Dodaj do ulubionych

Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu

09.06.08, 14:46

Mirosław Orzechowski, były wiceminister edukacji chce, by Podolski i Klose
stracili polskie obywatelstwo. - Wezwałem dziś rano Prezydenta RP Lecha
Kaczyńskiego do natychmiastowego wszczęcia procedur pozbawienia obywatelstwa
polskiego tych osób, które występują w narodowych barwach obcych państw - mówi
lider LPR.

- Polskie prawo nie przewiduje podwójnego obywatelstwa, musi zostać dokonane
rozróżnienie prawne między dramatycznymi okolicznościami emigracji
politycznych i zarobkowych w minionych latach, a występowaniem np. w
sportowych reprezentacjach obcych państw - mówi Orzechowski.

Mirosław Orzechowski przekonuje, że nie chodzi mu wcale o zemstę, że Polak w
barwach Niemiec strzelił nam wczoraj dwa gole. - To jest bardzo miły człowiek
o sympatycznej aparycji - mówi o Łukaszu Podolskim.

Najbardziej oburzyło to, co powiedział komentator: że Polakom występującym w
reprezentacji Niemiec zabroniono udzielać wywiadów po polsku.

- Podwójne obywatelstwo to rzecz nieuporządkowana i nie budująca wśród
obywateli polskich szacunku dla polskości. Nie do wyobrażania byłoby, gdyby
Niemcy mający obywatelstwo niemieckie występowali w barwach polskich. Sytuacja
musi być klarowna - mówi Orzechowski.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5293215,Orzechowski__odebrac_obywatelstwo_Podolskiemu.html
Obserwuj wątek
    • info-tw Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 15:05
      śmiechu warte, niedługo takich jak ja też pozbawią choćby za to, że niemiecka
      flaga powiewa u mnie na aucie. Jeśli ktoś tyle lat żyje w innym kraju to chyba
      nie zacznie nagle latać w barwach narodowych kraju w którym się urodził? Tak
      samo jak jadąc do Polski nie oflagowałabym całego auta w barwy niemieckie.
      • bro_nek Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 15:10
        Wstydzisz sie,ze jestes Polakiem zamieszkalym w Niemczech?
        Zenada.
        • info-tw Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 17:54
          Na terenie Niemiec nie jestem Polką. Wg obowiązujących przepisów osoby z
          podwójnym obywatelstwem na terenie np. Niemiec obowiązuje prawo niemieckie a na
          teranie Polski polskie i chyba to logiczne.

P.S. Co znaczy wstydzisz się? Niczego się nie wstydzę ale to nie powód aby
          codziennie latać z "twarzą wymalowaną na biało czerwono".
      • lil-lla Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 15:28
        Niemcom tez pewnie kibicowalas?
        • sibeliuss Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 16:21
          A dlaczego miałaby tego nie robić?
          • skiela1 Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 18:01
            sibeliuss napisał:

> A dlaczego miałaby tego nie robić?

gdyby Polska grala z Kanada - jestem pewna,ze moje dzieciaki kibicowalyby
            Kanadyjczykom...
            Ja Polakom.
            nie wyobrazam sobie inaczej.
            • sibeliuss Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 18:08
              Ale to jest Twój wybór i nikt nie ma prawa Ci mówić komu masz
              wiwatować.
              • skiela1 Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 18:20
                To jest moj wybor.
                I kazdy ma prawo napisac/powiedziec co na ten temat mysli.
                • sibeliuss Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 18:31
                  Tak, ale nie ma prawa wywierać na Ciebie presji. W końcu skoro
                  jesteś już tam ileś lat, to tylko Ty umiesz powiedzieć jak bardzo
                  się zżyłaś z nowym krajem.
                  • skiela1 Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 19:05
                    sibeliuss napisał:
                    tylko Ty umiesz powiedzieć jak bardzo
                    > się zżyłaś z nowym krajem.

Jak bardzo jestem zzyta z nowym krajem, nie ma w przypadku sportu kompletnie
                    znaczenia.
                    • sibeliuss Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 22:32
                      A widzisz, a dla mnie możesz równie dobrze wymachiwać flagą Kiribati lub Burkina
                      Faso, nie przywiązuję do tego żadnej wagi.
                      • skiela1 Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 22:55
                        To zrozumiale.
                        smile
                        • sibeliuss Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 23:06
                          A mecze liczę ilością złapanych kiboli.
                          • skiela1 Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 19:23
                            sibeliuss napisał:

> A mecze liczę ilością złapanych kiboli.

A co K.na to?wink
          • info-tw Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 18:01
            Też zadaje sobie to pytanie, choć muszę powiedzieć, że nie byłam po żadnej
            stronie choć chciałam żeby Polska chociaż zremisowała, mimo, że w to nie wierzyłam.
      • skiela1 Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 17:53
        info-tw napisała:
        Jeśli ktoś tyle lat żyje w innym kraju to chyba
        > nie zacznie nagle latać w barwach narodowych kraju w którym się urodził?

A czemu nie?
        Uwazam to za mily gest i wyrazy sympatii dla kraju z ktorego sie pochodzi.
    • phalaenopsis Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 15:47
      > Mirosław Orzechowski przekonuje, że nie chodzi mu wcale o zemstę,
      że Polak w
      > barwach Niemiec strzelił nam wczoraj dwa gole. - To jest bardzo
      miły człowiek
      > o sympatycznej aparycji - mówi o Łukaszu Podolskim.

Jakoś nie widzę związku...
      Ale zdaje się, że oglądacze meczu dużo wczoraj pili, więc może i
      panom coś się wypsnęło, w szewski poniedziałek, niechcący.
      • skiela1 Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 18:22
        A mnie zastanawia jak mozna komus odebrac obywatelstwo?

Obywatelstwa mozna sie zrzec,ale odebrac?
        • sibeliuss Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 18:32
          A w 1968 roku Polakom pochodzenia żydowskiego?
          • skiela1 Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 19:01
            Pewnie ta ustawa nie istniala przed 1968.
            • uyu Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 09.06.08, 21:32
              Obywatelstwo mozna odebrac wyrokiem sadu za przestepstwa godzace w
              interesy kraju.
              Orzechowski jest starym durniem, ktory juz tak nisko upadl, ze
              podlizuje sie prymitywnemu dresiarstwu czyli najgorszym kibolom. Nic
              dziwnego - poziom intelektualny i klasa prawie takie same.

Kibicuje Francji i Czechom - to ogolnie, bo teraz kibicuje druzynie
              holenderskiej.
        • phalaenopsis Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 02:23
          Hmm. obywatelstwo, co prawda niby nie to samo co narodowość. (Ale
          dywagowanie i tak bez sensu)

No ale w imię czego?
          To w jakich barwach miał występować?
          W swoich godowych?
          Myślałam, że o sport chodzi.
          {To nie ma Polaków wśród reprezentacji sportowych innych obcych
          krajów niż Niemcy? Im też odbierają obywatelstwo?}
          • skiela1 Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 02:39
            To w ogole jest jakis absurd.

znow na posmiewisko sie wystawiamy.
            na wlasne zyczenie.
            • leftt Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 08:38
              skiela1 napisała:

> To w ogole jest jakis absurd.
              >
              > znow na posmiewisko sie wystawiamy.
              > na wlasne zyczenie.

O, przepraszam bardzo, z jakiej racji MY? Na pośmiewisko wystawia
              się pan Orzechowski - zresztą reakcje na jego wypowiedź to albo
              oburzenie albo wyśmianie tejże, więc nikt oprócz Orzechowskiego nie
              wystawia się na pośmiewisko. Panu Orzechowskiemu wszystko jedno
              zresztą, czy się o nim mówi dobrze czy źle - ważne aby głośno i po
              nazwisku. Zresztą każdy kraj ma swojego Orzechowskiego - czasem
              nazywa się on Heider, czasem Le Pen.
              • skiela1 Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 14:09
                No tak,ale jak sie w "swiecie" beda smiac to nie z p.Orzechowskiego (bo nawet
                jego nazwiska nie wymowia),ale z 'polish people'.
                • leftt Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 14:18
                  skiela1 napisała:

> No tak,ale jak sie w "swiecie" beda smiac to nie z
                  p.Orzechowskiego (bo nawet
                  > jego nazwiska nie wymowia),ale z 'polish people'.

Jeżeli tak, to tylko dają o sobie świadectwo. Moje samopoczucie w
                  każdym razie nie pogorszyło się w związku z tą wypowiedzią. A zdanie
                  nt. Orzechowskiego miałem wyrobione już wcześniej.
                  • skiela1 Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 14:24
                    >
                    >Jeżeli tak, to tylko dają o sobie świadectwo.

nie rozsmieszaj mnie.
                    • leftt Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 14:54
                      To co? Mamy wszyscy czuć się winni z powodu jednego kretyna?
                      • uyu Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 21:17
                        left,
                        jesli zyjesz poza krajem to chcesz czy nie inni cie z tym krajem
                        utozsaiaja i z tym co o nim slysza.
                        Kiedys mi mowili tak: papiez, Waleza, Solidarnosc, wodka, bigos,
                        mazurka, Chopin. Rzadziej wspominali o Goreckim, Szymborskiej czy
                        Gombrowiczu. Ale mozna bylo przezyc.

Jesli dzis maja mnie kojarzyc z takimi bubkami jak orzechowski,
                        Kaczynscy i ich banda, klan Giertychow to ja sobie po prostu tego
                        nie zycze. Nie zasluzylam sobie na to!

Wlasnie w czeskiej tv mowili o Orzechowskim.
                        • leftt Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 21:52
                          uyu napisała:
                          Wlasnie w czeskiej tv mowili o Orzechowskim.

No właśnie - o Orzechowskim, a nie o Polakach. Ja w ogóle mam tak,
                          że dumny jestem tylko z tego, co osiągnąłem sam - nie z tego, że
                          Szymborska dostała Nobla, Wajda Oscara czy Kubica wygrał GP Kanady.
                          Co nie znaczy, że tych osiągnięć nie szanuję. Ale też nie widzę
                          powodu, żeby świecić oczami za buca Orzechowskiego, którego partia
                          zresztą przegrywa w wyborach z Gamoniami i Krasnoludkami. Czy
                          słysząc wypowiedzi Le Pena zakładamy, że we Francji panuje
                          ksenofobia?
                          • uyu Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 11.06.08, 01:06
                            left,
                            gdy we Francji Le Pen przeszedl do drugiej tury w wyborach
                            prezydenckich, cala francuska lewica ze lzami w oczach glosowala na
                            Chiraca. Zdrowy rozsadek wzial gore i jedyne co liczylo sie to
                            niedopuszczenie do wladzy skrajnej prawicy.
                            Czyli - spoleczenstwo w demokratycznych wyborach powiedzialo nie
                            ekstremie.
                            W Polsce swego czasu partia Orzechowskiego zostala wybrana i w ten
                            sposob ten bubek zostal wiceministrem. Wybory byly demokratyczne
                            czyli odzwierciedlaly poglady spoleczenstwa.
                            No i tu pies jest pogrzebany i na dodatek w stanie rozkladu, co daje
                            smrod nieziemski w postaci zalewu glupoty takich Orzechowskich,
                            rzeczniczek do praw dziecka, starych Giertychow i im podobnych,
                            ktorzy reprezentuja twoj kraj i ciebie na arenie miedzynarodowej.

• leftt Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 11.06.08, 08:18
                              Le Pen dostał w wyborach ok. 20% głosów (jeżeli dobrze pamiętam,
                              mogę się mylić), w każdym razie wystarczyło na II turę. Kto na niego
                              głosował? UFO ? A partia Orzechowskiego w ostatnich wyborach 2 czy
                              3. W poprzednich - 7 albo 8, nie pamiętam dokładnie. I założenie
                              wtedy było takie, że będzie koalicja PO-PiS. Polacy też
                              powiedzieli "nie" ekstremie - i to znacznie bardziej zdecydowanie.
                              niż Francuzi.
                              • uyu Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 11.06.08, 09:09
                                left,
                                zgadzam sie z toba calkowicie! Rzecz w tym, ze to Polacy obudzili
                                sie z reka w nocniku. Dali sie oszukac. Uwierzyli demagogom.
                                Nie wiem jak to sie stalo, nie bylo mnie wtedy w kraju, ale juz
                                tylko z wypowiedzi dostepnych na necie z daleka mozna bylo dojrzec
                                wielka marnosc Kaczynskich, a przeciez wtedy podchodzilam do sprawy
                                bardzo bez uprzedzen. Nie musze tobie chyba tlumaczyc jak bardzo
                                zradykalizowaly sie moje poglady po pobycie w pl.
                                • leftt Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 11.06.08, 10:12
                                  No, daliśmy się oszukać i LPR przez jakiś czas był w rządzie. Ale to
                                  już efekt raczej radosnej działalności Jarkacza niż rzeczywistego
                                  poparcia dla LPR i SO. Pozytywy tej sytuacji - patrz wyniki LPR i SO
                                  w ostatnich wyborach (efekt tego, że mieli okazję się skompromitować
                                  i wykorzystali ją w 100%). Mam nadzieję, że już się nie podniosą.
                                • leftt Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 11.06.08, 10:16
                                  Aha ,a dlaczego Polacy uwierzyli Kaczyńskim? Ze względu na zgrywanie
                                  przez nich szeryfów i jedynych sprawiedliwych ,ze wzgledu na to, że
                                  powszechna była wtedy chęć oczyszczenia "rywinlandu" i pogonienia
                                  towarzyszy. Rząd Millera bardzo mocno osłabił autorytet państwa.
                                  Hasło "IV RP" wcale nie brzmiało wtedy tak groteskowo jak dzisiaj,
                                  choć także wydawało się pewnym skrótem myślowym.
          • uyu Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 11:00
            phalaenopsis,
            tez widze duza roznice pomiedzy obywatelstwem a narodowoscia.
            Nadanie obywatelstwa ma charakter administracyjny. Zas nadanie
            narodowosci, jak to czynia Francuzi, jest w teorii bardziej
            zlozonym i odwolujacym sie do revolucyjnych idealow rownosci i
            braterstwa.
            • phalaenopsis Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 13:49
              Absurdalna sytuacja, bo wiadomo tak naprawdę, że chodzi o oplucie
              publiczne rzekomego <'zdrajcy narodu'>. Tylko pod JAKĄ publikę :[[
    • projek Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 03:32
      Pan Orzechowski za swoje pomysły powinien już dawno założyć kaftan
      bezpieczeństwa. Chciało by się zacytować: Kończ waść wstydu oszczędź
      (nam - bo u waćpana chyba brak)...
    • marcin_rz Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 16:55
      to może odebrać jeszcze obywatelstwo Kubicy - bo podobnie jak Podolski zdobywa punkty dla niemieckiego BMW SAUBER? chore
      • skiela1 Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 19:04
        tu sytuacja troche inaczej wygladasmile

no i ...Mazurek zabrzmial na koniecsmile
        • info-tw Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 19:16
          Ale Kubica chyba nie posiada żadnego innego obywatelstwa poza polskim? Czy się mylę?
          • skiela1 Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 10.06.08, 19:22
            Jak mial 4 lata wyjechal do Wloch.

Moze ma podwojne?
            nie wiem.
            • realdirect wyjechał do Włoch, gdy był 10 lat 11.06.08, 12:42
              starszy, w 1997. Mieszka koło Zurychu, w Hinwil, ma jedno
              obywatelstwo - polskie.
    • nelsonek Ty mi tutaj o obywatlestwie nie opowiadaj 10.06.08, 23:10
      tylko oddaj kondonika!
      • skiela1 Re: Ty mi tutaj o obywatlestwie nie opowiadaj 10.06.08, 23:26
        masz racjesmile
        kondonik wazniejszy od obywatelstwatongue_out
    • katja_24 Re: Orzechowski: odebrać obywatelstwo Podolskiemu 11.06.08, 10:35
      Nie od dzis wiadomo, ze Orzechowski to kretyn uncertain
    • info-tw Najśmieszniejsze jest to, że Podolski 11.06.08, 17:01
      prawdopodobnie nie posiada obywatelstwa polskiego
      www.handelsblatt.com/News/Sport/Euro-Magazin/_pv/_p/303809/_t/ft/_b/1442159/default.aspx/ich-habe-gar-keinen-polnischen-pass.html
      • skiela1 Re: Najśmieszniejsze jest to, że Podolski 11.06.08, 17:09
        Wg.prawa polskiego,jezeli sie nie zrzekl to ma.
        • info-tw Re: Najśmieszniejsze jest to, że Podolski 11.06.08, 17:17
          Tak ale to teraźniejsze prawo, Ci co wyjechali wcześniej jako dzieci wraz z
          rodzicami (w większości ludzie ze śląska) posiadają tylko Niemieckie.
          • skiela1 Re: Najśmieszniejsze jest to, że Podolski 11.06.08, 17:31
            aaaa to inna para kaloszysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka