Dodaj do ulubionych

Witajcie w matriksie

10.08.11, 23:53

Julia jest ładną szatynką. Ma 34 lata, męża, dziecko i mieszka we francuskim Lille. Stojąc w kuchni, zakłada za ucho zestaw głośnomówiący i uruchamia aplikację Auchan na iPhone'a. Klika na "listy zakupów" i otwiera lodówkę. Wtykając ładny nos między półki, recytuje: masło, jajka, jogurt, tarty ser, pomidory, cukinia, kurczak, szynka.

Z lodówki przenosi się pod szafkę. Wylicza dalej: herbatniki, kawa. Nazwa każdego produktu, który wypowiada, jest automatycznie dodawana przez telefon do listy zakupów.

Teraz śmietnik. Przed wyrzuceniem do śmieci kod kreskowy każdego opakowania zostaje zeskanowany. Bezprzewodowo na telefon Julii lądują informacje o tym, co znajduje się w koszu. Listę tych produktów może dodać od razu do listy zakupów.

- Jak to, Felix już zjadł moje truskawkowe cukierki? - dziwi się teatralnie Julia.

Podchodzi do ekranu komputera - program Auchan rysuje jej najszybszą i najkorzystniejszą trasę po sklepie i określa przypuszczalny czas zakupów (43 minuty).

W realnym świecie Julia jest wynajętą aktorką. Jej przygody oglądamy na ekranie rzutnika w grupie dziennikarzy w jednym z francuskich sklepów Auchan. Film zatytułowany jest - "Historia z przyszłości - Lille, lipiec 2012".

Data jest bliska, bo sieć podobne rozwiązania już wprowadza testowo do niektórych sklepów. Pracuje nad nimi zresztą większość dużych firm handlowych.

wyborcza.biz/biznes/1,101716,10038887,Witajcie_w_matriksie__Oto_technologiczna_rewolucja.html
Obserwuj wątek
    • rudka-a Re: Witajcie w matriksie 15.08.11, 09:32
      Póki co, mój matriks, to kartka papieru...bez zapisania z pewnościa za pierwszym razem soli nie kupię wink
      • rene8 Re: Witajcie w matriksie 15.08.11, 11:54
        My korzystamy z listonika.
        Swietnie sie sprawdza jak jestem w pracy, mąż dostaje @ i listę na telefonie.
        Bardzo Nam to ułatwiło zakupy.
        www. listonic.pl
        • skiela1 Re: Witajcie w matriksie 15.08.11, 15:31
          a jeszcze latwiej byloby taki listonik przeslac prosto do sklepu - maz moglby tylko zaplacic i odebrac.Jaka oszczednosc czasu.
    • maria_3 Re: Witajcie w matriksie 15.08.11, 18:18
      Podoba mi sie kosz na smiecibig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka