Dodaj do ulubionych

13.12.1981 r

12.12.12, 16:34
Jutro kolejna rocznica stanu wojennego.
Autorzy stanu wojennego przygotowali również Okrągły Stół. Ustalili warunki na jakich zgodzą się by dokonała się tzw 'transformacja'. Część opozycjonistów negowała układanie się z postkomunistami cześć była za. Z Lechem Wałęsą i wianuszkiem Jego niby doradców na czele. Była zdrada ? dla mnie tak. Moje doświadczenia z tamtego okresu nie pozostawiają mi żadnych wątpliwości. Żadnych. Dziś dla mnie to już nieistotne. Szkoda mi tylko młodych i przyszłych pokoleń. Będą płakać i płacić za tamtą zdradę tylko przez jednego człowieka któremu w chwili próby brakło odwagi. By przyznać się do błędów młodości i dokończyć dzieła. Niech Cię szlag Lechu. niech Cię szlag psi synu.
Obserwuj wątek
    • morfeusz_1 Re: 13.12.1981 r 12.12.12, 16:51
      Byłem w ZOMO byłem w ORMO teraz jestem za Platformą... he he he ...

Daj spokój czarosław już czas się pogodzić ... zapraszam dzisiaj na Ikara

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13037168,Ocieplanie_wizerunku_Donalda_Tuska__Premier_w_spocie.html?lokale=bialystok
      • czarek_sz Re: 13.12.1981 r 12.12.12, 17:08
        Tusk Słońce Peru grabarz Polski Ojcem Narodu - dobre smile przyłożył rękę do zabicia demokracji. I ja mam to i tego co wcześniej zapomnieć Morfi ? niemożliwe smile chcę zemsty dla zdrajców ? nie , sprawiedliwości dziejowej chcę smile by gad nie chodził w glorii chwały tylko by pluto mu pod nogi gdy gad wyjdzie na ulicę.
        • czarek_sz Re: 13.12.1981 r 12.12.12, 17:18
          www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,13036665,Kaczynski_mial_gorzej_niz_internowani__Prof__Friszke_.html#BoxSlotII3img
          Głupie gadanie. A co ów gość co wtedy robił ? nie obchodzi mnie co wtedy robił Jarek a co np Tusk, jakie to ma dzisiaj znaczenie ? chyba że był kapusiem to co innego. Jednych internowano inni wzięli ciężar walki na siebie. Kto miał gorzej ? czy Ci co ryzykując wszystko podjęli walkę czy Ci co w glorii chwały byli internowani a po wyjściu pozowali na legendę i gówno robili. Jak Bolek. Firszke. Kto to w ogóle jest ?
          • morfeusz_1 Re: 13.12.1981 r 12.12.12, 17:24

Daj spokój weź udział w obchodach ...
            Tu masz program

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,13037530,Rocznica_stanu_wojennego_ze_SKOTem_i_Ikarusem__PROGRAM_.html
            • czarek_sz Re: 13.12.1981 r 12.12.12, 17:34
              Nigdzie nie pójdę smile posiedzę w domu, pójdę na spacer i podumam smile i poczytam bibułę z tamtych czasów. Trochę sobie zostawiłem smile
            • czarek_sz Re: 13.12.1981 r 12.12.12, 17:38
              GW próbuje sprawę ośmieszyć. hapeningi itd. Wtedy aresztowano i mordowano ludzi. To jeszcze nie czas by dzisiaj śmiać się z tamtych czasów. Ale komu do śmiechu temu do śmiechu. Mi nie.
              • mk968 Re: 13.12.1981 r 13.12.12, 07:29
                co Donalda to zgoda pora odejść co do gen broni to był jest i będzie dla mnie wielki wspaniały mąz naszej umiłowanej ojczyzny . Szopka na Ikara promuje skrajnie nie odpowiedzialne siły reakcyjne . Burzące ład .Donald musi odejść
    • marcin_rz Re: 13.12.1981 r 13.12.12, 11:16
      Czarku, młode pokolenie widzi to tak:

Solidarność zrobiła przewrót za pieniądze z zachodu. Wielu dzięki temu nieźle się ustawiło w tym okresie. PIeniądze nie docierały tam gdzie powinny, zwykle lądowały w kieszeniach osób "zaangazowanych" - solidaruchów. Niektórzy działali na dwie strony (UB) Ci działacze, złodzieje i malwersanci mieli największą zdolnośc do kombinowania i przetrwania, to zwykle oni potem tworzyli pierwsze struktury władzy po 89.
      Doprowadziło to do tego, że mamy dziś "komunę bis" Teoretycznie wolnośc gospodarcza, a w rzeczywistości mniej wolności niż w 1989 roku, wyższe podatki i większa kontrola nad obywatelami.

Szmatławiec jakim stał się dziennik Gazeta Wyborcza też ma swoje interesy w popieraniu obecnego reżimu.
      tak przy okazji historia rodzinna Adama MIchnika:

wzzw.wordpress.com/2010/03/07/czerwone-zyciorysy-zalgany-rodowod-adama-michnika-–-vel-aarona-szechtera/
      i .. jak w POlsce po 89 miał nastąpić przełom, skoro naczelny redaktor, a zarazem kreator rzeczywistości Adam Michnik jest sukcesorem swojego ojca, kogoś takiego:
      "
      »Ja, Stefan Michnik [...], zobowiązuję się do współpracy z Organami Informacji Odrodzonego Wojska Polskiego, mając na celu wykrycie szpiegów, sabotażystów, dywersantów i wszelkiego rodzaju innego wrogiego elementu, działającego na szkodę WP i ustroju Polski Ludowej«. Już 15 IV 1950 r. otrzymał pierwsze 1000 zł zapłaty za »sumienne wykonywanie zadań«. W trakcie 3-letniej współpracy Michnik był początkowo informatorem, a następnie rezydentem [tak, jak Jaruzelski - "Wolski" - TMP] OZI w 1. kompanii OSP. W kwietniu 1951 r., z chwilą przeniesienia do stolicy na stanowisko asesora warszawskiego WSR, został rezydentem w Wydziale Informacji Garnizonu Warszawskiego, mającym »na kontakcie« 6 informatorów: »Romańskiego«, »Chętkiego«. »Żywca«, »Czarucha« (»Czarnucha«?), »Szycha«, »Zbotowskiego« (»Zborowskiego?«wink. Z nieznanych powodów 4 IV 1952 r. z rezydenta przekwalifikowany został na tajnego współpracownika. 10 VI 1953 r. podjęto decyzję o zaprzestaniu współpracy z TW »Kazimierczakiem«". "

www.asme.pl/122356695787206.shtml
      Historia utworzenia Gazety Wyborczej jest tez mocno niejasna.
      • czarek_sz Re: 13.12.1981 r 13.12.12, 11:28
        Gratuluję odwagi że to napisałeś. Nie żartuję. Miałem epizod z gościem /w 90 tym/ którego wymieniłeś. Zablokował artykuł o malwersacji /w mojej fabryce/ dokonanej przez konsumenta okrągłego. Właśnie wtedy otworzyły mi się gały, co jest grane, czym był okrągły stół.
      • 1zorro-bis Re: 13.12.1981 r 13.12.12, 11:29
        a tak w ogole koledzy katolicy, to u was wszyscy zdrowi?big_grinbig_grinbig_grinsmirk
    • loczek62 Re: 13.12.1981 r 13.12.12, 12:49
      Jak będzie wyglądał dzisiejszy spęd PiSu?
      Jak zawsze, wpierw się pomodlą , a potem pójdą z nienawiścią w oczach i kłamstwem na transparentach...
      • 1zorro-bis Re: 13.12.1981 r 13.12.12, 13:31
        ale po katolicku i z chrzescijanska "miloscia w oczach"....big_grinbig_grinsmirk
        loczek62 napisał:

> Jak będzie wyglądał dzisiejszy spęd PiSu?
        > Jak zawsze, wpierw się pomodlą , a potem pójdą z nienawiścią w oczach i kłamstw
        > em na transparentach...
    • jedzoslaw Re: 13.12.1981 r 13.12.12, 16:51
      Była zdrada ? dla mnie tak. Moje doświadczenia
      > z tamtego okresu nie pozostawiają mi żadnych wątpliwości. Żadnych.

A jak można było zrobić inaczej w 1989 roku, mając u siebie Armię Czerwoną, ZSRR za miedzą i Układ Warszawski?
      • sibeliuss Re: 13.12.1981 r 13.12.12, 16:55
        Czarek wtedy znał pewien plan, ale "oni" to uniemożliwiali.
        • 1zorro-bis Re: 13.12.1981 r 13.12.12, 16:58
          wstretni ci ....."oni"...big_grinbig_grinsmirk
          sibeliuss napisał:

> Czarek wtedy znał pewien plan, ale "oni" to uniemożliwiali.
      • 1zorro-bis Re: 13.12.1981 r 13.12.12, 16:57
        no, wedlug niektorych mozna bylo.....smirk
        Z szabelka na czolgi.....big_grin
        jedzoslaw napisał:

> Była zdrada ? dla mnie tak. Moje doświadczenia
        > > z tamtego okresu nie pozostawiają mi żadnych wątpliwości. Żadnych.
        >
        > A jak można było zrobić inaczej w 1989 roku, mając u siebie Armię Czerwoną, ZSR
        > R za miedzą i Układ Warszawski?
        >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka