1zorro-bis 25.04.13, 13:15 chlopaki madrzeja? wyborcza.pl/1,75478,13801612,Kosciol_przyznaje__Mamy_problem_z_powolaniami.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izydor88 Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 13:22 Chłopaki mają w kościele klawe życie. Najważniejsze,że dziewczyny - służebnice pańskie - mądrzeją Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 13:33 mk968 napisał: > i to jest powód do radośći ? A jest do smutku? widzisz, nad brakiem powołań wśród ludzi głęboko wierzących najbardziej ubolewają Ci mocno wielodzietni. Znam takiego, który zmontował pięcioro i jego martwi brak kleryków, a ja się pytam - nie umiał poskromić grzesznej seksualności i założyć komżę? Opowieści o powołaniu do robienia dzieci wkładam pomiędzy klechdy. Odpowiedz Link
izydor88 Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 14:16 Tłumaczył mi kiedyś pewien młody ksiądz 30-40 lat,że prowadzi fajniejsze życie,niż koledzy,którzy dla kobiety pożegnali się ze stanem duchownym. Miał to samo,co oni,ale bez zobowiązań. Rozmowa miała miejsce oczywiście po tym,gdy okazało się,że ksiądz nie ma szans,żeby zostać moim pasterzem... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 14:29 dobre..... izydor88 napisała: > Tłumaczył mi kiedyś pewien młody ksiądz 30-40 lat,że prowadzi fajniejsze życie, > niż koledzy,którzy dla kobiety pożegnali się ze stanem duchownym. > Miał to samo,co oni,ale bez zobowiązań. > Rozmowa miała miejsce oczywiście po tym,gdy okazało się,że ksiądz nie ma szans, > żeby zostać moim pasterzem... Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 14:56 izydor88 napisała: > Rozmowa miała miejsce oczywiście po tym,gdy okazało się,że ksiądz nie ma szans, > żeby zostać moim pasterzem... Nie umiałaś "na owieczkę"? Odpowiedz Link
izydor88 Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 16:14 > Nie umiałaś "na owieczkę"? Zdecydowanie nie Zawsze mnie zdumiewa,że ludzie lubią w stadzie.Baranów. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 18:55 mk968 napisał: > a co ma jedno do drugiego A nie ma? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 13:34 a co, do placzu? mk968 napisał: > i to jest powód do radośći ? Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 16:03 Nie wiem, co w tym wspaniałego. Przede wszystkim, nie bardzo mnie interesuje, jaki kto ma stosunek do swego libido i co z nim robi. A poza tym, wielu księży to nie pasibrzuchy, lecz także misjonarze i opiekunowie, którzy autentycznie poświęcili życie drugiemu człowiekowi. Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 19:33 Szczerze mówiąc boję się o dzieci pod opieką niektórych misjonarzy Odpowiedz Link
izydor88 Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 19:53 Problem w tym,żeby ci misjonarze opiekowali się chorym ciałem,a nie duszą. Ten mój wyżej wspomniany ksiądz - pan Krzysiu - też mi usiłował tłumaczyć,że - "nie będzie się mieszał do mojej kuchni,bo jest specem od duszy" Dopiero mój wybuch dzikiej wesołości sprawił,że przestał pleść od rzeczy Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 20:09 Mówiąc o misjonarzach nie mam na myśli katechetów czy krajowych opiekunów, ale tych na dalekich misjach, którzy budują szpitale i szkoły oraz kopią studnie w Afryce czy w Azji. Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 20:58 Niestety nie cieszą się oni moim zaufaniem, tam też dochodzi do molestowania dzieci, w dodatku dużo bardziej bezbronnych, za którymi nikt się nie wstawi Odpowiedz Link
anoagata Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 21:44 Dla mnie średnio dobra wiadomość. Piszecie o skrajnych przypadkach a nie znacie lub nie wiecie o prawdziwych powołaniach ludzi. Odpowiedz Link
tan.nawe Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 22:31 izydor88 napisał: > Problem w tym,żeby ci misjonarze opiekowali się chorym ciałem,a nie duszą. Chyba coś Ci się pomyliło, Izydorze. Misjonarze właśnie duszą mają się opiekować. Chorym ciałem opiekuj się Ty! Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 22:36 > (...) wielu księży to nie pasibrzuchy, lecz także misjonarze i opiekunowie, którzy autentycznie poświęcili życie drugiemu człowiekowi. Masz rację, Jedzosławie... Odpowiedz Link
anoagata Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 22:44 sorel.lina napisała: > > (...) wielu księży to nie pasibrzuchy, lecz także misjonarze i opiekun > owie, którzy autentycznie poświęcili życie drugiemu człowiekowi. > > Masz rację, Jedzosławie... Raczej nie lubię brzuchatych męszczyzn ale nie nazywam żadnego pasibrzuchem,bo są tacy wójtem,burmistrzem i jeszcze tam... Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 22:51 Anoagato, nie znoszę wszelkich uogólnień! Ani tych -anty, anie tych -pro. Bo one zawsze zakłamują i prymitywnie upraszczają rzaczywistość. Typowe chwyty propagandowo pi-arowsko populistyczne. Zacytuję: " Nie ze mną te numery, Brunner! ' Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 23:00 > Mówiąc o misjonarzach nie mam na myśli katechetów czy krajowych opiekunów, ale tych na dalekich misjach, którzy budują szpitale i szkoły oraz kopią studnie w Afryce czy w Azji. Właśnie! Ale oni są cisi, hałasu wokół swojej pracy nie robią, więc w świadomości medialnej... nie istnieją. Pytanie, czy im na tym zależy...? Odpowiedz Link
anoagata Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 23:05 sorel.lina napisała: > > Mówiąc o misjonarzach nie mam na myśli katechetów czy krajowych opieku > nów, ale tych na dalekich misjach, którzy budują szpitale i szkoły oraz kopi > ą studnie w Afryce czy w Azji. > > Właśnie! Ale oni są cisi, hałasu wokół swojej pracy nie robią, więc w świadomoś > ci medialnej... nie istnieją. Pytanie, czy im na tym zależy...? Chyba sama nazwa misjonarz a katecheta mówi sama za siebie.Katecheta.. pożal sie boże. Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Dobra wiadomosc! 26.04.13, 00:11 Dla mnie katecheta to "uczyciel", często sam niedouczony. Misjonarz to idealista, pełen dobrej woli ( inaczej nie narażałby się na trudy misji!) A w ogóle... nie ma księży ideałów tak, jak nie ma ideałów w żadnej innej profesji. Wkurza mnie zarówno zaciekły fundamentalizm ( każdej religii), jak i antyklerykalizm ( każdej maśći) "se per se". Nie rozumiem, dlaczego mam chylić głowę przede każdą muzułmańską, hinduistyczną, judaistyczną, ateistyczną, czy jakąkolwiek inną świętością, negując i przepraszając za moją , chrześcijańską. Żyj i daj żyć! Psiakość! Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Dobra wiadomosc! 26.04.13, 12:52 > Wkurza mnie zarówno zaciekły fundamentalizm ( każdej religii), jak i antykler > ykalizm ( każdej maśći) "se per se". > Nie rozumiem, dlaczego mam chylić głowę przede każdą muzułmańską, hinduistyczn > ą, judaistyczną, ateistyczną, czy jakąkolwiek inną świętością, negując i przepr > aszając za moją , chrześcijańską. > Żyj i daj żyć! Psiakość! Wirtualne piwo dla Ciebie za mądre słowa Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Dobra wiadomosc! 26.04.13, 14:41 > Wirtualne piwo dla Ciebie za mądre słowa Dziękuję, Jedzoslawie! Ale czy to piwo, to może być lampka wina? Bo piwa nie lubię... Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Dobra wiadomosc! 26.04.13, 14:46 sorel.lina napisała: > > Wirtualne piwo dla Ciebie za mądre słowa > > Dziękuję, Jedzoslawie! Ale czy to piwo, to może być lampka wina? Bo piwa nie lu > bię... Który tylko chcesz rocznik Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Dobra wiadomosc! 26.04.13, 15:19 Będzie ciężko, ale poszukam w mej przepastnej piwnicy Odpowiedz Link
anoagata Re: Dobra wiadomosc! 25.04.13, 23:01 Zgadzam się,pasibrzuchem może być każdy i przeważnie jest i ja nie nazywam żadnej drupy pod względem jej ' wielkości '. Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Dobra wiadomosc! 26.04.13, 12:54 anoagata napisała: > Zgadzam się,pasibrzuchem może być każdy i przeważnie jest i ja nie nazywam żadn > ej drupy pod względem jej ' wielkości '. W tym akurat kontekście pasibrzuch to nie musi być grubas, a ktoś, kto po prostu gromadzi zbytki Odpowiedz Link