wiec nie wiem o czym mowisz, ale gdybys podala
                      nazwiska wykonawcow, ew. tytuly plyt, to moze bym sobie cos nabyla?
                      • arcoiris1 Re: [off topic] flamenco 23.06.05, 16:48
                        Mayte Vende Ca, Nina Pastori, Andy & Lucas, Rosario, fajny jest tez Antonio
                        Flores
                        jest to tzw flamenco współczesne, bardzo bardzo fajna i przyjemna muzyka, w sam
                        raz na lato

anahella napisała:

> arcoiris1 napisała:
                        >
                        > > a lubisz Flamenco moderno tak zwane? ma wiekszy thrill niz klasyczne,
                        > > przynajmniej dla mnie
                        >
                        > Nie znam sie sie na tym dobrze, wiec nie wiem o czym mowisz, ale gdybys
                        podala
                        > nazwiska wykonawcow, ew. tytuly plyt, to moze bym sobie cos nabyla?
                        >
                        • anahella thx n/t 28.06.05, 02:56

• pluton22 Re: Eros na ASC 21.06.05, 12:26
      Ja nie zauwazylem jego dzialania. Zawsze bowiem gdy znajdowal sie na asc byly
      inne tranzyty, ktore rownie dobrze mogly wywolac wyjatkowa fascynacje sztuka.

Rozne sztuki to bylysmile
    • makaryna Re: Eros na ASC 26.06.05, 12:55
      pluton22 napisał:

> to ekscytujaco brzmi.
      >
      > A co dokladnie znaczy?

Oj, chyba wiem co to znaczy, mowiac prawde nie na asc ale w innym ukladzie.......
      moj Eros jest w zerowej koniunkcji z Marsem pana X.... a dzisiejszej nocy tranzytujacy Eros znalazl
      sie w scislej opozycji, a tranzytujaca trojka Wenus/Saturn/Merkury w kwadraturze do tego
      ukladu....
      Szczegolow opowiadac nie bede, bo to nie to forum...smile
      • makaryna Re: Eros na ASC 06.07.05, 11:27
        makaryna napisała:

> moj Eros jest w zerowej koniunkcji z Marsem pana X....

No tak, nie da sie ukryc, ze ta koniunkcja nie dosc ze w ciagu ostatnich dni pochlonela mnie
        kompletnie, to zaczela na dodatek zyc wlasnym zyciem.... w oderwaniu od rzeczywistosci....
        Probuje w jakis sposob ustosunkowac sie do tego, ale tutaj wszelkie racjonalne myslenie moge
        odeslac do lamusa....
        Probuje wgryzc sie w szczegoly znajomosci ( ogolnie: naznaczona Plutonem) zeby znalezc jakis
        klucz. Normalnie jestesmy wyjatkowo niedopasowanymi osobnikami pod kazdym wzgledem, nie
        tylko horoskopowo, ale i wedlug wszelkich norm miedzyludzkich takich jak status spoleczny,
        wyksztalcenie, wiek, upodobania, zainteresowania itd....
        Oczywiscie jedynym "winnym" wedlug mnie jest tu wspomniana koniunkcja Eros/Mars na granicy
        znakow (Eros 8 min. byka; Mars 29 st 5 min barana).
        Eros X -a wydawal sie byc nieaspektowany, ale kiedy sprawdzilam Psyche ( mitologicznie zwiazana
        z Erosem), okazalo sie, ze moja Psyche znajduje sie w koniunkcji z jego Erosem ( w natalnym moja
        Psyche jest w koniunkcji z Ksiezycem, a ten na dsc.)
        Czy to byloby "usprawiedliwieniem" tej sytuacji ?
        Czy powinnam sprawdzic jakies inne astreoidy i jakie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka