pluton22 17.06.05, 17:16 to ekscytujaco brzmi. A co dokladnie znaczy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zeta23 Re: Eros na ASC 17.06.05, 18:00 pluton22 napisał: > to ekscytujaco brzmi. > A co dokladnie znaczy? A oto co znaczy wg.Piotra Piotrowskiego: "Silnie postawiony w kosmogramie uzewnętrznia często przemożną potrzebę kontaktu fizycznego, ale także skłania urodzonych do oczarowywania innych, emocjonalnej otwartości i niemal erotycznej charyzmy, zwłaszcza jeśli Eros znajduje się na ascendencie. “Słowo erotyka idzie w parze z Erosem, dlatego, jeśli w horoskopie tworzy on ścisłe aspekty z pozostałymi planetami, z reguły wskazuje na dużą zmysłowość i wrażliwość erotyczną” – zauważa astrolog Zane B. Stein, ekspert od małych planet. Należy jednak pamiętać, że znacząca pozycja Erosa w horoskopie mówi również o tęsknocie i pragnieniu miłości. Przede wszystkim bowiem wiąże się on z poszukiwaniem bratniej duszy (Psyche), a także z tęsknotą za pełnią i całością. Eros może stanowić ten czynnik astrologiczny, który reprezentowałby siłę miłości będącą w stanie odmienić czyjeś życie. Demetra George w swojej książce poświęconej planetoidom pt. Asteroid Goddesses twierdzi, że Erosa można traktować jako wyższą oktawę Marsa, rozumianego jako surową i dziką postać libido. “Eros mógłby transformować i rozwijać w zmysłową miłość nieświadome, instynktowne seksualne popędy, co obrazuje jego mitologiczny romans z Psyche”. Nie powinno być w tym momencie żadnym zaskoczeniem, że na przykład w horoskopie Casanovy, słynnego awanturnika i uwodziciela, znajdujemy Erosa w siódmym domu (partnerstwo) w złączeniu z Plutonem oraz w opozycji z Wenus i Merkurym. Z kolei Marilyn Monroe posiada Erosa w szóstym domu (praca) w kwadraturze z Wenus. W tranzytach Eros porusza się bardzo szybko, bo zaledwie rok i 9 miesięcy, ale jeśli znajduje się on w znaczących konfiguracjach, które przy okazji wzmacniane są przez inne ważne planety, wówczas Eros może stać się zwiastunem gwałtownego zauroczenia, przypływu uczuć, myśli, a nawet snów erotycznych". Odpowiedz Link
makaryna Re: Eros na ASC 19.06.05, 17:23 He, he, he.... Przy calym moim kwadratowo-opozycyjnym horoskopie znalazlam wspanialy uklad z Erosem, Wielki Trygon Znajduje sie w 0 stopniu byka i aspektuje Plutona w 3-cim i Saturna w 6-tym.... Chyba zaczne pisac erotyki Odpowiedz Link
pluton22 Re: Eros na ASC 17.06.05, 20:18 Tyle czaru sie marnuje. Juz wiem dlaczego tak sie dusilem - pani doktor. A ja sadzilem ze to tylko wyrazanie siebie poprzez sztuke. Dzieki. Odpowiedz Link
zeta23 Re: Eros na ASC 17.06.05, 21:20 pluton22 napisał: > Tyle czaru sie marnuje. > Juz wiem dlaczego tak sie dusilem - pani doktor. > A ja sadzilem ze to tylko wyrazanie siebie poprzez sztuke. > > Jeszcze taka ciekawostka...Nie wiem czy brać poważnie tego erosa, bo mało astrologów chce sie wypowiadać na ten temat(właściwie tylko pan Piotrowski tak odważnie o tym pisze)ale u mnie chyba zadziałało.Mam erosa w IV domu w rybkach i jak miałam tranzyt erosa przez ASC zauroczyłam sie pewnym facetem na czas tranzytu. Dodatkowo tranz. uran miał koniunkcje z natalnym erosem w 4 domku. Przypadek? Możliwe..I zdaje sie, że ta planetoida wchodzi w retro, bo cofnąl mi sie i teraz w lipcu ponownie wyląduje mi na ASC wraz uranem który jest w retro i w tym momencie też bedzie aspektował mi jeszcze raz natalnego erosa w IV d. i zastanawia mnie czy znów zadziała...co nie omieszkam napisać dla pokoleń hihi > Dzieki. Prosze bardzo) Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: Eros na ASC 17.06.05, 22:53 Zeta23, a jakie jest umiejscowienie Erosa obecnie? gdzie on teraz jest? położenia, komputer mi sie zawiesza na tranzytach, a mam jego ciekawa pozycje ur- Skorpion w 9 domu hłep hłep )i jest na nim dokładnie mój progresywny Księzyc dzieki z góry Odpowiedz Link
zeta23 Re: Eros na ASC 17.06.05, 23:36 arcoiris1 napisała: > Zeta23, a jakie jest umiejscowienie Erosa obecnie? gdzie on teraz jest? > położenia, komputer mi sie zawiesza na tranzytach, a mam jego ciekawa pozycje > ur- Skorpion w 9 domu hłep hłep )i jest na nim dokładnie mój progresywny > Księzyc > dzieki z góry Jeśli masz internet to nie ma żadnego problemu, bo możesz wejść na astro-com i sobie sprawdzic bardzo dokładnie)a planetoida eros jest w 26 stopniu i 8' wagi Odpowiedz Link
xxero Re: lInk do efemryd erosa 20.06.05, 09:50 Natalnie O stopni Barana w opozycji do MC i Plutona. Czyli co sie za tym kryje? Nie slyszalem przedtem o tej planetoidzie, myslalem ze tytul watka to zart lub przenosnia Odpowiedz Link
anahella Re: lInk do efemryd erosa 20.06.05, 22:23 xxero napisała: > Nie slyszalem przedtem o tej planetoidzie, myslalem ze tytul watka to zart lub > przenosnia Planetoid jest mnostwo. Najlepiej zna sie na nich Manole, czyli Piotr Piotrowski. Mozesz sobie u niego zamowic ksiazke na ten temat w wersji elektronicznej. Ceny nie znam. Moze jeszcze dzis zalinkuje jego strone na forum, gdy tylko okresli jak ja nazwac. Oczywiscie odnioslam jej obecny tranzyt i do swojego horoskopu. Gdy Eros jechal mi przez Marsa w sekstylu do Wenus wyciagnelam z lamusa najbardziej erotyczna wedlug mnie muzyke i katuje nia moje koty i sasiadow)) Ten erotyczny gatunek muzyki, to dla mnie Flamenco. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: lInk do efemryd erosa 21.06.05, 12:29 a lubisz Flamenco moderno tak zwane? ma wiekszy thrill niz klasyczne, przynajmniej dla mnie anahella napisała: > xxero napisała: > > > Nie slyszalem przedtem o tej planetoidzie, myslalem ze tytul watka to zar > t lub > > przenosnia > > Planetoid jest mnostwo. Najlepiej zna sie na nich Manole, czyli Piotr > Piotrowski. Mozesz sobie u niego zamowic ksiazke na ten temat w wersji > elektronicznej. Ceny nie znam. > > Moze jeszcze dzis zalinkuje jego strone na forum, gdy tylko okresli jak ja > nazwac. > > Oczywiscie odnioslam jej obecny tranzyt i do swojego horoskopu. Gdy Eros jechal > > mi przez Marsa w sekstylu do Wenus wyciagnelam z lamusa najbardziej erotyczna > wedlug mnie muzyke i katuje nia moje koty i sasiadow)) > > Ten erotyczny gatunek muzyki, to dla mnie Flamenco. > Odpowiedz Link
anahella [off topic] flamenco 22.06.05, 19:24 arcoiris1 napisała: > a lubisz Flamenco moderno tak zwane? ma wiekszy thrill niz klasyczne, > przynajmniej dla mnie Nie znam sie sie na tym dobrze, wiec nie wiem o czym mowisz, ale gdybys podala nazwiska wykonawcow, ew. tytuly plyt, to moze bym sobie cos nabyla? Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: [off topic] flamenco 23.06.05, 16:48 Mayte Vende Ca, Nina Pastori, Andy & Lucas, Rosario, fajny jest tez Antonio Flores jest to tzw flamenco współczesne, bardzo bardzo fajna i przyjemna muzyka, w sam raz na lato anahella napisała: > arcoiris1 napisała: > > > a lubisz Flamenco moderno tak zwane? ma wiekszy thrill niz klasyczne, > > przynajmniej dla mnie > > Nie znam sie sie na tym dobrze, wiec nie wiem o czym mowisz, ale gdybys podala > nazwiska wykonawcow, ew. tytuly plyt, to moze bym sobie cos nabyla? > Odpowiedz Link
pluton22 Re: Eros na ASC 21.06.05, 12:26 Ja nie zauwazylem jego dzialania. Zawsze bowiem gdy znajdowal sie na asc byly inne tranzyty, ktore rownie dobrze mogly wywolac wyjatkowa fascynacje sztuka. Rozne sztuki to byly Odpowiedz Link
makaryna Re: Eros na ASC 26.06.05, 12:55 pluton22 napisał: > to ekscytujaco brzmi. > > A co dokladnie znaczy? Oj, chyba wiem co to znaczy, mowiac prawde nie na asc ale w innym ukladzie....... moj Eros jest w zerowej koniunkcji z Marsem pana X.... a dzisiejszej nocy tranzytujacy Eros znalazl sie w scislej opozycji, a tranzytujaca trojka Wenus/Saturn/Merkury w kwadraturze do tego ukladu.... Szczegolow opowiadac nie bede, bo to nie to forum... Odpowiedz Link
makaryna Re: Eros na ASC 06.07.05, 11:27 makaryna napisała: > moj Eros jest w zerowej koniunkcji z Marsem pana X.... No tak, nie da sie ukryc, ze ta koniunkcja nie dosc ze w ciagu ostatnich dni pochlonela mnie kompletnie, to zaczela na dodatek zyc wlasnym zyciem.... w oderwaniu od rzeczywistosci.... Probuje w jakis sposob ustosunkowac sie do tego, ale tutaj wszelkie racjonalne myslenie moge odeslac do lamusa.... Probuje wgryzc sie w szczegoly znajomosci ( ogolnie: naznaczona Plutonem) zeby znalezc jakis klucz. Normalnie jestesmy wyjatkowo niedopasowanymi osobnikami pod kazdym wzgledem, nie tylko horoskopowo, ale i wedlug wszelkich norm miedzyludzkich takich jak status spoleczny, wyksztalcenie, wiek, upodobania, zainteresowania itd.... Oczywiscie jedynym "winnym" wedlug mnie jest tu wspomniana koniunkcja Eros/Mars na granicy znakow (Eros 8 min. byka; Mars 29 st 5 min barana). Eros X -a wydawal sie byc nieaspektowany, ale kiedy sprawdzilam Psyche ( mitologicznie zwiazana z Erosem), okazalo sie, ze moja Psyche znajduje sie w koniunkcji z jego Erosem ( w natalnym moja Psyche jest w koniunkcji z Ksiezycem, a ten na dsc.) Czy to byloby "usprawiedliwieniem" tej sytuacji ? Czy powinnam sprawdzic jakies inne astreoidy i jakie ? Odpowiedz Link