Dodaj do ulubionych

Sens Facebooka

24.08.11, 22:34
Jeszcze nie tak dawno powiedzenie komuś, że "kogo nie ma na Fejsie ten nie istnieje" powodowało bulwers. A dziś? Spróbujcie komuś kto Facebooka nie ma opowiedzieć rysunek lub żart z Fejsa i obserwujcie reakcję. Pomijam ilu słów będziecie musieli użyć i jak sporo pogestykulować. Czy aby napewno reakcja tej osoby będzie taka jak oczekiwaliście? No i właśnie na tym polega sukces Fejsa - nie trzeba gadać po próżnicy, a wszystko mamy pod kontrolą smile
Obserwuj wątek
    • skiela1 Re: Sens Facebooka 24.08.11, 23:44
      No i właśnie na tym polega sukces Fejsa - nie trze
      > ba gadać po próżnicy, a wszystko mamy pod kontrolą smile

Wlasnie...po co gadac po proznicy...
      Moze nie zwiazane bezposrednio z tematem,ale mi sie przypomnial jeden fragment,ktory ostatnio czytalam-

"Bo słowa to wielka łaska. Cóż ma tak naprawdę człowiek prócz słów dane?
      I tak nas wszystkich czeka kiedyś wieczne milczenie, to się jeszcze namilczymy. Może przyjdzie nam ściany z bólu drapać za najmarniejszym słowem. I każdego słowa nie wypowiedzianego na tym świecie do siebie będziemy jak grzechów żałować. Tylko, że będzie za późno. A ileż takich słów nie wypowiedzianych zostaje w każdym człowieku i umiera razem z nim, i gnije z nim, i ani mu potem w cierpieniu nie służy, ani w pamięci.
      To po co jeszcze sami sobie zadajemy milczenie?"
      • sibeliuss Re: Sens Facebooka 25.08.11, 00:24
        Inaczej piszemy z ludźmi na forum, na Facebooku pisząc pod swoimi imionami jesteśmy bardziej lakoniczni. Może dlatego nadal piszę na forum, choć inni wybrali tylko FB.
        • skiela1 Re: Sens Facebooka 25.08.11, 14:57
          Ja wiem jedno...
          Znajomi z mojego pokolenia wcale nie sa zainteresowani fejsem.Zwroc uwage na swoja liste -ile masz osob 45+?....
          To nie jest zabawka dla nas.
          • sibeliuss Re: Sens Facebooka 25.08.11, 15:33
            Oj polemizowałbym. Ja nie mam, ale inni - owszem.
            • skiela1 Re: Sens Facebooka 25.08.11, 19:49
              sibeliuss napisał:

> Oj polemizowałbym. Ja nie mam, ale inni - owszem.

Kilkoro znam,ale im fejs sluzy do wlepiania zdjec, co rozumiem bo nie musza kazdemu z osobna.
              Ja jestem jeszcze na etapie,ze jak chce bliskim wyslac foty to sluzy mi do tego poczta.
        • piotr_57 Re: Sens Facebooka 25.08.11, 15:04
          sibeliuss napisał:

> Inaczej piszemy z ludźmi na forum, na Facebooku pisząc pod swoimi imionami jest
          > eśmy bardziej lakoniczni. Może dlatego nadal piszę na forum, choć inni wybrali
          > tylko FB.

A ja mam konto na FB, ale nie umiem z niego korzystać big_grin
          Dlatego nic nie pisze i nawet nie odpisuje jak ktoś do mnie pisze.
          Ale mam zamiar się nauczyć.
          • sibeliuss Re: Sens Facebooka 25.08.11, 15:32
            piotr_57 napisał:

> Ale mam zamiar się nauczyć.

To miłe smile
            3mam kciuki.
          • gazeta_mi_placi Re: Sens Facebooka 25.08.11, 16:59
            A ja założyłam konto na Fejsie kumplowi który jest przeciwnikiem internetu i nie ma ani kompa ani internetu big_grin
            • skiela1 Re: Sens Facebooka 27.08.11, 00:54
              Po co ?
              • sibeliuss Re: Sens Facebooka 30.08.11, 09:14
                Też się zastanowiłem.
    • green.lemon Re: Sens Facebooka 25.08.11, 18:26
      A ja nie mam konta na FB tongue_out Nie mam takiej potrzeby wcale. Tam gdzie jestem aktywna - tam jestem i uważam że w zupełności mi to wystarcza. Co robią znajomi wiem albo z rozmów bezpośrednich, albo z forum na którym byłam bardzo aktywna, i to znana z twarzy, imienia i nazwiska, co mnie wcale nie ograniczało. A FB to postrzegam jak NK - ani mi to do czegokolwiek potrzebne, ani przydatne. Znajomi usiłowali mnie wciągnąć na FB, ale... żeby oglądać wygłupy znajomych, którzy wszędzie się wygłupiają - FB nie jest konieczne. Jak jest coś ważnego - to na pewno się dowiem.
      • skiela1 Re: Sens Facebooka 25.08.11, 19:59
        Myslalam nad skasowaniem NK,ale sie rozmyslilamsmile
        Ci moi starzy szkolni znajomi nie chca przejsc na FB, no ale z nimi i tak juz mam kontakt pocztowy ,wiec nie robi roznicy.
    • matt.j Re: Sens Facebooka 25.08.11, 22:39
      Używanie „TwarzoKsiążki” (ostatnio Miecugow w Szkle kontaktowym użył takiej spolszczonej nazwy, która spodobała mi się smile tylko do wklejania fot to naprawdę korzystanie zaledwie z niewielkiej części możliwości jakie daje ten serwis.

Poza zdjęciami to przecież bieżący kontakt ze znajomymi, szybka wymiana maili (spora cześć znajomych ma FB w komórkach). Funkcja czatu – czyli odbieranie pałeczki niegdyś tak popularnemu gg. Organizowanie (zapraszanie) spotkań, urodzin, imienin i innych imprez czyli funkcja wydarzenia. Informacje i zaproszenia na wiele wydarzeń kulturalnych. Sposób na informowanie o działaniach podejmowanych przez różne organizacje pozarządowe, które mają swoje konta na FB. Bardzo dużo kampanii społecznych, które jak już kilka razy przekonaliśmy się nawet w Polsce można było zorganizować bardzo szybko i z udziałem sporej liczby ludzi. Oczywiście również na FB jest funkcja forum, możliwość komentowania wydarzeń, linków i wszelkich innych rzeczy w tym oczywiście także wypowiedzi, zdjęć czy linków wklejanych przez znajomych.
      To tylko takie pierwsze z brzegu funkcje jakich ludzie używają korzystając z FB. Zapewne jest jeszcze sporo, których nie znam lub nie zauważam, a można je tu wyliczać.
      Jakby nie patrzeć FB zbliża ludzi smile
      • kredofil Re: Sens Facebooka 27.08.11, 01:02
        Jednak bardziej przemawia do mnie hasło "Vodka connecting people". A w szerszym rozumieniu - co osobisty kontakt, to osobisty kontakt.
        • matt.j Re: Sens Facebooka 27.08.11, 08:47
          kredofil napisał:
          > A w szerszym rozumieniu - co osobisty kontakt, to osobisty kontakt.

Z jednej strony świat się skurczył za to ludzie bardziej są mobilni i rozproszeni po tym świecie. Nie zawsze jest szansa na częsty kontakt osobisty.
        • sibeliuss Re: Sens Facebooka 30.08.11, 08:37
          Czasami osobisty nie jest możliwy, poza moją gminą też mam znajomych.
          • madziulec Re: Sens Facebooka 30.08.11, 09:41
            Moze to dosc idiotyczne, ale dzieki FB mam kontakt z moja rodzina za granica.
            Sa to moi cioteczni bracia, ktorzy niestety mieszkaja ode mnie dosc daleko. Mamy dosc luzny kontakt, ale jednak chcemy wiedziec co sie dzieje, nie dzwonimy do siebie i krotkie wiesci na FB nam wystarczaja.
            • sibeliuss Re: Sens Facebooka 30.08.11, 09:42
              Madziulec, a czy my poznalibyśmy się bez sieci?
              smile
              • madziulec Re: Sens Facebooka 30.08.11, 12:46
                Kto wie?? Pewnie nie wink
                Ale musze sie przyznac, ze swojego narzeczonego poznalam w 1994 roku przez grupe dyskusyjna wink))
                Prawdopodobnie malo ludzi wiedzialo wtedy co to internet, ale to byly czasy internetu wdzwanianego wink
            • matt.j Re: Sens Facebooka 30.08.11, 11:46
              madziulec napisała:
              > Moze to dosc idiotyczne, ale dzieki FB mam kontakt z moja rodzina za granica.

Dlaczego idiotyczne?
              Ja też tak mam i to nie tylko w kwestii kuzynostwa ale i rodzonych braciszków, z którymi najczęściej kiedyś przez skype czy maila komunikowałem się a teraz w dużej mierze przez FB smile

Oczywiście zawsze można zostać na etapie niegdysiejszych listów papierowych słanych z i do H’ameryki, które szły po dwa tygodnie. Tylko pytanie po co?
      • madziulec Re: Sens Facebooka 28.08.11, 00:40
        o "twarzoksiążce" pisałam już rok temu:
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,113494640,113504085,Re_nowy_regulamin_na_NK.html
        Phi wink
        • matt.j Re: Sens Facebooka 30.08.11, 11:41
          Oddaję palmę pierwszeństwa smile
          Oczywiście nie zmienia to faktu, ze hasło mi się podoba smile
          • madziulec Re: Sens Facebooka 30.08.11, 12:46
            Merci wink

Nazwa jest czysta kalka jezykowa wink Jak widac uzyta przeze mnie juz dawno temu.
    • maria_3 Re: Sens Facebooka 04.09.11, 18:41
      Pozorny sukces.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka