iskierka4
31.01.12, 10:23
Witam serdecznie:)
Jestem mama 6 m-nych blizniaczek. Pediatra zalecila rozszerzac diete ale mam w zwiazku z tym kilka watpliwosci.
Dziewczynki sa karmione mlekiem z piersi ale odciaganym. Odciagam je z powodu wczesniactwa i miesiecznego pobytu w szpitalu. Wypijaja na dobe okolo 900 ml mleka. Jak mialy 4 m-ce mialy podawane zelazo i aby uniknac zaparcf podawalam do 2 lyzeczek jakiegos warzywa lub owocu.
Jeszcze niedawno jadly 5x na dobe. Sa zsynchronizowane. Jedza co 4 h. Teraz spia dluzej i jedza 4 x i wydaje mi sie ze sie nie najadaja. Zaczelam wprowadzac sloiczki. Jedna je caly a druga 2-3 lyzeczki i dostaje wtedy mleko.
Pediatra mowila ze dziecko ktore zje caly sloiczek 130 g + 100 ml herbatki , to zastepuje mu to jeden posilek mleczny. Czy tak jest faktycznie? Jaka jest kalorcznosc mleka matki a sloiczka np. zupki jarzynowej? wszedzie podaja ze w 100 g okolo 55 kcal. Wydaje mi sie to bardzo malo.
Czy dobrze robie podajac teraz dziewczynkom 1 sloiczek dziennie? A jak beda mialy 7 m-cy to dolozyc kolejny sloiczek ale z owocami?
Jedna prawdopodobnie ma skaze bialkowa i dr zalecila aby nie podawac jej masla ani mleka wiec kaszki odpadaja. Gluten mamy wprowadzac w wieku 7,5 m-cy (skorygowany wiek dzieci wtedy bedzie 6 m-cy).
Czy dobry pomyslem jest dodawanie teraz kleiku do mleka?
Kiedy jedzenie normalne bedzie przewazac nad mlekiem? tzn. w ktorym miesiacu? Zdaje sobie sprawe ze moje mleko nie bedzie wystarczac. Chce aby dzieci mialy wszystkie wartosci odzywcze ale kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac. Nie chce aby byly glodne. Na razie potroily swoja wage urodzeniowa. Maja 6,5 kg.
Bede wdzieczna za odpowiedzi. Nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi na proste pytania a dla mnie zywienie dzieci nie jest oczywiste. W schematach dla niemowlat podaja czesto ze jest 6 -7 posilkow. Nasze jedza 4 + sloiczek. Z drugiej strony musza sie teraz najesc w ciagu dnia (krotszy okres czasu bo dluzej spia).
Pozdrawia:)