girgisek 01.08.06, 10:28 Od niedawna mieszkam w Lubinie moze podpowiecie co można zwiedzić w okolicach? (tak do 200 km):-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luna_medeis Re: gdzie na weekend? 02.08.06, 02:03 200 km to stosunkowo obszerna granica, ale zacznij może od najblizszych miejsc.; - Park Krajbrazowy Doliny Jezierzycy - praktycznie podązajac od Ścinawy do Lubiąża (wzdłuż Odry) przepiękne widoki. W samym Lubiążu - pocysterskie opactwo usytuowane w olbrzymim klasztorze. - Rezerwat storczyków oraz rezerwat „Chełmno” tuż za miastem Rudna. - Przemkowski Park Krajobrazowy z najstarszym dębem „Chrobry” w Polsce. - Ślężański Park Krajobrazowy – najbliższa „góra” od Lubina:) - XVII-wieczne Kościoły Pokoju z. w Jaworze oraz Świdnicy wpisane na listę światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego UNESCO. Jeżeli interesują cie zamki polecam: - Zamek gotycki Grodziec z XIV w. raptem 40 km od Lubina. Praktycznie, co weekend jakaś impreza. - Zamek Kliczków – niedawno odremontowany i udostępniony - Ruiny zamku rycerskiego Świny - XIII-wieczny Zamek w Bolkowie. Największy obiekt warowny Dolnego Śląska – barokowy Zamek w Książu Wszystko to zaledwie 80 km od Lubina. Jak mnie najdzie to jutro opisze Ci resztę :) Pozdr. --- luna_medeis Odpowiedz Link Zgłoś
girgisek Re: gdzie na weekend? 03.08.06, 00:29 Dzięki wielkie za pomoc napewno skorzystam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
seren1 Re: gdzie na weekend? 02.08.06, 17:31 wroclaw.hydral.com.pl/ Na tej stronie znajdziesz wszystko o zabytkach Dolnego Śląska. Ponad 30000 zdjęć + opisy. Życzę miłego zwiedzania. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pedros123 Re: gdzie na weekend? 22.08.06, 10:30 Proponuję "kolorowe jeziorka" ok 70km od Lubina przed Kamienną Górą. Poszukaj w googlach. Mozna dojechać samochodem, zostawić auto na parkingu za 2zl za godz. Byłem tam i polecam. Przy okazji można zjechać w uprzęży na linie nad wąwozem za 10 zł (o ile będzie "obsługa" - podejrzewam że są tam co weekend) naprawdę ładne widoki. Odpowiedz Link Zgłoś
madzesa Re: gdzie na weekend? 22.08.06, 22:39 A ja proponuję Czechy - Adrspach - Skalne Miasto, ok 20-30 km od granicy z Lubawki Parking cały dzień 50 koron, wejście na teren Skalnego Miasta 50 koron dzieci do lat 6 - 0 koron. Jest tam po prostu niesamowicie !!!!!!!!! wrzuć w wyszukiwarkę Skalne miasto Adrspach i zobaczysz !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
girgisek Re: gdzie na weekend? 23.08.06, 08:13 Skalne miasto już widziałam, bardzo mi się podobało, ciekawe te jeziorka:-)? I jeszcze wiele fajnych propozycji luny medeis z których napewno skorzystam.Dzięki wielkie, teraz zwiedzałam Pragę Odpowiedz Link Zgłoś
pedros123 Re: gdzie na weekend? 23.08.06, 10:03 Kolorowe jeziorka są w sam raz na jeden dzień można zabrać małe dzieci, niemęczaca fajna wyprawa. Są sztolnie w Kowarach po kopalni uranu. Proponuję zaopatrzyć się w mapę Rudaw Janowickich jest tam wiele fajnych miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia49 Re: gdzie na weekend? 21.11.06, 13:19 Złoty Stok, piękne miasteczko na obrzeżu Kotliny Kłodzkiej. Kopalnia złota i przede wszystkim NAJWIĘKSZY W POLSCE leśny park przygody "Skalisko". Koniecznie trzeba to zobaczyć, jest niesamowicie, szok!!!! aż dziw że to w Polsce, "rzeka adrenaliny" Wiem co mowię. Sprawdź www.skalisko.eu Odpowiedz Link Zgłoś
seren1 Re: gdzie na weekend? 26.10.06, 18:52 dolnyslask.naszemiasto.pl/turystyka/specjalna_artykul/13016.html?g=1580 Wiele ciekawych miejsc do zwiedzania wraz z opisem. Odpowiedz Link Zgłoś