Dodaj do ulubionych

Dziękuję

27.11.13, 11:16
...tym z którym przez krótki okres pisywania tutaj miałem możliwość się spierać i kłócić.
Tak jak się jednak zacząłem obawiać, wpis pod nazwą forum ("Dla każdego starczy miejsca...) okazał się jednak być mylący bo nie jest to jednak miejsce dla każdego. Przed paroma minutami usunięto założony przeze mnie wątek z linkiem prowadzącym na duży portal gdzie znajdowało się omówienie tez prof. Jasiewicza. Dlaczego go usunięto - nie wiem, ale nie jest to już ważne. Zatem sugeruję zmianę w tym opisie bo ktoś inny może pomyśleć tak jak ja niedawno, że można tutaj poruszać tematy nawet trudne i kontrowersyjne.

W miejscach gdzie jest cenzura nie pisuję, zatem znikam stąd - nie wątpię, że przy uldze większości wink

Jeśli ktokolwiek, kiedykolwiek poczuł się jakimś moim komentarzem urażony, dotknięty; jeśli w polemicznym zapale i w ferworze dyskusji kogokolwiek obraziłem to szczerze i z serca przepraszam.
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Dziękuję 27.11.13, 11:20
      a tytul tego linka?smirk
      • sibeliuss Re: Dziękuję 27.11.13, 11:28
        1zorro-bis napisał:

> a tytul tego linka?smirk

Do czego Ci jest on potrzebny?
        • 1zorro-bis Re: Dziękuję 27.11.13, 11:39
          do niczego. Juz wiem. To idiotyzm.
    • kriss67 Re: Dziękuję 27.11.13, 13:29
      Czołem Vertigosmile

Nie wylewaj dziecka z kąpielą. Masz tu wiernych czytelników, a w sumie pisanie publiczne jest formą publicznej służby.

Cenzura czuwa, wiadomo. Jabyś napisał że "Kaczor nienawistnie milczy, poza tym nie ma konta tylko ma kota" albo zadeklarował sie jako zdecydowany miłośnik "nauki" zwanej gedner, to wtedy ho, ho, lepiej być nie może. A że trąbisz na odwrót, takie skutki. Czujny cenzor bierze nożyce w łapy i tnie. Taka jego parszywa funkcja, stać na straży "postępu".

I widzisz Vertigo5. Na tym "otwartym" światopoglądowo forum najlepiej pisać o sile postepu, albo o pierdołach. W innym wypadku narażasz na szwank dobre samopoczucie cenzora. Proste jak budowa cepa.

Pozdrawiam serdecznie
      Krzysztof
      • sibeliuss Re: Dziękuję 27.11.13, 13:59
        Dziwi mnie Twój żal, bo jakoś nie starczyło Ci odwagi, żeby w wątkach Vertigo5 postawić chociaż kropkę, a myślę, że miałbyś sporo do napisania. No ale może faktycznie lepiej samemu sobie wyprać mózg i udawać kogoś, kogo tak naprawdę interesują banały. Pójdę dalej, dziwię sie, że w ogóle piszesz na forach prowadzonych przez spolegliwego Żydom bezbożnika, któremu dobro suwerennej ojczyzny nie odbiera snu i który nie rozumie narodowców. Ale skoro lepiej pełzać niż iść z podniesiona głową to faktycznie, jest to proste jak cep. Widzę jak cierpisz i podziwiam, a co do cięcia wątków - czy wiesz czym jest kłamstwo oświęcimskie i jak jest karane? Wiesz, bo jesteś cholernie inteligentnym człowiekiem i nie trzeba Ci tłumaczyć prawd oczywistych. Jeśli Tobie poglądy Krzysztofa Jasiewcza są bliskie to chyba porządnie szorujesz ręce po pisaniu na forach, którymi administruję. Pan Jasiewicz wstydziłby się za Ciebie.
        Z wyrazami szacunku
        Marcin
        • kriss67 Re: Dziękuję 27.11.13, 14:06
          Oj, widze że kolega poświecił mi sporo czasu i uwagi. Bardzo dziekuje. Nie pisuje tu w żadnym wypadku dla Kolegi, tylko dla osób z którymi mam wspólne pasje.
          • sibeliuss Re: Dziękuję 27.11.13, 14:20
            Przecież ja tak naprawdę nie jestem przez Ciebie traktowany jako kolega big_grin
      • tan.nawe Re: Dziękuję 27.11.13, 14:01
        kriss67 napisał:

> Czołem Vertigosmile
        >
        > Nie wylewaj dziecka z kąpielą. Masz tu wiernych czytelników, a w sumie pisanie
        > publiczne jest formą publicznej służby.

Czy aby nie nadużywasz liczby mnogiej, Kriss? a może to pluralis maiestatis?

Walczę o wolność słowa, bronię poglądów, których nie podzielam, ale to już przesada! Nienawistnego fanatyzmu, wszystko jedno jakiej barwy, bronić nie będę.

> a w sumie pisanie
        > publiczne jest formą publicznej służby
        .

No to mam jasność! Nie myliłam się - pisanie Vertigo to "misja".

• morfeusz_1 Re: Dziękuję 27.11.13, 14:31

jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o pieniądze
          nie kłóćcie się zatem dziewczyny, szkoda zdrowia , Vertigo pisz bo nie samą propagandą często forum to żyje ...

tyle ode mnie, aha i jeszcze jedno ...

nie chcę być tu adwokatem diabła, wiem sibi że jesteś nieprzejednany w swych decyzjach ale przy okazji dziwnych według większości poglądów na tym forum może zdejmiesz bana z czarka, już chyba odpokutował swoje i mam nadzieję że zrozumiał że emocje w konfrontacji ze stasiem pytalskim są mu zbędne i wisieć powinny jak każdemu bez reszty ( lub czasopisma ) który czuje przesyt formy nad treścią kalafiorem na tak zwanej agrafce

z poważaniem wielkim
          ~ morfi ~
          • sibeliuss Re: Dziękuję 27.11.13, 14:35
            Czarek jest bardzo zaangażowany na forum Warszawa, zatem nie będę mu psuł ścieżki forumowej kariery. W sumie Morf możesz go tam łatwo znaleźć i poczytać co ma do napisania. Dużo czasu Ci to nie zajmie.
            ps. próbowałeś za zaprosić na swoje forum?
            • morfeusz_1 Re: Dziękuję 27.11.13, 14:42

U mnie zasada jest prosta, kto będzie chciał forum moje jest otwarte , wystarczy tylko akces zgłosić, wszystkich jak do tej pory przyjmowałem i przyjmuję byle w gównie nam na forum czyli w polityce nie rzeźbili.
              Czarek jak na razie nie dołączył do ekipy, może nie chce jego sprawa...
              A co do forum kiedyś słowo honoru daję z własnej niewiedzy zakreśliłem i wcisnąłem przycisk zmieniając je na zamknięte niestety odkręcić się nie da chyba że zakładając Karczmę El'morfiego dla Odrzuconych ...
              • sibeliuss Re: Dziękuję 27.11.13, 14:59
                morfeusz_1 napisał:

> byle w gównie nam na forum czyli w polityce nie rzeźbili.

I dziwisz się, że tnę?
                • morfeusz_1 Re: Dziękuję 27.11.13, 15:13

przecież nie uprzedzasz tu nikogo , wątky na tym forum o tej tematyce można wchodzić,
                  Pewnie dlatego też często i gęsto trup się tu ściele - nie staram się więc wchodzić w te klimaty
                  Jednak tak jak kriss uważam że skoro już masz nożyce w ręku tnij z równym zacięciem stachanowca tak samo narodowca jak bolszewika, liberała i demokratę który nie chce iść za swoje czyny za kratę

Wszystko w temacie teraz Tfuj Ruh wink
            • 1zorro-bis Re: Dziękuję 27.11.13, 15:15
              Czarek....znalazl sobie juz forum. "Bez granic".smirk
              Tam go wszyscy rozumieja. Bez wzgledu na stan ducha i jezyka.big_grinbig_grinbig_grin
              • morfeusz_1 Re: Dziękuję 27.11.13, 15:19

tobie był tu potrzebny jak powietrze, teraz astmatykiem się stałeś odkąd amba go wcięła słyszałem , no tak gadajo na mieście wink
                • 1zorro-bis Re: Dziękuję 27.11.13, 15:23
                  to dupcom a nie godajom.
                  Chopie, jak jo chca to sie moga z nim na Wa-wa" pogodac.....big_grinbig_grinbig_grin
                  morfeusz_1 napisał:

>
                  > tobie był tu potrzebny jak powietrze, teraz astmatykiem się stałeś odkąd amba g
                  > o wcięła słyszałem , no tak gadajo na mieście wink
                  • morfeusz_1 Re: Dziękuję 27.11.13, 15:25

to se z nim godoj albo leć na hasiok
                    • 1zorro-bis Re: Dziękuję 27.11.13, 15:26
                      z nim godac? A lo cym? Na hasioku? Niy, bo lon ino w krzokach....big_grin
                      • morfeusz_1 Re: Dziękuję 27.11.13, 15:28

to już wasz problem
          • loczek62 Re: Dziękuję 27.11.13, 15:01
            morfeusz_1 napisał:

> może zdejmiesz bana z czarka, już chyba odpokutował swoje

A czy nie było tak że Cezary z wielką dla siebie swadą oznajmił że jego noga na tym forum już nigdy nie zagości. Czy coś się zmieniło? Masz może jakieś wiadomości w tej materii, że wróciliśmy do łask Cezarego?
            • morfeusz_1 Re: Dziękuję 27.11.13, 15:04

co do wiadomości to... może sibi tobie odpowie na to pytanie
            • sibeliuss Re: Dziękuję 27.11.13, 15:14
              On trzy razy nas żegnał przy okazji lżąc uczestników tego forum, po czym z nudów wracał. No to mu ten refluks wyleczyłem. Taki dobry i kochany jestem.
              • morfeusz_1 Re: Dziękuję 27.11.13, 15:15

No to już loczek powinien być ukontentowany tą odpowiedzią, resztę archiwum otworzysz pewnie za 50 lat wink
                • loczek62 Re: Dziękuję 27.11.13, 15:26
                  morfeusz_1 napisał:

>
                  > No to już loczek powinien być ukontentowany tą odpowiedzią,

Moja domniemana radość jest niczym w porównaniu z Twoim smutkiem...
                  • morfeusz_1 Re: Dziękuję 27.11.13, 15:28

po czym domniemujesz ?
                    • loczek62 Re: Dziękuję 27.11.13, 15:29
                      morfeusz_1 napisał:

>
                      > po czym domniemujesz ?

Że poruszyłeś temat "przywrócenia" Cezarego?
                      • morfeusz_1 Re: Dziękuję 27.11.13, 15:32

czasami ktoś musi poruszyć żeby ktoś mógł se poczywać jak zwykle
                        • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 19:10
                          Cezary to co innego, on po prostu był kłótliwy, a nawet wysyłał niektórym obraźliwe maile. Vertigo nikogo nie obrażał. Nie zgadzałem się z nim w wielu kwestiach, ale pomimo skłonności do prowokacji potrafił rozmawiać na poziomie. Miał odwagę poruszać tematy kontrowersyjne, a to jeszcze nie znaczy, że siał nienawiść.
                          Nie zasłużył na cenzurę, jego wątek dotyczył sprawy politycznie niepoprawnej, ale nie łamał tym samym netykiety.
                          • loczek62 Re: Dziękuję 27.11.13, 19:17
                            Czy naprawdę nikogo nie obrażał? Czy jeśli robił to "subtelnie" nie używając "wyrazów" to się nie liczy jako "obrażał"?
                            • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 19:18
                              Idąc tym tropem można każdą krytykę uznać za obrazę.
                              • loczek62 Re: Dziękuję 27.11.13, 19:21
                                jedzoslaw napisał:

> Idąc tym tropem można każdą krytykę uznać za obrazę.

Mniemam że nie śledziłeś dokładnie jego wszystkich wpisów.
                                • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 19:26
                                  > Mniemam że nie śledziłeś dokładnie jego wszystkich wpisów.
                                  >
                                  >

Śledziłem wszystkie. Nie były personalne (poza kpiącymi utarczkami z Zorro) ani też nie siały nienawiści. Podważały jedynie słuszność powszechnie uznanych prawd i półprawd.
                                  • loczek62 Re: Dziękuję 27.11.13, 19:41
                                    No cóż, gratuluję wnikliwości w obserwacji wpisów i trafności w ich ocenie.
                                    • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 19:45
                                      loczek62 napisał:

> No cóż, gratuluję wnikliwości w obserwacji wpisów i trafności w ich ocenie.

Skoro Vertigo kogoś obraził to proszę o jakiś przykład owej obrazy. Bywał denerwujący, lubił retoryczne zagrywki, ale nie przypominam sobie, żeby kogokolwiek obrażał.
                                      • loczek62 Re: Dziękuję 27.11.13, 19:48
                                        Pozostań więc w dobrym samopoczuciu. Tak jest dużo zdrowiej dla psychiki.
                                        • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 19:56
                                          loczek62 napisał:

> Pozostań więc w dobrym samopoczuciu. Tak jest dużo zdrowiej dla psychiki.

Tobie też to radzę smile
                          • sibeliuss Re: Dziękuję 27.11.13, 19:18
                            Jedzek, Twój osąd bierze się z tego, że Twoim zdaniem na każdy temat można rozmawiać. Mylę się?
                            • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 19:30
                              Tak, właśnie dlatego. Jeśli tylko przestrzega się zasad logiki i estetyki. Vertigo-wi można pewnie wiele zarzucić, ale nie to, że łamał zasady dyskusji. Poruszał jedynie te tematy, których poruszać "nie wypada". To trochę tak, jak z pytaniem, nad którym zasępiła się cała Agora: czy gadać z narodowcami i Cejrowskim. Otóż, moim zdaniem można i trzeba. Zamiast zamykać komuś usta (i sobie oczy) trzeba się zmierzyć z takim dyskutantem. W pewnych kwestiach udało mi się z Vertigo dojść do porozumienia, np. w dyskusji o Łupaszce Vertigo przyznał, że dokonywał on także zbrodni. Podobnie doszliśmy do pewnego porozumienia w innych kwestiach.
                              • loczek62 Re: Dziękuję 27.11.13, 19:39
                                jedzoslaw napisał:
                                > Otóż, moim zdaniem można i trzeba. Zamiast zamykać komuś usta
                                A Twoim zdaniem co dobrego przyniosły Niemcom i światu rozmowy z Hitlerem w czasach Republiki Weimarskiej?
                                • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 19:43
                                  loczek62 napisał:

> jedzoslaw napisał:
                                  > > Otóż, moim zdaniem można i trzeba. Zamiast zamykać komuś usta
                                  > A Twoim zdaniem co dobrego przyniosły Niemcom i światu rozmowy z Hitlerem w cza
                                  > sach Republiki Weimarskiej?

Kompletnie chybione i wyolbrzymione porównanie. Mówimy o niepokornych publicystach. Zamykanie im ust nie spowoduje, że znikną.
                                  • loczek62 Re: Dziękuję 27.11.13, 19:47
                                    Ale skąd pewność że nie kryje się w nich mały Hitlerek? Czy historia nie lubi się powtarzać?
                                    IMHO jest wielkim nadużyciem nazywanie Cejrowskiego publicystą.
                                    • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 19:54
                                      loczek62 napisał:

> Ale skąd pewność że nie kryje się w nich mały Hitlerek? Czy historia nie lubi s
                                      > ię powtarzać?
                                      > IMHO jest wielkim nadużyciem nazywanie Cejrowskiego publicystą.

W takim razie, Sierakowskiego czy Sutowskiego z Krytyki Politycznej także należałoby uciszyć, bo kto wie, czy im się kiedyś nie zamarzy druga Białoruś.
                                      Co innego polityk, który cieszy się poparciem i wyraża poglądy neonazistowskie, a co innego komentator, który ma skłonność do wybielania grzechów nacjonalistów. To jeszcze nie jest zagrożenie.
                                      > IMHO jest wielkim nadużyciem nazywanie Cejrowskiego publicystą.

Jakby nie było, facet miał swój prawicowy program publicystyczny w TV, a więc zasługuje na to miano z racji profesji. Tak samo, jak Terlikowski.
                                      • loczek62 Re: Dziękuję 27.11.13, 19:59
                                        Wybielanie? A nie relatywizacja?
                                        • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 20:27
                                          loczek62 napisał:

> Wybielanie? A nie relatywizacja?

Na jedno wychodzi. Ale to wciąż tylko wynurzenia blogera/forumowicza. Jeśli z każdego takiego pisarczyka miałby kiedyś wykiełkować nowy Hitlerek to już dawno takowy by się pojawił. Zresztą, ktoś kto nienawidzi świata i ludzi to zawsze znajdzie jakąś wygodną dla siebie ideologię. Dobrym przykładem jest tu np. Breivik, który z początku był masonem, a potem zmienił poglądy na zgoła przeciwne. Socjopaci czy psychopaci zawsze znajdą ideologię, która im spasuje.
                              • skiela1 Re: Dziękuję 27.11.13, 19:44
                                Jedzoslaw,ale to nie chodzi o to czy On cos lamal i jak postrzega swiat.Jezeli wchodzisz do domu (przypuscmy)ateisty to nie wyciagasz rozanca albo biblii i nie zaczynasz nauczania.
                                • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 19:49
                                  Jeśli nasze forum jest otwarte dla wszystkich, niezależnie od poglądów to musimy uszanować czyjeś poglądy, nawet jeśli ich nie podzielamy. Oczywiście, pod warunkiem, że dana osoba nie łamie netykiety, nie sieje nienawiści i nie łamie prawa.
                                  Vertigo jest niekiedy złośliwy. Znam go z forum Radio, gdzie miałem z nim często na pieńku i naprawdę nie wzbudzał mojej sympatii. Ale cenzurowanie takich jak on tylko daje im satysfakcję.
                                  • sibeliuss Re: Dziękuję 27.11.13, 20:04
                                    Różni nas to, że Ty z każdym i o wszystkim lubisz snuć pogawędki, nie ma barier tematycznych i nie ma ograniczeń logicznych. Nie uznajesz żadnego tabu, nawet na tematy, które z założenia są obrzydliwe. Czy chciałeś polemizować na temat uczestnictwa Żydów w Holokauście? Czy są tematy w których mimo wszystko nie zajmiesz stanowiska? Nasze forum jest otwarte dla każdego, ale odróżnij kawiarnię od poczekalni dworcowej.
                                    • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 20:19
                                      Są tematy, których nie poruszam, jak najbardziej. Ale nasz brak zainteresowania tym wątkiem byłby najlepszym sygnałem, że nie zamierzamy o tym rozmawiać. Skasowany Vertigo właściwie dostał to, co chciał.

Swoją drogą, temat podrzucony przez Vertigo nie jest nowy, dyskusja o stosunku np. amerykańskich Żydów do Holokaustu oraz żydowskim uczestnictwie w nim jest prowadzona od dawna, i to nie tylko w kręgach antysemickich. Nie jestem fanem Jasiewicza, ten facet w oczywisty sposób jest skrzywiony i najpewniej tworzy teorie pod tezę. Ale chyba lepiej jest obnażyć idiotyzm takich tez niż wyciszać dyskusję na ich temat.

Podobny problem, jak z Vertigo mamy chyba z użytkownikiem Mk968, który dla odmiany gloryfikuje PRL i jego funkcjonariuszy. Wprawdzie nie próbuje wybielać Stalina, ale robi to z czołowymi "utrwalaczami" tamtego ustroju. Jemu jakoś to wybaczamy, choć chętnie też podważamy jego twierdzenia. Myślę, że w podobny sposób można polemizować z Vertigo i pokazywać mu, że nie wszystko jest tak proste, jak mu się wydaje.

Ale OK, są tematy, których nie chcemy poruszać, bo stanowią tabu. W takim razie, należało po prostu pozostawić wątek Vertigo bez komentarza.
                                      • sibeliuss Re: Dziękuję 27.11.13, 20:32
                                        Jedzek, nie wierzę że pozostawiłbyś taki wątek bez wpisu smile
                                        • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 21:42
                                          No to musisz uwierzyć mi na słowo smile
                                          • sibeliuss Re: Dziękuję 27.11.13, 21:43
                                            To za mało smile
                                            • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 21:45
                                              No dobra, poddaję się, chyba nie zostawiłbym tego bez komentarza big_grin
                                              • morfeusz_1 Re: Dziękuję 27.11.13, 21:47

To co powołujemy Komisję Śledczą czy idziemy na wódkę i sledzia ?
                                                • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 21:49
                                                  To drugie smile
                                                • sibeliuss Re: Dziękuję 27.11.13, 21:53
                                                  morfeusz_1 napisał:

>
                                                  > To co powołujemy Komisję Śledczą czy idziemy na wódkę i sledzia ?

Opcja pod tatarek może być?
                                                  • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 21:54
                                                    Może, nawet będzie lepsza smile
                                                  • skiela1 Re: Dziękuję 27.11.13, 21:57
                                                    tez sie pod tego tatara podlacze big_grin
                                                  • morfeusz_1 Re: Dziękuję 27.11.13, 21:58
                                                    skiela1 napisała:

> tez sie pod tego tatara podlacze big_grin

świetnie , no panowie no to mamy sponsora !
                                                  • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 22:02
                                                    Albo lorneta z meduzą smile
                                                  • morfeusz_1 Re: Dziękuję 27.11.13, 22:03

widzę że się rozmarzyłeś ...
                                                  • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 22:06
                                                    Ano tak, dawno nie byłem na konkretnym melanżu wink
                                                  • morfeusz_1 Re: Dziękuję 27.11.13, 22:10
                                                    To nie znasz Sandry ? he he he wink
                                                  • sibeliuss Re: Dziękuję 27.11.13, 22:09
                                                    jedzoslaw napisał:

> Albo lorneta z meduzą smile
                                                    >
                                                    Dotrzesz do syreniego grodu to uderzymy w miasto.
                                                  • morfeusz_1 Re: Dziękuję 27.11.13, 22:10

strach się bać
                                                  • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 22:14
                                                    > Dotrzesz do syreniego grodu to uderzymy w miasto.
                                                    >

No jasne smile
                                                  • skiela1 Re: Dziękuję 27.11.13, 22:19
                                                    morfeusz_1 napisał:

> skiela1 napisała:
                                                    >
                                                    > > tez sie pod tego tatara podlacze big_grin
                                                    >
                                                    > świetnie , no panowie no to mamy sponsora !

Bujajj sie big_grin big_grin
                                                  • sibeliuss Re: Dziękuję 27.11.13, 22:08
                                                    jedzoslaw napisał:

> Może, nawet będzie lepsza smile
                                                    >
                                                    Kocham rąbnąć lornetę pod meduzę lub właśnie pod tatar z dużą ilością cebuli skrojonej w piórko i posypanej pieprzem - bez jaja, bo salmonella szaleje.
                                                  • jedzoslaw Re: Dziękuję 27.11.13, 22:13
                                                    Salmonella szaleje? Chyba teraz, zimą, ryzyko mniejsze? smile
                                                    Tak, lornety rządzą- wygodne w użyciu i skuteczne wink
                                                  • loczek62 Re: Dziękuję 27.11.13, 22:42
                                                    sibeliuss napisał:

> Opcja pod tatarek może być?

Panowie wchodzę w tobig_grin
                                                  • sibeliuss Re: Dziękuję 27.11.13, 22:49
                                                    Zgłodniałem tongue_out
                                                  • 1zorro-bis Re: Dziękuję 27.11.13, 22:50
                                                    o kurcze.....big_grin
                                                    To wszystko mi pachnie mowa pogrzebowa i stypa.....big_grin
                                                    A facet chyba jeszcze gdzies zyje?big_grinbig_grin
                                • loczek62 Re: Dziękuję 28.11.13, 13:06
                                  skiela1 napisała:

Z góry przepraszam za swoje trzy grosze, ale w sprawach fundamentalnych nie mogę nie zauważyć Twojego wpisu Skielu.

> .Jezeli wchodzisz do domu (przypuscmy)ateisty
                                  > to nie wyciagasz rozanca albo biblii i nie
                                  > zaczynasz nauczania.

Jeśli założymy taką sytuację tylko i wyłącznie jako przykład dobrych obyczajów czy jak inni nazywają obycia, kindersztuby itp. to jest to modelowy przykład czego w określonej sytuacji nie należy robić. Ale jest drugie dno. Otóż każdy kto należy do wspólnoty wiary katolickiej i jest wyznawcą Jezusa Chrystusa jak również Boga w Trójcy Jedynego ma jakby wpisane do obowiązku krzewienie wiary. I to zarówno wśród ludzi, którzy dotychczas nie mieli okazji zetknąć się z religią chrześcijańską, jak i z tymi którzy odeszli od wiary i którym pomoc i wsparcie duchowe jest szczególnie potrzebne...
                                  • tan.nawe Re: Dziękuję 28.11.13, 13:32
                                    loczek62 napisał:

> Otóż każdy kto
                                    > należy do wspólnoty wiary katolickiej i jest wyznawcą Jezusa Chrystusa jak rów
                                    > nież Boga w Trójcy Jedynego ma jakby wpisane do obowiązku krzewienie wiary.

Obowiązek "krzewienia wiary" ( czyt. nawracania, indoktrynacji) mają Świadkowie Jehowy, katolicy mają obowiązek osobistego "dawania świadectwa" Chrystusowi poprzez zgodne z zasadami Jego nauki życie..

• tan.nawe Re: Dziękuję 28.11.13, 13:34
                                      P.S. Jak się jedni i drudzy ze swoich obowiązków wywiązują, to... całkiem insza inszość.
                                    • loczek62 Re: Dziękuję 28.11.13, 13:49
                                      www.misje.gdansk.franciszkanie.pl/ad_gentes.html
                                      Polecam rozdział VI
                                  • skiela1 Re: Dziękuję 28.11.13, 15:31

> Jeśli założymy taką sytuację tylko i wyłącznie jako przykład dobrych obyczajów
                                    > czy jak inni nazywają obycia, kindersztuby itp. to jest to modelowy przykład cz
                                    > ego w określonej sytuacji nie należy robić.

O taka sytuacje mi tylko chodzi.
      • opuncja.figowa Re: Dziękuję 28.11.13, 20:45
        Jabyś napisał że "Kaczor nienawistnie milczy,

Coś czuję, ze czytywałeś nieodżałowanego Seawolfa.
        pzdr. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka