skiela1
07.01.11, 01:05
"Nigdy nie udało mi się analizować sklepu, pod kątem tego, co można a czego nie powinno się wnosić, oraz czego wynosić. Moja kolejna rozmówczyni, przedstawiła mi to nad wyraz realistycznie.
- Klienci kradną na potęgę. Przynajmniej dwa razy w tygodniu, łapiemy kogoś na kradzieży. Najczęściej jest to młodzież, ale i starsza klientela, też ma swoje miejsce w statystykach. Jest swoista moda na "children theft", czyli wykorzystywanie małych dzieci do wynoszenia towaru. Można na przykład, włożyć biżuterię do portfela, portfel schować do torebki którą zamierza się kupić. Jeśli się uda, będzie trzy w jednym, a jeśli nie to pokrzyczy się na dziecko, że to niby ono schowało. Niektóre panie, wręczają ciuszek swojemu malcowi i każą iść do tatusia, który właśnie wyszedł ze sklepu. Jak się nie uda, wystarczy wszystko obrócić w żart, przecież trzylatek mamusi nie wyda. Któregoś dnia, przyszedł pewien mężczyzna. Upatrzył sobie skórzaną kurtkę, w której chciał po prostu wyjść. Miał pecha, gdyż swoje zabezpieczenia, ukrywamy wewnątrz ubrań. Sygnał bramki, postawił na nogi ochroniarza, który ruszył do intruza. Ten widząc, że sytuacja jest na ostrzu noża, zdjął z siebie kurtkę i przerzucił przez bramkę na teren sklepu, twierdząc że nic nie ukradł, gdyż towar leży w sklepie.
- Co do niechcianego importu, zdarza się że na pusty wieszak, klienci odwieszają swoje kurtki, czy płaszcze i przypominają sobie o nich, nawet po godzinie zwiedzania galerii. Ileż jest radości, kiedy ubranko wisi i czeka na właściciela. Na teren sklepu nie wolno wprowadzać psów i choć to sprawa oczywista, to nie dla wszystkich. Pewnego razu, do sklepu weszła klientka z pieskiem na rękach . Na zwrócenie uwagi ,że z psem nie można pani odparła – z jakim psem, przecież to York? Niecodziennym niechcianym "towarem" jest... mocz. Nagminnie obserwujemy biedne dzieci, płaczące i upraszające się wręcz o pójście "za potrzebą". Lekceważący stosunek rodziców, skutkuje oddaniem moczu wprost na podłogę, a reakcją mamusi czy tatusia, jest zwykła ucieczka."
www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110106/KRAJSWIAT/21439103