Dodaj do ulubionych

Protest internautów przeciw książce Szczuki

27.10.11, 11:49
Trzy tysiące internautów podpisało petycję o wycofanie ze sprzedaży "Dużej książki o aborcji" lub przynajmniej przeniesienie jej do działu dla dorosłych. I Empik ustąpił - wyniesie książkę z regału dla młodzieży - pisze "Gazeta Wyborcza".
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10544461,Protest_internautow__Empik_wycofuje_ksiazke_Szczuki.html
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 11:59
      Bezjajeczny Empik.
    • piotr_57 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 12:19
      sibeliuss napisał:

-wyniesie książkę z regału dla młodzieży

..powinien wprost do śmietnika big_grin [co prawda książki nie czytałem, ale samo nazwisko jest już (dla mnie!!!) wystarczającą "rekomendacją"].
      > .
      • jedzoslaw Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 12:44
        EMPIK ma prawo robić, co im się podoba. Ich towar, ich pieniądze.
        • piotr_57 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 13:07
          jedzoslaw napisał:

> EMPIK ma prawo robić, co im się podoba. Ich towar, ich pieniądze.

Nie do końca jestem o tym przekonany smile
          Obowiązują go przepisy z kilkunastu ustaw, oraz nie wiadomo jaka ilość umów smile
          Powinien się tez liczyć ze zdaniem klientów(jak każda placówka handlowa czy usługowa).
          >
          • jedzoslaw Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 13:40
            No, to jeśli zdanie klientów jest takie, jakie jest to niech je stosują, a GW może im naskoczyć smile
            • piotr_57 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 13:49
              jedzoslaw napisał:
              ... a GW m
              > oże im naskoczyć smile

GW to już chyba wszystkim może naskoczyć. big_grin
              Nie sądzę by jeszcze ktoś w tym kraju traktował poważnie GW.
              >
              • sibeliuss Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 14:54
                Która gazeta zatem jest wiarygodna i opiniotwórcza, no słucham smile
                • gazeta_mi_placi Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 14:55
                  Nie ma takiej.
                  • czarek_777 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 14:58
                    To w wolnej Polsce nie ma 'wolnych' mediów ? smile
                    • jedzoslaw Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 15:00
                      Nie ma mediów w 100% obiektywnych- ani w Polsce, ani na świecie.
                      • piotr_57 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 15:03
                        jedzoslaw napisał:

> Nie ma mediów w 100% obiektywnych- ani w Polsce, ani na świecie.
                        >
                        Dokladnie!
                        Ale tez (oprócz Białorusi) nie robi się grandy w tak jawny, czy tylko bezmyślny, sposób.
                    • piotr_57 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 15:02
                      czarek_777 napisał:

> To w wolnej Polsce nie ma 'wolnych' mediów ? smile

nigdzie na świecie niema, tylko inni lepiej potrafią ukrywać swoje uzależnienia.
                      >
                  • piotr_57 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 15:01
                    gazeta_mi_placi napisała:

> Nie ma takiej.

Trudno o celniejszą odpowiedź.
                    • czarek_777 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 15:08
                      Czy to znaczy że obiektywna prawda również nie istnieje ? smile
                      • jedzoslaw Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 15:11
                        czarek_777 napisał:

> Czy to znaczy że obiektywna prawda również nie istnieje ? smile

Obiektywne mogą być tylko fakty, ale nie interpretacja ich.
                        • czarek_777 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 15:14
                          W takim razie jak przedstawiać fakty aby zostały uznane za obiektywne ?
                          • jedzoslaw Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 15:17
                            czarek_777 napisał:

> W takim razie jak przedstawiać fakty aby zostały uznane za obiektywne ?
                            >

Podawać tylko sprawdzone fakty ze szczegółami, niczego nie przemilczać, a ich interpretację zostawić czytelnikowi.
                            • skiela1 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 15:23
                              A czy tak sie da?
                              Oboje mozemy patrzec na to samo wydarzenie i przedstawic je zupelnie inaczej.Kazdy widzi co chce widziecsmile
                              • jedzoslaw Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 15:24
                                skiela1 napisała:

> A czy tak sie da?
                                > Oboje mozemy patrzec na to samo wydarzenie i przedstawic je zupelnie inaczej.Ka
                                > zdy widzi co chce widziecsmile

No to się trzeba starać, aby opis rzeczywistości nie zawierał od razu jego interpretacji smile
                              • czarek_777 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 15:26
                                I o to chodzi Skiela - że każdy to samo różnie może interpretować. Np porażkę może uznać za sukces i na odwrót smile i nikt nie przekona mnie że białe jest białe a czarne że czarne big_grin big_grin
                                • jedzoslaw Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 15:28
                                  czarek_777 napisał:

> I o to chodzi Skiela - że każdy to samo różnie może interpretować. Np porażkę m
                                  > oże uznać za sukces i na odwrót smile i nikt nie przekona mnie że białe jest biał
                                  > e a czarne że czarne big_grin big_grin

Dlatego komentarz powinien leżeć w gestii odbiorcy. Medium podaje informację, a czy np. dana rzecz jest porażką czy sukcesem to już kwestia interpretacji czytelnika.
                                  • czarek_777 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 16:47
                                    Czyli prawda obiektywna nie istnieje smile a może my też nie istniejemy tylko wydaje nam się że istniejemy smile
                                    • jedzoslaw Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 17:10
                                      czarek_777 napisał:

> Czyli prawda obiektywna nie istnieje smile a może my też nie istniejemy tylko wyd
                                      > aje nam się że istniejemy smile
                                      >

Prawda obiektywna -czyli fakty, co do których są dowody, że zaistniały- istnieje. Nie istnieje natomiast obiektywna interpretacja faktów.
                                      • czarek_777 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 17:22
                                        Tak, np zdechł pies, ale jak on zdechł to już..................big_grin big_grin
                                        • jedzoslaw Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 17:32
                                          czarek_777 napisał:

> Tak, np zdechł pies, ale jak on zdechł to już..................big_grin big_grin
                                          >

Pies zdechł. A co to znaczy dla obywateli to już inna rzecz smile
                                    • skiela1 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 17:23
                                      czarek_777 napisał:

> Czyli prawda obiektywna nie istnieje smile

Istnieje, z Twojego punktu widzenia.
                                      • czarek_777 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 17:41
                                        Mój punkt widzenia ma się do tego nijak smile a ja słyszałem takie głosy że co jest prawdą a co nie jest przegłosowywał Sejm zwykłą większością głosów big_grin big_grin
                                        • skiela1 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 17:46
                                          czarek_777 napisał:

> Mój punkt widzenia ma się do tego nijak smile

To dlaczego zapodajesz linki niezaleznych i innych "wlasciwych"mediow?
                                          • czarek_777 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 17:52
                                            To dlaczego je otwierasz, skoro wiesz że one 'niewłaściwe' smile kobieca ciekawość co ? smile
                                            • skiela1 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 18:40
                                              > To dlaczego je otwierasz, skoro wiesz że one 'niewłaściwe' smile kobieca ciekawoś
                                              > ć co ? smile

Nie.
                                              Raczej w celu poszerzenia wlasnego swiatopogladu,potrzeba poznania innego punktu widzenia.
                                              • piotr_57 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 18:45
                                                skiela1 napisała:

> Nie.
                                                > Raczej w celu poszerzenia wlasnego swiatopogladu,potrzeba poznania innego punkt
                                                > u widzenia.

Nie chcę być upierdliwysmile, ale światopogląd chyba nie może się poszerzać, ponieważ stanowi skończoną całość smile
                                              • czarek_777 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 19:02
                                                A ja tylko w celu poznania różnych punktów widzenia tego samego zjawiska smile
                                  • skiela1 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 17:06
                                    jedzoslaw napisał:

>
                                    > Dlatego komentarz powinien leżeć w gestii odbiorcy. Medium podaje informację, a
                                    > czy np. dana rzecz jest porażką czy sukcesem to już kwestia interpretacji czyt
                                    > elnika.
                                    >

W gestii odbiorcy i jego inteligencji,zmyslu krytycznego,zdolnosci myslenia obiektywnego i logiki.
                                    • jedzoslaw Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 17:11
                                      > W gestii odbiorcy i jego inteligencji,zmyslu krytycznego,zdolnosci myslenia obi
                                      > ektywnego i logiki.

Jakkolwiek są to wartości częstokroć zanikające.
                      • piotr_57 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 18:24
                        czarek_777 napisał:

> Czy to znaczy że obiektywna prawda również nie istnieje ? smile

To chyba oczywiste!!
                        Nie ma prawdy obiektywnej. Należało słuchać. wykładów ks.prof. J. Tischnera .

Prawdy są tylko trzy : Twoja prowda, moja prowda i gówno prowda!!
                        >
                        • czarek_777 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 18:37
                          Czyli jest - w trzech odsłonach ale jest. Tylko która prawdziwa ? pewnie ta trzecia smile
                    • gazeta_mi_placi Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 15:09
                      Nie pisałam w swoim imieniu tylko w Twoim, znam większość Twoich poglądów, bardzo często je powtarzasz więc wiem co pisać tongue_out
    • matt.j Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 20:06
      Zawsze w przypadku protestów przeciwko wyświetlaniu filmów czy przeciwko książce zastanawiam się ile z osób protestujących wie przeciwko czemu protestuje. Ile z nich oglądnęło bądź przeczytało to czego chce zakazać.
      Podobnie zastanawiam się w przypadku kontrowersyjnych opinii na temat książek/filmu. Często ludzie wypowiadający się znają jedynie opinie innych, wyższy poziom zaznajomienia krytykantów to jakieś wyrwane z kontekstu fragmenty.

To takie nieszanowinie siebie, swojej własnej możliwości oceny. Pokazuje głównie miałkość protestujących i krytykujących.
      • ewa9717 Re: Protest internautów przeciw książce Szczuki 27.10.11, 21:43
        Sądzę, że większość z protestujących nie miała książki w ręku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka