Dodaj do ulubionych

Ruch Pędzących Fiutów

24.11.11, 00:03
galopujacymajor.wordpress.com/2011/11/23/ruch-pedzacych-fiutow/
Obserwuj wątek
    • piotr_57 Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 08:35
      sibeliuss napisał:

> galopujacymajor.wordpress.com/2011/11/23/ruch-pedzacych-fiutow/

Nie wiem kim jest pan Rafalskie Rafał, imion dwojga, ale poziom zarówno całego wniosku jak i uzasadnienia, wskazuje na to, że mało zdolnym gimnazjalistą.
      • piotr_57 Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 08:38
        piotr_57 napisał:

> Nie wiem kim jest pan Rafalskie Rafał, imion dwojga, ale poziom zarówno całego
        > wniosku jak i uzasadnienia, wskazuje na to, że mało zdolnym gimnazjalistą.

Natomiast słowa pana posła Palikota :

Ruch Palikota chce, by minister sprawiedliwości Jarosław Gowin zbadał sprawę zarejestrowania znaków Narodowego Odrodzenia Polski. – To wyjątkowy test dla Gowina – powiedział szef partii Janusz Palikot.
        są wręcz komiczne. Zupełnie nie widzę procedury, w ramach której minister sprawiedliwości mógłby ingerować w pracę sądów.
        • sibeliuss Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 08:43
          A kto może ingerować? (pytam, bo nie wiem)
          • beata_z_rudy Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 08:48
            sibeliuss napisał:

> A kto może ingerować? (pytam, bo nie wiem)
            Sprawą ma się zająć prokuratura, ale czy jest to droga do zmiany postanowienia sądu? nie znam się.
          • piotr_57 Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 09:20
            sibeliuss napisał:

> A kto może ingerować? (pytam, bo nie wiem)

U S T A W A z dnia 27 czerwca 1997 r. "O PARTIACH POLITYCZNYCH"
            Dz.U. 2011 Nr 155, poz. 924

Art. 22
            W sprawach o wpis partii politycznej do ewidencji stosuje się przepisy Kodeksu postępowania cywilnego o postępowaniu nieprocesowym, z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy, z tym że kasacja przysługuje jedynie od postanowień sądu drugiej instancji w przedmiocie wpisu lub wykreślenia wpisu z ewidencji.

Może należałoby wnioskować o skorzystanie przez sąd z Art. 14

1. W razie powstania wątpliwości co do zgodności z Konstytucją celów lub zasad działania partii politycznej określonych w statucie, zgodnie z art. 9 ust. 1, lub w programie partii Sąd zawiesza postępowanie, o którym mowa w art. 12, i występuje do Trybunału Konstytucyjnego z wnioskiem o zbadanie zgodności celów partii politycznej z Konstytucją.

Ja nie jestem cywilistą, sprawa jest dość trudna. Nie chciałbym się jakoś zdecydowanie wypowiadać, ale o jednym mogę Cie zapewnić : Minister Sprawiedliwości jest tylko "pierwotnym dysponentem budżetu", w stosunkach z sądami. A przekładając to na polski znaczy tyle, że jedyne co może minister zrobić, to obciąć Sądowi Rejestracyjnemu, wydatki na spinacze. Nic więcej nie ma w tej sprawie do powiedzenia.
            • piotr_57 Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 09:27
              Z przaepisów przytoczonych powyżej jasno wynika, że są tylko dwie drogi :
              1. Złożenie wniosku o wykreślenie partii z rejestru... i dalej zgodnie z procedurą wskazana.
              2. Do każdej sprawy może "przystąpić" prokurator. Wnioskować do prokuratury o złożenie wniosku "o wykreślenie" partii z rejestru i dopiero w tym wniosku argumentować przeciwko zarejestrowanym symbolom i prosić o skierowanie zapytania do Trybunału Konstytucyjnego.

Pamiętaj jednak, że druga strona też ma prawników, i to "wydaje się) chyba lepszych.
              • sibeliuss Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 09:38
                Czyli w sumie tylko prokuratura?
                • piotr_57 Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 09:46
                  sibeliuss napisał:

> Czyli w sumie tylko prokuratura?

Teoretycznie każdy.
                  Ale skutecznie tylko prokurator.
                  I to jest właśnie powód, dla którego byłem w rozterce, gdy postulowano rozdzielenie stanowiska prokuratora generalnego i ministra sprawiedliwość. W ten sposób rząd pozbył się odpowiedzialności, zarówno za ściganie przestępców jak i ogół procesów z dziedziny stosowania i przestrzegania prawa.
                  Oczywiście są i pewne zalety takiego systemu, ale nie jest to takie proste jak społeczeństwu rząd przedstawiał.
                  • sibeliuss Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 10:00
                    piotr_57 napisał:

> sibeliuss napisał:
                    >
                    > > Czyli w sumie tylko prokuratura?
                    >
                    > Teoretycznie każdy.
                    > Ale skutecznie tylko prokurator.
                    > I to jest właśnie powód, dla którego byłem w rozterce, gdy postulowano rozdziel
                    > enie stanowiska prokuratora generalnego i ministra sprawiedliwość. W ten sposób
                    > rząd pozbył się odpowiedzialności, zarówno za ściganie przestępców jak i ogół
                    > procesów z dziedziny stosowania i przestrzegania prawa.
                    > Oczywiście są i pewne zalety takiego systemu, ale nie jest to takie proste jak
                    > społeczeństwu rząd przedstawiał.
                    • piotr_57 Re: Ruch Pędzących Fiutów 24.11.11, 10:44
                      Nie bardzo wiem jakie znaczenie ma to wytłuszczenie.
                      Przecież oczywista oczywistość.
                      W aktualnym systemie, rząd pozbywa się odpowiedzialności, a płaci za to utratą kontroli nad możliwością politycznego oskarżania (jak w przypadku Blidy).
                      W poprzednim, musiał za wszystko odpowiadać, ale za to miał w nagrodę fructa, pozwalające działać w zgodzie z proroczymi słowami poety : "przyjdą nocą, kolbami w drzwi załomocą"!
                      W polityce, jak i w życiu, nie ma nic za darmo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka