sibeliuss 24.11.11, 00:03 galopujacymajor.wordpress.com/2011/11/23/ruch-pedzacych-fiutow/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr_57 Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 08:35 sibeliuss napisał: > galopujacymajor.wordpress.com/2011/11/23/ruch-pedzacych-fiutow/ Nie wiem kim jest pan Rafalskie Rafał, imion dwojga, ale poziom zarówno całego wniosku jak i uzasadnienia, wskazuje na to, że mało zdolnym gimnazjalistą. Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 08:38 piotr_57 napisał: > Nie wiem kim jest pan Rafalskie Rafał, imion dwojga, ale poziom zarówno całego > wniosku jak i uzasadnienia, wskazuje na to, że mało zdolnym gimnazjalistą. Natomiast słowa pana posła Palikota : Ruch Palikota chce, by minister sprawiedliwości Jarosław Gowin zbadał sprawę zarejestrowania znaków Narodowego Odrodzenia Polski. – To wyjątkowy test dla Gowina – powiedział szef partii Janusz Palikot. są wręcz komiczne. Zupełnie nie widzę procedury, w ramach której minister sprawiedliwości mógłby ingerować w pracę sądów. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 08:43 A kto może ingerować? (pytam, bo nie wiem) Odpowiedz Link
beata_z_rudy Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 08:48 sibeliuss napisał: > A kto może ingerować? (pytam, bo nie wiem) Sprawą ma się zająć prokuratura, ale czy jest to droga do zmiany postanowienia sądu? nie znam się. Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 09:20 sibeliuss napisał: > A kto może ingerować? (pytam, bo nie wiem) U S T A W A z dnia 27 czerwca 1997 r. "O PARTIACH POLITYCZNYCH" Dz.U. 2011 Nr 155, poz. 924 Art. 22 W sprawach o wpis partii politycznej do ewidencji stosuje się przepisy Kodeksu postępowania cywilnego o postępowaniu nieprocesowym, z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy, z tym że kasacja przysługuje jedynie od postanowień sądu drugiej instancji w przedmiocie wpisu lub wykreślenia wpisu z ewidencji. Może należałoby wnioskować o skorzystanie przez sąd z Art. 14 1. W razie powstania wątpliwości co do zgodności z Konstytucją celów lub zasad działania partii politycznej określonych w statucie, zgodnie z art. 9 ust. 1, lub w programie partii Sąd zawiesza postępowanie, o którym mowa w art. 12, i występuje do Trybunału Konstytucyjnego z wnioskiem o zbadanie zgodności celów partii politycznej z Konstytucją. Ja nie jestem cywilistą, sprawa jest dość trudna. Nie chciałbym się jakoś zdecydowanie wypowiadać, ale o jednym mogę Cie zapewnić : Minister Sprawiedliwości jest tylko "pierwotnym dysponentem budżetu", w stosunkach z sądami. A przekładając to na polski znaczy tyle, że jedyne co może minister zrobić, to obciąć Sądowi Rejestracyjnemu, wydatki na spinacze. Nic więcej nie ma w tej sprawie do powiedzenia. Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 09:27 Z przaepisów przytoczonych powyżej jasno wynika, że są tylko dwie drogi : 1. Złożenie wniosku o wykreślenie partii z rejestru... i dalej zgodnie z procedurą wskazana. 2. Do każdej sprawy może "przystąpić" prokurator. Wnioskować do prokuratury o złożenie wniosku "o wykreślenie" partii z rejestru i dopiero w tym wniosku argumentować przeciwko zarejestrowanym symbolom i prosić o skierowanie zapytania do Trybunału Konstytucyjnego. Pamiętaj jednak, że druga strona też ma prawników, i to "wydaje się) chyba lepszych. Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 09:46 sibeliuss napisał: > Czyli w sumie tylko prokuratura? Teoretycznie każdy. Ale skutecznie tylko prokurator. I to jest właśnie powód, dla którego byłem w rozterce, gdy postulowano rozdzielenie stanowiska prokuratora generalnego i ministra sprawiedliwość. W ten sposób rząd pozbył się odpowiedzialności, zarówno za ściganie przestępców jak i ogół procesów z dziedziny stosowania i przestrzegania prawa. Oczywiście są i pewne zalety takiego systemu, ale nie jest to takie proste jak społeczeństwu rząd przedstawiał. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 10:00 piotr_57 napisał: > sibeliuss napisał: > > > Czyli w sumie tylko prokuratura? > > Teoretycznie każdy. > Ale skutecznie tylko prokurator. > I to jest właśnie powód, dla którego byłem w rozterce, gdy postulowano rozdziel > enie stanowiska prokuratora generalnego i ministra sprawiedliwość. W ten sposób > rząd pozbył się odpowiedzialności, zarówno za ściganie przestępców jak i ogół > procesów z dziedziny stosowania i przestrzegania prawa. > Oczywiście są i pewne zalety takiego systemu, ale nie jest to takie proste jak > społeczeństwu rząd przedstawiał. Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 10:44 Nie bardzo wiem jakie znaczenie ma to wytłuszczenie. Przecież oczywista oczywistość. W aktualnym systemie, rząd pozbywa się odpowiedzialności, a płaci za to utratą kontroli nad możliwością politycznego oskarżania (jak w przypadku Blidy). W poprzednim, musiał za wszystko odpowiadać, ale za to miał w nagrodę fructa, pozwalające działać w zgodzie z proroczymi słowami poety : "przyjdą nocą, kolbami w drzwi załomocą"! W polityce, jak i w życiu, nie ma nic za darmo. Odpowiedz Link