Dodaj do ulubionych

Powódź ?

13.03.05, 13:16
Hej, czy nie obawiacie się powodzi, która prawdopodobnie nastąpi już
niebawem? Z tego co wiem, Kaczawa to bardzo kapryśna rzeka ... Czy miasto
szykuje się na walkę z ewentualnymi skutkami klęski żywiołowej? W górach jest
naprawdę masa śniegu.
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Powódź ? 13.03.05, 19:09
      Bądźmy dobrej myśli, Katzbacha aż tak potworna nie jest.
      • arek354 Re: Powódź ? 14.03.05, 19:33
        sloggi napisał:

> Bądźmy dobrej myśli, Katzbacha aż tak potworna nie jest.

Oj, zdziwiłbyś się. Dysponuję zdjęciem z powodzi w roku 1979 (chyba).
        Zainteresowanym mogę podesłać na maila. Kaczawa jest groźna.
        • maligrat Re: Powódź ? 17.03.05, 16:07
          Mieszkam nad Kaczawą, od rana sąsiedzi robią porządku w piwnicy , bo
          spodziewamy się powodzi, woda podchodzi od wód gruntowych i nie mamy żadnego
          wpływu na to czy nas zaleje - tu nie pomogą żadne worki z piaskiem ani nic
          podobnego
          • sloggi Re: Powódź ? 17.03.05, 16:12
            Powódź była w 1977 roku, śnieg się topi i poziom wód gwałtownie wzrasta - trzeba
            być przygotowanym, ale i dobrej mysli.
        • dethy Re: Powódź ? 20.03.05, 11:58
          W 79r.jako dziecko lezalam w szpitalu w stolicy chora na nerki.Straszono mnie
          wtedy ,ze nie wyjde do domu,bo tam nie ma jak dojechac,bo jest powodz.Ale
          bezduszne piguly ...
          Powodz w tymze roku oraz w roku 97 przezyli moi dziadkowie,ktorzy mieszkali
          przy Patnowskiej.Ostatnio musialam ich ewakuowac do siebie.Dlugo musielismy
          doprowadzac ich dom do jakiejkolwiek uzytecznosci.Tego blota i smieci
          naniesionych przez wode nigdy nie zapomne...
    • sloggi Re: Powódź ? 17.03.05, 21:28
      Na Dolnym Śląsku rzeki przekroczyły stan alarmowy już w trzynastu miejscach. W
      Nowym Mieście Lubawskim w województwie warmińsko-mazurskim rzeka Groblica płynie
      przez centrum miasta.

W Nowym Mieście Lubawskim podtopionych jest już czterdzieści budynków, a rzeka
      Groblica zagraża stu kolejnym.

W akcji ratowniczej udział biorą strażacy z całego regionu. Przygotowywane są
      worki z piaskiem oraz pompy. Komendant lokalnej policji ogłosił stan wyjątkowy.
      Wielu funkcjonariuszy zaangażowano do umacniania podmytych dróg i układania
      wałów przeciwpowodziowych.

Wszyscy obserwują też poziom wody w Drwęcy. Największej w regionie rzece do
      wystąpienia z brzegów brakuje tylko 15 centymetrów. W całym województwie
      zgłoszono już ponad 320 przypadków podtopień.

To jednak nie jedyne zagrożone miejsce w woj. warmińsko-mazurskim. W
      miejscowości Dźwierzno na rzece Młynówce pękł pod naporem wody wał
      przeciwpowodziowy. W Rużynie koło Bartoszyc woda zalewa kilka gospodarstw
      wiejskich. Podtopienia spowodował zator lodowy. W Samborowie koło Ostródy
      wezbrana rzeka Podgórzanka przelewa się przez most, zaś pod Nidzicą na wysokości
      miejscowości Załuski zalana jest droga krajowa nr 7, prowadząca z Gdańska do
      Warszawy. Woda przelała się tam z rowów melioracyjnych. Droga jest zamknięta.
      Nie wiadomo, jak długo potrwa wypompowywanie wody.

Alarm powodziowy obowiązuje w dwóch dolnośląskich gminach - Dzierżoniowie i
      Starej Kamienicy. W sześciu kolejnych obowiązuje pogotowie przeciwpowodziowe.
      Wezbrane dopływy Odry zagrażają głównie gminom podgórskim. W Mościsku stan rzeki
      Piławy wynosi 222 centymetry i przekracza dopuszczalny poziom o ponad metr.
      Stany alarmowe przekroczone są łącznie w trzynastu miejscach.

O zagrożeniu poinformowano już szkoły, przygotowano także autobusy, które mogą
      zostać wykorzystane do ewentualnej ewakuacji. Na walkę z wodą gotowa jest też
      staż pożarna, pogotowie ratunkowe i policja. Zadbano także o worki i piasek.
      Mieszkańcy zagrożonych miejscowości przyznają, że z wiosennymi roztopami zmagają
      się co roku. W tym roku jednak poziom rzeki jest wyższy niż zwykle.

Woda zalała także drogę z Łodzi do Tomaszowa Mazowieckiego na wysokości wsi
      Ujazd (woj. łódzkie). Trasa jest nieprzejezdna, a policja zorganizowała objazdy.

Zalane zostały także jezdnie na Pomorzu. Kilka dróg trzeba było zamknąć,
      ponieważ osunęły się na nie nasiąknięte wodą skarpy. W Bielkówku koło Gdańska
      ewakuowano szkołę. Jutro dzieci mają przyjść w kaloszach, ale nie wiadomo, czy
      zajęcia w ogóle się odbędą.

Podtopione są też budynki na obrzeżach Poznania. Kilkanaście budynków jest
      podtopionych także w samym mieście. Zalane zostało przejście podziemne w pobliżu
      dworca kolejowego.

Premier Marek Belka uspokaja, że sytuacja jest pod kontrolą i że Polsce nie
      grozi powódź. Według niego, możliwe są jedynie lokalne podtopienia. Podczas
      dzisiejszej wizyty w Krajowym Centrum Koordynacji Ratownictwa i Ochrony Ludności
      w Warszawie premier zapewnił jednak, że w razie potrzeby służby ratownicze są
      przygotowane do niesienia pomocy.
      /interia/.
      • goska35 Re: Powódź ? 17.03.05, 22:19
        Rzuciałam na nią okiem dziś wracając z pracy - jest już nieźle rozlana - ale
        wydaje mi się, że to na skutek spuszczania wody ze Słupa - przynajmniej tak się
        pocieszam :) Jak nie - to pewnie mi miejsce pracy zaleje (Zielona :P)
        • swek1 Re: Powódź ? 18.03.05, 08:04
          Dzisiaj rano widzialem,ze kaczawa wyleciala z zakretu. W 97r. tez mowilo sie ze
          nic nie bedzie i co?
          Pozdrawiam.
          PS. Po prosze te fotki z powodzi na moja poczte,serdeczne dzieki.
          • olus_stad Re: Powódź ? 19.03.05, 15:34
            Dzis przejezdzalem i po boisku do siatkowki zostaly tylko slupki, bo caly piasek woda wziela. Jest tej wody sporo, ale slyszalem w ktorys wiadomosciach, ze najgorsze mamy juz za soba.
    • ania387 Re: Powódź ? 18.03.05, 20:51
      Sloggi poprosze o zjecia o ktorych piszesz,trzymajmy kciuki zeby nie bylo
      powtorki z 97 roku
      • arek354 Re: Powódź ? 19.03.05, 16:35
        Podesłałem Tobie i swek1 fotkę z powodzi, poznajecie to miejsce?
        • swek1 Re: Powódź ? 19.03.05, 17:04
          Dzięki, szkoda tylko,że nie kolorowe;)))
          Pozdrawiam.
        • dethy Re:ja tez chce zdjecia ! 19.03.05, 22:03
          ja tez poprosze zdjecia ! wyslijcie na mmarusia@gazeta.pl
          • sloggi Re:ja tez chce zdjecia ! 20.03.05, 00:02
            To ja również poproszę.
            • olus_stad Re:ja tez chce zdjecia ! 20.03.05, 00:17
              ja tez:)
    • ania387 Re: Powódź ? 20.03.05, 11:03
      Arek dziekuje za zdjecie,za zadne skarby nie wiem gdzie to jest zrobione,daj
      jakas wskazowke,wtedy jeszcze nie mieszkalam w Legnicy,ale nie raz
      przechodzilam kolo mostu na ktorym jest kreska zaznaczony poziom wody z tej
      powodzi.pozdrawiam
      • arek354 Re: Powódź ? 20.03.05, 13:14
        ania387 napisała:

> Arek dziekuje za zdjecie,za zadne skarby nie wiem gdzie to jest zrobione,daj
        > jakas wskazowke

Ja tez nie mieszkam w Legnicy ale to jest chyba zrobione nieopodal dworca PKP.
        Nieco bliżej i po jego prawej stronie....tak mi się wydaje, ale muszę zapytać
        mamy :)
        • dethy Re: Powódź ? 20.03.05, 18:47
          Tak,tak ,to zdjecie jest zrobione nieopodal dworca PKP,kiedys tam byl sklep
          Goplany,a naprzeciw "Piast".
          Nie wiedzialam,ze wtedy bylo,az tyle wody ! Szkoda,ze tylko jedno zdjecie,ale
          dziekuje Arek !
    • olus_stad Re: Powódź ? 20.03.05, 18:49
      No i sa pierwsze ofiary wezbranej Kaczawy. Dwoch chlopakow zaginelo (nie wiadomo czy zyja czy sie utopili) w Swierzawie wchodzac po pilke do Kaczawy. Widac nie jest to taka spokojna smrodka. Poza tym rozmawialem z moja babcia, ktora przez lata mieszkala w Zlotoryi i czesto dowodzila akcjami przeciwpowodzowymi. Mowila, ze Kaczawa to taka niepozorna rzeka i ze bardzo czesto wylewala. Takze pozor!
      • swek1 Re: Powódź ? 23.03.05, 19:24
        Ja też mam zdjecia i proszę podnieść rękę.
        Pozdrawiam.
        • sloggi Re: Powódź ? 24.03.05, 00:50
          Nie pytaj, tylko ślij tym co wyżej chcieli.
    • ania387 Re: Powódź ? 24.03.05, 16:11
      Podnosze reke po nst zdjecia-dzieki
      • swek1 Re: Powódź ? 27.03.05, 15:57
        Fotki poszły;)))
        Pozdrawiam.
    • ania387 Re: Powódź ? 27.03.05, 19:21
      Dostalam,obejrzalam,dziekuje.Wiecie ze dopiero wczoraj znalezli tego drugiego
      chlopaka,ktory utopil sie w Swierzawie.Przykre,bardzo przykre.
      • swek1 Re: Powódź ? 27.03.05, 21:48
        Wiemy :(((
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka