very_famous 09.04.05, 19:42 ...juz działa ) Niedoinformowanych informuję, że działa od wczoraj, a otwarcie nastąpiło bez oficjalnej pompy ze wzgledu na żałobę narodową Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kris01 Re: Stacja pl.Wilsona... 09.04.05, 19:47 Właśnie wróciłem z oglądania Stacja dziwna. Częś z podświetlaną kopułą jest bardzo ładna. Peron z tymi rdzewiejacymi płytami bocznymi, tandetną niebieska fala na suficie i niebieskimi filarami jest oględnie mówiąc - kiepski. Uroku dodają tylko ławki i stylowe lampy. Odpowiedz Link
very_famous Re: Stacja pl.Wilsona... 09.04.05, 19:50 Stacja kosztowała 110 mln PLN. MUSI być piękna ;-P Odpowiedz Link
sloggi Re: Stacja pl.Wilsona... 09.04.05, 19:52 Od poniedziałku zmiana układu przystanków, w kierunku Piasek, Chomiczówki i Wawrzyszewa linie będą się zatrzymywały pod kinem Wisła. Odpowiedz Link
kris01 Re: Stacja pl.Wilsona... 09.04.05, 19:54 Tez tak myślałem - niestety sie zawiodłem. Odpowiedz Link
sloggi Re: Stacja pl.Wilsona... 09.04.05, 20:12 kris01 napisał: > Tez tak myślałem - niestety sie zawiodłem. Moze za to sesja zdjęciowa się udała? Odpowiedz Link
adhamah Re: Stacja pl.Wilsona... 09.04.05, 23:17 Jeszcze nie oglądałem ale się zapewen wkrótce wybiorę Odpowiedz Link
rysio.ochucki Re: Stacja pl.Wilsona... 09.04.05, 23:28 Otwarcie tej stacji odbyło się bez oficjalnej pompy (i do tego w takim terminie) aby dziennikarze (którzy zajęci byli w tamtym tygodniu ciągle jednym tematem) nie przebili się do pierwszych stron gazet z artykułami o niedoróbkach na tej stacji A sprawa wygody dla pasażerów (w dotarciu na msze) to pretekst dobry jak jakikolwiek inny. Odpowiedz Link
projek Re: Stacja pl.Wilsona... 10.04.05, 00:22 Znajomy powiedział, widząc tę stację: "niebieski majtkowy kolor". Cos w tym jest. Wygląda to takby to niedomalowali i sporo żeczy jest wegług mnie niedorobionych. Zauważcie na kopule jak schowany jest kabel idący od reflektorka. Swoją drogą ten reflektorek jest za duży o ile nie zbyteczny według mnie. Popatrzcie na kamienne balustrady przy schodach do stacji. Jes takie wgłębienie - rynienka. Przyjżyjcie się czy przy końcu owej "rynienki" jest odpływ. Znajomy zaproponował by nagrać komunikat następującej treści: "Następna stacja: Plac Wilsona. Nareszcie!" Odpowiedz Link
zo_h Zdjęcia ... 10.04.05, 20:07 Dziś pojechalismy zobaczyć nową stację, poniżej wrzucamy linki do paru zdjęć jakie zrobiliśmy na niej: WYJŚCIE Jedno z dwóch reprezentacyjnych wyjść z metra w okolicy, których króluje dalej księżycowy krajobraz rozkopanej ulicy Słowackiego. WYJŚCIE Tak wygląda to samo wyjście z dołu. ZAMKNIĘTE Mimo tego, że metro już dojeżdża do stacji to jeszcze nie wszystkie przejścia są dostępne. SUFIT Widok na główną atrakcję stacji, czyli podświetlany sufit. Kolor podświetlenia ma sie zmieniać w zależności od pory dnia a w chwili gdy byliśmy miał żółtą barwę. POCIĄG Naprawdę jeżdżą!!! W lewej części zdjęcia widać kolorową posadzkę u podstawy schodów, jest ona bardzo ładna, ale z racji tego, że wykonano ją z polerowanych płyt jest bardzo śliska ( przechodniu śpiesz się powoli :] ). Warto zwrócić też uwagę na ciekawe lampy. STACJA Na tym zdjęciu warto zwrócić uwagę na ciekawie pofalowany sufit wykonany z lanego betonu (naszym zdaniem najciekawszy sufit z całej lini metra) oraz na kamienną ławkę, która mimo urokliwego wyglądu ma wątpliwą wartość dla czterech liter ze względu na zimno jakim emanuje. ŚCIANA A tak wygląda rdzawa ściana. Władze miasta zapowiedziały, że to ostatnia tak atrakcyjna stacja metra, wszystkie nastepne maja być bardziej ujednolicone. Odpowiedz Link
geograf Re: Zdjęcia ... 10.04.05, 20:11 Ciekawe kto wpadł na pomysł rdzawej ściany... Brzydkie. Odpowiedz Link
kris01 Re: Zdjęcia ... 10.04.05, 20:23 A zwróciłes uwagę na niebiesko-nijaki falowany sufit i tegoż samego koloru filar - to chyba para do tych rdzawych ścian Odpowiedz Link
very_famous Re: Zdjęcia ... 10.04.05, 20:30 Mówcie co chcecie - po porównaniu wszystkich stacji - zwłaszcza początkowych od strony Kabat - te ściany prezentują się co najmniej oryginalnie Odpowiedz Link
geograf Re: Zdjęcia ... 10.04.05, 20:31 Na zdjęciu filar wygląda nadzwyczaj obło... A sufit. Cóż. Stację ocenię, gdy obejrzę osobiście. (Zapewne niedługo) Na razie wstrzymam się z oceną jakie wrazenia wywarł na mnie falowany sufit. Odpowiedz Link
kris01 Re: Zdjęcia ... 10.04.05, 21:03 Zapraaszamy więc na zwiedzanie. Może już zdażą wykończyć resztę stacji Odpowiedz Link
adhamah Re: Zdjęcia ... 10.04.05, 21:25 No nieźle sie prezentuje. Przynajmniej na zdjeciach Odpowiedz Link
martuha Re: Zdjęcia ... 10.04.05, 21:47 musze wszystko zobaczyc na wlasne oczy, mam nadzieje, ze to nastapi w tym tygodniu. fotki sa zachecajace. Odpowiedz Link
balkan Re: Stacja pl.Wilsona... 11.04.05, 19:25 dzis również ja zadebiutowałam na Pl. Wilsona, choś metro to obchodzić mnie zacznie pewnie za jakiś 6 lat jak dobrze pójdzie i sie nie przeprowadzę.... a stacja, jak stacja, ale co za debil pozmieniał przystanki?!?! już przy wyjściu z metra powinna być wielka tablica zmiana organizacji przystanków, czy cos takiego, zeby taki niewiele widzący człowiek z walkmanem na uszach nie musiał po całym pl. Wilsona biegać.... na prawdę wystarczyła by tylko wielka tablica.... ale nikt o tym nie pomyślał... a może pomyślał, tylko tablica zbyt mała była.... swoją drgoą jestem ciekawa jak będzie wyglądał ruch po uruchomieniu Slowackiego..... Odpowiedz Link
kris01 Re: Stacja pl.Wilsona... 11.04.05, 19:45 Dzisiaj pierwszy raz metrem do pracy - 6 minut do - super Odpowiedz Link
zo_h Re: Stacja pl.Wilsona... 11.04.05, 22:58 Hmmm a co myślicie o sposobie odczytu nazwy stacji w komunikatach jakie głoszone są przez lektora w wagonikach metra? Odpowiedz Link
kris01 Re: Stacja pl.Wilsona... 11.04.05, 23:02 Dziwnie brzmi przez "W" - wolałbym przez "Ł", ale skoro tak jest prawidłowo... Odpowiedz Link
kris01 Re: Stacja pl.Wilsona... 12.04.05, 08:28 Tego to ja nie wiem. Podobno z tym pytaniem wystąpiono do językoznawców i szanowne grono stwierdziło, że przez "w". Odpowiedz Link
balkan Re: Stacja pl.Wilsona... 12.04.05, 08:44 podobno prawdziwego żoliborzaka poznać po tym, że mówią Wilsona przez 'w'...... Odpowiedz Link
f.l.y Re: Stacja pl.Wilsona... 12.04.05, 16:23 a co powiecie na rondo Łoszyngtona? przy Stadionie Xlecia? Odpowiedz Link
rysio.ochucki Re: Stacja pl.Wilsona... 13.04.05, 08:10 Stara to kłótnia jak świat. Jeszcze przed wojną niektórzy nabijali się z takiej wymowy. Jak mi to babcia mówiła, żoliborzanie nie powinni brać się za wymowę - w szczególności ronda de Gałle Odpowiedz Link
gacus2 Re: Stacja pl.Wilsona... 13.04.05, 14:07 szarlotka.c napisała: > A dlaczego tak jest prawidłowo? Bo taka jest warszawska tradycja... zresztą zatarg stary jak świat... Odpowiedz Link