Dodaj do ulubionych

Czerwone pol Ksiezyca

25.07.04, 23:07
Widze przez okno czerwone pol Ksiezyca. No, mocno pomaranczowe. Co to znaczy?
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: Czerwone pol Ksiezyca 25.07.04, 23:27
      Kilka minut temu P.Kaczkowski w MiniMaxie polecał ten widoksmile
      • narysuj.mi.baranka Re: Czerwone pol Ksiezyca 26.07.04, 00:48
        Widok tylez piekny, co niepokojacy czy wrecz przerazajacy. Dlatego jestem
        ciekawa co oznacza ta czerwien.
        • umfana Re: Czerwone pol Ksiezyca 26.07.04, 01:57
          Ja widzialam pare lat temu w okresie lipca olbrzymi czerwony ksiezyc ... tez
          mnie zazstanawiala jego symbolika!
          • olga55 Re: Czerwone pol Ksiezyca 26.07.04, 09:29
            Ufff....,żadna symbolika.On jak wschodzi to tak ma.Podobnie jak Słońce.To
            zjawisko fizyczne. Natomiast my najczęściej widzimy księżyc już "gotowy",
            wysoko na niebie w swojej "normalnej" barwie, ponieważ wschody i zachody
            księżyca nie zawsze są widoczne-bo sa przy swietle słonecznym.
            • narysuj.mi.baranka Re: Czerwone pol Ksiezyca 26.07.04, 13:25
              Oj, Olgo, nie wiem, nie wiemsmile Staram sie codziennie patrzec na Ksiezyc i moze
              dwa razy w zyciu widzialam jak byl podczas pelni mocniej zoltawy. A wczoraj
              mial kolor mocnej herbaty.
              • sloggi Re: Czerwone pol Ksiezyca 03.08.04, 20:49
                Ponoc nad pustynią księżyc zawsze wstaje czerwony, ale ile w tym prawdy - nie
                wiem.
          • narysuj.mi.baranka Re: Czerwone pol Ksiezyca 26.07.04, 13:22
            umfana napisała:

> Ja widzialam pare lat temu w okresie lipca olbrzymi czerwony ksiezyc ... tez
            > mnie zazstanawiala jego symbolika!

Mnie nie zastanawia symbolikasmile Symbolike od biedy znamsmile Zastanawia mnie
            astronomiczna przyczyna tego zjawiskasmile
            • squelette_de_serpent Re: Czerwone pol Ksiezyca 26.07.04, 14:08
              przyczyna astronomiczna?

czerwony czy żółty księżyc nie jest niczym wyjątkowym, szczególnie o tej porze
              roku. jaka jest przyczyna fizyczna - nie wiem, ale słyszałam od 'ludowych
              meteologów' ze żóltawy księzyc zapowiada wietrzna pogodę następnego dnia...
    • olga55 Re: Czerwone pol Ksiezyca 26.07.04, 17:11
      nnno nie.Widoma wielkość i barwa zależy od wysokości nad horyzontem a nie wróży
      jakies tam zjawiska.Zmienia barwe na skutek innego kąta padania swiatła.:
      "Najpiękniejsze zjawiska optyczne podlegają najprostszym prawom fizyki. Są
      efektem szczególnej natury promieniowania widzialnego oraz składu i właściwości
      atmosfery. Oko ludzkie dostrzega niewielką część fal wysyłanych przez Słońce.
      Pojawiają się one jako białe światło, choć w rzeczywistości są mieszaniną
      promieni o różnych długościach fal i odpowiadających im barw. Nad całą Ziemią
      roztacza swój błękit przepiękne niebo. Ten błękit wydaje się nieskończony w
      swej głębi. Rozmaitość jego odcieni jest ogromna: inna w każdym dniu i w każdym
      miejscu. Jaka jest przyczyna tego zadziwiającego błękitu? Pył, cząsteczki lodu
      oraz krople wody "rozkładają" białe światło na poszczególne barwy. Przechodząc
      przez atmosferę ulega ono rozpraszaniu, odbijaniu i załamywaniu, przy czym fale
      o różnych długościach zachowują się różnie. Rozpraszanie silnie wzrasta w miarę
      zmniejszania długości fali; oznacza to więc silniejsze rozpraszanie składowych
      niebieskich i fioletowych światła białego. Ze względu jednak na mniejsze
      natężenie fioletu w widmie słonecznym i znacznie słabszą wrażliwość oka na tę
      barwę rozproszone światło dochodzące do nas ze sklepienia niebieskiego wydaje
      się mam wyraźnie niebieskie rys.2.1. Niebieska część widma, rozproszona
      najsilniej, tworzy błękit nieba. Kiedy jednak Słońce znajduje się nisko nad
      horyzontem, promienie mają do przebycia długą drogę przez przyziemne warstwy
      zanieczyszczonej atmosfery. "Tracą" wtedy fale o długości odpowiadającej
      niebieskiej barwie ( około 500 nm ). Na powierzchnię Ziemi dociera
      promieniowanie o dłuższych falach (odpowiadających barwie czerwonej i żółtej),
      tworząc piękne wschody i zachody Słońca rys.2.2. W stratosferze, gdzie
      ciśnienie atmosferyczne (a więc i gęstość)jest o wiele mniejsze niż na
      powierzchni morza, promieniowanie rozproszone jest odpowiednio słabsze i wobec
      tego niebo przybiera tam barwę ciemno niebieską, a w jonosferze nawet czarną."
      Czasem można zaobserwować tzw. halo słoneczne lub księzycowe - to rodzaj
      aureoli, światło rozprasza sie na pewnym rodzaju chmur.Natomiast wschody i
      zachody księżyca są często,jak pisałam niewidoczne bo sa w ciągu dnia, często
      zasłaniają je nam budynki itp. Wczoraj o podanej porze księżyc sobie grzecznie
      zachodził, stąd jego widoma wielkość i barwa.(Najniżej księżyc widzimy jako
      mocno czerwonopomarańczowy, wyżej nieco żółknie by stać się białobłekitny gdy
      znajdzie sie w miejscu górowania.
      Uffff
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka