Dodaj do ulubionych

PRZEPISY - SAŁATKI, PRZEKĄSKI

• malosia06 Sałatka z wątróbki 24.08.10, 13:13
      Składniki:
      - wątróbka,
      - cebula lub dymka,
      - jajka
      - serek homogenizowany PILOS lub protomajonez,
      - czosnek (może być granulowany)
      - koperek lub nać pietruszki
      - ketchup dietetyczny.

Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Można dać
      czerwoną cebulę, można dać dymkę ze szczypiorem.
      Wątróbkę przyprawić, usmażyć lub zgrilować, pokroić, wymieszać z jajkami i cebulą.
      Przygotować sos: do serka dodać posiekane zielsko (jak ktoś lubi, może być też
      kolendra), czosnek i trochę ketchupu, wymieszać.
      Wątróbkę z dodatkami polać sosem, wymieszać. Można zostawić na 2 godziny w
      chłodzie, żeby się przegryzło. Podając udekorować.
      Inny wariant smakowy i kolorystyczny sosu będzie, gdy zamiast ketchupu dodamy curry.
      • lili-2008 Re: Sałatka z wątróbki 24.08.10, 13:22
        Pociekła mi ślina! Rozmrażam wątróbkę i zrobię sobie w ciągu kilku dni. Dzięki
        za fantastyczny przepis! (zrobię z curry, bo uwielbiam)
    • nancy_callahan Surówka z ogórka - Faza PW 24.08.10, 13:20
      Jescze nie dukanuję, ale się podzielę, bo to jeden z moich
      ulubionych dodatków do mięs i ryb, a jak go przeanalizowałam to
      całkiem dukanowy:)
      Składniki:
      - ogórek zielony poszatkowany jak na mizerię;
      - czosek drobno posiekany (ilość zależna od upodobań);
      - koperek posiekany ( ilość zależna od upodobań, najlepiej duża:);
      - sól;
      - pieprz;
      - sok z cytryny.

Wszystko mieszamy i wsuwamy, szczególnie wyśmienicie smakuje w upały
      z pieczoną rybą:)
      Ostatnio dodałam jeszcze zieloną czubricę - spowodowała ciekawy
      smak.
    • madzioreck Galaretka z kurczaka - wszystkie fazy 16.10.10, 00:29
      ...aczkolwiek w dniach PP omijamy marchewkę ;)

Niby nic nowego ani kombinatorkiego, ale mnie nie przyszło do głowy przez pół roku diety zrobic, a jest pyszna, z normalnych składników, i spokojnie można dać gościom niedietującym, więc ten post to bardziej na przypomnienie, że coś takiego istnieje ;)

Na 7 porcji (takich w kokilkach do barszczu)

1 pojedyńcza, duza pierś z kurczaka
      1 duża ćwiartka z kurczaka (mięso można zamienić na np. pręgę wołowa, równiez pyszne)
      2 średnie marchewki
      pół cebuli
      przyprawy wg uznania (sól, pieprz, ziele angielskie) czyli ogólnie robimy wywar jak na rosół
      3 jajka na twardo
      1 paczka żelatyny (50g) - płynu w sumie ok. 1l.

Mięso ugotować z warzywami, pokroić na kawałki, jakie kto lubi, marchewkę w plasterki, jajaka w plasterki (częsć z żółtkiem, resztę zjeść przy przygotowywaniu ;))
      No i wrzucamy to wszystko do kokilek, plaster jajka na dno i na wierzch, tak samo marchewka, zalewamy wywarem z żelatyną, do lodówki - i gotowe :)

Dziś jeszcze wypróbuję wersję z ogórkiem konserwowym, bo taką gotową galaretkę kupiłam w sklepie i była pyszna :)
      • lalkaika Re: Galaretka z kurczaka - wszystkie fazy 18.10.10, 19:40
        i to jest wlasnie to,natchnelas mnie,jutro robie,zamiast malych zrobie wielka miche;) to chyba na to samo wyjdzie....
      • aleksandra_b Re: Galaretka z kurczaka - wszystkie fazy 27.10.10, 12:00
        Jako że nie jestem najlepsza w wypróbowywaniu nowych przepisów, poproszę o doprecyzowanie. ;) Ile mniej więcej czasu gotować to wszystko? Kiedy dorzucić żelatynę? Czy z żelatyną też jeszcze gotować?
    • marisella Beef Jerky, czyli pikantna przekąska (każda faza) 18.10.10, 12:48
      Beef Jerky to po prostu przyprawiona i ususzona wołowina, idealna zamaist chipsów do kina albo jako białkowe żarcie na wycieczki :)

W sumie przepis jako taki, to żaden przepis, bo po prostu chudą wołowinę kroi się na cieniutkie plasterki (najcieńsze, jak się da - w praktyce to nie takie proste ;))

Można pewno kupić takie gotowe poplasterkowane mięso wołowe, widywałam czasem w Realu, ale a) w realu do mięsa jakoś nie mam zaufania, b) chodziło mi o to, żeby było tanio, a takie carpaccio wołowe jednak najtansze nie jest.

W każdym razie, jak się pokroi już to mięso cienko, odpowiednio się je przyprawia, chyba w sumie czym się chce. Mój TŻ do miski z mięsem nalał sosu sojowego wymieszanego z papryką słodką i chilli (następnym razem spróbuję pokombinować z czosnkiem i cebulką :)) To potem musi wylądować w lodówce na czas dłuższy - my przyprawialiśmy koło 23 i leżało w lodówce gdzieś do 11 następnego dnia.

Przyprawione mięsko po wyciągnieciu z lodówki odkłada się w plasterkach na papierowy ręcznik, żeby wsiąkła w niego wilgoć z sosu sojowego, czy czym tam przyprawialiście :) Jak mięso jest już względnie obsuszone, kładzie się je na kratkach suszarki do warzyw i grzybów, załącza się machinę i to się ma suszyć aż się wysuszy, czyli ok. 6h. U nas cieńsze plasterki były gotowe wczesniej i na bieżąco je podżerałam ;) Te grubsze po 3-4 godzinach są już suche na zewnątrz, mają tylko trochę wilgoci w środku, ale ponieważ są już sztywne, można je przeciąć na pół, żeby były cieńsze, i dosuszać im tę środkową część jeszcze.

No i to w sumie cała filozofia, czyli: pociąć, przyprawić, wysuszyć :)

Jest dość słone i pikantne, jak dla mnie supersmaczne :)
      A do tego 100 gram suszonej wołowiny zawiera jakieś 50 gram białka i śladowe ilości tłuszczu i węgli (50 gram białka jest w 100 gramach tej kupnej, w naszej pewnie było więcej, bo była bardziej sucha niż ta paczkowana ;)) więc doprawdy, można jeść do upadłego, a przynajmniej dopóki wołowiny w mieście nie braknie, a rachunek za prąd nie przyjdzie i nas nie zabije ;))
    • nescafffe Wiejska mizzeria - Faza II P+W 22.10.10, 01:14
      Podpatrzone w sieci:

1 Serek Wiejski
      2 jajka (ugotowane na twardo)
      1 pomidor
      1 czerwona papryka
      1 ogórek
      pęczek szczypiorku

Paprykę umyć, przekroić wzdłuż. Pozostałe składniki drobno posiekać. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć w połówki papryki.

Smacznego!
    • mamalideczki Zapiekana cukinia faszerowana - II PW 04.11.10, 11:14
      Potrzebujemy:
      cukinię
      mięso mielone wołowe lub indycze
      koncentrat pomidorowy
      cebulka
      czosnek
      zioła jakie kto lubi, pieprz i sól
      zottarella light (ma 7% tłuszczu więc nie nadaje się dla ortodoksyjnych dukanek;))

Cukinię kroimy na pół, wydrążamy. Mięso podsmażamy z cebulką, czosnkiem (ile kto lubi, można bez), z pokrojonym na kosteczkę miąższem cukinii, przyprawiamy i dodajemy trochę koncentratu pomidorowego. Farsz nakładamy na cukinię, przykrywamy cienkimi plasterkami zottarelli i zapiekamy około 15 - 20 minut (ja to robię w prodiżu, bo nie mam piekarnika).
      Podejrzewam, ze te skrajnie liberalne dietowiczki użyją zamiast zottarelli ser tarty żółty linessa z lidla, ja jednak uważam, że nie nadaje się on na II fazę.
      Smacznego!
      • nomya Re: Zapiekana cukinia faszerowana - II PW 04.11.10, 11:41
        Robię takie faszerowane cukinie nieco inaczej :) Nie podsmażam farszu z mięsa, faszeruję surowym i nie dodaję do niego koncentratu, z koncentratu robię sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem i wtedy zamiast zottarelli na wierzch podlewam te cukinie sosem i zapiekam 40 min :)
        Tak, jestem dosyć ortodoksyjna w diecie ;)
    • nomya Pasztet paprykowy do smarowania- Pycha! (II faza) 26.11.10, 10:41
      Składniki:
      30 dkg żołądków kurzęcych
      30 dkg wątróbki kurzęcej
      70 dkg gulaszu indyczego z tego linku: forum.gazeta.pl/forum/w,95274,118550101,118550101,Pyszne_tanie_i_chude_mieso_.html
      2 jajka
      1 papryka czerwona
      3 ząbki czosnku
      1 średnia cebula
      sól
      ziele angielskie
      liść laurowy
      płaska łyżeczka: cząbru, majeranku i tymianku
      Pieprz czarny
      papryka ostra

Żołądki i gulasz indyczego wrzuciłam do gara z wodą, ale wody tylko tyle, by przykryła mięso, nie więcej, dorzuciłam 3 liście laurowe, parę kulek ziela angielskiego i cebulę pokrojoną na ćwiartki, gotowałam to godzinę. Po godzinie wrzuciłam wątróbki i gotowałam wszystko kolejne 30 min. Po tym czasie wyłączyłam palnik i wyjęłam całe mięso wraz z tą cebulą. Mięso, cebulę z gotowania plus 3 ząbki czosnku przekręciłam przez maszynkę. Zmieloną masę na razie jeszcze bez przypraw zblendowałam na gładką masę wraz z dwoma jajkami (mięso musi być trochę ostygnięte by jajka się nie ścięły) dolewając do masy stopniowo wodę z gotowania (bez liści, ziela). Masa ma być dość gęsta, ale lejąca. Jak już masa była gładka, to w tej samej maszynce do mielenia zmieliłam do niej całą paprykę czerwoną, przyprawiłam masę solą, pieprzem, papryką ostrą, na oko łyżeczką płaską: cząbru, tymianku i majeranku. Wymieszałam łyżką. Wlałam całość do silikonowej keksówki, na wierzch jeszcze potraktowałam ostrą papryką i majerankiem i zapiekałam godzinę w nagrzanym piekarniku na 200 stopni bez termoobiegu, po tym czasie wyjęłam z piekarnika do ostygnięcia, a potem hyc do lodówki na noc, dzisiaj poporcjuję do zamrożenia. Celowo paprykę zmieliłam po blendowaniu mięsa, żeby była w kawałeczkach wraz z przyprawami.
      Polecam i życzę smacznego :)
      [img]https://img405.imageshack.us/img405/6683/pasztet.jpg[/img]
      [img]https://img339.imageshack.us/img339/8315/pasztet1.jpg[/img]
      [img]https://img843.imageshack.us/img843/6499/kanapki.jpg[/img]
    • dukan_lady sushi a'la Dukan 28.11.10, 12:50
      Na algach rozprowadzam twarożek z odrobiną jogurtu i czosnku, który imituje ryż. Na to kładę łososia wędzonego i szczypiorek lub tuńczyka ( w sosie własnym) z kawałeczkiem korniszona. Polecam miłośniczkom sushi:)
      • sufin Re: sushi a'la Dukan 07.02.11, 20:29
        dzięki za pomysł! Kupuję:))
    • gonia28b Sałatka z sałaty i pomidorów (II faza) 19.01.11, 16:10
      jako że, kulinarny leniwiec kupuję gotową mieszankę pokrojonych liści róznych sałat, dodaje pokrojonego pomidora (ze 2) i łączę całość jogurtem naturalnym - taką mozna spożywać jako dodatek do sztuki upiecznego mięsa na przykład.

a można też dodać jeszcze krewetek koktailowych i zjeść jako samodzielne danie :)
    • lucjola Klops z jajkiem faza I 05.03.11, 17:04
      [img]https://dukanq.blog.pl/klops-z-niespodziank,15146198,n[/img]

1. Około 1 kilo mielonego na mniejszą foremkę. Mięso mielone z indyka, cielęcina lub wołowina. Można oczywiście mielone samemu zrobić lub kupić w sklepie. Ja mieszkam niedaleko Auchan, w którym jest naprawdę świeże mięso. Mięso testuję zawsze na moich kotach - jak chcą jeśsć tzn. jest świeże.
      2. 1/2 cebuli ( kto chce stricte trzymać się dukana, proszę nie dodawać ). Cebulę można podsmażyć na patelni teflonowej bez oleju lub z odrobiną oliwy z oliwek. To też pozostawiam do indywidualnej decyzji.
      3. 2 jajka ugotowane na twardo.
      4. 3-4 łyżki otrąb pszennych zamiast bułki tartej.
      5. 2 jaja surowe.
      6. Proszę nie zapomnieć o soli i pieprzu ( mnie się to czasem zdarza ).
      Wszystko ( oprócz jaj na twardo ) miąchamy tak jak na mielone. Konsystencja mięsa powinna być dość wodnista. Foremkę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub czymś innym, w czym się piecze. układamy warstwę spodnią na ok 1 cm. Na to wykładamy ugotowane jajka, które przykrywamy resztą mięsa. W niektórych przepisach jest napisane, że jajko wciskamy w mięso - proszę tego nie robić, bo jajko straci swój kształt. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Maksymalnie 1 godzinę 15 minut.
      Podajemy na gorąco lu na zimno z ogórkiem konserwowym i szklanką jogurtu.
      • lucjola Klops z jajkiem faza II 05.03.11, 17:08
        W fazie drugiej można dodać pieczarki, paprykę, i trochę poszatkowanej kapusty pekińskiej.
        Jak bedę w fazie II to może zrobię i napiszę jakie powinny być proporcje.
        • lucjola Moje dania w zdjęciach 25.03.11, 05:42
          img832.imageshack.us/g/obraz049ha.jpg/
    • julifor Pasztet drobiowy I faza 06.04.11, 14:13
      Zmodyfikowałam trochę normalny przepis no i wyszedł dukanowy pasztet:)
      30 dkg wątróbki drobiowej udusić z pokrojoną w kostkę dużą cebulą na odrobinie mleka, Ugotować mięsko z uda kurczaka - w Lidlu są filety z ud kurczaka - 1 paczkę ( albo 3 całe nogi bez skórki) w wodzie z kostką rosołową (wody mało, tak, żeby tylko przykrywała mięsko) - gotowac długo, z 1,5 godziny.
      Zmiksować w blenderze watróbkę z cebulką i ugotowane mięsko, dodać ok. 1/2 szklanki wywaru w którym się mięsko gotowało. Przyprawić solą pieprzem i odrobiną gałki muszkatłowej. Dodać 2 jajka, dokładnie wymieszać i wlożyć do wysokiej wąskiej foremki. Piec ok. 1 godziny w 170 st. Smacznego:0
      • cilantre Śledzie w pomidorach- II 12.04.11, 13:20
        Śledzie w pomidorach - proporcje "na oko " ;)

śledzie z zalewy octowej ( ok. 0,5 kg)
        cebula ( ze 4 sztuki)
        koncentrat pomidorowy ( 2 łyżki )
        pieczarki ( 20-30 dkg)
        pieprz, słodka papryka
        natka pietruszki

Cebulę pokroić w półkrążki i udusić razem z poszatkowanymi pieczarkami, zbytnio nie odparowywać. Dodać koncentrat, przyprawy, ewentualnie odrobinę wody w celu dokładnego wymieszania, wystudzić.
        śledzie pokroić na paseczki, dodać wystudzony sos, posypać pietruszką i wstawić do lodówki na 1-2 godz., aby smaki sie przegryzły.
    • ostryga11 duszone ogórki 02.07.11, 19:29
      Przepis znalazłam w gazecie, zmodyfikowałam i szczerze polecam.
      Na patelni poddusić cebulkę i 2 ząbki czosnku, dodać szynkę pokrojoną w kostkę, potem dodać 2 obrane, pokrojone w grubą kostkę ogórki,posypać odrobiną wegety, chwile dusić, dodać 3 łyżki jogurtu i 1/2 pęczku koperku. Dusić ok.3 min, na końcu w III fazie posypać odrobiną tartego sera. Myślę, że na II można by spróbować dodać trochę wiejskiego.
      To ostatnio moje ulubione danie :-)
      • monis78 Galaretka z tuńczykiem 17.07.11, 14:10
        Polecam ten przepis z tego blogu, oczywiście ser raczej pomijamy ale i tak bardzo smaczna.

dariaanna.blog.onet.pl/Galaretka-z-tunczykiem,2,ID426417698,n
    • irka1975 Re: PRZEPISY - SAŁATKI, PRZEKĄSKI 27.07.11, 14:44
      Fajny przepis na kurczaka, tutaj znalazłam : www.dietadukan.pl/przepis-tygodnia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka