hiroszima13 Re: Cykoria i potrawy z niej 22.02.06, 21:00 gdzieś tam słyszałam o sałtce z jabkiem, ogórkiem ale ja nie znosze cykori jak to mozna w ogóle jeść? cykoria ogórek kiszony 1/2 jabłka 2 łyżki siekanego szczypiorku 3 łyżki jogurtu sól i cukier Przepis: z cykorii wyciąć gorzką "piętkę", liście podzielić na małe kawałki. jabłko pokroić w plasterki, a ogórka w półplasterki. wymieszać ze szczypiorkiem, przyprawić i polać jogurtem jakbyś chciał coś wiecje to zajrzyj tu puszkkka.spinacz.pl/zaawansowana.php3 składneik cykoria Odpowiedz Link
drzazga1 Re: Cykoria i potrawy z niej 22.02.06, 23:58 Normalnie, odrywasz listek za listkiem i chrupiesz Mniam, mniam Odpowiedz Link
sonrie Re: Cykoria i potrawy z niej 22.02.06, 21:01 No jest sałatka, ale mnie zawsze wychodzi cierpka: kroisz w kostkę ową cykorię (wycinając najpierw środek, jak w kapuście), dodajesz pomidora 9choć niekoniecznie), starty żółty ser, starte jabłko i trochę majonezu. Czasem się udaje, czasem nie... Odpowiedz Link
carrramba Re: Cykoria i potrawy z niej 22.02.06, 22:51 nie jest gorzka, trzeba tylko umiec zrobic )) gląb usuwasz, krisz cekorie w drobne paseczki, wkladasz do miseczki i solisz. odstaw ja na 1o minut. puści sok, który nalezy bardzo dokładnie odcisnąć. żadnej goryczki nie będzie. ja robie cykorie z kwaśnym jabłkiem. na sos mieszam śmietanę z jogurtem. i to wszysko. mozna do smietany dodać troszkę cukru. i to wszystko 3 cykorie 3 jabłka sos smacznego Odpowiedz Link
rene8 Re: Cykoria i potrawy z niej 22.02.06, 22:58 cykoria to moje ulubione "zimowe" warzywo. mogłabym ją codzieńnie pożerać. Często siedząc przed kompem, ksiązką lub tv obok mam posolone listki ,które chrupię. Na "moja surówke z cykori przepis już na forum podawałam Robie sos z oleju, łyżeczki musztardy, pieprzu,soli,cytryny i czosnku (zmiażdżonego).Mieszam z pokrojona cykoria.I już. Pochłaniam. aaa i ja lubie ten gorzki głąb Odpowiedz Link
skiela1 Re: Cykoria i potrawy z niej 22.02.06, 23:26 Ta goryczka podobno na watrobe jest bardzo zdrowa. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Cykoria i potrawy z niej 22.02.06, 23:38 Sa takie tabletki z cykorii,specjalnie na watrobe..oby jej sie lepiej pracowalao. Odpowiedz Link
rene8 Re: Cykoria i potrawy z niej 22.02.06, 23:40 Mam nadzieje,ze "zimowe" ilości cykorii wystarczą! Odpowiedz Link