Dodaj do ulubionych

parking przy galerii piastów

01.12.06, 13:03
Kilka miesięcy temu naprzeciwko budowanej galerii stał sobie namiot. Był tam
od lat i sporo ludzi robiło w nim zakupy, zwłaszcza przed świętami.
Na początku roku urzędnicy ostro wzięli się za usuwanie namiotu. Ponoć
paskudził swoim wyglądem piękną(??) i historyczną(!!!) ulicę Panieńską (zwaną
też NMPanny) Ponoć plan zagospodarowania przestrzennego nie zezwalał w tym
miejscu na taką "zabudowę"...
Urzędnicy tak nękali właściciela namiotu (finansowo), że ten w końcu uległ i
w czerwcu zwinął namiot.

Teraz w tym miejscu jest prowizoryczny parking, który już urzędnikom nie
przeszkadza, nie gryzie się z historyczną zabudową i planem zagospodarowania
przestrzennego....
Tak więc znowu są równi i równiejsi w naszym pięknym :D grodzie. Pytanie
tylko dlaczego urzędnicu zezwolili na budowę galerii, która nie zabezpieczała
miejsc parkingowych nie mówiąc już o możliwościach dojazdu ???

Z kolei nowobudowana galeria przy Chojnowskiej, żeby udostępnić dojazd
samochodom zburzyła zabytkowy sracz. Ktoś powie, że sracz to sracz, ale ile
jeszcze starej zabudowy w Legnicy trzeba skasować, żeby mogły powstawać
kolejne świątynie handlu?
Obserwuj wątek
    • hofff Re: parking przy galerii piastów 01.12.06, 18:54
      moim zdaniem ten namiot to bylo cos ohydnego i sam sie zastanawialem kto
      pozwolil, zeby takie cos stalo w centrum miasta. mozliwe, ze prowizoryczny
      parking nie jest ozdoba, ale budujac sklep (galerie) nie masz OBOWIAZKU
      zapewniac miejsc parkingowych. oczywiscie, ze kazdy wlasciciel zabiega o takie,
      bo to zwieksza mu liczbe klientow i mysle, ze wlasciciele galerii tez maja
      jakies plany. co do kibla, nie wiem jak bardzo byl zabytkowy, skoro p. Kurzeja
      wyrazil zgode na jego rozbiorke. bo jesli to zabytek, jak twierdzisz, to musieli
      miec zgode konserwatora.
      • qwerty1231 Re: parking przy galerii piastów 04.12.06, 11:02
        > moim zdaniem ten namiot to bylo cos ohydnego i sam sie zastanawialem kto
        > pozwolil, zeby takie cos stalo w centrum miasta. mozliwe, ze prowizoryczny
        > parking nie jest ozdoba.....

No właśnie, mało powiedziane, że ozdobą nie jest, tymczasem parking nie
        przeszkadza już urzędnikom. Jak to wytłumaczysz ?

> jakies plany. co do kibla, nie wiem jak bardzo byl zabytkowy, skoro p. Kurzeja
        > wyrazil zgode na jego rozbiorke. bo jesli to zabytek, jak twierdzisz, to
        > musieli miec zgode konserwatora.

Nie musieli, bo obiekt nie był wpisany na listę zabytków podobnie jak np.
        arkady (gdzie fotograf teraz dorabia sobie powierzchnię) czy też Palmiarnia.
        Nie powiesz chyba jednak, że jeśli coś nie jest wpisane na listę to zaraz mozna
        to burzyć ?
    • olus_stad Re: parking przy galerii piastów 01.12.06, 19:50
      > Z kolei nowobudowana galeria przy Chojnowskiej, żeby udostępnić dojazd
      > samochodom zburzyła zabytkowy sracz. Ktoś powie, że sracz to sracz, ale ile
      > jeszcze starej zabudowy w Legnicy trzeba skasować, żeby mogły powstawać
      > kolejne świątynie handlu?

Na poczatku to proponuje zamienic sracz na toalete:)

Masz racje, najlepiej zostawic taki toalete, albo postawic kolejny na miare tego na Piekarach C;) Jezeli mam miec do wyboru toalete zadowalajacy 10 klientow dziennie i 'swiatynie handlu' obslugujaca 1000 klientow dziennie z 15 sraczami, to wole to drugie.

Toalety powinny miec dwa na dwa, za dwa zlote i nierzucajace sie w oczy. No i czyste rzecz jasna, ale to juz nie sprawa architekta.
      • qwerty1231 Re: parking przy galerii piastów 04.12.06, 11:07
        > Na poczatku to proponuje zamienic sracz na toalete:)

OK. Pójdę dalej - obiekt.

> Masz racje, najlepiej zostawic taki toalete, albo postawic kolejny na
        > miare tego na Piekarach C;) Jezeli mam miec do wyboru toalete
        > zadowalajacy 10 klientow dziennie i 'swiatynie handlu' obslugujaca
        > 1000 klientow dziennie z 15 sraczami, to wole to drugie.

Mam nadzieję, że piszesz te słowa nie rozumiejąc do końca o co chodziło z tym
        OBIEKTEM.
        Nie chodzi o funkcję jaką pierwotnie sprawował tylko o jego wartość
        historyczną. To, że w galerii będzie 100 marmurowych toalet nie zmienia postaci
        rzeczy, że można niszczyć to co zostawili nam poprzednicy. Wytarczy, że
        polityczni dziadkowie dzisiejszego prezydenta skasowali nam śródmieście i
        zbudowali w jego miejsce mrówkowce. One też zadowalają więcej mieszkańców bo
        mieszkania w nich znalazło więcej ludzi niż kiedyś mieszkało w tej części
        miasta...
        • olus_stad Re: parking przy galerii piastów 04.12.06, 13:26
          Skoro konserwator zabytkow wydal zgode, to albo ow obiekt mial charakter malo historyczny, albo nie mial zadnego charakteru.

Dlaczego jest burzony Browar Legnicki? A no dlatego, ze nie przedstawia zadnej wartosci uzytkowo-historycznej.

Porownanie wyburzenia starowki dla wybudowania mrowkowcow, z tzw afera toaletowa to demagogia. Dla mnie jest jasne, ze ludzie tam mieszkajacy sa zadowoleni, bo wszedzie blisko. Pozostali legniczanie moze mniej, bo szpeci widok. Nie jest to tylko problem naszego miasta, to raczej problem epoki. A epoka byla...specyficzna. Przypadkow bezmyslnego stawiania roznych obiektow w tamtych czasach mozna mnozyc i mnozyc bez konca. Ale zwiakow miedzy toaleta a blokami w centrum nie widze.

To juz tak na marginesie. Mam siostre na architekturze i nauczyla mnie jednego. Nie zawsze nalezy budowac w stylu 'na inna epoke', raczej w sporadycznych przypadkach. Budowana sa galerie w XXI wieku, dlaczego maja nie wygladac jak z XXI wieku? Moze za 50 lat Twoje wnuki beda patrzec laskawym okiem na osiagniecie architektoniczne poczatku XXI wieku? Na przyklad ja tak patrze na Renome w Wroclawiu.

> polityczni dziadkowie dzisiejszego prezydenta

To przypomina retoryke Jacka Kurskiego(dziadek-Wehrmacht itp). Brakuje tylko porownania do Feliksa Dzierzynskiego, ale jestes juz tylko o krok. Nawet nie wiem czy prezydent Krzakowski do PZPR nalezal, a jak nawet nalezal to co?! I co mial wspolnego ze zmianami w legnickiej starowce? Jezeli nie mial, to po co to porownanie do 'dziadkow politycznych', jaki sens, gdzie Rzym, gdzie Krym?
          • qwerty1231 Re: parking przy galerii piastów 04.12.06, 14:08
            > Skoro konserwator zabytkow wydal zgode, to albo ow obiekt mial charakter
            > malo historyczny, albo nie mial zadnego charakteru.

Udajesz, czy naprawdę nie rozumiesz? Jeśli coś nie jest w rejestrze to
            konserwator może nagwizdać. Zapytaj się jakie miał konserwator zdanie nt.
            zabudowania arkad (fotograf). Ponieważ budynek nie był w rejestrze to mógł
            tylko pogadać. Jednak brak wpisu w rejestrze NIE OZNACZA, że obiekt ma "mało
            historyczny charakter" i mozna go zburzyć.

> Dlaczego jest burzony Browar Legnicki? A no dlatego, ze nie
            > przedstawia zadnej wartosci uzytkowo-historycznej.

Jeśli w Legnicy jest więcej myślących podobnie jak Ty to faktycznie niedługo
            będziemy mieli same hiper i galerie.

> Porownanie wyburzenia starowki dla wybudowania mrowkowcow, z tzw afera
            > toaletowa to demagogia....

To Twoja nazwa, ja o "aferze toaletowej" nie wspominam. Fakt jednak jest taki,
            że o jej zachowanie starali się ludzie z Wrocławia, legniczanie odpuścili, a to
            przykre...

> To juz tak na marginesie. Mam siostre na architekturze....

To poproś ją o linka (lub znajdź sam), jest forum architektów i tam m.in. są
            ich opinie nt. galerii :)

>> polityczni dziadkowie dzisiejszego prezydenta
            >
            > To przypomina retoryke Jacka Kurskiego(dziadek-Wehrmacht itp). Brakuje
            > tylko po rownania do Feliksa Dzierzynskiego, ale jestes juz tylko o krok.
            > Nawet nie wiem czy prezydent Krzakowski do PZPR nalezal...

Uspokoję Cię - nie należał, ale tu nie chodzi o przynależność tylko o sposób
            myślenia. Daruj sobie porównania do Kurskiego, bo zacznę myśleć, że Ty nie
            udajesz tylko faktycznie masz problemy ze zrozumieniem kontekstu.

Tak na marginesie. Ożywiony został ostatnio nasz Rynek. W lokalu, który
            prezydent sprzedał znajomemu malarzowi bez przetargu, zamiast galerii sztuki
            wprowadził się kolejny bank. To jest m.in. sposób działania, który właśnie
            przypomina mi ubiegłą epokę.
            • olus_stad Re: parking przy galerii piastów 04.12.06, 16:58
              > Udajesz, czy naprawdę nie rozumiesz? Jeśli coś nie jest w rejestrze to
              > konserwator może nagwizdać. Zapytaj się jakie miał konserwator zdanie nt.
              > zabudowania arkad (fotograf). Ponieważ budynek nie był w rejestrze to mógł
              > tylko pogadać. Jednak brak wpisu w rejestrze NIE OZNACZA, że obiekt ma "mało
              > historyczny charakter" i mozna go zburzyć.

To ja juz w ogole nie widze problemu.

> Jeśli w Legnicy jest więcej myślących podobnie jak Ty to faktycznie niedługo
              > będziemy mieli same hiper i galerie.

Nie widze nic w tym zlego. Tylko osoba malo myslaca wybuduje cos, na co nie bedzie zapotrzebowania. Rynek to zwerfikuje. Jezeli jest popyt na Tesca, Dina, Lidle, Auchany i roznego rodzaju Galerie, to dlaczego nie maja powstawac? Nie lubie kogos na sile uszczesliwiac. Wole widziec piekna (moje zdanie) galerie bez zabytkowej toalety, niz kawal nieuzytku w centrum miasta z zabytkowa toaleta. Przeciez tam wczesniej to obraz nedzy i rozpaczy byl. Do polowy wyburzone budynki, smieci, pijaczki i moglbym jeszcze kilka rzeczy wymienic. Czy ta toaleta warta jest? Wedlug mnie nie.

> To poproś ją o linka (lub znajdź sam), jest forum architektów i tam m.in. są
              > ich opinie nt. galerii :)

Okej, sa madrzejsi ludzie ode mnie, z dziedziny architektury na pewno. Wspomnialem to nie dlatego, ze moja siostra jest autorytetem w dziedzinie architektury i chcialem tym kogos przekonac, ale z powodu tego, ze MNIE przekonala. Nie ma wiec sesnu przytaczac czyjejs opinii, bo to jest tak jak z pewna czescia ciala, kazdy ma wlasna. Ty uwazasz tak, ja inaczej.

> Uspokoję Cię - nie należał, ale tu nie chodzi o przynależność tylko o sposób
              > myślenia. Daruj sobie porównania do Kurskiego, bo zacznę myśleć, że Ty nie
              > udajesz tylko faktycznie masz problemy ze zrozumieniem kontekstu.

Dla mnie porownanie do 'dziadkow politycznych' jest czytelne. Jezeli Twoje intencje byly inne, to widac sie nie zrozumielismy.

> Tak na marginesie. Ożywiony został ostatnio nasz Rynek. W lokalu, który
              > prezydent sprzedał znajomemu malarzowi bez przetargu, zamiast galerii sztuki
              > wprowadził się kolejny bank. To jest m.in. sposób działania, który właśnie
              > przypomina mi ubiegłą epokę.

Jezeli uwazasz, ze prezydent zrobil cos wbrewu prawu to zglos to na prokurature.
              • hofff Re: parking przy galerii piastów 04.12.06, 21:42
                w lokalnej prasie wyczytalem, ze przed wojna jedna czesc arkad (tam gdzie miesci
                sie zaklad fotograficzny) byla zabudowana. wiec mysle, ze to nie jest zbrodnia
                gdy przywraca sie wyglad pierwotny. co do toalety na chojnowskiej, hmmm no coz.
                mysle, ze nie ma o czym mowic. wyburzono i cale szczescie. nie wszystko co stare
                jest warte zachowania i nalezy o tym pamietac. kiedys tez budowano koszmary i
                nie wolno kurczowo trzymac sie starej architektury. podziwiam odwage architektow
                (mowie serio), ktorzy potrafia laczyc przeszlosc z terazniejszoscia, wystarczy
                popatrzec na takie miasta jak chocby paryz i lament jaki odstawiono, gdy na
                dziedzincu louvre'u postawiono szklana piramide. dzisiaj nie ma juz zwolennikow
                jej wyburzenia. miasto musi sie rozwijac i musi wnosic nowe elementy w swoja
                substancje, czy nam sie to podoba czy nie inaczej zamieni sie w skansen. dlatego
                jestem za rozumnym rozbudowywaniem miasta i mysle, ze legnica idzie w dobrym
                kierunku
              • qwerty1231 Re: parking przy galerii piastów 05.12.06, 11:37
                Poprzednich wypowiedzi nie będę już komentował bo mamy całkiem odmienne zdania
                i do porozumienia i tak nie dojdziemy, a co do zgłaszania na prokuraturę...
                Ty tak celowo? Wątpię, żebyś naprawdę nie rozumiał.
                • olus_stad Re: parking przy galerii piastów 05.12.06, 11:52
                  Mamy odmienne zdania. Dlatego pozostanmy przy swoich, ale podyskutowac mozna, nawet jesli siebie nawzajem nie przekonamy.

Tak, celowo. Jezeli sugerujesz, ze ktos sie bawi w kolesiostwo, to nie rzucaj slow na wiatr, bo to powazne oskarzenie.
                  • qwerty1231 Re: parking przy galerii piastów 05.12.06, 13:24
                    > Tak, celowo. Jezeli sugerujesz, ze ktos sie bawi w kolesiostwo, to
                    > nie rzucaj slow na wiatr, bo to powazne oskarzenie.

Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że koleżeństwo odegrało tu swoją rolę, mi jednak
                    chodzi o co innego.
                    Krzakowski przed wyborami (poprzednimi), a i w trakcie kadencji wielokrotnie
                    mówił o "ożywianiu Rynku".
                    Ożywienie to miało polegać na takim kształtowaniu prowadzonej tam działalności,
                    żeby przyciągnąć do Rynku legniczan w godzinach popołudniowych.
                    Czy 4 z kolei w tym miejscu bank spełnia taką rolę ???

Tak na marginesie, zauważyłeś, że miasto jakoś kiepsko zabezpiecza swoje
                    interesy? W samym centrum miasta od lat stoi (już prawie) ruina i nic z tym nie
                    mogą zrobić. To samo browar, o terenie po byłych zakładach mięsnych nie
                    wspomnę. Remont Wrocławskiej się przedłuża, nic z tym nie można zrobić,
                    modernizacja stadionu - to samo... Umowy sa tak skonstruowane, że inwestorowi
                    można nagwizdać.
                    • maczupikczu81 Re: parking przy galerii piastów 06.12.06, 08:41
                      z tego co obserwuje to lepiej w naszym miescie doprowadzic stare budynki do
                      ruiny potem wyburzyc sprzedac grunty i po sprawie; ruina nie kłuje w oczy
                      budyneczek z blachy powstanie wiec wszyscy beda szczesliwi. A propos browaru to
                      nie rozumiem jak mozna bylo wpasc na pomysl zeby go wyburzyc przeciez istnieje
                      tyle sposobow na zagospodarowanie takich miejsc przykład Łodzi (ozywione hale
                      fabryczne) Poznania (w starym browarze zrobiono centrum handlowe) czy Berlina
                      (całkowicie zmodernizowany budynek kolejowy w którym miesci sie dyskoteka).
                      Byłem wczoraj po raz pierwszy w galerii i prawde mówiac na kolana nie rzuca no
                      ale jak na Legnice jest ok. Przynajmniej wizualnie wyglada to lepiej niz gdyby
                      miał dalej stać Megasam. Pozdr
                      • olus_stad Re: parking przy galerii piastów 06.12.06, 23:36
                        > z tego co obserwuje to lepiej w naszym miescie doprowadzic stare budynki do
                        > ruiny potem wyburzyc sprzedac grunty i po sprawie; ruina nie kłuje w oczy
                        > budyneczek z blachy powstanie wiec wszyscy beda szczesliwi.

A kto to doprowadza do ruiny? Przeciez, ze nie miasto doprowadza do ruiny, jak i nie miasto powinno takie rzeczy remontowac. Z tego co zaslyszalem (poprawcie mnie jesli sie myle), to browar jest w rekach prywatnych.

Okej, Lodz 750 tys, Poznan 550 tys ludzi. To jest potencjal. Bezcelowe jest to porownanie, bo w Legnicy dopiero co zostala otwarta galeria, dwie w drodze, a Ty proponujesz kolejna, nie wiadomo czy wszystkie 3 sie przyjma, wiec czy czwarta? Dicho? Byly w Legnicy organizowane dyskoteki w opuszczonych halach produkcyjnych i sie nie przyjely.

Sa pewne przypadki w ktorych jest inwestor, chce cos z tym zrobic, wyburza browar, stawia np parking wielopoziomowy. To wedlug mnie jest okej. Ktos sie zainteresowal terenem, ktory bardzo dlugi czas lezal odlogiem.

Inny przypadek to budynek po Banku Drezdenskim. Piekny budynek, poki co malo sie kto nim interesuje, wiec nie ma opcji wyburzenia. Gdyby pojawila sie osoba chetna do zagospodarowanie tego terenu po wyburzeniu DB to co? Czy nalezy zablokowac i czekac az znajdzie sie ktos kto to wedlug wytycznych zagospodaruje, czy moze wyburzyc, bo COS postawienie, a nie bedzie lezalo odlogiem?
                        • hofff Re: parking przy galerii piastów 07.12.06, 19:55
                          budynek tzw BD jest takze wlasnoscia prywatna. umowa sprzedazy wiele lat temu
                          zostala zle skonstruowana, stad straszy on w dalszym ciagu na placu slowianskim.
                          mam nadzieje, ze nie wolno go wyburzyc!
                          co do inwestycji typu dyskoteka czy galeria, chcialem zaznaczyc, ze miasto nie
                          jest wlasciwym adresatem. to sa przedsiewziecia nastawione na zysk i musi byc
                          inwestor, ktory zaryzykuje. chetni na galerie sie znalezli. moze znajda sie tez
                          chetni na dyskoteki, lofty czy inne wielkomiejskie cuda. ale pamietajmy, jak
                          zauwazyl olus_stad - legnica to nie warszawka.
                          • maczupikczu81 Re: parking przy galerii piastów 08.12.06, 13:15
                            Odniose się do swojej wczesniejszej mysli wcale nie wynikało z niej ze pragnę
                            aby powstało kolejne centrum czy dyskoteka to akurat nie ma az takiego
                            znaczenia rownie dobrze mogłoby powstac muzeum piwa. Chodzi przede wszystkim o
                            zachowanie tego co mamy a mamy już niestety coraz mniej. Oczywiście można
                            wyburzac i budować parkingi wielopoziomowe czy inne galerie tylko komu i czemu
                            to będzie sluzylo czy sprawi to ze nasze miasto będzie bardziej atrakcyjne? Nie
                            sadze żeby na turystach zagranicznych (na polskich może i bedzie) wywierały
                            wrażenie 3 centra handlowe i wielopoziomowy parking.
                            Ostatnio czytałem o inwestycjach w Łodzi i naprawdę plany są ogromne i
                            wywierają wrażenie, z nieciekawego typowego upadłego miasta włokienniczego Łódz
                            ma szansę stać się wiodącym w Polsce ośrodkiem high-technologies, przy okazji
                            wykorzystując dla celów użytkowych jak i turystycznych wszystkie
                            postindustrialne budowle a jest to na pewno niebywała atrakcja. A czym Legnica
                            przyciagnie potencjalnych turystów? Swiętem ogórka? Najlepiej pod galerią
                            piastów. No ale takie sobie wybraliśmy władze.
                            Mamy przykład z ulicy Chojnowskiej jakim kosztem miasto potrafiło spełnić
                            zachciankę inwestora, który pozniej i tak odsprzedał grunty z zyskiem. Nie
                            zdziwie się jak za jakis czas ktoś wpadnie na pomysł że kamienice po drugiej
                            stronie są niewyjściowe i należy cos z nimi zrobić. Czy w ogóle ktos widział w
                            krajach zachodnich hipermarkety z blachy w centrum miasta? U nas w kraju
                            niestety górę biorą układy i układziki a ktoś przy okazji zrobi niezły interes.
                            I przede wszystkim nie wszystko co nowe musi być ładne i estetyczne. W okresie
                            Prl-u budynki byłego Urzedu Wojewódzkiego czy Megasamu na poczatku też
                            wywierały wrażenie na ludziach a jak było pożniej wszyscy wiemy. Za kilkanascie
                            kilkadziesiat lat okazać się może ze cukierkowe kamieniczki przy NMP czy
                            galeria piastów czy ewentualny parking wielopoziomowy to szczyt kiczu i z
                            rozrzewnieniem będzie się spoglądało na bardzo stare widokówki. Pozdrawiam

Ps.
                            Jeśli chodzi o dyskoteke w fabryce przy Jagiellonskiej to zainteresowanie było
                            tylko poszło o kwestię wyciszenia dochodzacych z wewnatrz dzwiekow. Z tego co
                            się orientuje był protest okolicznych mieszkańców i prawde mówiac wcale się im
                            nie dziwie. Moja babcia mieszka w poblizu i miałem niebywałą przyjemnosć
                            usłyszec próby w dniu otwarcia. Jak wiadomo taki sprzet ma ogromna moc i przy
                            braku odpowiedniego wygłuszenia łatwo sobie wyobrazic co mieli mieszkancy u
                            siebie w domach.
                            • olus_stad Re: parking przy galerii piastów 08.12.06, 20:04
                              Dla tych wszystkich, ktorzy chcieliby miec zamiast browaru 'manufakture' mam bardzo ciekawy artykul. Historia tzw Manufaktury od poczatku do teraz. Zobaczycie, ze jest maloprawdopodobne cos takiego (nawet przy zachowaniu skali) w Legnicy. Ale na pewno byl to swietny pomysl na zagospodarowanie terenu.

forum.lodznafali.org/archive/index.php?t-465.htmlalbo
                              www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_060826/plus_minus_a_4.html
                              W tej pierwszej wersji nie ma zdjec (tzn musicie je recznie wgrywac), ale jest za darmo. Druga jest kompletna, ale platna.

Czy Legnica byla kiedys miastem turystycznym? Czy jest? Czy bedzie? Watpie. Raczej kupieckim, raczej handlowym, raczej przemyslu lekkiego. Jedynych turystow jakich widze, to przyjezdzajacy z nostalgia Niemcy. Ale chyba nie dla walorow zabytkowych tu bywaja, tylko ze wzgledow sentymentalnych.
                              • olus_stad Re: parking przy galerii piastów 08.12.06, 20:04
                                Mala korekta linkow:

forum.lodznafali.org/archive/index.php?t-465.html
                                albo

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_060826/plus_minus_a_4.html
    • ola741 Re: parking przy galerii piastów 08.12.06, 20:57
      Teraz namiot stoi obok Lidla.Pozdrawiam.
    • czarnyjanek Re: parking przy galerii piastów 15.12.06, 11:14

> Tak więc znowu są równi i równiejsi w naszym pięknym :D grodzie. Pytanie
      > tylko dlaczego urzędnicu zezwolili na budowę galerii, która nie zabezpieczała
      > miejsc parkingowych nie mówiąc już o możliwościach dojazdu ???

to proste jak drut. nasi urzednicy działali w interesie właścicieli nowego megasamu,którzy dostali od miasta parking gratis i nie musieli ponosić kosztów zwiazanych z zakupem gruntów i budowa parkingu.
      zyskali na tym własciciele nowego megasamu ,ale jest pytanie czy zyskał na tym któryś z urzedników podejmujacych decyzje dotyczaca tego terenu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka