02.04.14, 17:13
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Autyzmu

2 kwietnia został uznany przez państwa członkowskie ONZ Światowym Dniem Świadomości Autyzmu. ONZ oficjalnie zalicza autyzm do najgroźniejszych problemów zdrowotnych.

Dzień Autyzmu jest obchodzony od 2008 roku i ma za zadanie uwrażliwić społeczeństwo na temat autyzmu i szeroko rozumiany problem niepełnosprawności. Autyzm jest jednym z najbardziej skomplikowanych i tajemniczych zaburzeń rozwojowych. Mimo to leczenie jest możliwe poprzez intensywną i zindywidualizowaną terapię. W Polsce nie prowadzi się szczegółowych badań na temat zachorowalności na autyzm, ale statystyki krajów Europy Zachodniej wskazują, że 1/100 dzieci ma autyzm, z czego ok.80% stanowią chłopcy.

katarzynafrak.natemat.pl/8503,dzisiaj-obchodzimy-swiatowy-dzien-autyzmu
W Ameryce 1/60.
Przerazajace.
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: Autyzm 02.04.14, 20:57
      skiela1 napisała:

> Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Autyzmu
      >
      > 2 kwietnia został uznany przez państwa członkowskie ONZ Światowym Dniem Świadom
      > ości Autyzmu. ONZ oficjalnie zalicza autyzm do najgroźniejszych problemów zdrow
      > otnych.
      >
      > Dzień Autyzmu jest obchodzony od 2008 roku i ma za zadanie uwrażliwić społeczeń
      > stwo na temat autyzmu i szeroko rozumiany problem niepełnosprawności. Autyzm je
      > st jednym z najbardziej skomplikowanych i tajemniczych zaburzeń rozwojowych. Mi
      > mo to leczenie jest możliwe poprzez intensywną i zindywidualizowaną terapię.
      W

Kto takie rzeczy pisze? Autyzm ma podłoże genetyczne, więc jak na razie leczyć się tego nie da. Terapie owszem, ale aby poprawić możliwości klienta - z doświadczenia wiem, że niestety tylko w minimalnym stopniu. Funkcjonowanie zależy od stopnia upośledzenia( które często idzie w parze z autyzmem) i IQ. Znam takich, którzy sprawdzają się w normalnych zawodach, ale i takich co nie potrafią nawet mówić.
      • skiela1 Re: Autyzm 02.04.14, 21:12
        Jak mi wiadomo to do tej pory nie ustalono pojedynczego czynnika odpowiadajacego za rozwoj autyzmu.

no ale nadzieja jest zawsze takim malutkim swiatelkiem w tunelu
        www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/679555,Jest-nadzieja-na-wygranie-walki-z-autyzmem
        • al-szamanka Re: Autyzm 02.04.14, 21:59
          skiela1 napisała:

> Jak mi wiadomo to do tej pory nie ustalono pojedynczego czynnika odpowiadajaceg
          > o za rozwoj autyzmu.
          >
          > no ale nadzieja jest zawsze takim malutkim swiatelkiem w tunelu
          > www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/679555,Jest-nadzieja-na-wygranie-walki-z-autyzmem

Czytałam już dosyć dawno o tych badaniach. Właściwie co roku pojawiają się nowe światełka w tunelu - jak do tej pory są tylko wymieniane na nowe.
          • skiela1 Re: Autyzm 02.04.14, 22:10
            Niestety.
            • jan.kran Re: Autyzm 03.04.14, 00:22
              Autyzm nie jest choroba i nie jest uleczalny.
              • skiela1 Re: Autyzm 03.04.14, 14:31
                ZAuwaz ,ze potocznie mowi sie o tym zaburzeniu jak o chorobie, jednak fachowe czasopisma powinny zwracac na to uwage.

a moze jak na dzien dzisiejszy maja racje bo dopoki nie znamy przyczyny...
                • jan.kran Re: Autyzm 03.04.14, 18:54
                  Skiela , swiadomość o autyźmie wzrasta. To jest bulshit że jest epidemia autyzmu. Mój ex ma nie zdiagnozowany ZA, syn , 24 lata , dostał diagnoze mając 16 lat.
                  Dzisiaj po prostu więcej się wie na temat Innych i łatwiej zdiagnozować stąd ta epidemia...
                  To nie jest choroba tylko zaburzenie calościowe rozwoju.
                  Nie ma cudownej terapii , tabletki . Jest codzienna praca i uświadamienie na temat autyzmu.
                  Mój syn w Norwegii ma super opiekę , zarówno ze strony uni jak i urzędu pracy. Norwegowie wiedzą jakim potencjałem sa aspergerowcy. Są firmy które celowo szukają ludzi
                  z ZA bo jak im sie da odpowiednie warunki pracy to wyrabiaja 300% normytongue_outPPP
              • madziulec Re: Autyzm 03.04.14, 18:54
                Grzeszysz pwink

Chelatacja, zioła, suplementy, dieta, komory hiperbaryczne.....
                A Ty podobnie jak ja nie chcesz leczyć dziecka....
    • madziulec Re: Autyzm 02.04.14, 21:25
      Ja zareklamuję swój portal poradnikautystyczny.pl/ i zachęcę do czytania gazety, którą wydaje ze znajomymi specjalistami wink
    • jan.kran Re: Autyzm 03.04.14, 19:03
      Temple Grandin cytaty:

### Może na początek opowiem na czym polega autyzm. To bardzo szerokie kontinuum, od głębokiego, gdzie dziecko nie komunikuje się językowo, po przykłady wielu genialnych naukowców i inżynierów..

###‘Autyzm można zrozumieć poprzez zwierzęta. Powiem o różnych sposobach myślenia. Trzeba zapomnieć o języku werbalnym. Ja myślę obrazami. Nie myślę w języku. Ważną cechą autystycznego umysłu jest zwracanie uwagi na szczegóły… mózg normalny ignoruje szczegóły…W pracy z bydłem zauważyłam szczegóły dla innych niewidoczne, które niepokoiły krowy. Brali mnie za wariatkę. Krowy niepokoiła kurtka na płocie, niepokoiły je cienie, szlauch na podłodze, wiszący łańcuch- ludzie tego nie zauważali…

###‘…Umysł autystyczny jest zwykle umysłem wyspecjalizowanym. W czymś wybitnym, ale słabym w czymś innym…

###…Obecne badania nad mózgiem wskazują, że genialny mózg może mieć więcej pewnych ‘układów’, a mniej układów społecznych. Więcej myślenia, kosztem zdolności międzyludzkich. Taka nierównowaga bywa tak głęboka, że dana osoba jest niekomunikatywna ’

Inny, nie znaczy gorszy…

• izydor88 Re: Autyzm 03.04.14, 20:02
        Mój ulubiony Krzyś z autyzmem - ma 7 lat i oczy schowane za firankami długich rzęs...
        Jest bardzo spokojny i już po roku zaakceptował mnie.Pozwala się chwycić za rączkę.
        Uważam to za zaszczyt i mam nadzieję,że kiedyś przebijemy się przez tę matową szybę...
        Bo Adaś z zespołem Downa,to oczywiście Dziecko stworzone do kochania...
        Ja się z tymi dziećmi spotykam na przystanku autobusowym.Mój autobus zazwyczaj przyjeżdża pierwszy,ale bywa i odwrotnie i wtedy - Dzieciaki mi machają smile
        Żadnego poczucia wyższości,żadnego politowania.Oddaję im 1%podatku,ale to one mnie oferują dobry dzień.
      • al-szamanka Re: Autyzm 03.04.14, 23:01
        jan.kran napisała:

> ###‘…Umysł autystyczny jest zwykle umysłem wyspecjalizowanym. W czy
        > mś wybitnym, ale słabym w czymś innym…
        >

Niekoniecznie się z tym zgadzam. Szczególnie słowo wybitne mi tu nie pasuje. Chyba że dostrzeganie czegoś mikroskopijnego i nieustanna fiksacja na tym, wydaje się komuś wybitna. W całej mojej praktyce zawodowej spotkałam się tylko z jednym przypadkiem savanta. Jest to rzeczywiście fascynujące i można to określić jako wybitną specjalizację, aczkolwiek trafia się wyjątkowo rzadko.
        • jan.kran Re: Autyzm 04.04.14, 03:15
          Cytaty jakie podalam pochodzą od nie ode mnie a Temple Grandin .

Dziś na świecie żyje około stu sawantów.
          Mniej więcej połowa ma autyzm lub cechy autystyczne.
          Sawanci i autyści to kompletnie dwie różne rzeczy.
          • skiela1 Re: Autyzm 04.04.14, 14:00
            jan.kran napisała:
            a Temple Grandin .

Jedyna strona 'autystyczna'na ktora z przyjemnoscia zagladam.
          • al-szamanka Re: Autyzm 04.04.14, 21:44
            jan.kran napisała:

> Cytaty jakie podalam pochodzą od nie ode mnie a Temple Grandin .
            >
            > Dziś na świecie żyje około stu sawantów.
            > Mniej więcej połowa ma autyzm lub cechy autystyczne.
            > Sawanci i autyści to kompletnie dwie różne rzeczy.

Owszem, ale polowa savantów to autyści, czyli można wnioskować, że zaburzenie to, bardziej niż inne upośledzenia sprzyja manifestowaniu się zdolności wyspowych.
            • jan.kran Re: Autyzm 04.04.14, 21:54
              Oczywiście.
              A jak chodzi o wybitne czy genialne zdolności aspergerpwców pewnie sie zdarzają.
              Ja nie uwazam żeby mój syn czy ex byli genialni natomiast jak się zaglębią w jednym temacie , jednej dziedzinie to poznają ją tak że są świetni.
              Mają inny sposob myślenia , rozwiązywania problemów.
              Wbrew utartym opiniom ani jeden ani drugi nie mają nic wspólnego z informatykąsmile
              • al-szamanka Re: Autyzm 04.04.14, 22:27
                jan.kran napisała:

> Oczywiście.
                > A jak chodzi o wybitne czy genialne zdolności aspergerpwców pewnie sie zdarzaj

A wiesz, że od niedawna oficjalnie nie ma już aspergowców?
                Dowiedziałam się o tym na ostatnim wykładzie mojego dokształtu. Uprzątnięto ich klasyfikację DSM – IV i ICD – 10 . Teraz są autystami.
                • jan.kran Re: Autyzm 05.04.14, 07:35

Ja w zasadzie najczęściej mowie że mój syn jst autystą. Jak rozmowa jakaś szersza to dodaję że ma ZA.

Dawno temu nazywano ZA psychopatią autytyczną lub psychopatią schizoidalną.
                  W miarę poszerzania wiedzy o autyźmie i ZA zmienia się nazewnictwo i klasyfikację.

Ja mojego określam jako Aspie , Inny lub Liliowy. To ostatnie pochodzi od tego ze uwazamy z córką , obie NT , że syn nie ma szarych komórek tylko liliowesmile
                  • al-szamanka Re: Autyzm 05.04.14, 08:38
                    jan.kran napisała:

> Ja mojego określam jako Aspie , Inny lub Liliowy. To ostatnie pochodzi od teg
                    > o ze uwazamy z córką , obie NT , że syn nie ma szarych komórek tylko liliowesmile

Śliczniesmilesmilesmile
                    Ja o moim agresywnym Kliencie, autysta, nonwerbal, wysokie upośledzenie, mówię, że w głowie rośnie mu jeden zielony groszek... i kiedyś zakwitniesmile. Chociaż czasu niewiele, bo skończył 65 lat.
                    • jan.kran Re: Autyzm 05.04.14, 09:12
                      smile)))))))))))))))))))))))))
                      • skiela1 Re: Autyzm 05.04.14, 16:26
                        U mnie w zakamarkach mojej 'mozgownicy'kryje sie takie podejrzenie,ktore czesto nie daje mi spokoju kiedy patrze na autystycznego wnuka mojej kolezanki...
                        Nie przyszla Ci taka mysl,ze to wcale nie jest autyzm/asperger a zupelnie cos innego.. ?
                        Ja po prostu nie wierze w genetyczna plage ,ktora ogarnela teraz cala Ameryke.
                        • dwa-filary Re: Autyzm 05.04.14, 17:18
                          Ostatnio był artykuł w prasie medycznej, gdzie bardzo głęboko zastanawiano się, czy szczepienia nie mają wpływu na autyzm, gdy popadną na podatny grunt, ale to temat rzeka... i jeszcze dlugie lata badań.
                          • madziulec Re: Autyzm 07.04.14, 01:30
                            Jakiś link lub chociaz tytuł tej prasy medycznej?
                            • jan.kran Re: Autyzm 07.04.14, 07:23
                              Madziulec , nie zaczynaj prosze dyskusji o szczepionkachsmile)))) Pozdrawiam. Ula.
                          • skiela1 Re: Autyzm 07.04.14, 13:58
                            dwa-filary napisała:

> Ostatnio był artykuł w prasie medycznej, gdzie bardzo głęboko zastanawiano się,
                            > czy szczepienia nie mają wpływu na autyzm, gdy popadną na podatny grunt, ale t
                            > o temat rzeka... i jeszcze dlugie lata badań.
                            >

Pewnego dnia poznamy przyczyne.Jak na razie jest to 'niewyjasnione zjawisko' zwiazane ze splotem roznych czynnikow.Czy szczepienia sa jednym znich ? Pewnie tak.

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
                            - Skąd pochodzi to światło?
                            Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
                            - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi."
    • natiho Re: Autyzm 19.07.14, 14:38
      Witam. Jestem studentką Uniwersytetu Medycznego We Wrocławiu, a także fizjoterapeutką. Trafiłam na ten temat,ponieważ prowadzę ankietę na temat metody Integracji Sensorycznej, którą stosuje się także u dzieci autystycznych.
      Czy mogłybyście dla mnie w celach naukowych sprawdzić ile wiecie na ten temat??
      docs.google.com/forms/d/191IkxZWkcgspyHKKoyFk6eObxHsi7u4J68YD8w0S6aQ/viewform
      Z góry dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka