Dodaj do ulubionych

Reytan czy Kochanowski

IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 19:16
proszę o uwagi zorientowanych, wady i zalety, chodzi o kierunek mat-fiz.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Reytan czy Kochanowski 25.04.11, 22:08
      Nie wiem na ile wypowiedź jednego mlodzieńca jest wiarygodna, ale piszę co usłyszałam: W Kochanowskim są "zacofani" w fizyce. Cokolwiek to znaczy. Nie zgłębiałam tematu, bo syn takimi klasami się nie interesuje.

Są dostepne wyniki matur ze wszystkich szkół warszawskich i chyba wszystkich przedmiotów - przynajmniej to możesz sobie porównać.

p.s. Byłam na spotkaniach w obu szkołach i atmosfera wydaje się być podobna, może w Kochanowskim troszkę sztywniejsza, uczniowie też podobni.
      • agatka_s Re: Reytan czy Kochanowski 25.04.11, 22:34
        Kochanowski i Reytan, to podobne szkoły, aczkolwiek Kochanowski ma opinię ciut bardziej "humanistycznego" (teatr, filmy itp), a Reytan matematycznego (2 matematyków jest naprawde wybitnych) i "ekonomicznego" (niezły WOS, geografia). W Reytanie jest kiepsko z polskim.

No i budynki, Reytan ma warunki lokalowe o niebiosa (nie tylko niebo) lepsze+blizej od metra zdecydowanie. Za to Kochanowski ma o niebiosa bardziej zaangażowanego Dyrektora.

Wniosek: rzucac monetą ;-)
        • Gość: Kasia Re: Reytan czy Kochanowski IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.11, 21:33
          Dziekuję za wypowiedzi. W Reytanie matematykę syn miałby z P. Joanna Sadlej , a wychowaczynia byłaby pani Nadgrabska.
          Czy wiesz może coś o tych nauczycielach?
          • agatka_s Re: Reytan czy Kochanowski 26.04.11, 22:19
            Pani Sadlej to matematyczka syna-bardzo OK (syn jest dobry z matematyki, ci nie bardzo uważają, że przesadza.....)-program skończyli już miesiąc temu, czyli chyba rzeczywiscie nieźle ich pędzi. Pani Nadgrabska-biologia po angielsku, żyłuje jak diabli (wymagania na poziomie Uniwersytetu), ale dzieciaki "zboczone" na biologie bardzo ją chwalą (mój syn nie bardzo, ale on nie znosi biologii)-chyba ma rezultaty bo dużo było lauretów z biologii w tym roku. Nie umiem nic powiedzie o paniach jako wychowawcach. Ja mówie o gimnazjum.
            • kkokos Re: Reytan czy Kochanowski 27.04.11, 08:18
              >>> -program skończyli już miesiąc temu, czyli c
              > hyba rzeczywiscie nieźle ich pędzi.

ee, u mnie w rejonie też program skończyli miesiąc temu :)
              chyba program tak obliczony, a nie zasługa nauczyciela :)
              • joa66 Re: Reytan czy Kochanowski 27.04.11, 09:16
                U nas nauczyciel matematyki na początku roku powiedział, że zacznie robić testy gimnazjalne dopiero jak skończy program. Testy zaczeli robić jakoś tak po feriach, więc pewnie wtedy program był zrealizowany.
            • agatka_s Sorry pomyłka !!! 28.04.11, 10:15
              Pani Nadgrabska, jest od historii (niestety nazwiska mi się mylą, a ja żadnego nauczyciela na oczy nie widziałam, poza wychowawczynia na zebraniu). O pani od historii opinie są raczej kiepskie, ma bardzo specyficzny sposób nauczania, którego nikt nie lubi. Historia też najgorzej wypadła na egzaminie próbnym. Nikt też nic nie osiągnął w konkursie hist, co też jest jakąś wskazówką, bo w innych chociaż po jednej osobie. Generalnie raczej "na nie"
      • menodo Re: Reytan czy Kochanowski 26.04.11, 22:02
        joa66 napisała:

> Nie wiem na ile wypowiedź jednego mlodzieńca jest wiarygodna, ale piszę
        > co usłyszałam: W Kochanowskim są "zacofani" w fizyce. Cokolwiek to znaczy"

No wlasnie - co to znaczy? Bo wyniki matury rozszerzonej z fizyki nie sa "zacofane". Srednia 67 proc. dokladniej mozna je sprawdzic i porownac z innymi tu. (wyniki matury)
        www.edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=3301

Pewnie ze to nie jest Staszic, ale bez przesady.

Moze slabo wyposazone pracownie? Ale jakos nie chce mi sie w to wierzyc zwlaszcza ze dyrektor tej szkoly jest fizykiem :)
        • joa66 Re: Reytan czy Kochanowski 26.04.11, 22:23
          Chłopiec, który to powiedział nie wybrał jeszcze liceum, za to wybrał kierunek studiów - budowe maszyn na wydziale Lotnictwa PW. Nie wiem co oceniał w Kochanowskim - czy pracownię czy nauczyciela, z którym rozmawiał, czy może nowoczesnośc i aktualność oferty???

Wczesniej widział Witkacego, Czackiego, Staszica, Kołłątaja i chyba kilka innych. Oraz swój wymarzony wydział na politechnice. Ja pracowni w K. nie widziałam, zreszta i tak nie potrafiłabym ocenić. ( Jeżeli porównywał do obecnej szkoły to pracownia jest u nas kiepska, nauczyciel genialny i z pasją.)

Wyniki matur są wymierne i warto brac je pod uwagę. I na pewno warto (było) pytać uczniów na zebraniu informacyjnym.
          • menodo Re: Reytan czy Kochanowski 27.04.11, 10:53
            To rozumiem.
            Ale w odniesieniu do pytania autorki watku - Reytan czy Kochanowski - "zacofany" w fizyce K. mogl sie wydawac "zacofany" w stosunku R. - a temu akurat przecza wyniki matury.

Pewnie, ze chlopiec, po odwiedzeniu kilku roznych szkol, a przede wszystkim swojego "wymarzonego wydzialu" ma prawo do opinii, ze ktoras z tych szkol z tych szkol jest zacofana w stosunku do tego, co juz widzial i co w wiekszym stopniu przybliza go do "spelnienia marzenia" :)
            • Gość: Kasia Re: Reytan czy Kochanowski IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.11, 19:36
              A jeśli chodzi o traktowamie młodzieży? Słyszałam, że w Kochanowskim nauczyciele są bardziej przyjażni i że w Reytanie bardziej cisną.
              Trochę to dziwne bo do Kochanowskiego trzeba więcej punktów, a więc myslałam ze tam będa bardziej cisnąć.
              No i jeszcze te niepokojące informacje o dużej ilości narkotyków w Reytanie.(szkoda bo moj syn był juz zdecydowany na Reytana)
              • joa66 Re: Reytan czy Kochanowski 27.04.11, 20:22
                No i jeszcze te niepokojące informacje o dużej ilości narkotyków w Reytanie

Boże, a skąd te informacje?

Mam nadzieję, że nie pochodzą z mojego pytania na tym forum kilka/kilkanaście miesięcy temu? Też o tym słyszałam ( a właściwie słyszał mój syn), ale tylko raz i mam watpliwości co do intencji "informatora" .

Rozmawiałam z młodzieżą z obu szkół i nikt nie wydawał mi się stłamszony. Opowiadali różne rzeczy o nauczycielach - dobre i mniej fajne , ale mieszczące się w pewnych granicach. Wydaje mi się, że i ja i mój syn mamy pewne, raczej niemałe, oczekiwania co do atmosfery , ale ja nie obawiałabym się żadnej z tych szkół. Na pewno nie jest tam idealnie (ale w który liceum jest?), ale oba są moim zdaniem przyzwoite.
                • joa66 Re: Reytan czy Kochanowski 27.04.11, 20:28
                  p.s. możecie jeszcze spojrzec się na siatke godzin ( w obu szkołach jest na stronie). Profil profilowi nierówny - pamiętam np. ze Reytan w klasie historia -wos miał w całym cyklu nauczania 7 h wos, identyczne klasy w innych szkołach po 4 h.
              • agatka_s Re: Reytan czy Kochanowski 27.04.11, 20:56
                Gość portalu: Kasia napisał(a):

> A jeśli chodzi o traktowamie młodzieży? Słyszałam, że w Kochanowskim nauczyciel
                > e są bardziej przyjażni i że w Reytanie bardziej cisną.

Porównac nie umiem, bo wiem tytlko jak jest w Reytanie, i to w gimnazjum-tak cisną, tzn cisneli bo teraz jakby przestali (może znowu zaczną ?). Wymagają dużo i bardzo ostro oceniają, bez taryfy ulgowej. Ale to jest fair ocenianie, tyle że poprzeczka jest wysoko zawieszona. W liceum jest chyba ciut lżej niż w gimnazjum, z tego co "się mówi", nauczyciele nie mają aż takich oczekiwań jak wobec b ądź co bądź wyselekcjonowanych gimnazjalistów. (ale powtarzam tylko to co mówi mój syn, który bierze LO Reytana jako 3ci wybór mówiąc ze sobie ewentualnie odpocznie, bo w Reytanie LO, to jest lightowo)

> Trochę to dziwne bo do Kochanowskiego trzeba więcej punktów, a więc myslałam ze
                > tam będa bardziej cisnąć.

No chyba właśnie nie dziwne. Skoro przychodzi młodzież "niżej progowa" to znaczy że (UWAGA:skrót myślowy) mniej umie, więc trzeba ten deficyt nadrobic, czyli trochę bardziej przycisnąc, więcej wymagac (akurat na koniecznosc wyrownywania dysproporcji miedzy absolwentami róznych gimnazjum mówiono we wszystkich liceach). ale to rozważania teoretyczne, bo ja nie wiem gdzie bardziej cisną-pewnie to zależy od konkretnego ucznia (z jakim zasobem wiedzy przychodzi), od konkretnego nauczyciela (jaki ma styl pracy).

> No i jeszcze te niepokojące informacje o dużej ilości narkotyków w Reytanie.(sz
                > koda bo moj syn był juz zdecydowany na Reytana)

Ja już pisałam: mój syn jest w Reytanie 3 lata i ani on, ani ja z chocby wzmianką o narkotykach w szkole się nie spotkalismy (nie mowiąc o samym problemie). A poza tym czego konkretnie się obawiasz ? Przecież niechcącego brac nikt nie zmusi, a chcący znajdzie sobie narkotyki chodząc do kazdej szkoły, ba najczęścxiej chyba jednak poza szkołą. Narkotyki to nie choroba weneryczna czy zakaźna która nagle roznosi się po szkole. Narkotykami tak łatwo od samego patrzenia się czy wiedzy, że ktoś inny bierze nie można się zarazic. Zreszta jakiś narkoman czy nawet kilku może się zdarzyc w każdej szkole, tego nie przewidzisz i temu nie zapobieżesz.

• Gość: Kasia Re: Reytan czy Kochanowski IP: 89.78.219.* 28.04.11, 20:05
                  Bardzo dziękuję za uwagi na temat szkół, pozdrawiam
              • Gość: menodo Re: Reytan czy Kochanowski IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.11, 13:30
                > No i jeszcze te niepokojące informacje o dużej ilości narkotyków w Reytanie.(sz
                > koda bo moj syn był juz zdecydowany na Reytana)"

To mi przypomina historie sprzed 30 lat, kiedy moja mama - nauczycielka i dzialaczka spoleczna - dowiedziala sie, ze na wydziale UW, ktory ja sobie wybralam, jest podobno "mnostwo narkomanow" i podobno mozna bylo ich bylo rozpoznac po swetrach robionych na drutach :). Wbrew woli rodzicow - ja na ten wydzial wystartowalam (byl to wydzial bardzo "wysokoprogowy") , dostalam sie...i okazalo sie, ze tych "swetrow" jest rzeczywiscie strasznie duzo...:)

Ale w ciagu pieciu lat studiow poznalam jedna - w dodatku byla - narkomanke - dziewczyne, ktora miala mnostwo problemow w liceum, ale leczyla sie i na naszym Wydziale byla aktywistka Monaru. Z tego co wiem - nadal pracuje "z trudna mlodzieza".

• Gość: 98765 Re: Reytan czy Kochanowski IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.12, 23:27
                  yyyyy
                  KOCHANOWSKI MA jeden z najlepszych mat fizow w calej Warszawie, fizyka i matma sa wysokim poziomie- po tej szkole ludzie dostaja sie na PW; na pewno mat fiz jest lepszy z kochanie niz w reytanie (mowie tutaj o liceum, jak sprawa sie ma w gimnazjum, tego nie wiem).
                  porownajcie sobie wyniki matur.
                  • Gość: menodo Re: Reytan czy Kochanowski IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.12, 10:33
                    > porownajcie sobie wyniki matur."

No właśnie sobie porównałam. Matura 2011. I z tego wynika?
                    Kochanowski NIE MA jednych z najlepszych matfizów w całej Warszawie, a matura rozszezrona z matematyki poszła tam w ubiegłym roku słabiej niż w Reytanie (odpowiednio 66; 73 proc.); fizyka podobnie(obie szkoły po ok.55 proc.). Oczywiście, że po tej szkole można się dostać na PW - ale dostanie się na politechnikę (bez sprecyzowania o jaki wydział chodzi) nie wymaga jakichś szczególnych osiągnięć maturalnych.

Dla porównania - rozszerzona matematyka i fizyka:
                    Staszic 85; 70,
                    Batory 83, 64
                    Czacki: 84; fiz.- 67
                    Władysław 79 67

Kochanowski to dobra i sympatyczna szkoła, ale do najlepszych szkół w Warszawie ciut mu jeszcze brakuje.
                    • jakw Re: Reytan czy Kochanowski 19.04.12, 23:07
                      Ale z kolei w 2010 Kochanowski był wyraźnie lepszy w obu mat-fizowych maturach niż Reytan.
                      Btw sumując wyniki matur z matematyki i fizyki w 2011 to Reytan jest raptem 1 miejsce przed Kochanowskim - więc chyba też trudno powiedzieć, że jest to jeden z najlepszych mat-fizów ; ale myślę, że można spokojnie stwierdzić, że obie szkoły mają jedne z lepszych mat-fizów w Wwie.
    • nie_lubie_michnika90 Re: Reytan czy Kochanowski 05.10.13, 20:45
      Polecam reytana a w szczegolnosci p. Piotra Sieberta znakomity historyk, pani tudek uczaca wosu przesympatyczna kobieta, oprocz tego pani nadgrabska. Z matematyli pani ewa Nowak bardzo mila i mloda nauczycielka, z polskiego p. Hoffman i p. Niebuda.
      • Gość: truskawka Re: Reytan czy Kochanowski IP: 89.174.254.* 26.06.15, 19:38
        Kochanowski może nie jest najpiękniejszą szkołą, ale zdecydowanie nadrabia atmosferą, kadrą nauczycielską i zaangażowaniem uczniów. Nacisk kładzie się nie tylko na wykucie do matury, ale przede wszystkim na zrozumienie tematów, logiczne i samodzielne myślenie oraz wszechstronny rozwój ucznia. Młodzież traktowana jest na równi z kadrą nauczycielską (wyjątkiem jest pani od geografii...), co przejawia się głównie w tworzeniach festiwali, akcji charytatywnych i innych działań społecznych. Czy warto? Poziom jest dobry (chociaż nieporównywalny do takich szkół jak Staszic), szkoła pnie się do góry w rankingach, ale to w żaden sposób nie odbija się na sposobie traktowania uczniów, atmosfera jest "fajna". Dodatkowo Kochanowski zbiera lepsze opinie niż Reytan. Dla mnie wybór był jasny, mam nadzieję, że Kochanowski przyciągnie też Ciebie :)
        • menodo Re: Reytan czy Kochanowski 26.06.15, 21:35
          O matko, ale się dzieje; ekshumacja takich staroci..Truskawko, trzymaj się :D
          • Gość: Antybelfer Re: Reytan czy Kochanowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.15, 16:35
            W tym roku progi wyzsze w K.
            • moadek Re: Reytan czy Kochanowski 25.02.16, 11:12
              a biol chem w którym liceum z ww. lepszy? ktoś ma jakieś wieści? bardzo proszę
              • moadek Re: Reytan czy Kochanowski 16.03.16, 15:33
                up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka