Dodaj do ulubionych

dwa pytania

IP: *.powiat.bielsko.pl 25.10.13, 12:08
Witam,
Moje dziecko ma roczek. Mam kilka pytań:

1) Ile mleka/produktów nabiałowych powinno dostawać roczne dziecko i jak to wygląda później, u półtora, dwuletniego dziecka?
2) Powszechnie wiadomo, że dziecko powinno zjadać 5 porcji warzyw dziennie. Ale co to dokładnie w praktyce oznacza, co rozumiemy pod pojęciem „jedna porcja” - mogę prosić o przykładowe dziennie menu?
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: dwa pytania 29.10.13, 18:28
      1. Ok. 500ml mleka. Zwykle produkty nabiałowe podaje się w 2-3 posiłkach. Uwzględniając indywidualność dzieci, upodobania smakowe, preferencje żywieniowe rodziców itd. dostosowuje się produkty/ posiłki tak, aby jadłospis był różnorodny i zawierał potrzebne składniki odżywcze we właściwych ilościach. Wg zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat produkty nabiałowe powinny być podawane codziennie.
      2. To znaczy, że dodatek warzyw powinien być w każdym posiłku. Inaczej poda Pani warzywa do śniadania (jako kawałki warzyw-pomidora,sałaty, papryki czy ogórka, pastę warzywną czy np.:pasztet warzywny, sałatkę) a inaczej do dań obiadowych. Nie ma z góry ściśle określonych ilości na jedną porcję - to jest określenie umowne; zależne od wieku dziecka, wielkości całego posiłku i jego składu itp.
      Na stronie internetowej IMiDz jest dostępny poradnik żywienia dzieci w wieku 1-3 lat z przykładowymi jadłospisami - może być wskazówką.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka