Dodaj do ulubionych

Przygotowanie kaszki Holle

20.03.11, 08:52
Witam, mam wątpliwość, na etykietce kaszki jaglanej po 4. mcu Holle stoi napisane, że należy wymieszać mleko i wodę i zagotować, a potem dodać kaszkę. Czy chodzi o mleko modyfikowane? Przecież chyba takiego mleka się nie gotuje. A krowiego przecież nie podam niemowlęciu... Czy, drogie mamy, przygotowujecie tę kaszkę na wodzie?
Proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • katrzynaz Re: Przygotowanie kaszki Holle 20.03.11, 11:19
      Ja przygotowuje 100 ml mleka modyfikowanego, oczywiście nie gotuje go. Dodaję 100 ml wody i kaszkę. Myśle że to jakis błąd druku albo tłumaczenia, na poprzedniej kaszce chyba nie było nic o gotowaniu mleka.
    • Gość: magda Re: Przygotowanie kaszki Holle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.11, 12:23
      A ja normalnie robie mm ok 120 ml i dodaje do tego kaszke.Nie dodaje juz wody. Dziecko zyje, ma sie dobrze i ma juz 10 mcy.
      • Gość: asia77 Re: Przygotowanie kaszki Holle IP: *.piekary.net 20.03.11, 14:15
        Ja podobnie jak Magda, podaje 120 ml modyfikowanego, dodaje 2-3 lyzki kaszki plus owoce.Mala wsuwa az milo. Pozdrawiam
        • terpuka Re: Przygotowanie kaszki Holle 20.03.11, 17:00
          ja robię na wodzie ale jak czytałam polską instrukcję to sama się zastanawiałam jak to jest, dla mnie to tragiczne tłumaczenie
    • mis-mis_01 Re: Przygotowanie kaszki Holle 20.03.11, 21:09
      holle.ch/english/ProbenRatgeber/HolleRatgeberPoland.pdf
      polecam lekturę :) to wynika z odmiennego niż nasze podejścia do mleka krowiego - w Szwajcarii się nie cackają i każą robić z normalnego mleka, tylko z uwagi na ilość tłuszczu w mleku krowim najpierw trzeba je rozrobić pół na pół z wodą w przypadku dzieci < 6 m-cy (str. 28 na dole)
      • pronovia Re: Przygotowanie kaszki Holle 21.03.11, 11:06
        dziękuję wszystkim za odpowiedzi i dziękuję mis-mis za linka, przydatne info. Taaaak, powoli dochodzę do wniosku, że w Polsce panuje jakaś lekka paranoja zdrowotna ciążowo-niemowlęca, ale oczywiście nie dam dziecku tej kaszki na mleku krowim, bo mój mózg już został wyprany ;)
        • mis-mis_01 Re: Przygotowanie kaszki Holle 21.03.11, 20:14
          he he, pronovia, mam dokładnie takie same przemyślenia :)
          w każdym razie ja na razie robię na wodzie, ale przymierzam się do mm za jakiś czas. i w tej sytuacji będę robić na samym mleku, bez gotowania ani bez dodawania wody.
          • fairycharlotte Pytanie! 08.05.11, 10:48
            A czy te kaszke da się podawac z butelki przez smoczek trojprzepływowy? Mozna nią zagęscic mleko jak np kleikiem? Ja kupilam jaglaną i sie zastanawiam (na razie stoi na polce bo synek jeszcze nie ma 4 mies.).
    • hanusina_mama Re: Przygotowanie kaszki Holle 08.05.11, 14:14
      Ale wstyd... Od razu sprawdziłam i u mnie napisane tak samo. Czytałam przecież tę instrukcję, ale jakoś instynktownie robiłam po swojemu, tzn z przegotowanej wody + mm 40st.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka