Dodaj do ulubionych

dyskryminacja KK w PL

11.10.11, 13:23
W pracy jak to w pracy rozmowa polityczno-kościelna tez musi być. A że dużo mówi się o nadzwyczaj dobrym wyniku wyborczym RPP to i też ten temat wkrada się w rozmowy.

W mojej opinii wprowadzenie postulatów RPP nazywanych przez przeciwników antykościelnymi czy antykatolickimi może więcej dobrego przynieść kościołowi niż złego. To są postulaty uderzające w księży tak naprawdę a konkretnie w ich kieszenie a nie w kościół ani nie w wiarę. Wprowadzenie ich bardzo wyczyściłoby sytuację w kościele, zlikwidowałoby wszelkie pomówienia i doprowadziłoby do transparentności finansów kościoła. Podobnie jak w wyprowadzeniu religii ze szkół widzę jedynie pozytywne kwestie dla umacniania wiary, oczywiście znowu będzie to biło po kieszeni kleru. Także nic dziwnego, ze kler nie ma ochoty na takie zmiany i będzie starał się zdyskredytować RPP twierdząc, że ich postulaty są antykościelne, skierowane przeciw wierze katolickiej, przeciw wolności wiary itp.

W każdym razie znajoma z pracy, członkini PO, zaczęła niezmiernie utyskiwać jak to strasznie katolicy są w tym kraju prześladowani, nie daje im się szansy na bycie wierzącymi, ich wiara jest dyskryminowana itp. A mówiła to oczywiście w kontekście wyrażania własnej potrzeby narzucania wszystkim obywatelom swojej ideologii religijnej poprzez wprowadzanie jej wytycznych do aktów prawnych obowiązujących w państwie wszystkich obywateli a nie tylko katolików. j

Przyjaciel skwitował mniej więcej tak:
Tym którym wydaje się, że wyznawanie religii katolickiej jest w Polsce dyskryminowane nie pozostaje już nic innego jak przeprowadzka do Watykanu. Oczywiście tam też będą narzekać na dyskryminację ale może trochę mniej.
Obserwuj wątek
    • jedzoslaw Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 13:32
      RJP raczej sobie może tylko pokrzyczeć. W tej sprawie PO i PiS będą jednogłośne.
      • matt.j Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 14:54
        jedzoslaw napisał:
        > RJP raczej sobie może tylko pokrzyczeć. W tej sprawie PO i PiS będą jednogłośne

(RPP - Ruch Poparcia Palikota) smile

I dobrze, nich krzyczy, niech nie odpuszcza tematów, niech nie da ich zapomnieć, niech magluje je tak aby społeczeństwo się do nich przyzwyczaiło.
        Przecież nikt głosujący na RPP nie nastawiał się, że ta partia wprowadzi zmiany, o których mówi ponieważ wszyscy wiedzieli, że będzie miała zbyt małą siłę przebicia. Jednak z drugiej strony myślę, że wiele osób liczy na to, że RPP nie zachowa się tak jak większość innych partii i zaraz po wyborach zapomni o co obiecywał walczyć. Liczy na to, że RPP wprowadzi na stałe do dyskursu społecznego na te 4 lata postulaty które podnosił. I za 4 lata nie będzie już tak wielu bulwersujących się nowym hasłem „opodatkować kościół” a zacznie się myśleć nie „czy” tylko „jak” opodatkować.
    • skiela1 Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 14:19
      "W każdym razie znajoma z pracy, członkini PO, zaczęła niezmiernie utyskiwać jak to strasznie katolicy są w tym kraju prześladowani, nie daje im się szansy na bycie wierzącymi, ich wiara jest dyskryminowana itp."

To glupoty gada.
      • sibeliuss Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 14:21
        A mi się podoba tekst z autobusu - każdy normalny człowiek jest wierzący (w sensie w KK) smile
        • skiela1 Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 14:51
          Przede wszystkim normalny czlowiek nie obnosi sie swoja wiara.
          • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 15:15
            A co z odmienną orientacją seksualną ? normalny też z nią nie powinien się obnosić ? wink
            • matt.j Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 15:24
              czarek_777 napisał:
              > A co z odmienną orientacją seksualną ? normalny też z nią nie powinien się obnosić ? wink

A z nieodmienną może się obnosić?
              • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 15:31
                Niech Skiela powie, z czym można a z czym nie można się obnosić smile bo tu dochodzą jeszcze powiedzmy koszulki klubowe. Też kibica jednego klubu mogą np ranić 'uczucia' gdy zobaczy koszulkę innego klubu. Zakazać publicznego manifestowania komu się kibicuje, także na stadionach bo druga strona się obrazi ? ja wiem że to absurd więc czemu w takim razie nie wolno mi 'obnosić' się z tym że jestem Chrześcijaninem ? bo nie rozumiem dlaczego nie smile
                • matt.j Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 16:02
                  czarek_777 napisał:

> więc czemu w takim razie nie wolno mi 'obnosić' się z tym że jestem
                  > Chrześcijaninem ? bo nie rozumiem dlaczego nie

Jeśli ktoś jest prawdziwym katolikiem to zna Biblię, to tam jest odpowiedź na twoje pytanie.
                • skiela1 Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 16:19
                  Czarku,wrazliwosc prowadzi do pokory do prawdy o nas samych i do szacunku wobec innosci.Jest fundamentem naszej wiary.
                  W Bibli znajdziesz wiele nauk wlasnie na temat obnoszenia sie,pychy...../akurat teraz nie mam czasu zeby te najciekawsze wyszukac.../
                  Poczytaj tez o ewangelicznym setniku,poganin a Jezus stawia go za wzor wiary,ktorej niestety nie widzial u Izraelitow....glosnych i obnoszacych...
                  • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 17:24
                    Wszystko rozumiem tylko czy mogłabyś mi wytłumaczyć na czym polega w/g Ciebie owo - obnoszenie się z wiarą ? i skoro o wierze. Chrystus i Jego następcy, jako głowy kościoła wręcz oczekują od wiernych by nie wstydzili się swojej wiary, nie ukrywali jej ale z dumą przyznawali się do niej i głosili ją również publicznie. A JP2 co mówił ? brońcie krzyża wołał do Polaków w Zakopanem smile co miał na myśli ? czy procesje ulicami miasta to obnoszenie się z wiarą i czy w takim razie powinny być zakazane ? bo skoro tak, to żadnych manifestacji czegokolwiek. Bez obnoszenia się z czymkolwiek. Dla mnie to jest ograniczenie swobód obywatelskich to co proponujesz Skiela.
                    • anoagata Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 18:51
                      Matt.j pozdrów swego kolegę ode mnie.Moja wiara jest moją osobistą sprawą ,jeżeli ktoś zapyta to odpowiem ale nikomu i nigdzie nie krzyczę że wierzę.Manifestuję raz w roku w Boże Ciało idąc w procesji i finito,bo czasami taka manifestacja przeradza się w hipokryzję.
                      • irena0503 Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 19:02
                        Owszem,JP 2 powiedział" brońcie krzyża",ale tych ,którzy z nim biegali po Krakowskim Przedmieściu pewnie by przegonił....gdyby żył.
                        • anoagata Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 19:19
                          Oczywiście 'brońcie krzyża' aby krzyż stanowił to co powinien a nie walenie nim po plecach i gdzie sie da przez tych s pod pałacu....
                    • skiela1 Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 21:19
                      czarek_777 napisał:

> Wszystko rozumiem tylko czy mogłabyś mi wytłumaczyć na czym polega w/g Ciebie o
                      > wo - obnoszenie się z wiarą ?

Rozmawiamy o sytuacji z autobusu i dla mnie jest to jak najbardziej obnoszenie.

i skoro o wierze. Chrystus i Jego następcy, jako
                      > głowy kościoła wręcz oczekują od wiernych by nie wstydzili się swojej wiary, ni
                      > e ukrywali jej ale z dumą przyznawali się do niej i głosili ją również publiczn
                      > ie.

Nie mieszaj Chrystusa z oczekiwaniami kleru.Masz racje duma ich az rozpiera ,ale cos mi sie wydaje ,ze zaplate dostana na samym koncu.
                      Im wiekszy krzyz na piersi tym mniej Chrystusa w sercu.

A JP2 co mówił ? brońcie krzyża wołał do Polaków w Zakopanem smile co miał n
                      > a myśli ?

Niestety nie wszyscy zrozumieli co papiez przez to chcial powiedziec.
                      Jak widac niektorzy (a szczegolnie ci z Krakowskiego Prz.zrozumieli doslownie)
                      Wrzask,napastliwosc ,narzucanie innym to nie jest to co Papiez mial na mysli.

czy procesje ulicami miasta to obnoszenie się z wiarą i czy w takim r
                      > azie powinny być zakazane ?

Tak.

bo skoro tak, to żadnych manifestacji czegokolwiek.
                      > Bez obnoszenia się z czymkolwiek.

Nie rozumiem dlaczego...
                      Jezeli jest pozwolenie na procesje to dlaczego nie moze byc innej parady.

Dla mnie to jest ograniczenie swobód obywate
                      > lskich to co proponujesz Skiela.
                      >

Jako katolik czujesz sie osaczony?
                      • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 21:41
                        'Jako katolik czujesz sie osaczony? '
                        Gdy czytam wpisy na forach, pełne nienawiści do katolików i kościoła to tak, czuje się osaczony. Ale że mój charakter jest taki, że ja nie pozwalam narzucać sobie tego co mi obce i wrogie /nietolerancja/ to generalnie nie czuję się osaczony a zwłaszcza w realu się nie czuję. Bo moja wiara to moja sprawa i czy będę z nią się obnosił czy nie to też moja sprawa smile ulica Skiela w demokracji musi być dla wszystkich - dla tych spod krzyża i dla ateistów - dla Żydów i Muzułmanów. Wszyscy też publicznie mają prawo akcentować swoją wiarę, odrębność i przekonania i powinni szanować się nawzajem. Tak widzę tolerancję, dokładnie tak smile gdy ogłoszono stan wojenny, ja dalej do fabryki chodziłem z przypiętym do kurtki w jednej klapie znaczkiem Solidarności a w drugiej z krzyżykiem. I majster i kierownik prosili mnie bym chociaż przed wejściem do zakładu to zdejmował, bo bezpieka w zakładzie, że powinienem to zrozumieć. Nie zdjąłem, uparłem się że nie zdejmę , że będę manifestował i pokaże tym co trzęsą portkami że można nie trząść i Ci nie naskoczą smile
                        • skiela1 Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 21:58
                          W demokracji wiekszosc ( w tym przypadku katolicy)nie moga lekcewazyc woli mniejszosci, a jak jest to wszyscy wiemy.

Ostatnio czytalam z zainteresowaniem watek na temat nowej dzwonnicy na jednym z warszawskich osiedli.Proboszcz ma gdzies ,ze cos takiego moze komus przeszkadzac...
                          Wiesz wolnosc jednego czlowieka konczy sie tam gdzie zaczyna sie wolnosc drugiego,polscy katolicy jakos tego nie rozumieja.
                          • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 22:14
                            Dlatego napisałem - ateiści i wierzący, Żydzi i Muzułmanie, cykliści i masochiści smile jednakowe prawa do korzystania z przestrzeni publicznej dla wszystkich. Jeśli będzie trzeba, będę się bił o to z biskupami smile a dzwony ? no to jest problem. To Dzwon Zygmunta też pod to podpada ? jest bardzo głośny choć dzwoni rzadko, ale dzwoni i z pewnością niektórym przeszkadza smile
                            • matt.j Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 22:28
                              czarek_777 napisał:
                              > Dlatego napisałem - ateiści i wierzący, Żydzi i Muzułmanie, cykliści i masochiści smile

Widzisz i to jest właśnie twój szacunek dla innych religii. Ich wyznawców wymieniasz jednym ciągiem z np. masochistami, którzy z religią nic wspólnego nie mają… Jakoś dziwnie w tym ciągu nie odważyłeś się wstawić słowa Katolicy?

Cieszę się, ze wśród moich znajomych są wyznawcy judaizmu i Muzułmanie. Dzięki nim poznałem nowe kultury, ich religie, zwyczaje. Oni pokazali mi coś nowego, ciekawego co rozbudowało nie tylko moją wiedzę ale i pogląd na świat. Zaciekawili mnie na tyle, że kupiłem i przeczytałem Koran. Czytałeś?
                              • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 22:43
                                Koranu jeszcze nie czytałem a masochistów ? wstawiłem....bo rymowali się z cyklistami, tylko dlatego smile a na poważnie to przecież wiesz o co chodzi, nikt nikogo nie może i nie ma prawa wykluczać z jakiegokolwiek pola czy miejsca publicznego smile dlatego akceptuję wszystkie religie jak i opcje polityczne pod warunkiem oczywiście że nie zniewalają i nie nawołują do przemocy ani nienawiści. Wiesz co Matt ? a ile o tym można mówić smile o oczywistej oczywistości. To o czym my tu mówimy to w krajach starej Unii od dawien dawna jest chlebem powszednim .Czemu u nas jeszcze nie ? a ponad dwadzieścia lat już minęło.
                                • matt.j Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 23:11
                                  czarek_777 napisał:
                                  > Koranu jeszcze nie czytałem a masochistów ? wstawiłem....bo rymowali się z cykl
                                  > istami, tylko dlatego smile a na poważnie to przecież wiesz o co chodzi, nikt nik
                                  > ogo nie może i nie ma prawa wykluczać z jakiegokolwiek pola czy miejsca publicz
                                  > nego smile

Tak wiem, bo się rymowali... właśnie to jest twoje prawdziwe podejście, wszystko co nie moje można obśmiać i zdyskredytować ustawiając w odpowiednim szeregu... bo się rymuje...
                                  Czarek może nie pogrążaj się już ... właśnie w takich wypowiedziach pokazujesz swoje prawdziwe oblicze, swój prawdziwy sposób myślenia. Mnie coś takiego ani przez gardło ani przez klawiaturę nie przeszłoby. Pytanie który z nas faktycznie reprezentuje katolickie wartości... ?
                                  • skiela1 Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 23:19
                                    a na poważnie to przecież wiesz o co chodzi, nikt nik
                                    > ogo nie może i nie ma prawa wykluczać z jakiegokolwiek pola czy miejsca publicz
                                    > nego smile

Ja nie wiem o co chodzi..
                                    To w Polsce prawo zezwala na to,ze w przestrzeni publicznej moge robic co chce?
                                  • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 23:23
                                    Matt tylko jedno przychodzi mi do głowy po tym co napisałeś, człowieku wyluzuj smile ani mi w głowie kogokolwiek obrażać. A może Ty byś chciał żeby tak było, żebym np opluł Żydów ale nie potrafisz do tego mnie sprowokować ? byli już tacy, także tu na forum GW - nie udało się jednak smile daj spokój Matt. Myślę że jestem bardziej tolerancyjny od Ciebie. Więc ucz się ode mnie smile ale się pogrążyłem wink
                                    • matt.j Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 23:50
                                      czarek_777 napisał:
                                      > ale się pogrążyłem wink

Pogrążyłeś się? Twoje wszystkie wypowiedzi układają się w pewien obraz osoby, jej światopoglądu, tolerancji i empatii dla innych osób. Dla mnie nie pogrążyłeś się tylko podtrzymujesz swój twardy wizerunek osoby, dla której Żyd, masochista czy gej to w zasadzie to samo bo przecież to nie katolicy. Stawianie Żyda w jednym szeregu z masochistą jest obrazą tego pierwszego. Pomimo, że udajesz, iż tego faktu nie dostrzegasz to tak jest.
                                      Nie rozumiem, dlaczego jeśli ktoś na podstawie twoich wypowiedzi nie postrzega cie jako otwartego i wyrozumiałego chrześcijanina ma wyluzować?

czarek_777 napisał:
                                      Myślę że jestem bardziej tolerancyjny od Ciebie. Więc ucz się ode mnie

Tak, na pewno jesteś niezmiernie tolerancyjny jeśli chodzi o podporządkowywanie sobie przestrzeni publicznej przez KK. W tym zakresie jesteś znacznie bardziej tolerancyjny niż ja. Ale tolerancji na patologie społeczne nie zamierzam się od ciebie uczyć.
                                      • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 00:00
                                        Myślę że mnie rozumiesz, że ja do bólu kości jestem tolerancyjny i otwarty smile dobranoc.
                                        • matt.j Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 00:56
                                          czarek_777 napisał:
                                          > Myślę że mnie rozumiesz, że ja do bólu kości jestem tolerancyjny i otwarty smile
                                          > dobranoc.

Myślę, że rozumie twoją chęć podporządkowania świata swojej ideologii. Chociaż nie popieram.
                                          Twoja tolerancja i otwartość jest dość mocno zakamuflowana pod twoimi wypowiedziami.
                                          Gdybyś o tych swoich cechach nie wspomniał wprost nigdy nie domyśliłbym się ich, a nawet gdy o nich teraz, po tylu swoich innych wypowiedziach wspominasz, to brzmią dla mnie jak hipokryzja.
                                          • skiela1 Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 03:05
                                            "Twoja tolerancja i otwartość jest dość mocno zakamuflowana pod twoimi wypowiedziami. "

To zrozumiale.Na czym polega tolerancja jak nie na zakamuflowanej pozornej szczerosci...
                                            • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 07:39
                                              To samo mógłbym powiedzieć o każdym z Was, że Wasza tolerancja to pic na wodę fotomontaż smile jeśli Ty Skiela i Ty Matt twierdzicie że ja jestem nie tolerancyjny, wskażcie gdzie, udowodnijcie, gdzie kogoś dyskryminuje, kwestionuję korzystanie z należnych Mu praw. Bo wywijać jęzorem i pleść trzy po trzy to każdy potrafi smile miłego dnia.
                                              • skiela1 Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 13:35
                                                Wskaz mi i udowodnij gdzie ja napisalam,ze Ty nie jestes tolerancyjny.Jestes bardzo tolerancyjny i moze w tym wlasnie problem.Wiesz czasami bycie tolerancyjnym to zadna zaleta,lepiej sie w ogole nie odezwacsmile

> To samo mógłbym powiedzieć o każdym z Was, że Wasza tolerancja to pic na wodę f
                                                > otomontaż

Jestem malo tolerancyjna wiec to co widzisz to wcale nie jest fotomontazsmile
                          • anoagata Re: dyskryminacja KK w PL 11.10.11, 22:22
                            Skielo,bo wszystko sie reformuje i niekoniecznie wszystko we właściwym kierunku.Należałam do kilku parafii i takiego księdza jeszcze nie spotkałam.Są chyba katolicy i 'katolicy' jedni 'bronią krzyż trzymając Go blisko przy sobie by Mu nic się nie stało złego a inni walą Nim ....pod Pałacem.
    • maria_3 Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 18:26
      prawda jest taka,ze czasami lepiej sie nie przyznawac do swojego wyznania bo od razu moher.
      • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 18:29
        Ale to w ramach miłości bliźniego, tolerancji i pluralizmu Mario smile - też moher smile
        • maria_3 Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 18:32
          Nie chce byc kojarzona z ojcem Ryzykiem i calym tym moherowym gangiem.
          • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 19:05
            Mnie Rydzyk lotto a moherem i tak jestem i lotto mi że tak o mnie mówią. Bo dla ateistów każdy wierzący to moher.
      • matt.j Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 19:39
        maria_3 napisała:
        > prawda jest taka,ze czasami lepiej sie nie przyznawac do swojego wyznania bo o
        > d razu moher.

Sam szczególnego przywiązania do kościoła, szczególnie do kleru nie deklaruje. Jednak mam bardzo pobożnych przyjaciół. Ich głęboka wiara i potrzeba tej wiary w żaden sposób mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, lubię z nimi dyskutować, szczególnie, że są to osoby świetnie znające Biblię. To nie jest kwestia wiary, bycia katolikiem, a kultury osobistej oraz zrozumienia i empatii dla innych osób. Mi nikt z moich przyjaciół katolików nie wytyka, ze w pewnym momencie mojego życia odszedłem z kościoła ani nikt mnie za to nie potępia podobnie jak nie stara nawrócić, po prostu nie narzucają mi czegoś, czego wiedzą, ze nie chcę. Szanują moja decyzję i za to ich cenię. W życiu o nikim z nich nawet nie pomyślałbym, że są moherami ani nic innego negatywnego tylko dla tego, że są wierzący i praktykujący smile
        Podobnie jak nikt z moich znajomych Żydów czy wyznawców Islamu nigdy nie starał się narzucać mi jedynie słusznych, własnych ideologii światopoglądowych opartych na własnej wierze. Wierzący z różnych religii jak również ateiści są spokojnie w stanie współistnieć w państwie nie religijnym. Pod jednym warunkiem, że nikt z nich nie połakomi się na zagarnięcie wspólnej, neutralnej wyznaniowo przestrzeni państwowej dla siebie, dla swojej religii.
        • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 20:02
          Ładnie napisane. Żeby tak jeszcze....tak było na tym świecie. Światopoglądowa i religijna tolerancja pod każdą szerokością geograficzną.
          • matt.j Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 20:06
            czarek_777 napisał:
            > Ładnie napisane. Żeby tak jeszcze....tak było na tym świecie. Światopoglądowa i
            > religijna tolerancja pod każdą szerokością geograficzną.

Czarku, zacznijmy niech każdy zacznie od siebie i swojego najbliższego otoczenia.
            To będzie pierwszy krok w dobrą stronę.
            • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 20:20
              Więc emanujmy tolerancją, jak chorobą zakaźną, prątkujmy nią na prawo i lewo smile trzeba wierzyć że wszystko unormuje się w końcu ,że ludzie wykrzyczą się ,zmęczą. I wtedy to nastąpi - upragniona normalność smile
              • matt.j Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 21:52
                czarek_777 napisał:
                > Więc emanujmy tolerancją,

My? znaczy się ty też?

Tolerancja to takie modne słowo ostatnio, każdy co innego sobie może pod jego znaczenie wsadzić.
                Dla mnie wystarczy żyć zgodnie z przykazaniem miłości i nie dążyć do zawłaszczania wspólnej przestrzeni publicznej tylko dla własnych, jedyne słusznych idei.
                • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 22:11
                  Dla mnie tolerancja to nie jest żadne modne słowo, ona po prostu jest i już. Ja np toleruję tych z Krakowskiego spod Pałacu i gejów manifestujących swą orientację tak samo jak tamtych. Co jeszcze, akceptuję pluralizm polityczny i religijny, akceptują każdą odrębność. Jeśli chodzi o tolerancję to podoba mi się scena z filmu Nocny kowboj, gdy John Voit idzie ulicami Nowego Jorku, On Teksańczyk, kowboj ,a tu zupełnie inny świat, inni ludzie. Ale wszyscy przechodzą obok Niego i nikt się nie gapi, nie wytyka palcami, że dziwak - jak u nas pod Pałacem smile i my do tego musimy dojść.
                  • matt.j Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 23:07
                    czarek_777 napisał:
                    > Jeśli chodzi o tolerancję to podoba mi się scen
                    > a z filmu Nocny kowboj, gdy John Voit idzie ulicami Nowego Jorku, On Teksańczy
                    > k, kowboj ,a tu zupełnie inny świat, inni ludzie. Ale wszyscy przechodzą obok N
                    > iego i nikt się nie gapi, nie wytyka palcami, że dziwak - jak u nas pod Pałacem
                    > smile i my do tego musimy dojść.

Trochę mało trafne porównanie wg mnie.
                    Gdybyś przedstawił opisana scenę w opozycji do sytuacji gdy Murzyn idzie po polskiej wsi i wszystkie baby chowają po domach dzieci bo diabeł idzie i do tego dodał swój komentarz, że "i my do tego musimy dojść" przyznałbym ci pełną rację smile

Czym innym jest gdy idzie się ulicami np. Londynu i widzi ludzi z kolorowymi włosami, dziwnymi ubiorami, spacerujące za rękę pary różno- i jednopłciowe, ludzi czarnych, żółtych, kolczykowanych, wytatuowanych, generalnie wyróżniających się z tłumu i nikt za nimi się nie odwraca, nikt z ich obecności nie robi sensacji. A zupełnie innym jest rozwrzeszczany, często zachowujący się agresywnie tłum z transparentami. Niezależnie co skandowaliby, co krzyczeliby, czego się domagali przechodnie wszędzie zwrócą na nich uwagę, zatrzymają się i popatrzą. W zależności od zachowań i od postulatów jedni wzruszą rękami, inni się uśmiechną a jeszcze inni wyrażą swoją aprobatę bądź sprzeciw.
                    • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 23:20
                      Matt jedno zapamiętaj, w demokracji ,do protestów w miejscach publicznych każdy ma prawo, każda grupa społeczna. A niech sobie wrzeszczą Ci spod krzyża /chociaż to nie Oni wrzeszczą, wrzeszczą Ich przeciwnicy i to Oni są agresywni, widziałem to i filmowałem/ Ich święto prawo tam protestować. A zachodni turyści przechodzili obok Nich bez emocji i obojętnie smile dobranoc.
                      • matt.j Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 23:40
                        czarek_777 napisał:
                        > A zachodni turyści prze
                        > chodzili obok Nich bez emocji i obojętnie smile

Tak odnośnie tego zachodu i zwyczajów to w mieście, w którym mieszkają moi rodzice jest para staruszków przechadzająca się codziennie po miejskim deptaku, na którą wszyscy się patrzą. Pan raczej zwykły, choć dość dostojny, idzie zawsze podtrzymując panią za rękę. Za to pani jest zjawiskowa. Szczupła i wysoka. Buty to albo szpile, albo koturny wysokie. Jak chłodno to kozaki powyżej kolan. Obowiązkowo spódniczka mini. Cały strój w jaskrawych kolorach. Ale największą furorę robi jej tapeta oraz włosy. Kolorowy makijaż i postawiona do góry fura włosów zmieniająca co kila tygodni kolor (różowy, fioletowy itp.). Wszyscy mieszkańcy i turyści o nich wiedzą, wszyscy ich widzieli, każdy zapamiętał i nie ma to nic wspólnego z tolerancją bądź jej brakiem.
                        Pamiętam przed przeprowadzką nie sadziłem, że tam jest tak samo jak i u nas, że sąsiedzi emeryci ślęczą w oknach i na ławeczkach dokładnie zapoznają się z życiem sąsiadów. Są tak samo czujni i ciekawscy jak emeryci w Polsce, też nie mają co robić i wypełniają sobie czas obserwacją życia sąsiadów. Takie drobiazgi życia to chyba dopiero wtedy się zauważa jak się człowiek wgłębi w życie lokalnej społeczności i okazuje się, że zachód wcale nie jest taki inny, taki zaczarowany.
                        • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 13.10.11, 05:51
                          Ale to że kogoś ktoś obserwuje to jest zupełnie naturalne zjawisko smile pod każdą szerokością jest takie coś jak ludzka ciekawość, ciekawość jak np miewa się naszym sąsiadom, jak wyglądają ,czy są zdrowi, szczęśliwi itd. To czym w takim razie my Polacy różnimy się od ludzi z Zachodu ? chociaż my też Zachód smile nietolerancją się różnimy której tam poza nielicznymi wyjątkami brak. Miłego dnia.
                          • matt.j Re: dyskryminacja KK w PL 13.10.11, 09:08
                            Bardziej nazwałbym to zacietrzewieniem, brakiem zrozumienia dla inności oraz otwarciem i brakiem obawy przed tym co inne . Wg mnie tym właśnie głównie różnimy się oz ludzi żyjących na Zachodzie Europy.
                  • skiela1 Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 23:22
                    czarek_777 napisał:

Ja
                    > np toleruję tych z Krakowskiego spod Pałacu i gejów manifestujących swą orient
                    > ację tak samo jak tamtych.

Z ta roznica,ze Parada ma pozwolenie a szopka na Krakowskim nie.
                    No ale tolerowac mozeszsmile

Co jeszcze, akceptuję pluralizm polityczny i religij
                    > ny, akceptują każdą odrębność.

az sie zastanawiam czy jest to mozliwesmile

Jeśli chodzi o tolerancję to podoba mi się scen
                    > a z filmu Nocny kowboj, gdy John Voit idzie ulicami Nowego Jorku, On Teksańczy
                    > k, kowboj ,a tu zupełnie inny świat, inni ludzie. Ale wszyscy przechodzą obok N
                    > iego i nikt się nie gapi, nie wytyka palcami, że dziwak - jak u nas pod Pałacem
                    > smile i my do tego musimy dojść.
                    >

a ja sie czasami gapie na takich dziwakowsmile
                    • czarek_777 Re: dyskryminacja KK w PL 12.10.11, 23:27
                      Ja też nieraz tam jeżdżę i się gapię ,raczej jeździłem i gapiłem smile ale bez emocji i bez nienawiści do Nich. Dobranoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka