umfana 11.07.06, 19:44 Ech... dostałam receptę na okularki od komputera! Pierwszy raz będę to robić. Czy takie okulary są też do czytania? Czy mogę je zrobić też w opcji fotochromatycznej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dimanche Re: Byłam u okulisty 11.07.06, 23:02 U mnie to tylko kwestia czasu, pare miesięcy...kupiłam se świetlik, ale jeszcze ni razu go nie użyłam...no, nie pamiętam... Odpowiedz Link
umfana 3 w 1 ;o))) troszkę zaszalałam z tym pytaniem! 12.07.06, 19:48 Faktycznie chyba mnie poniosło! Chciałam okulary przeciwsłoneczne+do czytania+do komputera ;o))) Odpowiedz Link
muka77 Re: 3 w 1 ;o))) troszkę zaszalałam z tym pytaniem 12.07.06, 21:11 Nie wiem czy sie nie powtorze przypadkiem, powloka antyrefleksyjna - konieczna i niezbedna, a jesli chodzi o funkcje przyciemniania na sloncu szczerze odradzam. Chyba ze planujesz dwie pary. Przyciemniajace sa bardzo nietwarzowe, po wejsciu do pomieszczenia bardzo powoli sie rozjasniaja, nie mowiac juz o tym ze zmieniaja barwy wiec jesli np jestes grafikiem komputerowym to juz zupelna klapa. Mialam takie odradzam. Odpowiedz Link
umfana Re: 3 w 1 ;o))) troszkę zaszalałam z tym pytaniem 13.07.06, 20:29 Dzięki Muka :o) Odpowiedz Link
c.kapturek Re: Byłam u okulisty 11.07.06, 23:14 nie wiem co to za opcja fotocostam, ale szkła do kompa są z antyrefleksem chyba. chodzi o to, żeby oczek zbytnio nie męczyć od odbijanego światła monitorka))) miałam zwykle szkła, potem zrobiłam sobie własnie z antyrefleksem i przez ostatni czas wzrok się mi nie pogorszył, co mnei cieszy. szkła ciut droższe od szkieł zwykłych, zaleznie od wady jeszcze, ale się opłaca)) Odpowiedz Link
wadera3 Re: Byłam u okulisty 11.07.06, 23:18 c.kapturek napisała: > nie wiem co to za opcja fotocostam, ale szkła do kompa są z antyrefleksem chyba "Fotocośtam" kapturku, to opcja,że okulary dostosowują sie do poziomu światła(szkła ciemnieją na słoneczku) więc w pomieszczeniu nie ma to właściwie znaczenia,jeśli mają być li tylko do kompa Odpowiedz Link
dimanche Re: Byłam u okulisty 11.07.06, 23:19 żeby misie to chciałó iść do okulisty po takie szkła do pracy przy kompie, ale misie nie chce... Odpowiedz Link
c.kapturek Re: Byłam u okulisty 11.07.06, 23:30 idź skiedy i zrób, tobyś na fakture wzieła i zwrot kosztów dostała (chyba do 200zł) od pracodawcy Odpowiedz Link
dimanche Re: Byłam u okulisty 11.07.06, 23:32 c.kapturek napisała: > idź skiedy i zrób, tobyś na fakture wzieła i zwrot kosztów dostała (chyba do 20 > 0zł) od pracodawcy żeby to takie proste było, jestem zatrudniona na umowę o dzieło i już pytałam - nic misie nie należy... Odpowiedz Link
c.kapturek Re: Byłam u okulisty 11.07.06, 23:37 szkoda ale wiesz, na pewno nie masz duzej wady skoro dotąd nie nosiłaś okularków. tylko, że te optyki to cfaniaki są zarobić chcą. ja np nie moge za kazdym raze wstawiać samych szkieł, tylko na siłe wciskaja oprawki, a przecież oprawki 2 letnie są jak nówka. temu żem uchachana ze ostatnio robiłam badanie i nowych szkieł mi nie trzeba. Odpowiedz Link
c.kapturek Re: Byłam u okulisty 11.07.06, 23:38 ps. co innego jak komuś oprawki są fetyszem jak u innego obuwie, że wciąż nowe kolekcjonuje))) Odpowiedz Link
dimanche Re: Byłam u okulisty 11.07.06, 23:41 Ja nie wiem, czy ja mam jakąkolwiek wadę, ale wmoim zawodzie wszyscy kończą najczęściej w podwójnych szkłach - tragedia! Odpowiedz Link
c.kapturek Re: Byłam u okulisty 11.07.06, 23:49 wiem denka od słoika nawet jesli-to wada postepuje kilka lat, od razu wzrok ci nie siądzie, a te osoby mogły już wcześniej mieć z oczami problemy, nei wiadomo wystarczy, że bedziesz sobie badać raz na rok, czy jak tam czasu znajdziesz. w ostateczności zrobisz sobie kiedyś szkiełka Odpowiedz Link
altu Re: Byłam u okulisty 12.07.06, 08:41 a ja do okulisty musze sie wybrac. koniecznie.. Odpowiedz Link
dimanche Re: Byłam u okulisty 12.07.06, 10:13 ja to w ogóle nie cierpię chodzić po lekarzach... Odpowiedz Link
dimanche Re: Byłam u okulisty 12.07.06, 10:16 I niestety jak już to zwykle prywatnie chodzę, pomijając lekarzy 1-go kontaktu... Odpowiedz Link
muraszka1 Re: Byłam u okulisty 12.07.06, 11:05 okulary drogie byly,ale sa do kompa i do czytania,mam je juz pare lat Odpowiedz Link
wadera3 Re: Byłam u okulisty 12.07.06, 11:27 do "ulicy" jedne, do czytania drugie, do kompa -trzecie Odpowiedz Link
loczek62 Re: Byłam u okulisty 12.07.06, 20:16 Można pogodzić okulary do czytania i do kompa. Są to tzw. Adpałery. Maja zmienna ogniskową. Jedna wada są drogie Odpowiedz Link
altu Re: Byłam u okulisty 14.07.06, 09:22 ja noszę jedne. na amen.. i tak mam problem, jak na słońce wychodzę.. mam takie "kolorowe" - wyglądam jak Steve Wonder i musze sie z nimi troche nagimnastykowac.. bo przeciez np. do urzedu w nich nie wleze (wg mnie to brak szacunku..).. a tych fotochromów nie lubię.. Odpowiedz Link
altu Re: Byłam u okulisty 12.07.06, 11:50 tia.. skąd to znam?? ale okulistę muszę odwiedzić.. dla bezpieczeństwa. nie tyle swojego, co innych ludzi Odpowiedz Link
umfana dentysta nie sadysta :o))) 12.07.06, 21:33 Mnie namówiła znajoma na wizytę kontrolną. Nie trafię lekarzy ogólnie... Jedynie lubię mojego stomatologa!!! Super babka :o) Odpowiedz Link
c.kapturek Re: dentysta nie sadysta :o))) 13.07.06, 00:13 też lubie mego stomatologa, szczególnie jak za każdym razem pokazuje jak prawidłowo czyścić zabki nicią dentystyczną lol2 Odpowiedz Link