narysuj.mi.baranka 25.07.04, 23:07 Widze przez okno czerwone pol Ksiezyca. No, mocno pomaranczowe. Co to znaczy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Czerwone pol Ksiezyca 25.07.04, 23:27 Kilka minut temu P.Kaczkowski w MiniMaxie polecał ten widok Odpowiedz Link
narysuj.mi.baranka Re: Czerwone pol Ksiezyca 26.07.04, 00:48 Widok tylez piekny, co niepokojacy czy wrecz przerazajacy. Dlatego jestem ciekawa co oznacza ta czerwien. Odpowiedz Link
umfana Re: Czerwone pol Ksiezyca 26.07.04, 01:57 Ja widzialam pare lat temu w okresie lipca olbrzymi czerwony ksiezyc ... tez mnie zazstanawiala jego symbolika! Odpowiedz Link
olga55 Re: Czerwone pol Ksiezyca 26.07.04, 09:29 Ufff....,żadna symbolika.On jak wschodzi to tak ma.Podobnie jak Słońce.To zjawisko fizyczne. Natomiast my najczęściej widzimy księżyc już "gotowy", wysoko na niebie w swojej "normalnej" barwie, ponieważ wschody i zachody księżyca nie zawsze są widoczne-bo sa przy swietle słonecznym. Odpowiedz Link
narysuj.mi.baranka Re: Czerwone pol Ksiezyca 26.07.04, 13:25 Oj, Olgo, nie wiem, nie wiem Staram sie codziennie patrzec na Ksiezyc i moze dwa razy w zyciu widzialam jak byl podczas pelni mocniej zoltawy. A wczoraj mial kolor mocnej herbaty. Odpowiedz Link
sloggi Re: Czerwone pol Ksiezyca 03.08.04, 20:49 Ponoc nad pustynią księżyc zawsze wstaje czerwony, ale ile w tym prawdy - nie wiem. Odpowiedz Link
narysuj.mi.baranka Re: Czerwone pol Ksiezyca 26.07.04, 13:22 umfana napisała: > Ja widzialam pare lat temu w okresie lipca olbrzymi czerwony ksiezyc ... tez > mnie zazstanawiala jego symbolika! Mnie nie zastanawia symbolika Symbolike od biedy znam Zastanawia mnie astronomiczna przyczyna tego zjawiska Odpowiedz Link
squelette_de_serpent Re: Czerwone pol Ksiezyca 26.07.04, 14:08 przyczyna astronomiczna? czerwony czy żółty księżyc nie jest niczym wyjątkowym, szczególnie o tej porze roku. jaka jest przyczyna fizyczna - nie wiem, ale słyszałam od 'ludowych meteologów' ze żóltawy księzyc zapowiada wietrzna pogodę następnego dnia... Odpowiedz Link
olga55 Re: Czerwone pol Ksiezyca 26.07.04, 17:11 nnno nie.Widoma wielkość i barwa zależy od wysokości nad horyzontem a nie wróży jakies tam zjawiska.Zmienia barwe na skutek innego kąta padania swiatła.: "Najpiękniejsze zjawiska optyczne podlegają najprostszym prawom fizyki. Są efektem szczególnej natury promieniowania widzialnego oraz składu i właściwości atmosfery. Oko ludzkie dostrzega niewielką część fal wysyłanych przez Słońce. Pojawiają się one jako białe światło, choć w rzeczywistości są mieszaniną promieni o różnych długościach fal i odpowiadających im barw. Nad całą Ziemią roztacza swój błękit przepiękne niebo. Ten błękit wydaje się nieskończony w swej głębi. Rozmaitość jego odcieni jest ogromna: inna w każdym dniu i w każdym miejscu. Jaka jest przyczyna tego zadziwiającego błękitu? Pył, cząsteczki lodu oraz krople wody "rozkładają" białe światło na poszczególne barwy. Przechodząc przez atmosferę ulega ono rozpraszaniu, odbijaniu i załamywaniu, przy czym fale o różnych długościach zachowują się różnie. Rozpraszanie silnie wzrasta w miarę zmniejszania długości fali; oznacza to więc silniejsze rozpraszanie składowych niebieskich i fioletowych światła białego. Ze względu jednak na mniejsze natężenie fioletu w widmie słonecznym i znacznie słabszą wrażliwość oka na tę barwę rozproszone światło dochodzące do nas ze sklepienia niebieskiego wydaje się mam wyraźnie niebieskie rys.2.1. Niebieska część widma, rozproszona najsilniej, tworzy błękit nieba. Kiedy jednak Słońce znajduje się nisko nad horyzontem, promienie mają do przebycia długą drogę przez przyziemne warstwy zanieczyszczonej atmosfery. "Tracą" wtedy fale o długości odpowiadającej niebieskiej barwie ( około 500 nm ). Na powierzchnię Ziemi dociera promieniowanie o dłuższych falach (odpowiadających barwie czerwonej i żółtej), tworząc piękne wschody i zachody Słońca rys.2.2. W stratosferze, gdzie ciśnienie atmosferyczne (a więc i gęstość)jest o wiele mniejsze niż na powierzchni morza, promieniowanie rozproszone jest odpowiednio słabsze i wobec tego niebo przybiera tam barwę ciemno niebieską, a w jonosferze nawet czarną." Czasem można zaobserwować tzw. halo słoneczne lub księzycowe - to rodzaj aureoli, światło rozprasza sie na pewnym rodzaju chmur.Natomiast wschody i zachody księżyca są często,jak pisałam niewidoczne bo sa w ciągu dnia, często zasłaniają je nam budynki itp. Wczoraj o podanej porze księżyc sobie grzecznie zachodził, stąd jego widoma wielkość i barwa.(Najniżej księżyc widzimy jako mocno czerwonopomarańczowy, wyżej nieco żółknie by stać się białobłekitny gdy znajdzie sie w miejscu górowania. Uffff Odpowiedz Link