Dodaj do ulubionych

Wiara, czy tradycja ?

10.04.04, 09:43
(temat w polskim narodzie nieco niepopularny,ale...)

Prosze się przyznać:
Kto był wczoraj, przedwczoraj w kościele,kto dziś też pójdzie-na mszę, badź ze święconką, a jutro rano wstanie i pójdzie na procesję rezurekcyjną?
Podobno 90% Polaków to katolicy. Wielu z nich do kościoła przychodzi 2 razy w roku: w Boże Narodzenie i właśnie teraz. A Wy?
Wierzący,czy dochowujący tradycji?
Jak to z tym jest?

Ja-szczerze przyznam-w prawie równym stopniu chodzę by dochowac tradycji, co w celach religijnych...

Ot...a przy okazji świąt ciekawy raport Polityki (szczeólnie dane statystycznewink ):
polityka.onet.pl/162,1158023,1,RA,artykul.html
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: Wiara, czy tradycja ? 10.04.04, 09:51
      Ja - pozostałe 10% - jestem z rodziny będącej mieszanką trzech różnych wyznań.
      Tak to jest, gdy człowiek jest wędrowcem...
      Tradycji dochowujęsmile
      • olga55 Re: Wiara, czy tradycja ? 10.04.04, 12:06
        Po co takie wyznania??Bedziesz przesiewał salonowcow wg jakichś kryteriów??Mam
        nadzieję,że nie.
        Dla mnie to tylko tradycja,kościół odwiedzam kiedy jestem zaproszonana jakąś
        uroczystość, (ślub, chrzciny, pogrzeb-niestety). Odwiedzam świątynie jako
        zabytki i miejsca kultu - z całym szacunkiem, niektóre z nich to miejsca
        mistyczne.
        • geograf Re: Wiara, czy tradycja ? 10.04.04, 13:36
          Ależ nie, oczywiście że przesiewać, ustawiać i wkładać w odpowiednie szufladki nie chcę.
          Po rpostu po dwóch dniach (wczorajszym i dzisiejszym) naszły mnie pewne refleksje i jestem ciekawy innych...
          Mianowicie:
          wczoraj w moim parafialnym kościele tłum. Nabożeństwo długie-bo liturgia bogata. Jednakże...po adoracji krzyża (ucałowaniu tegoż)-tył kościoła, gdzie stał największy tłum, przerzedził się...Ot najwyraźniej nogi zbyt bolały,bądź głowy rzadkim bywaniem w kościele były znudzone...

dzisiaj: ksiądz błogosławi chleb ("Panie pobłogosław ten chleb")-większość ludzi czyni znak krzyża; ksiądz błogosławi wędliny, mięso- większość powtarza gest; ksiądz błogosławi jajka- znowu ludzie czynią znak krzyża.
          Przypominam,że ludzie powinni się przeżegnać gdy ICH się błogosławi/kropi wodą święconą. (Tłum wędliny i jajek?).

Ot, taka refleksja...że ludzie czynią pewne rzeczy automatycznie, bez przemyślenia, dla tradycji...
          ot i tyle.
          Przepraszam,jeśli uraziłem.
          • olga55 Re: Wiara, czy tradycja ? 10.04.04, 15:57
            Nie czuję sie urażona.Ludzie powielają wiele rzeczy nie zastanawiając sie nad
            ich znaczeniem, pochodzeniem...a szkoda.Znam wielu takich żarliwych katoliów,
            którzy nie znają wielu symboli chrześcijaństwa, historii koscioła,który czczą,
            nie potrafią nic powiedziec o pozostałych religiach chrześcijańskich...
            Nawet symbole wielkiejnocy im niewiele mowią..
            Dla mnie to tradycja, ale przez duże T, dlaczego??, bo spleciona z życiem
            naszej kultury i wielu bliskich mi osób.Ja szykuję koszyk,teściowa idzie go
            święcić.Jakoś się po latach przekonała.
    • ejno Re: Wiara, czy tradycja ? 10.04.04, 12:09
      Wiecej tradycji niz wiary...........
    • at_man Re: Wiara, czy tradycja ? 10.04.04, 12:11
      Zastanawiam się głęboko skąd te statystyki... Spośród moich znajomych na
      palcach jednej ręki mogę policzyć katolików. Zastanawiające z drugiej strony
      jest to, że ci, którzy zdecydowanie wypierają się przynależności do Kościoła
      Katolickiego często maszerują ze swoimi ukochanymi baciami pod rękę kierując
      się w stronę Świątyni Dobra Wszelkiego...
      Czy tylko ja dochowuję wierności sobie? Czy tylko ja kiedy powiem "nie" mam na
      myśli "nie" i żadnych odstępstw od tego? Czy tylko na mnie nie działa błagalna
      mina babci mówiąca "wnusiu, na litość boską!"?
      Dla ilu z Was święta są naprawdę duchowym przeżyciem a nie mistrzowskim popisem
      hipokryzji?

"Wolny od nich ale samotny"
    • jasmin33 Re: Wiara, czy tradycja ? 10.04.04, 12:52
      Wiara - mocne słowo-choć na dzień dzisiejszy , moim zdaniem, dla wielu to
      jedynie zblazowane resztki czegoś(?) w co zostaliśmy uposarzeni przychodząc na
      swiat.
      Tradycja - równie mocne słowo - i też wyświechtane, i dobrze, moim zdaniem. Bo
      cóż to jest tradycja? Twór przez ludzi i na potrzeby ludzi stworzony, który
      przyniósł jedynie poróżnienie, wojnę, zło, nienawiść.....
      • zaciszanin Re: Wiara, czy tradycja ? 10.04.04, 14:16
        Ja w kościele bywam ostatnio dość często, porównując z wcześniejszymi wizytami,
        a to tylko dlatego, by przystąpić do bierzmowania. Jednakże ani wczoraj, ani
        przedwczoraj mnie tam nie było.
        A co do Wielkiej Nocy - obecnie jest to dla mnie przede wszystkim tępa kampania
        reklamowa, gdzie każdy chce się jak najlepiej sprzedać - maskarada, niestety
        tak to odbieram uncertain
    • pax_tibi Re: Wiara, czy tradycja ? 10.04.04, 21:28
      ja jestem niewierząca, dlatego w kościele się mnie nie widuje ani w święta, ani
      poza nimi, ale tradycja jest tradycją i w domu święta obchodzone są jak
      przystało na prawdziwych chrześcijan (reszta rodziny jest wierząca, choć tylko
      mama jest praktykująca), poza tym nie łączę ściśle świąt z tradycją
      chreścijańską, choć pewnie powinno tak być, dla mnie to radycja na piamiątkę
      czegoś, o czym większość ludzi zapomina w trakcie świąt, i ja też smile
    • ada296 Re: Wiara, czy tradycja ? 10.04.04, 21:34
      podpisuję się obiema ręcami pod wpisem Olgi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka