parachute 24.10.08, 09:35 hurra, jutro śpimy godzinę dłużej! fakty.interia.pl/polska/news/26-pazdziernika-zmieniamy-czas,1194312,3?gclid=CPyzgKirv5YCFQ9PtAodOm_7xg pamiętajcie żeby przestawić zegarki z trzeciej na drugą...bo inaczej nie będzie się liczyć! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
parachute Re: Jedyna taka noc 24.10.08, 10:01 ekstaza! wieczna ekstaza... każdy zwrot długu sprzed pół roku cieszy Odpowiedz Link
meg-gy Re: Jedyna taka noc 24.10.08, 13:35 parachute napisał: > ekstaza! wieczna ekstaza... > każdy zwrot długu sprzed pół roku cieszy Bardzo cenię ludzi, których drobiazgi cieszą, żyją napewno dłużej, zdrowiej, ciekawiej. Nienawidzę konkretnych smutasów jak co niektórzy. Odpowiedz Link
4.ola Re: Jedyna taka noc 29.10.08, 15:47 meg-gy napisała: > Nienawidzę konkretnych smutasów jak co niektórzy. A kto to jest konkretny smutas? Odpowiedz Link
parachute Re: Jedyna taka noc 24.10.08, 20:23 oj Skiela...i tak macie więcej wszystkiego w tej Kanadzie nam tez się od życia coś należy Odpowiedz Link
skiela1 Re: Jedyna taka noc 24.10.08, 20:47 to znaczy,ze przez nastepne 2 tygodnie bedzie miedzy nami TYlko 5 godzin:] Odpowiedz Link
parachute Re: Jedyna taka noc 26.10.08, 10:31 skiela1 napisała: > to znaczy,ze przez nastepne 2 tygodnie bedzie miedzy nami TYlko 5 godzin:] a ja myślałem, że Między nami nic nie było! Żadnych zwierzeń, wyznań żadnych, Nic nas z sobą nie łączyło Prócz wiosennych marzeń zdradnych; Prócz tych woni, barw i blasków Unoszących się w przestrzeni, Prócz szumiących śpiewem lasków I tej świeżej łąk zieleni; Prócz tych kaskad i potoków Zraszających każdy parów, Prócz girlandy tęcz, obłoków, Prócz natury słodkich czarów; Prócz tych wspólnych, jasnych zdrojów, Z których serce zachwyt piło, Prócz pierwiosnków i powojów Między nami nic nie było! Odpowiedz Link
kriss67 Re: Jedyna taka noc 24.10.08, 10:03 Czołem Parachute Dzieki za przypomnienie, całkiem mi z głowy wwypadała ta zmiana czasu Pozdro Krzysztof Odpowiedz Link
oryginal23 Re: Jedyna taka noc 24.10.08, 10:27 Coroczny,cudowny prezent.Dodatkowa godzina spania. 23. Odpowiedz Link
uyu Re: Jedyna taka noc 24.10.08, 10:34 Czemu oni nie robia tego przesuwania w ciagu tygodnia? Po kiego czorta dodatkowa godzina jak i tak w week end moge sie wyspac do oporu? Ja wczoraj i dzisiaj potrzebowalam tej godziny, bo mialam wizyte u dentysty o nieludzkiej porze czyli osmej rano!!! Wrrr Odpowiedz Link
tfu.tfu Re: Jedyna taka noc 24.10.08, 11:52 ja bym chyba wolała bez tej zmiany czasu bo gdy wiosną znowu trzeba przestawiać zegarek, to ja chora jestem już co najmniej tydzień przed Odpowiedz Link
4.ola Re: Jedyna taka noc 29.10.08, 15:48 oryginal23 napisał: > Coroczny,cudowny prezent.Dodatkowa godzina spania. > 23. A ja sie nie moge pozbierac,chyba w dola wpadne Odpowiedz Link
kriss67 I troche z "czasowej" historii ... 24.10.08, 12:20 I jeszcze pare zdań z historii zmiany czasu: "Czas letni to czas lokalny, który dany kraj przyjmuje dla danego okresu roku, zazwyczaj różniący się o godzinę od standardowego czasu geograficznego. Pomysł "czasu letniego" powstał na skutek braku synchronizacji czasów lokalnych w poszczególnych krajach - zbyt duża dowolność w ustalaniu czasu lokalnego. Zmiany czasu mają spowodować efektywniejsze wykorzystanie światła dziennego. Latem standardowy czas geograficzny jest przesuwany o godzinę do przodu więc czas aktywności człowieka jest lepiej dopasowany do godzin, w których jest najwięcej światła słonecznego... Jako pierwszy o potrzebie stosowania czasu letniego pisał Benjamin Franklin. Jednakże humorystyczna wymowa tego artykułu sprawiła, że nie zaczęto się do niej stosować (Franklin postulował, by ludzie wstawali i kładli się spać wcześniej). Poważnie temat zmiany czasu opisał Brytyjczyk William Willett w broszurce "Waste of Daylight", wydanej w 1907 r. Jednak pomimo znacznego lobby w rządzie brytyjskim, nie udało mu się przeforsować tego pomysłu. Pionierami we wdrożeniu czasu letniego byli Niemcy. Podczas I wojny światowej, 30 kwietnia 1916 przesunęli wskazówki zegara o godzinę w przód, a 1 października 1916 o godzinę w tył. Wkrótce potem i Anglicy zaadaptowali to w swoim kraju. 19 marca 1918 Kongres Stanów Zjednoczonych ustalił podział na strefy czasowe w USA i wprowadził na czas trwania wojny obowiązek stosowania czasu letniego w celu oszczędności paliwa służącego do produkcji energii elektrycznej. W Polsce zmiana czasu została wprowadzona w okresie międzywojennym, następnie w latach 1946-1949, 1957-1964 i nieprzerwanie od 1977 roku. Do 1995 czas letni w Polsce był odwoływany w ostatnią niedzielę września (a wprowadzany w ostatnią niedzielę marca tak jak teraz). Wcześniej daty zmiany czasu były ogłaszane w Monitorze Polskim i tak np. w 1964 zmiana czasu na letni nastąpiła dopiero 31 maja, a na zimowy 27 września." żródło: Wikipedia Pozdro Krzysztof Odpowiedz Link
parachute Re: Jedyna taka noc 26.10.08, 12:19 skandal na całe Trójmiasto! granda...nie wyspałem się Odpowiedz Link
katja_24 Re: Jedyna taka noc 26.10.08, 13:51 Ja i tak obudzilam sie jak zawsze...Tylko na zegarku byla godzina wczesniej. Odpowiedz Link