Dodaj do ulubionych

rośliny strączkowe

IP: *.aster.pl 25.11.11, 12:36
Córcia skończyła niedawno 16 miesięcy. Od dłuższego czasu podaję jej zielony groszek i fasolkę szparagową. Niedawno podałam zwykłą fasolę i zastanawiam się czy nie jest zbyt ciężkostrawna dla dziecka w tym wieku. Czy zupa fasolowa będzie ok?
Dziś podałam też soczewicę w paście (brak mi innych pomysłów więc jeśli mamy mogłyby podsunąć mi jakieś byłabym wdzięczna). Czy soczewica jest w porządku dla takiego małego brzuszka? I które rośliny strączkowe są najlepsze i najzdrowsze dla mojego maluszka?

Mam jeszcze pytanie odnośnie avocado i cytrusów. Czy podawać i od kiedy? Czy są wskazane i zdrowe dla małych dzieci? Myślę tu oczywiście o owocach kupowanych w sklepie ekologicznym :) Córcia nie ma alergii, kiedyś było podejrzenie o skazę białkową ale od 3 miesięcy pije bez problemu mm.
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: rośliny strączkowe 25.11.11, 13:00
      Awokado jest bardzo zdrowe i można praktycznie od początku rozszerzania diety.
      Soczewica też.
      Cytrusy, fasola - jak ze wszystkim - podawać i obserwować. Generalnie w tym wieku dziecko może już jeść praktycznie wszystko. Z wyjątkiem może grzybów leśnych (ze względu na ryzyko zatrucia), serów pleśniowych, surowizny (sushi, tatar, kogel mogel) i oczywiście jedzenia generalnie niezdrowego (fast food, słodycze, sztuczności).
      Ja mam trzydziestkę i dla mnie fasola jest zbyt ciężko strawna, a są tacy, co jedzą i sobie chwalą :)
      • momago Re: rośliny strączkowe 25.11.11, 13:28
        matka_karmiaca napisała:
        dla mnie fasola jest zbyt ciężko strawna
        Mocz dłużej (12 godzin), zmieniaj wodę w czasie gotowania i gotuj z glonem kombu.
        Może pomóc, ale oczywiście nie musi... :-)

    • momago Re: rośliny strączkowe 25.11.11, 13:38
      Ja, jak zwykle, pełna zgoda z matką_karmiącą :-)
      Polecam ciecierzycę - do sałatki, sosu, zupy, pasty (czosnek - surowy lub pieczony, oliwa, przyprawy).
      Fasola - to zależy od dziecka. Jak nie ma problemów z brzuszkiem, to można dawać. Moim musiałam miksować bo wypluwały skórki, ale dawałam po pierwszym roku. Możesz zrobić pastę tak samo jak z cieciorki, ewentualnie doprawić przecierem pomidorowym i majerankiem.
      Strączkowe można dodać do pasztetu lub farszu pierogowego (np. dynia z soczewicą)
    • iuscogens Re: rośliny strączkowe 26.11.11, 12:37
      Pamiętaj, że fasola to nie tylko ta biała duża, dla małego dziecka pewnie lepsze będą te mniejsze, np. Mung, Azuki, czarna. Florpak ma sporą ofertę strączków. Z soczewic to na początek najlepsza będzie czerwona, nie trzeba jej moczyć, gotuje sie szybko na papkę.
    • agnieszka.lelen Re: rośliny strączkowe 27.11.11, 19:52
      Zupa jak najbardziej; raczej dolegliwości można się spodziewac po posiłku zawierającym większą zawartośc fasoli. Soczewica jak najbardziej, warto podawac; rzadziej zdarzają sie jakiekolwiek sensacje. Awokado i cytrusy również może Pani podawac.
      Może Pani podawac
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka