szewskakotka 05.02.08, 17:45 www.worldsolidarity.ovh.org/signin.php#NO Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prazanka44 Re: sprawa 05.02.08, 18:54 No właśnie, bojkotować tę olimpiadę, czy nie? Z jednej strony powinien pójść jasny sygnał, że nie podoba się nam zabawa sportem w miejscu, gdzie wyjątkowo brutalnie niszczy się ludzi myślących inaczej niż życzy sobie władza. Z drugiej strony dobre są spotkania, poznawanie się, wspólne spędzanie czasu, bo poprzez mury trudno się porozumieć i poznać. Odpowiedz Link
prazanka44 Re: sprawa 05.02.08, 23:35 W linku jest formularz do podpisu z apelem do rządu i opinii publicznej o zbojkotowanie olimpiady w Pekinie Odpowiedz Link
czerwone_francuskie Re: sprawa 06.02.08, 07:29 Nie wiem czy to sluszne. Wrocilam z Chin, wiem ile dla mieszkancow ta olimpiada znaczy. I to nie tylko o prestiz chodzi. Ustroj tam jest zupelnie potiomkinowski. Wolny rynek. Ludzie zapatrzeni w siebie. Krwiozerczy kapitalizm skrzetnie skrywany. Biurokracja. Ubostwo. Moze lepiej akcje charytatwna dla dzieci ze wsi albo generalnie akcja informacyjna na temat Chin? Albo Amnesty - listy o uwolnienie wiezniow z tybetu? Odpowiedz Link
dziadek_54 Re: sprawa 06.02.08, 08:58 Tez mam mieszane uczucia. Oczywiscie nie ma watpliwosci ze rezym pilityczny jest tam trudny do zaakceptowania. Zdrugiej jednak strony , chyba za malo wiemy o tym kraju by tak beztrosko innych pouczac. To kulturowo i cywilizacyjnie zupelnie inna rzeczywistosc niz u nas. Jaka jest pewnosc ze proba wprowadzenia tam europejskich standartow nie skonczy sie jakas gromna tragedia , po uwolnieniu "Ciemnych" sil , o ktorych istnieniu nawet nie mamy zielonego pojecia? Zas Husajna zylo sie w Iraku ciezko , to nie ulega watpliwosci. Ale od czasow interwencji sil sprzymierzonych zginelo tam juz milion osob i nadal nie wiadomo co bedzie dalej . A i poziom zycia i bezpiedczenstwa jeszcze sie obnizyl . Ci ludzie mogli życ , gdyby wykonano lepsze rozpoznanie i podjeto inne decyzje. w miedzyczasie wydano juz na te interwencje 400 miliardow dolarow. Chyba mozna bylo uzyc lepiej tej kasy . No i pamietac nalezy ze IOrak to tylko pryszcz na nosie naszegpo pana prezydenta w porownaniu z chinami!! Moze lepiej zostawic ich w spokoju? Niech oni robia to sami . Dla mnie nie ulega zadnej watpliwosci ze wiedza na ten temat duzo wiecej niz my. Natomiast co do sportowcow to nie interesuje mnie to wcale. Wszyscy wyczynowcy to ćpuny , koksiarze, oszusci i zlodzieje !! (no moze oprocz strong menow . oni nie udaja ze sa czysci. Nawet jesli niszcza wlasne zdrowie , to przynajmniej ze mnie nie probuja robic idioty ) Jest mi zupelnie obojetne co sie z nimi dzieje. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: sprawa 06.02.08, 09:01 Jeśli już chcemy bojkotu to nie kupujmy chińskich towarów, nie jedzmy chińskich potaw - jak absurd to na całego. Nie można bojkotować kraju, który jest jednym z największych importerów tandety, którą ktoś jednak kupuje. Odpowiedz Link
debest3 Re: sprawa 06.02.08, 17:32 hmm...bojkotujmy,a interesy z Chińczykami będą robić Niemcy ,Amerykanie ,Francuzi itd.bo dla nich ważniejszy jest biznes a nie bojkot,moim zdaniem bojkoty olimpiad wyrządziły więcej złego niż dobrego Odpowiedz Link
aankaa Re: sprawa 06.02.08, 17:41 równie dobrze możemy wystosować apel o bojkot budowy stadionu narodowego w Warszawie - tylu ludzi straci miejsce pracy Odpowiedz Link