Dodaj do ulubionych

mokry spód sernika

17.09.10, 11:13
to zawsze tak jest?
po ostygnieciu spód jest mokry, i to tak konkretnie.
robie wg przepisu stąd, daje trzy łyzki otrąb.
to normalne czy jest na to jakaś rada?

Obserwuj wątek
    • ciri1971 Re: mokry spód sernika 17.09.10, 11:21
      Miałam zakładać taki sam wątek, bo też mi zawsze wychodzi bardzo mokry sernik. Można go wycisnąć jak gąbkę. Piekłam z dwóch różnych przepisów i efekt był zawsze taki sam. Zniechęca mnie to do pieczenia, bo bardzo tego nie lubię.
    • nomya Re: mokry spód sernika 17.09.10, 11:27
      Nie wiem czy to coś Wam pomoże, ale chyba trochę powinno. Do sernika dajcie łyżkę skrobii kukurydzianej lub bezcukrowego budyniu. Badajże budyń z Delecty ma w składzie i skrobię kukurydzianą i ziemniaczaną, a nie ma cukru. Budyń poprawia zresztą również smak sernika. No i z doświadczenia wiem, że jak się sernik piecze na papierze do pieczenia, to jednak papier trochę tej wilgoci wchłania.
    • agick dobra, przetestuję. 17.09.10, 11:31
      w pewnym momencie mialam w łapie sernik fix - ale nie dodałam.
      mozna to dadać? nie ma cukru, tylko skrobię modyfikowaną. ponoć poprawia konsystencję i moze nie będzie takie mokre.
      • nomya Re: dobra, przetestuję. 17.09.10, 11:35
        Jasne, że tak, tylko nie przesadź. Oblicz sobie taką ilość, żeby Ci nie wyszło tego więcej w serniku niż łyżka na dzień.
    • wadera3 Re: mokry spód sernika 17.09.10, 12:21
      Dukanowskie wypieki w znakomitej większości robimy w papierze do pieczenia, który nie "wypuszcza" nadmiaru wilgoci z potrawy, która na ogół składa się z dużej ilości sera, serka, mleka itp.
      Każdy z wypieków, po upieczeniu odwracam do góry kołami i suszę na kratce, ot i cała filozofia.
      • wadera3 Re: mokry spód sernika 17.09.10, 12:23
        "który - która" masło maślane - sorry;)
      • marisella Re: mokry spód sernika 17.09.10, 12:26
        Ja piekę w ceramice, zaraz po upieczeniu i lekkim ostudzeniu wyciągam sernik i kładę na suchej, czystej ściereczce :) I też nie jest wilgotny ;)

Inna sprawa, że mój bez skrobii nie wychodzi jak nasączona gąbka na pewno, jest tylko zwyczajnie mokry od spodu.
      • nomya Re: mokry spód sernika 17.09.10, 12:39
        Mi się zdarza bardzo często piec jednak nie na papierze, a w silikonowej keksówce.
    • mama-ola Re: mokry spód sernika 17.09.10, 13:24
      A z czego robisz ten sernik - z serków homo, z jogurtu? Bo te zawsze ciekną niestety. A jak z chudego twarogu, to jest szansa, że nie będzie ciekł. No ale nie może się składać w większości z twarogu, musi być w środku coś mąkopodobnego, żeby się wilgoć wchłonęła jakby. Tak jak dziewczyny radzą - skrobia kuku, na przykład, albo jakieś budynie bezcukrowe (nie znam tych cudów, ale pewnie dobrze działają).

Ja ostatnio piekłam sernik i dałam na 0,5 kg chudego twarogu 6 łyżek otrąb owsianych i 2 łyżki otrąb pszennych (zmielonych), plus słodzik, 4 jajka, aromat i na koniec jeden mały serek homo. Sernik wyszedł miękki, delikatny i niecieknący.

Pozdrawiam :)
      • nancy_callahan Re: mokry spód sernika 17.09.10, 13:39
        Ja stawiam, że ten sernik jest za mało wypieczony...
        Też mi wyszedł pierwszy bardzo mokry, bo go za krótko piekłam, jak piekę dłużej bardziej wysycha i mokry nie jest... byleby nie przesadzić, bo znów wyjdzie wyschnięty na wiór:)
    • asfo Re: mokry spód sernika 17.09.10, 13:52
      Ilekroć wchodzę na to forum zamiast "sernika" czyta mi się "mokry spód stanika". A przedwczoraj przeczytałam na billboardzie "kościół węglowy" zamiast "kocioł".

;->>>
    • agick Re: mokry spód sernika 17.09.10, 14:22
      sernik piekę z pół kg sera półtłustego (3% tłuszczu, taki z carrefura, na sernik), 5 jajek, trzech łyzek otrab, łyzki proszku do pieczenia, słodzika i dodatków zapachowych w piecu na 180 stopni przez 45 minut w tortownicy wyłozonej papierem własnie.
      zawsze jest mokry:(
      nie wiem czy jest niedpieczony - góra jest ładnie brązowiutka, środek lekki i puszysty tylko ten mokry, cieknący spód...

• mama-ola Re: mokry spód sernika 17.09.10, 14:25
        Za mało otrąb... Ja daję 8 czubatych łyżek zmielonych otrąb na 0,5 kg twarogu. Wilgoć z sera nie ma się u Ciebie w co wchłonąć.
        • ciri1971 Re: mokry spód sernika 17.09.10, 15:23
          A ja za każdym razem piekłam bez otrąb...takie znalazłam przepisy. Według jednego z nich do twarogu dodaje się budyń bez cukru, ale ugotowany na mleku, nie proszek. Ten mi się prawie rozpłynął. Spróbuję tej wersji z proszkiem budyniowym albo skrobią kuku, bo otręby wolę wykorzystac do chlebka Klary:)
    • lalkaika Re: mokry spód sernika 17.09.10, 14:34
      [url=https://www.tickerfactory.com/weight-loss/wepFMRI/]
      [img]https://tickers.tickerfactory.com/ezt/t/wepFMRI/weight.png[/img]
      [/url]

A ja robie bez otrab wszelkich,w zwyklej foremce i jest v.good.
      Daje 2 lyzki mazeiny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka