kasia-waga 05.04.07, 01:16 Czy ktoś z Lubina należy do kościoła protestanckiego-ewangelickiego w Legnicy? jak to jest yć protestantem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja.to.lubie Re: protestantyzm 05.04.07, 14:20 zjada sie noworodki, odprawia czarne msze i ma sie 3 nogi, rogi i dluuuugi ogon. a po smierci idzie sie do piekla. no, z katolikami to jest zuuupelnie inaczej. to wspaniali, dobrzy ludzie. wiec zostan przy swojej wierze, o ile jestes katolikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
giga70 Re: protestantyzm 05.04.07, 15:19 Ona tylko zadała pytanie a Ty ją już oceniasz i wkładasz w jej usta słowa ktorych nie powiedziała . Oj nieładnie . Odpowiedz Link Zgłoś
ja.to.lubie Re: protestantyzm 05.04.07, 18:01 bo dla mnie pytanie "jak to jest byc protestantem?" jest pytaniem oceniajacym przeciez to tak jak ktos zapytalby ciebie jak to jest byc szatynka albo kobieta o wzroscie 167 cm. co bys mu powiedziala? byz protestantem jest tak samo jak byc katolikiem, muzulmaninem, swiadkiem jehowy czy mormonem. bron boze nie oceniam pytajacej, tylko pytanie chyba niezbyt szczegolnie trafione :-)))) pozdrawiam dodajac, ze jestem jak najdalej od zlosliwoasci wesolych swiat :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-waga Re: protestantyzm 06.04.07, 12:56 Zadałam takie pytanie bo nie wiem jacy to są ludzie i nie chodzi mi bynajmniej o to jaki kolor włosów mają lecz o ich przekonania względem wiary. Jestem katoliczką bo tak wybrali moi rodzice, jestem katoliczka bez przekonania to mogę powiedzieć. I znam wielu katolików i wiem że mało jet tych prawdziwych, wiernych do końca przekonaniom religijnym, którzy w pełni są posłuszni nakazom i zakazom kościoła. Natomiast zupełnie nie miałam nigdy do czynienia z człowiekiem innego wyznania i nie wiem jak sie zachowuje w stosunku do swojej wiary, czy żyje nią w każdej chwili swojego życia bo wielu katolików przypomina sobie o Bogu w niedziele jak wypad iść do kościoła lub w czasie świąt. Grzeszą idą do spowiedzi albo przez wiele lat nie i uważają że wszystko jest ok. I co to za określenia katolik wierzący nie praktykujący? Czy protestant też powie o sobie że jest wierzący ale nie praktykujący? Z tego co wyczytałam w internecie to protestanci dobrze znają Pismo Święte i często czytają co katolikowi rzadko się zdarza bo ważniejsze jest to co ksiądz powie do jakiej partii politycznej jest bardziej przekonany, a że mało na tacę dają ludzie a że nikt nie chce przyjść posprzątać kościoła i wyczytuje ulicami in numerami mieszkań a on już to sobie zanotował w kartotece i jeszcze ktoś coś od niego będzie chciał. Może i uogólniam ale takie jest moje zdanie z mojego punktu widzenia i doświadczeń. Wierzę w Boga i ciągle szukam drogi do niego czy sposobu i dlatego jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
yarek_shalom Re: protestantyzm 06.04.07, 16:30 Ja jestem protestantem a wiec jak chcesz porozmawiac to napisz do mnie na maila Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś