Dodaj do ulubionych

Od sierpnia mamy kontrole w domach.

24.07.04, 09:52
Klamka zapadła. Za dwa tydodnie KRRiT rozpoczyna kontrolowanie firm i
mieszkań ptywatnych w poszukiwaniu odbiorników telewizyjnych i radiowych. W
przypadku stwierdzenia obecności odbiornika płacimy karę 465 zł czyli 30
abonamentów. I piszą że że nie mamy obowiązku wpuszczać konrolera do swojego
mieszkania bo nie było nigdy takiego przepisu. Tylko nakaz rewizji dał by
prawo kontroli czy rewizji mieszkania. Czy powinniśmy płacić za tą marnotę
pełną afer i nadużyć która w zamian niepowinna nas zamęczać reklamami za
które też inkasuje kasę ? Wyróżnia jedną swoją własną opcję polityczną ,
każdy wie jaką> A jeśli płacimy za posiadanie to czy nie powinna dostawać
kasy też TVN czy Polsat ? Bo jeśli ktoś odląda tylko te stacje to czemu ma
płacić TVP 1 2 3 skoro to opłata za odbiornik a nie za konkretną telewizję?
Obserwuj wątek
    • jarekl1 Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 24.07.04, 10:15
      Darek1 napisał:

> Klamka zapadła. Za dwa tydodnie KRRiT rozpoczyna kontrolowanie firm i
      > mieszkań ptywatnych w poszukiwaniu odbiorników telewizyjnych i radiowych.

Ściśle ujmując kontrolę przeprowadzać będą inspektorzy Poczty Polskiej.
      Nie jest to też zupełna nowość. W latach gdy Poczta była prawdziwym urzędem,
      kontrole były przeprowadzane. Mam tu przed sobą gruby tom na ten temat wydany w
      1968 roku wraz z wzorami protokołów z kontroli i opisem procedur. Poczta m.in.
      wystawiała tytuł wykonawczy, miała prawo wszczynać postępowanie egzekucyjne.
      Wszytsko było zorganizowane bardzo sprawnie (przynajmniej na papierze).

> Bo jeśli ktoś odląda tylko te stacje to czemu ma
      > płacić TVP 1 2 3 skoro to opłata za odbiornik a nie za konkretną telewizję?

Bo to opłata tylko z nazwy, a w praktyce podatek. Łączy się z samym faktem
      posiadana odbiornika, jest świadczeniem bezzwrotnym (nie płaci się po to, żeby
      coś za to dostać).
      Myląca jest nazwa "abonament RTV". Kiedyś na książeczkach było
      napisane "Zezwolenie na posiadanie odbiornika RTV" - było to bardziej trafne
      (bardziej pasowało do charakteru opłaty).

Uważam, że opłaty tej nie powinno być, a przynajmniej dochody z tej opłaty nie
      powinny zasilać tzw. publicznej telewizji.
      Jednak jeśli już jest i ma charakter podatku - jej uiszczanie powinno być
      kontrolowane i egzekwowane.
    • narysuj.mi.baranka Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 24.07.04, 11:05
      Takiego wala (przepraszam forumowiczow, ale inaczej nie sposob tego ujac).
      Place 100 zl za kablowke i NIE MAM ZAMIARU placic DWA RAZY za TO SAMO.
      • brezly Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 24.07.04, 11:22
        Nie znam kraju europejskiego, w ktorym by tego podatku nie bylo. I wlasciwie
        nigdzie (moze poza szczegolnym przypadkiem BBC, ale to jest temat na osobna
        dyskusje) nie pwostrzymuje to publicznych telewizji przed przesuwaniem profilu w
        strone tego wlasciwego dla teelwizji komercyjnych.
        Jednak w obu znanych mi dobrze przypadakch publiczna TV ma pewne ograniczenia w
        nadawaniu reklam. W TV niemieckiej nie ma reklam bodaj po 20.15 i bardzo
        ograncizone jest przerywanie programow reklamami. Nie ma rowniez puszczania
        reklam miedzy wiadomsociami a sportem i sportem a pogoda. Dunska TV1 wogole nie
        ma reklam, sa one w TV2, ale filmow tz sie nie przerywa. Za to w obu krajach nie
        ma zadnych watpliwosci kto ma nadawac np. trnasmisje z duzych imprez sportowych.
        W powyzszym widze pewna watpliwosc co moralnego aspektu sciagania abonamentu w
        Polsce.
        Natomiast, uwazam ze jezeli taki przepis jest to dopoki nie zostanie zmieniony
        nalezy go przestrzegac, jak dla mnie sprawa zupelnie fundamentalna. System
        kontrolowania telepajeczarstwa zarwono w UK, jak i de i dk jest bardzo sprawny a
        kary dotkliwe. Wsrod jedynych dwu dokumentow, ktore dostarcozno mi do podpisu w
        dk, ktore byly chyba w 30 jezykach z urdu - jeden to informacja o koneicznosci
        placenia abonamentu, z bardzo wyraznym zazanczeniem ze nie ma to zadnego zwiazku
        z tym czy ja realnie ogladam publcizna TV czy nie.

PS. Narysuj_mi_baranka, naprawde placisz juz prawie 100 za kablowke?!
        • narysuj.mi.baranka Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 24.07.04, 11:34
          brezly napisał:

> PS. Narysuj_mi_baranka, naprawde placisz juz prawie 100 za kablowke?!

Naprawde placiszsmile Bo mam Multi Pack czyli (HBO z Canal+).
      • wgfc Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 24.07.04, 12:08
        Narysuj.mi.baranka napisała:

> Takiego wala (przepraszam forumowiczow, ale inaczej nie sposob tego ujac).
        > Place 100 zl za kablowke i NIE MAM ZAMIARU placic DWA RAZY za TO SAMO.

Czyżbyś płaciła swojemu operatorowi telewizji kablowej za posiadanie odbiornika
        telewizyjnego i radiowego? Na pewno nie. Płacisz za dostarczenie sygnału z
        programami, więc za zupełnie coś innego niż płacąc opłatę o której mowa w tym
        wątku.
        • narysuj.mi.baranka Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 24.07.04, 12:15
          wgfc napisał:

> Czyżbyś płaciła swojemu operatorowi telewizji kablowej za posiadanie
          odbiornika
          >
          > telewizyjnego i radiowego? Na pewno nie. Płacisz za dostarczenie sygnału z
          > programami, więc za zupełnie coś innego niż płacąc opłatę o której mowa w tym
          > wątku.

Za odbiornik TV zaplacilam gotowka w sklepie Euro. Mowi Ci to cos?
          • wgfc Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 24.07.04, 12:25

> Za odbiornik TV zaplacilam gotowka w sklepie Euro. Mowi Ci to cos?

Nie mówi mi to nic.

W sklepie zapłaciłaś po to, żeby stać się właścicielem odbiornika.
            Potem powinnaś iść na pocztę i odbiornik zarejestrować i zapłacić państwu
            należną opłatę z tytułu posiadania odbiornika.
            • narysuj.mi.baranka Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 24.07.04, 20:12
              Ty zartujesz, prawda?
              • darek1 Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 24.07.04, 21:17
                No dobra , ale jeśli znajdą u kogoś odbiornik , ale ten ktoś naprawdę go nie
                używa : np ktoś zostawił na przechowanie , czy coś w tym stylu. Jak ten ktoś
                się wytłumaczy . ma to ma : kara jak nic . A platforma cyfrowa czy sieci
                kablowe już przecież płacą KRRit , za koncesja też .........( a potem ludziska
                się dziwią że np Kamil Durczok zarabia 60 000 ,- zł miesięcznie + dodatki ,
                komurka bez limitu, samochód , itd itp . A zarząd zarabia ponad 100 tyś zł na
                miesiąc. I co mało im ?
              • wgfc Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 24.07.04, 21:24

> Ty zartujesz, prawda?

Nie, nie żartuję. Ty żartujesz, tak?
                • darek1 Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 24.07.04, 22:27
                  Niestety _ jeśli chodzi ci o zarobki : NIE ZARTUJĘ !!!
                  Gazet nie czytasz ? Tv nie oglądasz (nie tvp 1 2 3)? Straszne nie ?
                  • wgfc Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 24.07.04, 22:33
                    Darek1 napisał:

> Niestety _ jeśli chodzi ci o zarobki : NIE ZARTUJĘ !!!
                    > Gazet nie czytasz ? Tv nie oglądasz (nie tvp 1 2 3)? Straszne nie ?

Nie wiem o co chodzi. Pisałem do Baranka smile
                    • darek1 Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 24.07.04, 23:49
                      sorry
                • narysuj.mi.baranka Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 25.07.04, 12:38
                  Mam powtorzyc? Odbiornik telewizyjny kupilam w sklepie i zaplacilam za niego
                  gotowka. Pracujesz w dziale egzekucji abonamentu, ze tego nie rozumiesz?
                  • wgfc Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 25.07.04, 14:07

> Mam powtorzyc? Odbiornik telewizyjny kupilam w sklepie i zaplacilam za niego
                    > gotowka. Pracujesz w dziale egzekucji abonamentu, ze tego nie rozumiesz?

Nie pracuję tam niestety.
                    W każdym razie mam świadomość, że ten podatek pomimo, że ma nazwę "opłata
                    abonamentowa" jest klasyczną daniną publiczną, świadczeniem pieniężnym,
                    przymusowym, ogólnym i nieodpłatnym.
                    Dlatego nie widzę powodu, by łączyć konieczność zapłaty podatku z czymkolwiek w
                    zamian. Podatki mają to do siebie, że jeśli są to się je płaci, a jak się nie
                    płaci to państwo je egzekwuje za pomocą swojego aparatu przymusu.

Twój argument, że zapłaciłaś w sklepie za telewizor, więc nie musisz płacić
                    państwu za posiadanie odbiornika jest bez sensu. Ustawa stanowi, że musisz
                    płacić.
                    • narysuj.mi.baranka Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 25.07.04, 15:06
                      Mam gdzes tę ustawę jako pozbawiona sensu wlasnie smile
                  • wgfc Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 25.07.04, 14:11

> zaplacilam za niego gotowka.

Mogłaś zapłacić przelewem, a nawet czekiem. To, że zapłaciłaś gotówką nic nie
                    zmienia, jeśli odbiornik posiadasz - abonament musisz płacić smile
                    • narysuj.mi.baranka Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 25.07.04, 15:07
                      wgfc napisał:
                      > jeśli odbiornik posiadasz - abonament musisz płacić smile

Moze Ty musisz smile
                      • brezly Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 25.07.04, 16:36
                        narysuj.mi.baranka napisała:

> wgfc napisał:
                        > > jeśli odbiornik posiadasz - abonament musisz płacić smile
                        >
                        > Moze Ty musisz smile

NMB, to jest w gruncie rzeczy bardzo niebiezpieczny sposb myslenia, z ktorego w
                        Polsce wiele zlego wynika. Glupie albo surowe prawo, ale prawo. Jezeli sie nie
                        bedzie tego przestrzegac, to i innych rzeczy nie bedzie sie przestrzegac. Z tego
                        samego ducha kultury prawenj bierze sie niewyplacanie pracownikom miesiacami
                        pensji, na przyklad.
                        Przeciez tak naprawde czym sa regulacje prawne i procedury? Sa czyms w rodzaju
                        instrukcji obslugi maszyny stosunkow miedzyludzkich, przynajmniej znacznej ich
                        czesci. Jezeli sie ich nie bedzie przestrzegac, albo naginac, ta machina zacznie
                        sie psuc. W Polsce to wlasciwie nadaje sie ona do gerenralnego remontusmile.
                        Ja rzoumiem ze tradycja zaborow, potem okupacja i komuna, gdzie bylo nabrac
                        szacunku dla prawa, i ze przez 40 lat problemem byly srubki i czesci zamenne,
                        wiec skad szacunek dla procedur, ale taka postawa jak ty przenetujesz, to ejst,
                        lagodnie mowiac , podcinanie galezi na ktorej siedzisz.
                        • narysuj.mi.baranka Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 26.07.04, 13:18
                          Bardzo ladny i sluszny wywod. Lecz teraz poprosze o uzasadnienie dlaczego niby
                          mialabym placic za fakt posiadania odbiornika.
                          • brezly Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 27.07.04, 12:23
                            Bo takie uchwalono prawo. Ze posiadanie odbiornika TV zobowiazuje do placenia
                            podatku na utrzymanie telewizji publicznej. Nawet jezeli bedziesz go uzywac do
                            hodowli mrowek. Na podobne j zasadzie placisz akcyze kupujac wodke, nawet jezeli
                            bedziesz jej uzywac do odstraszania karaluchow (nie wiem skad te entomologiczne
                            porownania, sorry). Prawo moze byc idiotyczen, ale wtedy nalezy je poprostu
                            zmienic. Akcje obywatelskeigo nieposluszenstw maja swoj efetk, wtedy kiedy
                            protestuajcy naprawde duzo ryzykuje, a nie wtedy kiedy mu sie poprostu czegos
                            nie chce. W gruncie rzeczy postawa niepalcacych abonament przypomina kierownika
                            szatni z 'Misia': nie mamy panskiego plaszcza i co pan nam zrobi?

Stary anarchista, B.
    • squelette_de_serpent Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 24.07.04, 11:20
      a co powiecie na wakcyjne powtórki powtórek? rozumiem samą koncepcję, lubie
      oglądać stare filmy, ale nie jako zapchajdziurę wakacyjną. lepszym pomysłem
      byłby np. oddzielny kanał, ale mniejsza z tym. szczytem bezczelności było dla
      mnie zeszłoroczne lato z małyszem czy jak się to cudo nazywało.
      w zwiazku z tym mam pewnien pomysł - za czerwiec, lipiec i sierpień wyślę
      kseropkopię abonamentu za losowo wybrane miesiące jesienno - zimowe.
    • umfana Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 25.07.04, 01:08
      Podpisuje sie pod tym co napisali baranek i darek!
      Niom!
    • nauma Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 26.07.04, 12:47
      Abonament RTV nie jest opłatą za użytkowanie odbiornika. Jest to opłata za
      użytkowanie odbiornika w taki sposób, że odbiera się na nim programy PUBLICZNEJ
      telewizji i PUBLICZNEGO radia. Teoretycznie można udowodnić, że odbiornik jest
      nastawiony tylko na stacje prywatne, ale ta teoria nijak ma się do tępoty
      urzędników.
      Osobiście nie słucham publicznego radia (w zeszłym roku zaprzestałem słuchania
      Trójki, gdy strasznie zdziadziała), więc jestem złodziejem tylko jeśli chodzi o
      TV. I mam szczery zamiar nim pozostać. Kontrolera nie wpuszczę do mieszkania,
      bo nie chcę, żeby brudził mi podłogę. Uważam, że TVP, która i tak ściąga sporo
      z reklam i otrzymuje dotacje, ściągając haracz z użytkowników płacących za np.
      kablówkę, bawi się w zwykłego złodzieja. Za co ja mam niby płacić? TVP ma
      realizować określoną misję, która w jej wykonaniu staje się karykaturą, czyli
      puszczaniem w wakacje samych odgrzewanych, bezwartościowych chałtur. Pieprzę
      oglądanie po raz -nasty "40-latka"; uważam, że mam moralne prawo do żądania od
      TVP odszkodowania za konieczność zarwania nocy, np. by dać narzeczonej
      możliwość obejrzenia po raz pierwszy i zachwycenia się "Nożem w wodzie".
      • narysuj.mi.baranka Nauma 26.07.04, 13:20
        O, dziekuje za glos rozsadku smile
      • wgfc Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 26.07.04, 20:34
        Nauma napisał:

> Abonament RTV nie jest opłatą za użytkowanie odbiornika. Jest to opłata za
        > użytkowanie odbiornika w taki sposób, że odbiera się na nim programy
        > PUBLICZNEJ telewizji i PUBLICZNEGO radia. Teoretycznie można udowodnić,
        > że odbiornik jest nastawiony tylko na stacje prywatne, ale ta teoria nijak
        > ma się do tępoty urzędników.

Niestety właśnie abonament RTV jest opłatą za używanie odbiornika - tak stanowi
        ustawa. Oglądanie publicznej TV lub słuchanie publicznego radia nie ma do
        obowiązku uiszenia tej opłaty nic. I ja tego nie wymyśliłem - stwierdzam tylko
        fakt.

Ustawa z dnia 29 grudnia 1992 r. o radiofonii i telewizji:
        "Art. 48. 1. Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera
        się opłaty abonamentowe. 2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik
        radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór
        programu, używa tego odbiornika".
        • nauma Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 26.07.04, 23:25
          Możliwe...
          Ale najzabawniejsze jest tutaj:
          www.krrit.gov.pl/stronykrrit/akcjaabo.htm
          "Opłaty abonamentowe stanowią jedno z najważniejszych źródeł utrzymania
          publicznego radia i telewizji. Dzięki nim media publiczne tworzą i
          upowszechniają kulturę narodową, prowadzą działalność edukacyjną i oświatową
          oraz propagują polski dorobek i kulturę wśród Polaków mieszkających za granicą.
          Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji przypomina, iż zgodnie z art. 48 i 49
          Ustawy z dnia 29 grudnia 1992 r. o radiofonii i telewizji (Dz. U. z 29 stycznia
          1993 r. Nr 7, poz. 34) /patrz Ustawa lub komentarz do Ustawy/ każdy użytkownik
          odbiorników radiowych i telewizyjnych zobowiązany jest do opłacania abonamentu.
          Osoby fizyczne w tym samym gospodarstwie domowym lub w samochodzie stanowiącym
          ich własność uiszczają jedną opłatę (radiową lub radiowo-telewizyjną)
          niezależnie od liczby posiadanych odbiorników rtv, natomiast firmy i instytucje
          wnoszą opłaty za każdy posiadany odbiornik radiowy i telewizyjny."
          Ciekawe, czy jest w Polsce jakiś łoś, który płaci za radyjko w samochodach
          swoich pracowników???
          Jeszcze ciekawsze, dlaczego tego drugiego zdania NIKT nie przestrzega?
          Tak w ogóle to przestudiowałem tę nieszczęsną ustawę i jestem jeszcze bardziej
          zły. Gnoje każą sobie płacić nawet wtedy, jak się nie ogląda / nie słucha ich
          programów. Cholera, lubię słuchać radia 94 albo Radia Mazowsze, bo tam jest
          niezła muza i jeżeli miałbym płacić abonament to tylko po to, by pieniądze szły
          na nich!
          • wgfc Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 26.07.04, 23:39
            Nauma napisał:

> Ciekawe, czy jest w Polsce jakiś łoś, który płaci za radyjko w samochodach
            > swoich pracowników???

Ustawa jest chora i niedorobiona, jak każda inna.
            Ciekawe, czy przedsiębiorcy płacą też osobno za służbowe komórki, przez które
            można słuchać radia smile
            Inspektorzy powinni też kontrolować komputery na okoliczność zainstalowanych w
            nich kart telewizyjnych tongue_out
            • narysuj.mi.baranka Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 27.07.04, 01:10
              wgfc napisał:
              > Inspektorzy powinni też kontrolować komputery na okoliczność zainstalowanych
              w
              > nich kart telewizyjnych tongue_out

I co jeszcze? Zyjemy u Orwella?
            • zzrobert Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 27.07.04, 11:03
              I monitory LCD - mogą mieć tuner smile
              Mówiąc krótko a dokładnie to mogą nam skoczyć.
              Jak ktoś nie będzie chciał to i tak im nic nie da na tą popelinę.
          • narysuj.mi.baranka Nauma cd 27.07.04, 01:02
            Zaraz, zaraz, to by znaczylo, ze nalezy zarejestrowac kazde radio samochodowe i
            placic za nie abonament i za komputer z karta telewizyjna tez (a nawet bez
            karty, bo przeciez mozna sluchac tylko radia).
            Czy sciagalnosc abonamentu obejmie kazdy samochod?
            Nie, prawda?
            No to wara od mojego domkusmile
    • umfana Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 27.07.04, 01:41
      Ciekawe a co z np: z walkmanem? Albo z radiem i tv internetowym? Czy jak znajda kompa to tez kaza placic?
      PARANOJA!
      • martuha Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 27.07.04, 10:59
        no wlasnie. jesli ja tv ogladam przez kompa to tez abonament za odbiornik tv
        musze placic?
        • zzrobert Jeśli masz palmtopa z jakąkolwiek siecią to też 27.07.04, 11:10
          masz narzędzie "zbrodni" w ręku i możesz słuchać radia przez net.
          • nauma Re: Jeśli masz palmtopa z jakąkolwiek siecią to t 27.07.04, 11:40
            W gospodarstwie domowym wg ustawy można mieć i milion radyjek, ale płaci się za
            jedno. Do płacenia za wszystkie odbiorniki są zobowiązane firmy i wszystkie
            osoby prawne
            • zzrobert Więc ja jako kuria....mogę słuchać Radia Maryja a 27.07.04, 12:30
              muszę płacić na bluźnercze państwowe stacje?
      • wgfc Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 27.07.04, 20:19
        Zwykły telefon stacjonarny podłączony do sieci telefonicznej to też odbiornik
        radiowy - wiem, że pod jakimś tam numerem można słuchać non stop Polskiego
        Radia.
    • nauma Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 27.07.04, 15:14
      Tak na marginesie: dlaczego ja mam płacić na kompletnych idiotów, którzy nie są
      w stanie zrobić nawet transmisji z gry POLSKIEJ DRUŻYNY w meczu eliminacji LIGI
      MISTRZÓW???
    • balkanski_czopek Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 27.07.04, 15:25
      Niech się wypchają. Nie oglądam publicznej TV i w związku z tym nie będę za to
      płacił.
      • darek1 Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 05.08.04, 19:45
        Dziś się dowiedziałem ( nie wiem czy to prawda ) że to nasz kochany listonosz
        będzie konrolerem.
        Powie: ,,polecony,, i otwieramy a on : no przepraszam ale musze panu pani
        wystawić mandacik bo widzę telewizor a nie widzę opłat na poczcie. Jeśli to
        prawda to szkoda listonoszy.....
    • urtiko Re: Od sierpnia mamy kontrole w domach. 08.08.04, 21:40
      Haha! Nie mam telewizora, a jak chcę to telewizję oglądam w komputerku - więc jeden problem z głowy. smile Gorzej z radiem... uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka