Dodaj do ulubionych

wyniki egzaminu 2015

12.05.15, 08:21
Od wczoraj składamy podania i tak sie zastanawiam, czy córka ma szansę dostac się do dobrego biol-chemu w Warszawie przy ilości 155 pkt, córce egzamin poszedł tak sobie będzie miała ok 80-84 pkt.
Jak Wszym dzieciom poszedł egzamin? czy był trudny czy nie? Myslicie, że niż demograficzny spowoduje obniżenie minimalnych progów dostania sie do wymarzonych szkół? czy ktoś wie ilu w tym roku było laureatów
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: wyniki egzaminu 2015 IP: *.centertel.pl 12.05.15, 09:21
      Myślę że niż demograficzny nie wpłynie na progi, ponieważ wiele szkół zmniejsza w tym roku ilość klas pierwszych, dostosowując się tym samym do ilości Absolwentów gimnazjów
    • jan.nowak.7 Re: wyniki egzaminu 2015 12.05.15, 09:43
      W tym roku "uprawnionych" z Warszawy i miejscowości ościennych jest 455 (licząc konkursy kuratoryjne wraz z LOGIĄ, OMG, OIG i Losami Żołnierza) i ok. 600 na całym Mazowszu.
      Do tego dochodzi nie znana liczba laureatów olimpiady j. angielskiego, która nie podaje danych ? ale dobre gimnazja mają w tym roku po kilku laureatów OJAG, więc sumarycznie pewnie jest ich nie mniej niż 30-40.
      W grupie blisko 500 uprawnionych z Warszawy i okolic jest nie tak mało wielokrotnych laureatów, oraz uczniów niższych klas ? ich trzeba odliczyć.
      Ale dochodzą osoby, które uzyskały uprawnienia wcześniej (tych z kolei nie jest, bo to zwykle notoryczni laureaci, którzy powtarzają swój sukces także w III klasie). Trochę miejsc zajmą jednak uprawnieni z dalszych ośrodków Mazowsza, a także z innych województw (w Staszicu co roku jest do kilkunastu takich osób).
      Reasumując trzeba się liczyć z tym, że ok. 500 miejsc w Warszawie podzielą między sobą laureaci. To niby nie jest tak bardzo dużo, ale trzeba pamiętać, że uprawnieni wybierają najbardziej oblegane szkoły i klasy, tam to się na pewno odbije na progach. Biol-chemy w dobrych szkołach niestety należą do klas cieszących się dużym zainteresowaniem.
      • Gość: Gość Re: wyniki egzaminu 2015 IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.15, 20:12
        Za Losy Żołnierza jest 13 pkt za laureata i 7 za finalistę.
    • kmir Re: wyniki egzaminu 2015 12.05.15, 10:11
      Proszę pamiętać, że w czerwcu, już po ogłoszeniu wyników egzaminu, kiedy uczniowie znają swoje oceny jest możliwość zmiany wybranych szkół / klas. Będą także dostępne informacje dotyczące liczby kandydatów do poszczególnych klas. Tak więc w razie konieczności będzie można dokonać "korekty"
      • joastan Re: wyniki egzaminu 2015 12.05.15, 10:54
        Dziekuje za odpowiedż, tak też zrobimy. Na razie wybierzemy ambitnie szkoły - pierwszego wyboru tak w granicy progów 160, a najwyżej w czerwcu po ogłoszeniu wyników egzaminu dokonamy korekty.
        • elza10 Re: wyniki egzaminu 2015 12.05.15, 14:14
          A co wybieracie?
          • joastan Re: wyniki egzaminu 2015 12.05.15, 14:55
            zastanawiamy sie jeszcze Poniatowski, Rej, Dabrowski , trzeci wybór Powstańców
            • Gość: El Re: wyniki egzaminu 2015 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.15, 15:34
              Rej i Dąbrowski nie są chyba szczególnie ukierunkowane na klasy biol.-chem.
            • elza10 Re: wyniki egzaminu 2015 13.05.15, 23:40
              Moja córka jest w Poniatowskim i jest bardzo zadowolona.
              • gazeta_plan1 Re: wyniki egzaminu 2015 23.03.18, 12:21
                a w jakiej klasie? mozesz powiedziec cos wiecej o tej szkole?
    • morekac Re: wyniki egzaminu 2015 13.05.15, 15:52
      Tak, jeśli będzie miała 6 z przedmiotów rekrutacyjnych, to ma szansę na 155-165 pkt (zakładam, że nie jest finalistką). Przy ocenach typu 4-5 raczej celujcie w coś niżej (130-140), aczkolwiek wybory zawsze można zmienić oraz oczywiście nie oznacza, że nie możecie wpisać na 1 miejsce szkoły z teoretycznie zbyt wysokim progiem - chodzi o to, żeby wszystkich szkół tak nie ustawić (chyba że lubicie ganiać potem po szkołach w poszukiwaniu wolnego miejsca).
      Z moich długoletnich obserwacji wynika, że progi w tych najlepszych szkołach - nawet jeśli spadają, to minimalnie i średnie wyniki z egzaminów nie mają znaczenia.
      • tinywee Re: wyniki egzaminu 2015 13.05.15, 20:29
        "W tym roku "uprawnionych" z Warszawy i miejscowości ościennych jest 455 (licząc konkursy kuratoryjne wraz z LOGIĄ, OMG, OIG i Losami Żołnierza) i ok. 600 na całym Mazowszu."

Wygrzebałam stary wątek, w którym była mowa o laureatach i cóż, wygląda na to, że ich liczba z roku na rok rośnie.

"Co najmniej 10 (z wyjątkiem nowaka - ale mała szkoła) olimpijczyków i ŚREDNI wynik egzaminu co najmniej 80 pkt miały w tym roku (w nawiasie liczba laureatów): batory (30), poniatówka (z wyjątkiem klasy hum.) (25), hoffmanowa (22), staszic (70 [sic!]), władek (20), czacki (47), koper (33), witkacy (15) i nowak. (Średnią pow. 80 pkt miał jeszcze domeyko)."

forum.gazeta.pl/forum/w,1129,126805212,,superliga_liceow_warszawskich_.html?v=2
        • Gość: menodo Re: wyniki egzaminu 2015 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.15, 22:02
          Wygrzebałam stary wątek, w którym była mowa o laureatach i cóż, wygląda na to,
          > że ich liczba z roku na rok rośnie."

Kieeedyś to były fajne wątki na tym forum, a nie to, co teraz: hej mam 120 punktów, dostanę się do Kołłątaja? :D
      • joastan Re: wyniki egzaminu 2015 14.05.15, 08:14
        Ale ja napisałam ,ze ona będzie miała ok 155 pkt, to dlaczego mamy wybierać licea z progami 130-140? Jedno na trzeci wybór może tak, ale wszystkie bez sensu, oprócz ocen ma 5 pkt za zawody ogólnopolskie, 2 za pasek, 5 za średnia, 2 za wolontariat i 6 w przedmiotach punktowanych tez sa, 4 nie ma.
        • morekac Re: wyniki egzaminu 2015 14.05.15, 09:53
          Oj, coś mi się pozajączkowało przy czytaniu, zakręcona ostatnio jestem - wydawało mi się, że pytasz o co innego. ;-) Zrozumiałam dopiero po ponownym przeczytaniu.
          Mimo wszystko nie obstawiałabym wszystkiego wysoko i jedną szkołę wrzuciła trochę niżej. W zeszłym roku córka znajomej nie dostała się do biolchemu z 153 pkt. Dziecko ostatecznie zostało przyjęte do niezłej szkoły, ale dojazd i języki są nieoptymalne. Z drugiej strony i tak w szkołach są zmiany praktycznie do początku roku szkolnego, ale pół wakacji zmarnowanych ;-). I te nerwy. Ale to już zależy, co kto lubi. Może po prostu zastanówcie się jeszcze nad szkołą w przypadku 'katastrofy punktowej' i szkołą w przypadku wyższej ilości punktów z egzaminu? Nie musicie ich wpisywać teraz, w razie czego zmienicie preferencje w czerwcu.
          • joastan Re: wyniki egzaminu 2015 14.05.15, 11:27
            Tak, trzecią weżmiemy z niższym progiem:)
    • jakw Re: wyniki egzaminu 2015 17.05.15, 22:45
      2 lata temu był już podobno niż kończący gimnazja , a progi do topowych szkół jakoś nie spadły. Jak rozmawiałam wtedy w liceum z progiem w okolicach 130-140 punktów to usłyszałam mniej to: "Jak ktoś ma 160 punktów i nie dostał się nigdzie, to go w jakiś dodatkowych rekrutacjach i tak pewnie przyjmiemy".
      Z tym, że nikt wam nie zapewni wtedy optymalizacji dojazdu i języków. I pewnie nerwów trochę też jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka