Dodaj do ulubionych

Oswoić ADHD

27.09.10, 00:55
Istny czort czy żywe srebro? W powszechnej opinii mały agresor. Jak nad nimi zapanować? Co to znaczy mieć dziecko z ADHD?

– Po raz pierwszy dotarło do nas, że będziemy mieli z Tymonkiem kłopoty wychowawcze, gdy rzucił talerzem pełnym zupy z taką furią, że naczynie przefrunęło przez całą salę i wybiło szybę w oknie. Miał wtedy 1,5 roku – opowiada Konrad Majewski, ojciec 11-letniego dziś Tymona.

Zdarzenie miało w miejsce w żłobku. Wychowawczynie były przerażone. Opowiadały rodzicom Tymona, że nie spotkały się z dzieckiem, które miałoby taką siłę. Od tego czasu Tymon coraz częściej reagował bardzo gwałtownie na wszelkie zakazy i próby wymuszania określonych zachowań. Bywało, że bił i gryzł inne dzieci.

www.rp.pl/artykul/540051-Oswoic-ADHD.html
Dzieci jak dzieci,gorszy problem z rodzicami.
Obserwuj wątek
    • frida2 Re: Oswoić ADHD 27.09.10, 01:36
      koleżanka pracuje w świetlicy. opowiadała mi o jednym chłopcu (1klasa, nie ma zdiagnozowanego adhd) ostatnio robili na zajęciach sałatki owocowe, ów chłopiec zaatakował potem swojego kolegę tym nożem. jaka była reakcja mamusi, kiedy wychowawczyni ją poinformowała o wybryku syna?
      - "no ale przecież nóż był czysty!"
      • skiela1 Re: Oswoić ADHD 27.09.10, 03:20
        No popatrz jaka zartownisiasuspicious
        • frida2 Re: Oswoić ADHD 27.09.10, 13:28
          skiela1 napisała:

> No popatrz jaka zartownisiasuspicious

idiotka.
      • ralphie Re: Oswoić ADHD 27.09.10, 07:55
        frida2 napisała:

> - "no ale przecież nóż był czysty!"

no cóż, poszedłbym umyć ręce, wrócił i dał czystą ręką w twarz takiemu rodzicowi...
        • frida2 Re: Oswoić ADHD 27.09.10, 13:29
          ralphie napisał:

> no cóż, poszedłbym umyć ręce, wrócił i dał czystą ręką w twarz takiemu rodzicow
          > i...

ciekawa jestem jak ona na to wpadła.
          ręce opadają, jak wpatrzeni w swoje dzieci i bezkrytyczni wobec nich są rodzice.
    • sibeliuss Re: Oswoić ADHD 27.09.10, 09:27
      Wymaga się od nas tolerancji, poszanowania chorego i zrozumienia dla określonych zachowań. Czy jesteśmy na to gotowi, czy musimy być gotowi? Czy w imię zrozumienia nasze dzieci powinny przebywać w sytuacji zagrożenia, a być może cierpieć?

Niech każdy odpowie sobie sam.
      • skiela1 Re: Oswoić ADHD 27.09.10, 23:19
        Jedynym wyjsciem bylaby szkola specjalna,a na to rodzice tych dzieci sie nie zgodza.
        • projek Re: Oswoić ADHD 28.09.10, 00:47
          Rodzice też często do szkoły specjalnej by się kwalifikowali - razem ze swoimi pociechami.
          • pam_pa_ram_pam Re: Oswoić ADHD 29.12.10, 21:47
            Jest takie powiedzenie (angielskie):
            - Like Father, Like Son... (można też moać dopisać).
            Wydzieliłbym jedno województwo, i posłał tam całe takie towarzystwo.
            Niechby sami ze sobą popróbowali wytrzymać. Nie zatruwając życia reszcie społeczeństwa, a tylko samym sobie.
            Nawet można by im podatki obniżyć do 10%.
    • wawa.1 Re: Oswoić ADHD 01.10.10, 19:05
      Tylko jak odroznic jedno od drugiego?
      • diabelskipomiot Re: Oswoić ADHD 29.12.10, 20:08
        Na początek mogę wszystkim polecić lekką (komiksową) lekturę, która tak dzieciom jak i rodzicom wyjaśnia istotę problemu:
        spoti.pl/dokument/3695/dziecko-z-adhd
        • skiela1 Re: Oswoić ADHD 29.12.10, 21:35
          Zbyt prosto/ jak dla dzieci/ jest to ujete.
          Mozna zrozumiec to tak-jestem niegrzeczny, ale mam diagnoze.
          A przeciez dziecko nadpobudliwe wcale nie musi miec ADHD.
          Poza tym ADHD to choroba.ADHD pasuje do zachowan wielu dzieci i ta ilosc diagnoz czasami przeraza.Czyzby zbyt pochopnie diagnozowano?Szkoda ,ze nie ma (jeszcze) jakiegos badania laboratyjnego ,ktore potwierdziloby rozpoznanie.
          • iuo Re: Oswoić ADHD 29.12.10, 22:22
            no mi rozpoznali adhd a sie okazalo ze nieprawda. rozpoznali tez autyzm i tez niemam.szkoda tylko ze przez rok mi wtlaczali leki i przez to niemam muzgu teraz
            • ulinezja Re: Oswoić ADHD 30.12.10, 10:10
              iuo napisał:

> no mi rozpoznali adhd a sie okazalo ze nieprawda. rozpoznali tez autyzm i tez n
              > iemam.szkoda tylko ze przez rok mi wtlaczali leki i przez to niemam muzgu teraz

Lekarz się myli i jest bezkarny, ciekawe...
              A pacjent czasem ma kłopoty przez wiele lat, przez taka pomyłkę...
              Albo wcale kłopotów nie ma, bo ... juz nie ma kto ich mieć...
    • frida2 Re: Oswoić ADHD 30.12.10, 14:15
      mam z takim (a nawet gorszym) agentem do czynienia.
      ciężka sprawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka