Gość: ania_z_zielonego
IP: *.internetdsl.tpnet.pl
15.01.14, 23:49
Pani Doktor,
moja młodsza córeczka jest średniaczkiem 50 centyl wagi. Ma obecnie 9 miesięcy. Nie je zupełnie mleka z butelki ani ściąganego, ani mm czy też mm z kaszką. Zrobiłam większą dziurkę w smoczku ale nie pomogło. Łyżeczką je super. Niestety po zjedzeniu 150 ml kaszki mlecznej bananowej Holle na noc budziła się ok 5 razy w nocy. Po podaniu piersi zasypiała. Od niedzieli podaje jej Sinlac, ale martwię się że to nie jest dobry wybór - kalorie, cukier itp. (starsza córka zawsze 90-95 centyl też dostawała Sinlac za namową lekarza i przesypiała noc, jednak była dużym dzieckiem). Obawiam się też, że te pobudki w nocy mają wiele wspólnego z używaniem piersi jako smoczka (nie używamy i nie używaliśmy nigdy smoczka, bo mała nie chciała). Jednak budzi się 2 razy.
Proszę też o ocenę schematu żywienia.
7:00 - pierś
9:00 - 150 ml kaszki owsianej lub jaglanej Holle na mleku mm (nie zawsze udaje się jej ją podać, podana kaszka bananowa Holle z mlekiem jest zjadana lepiej)
13 pierś jeżeli idziemy na spacer albo o 12 jeżeli zostajemy z powodu pogody w domu - bardzo rzadko
14:30 - zupka warzywna gotowana przeze mnie + mięsko (cięlęcina, bo kurczak powodował powiększenie gruczołu sutkowego) + troszke makaronu razowego, ryżu, makaronu zwykłego + pół żółtka
17:30 - banan lub starte jabłko lub starta gruszka
19:30 - pierś
20:30 - 160 ml - dotychczas kaszka bananowa mleczna, od 4 dni Sinlac (dziś zjadła go więcej jakieś 180 ml) to ona reguluje ile zje kaszki
Czasem pół kajzerki/grachamki, czasem ale rzadko woda z kubeczka z ustnikiem.
Z góry dziękuję za odpowiedź.