swek1 19.05.05, 10:58 Czy w naszym miecie jest nudno? Szukalem imprez plenerowych i nic nie znalazlem. Jak byly dni Legnicy i wielki zjazd to bylo wesolo. Legnica zyla tak jak powinna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konim691 Re: nuda 19.05.05, 20:11 Np.gdzie?Popieram,ze w Legnicy jest nudno,zwlaszcza dla mlodych ludzikow...pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: nuda 20.05.05, 23:42 Racja, przeciez nie powierzysz organizowania imprezy dla ludzi mlodych 'staruchom'. Nie wiesz, ze najlepsze imprezy typu Juwenalia czy Ekonomalia organizuja studenci i tylko wtedy sa wykurw, bo studenci dla siebie je organizuja. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: nuda 20.05.05, 23:54 Dokładnie tak. Najłatwiej wziąć dupę w troki i uciec do Wrocka lub innej "metropolii". Trudniej jest być ambitnym i zrobić coś u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: nuda 20.05.05, 14:51 Heh...no jak to skomentowac? Z marszu podam dwa przyklady na 'nie': -jak czesto przejezdzam Pilsudskiego na wysokosci kladki przy ulicy Galaktycznej sa czesto gesto wywieszone banery z reklamami roznych imprez. Najczestszym organizatorem jest OSiR, tak wynika z moich obserwacji. Czyli cos sie dzieje. -dzisiaj na zajeciach na mojej uczelni doktor z ktorym mam cwiczenia wspomnial, ze pojechal do Legnicy na spektakl w Teatrze jak rowniez na spotkaniu wspominkowym o Janie Pawle II z waznymi osobistosciami (nazwisk niestety nie spamietalem), po co jechal te 70 kilometrow (w jedna strone)? Odpowiedz Link Zgłoś
goska35 Re: nuda 20.05.05, 22:56 Popieram Olka - jak się chce to się imprezę dla siebie znajdzie :) - jest teatr (Szaweł, Portowa opowieść, Made in Poland) - w "Modjeskiej" 11.05. był świetny koncert Koncert Johna "Bradway" Tuckera i Leszka Cichońskiego - imprezy OSiR-owskie - bardzo częste, aczkolwiek z zasady sportowe :) - w galerii - wystawa srebra - konkurs - w Muzeum wystawa obrazów J. Dudy-Gracza To tylko to co mi się przypomniało z ostatniego miesiąca - częściowo byłam, nie wszędzie, przyznaję bez bicia :) A przed nami Legnica Cantat - w ubiegłym roku był świetny koncert na zakończenie imprezy, ciekawe czy w tym roku też coś takiego planowane jest?... bo nie doczytałam się jeszcze :) A przecież już niedługo czerwiec i znowu Dni Legnicy, Turniej kowali, Spływ na bele czym.... PS. Olek - gościem zaproszonym na tym spotkaniu, na które się wybierał Twój doktor był biskup Pieronek - spotkanie odbyło się w rocznicę urodzin Jana Pawła II - w teatrze :) Aha, i muzyk przygrywał na fortepianie tzn. taki mini koncert chopinowski to był. Tak mi się przynajmniej wydaje :) Pozdrawiam cieplutko, chociaż ogrzewanie wyłaczone i nogi mi zmarzły :) - Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: nuda 20.05.05, 23:10 Na Tuckerze bylem rok albo dwa lata temu, koncert byl w Akademii Rycerskiej i naprawde swietny klimat byl, bo to bluesowe zaduszki byly!! Zaluje, ze nie wiedzialem wczesniej o jego wystepie, na pewno bym sie wybral. Nawiasem mowiac to do dzis trzymam bilet z koncertu z jego autografem:) Wlasnie!! Biskup Pieronek byl! Nie moglem sobie przypomniec! Dzieki Gosiu:) Oczywiscie mini koncert chopinowski tez byl, o czym ow doktor wspomnial a ja zapomnialem. Co do Splywu Na Bele Czym to bralem kiedys w tym udzial. Splywalismy na ringu bokserskim:) Zajelismy czwarte, niepremiowane miejsce. Wygral naprawde swietnie zrobiony okret piracki. To byl rok 2001 chyba. Procz pokazu srebra byl chyba w Legnicy rowniez pokaz bizuterii z bursztynu, bodajze w tamtym roku i chyba miala byc powtorka w tym, ale nie wiem do konca. Czyli nie jest tak zle czy jest? Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: nuda 20.05.05, 23:52 Podaje za Wikipedia -> pl.wikipedia.org/wiki/Legnica : Kultura Do najważniejszych imprez o zasięgu międzynarodowym należą: Międzynarodowa Wystawa "Satyrykon", Międzynarodowy Przegląd Form Złotniczych - Srebro, Europejskie Spotkania Mniejszości Narodowych i Etnicznych "Pod Kyczerą" (pierwsze edycje pod nazwą "Europa bez granic"), Warsztaty filmu animowanego - Letnia Akademia Filmowa, legnickie wieczory organowe. Charakter ogólnopolski mają zaś takie oto wydarzenia, jak: Legnica Cantat - ogólnopolski turniej chórów, organizowany każdego roku w maju. Konkursowi towarzyszą liczne imprezy, w tym ogólnopolskie seminarium dla dyrygentów chórów i koncerty plenerowe. Każdorazowo wydawany jest plakat, który ma wyraźną wartość artystyczną. Autorami "kantatowych" plakatów byli m.in. Romuald Socha, Zygmunt Januszewski, Jan Młodożeniec, Rafał Olbiński czy Wojciech Siudmak. Conversatorium organowe - festiwal o unikatowym w skali kraju charakterze, prezentujący najnowszą muzykę organową. Ogólnopolski Przegląd Malarstwa Młodych - Promocje, którego organizatorem jest Galeria Sztuki. Ogólnopolski Festiwal Piosenki Ekologicznej "Ekopiosenka" - organizator Młodzieżowe Centrum Kultury. Ogólnopolski Konkurs Skrzypcowy "Młody Paganini" (od 2003r.). No troche tego jest, wiec nie jest zle:) Odpowiedz Link Zgłoś
goska35 Re: nuda 20.05.05, 23:57 :) A ja też dopiero teraz doczytałam, że swekowi chodziło o imprezy plenerowe.... Cóz, trudno w "taką" pogodę jaka panowała przez ostatnie tygodnie jakąkolwiek plenerówkę zorganizowac.... nie chciałoby mi się marznąc, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: nuda 21.05.05, 00:02 Nooo...s my go od czci i wiary osadzilismy;) No coz, sezon na plenerowki dopiero sie zaczal. Pamietam jak w tamtym roku na dlugi majowy weekend w Legnicy byl cykl imprez zwiazanych z UE, fajnie wtedy bylo!! Oby bylo podobnie albo lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
goska35 Re: nuda 21.05.05, 00:07 Zapewne będzie podobnie, czy lepiej to się zobaczy. A czy ktoś ma pojęcie jakie zespoły wystąpią na Dniach Legnicy, szczególnie na "Ciepełku" mnie interesuje :) Odpowiedz Link Zgłoś