Gość: kasia_piet
IP: *.dynamic.chello.pl
01.01.14, 15:21
Jesteśmy na etapie wyboru profilu klasy i konkretnych liceów. Wydawało się długi czas, że idealnym profilem będzie mat-biol-ang, jednak córka zaczęła traktować wybór profilu poważniej, bo sprawdza wymagania na studia. Może być jej potrzebny zdany dobrze na maturze rozszerzony polski (filologie jakieś). Stąd moje pytania:
Czy rozszerzony polski będzie można zdawać tylko po profilu z rozsz polskim? Np. czy profil biol-chem-ang moze przygotować moją córkę do zdawania rozszerzenia z polskiego na maturze?
W tej chwili najlepszym profilem dla niej okazuje się pol-biol-ang, bo i polski rozsz można zdawać, biologia jest na wszelki wypadek, jakby się jej plany miały zmienić (będzie mogła próbować na sggw), a angielski rozszerzony to kontynuacja aktualnego rozszerzenia - nie chcemy z 5 godz angielskiego schodzić do 3. Chociaż może nie należy się bać klasy bez rozszerzonego angielskiego? - bo i tak dzielą wg poziomu? Jak uważacie?
Niestety nasz wybor 3 szkół ogranicza się do średnio- i niskoprogowych. Profil pol-biol-ang znalazłyśmy tylko w Maczku i w Reymoncie. Średnia przyjętych w Reymoncie w roku 2013 to 80 i zdecydowanie nie chcę, żeby się tam znalazła.
Szkoły, gdzie jest swobodny wybór rozszerzeń są poza zasięgiem córki (pierwsze, listopadowe probne testy gim poszły jej kontrastowo: między 40 proc a 96 proc, oceny z punktowanych przedm na jakie liczy to 4 i 5, ale moze trafić się i 3).
Średnia Górskiego, w którym do profilu mozna po 1 klasie dobrać rozszerzenie wzrosła w tym roku, w biol-chem-ang było 107, ale wyniki matur są bardzo słabe. Kilkakrotnie jednak czytałam w necie, że Gorski jest szkołą przyjazną, z dobrą atmosferą itp. Może na 3 miejsce byłoby ok? Boję się jednak, bo moja córka nie chce odstawać od otoczenia i raczej nie mogę liczyć, że w słabej szkole będzie prymuską, raczej osiądzie na laurach (twierdzi, że skoro cala klasa ma 2, a ona aż 3 to i tak jest najlepsza:( ). Dlatego chciałabym, żeby wspinała się do góry a nie spadała w dół...
Mam mętlik w głowie, bo nie wiem, co z polskim na maturze, co z angielskim w rozszerzeniu, brakuje nam szkoły na 2 miejsce i na 3? (mieszkamy na Woli) A może ten profil jest bzdurą? (pod uwagę brała tez klasy z rozszerzonymi dwoma językami ang-hiszp-hist - języki idą jej świetnie - ale ten zestaw moim zdaniem ogranicza jej bardzo wybór studiów).
Może nieco przesadnie się tym przejmuję?