08.09.10, 16:34
Czy ktoś z Was bierze taki lek, i jak on wpływa an Wasze chudnięcie?
Obserwuj wątek
    • mess8385 Re: metformax 08.09.10, 17:08
      z leków to tylko witaminy od początku diety:)
    • wadera3 Re: metformax 08.09.10, 17:44
      Ja biorę, ale nie widzę szczególnego związku z chudnięciem, bądź nie.
      • ter-be Re: metformax 08.09.10, 18:54
        A ja na odwrot, dzieki diecie schudlam 10 kg i cukier spadl mi ponizej 100mg. Za rada lekarza rodzinnego moglam odrzucic Metformax (bralam 2x dziennie po 1 tabletce) z czego bardzo sie ciesze i to jest moja najlepsza motywacja, zeby juz nie utyc, czyli pilnowac uzyskanej wagi.
        A wracajac do pytania, to mysle, ze lek nie mial wielkiego wplywu na utrate wagi (10 kg w 2 miesiace). Czego wszystkim bioracym ten lek zycze.

• wadera3 Re: metformax 09.09.10, 09:29
          Jak to odrzucić?
          Brałaś Metformax z powodu cukrzycy, jak mniemam, przecież cukrzyca Ci nie przeszła.
          Możesz mi to przybliżyć?
          • ter-be Re: metformax 09.09.10, 15:05
            Odrzucic, czyli przestac zazywac . Mierze sobie czesto cukier i od czasu, gdy schudlam 10 kg moje prawie wszystkie wyniki (cholesterol i poziom cukru) wrocily do normy.
            Przed chwila, zeby Ci odpowiedziec zmierzylam sobie cukier i mam 92 mg, przypuszczam, ze gdybym zazyla jeszcze metformax, poziom cukru jeszcze by mi sie obnizyl, co tez jest grozne tak samo jak zbyt wysoki jego poziom. Cukrzyce II stopnia ciagle pewnie mam, tylko cukier jest pod kontrola i dopoki nie przekracza 110 mg nie ma niebezpieczenstwa komplikacji zdrowotnych.
            Jak juz pisalam, zrobilam to dopiero po wizycie u lekarza rodzinnego. Sama nie odwazylabym sie na taki krok. Moze skonsultuj sie z Twoim diabetologiem i zobaczysz, co Ci powie na ten temat.
            • wadera3 Re: metformax 09.09.10, 16:27
              Nie chodzę do diabetologa, bo ja nie mam cukrzycy, tylko hiperinsulinizm(tak jakby odwrotność cukrzycy), ale z zawodowego doświadczenia wiem, że bardzo rzadko można bezpiecznie odstawić leki, nawet w cukrzycy typu II.
              Wbrew pozorom Metformax nie obniża poziomu cukru, tylko go reguluje, owszem, przy wysokim obniża, ale ja biorę, bo bez niego, po posiłku cukier mi spada do nawet 60mg%.
              Dlatego radzę Ci na bieżąco kontrolować poziom cukru, bo nie zawsze dieta sobie poradzi z zaburzeniami trzustki.
    • apsik87 Re: metformax 09.09.10, 16:14
      skąd ty to dziecko wytrzasnęłaś?!!?!?!!!?? to nie jest lek na chdnięcie ale na cukrzycę!!!!!
      • blue.marlena Re: metformax 09.09.10, 16:42
        Nie jest to lek TYLKO na cukrzycę, a nikt nie pisze, że jest na chudnięcie, w niektórych sytuacjach jednak może chudnięcie ułatwiać.....więc się nie oburzaj
        • apsik87 Re: metformax 09.09.10, 18:12
          jestem pielegniarka i wiem kiedy metformine sie stosuje-sorki
          • blue.marlena Re: metformax 09.09.10, 19:18
            a ja jestem magistrem farmacji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka