Dodaj do ulubionych

Sposoby na kawę

19.02.06, 09:02
W wątku Zaparzyłem kawę
a.g.n.i napisała:

> Samodzielnie upalona na patelni (zostało trochę po wizycie znajomych,
tak "dla
> siebie" to nie palę, bo... szkoda mi), świeżo zmielona i zaparzona po
turecku,
> tzn. w tym specjalnym naczyniuwink

jakie macie sposoby na "inną" kawę? jakiś wykwintny smak, jakaś celebracja....
Obserwuj wątek
    • jana2706 Re: Sposoby na kawę 19.02.06, 12:13
      pozyczone z innego forum
      www.kawa-online.com/?strona,menu,pol,glowna,1401,0,1406,ant.html
      • cichy.james Re: Sposoby na kawę 19.02.06, 15:06
        J czasami robiąc kawe w ekspresie (takim zwykłym, przelewowym) dożucam do kawy
        pare gozdzików i kawałków całego cynamonu. Niby nic a jakie pyszne wychodzi smile
        • mrouh Re: Sposoby na kawę 19.02.06, 15:46
          Na leniwa niedzielę zimową robimy sobie z Lubym koło południa kakawę (czyli
          kakao z kawą w jednymsmile). Rozpuszczalną kawę zalewamy ciepłym mlekiem i
          dorzucamy łyżeczke lub dwie słodkiego kakao dla dzieci... słodko sie robi... a
          jak nie mam ochoty na śniadanie to czasem robię kawę zaparzoną mlekiem i słodzę.
          Kiedys bardzo lubiłam kawę z cynamonem, miodem i kardamonem. Jakos ostatnio jest
          dla mnei za mocna (bo to taka gotowana w tygielku).
          • cichy.james Re: Sposoby na kawę 19.02.06, 15:50
            Z kąd ja to znam smile Rozpuszczalna zalana mlekiem z odrobiną kakao...Pycha smile
            Ale dawno już tego nie robiłem sad
    • a.g.n.i Re: Sposoby na kawę 19.02.06, 15:21
      o jak mi miłowink
      Ja jeszcze wrzucam czasem zielony kardamonwink
      Moje sposoby na kawę to własnie to naczynie to gotowania po turecku (tylko
      robię pewnie niezgodnie z zasadami sztuki, bo to powinno się gotować od razu z
      cukrem, no a ja z cukrem kawy nie przełknę) lub mały staroświecki ekspresik,
      taki caly metalowy - elektryczny, on chyba działa właśnie na zasadzie
      ciśnieniowej. Jak nie mam ochoty "bawić się z tym", to jest jeszcze urządzenie
      do przelewania (nie ekspres, tylko takie cóś, gdzie się wkłada filtr).
      A rano i tak mogę tylko rozpuszczalną - wstaję tak nieprzytomna, że zrobiłabym
      sobie albo komuś krzywdę wykonując bardziej skomplikowane czynności, a wsypanie
      łyżeczki instantu do kubka nie jest jeszcze nawet w moim wykonaniu czynnością
      zagrażającą życiu;-P
      Jakiś czas temu dostałam chyba cały kilogram zielonej kawy i tak od czasu do
      czasu palę na patelni. Szczerze mówiąc, aż tak rewelacyjna nie jest;-P, ale i
      tak goście się jej zwykle domagają. Nie wiem, co będzie, kiedy się skończy, no
      chyba że w tych specjalistycznych sklepach z kawą też ją można dostać,
      zobaczymy.
    • grudniowe.slonko Re: Sposoby na kawę 19.02.06, 16:05
      Najczęściej kupuję kawę w ziarnach i przed zaparzeniem świeżo mielę.
      Dodatki najchętniej przeze mnie używane to: imbir, przyprawa piernikowa,
      kardamon , chili bądź 2 -3 kostki gorzkiej czekolady, obowiązkowo mleko.
      Choruję na ekspres z przeróżnymi funkcjami, ale to w dalszej perspektywie wink
    • drzazga1 Re: Sposoby na kawę 22.02.06, 18:07
      Standardowo dodaje rozkruszone w palcach ziarenko kardamonu na filizanke -
      razem z kawa do zasobniczka w ekspresie albo troche poltuczonej kory cynamonu
      (takiego w proszku prosto do filizanki nie, bo robi sie taki szlam na dnie)
      Z gozdzikami, imbirem jeszcze nie probowalam kawy, za to herbate pije czesto.

Kawa z koglem-moglem - sa dwie szkoly, moja i kolegiwink. Ja najpierw do
      kawowego "kielicha", takiego jak do latte wlewam zoltko utarte do bialosci z
      cukrem, a potem wlewam zaparzona kawe (moze byc z cynamonem), kolega najpierw
      do filizanki lyche zmielonej kawy, na to wrzatek, po kilku minutach kogel-
      mogel. Ale on fusiarz jest niereformowalnysmile

W Irlandii oprocz oczywiscie wlewania baileysa do gotowej juz kawy - jest tu
      mnostwo likierow typu baileys, ale od markowego Baileysa tanszych trzykrotnie
      (na pewno przywioze zapas do Polskismile), roznicy mieedzy nimi specjalnej nie
      zauwazylam, kupuje kawe do zaparzania przelewowego. Sa to takie plastikowe
      walce (srednica odpowiada filizance) z jednej strony zamkniete dwoma warstwami
      filtrujacymi pomiedzy ktorymi jest porcja drobno zmielonej kawy - sadzac po
      smaku rzeczywiscie czysta arabika jak obiecuja na opakowaniusmile Walec stawia sie
      na filizance, wlewa don wode, przykrywa specjalna pokryweczka i czeka az woda
      sie przesaczy. Napar nie wychodzi bardzo mocny, ale calkiem dobry, w tutejszych
      kawiarniach, ktorych zreszta na lekarstwo daja znacznie gorszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka