Dodaj do ulubionych

Prawda o DPS

30.07.12, 08:41
Nie ma rodziny, ani wysokiej emerytury. Coraz trudniej się porusza i coraz rzadziej opuszcza mieszkanie, bo dwa piętra do pokonania są ponad jego siły. 68-letni Henryk Burzański od kilkunastu miesięcy czeka na miejsce w domu pomocy społecznej, ale tam brakuje miejsc. W prywatnych placówkach są, ale jego z kolei na to nie stać. - Szybciej umrę, niż doczekam się pomocy - żali się mężczyzna.
biznes.onet.pl/biedny-dziadku-radz-sobie-sam,18490,5198017,1,news-detal
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Prawda o DPS 30.07.12, 09:09
      Na miejsce w DPS-ie czeka się dość długo, w Krakowie średnio 1-2 lata.
      Wysokość emerytury nie ma znaczenia, moja znajoma ma tą z niższych i miejsce w DPS-ie dostała.
    • opuncja.figowa Re: Prawda o DPS 30.07.12, 10:49
      Słaby ten artykuł. Właściwie nie wiadomo, co autor miał na myśli, ani jaką konkluzję. Przy okazji, nie róbmy z 68-letniego mężczyzny - dziadka (tytuł!). Przecież my w jego wieku (tylko rok wcześniej) zaczniemy przechodzić na emerytury, a wszyscy wmawiają z wyborczą na czele, jak dobrze i zdrowo pracować do 80-tki. A dlaczego nie do 90-tki?. Znaczy już teraz mamy szukać miejsca w dps-ach?, a stamtąd do fabryk dojeżdżać? Druga sprawa, ten pan nie wie o czym mówi, z jednej strony chce intymności (temu akurat sie nie dziwię), ale jednocześnie nie przyjmuje pomocy od gminy. Z drugiej w dps-ie takowej do końca nie otrzyma, choćby nie wiem, jakim standardem dom dysponował i obsługą.
      • gazeta_mi_placi Re: Prawda o DPS 30.07.12, 14:06
        W DPS-ach zdarzają się pokoje jednopokojowe, ale więcej jest tych wieloosobowych, zatem faktycznie z intymnością może być gorzej.
    • skiela1 Re: Prawda o DPS 30.07.12, 16:08
      "Koniec roku 2013 ma być przełomem w opiece. Ma wówczas wejść w życie ustawa o pomocy osobom niesamodzielnym. Projekt jest już gotowy. Zakłada on zastąpienie dodatku pielęgnacyjnego bonem opiekuńczym o wartości od 800 do 1200 zł miesięcznie. Bon będzie można wykorzystać na: pobyt w dziennym lub całodobowym ośrodku wsparcia (również prywatnym, pod warunkiem, że znajdzie się na liście podmiotów zarejestrowanych przez wojewodę lub powiatowe centra pomocy rodzinie), na opiekę domową, opiekę krewniaczą (nieformalną) oraz na świadczenia okresowe podczas urlopu świadczeniobiorcy i opiekuna (maks. 26 dni w roku). Państwo opłaci także składkę ubezpieczeniową tego ostatniego."

Do jednej kieszeni wkladaja a z drugiej zabieraja.Ciekawe co w tym przypadku seniorom 'utna'.
      Za bardzo optymistycznie brzmi ten projekt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka