sibeliuss 02.11.07, 10:07 Czy macie zdanie na ten temat? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agulaszek Re: Cmentarze dla zwierząt 02.11.07, 10:11 Tych, którzy nie mają zwierzaków na pewno śmieszą, ale ja mająć już piętnasty rok swojego Miśka, co prawda nie będę go wieźć na cmentarz dla zwierzaków ale pewnie pochowam go na działce i będę pamiętała w którym to miejscu. Skoro komuś są one potrzebne niech będą nikt nkomu tym krzywdy nie robi a do zwierzaka człowiek się naprawdę przywiązuje Odpowiedz Link
p_k_79 Re: Cmentarze dla zwierząt 02.11.07, 10:11 Dzień Dobry tvn?) Nie posunęłabym się osobiście do czegoś takiego, ale.. nie wiem, jak odnieść się do Ludzi to robiących. Z jednej strony te zabawki i wiersze mnie lekko niesmaczą i trącą dziwactwem.. z drugiej strony, żal mi Ludzi, których tęsknota za zwierzęciem i przywiązanie do niego skutkuje czymś takim. Żal, bo to zapełnienie jakiejś innej emocjonalnej pustki w Ich życiu. Na pewno nie krytykuję Ich - nie robią przecież Nikomu krzywdy. Odpowiedz Link
adhamah Re: Cmentarze dla zwierząt 02.11.07, 10:25 p_k_79 napisała: > Z jednej strony te zabawki i > wiersze mnie lekko niesmaczą i trącą dziwactwem.. z drugiej strony, > żal mi Ludzi, których tęsknota za zwierzęciem i przywiązanie do > niego skutkuje czymś takim. Żal, bo to zapełnienie jakiejś innej > emocjonalnej pustki w Ich życiu. Na pewno nie krytykuję Ich - nie > robią przecież Nikomu krzywdy. nie miałaś nigdy psa, prawda? Odpowiedz Link
p_k_79 Re: Cmentarze dla zwierząt 02.11.07, 10:28 Od dziecka miałam tylko psy - Rodzice się wściekali, a ja znosiłam włóczęgi do domu, odkarmiałam.. i zostawały do końca swoich dni. Teraz też mam psiaka i kotkę. Wyję po kochanych pupilach długo, jak cały nasz dom - ale uważam zabawki na ich grobach za przesadę i sama bym tego nie zrobiła. Innym nie zabraniam. Odpowiedz Link
adhamah Re: Cmentarze dla zwierząt 02.11.07, 10:23 sibeliuss napisał: > Czy macie zdanie na ten temat? ludzie którzy są przeciwni nigdy nie mieli w domu zwierzaka. jestem tego pewny! ja oczywiście jestem jak najbardziej za. ps.ciekawe i trafne były słowa Zofii Czerwińskiej w DDTVN, na temat cmentarzy dla zwierząt, że na grobach ludzi nie spotyka się tak szczerych i osobistych wyznań Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Cmentarze dla zwierząt 02.11.07, 10:29 Mam do posiadania zwierząt dystans, ale sens istnienia takich nekropolii uważam za istotny. Jeśli ktoś ma stwora i żyje z nim wiele lat to taka istota jest czasami najbliższą sercu swojego właściciela. Ponadto jest to miłość szczera i ogromna, co nie zmienia faktu, że wiele osób ma na punkcie swoich pupili potężnego pierdolca. Odpowiedz Link
stukam_kopytkami Re: Cmentarze dla zwierząt 02.11.07, 11:20 Lepiej takie miejsce dla zwierząt niż oddawanie do utylizacji... Swoje zwierzaki chowam na swojej ziemi i pamiętam, gdzie kto leży. Wspomniana działka też jest dobrym wyjściem. Odpowiedz Link
frida2 Re: Cmentarze dla zwierząt 02.11.07, 11:02 Bardzo lubie zwierzęta, sama mam psa, kocham tą bestie i rozpieszczam, ale bez przesady. Nagrobki, stawianie świeczek? p a r a n o j a Odpowiedz Link
hypatia69 Re: Cmentarze dla zwierząt 02.11.07, 14:11 Osobistego samca zrugałam potężnie, jak wyraził chęć wyniesienia na śmietnik królika imieniem Albin, kiedy mu się zeszło. Stawianie nagrobków, palenie świeczek itd. dla mnie są deczko przesadzone. Ale to dla mnie. Czyli - ja bym tak nie zrobiłą. Jeśli ktoś chce, to proszę bardzo. Aczkolwiek nekropolia jako taka uważam, że dobra to rzecz. Może mam trochę... oschłew, czy jak to nazwać... podejści, ale swego czasu mieszkałąm na wsi. I nauczyłam się, ze można się zaprzyjaźnić nawet z kurą, ale jednak kura to żarcie. Odpowiedz Link
mabiwy Re: Cmentarze dla zwierząt 02.11.07, 20:28 cmentarze dla zwierząt jako miejsce pochówku - oki. Od zawsze miałem psa. To członek rodziny, na pododobnych prawach. Nie mam posiadłości ziemskich. Moje psy, wieczny popas mają w parku. Wolałbym psi cmentarz. Bez ngrobka, deklaracji i świec. Odpowiedz Link
abigejl25 Re: Cmentarze dla zwierząt 02.11.07, 22:01 Mieszkam w małym mieście i tutaj raczej nigdy takich cmentarzy nie będzie. Szkoda. Jestem za cmentarzami dla zwierząt, bo żyjąc z nimi tyle lat w wspólnym obejściu lub mieszkaniu człowiek zżywa się z nimi jak z członkami rodziny. Nie każdy ma działkę, aby je godnie pochować. Po śmierci wyrzucić na śmietnik? Nie byłoby łatwo żyć z taką świadomością. Odpowiedz Link