skiela1 25.08.16, 01:02 " "W moim świecie, gdy mężczyzna z bronią każe rozebrać się kobiecie, jest to uznawane za napaść, a nie obronę świeckich wartości" " Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loczek62 Re: KOmentarz 25.08.16, 09:43 A jak inaczej egzekwować prawo? Apelem, przemawianiem do rozsądku? Odpowiedz Link
skiela1 Re: KOmentarz 25.08.16, 16:04 loczek62 napisał: > A jak inaczej egzekwować prawo? Apelem, przemawianiem do rozsądku? > Ponizanie kobiety w miejscu publicznym nie rozwiaze aktow terroryzmu a wrecz przeciwnie. To nie jest prawo tylko jakis przepis wymyslony 'na predce' dotyczacy tylko muzulmanek. A co z reszta ? Reszcie wolno w ubraniu ? /jezeli chca ,musza.../.. To jest wsadzanie kija w mrowisko i komus na tym bardzo zalezy. Odpowiedz Link
loczek62 Re: KOmentarz 25.08.16, 16:39 Z tego co słyszałem po zaskarżeniu tego "przepisu" sąd rozstrzygnął że nie narusza on przepisów ustawy zasadniczej i jako taki stał się obowiązującym prawem. Czy reszcie wolno w ubraniu? Nie wiem, ale sądzę że jeżeli to "ubranie" jest demonstracją religijną to nie wolno. Słyszałem że Republika Francuska bardzo strzeże, od czasów zburzenia Bastylii swoją neutralność religijną i jeśli to jest pierwszy kroczek do przestrzegania tej neutralności i za nim pójdą dalsze to jestem za. Osobiście bym nie rozbierał, a zwyczajnie nakazywał opuszczenie. Nagminne i powtarzające się łamanie prawa karałbym grzywną z równoczesnym nakazem opuszczenia plaży. Odpowiedz Link
skiela1 Re: KOmentarz 25.08.16, 17:07 loczek62 napisał: > Z tego co słyszałem po zaskarżeniu tego "przepisu" sąd rozstrzygnął że nie naru > sza on przepisów ustawy zasadniczej i jako taki stał się obowiązującym prawem. > Czy reszcie wolno w ubraniu? Nie wiem, ale sądzę że jeżeli to "ubranie" jest de > monstracją religijną to nie wolno. Podobno' burkini nie jest,wierzchnie ubranie moze byc, ale do konca nie wiem. Niech sie wezma za tych co to modly w miejscach publicznych odprawiaja a nie za kobiety ...jak zwykle od dupy strony. > Odpowiedz Link
loczek62 Re: KOmentarz 25.08.16, 19:25 "Podobno' burkini nie jest" Jest, nie jest pareo Odpowiedz Link
skiela1 Re: KOmentarz 26.08.16, 02:41 loczek62 napisał: > "Podobno' burkini nie jest" Jest, nie jest pareo > Skoro burkini zostalo wmyslone w Australii to co moze miec wspolnego z islamska tradycja religijna. Ten stroj wymyslila Australijka po to zeby muzulmanki mogly wyjsc na plaze i korzystac z urokow cywilizowanego zachodu. Odpowiedz Link
loczek62 Re: KOmentarz 25.08.16, 16:41 A co do reszty, to sam miałem sytuację że ratownik na basenie mnie wyprosił "bo trzeba mieć slipki" a ja byłem w kostiumie kąpielowym Odpowiedz Link
skiela1 Re: KOmentarz 25.08.16, 17:11 Basen to inna para kaloszy ale z tego co wiem to burkini na basenie jest OK To musialo byc dawno kiedy Cie wyprosili.... Odpowiedz Link
loczek62 Re: KOmentarz 25.08.16, 22:08 Jeśli chodzi o założenia to "wporzo", gorzej z realizacją. Odpowiedz Link
skiela1 Re: KOmentarz 26.08.16, 02:47 Powiedz mi dlaczego? czy uwazasz,ze te kobiety przez to,ze ubrane sa w burkini sa jakims wiekszym zagrozeniem dla otoczenia ? Czy tylko przeszkadza Ci bo psuja estetyke otoczenia ? Odpowiedz Link
loczek62 Re: KOmentarz 29.08.16, 09:18 Jeśli o zagrożeniach mówimy to uważam że skrajny fundamentalizm islamski jest zagrożeniem. Burkini jest wizualizacją skrajnego przestrzegania, a wręcz wypaczanie nakazów wiary i jako takie jest powiązane z fundamentalizmem. Padło w dyskusji też nawiązanie do polskich zakonnic? Zapytam w takim razie czy habit jako sakralny strój zakonnicy jest kostiumem kąpielowym w który ta przebiera się po przyjściu na plażę czy pływalnię? Nie jest nim więc trudno przyrównywać oba przykłady. Burkini to kostium kąpielowy dziwaczny ale kostium, i habit nie ma nic do tego. Chyba nie ma przypadków by mułłę czy innego imama lub jakiegokolwiek kapłana islamskiego obnażali publicznie bo wyłamuje się z dress code plaży. Odpowiedz Link
skiela1 Re: KOmentarz 29.08.16, 15:48 Wczoraj ogladalam fotki z torontonskiej plazy- w tle rodzina muzlmanska,2 starsze kobiety w hijabach,dzieci i 2 mlode dziewczyny.Wszyscy oprocz tych starszych kobiet ubrani jak na plaze przystalo.Mlode w bikini.To nie pierwszy raz kiedy widze takie obrazki i mam wrazenie,ze tylko starsze kobiety przestrzegaja tradycji a te mlode to raczej ida z duchem czasu.W kazdym badz razie u nas tak to wyglada. Odpowiedz Link
skiela1 Re: KOmentarz 25.08.16, 17:16 Głosy poparcia dla dokonywania swobodnych wyborów w kwestii ubioru płyną z całego świata. Sam premier Kanady Justin Trudeau w miniony poniedziałek odrzucił pomysł wprowadzenia zakazu na kanadyjskich plażach w imię poszanowania różnic międzykulturowych i praw do indywidualnego wyboru stroju. www.newsweek.pl/swiat/burkini-nie-tylko-dla-muzulmanek-kobiety-zachodu-kupuja-stroj,artykuly,395899,1.html Odpowiedz Link
loczek62 Re: KOmentarz 25.08.16, 19:22 Ale w niemieckich szkołach zakazują noszenia Hidżabu. Odpowiedz Link
sorel.lina Re: KOmentarz 26.08.16, 00:24 Przepraszam, że się wtrącę, ale temat mnie poruszył. A wobec prawa wszyscy są równi. Podobno... Odpowiedz Link
skiela1 Re: KOmentarz 26.08.16, 02:49 To jest tylko dowodem na to z jakim absurdem mozna miec do czynienia. Odpowiedz Link