25.08.16, 01:02
" "W moim świecie, gdy mężczyzna z bronią każe rozebrać się kobiecie, jest to uznawane za napaść, a nie obronę świeckich wartości" "
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: KOmentarz 25.08.16, 07:53
      Zgadzam się z tym.
      • 1zorro-bis Re: KOmentarz 25.08.16, 10:29
        Fakt.
    • loczek62 Re: KOmentarz 25.08.16, 09:43
      A jak inaczej egzekwować prawo? Apelem, przemawianiem do rozsądku?
      • skiela1 Re: KOmentarz 25.08.16, 16:04
        loczek62 napisał:

> A jak inaczej egzekwować prawo? Apelem, przemawianiem do rozsądku?
        >

Ponizanie kobiety w miejscu publicznym nie rozwiaze aktow terroryzmu a wrecz przeciwnie.
        To nie jest prawo tylko jakis przepis wymyslony 'na predce' dotyczacy tylko muzulmanek. A co z reszta ? Reszcie wolno w ubraniu ? /jezeli chca ,musza.../..
        To jest wsadzanie kija w mrowisko i komus na tym bardzo zalezy.
        • loczek62 Re: KOmentarz 25.08.16, 16:39
          Z tego co słyszałem po zaskarżeniu tego "przepisu" sąd rozstrzygnął że nie narusza on przepisów ustawy zasadniczej i jako taki stał się obowiązującym prawem.
          Czy reszcie wolno w ubraniu? Nie wiem, ale sądzę że jeżeli to "ubranie" jest demonstracją religijną to nie wolno.
          Słyszałem że Republika Francuska bardzo strzeże, od czasów zburzenia Bastylii swoją neutralność religijną i jeśli to jest pierwszy kroczek do przestrzegania tej neutralności i za nim pójdą dalsze to jestem za.
          Osobiście bym nie rozbierał, a zwyczajnie nakazywał opuszczenie. Nagminne i powtarzające się łamanie prawa karałbym grzywną z równoczesnym nakazem opuszczenia plaży.
          • skiela1 Re: KOmentarz 25.08.16, 17:07
            loczek62 napisał:

> Z tego co słyszałem po zaskarżeniu tego "przepisu" sąd rozstrzygnął że nie naru
            > sza on przepisów ustawy zasadniczej i jako taki stał się obowiązującym prawem.
            > Czy reszcie wolno w ubraniu? Nie wiem, ale sądzę że jeżeli to "ubranie" jest de
            > monstracją religijną to nie wolno.

Podobno' burkini nie jest,wierzchnie ubranie moze byc, ale do konca nie wiem.
            Niech sie wezma za tych co to modly w miejscach publicznych odprawiaja a nie za kobiety ...jak zwykle od dupy strony.

>
            • loczek62 Re: KOmentarz 25.08.16, 19:25
              "Podobno' burkini nie jest" Jest, nie jest pareo wink
              • skiela1 Re: KOmentarz 26.08.16, 02:41
                loczek62 napisał:

> "Podobno' burkini nie jest" Jest, nie jest pareo wink
                >
                Skoro burkini zostalo wmyslone w Australii to co moze miec wspolnego z islamska tradycja religijna.
                Ten stroj wymyslila Australijka po to zeby muzulmanki mogly wyjsc na plaze i korzystac z urokow cywilizowanego zachodu.
        • loczek62 Re: KOmentarz 25.08.16, 16:41
          A co do reszty, to sam miałem sytuację że ratownik na basenie mnie wyprosił "bo trzeba mieć slipki" a ja byłem w kostiumie kąpielowym sad
          • skiela1 Re: KOmentarz 25.08.16, 17:11
            Basen to inna para kaloszy ale z tego co wiem to burkini na basenie jest OK smile
            To musialo byc dawno kiedy Cie wyprosili....
            • loczek62 Re: KOmentarz 25.08.16, 19:20
              Z 17 lat temu
              • sibeliuss Re: KOmentarz 25.08.16, 19:46
                Czyli uważasz całą akcję w Nicei za "wporzo".
                • loczek62 Re: KOmentarz 25.08.16, 22:08
                  Jeśli chodzi o założenia to "wporzo", gorzej z realizacją.
                  • skiela1 Re: KOmentarz 26.08.16, 02:47
                    Powiedz mi dlaczego?
                    czy uwazasz,ze te kobiety przez to,ze ubrane sa w burkini sa jakims wiekszym zagrozeniem dla otoczenia ?
                    Czy tylko przeszkadza Ci bo psuja estetyke otoczenia ?
                    • loczek62 Re: KOmentarz 29.08.16, 09:18
                      Jeśli o zagrożeniach mówimy to uważam że skrajny fundamentalizm islamski jest zagrożeniem. Burkini jest wizualizacją skrajnego przestrzegania, a wręcz wypaczanie nakazów wiary i jako takie jest powiązane z fundamentalizmem.
                      Padło w dyskusji też nawiązanie do polskich zakonnic?
                      Zapytam w takim razie czy habit jako sakralny strój zakonnicy jest kostiumem kąpielowym w który ta przebiera się po przyjściu na plażę czy pływalnię? Nie jest nim więc trudno przyrównywać oba przykłady. Burkini to kostium kąpielowy dziwaczny ale kostium, i habit nie ma nic do tego. Chyba nie ma przypadków by mułłę czy innego imama lub jakiegokolwiek kapłana islamskiego obnażali publicznie bo wyłamuje się z dress code plaży.
                      • skiela1 Re: KOmentarz 29.08.16, 15:48
                        Wczoraj ogladalam fotki z torontonskiej plazy- w tle rodzina muzlmanska,2 starsze kobiety w hijabach,dzieci i 2 mlode dziewczyny.Wszyscy oprocz tych starszych kobiet ubrani jak na plaze przystalo.Mlode w bikini.To nie pierwszy raz kiedy widze takie obrazki i mam wrazenie,ze tylko starsze kobiety przestrzegaja tradycji a te mlode to raczej ida z duchem czasu.W kazdym badz razie u nas tak to wyglada.
    • skiela1 Re: KOmentarz 25.08.16, 17:16
      Głosy poparcia dla dokonywania swobodnych wyborów w kwestii ubioru płyną z całego świata. Sam premier Kanady Justin Trudeau w miniony poniedziałek odrzucił pomysł wprowadzenia zakazu na kanadyjskich plażach w imię poszanowania różnic międzykulturowych i praw do indywidualnego wyboru stroju.
      www.newsweek.pl/swiat/burkini-nie-tylko-dla-muzulmanek-kobiety-zachodu-kupuja-stroj,artykuly,395899,1.html
      • loczek62 Re: KOmentarz 25.08.16, 19:22
        Ale w niemieckich szkołach zakazują noszenia Hidżabu.
      • sorel.lina Re: KOmentarz 26.08.16, 00:24
        Przepraszam, że się wtrącę, ale temat mnie poruszył.
        A wobec prawa wszyscy są równi. Podobno...

https://memnews.pl/upload/39c2cabff674505c0f32197fecc23b35.png
        • skiela1 Re: KOmentarz 26.08.16, 02:49
          To jest tylko dowodem na to z jakim absurdem mozna miec do czynienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka