Dodaj do ulubionych

Profile klas a matura rozszerzona

IP: *.dynamic.chello.pl 01.01.14, 15:21
Jesteśmy na etapie wyboru profilu klasy i konkretnych liceów. Wydawało się długi czas, że idealnym profilem będzie mat-biol-ang, jednak córka zaczęła traktować wybór profilu poważniej, bo sprawdza wymagania na studia. Może być jej potrzebny zdany dobrze na maturze rozszerzony polski (filologie jakieś). Stąd moje pytania:
Czy rozszerzony polski będzie można zdawać tylko po profilu z rozsz polskim? Np. czy profil biol-chem-ang moze przygotować moją córkę do zdawania rozszerzenia z polskiego na maturze?
W tej chwili najlepszym profilem dla niej okazuje się pol-biol-ang, bo i polski rozsz można zdawać, biologia jest na wszelki wypadek, jakby się jej plany miały zmienić (będzie mogła próbować na sggw), a angielski rozszerzony to kontynuacja aktualnego rozszerzenia - nie chcemy z 5 godz angielskiego schodzić do 3. Chociaż może nie należy się bać klasy bez rozszerzonego angielskiego? - bo i tak dzielą wg poziomu? Jak uważacie?
Niestety nasz wybor 3 szkół ogranicza się do średnio- i niskoprogowych. Profil pol-biol-ang znalazłyśmy tylko w Maczku i w Reymoncie. Średnia przyjętych w Reymoncie w roku 2013 to 80 i zdecydowanie nie chcę, żeby się tam znalazła.
Szkoły, gdzie jest swobodny wybór rozszerzeń są poza zasięgiem córki (pierwsze, listopadowe probne testy gim poszły jej kontrastowo: między 40 proc a 96 proc, oceny z punktowanych przedm na jakie liczy to 4 i 5, ale moze trafić się i 3).
Średnia Górskiego, w którym do profilu mozna po 1 klasie dobrać rozszerzenie wzrosła w tym roku, w biol-chem-ang było 107, ale wyniki matur są bardzo słabe. Kilkakrotnie jednak czytałam w necie, że Gorski jest szkołą przyjazną, z dobrą atmosferą itp. Może na 3 miejsce byłoby ok? Boję się jednak, bo moja córka nie chce odstawać od otoczenia i raczej nie mogę liczyć, że w słabej szkole będzie prymuską, raczej osiądzie na laurach (twierdzi, że skoro cala klasa ma 2, a ona aż 3 to i tak jest najlepsza:( ). Dlatego chciałabym, żeby wspinała się do góry a nie spadała w dół...
Mam mętlik w głowie, bo nie wiem, co z polskim na maturze, co z angielskim w rozszerzeniu, brakuje nam szkoły na 2 miejsce i na 3? (mieszkamy na Woli) A może ten profil jest bzdurą? (pod uwagę brała tez klasy z rozszerzonymi dwoma językami ang-hiszp-hist - języki idą jej świetnie - ale ten zestaw moim zdaniem ogranicza jej bardzo wybór studiów).
Może nieco przesadnie się tym przejmuję?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Profile klas a matura rozszerzona 01.01.14, 16:34
      Może sprawdźcie na stronach szkoł jak wyglądają kołka z języka polskiego, fakultety maturalne itp?

Moim zdaniem lepszą opcją jest dobra szkoła z profilem biol-mat i dobrymi kołkami z polskiego niż profil pol-biol-mat z tymi trzema przedmiotami na takim sobie poziomie.
    • jakw Re: Profile klas a matura rozszerzona 01.01.14, 20:02
      To co się zdaje jako rozszerzone na maturze nie musi mieć żadnego związku z rozszerzeniami profilu. Z tym, że oczywiście zdecydowanie łatwiej zdawać maturę z tego, co robiło sie w szkole, a nie uczyć się jednego w szkole, a do matury czegoś zupełnie innego. Więc moim zdaniem należy dążyć do jak największej zbieżności planowanej matury z profilem. A ang-hiszp-hist chyba rzeczywiście trochę za mocno ogranicza wybór kierunków studiów - chyba że rzeczywiście planuje filologie? Wtedy taki profil mógłby być jak najbardziej ok. Ewentualnie należy liczyć się z prywatnym dorabianiem 1 rozszerzenia. Wydaje mi się też, że profil pol-biol-ang może być trudny do znalezienia , mat-biol-ang chyba występuje częściej.
      Co do bania się klasy bez rozszerzonego angielskiego - i tak pewnie sporo ludzi chadza na dodatkowy angielski; wydaje mi się, że rozszerzony język stosunkowo łatwo nadrobić (pod warunkiem pomyślenia o tym odpowiednio wcześnie).
      Btw jakiś pol-biol był w Kuroniu - to Złota, może by jakoś podpasowało?
    • morekac Re: Profile klas a matura rozszerzona 02.01.14, 19:09
      Może zdawać nawet te rozszerzenia, których nie miała w szkole - niemniej musiałaby się do tego przygotować we własnym zakresie. Zatem istotne jest, ile kasy możesz poświęcić na ewentualne korki.
      Pierwszy język obcy dzielą wg. poziomu.
      • Gość: kasia_piet Re: Profile klas a matura rozszerzona IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.14, 14:06
        Niestety finansowo jesteśmy coraz bardziej ograniczeni, ze wzgl na to, ze wyleciałam z zawodu - cała zabawę z odnajdywaniem się na rynku pracy zaczynam od nowa. I czekam na dzień, kiedy przestanę płacić za dodatkowe lekcje dzieci, w tej chwili miesięcznie 500 zł (nie liczę Pałacu Młodzieży syna, bo to opłaty symboliczne - a zajęcia świetne:) ). I zaczęlam płacić za swoją naukę...
        W związku z tym trzeba podjąć jakieś decyzje, a nie płakać:):
        1) Postanowiłyśmy, że klasa musi mieć rozszerzenie angielskiego (jak najwięcej godzin. Gdzieś mignęła mi siatka godzin i ze zdziwieniem zobaczyłam, że w I klasie są tylko 3 godz ang! czyli muszę zainwestować w lekturę ang na czas 1 klasy - czy możecie coś zaproponować? Nic trudnego, żeby się nie zniechęciła, a angielski nie uciekał)
        2) Córka spina się, żeby oceny i egzamin były jak najlepsze
        3) Na pewno wybieramy 2 klasy w Maczku
        I myślimy, co dalej...

Oglądałam ewd i wyniki matur kilku szkół, i nie rozumiem dlaczego średnie wyniki maturalne nie są zgodne z ewd: szkoły o podobnych wynikach mają na wykresie dość odległe pozycje. Sprawdziłam, jak się liczy ewd i nadal nie rozumiem...
        • jakw Re: Profile klas a matura rozszerzona 03.01.14, 14:31
          Gość portalu: kasia_piet napisał(a):

> czyli muszę zainwestować w lekturę ang na czas 1 klasy
          > - czy możecie coś zaproponować? Nic trudnego, żeby się nie zniechęciła, a angi
          > elski nie uciekał)
          Rozjerzyjcie się po bibliotekach. Niedaleko mnie (Ochota) jest dział biblioteki z całkiem dużym wyborem książek w językach obcych. Może i na Woli coś się znajdzie?

> Oglądałam ewd i wyniki matur kilku szkół, i nie rozumiem dlaczego średnie wynik
          > i maturalne nie są zgodne z ewd: szkoły o podobnych wynikach mają na wykresie d
          > ość odległe pozycje. Sprawdziłam, jak się liczy ewd i nadal nie rozumiem...
          EWD zależy zarówno od wyników matur jak i od wyników egzaminu gimnazjalnego. Wynik matury porównuje się dla uczniów z tym samym wynikiem egzaminu gimnazjalnego ; Jeśli Janek i Zosia napisali tak samo egzamin gimnazjalny, a Zosia maturę zdała lepiej - Zosia dostarczy szkole więcej EWD. Jeśli Jan i Zofia napisali tak samo maturę, ale na wejściu Jan miał nizszy wynik egzaminu gimnazjalnego - Jan dostarczy szkole większe EWD niż Zofia.
        • jakw Re: Profile klas a matura rozszerzona 03.01.14, 14:34
          Acha, niech siatka godzin ci nie miga tylko studiuj dokładnie. Różnice w ilości godzin dla tych samych profili bywają znaczne.
          • twins00 Re: Profile klas a matura rozszerzona 03.01.14, 21:19
            jakw napisała:

> Różnice w ilości
            > godzin dla tych samych profili bywają znaczne.

Kolejna rzecz, której nie rozumiem. Jakim cudem są różnice, skoro w rozporządzeniu ministra o ramowych planach nauczania dokładnie są podane ilości godzin w zakresie podstawowym i rozszerzonym dla każdego przedmiotu? Skąd szkoły, które mają więcej godzin od innych, biorą na to pieniądze?
            • jakw Re: Profile klas a matura rozszerzona 04.01.14, 00:06
              Nie są podane dokładne ilości godzin. Jest podane , że takie przedmioty jak fizyka czy historia w zakresie rozszerzonym mają mieć co najmniej 240 godzin, a np. matematyka 180 (+ oczywiście podstawa). Plus zastrzeżenie, że w I klasie uczeń ma mieć 30 godzin, w II - 32 itd. I w związku z tym, jeśli jest klasa pol-hist-ang to tej historii czy polskiego może mieć trochę mniej niż np. w pol-hist bo trzeba kiedyś realizować to rozszerzenie z angielskiego. Tak samo będzie się różnić godzinowo mat-biol-chem od biol-chemu.
              • twins00 Re: Profile klas a matura rozszerzona 04.01.14, 21:00
                Źle zrozumiałam, myślałam że porównując dokładnie takie same profile w różnych szkołach są różnice, wiadomo mat-biol-chem będzie się różnił od biol-chemu, ale za to ma dodatkowy przedmiot.
                • jakw Re: Profile klas a matura rozszerzona 04.01.14, 21:56
                  Ale i w dokładnie takich samych profilach mogą być różnice - np. będzie 1 godzina fizyki więcej w 3 klasie (to bodaj 60 godzin), a w innym - godzina matematyki. Aby się to wszystko zbilansowało zgodnie z wytycznymi co do ilości godzin na przedmiot i ilością godzin w klasie - będzie zgodne z prawem.
        • joa66 Re: Profile klas a matura rozszerzona 03.01.14, 16:32
          British Council wyniósł swoje zbiory biblioteczne do biblioteki na Gocławiu (Meisnera?)

Jeżli pytasz o konkretne pozycje napisz mniej więcej jaki poziom ma Twoje dziecko i jakie zainteresowania. Macie kablówkę z programami w języku angielskim (BBC World, Euronews itd) ?

Postaram się cos doradzić jako były (bardzo były) nauczyciel i rodzic :)
          • tinywee Re: Profile klas a matura rozszerzona 03.01.14, 18:03

Dołączę się z kilkoma zasobami, do których wystarczy net:

www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/
            www.bbc.co.uk/radio4extra
            a w zasadzie www.bbc.co.uk/radio/

No a poza tym wszystko jest w YT....

• tinywee Re: Profile klas a matura rozszerzona 03.01.14, 20:19
              autouzupełnienie: w tubie jest co jest, nie wszystko. Audiobuki też w każdym razie o ile pamiętam.
    • Gość: kasia_piet Na 3 miejsce? IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.14, 09:38
      Dziękuję bardzo - dałam linki i wskazówki córce, zadowolona:)
      Ona bardzo chce mieć rozszerzony angielski, więc szkół/klas szukamy z tym rozszerzeniem.
      Mamy problem z liceum na 3 miejsce - do wyboru (z sensownym w miarę dojazdem): liceum Górskiego (najdalej), Reymonta, Kuronia na Złotej.
      Pawlikowską odrzucamy, nie wiem co z Milewiczem. Ale chyba też.
      Która z tych trzech wymienionych może być najsensowniejsza? To wybór na wszelki wypadek, bo przypuszczam, ze córka dostanie się do szkoły z 1 lub drugiego wyboru, ale lepiej potem nie płakać... Kuroń? (pol-hist-ang) nawet nie wiem, jakie tam progi były.... (niskie, ale jak niskie?)
      Czy wiecie coś o Limanowskim? (na 2 miejsce) może lepsza Zośka (bliziutko; na 2 lub 3)?
      Czekamy na dni otwarte, dużo tych szkół do obskoczenia...
      • morekac Re: Na 3 miejsce? 12.02.14, 21:54
        Może porównajcie wyniki matur, zwłaszcza z interesujących was przedmiotów?
        Spojrzałam w rankingu Perspektyw - Zośka i Limanowski są na tyle blisko siebie, że wolałabym szkołę, która jest bliziutko. Oczywiście, pod warunkiem, że w dalszej szkole nie ma nic wartego jeżdżenia, a w bliższej - nic odstręczającego.
        • Gość: Basia Re: Na 3 miejsce? IP: *.205.119.251.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.02.14, 17:24
          Dlaczego odrzucasz Pawlikowską? Ostatnio słyszałam o tej szkole nie najgorsze opinie.
          • Gość: kasia_piet Re: Na 3 miejsce? IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.14, 18:36
            A co słyszałaś o Pawlikowskiej?
            Odrzucamy, bo ze szkół o niskich progach, z tych, które bierzemy pod uwagę, ma najsłabiej zdawaną maturę. Ale profile obejrzałyśmy, bo koleżanki córki wybierają się tam, nie ma interesującego ją profilu. Jeżeli Reymont nie wciśnie do klasy pol-biol-ang niemieckiego, to bierzemy Reymonta (a nawet jak wciśnie). Za mało wiem o Zośce, ale o każdej szkole można usłyszeć dobre i złe opinie. Pójdziemy na Targi Edukacyjne i na dni otwarte też i niech się to wariactwo skończy. Biorę pod uwagę to, że córka może nadzwyczaj dobrze napisać egzamin (teraz pisany próbny poszedł jej b. dobrze), ale też że może go całkiem zepsuć, więc chcę mieć rozpoznane licea te ciut lepsze (juz wiem) i te slabsze:)
            • Gość: Basia Re: Na 3 miejsce? IP: *.30.36.198.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.02.14, 20:39
              Znajoma ma córkę w pierwszej klasie w Pawlikowskiej i jest zadowolona. Mówi, że poziom wyższy niż się spodziewała patrząc na progi punktowe. No i do tego fajna atmosfera podobno. Dowiem się, jak tam sytuacja z językami.
              Z tego co wiem, to Zośka też jest raczej OK. Natomiast nie polecam Reymonta, krąży opinia, że poziom tam mizerny.
              Faktycznie chyba najlepiej wybrać się na te targi edukacyjne, no i koniecznie na dni otwarte ( o ile nie ma kolizji terminów).
              • Gość: kasia_piet Re: Na 3 miejsce? IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.14, 17:59
                Przyznam, ze jestem zaskoczona - jak zaczęłam podpytywać o Pawlikowską to słyszę same pozytywy. W starych opiniach liceum określane jest jako bardzo słabe, z fatalną kadrą i kompletną katastrofą na maturze (znalazłam nawet opinię że to szambo i szkoła dla blokersów) . W 2011 zmieniła się jednak kadra i chyba zaczęli się starać...:) Ewd się podniosło, porownując do szkół o podobnym poziomie jest całkiem nieźle, tak samo z wynikami matury, nie żałują fakultetów. Zatrudniony został native hiszpański, siatka godzin rozszerzonych wygląda bardzo dobrze - też w porównaniu do klas o takim samym profilu w szkołach na tym samym poziomie. Zaczęli się promować i dobrze im to wychodzi. W szkole córki pracuje nauczycielka ucząca równiez w tym liceum - zwróciła uwagę gimnazjalistow na pozytywne zmiany. No cóż, moja córka nadmiaru punktów miała nie będzie, 110-120 (?), pójdziemy tam na dzień otwarty. Mają klasę lingwistyczną, szukamy też takich klas w innych liceach, z trochę wyższym progiem:) Kołłątaj za wysoko niestety, Milewicz słabszy od Pawlikowskiej. Jest tez Limanowski, opinie dochodzące do mnie są sprzeczne i nie wiem co o tej szkole myśleć... i czekamy aż się pojawią informacje w pozostałych liceach o profilach klas.
                • Gość: Basia Pawlikowska IP: *.30.165.221.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.03.14, 19:25
                  W 2011 w Pawlikowskiej zmienił się dyrektor, stąd może ta zmiana. Opinie o szkole, które dziś można znaleźć w internecie są stare, sprzed kilku lat, a więc nie do końca aktualne.
                  Córka znajomej jest ogólnie zadowolona - i z poziomu, i z atmosfery.
                  Mają klasę lingwistyczną z angielskim i hiszpańskim lub niemieckim. W innych profilach drugi język jest do wyboru - oprócz hiszpańskiego i niemieckiego można jeszcze wybrać włoski, francuski lub rosyjski. Jasne, warto wejść na stronę i tam znaleźć informacje. Ale najlepsza jest chyba i tak poczta pantoflowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka