Dodaj do ulubionych

warto powiedzieć jedno, szczególnie do nowych duka

21.09.10, 14:46
nek, kilkunastokrotnie spotkałam się z opinią, że dukan to zajebista dieta, chudnie się na niej w trimiga, białka powodują takie spalanie tłuszczu, że część z moich rozmówców chudnie już na samą myśl o nich. W szoku, bez podstawowych informacji rozpoczynają dietę opychając się bez namysłu serkami bo to białko i przecież wystarczy.
Otóż pragnę oświadczyć, że na dukanie nie chudnie się pięć kilo tygodniową a czasami nawet nie miesięcznie. Dukan jest super dietą bo koniec końców się chudnie ale potrzeba do tego dużo cierpliwości i samozaparcia a przede wszystkim CZASU. Płacz po 14 dniach dietowania, że na mnie dieta nie działa bierze się właśnie z tych niesprawdzonych informacji.
Proszę Was przebrnijcie przez dietę dwa misiące, przebrnijcie przez spadki wagi, wzrosty i zastoje i dopiero wtedy płaczcie, że nie działa, jeśli zajdzie taka potrzeba. Dukan to nie jest dieta cud, działa ale nie tak szybko jak mówią niezorientowani "na mieście" .
Życzę wszystkim "nowym" i "starym" też, powodzenia w dietowaniu i CIERPLIWOŚCI
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: warto powiedzieć jedno, szczególnie do nowych 21.09.10, 15:12
      Słusznie prawisz!
      Dodam, że dukan jest dietą wymagającą dyscypliny i umiejętności planowania. Nie można się do niej zabrać na łapu-capu. Trzeba wiedzieć, co się będzie jadło którego dnia, co kupować, w jakich ilościach. Nawyki zywieniowe i zakupowe to wielka siła, którą trzeba przezwyciężyć. Dużo się trzeba nauczyć - co kupować, gdzie to na półkach stoi, jak gotować i piec. Ale jak już człowiek nabierze wprawy, przyzwyczai się, to ma nową rutynę i jest łatwiej.
      Dieta to francusku regime - REŻIM. Nie ma lekko - jest reżim. Warto to wiedzieć!
    • nancy_callahan Re: warto powiedzieć jedno, szczególnie do nowych 21.09.10, 15:15
      Święte słowa.
      I dodam jeszcze od siebie, że nierozsądnie zaczynać dietę bez zapoznania się z książką, przemyślenia, przygotowania (i psychicznego i faktycznego - zakupy, planowanie, zorientowanie w asortymencie dozwolonych produktów).
      Nie wierzcie w cuda, wierzcie w siebie i trzymanie zasad.
      • magdula602 Re: warto powiedzieć jedno, szczególnie do nowych 21.09.10, 15:29
        trochę mi wstyd!!! ale bardzo fajnie wszystko napisałyście :)
        ja wiem że trzeba być cierpliwym bo odchudzanie dużo bo 30kg mam za sobą 3 lata temu
        Moze zaczęłam panikować bo kurczę każdy się chwali ile to on nie schudł tak własnie w trimiga i jak tak się słyszy to zaczyna się myślec co jest nie tak!
        Co do książki to ją mam :) czytałam kilka miesięcy wcześniej a wolę Was podczytywać bo można się dowiedzieć ciekawych rzeczy i jesteście doświadczone w bojach odchudzeniowych
        dzięki za ten wątek szczerze to chciałam taki założyć :)
        • slonce12 magdula 21.09.10, 15:33
          ale magdula kto tu schudł w trimiga bo nie widzę?
          • madzioreck Re: magdula 21.09.10, 20:02
            Powiedzmy, że ja schudłam w trymiga, ponad 20kg w 5 miesięcy. Tylko, że to nie jest żaden cud, a konsekwentne, bezgrzeszne trzymanie się za pysk. Przez te miesiące ani raz nie usiadłam i nie najadłam się niczego, czego nie powinnam, nie piłam alkoholu.

Po drugie - najszybciej chudną Ci, którzy zaczynają z wysoką nadwagą. Chyba wolałabym mieć do zrzucenia 10kg i bawić się z nimi pół roku, a miałam 30...
            • slonce12 Re: magdula 21.09.10, 21:29
              uważasz madziorek, że 4 kg misi ęcznie to tak dużo? to strata wagi zdrowa i z pewnością nie można jej określiś "trimigiem"
    • slonce12 Re: warto powiedzieć jedno, szczególnie do nowych 21.09.10, 15:28
      żeby nie było, tekst spowodowany frustracją bo:
      wszyscy są na dukanie i wszyscy piją piwo i chudną kilogramami bo dukan pozwala i pieprzą głodne kawałki jak powyżej
      nikt prócz mojego M nie zauważył, że schudłam, w dodatku jak mówię, że 9 kilo mnie ubyło pytają tak? nie widać, moja teściowa ostatnio wystrzeliła przy makowcu, tak się mordujesz a schudłaś coś już?
      waga moja spada bardzo wooooooollllllnnnnnooo, bardzo, bardzo wolno
      takie smuteczki mnie naszły, że jeszcze długa droga przede mną
      • magdula602 Re: warto powiedzieć jedno, szczególnie do nowych 21.09.10, 15:34
        slonce12 napisała:

nikt prócz mojego M nie zauważył, że schudłam, w dodatku jak mówię, że 9 kilo mnie ubyło pytają tak? nie widać, moja teściowa ostatnio wystrzeliła przy makowcu, tak się mordujesz a schudłaś coś już?
        słońce12 pewnie to z zazdrości ludzie potrafią dopiec niesamowicie!!!
        • ven.to Re: warto powiedzieć jedno, szczególnie do nowych 21.09.10, 16:23
          u mnie moje zgubione 9 dukaowych kilosów widac bardzo. Widzę ja ale głównie widzą inni :D
          ja akurat okresowo chudłam w "trymiga", długo nic a nagle bach kg w dół (to ten "trymig") - i tak się zbierało spadku 3 kg w ciągu miesiąca :)
          i uważam że to dobra prędkośc.
          Dziewczyny z większą nadwagą mają czasami spektakularne efekty w pierwszym miesiącu diety. Jest to na tej diecie dośc powszechne.
          Myślę że dobrze miec umiarkowane oczekiwania i wtedy jest ok. Wiadomo że czekamy na efekty z miesiąc - trzeba cierpliwosci
          Mimo wszystko uważam że na tej diecie na ogół szybko widzi się efekty.
          • lou_lou_72 Jeżeli chodzi o teściową i chudnięcie, to 21.09.10, 16:36
            moja też ma bielmo na oczach ;P
            Najlepszy numer odwaliła z prezentem imieninowym dla mnie: koszulka nocna w rozmiarze 44 :D
            Nigdy nie nosiłam takiego rozmiaru, nawet jak byłam słonicą w ciąży :D
            Po ciąży i karmieniu ważyłam 65 kg - wyglądałam coś ala różowa świnka pigi ;)
            Wzięłam się za siebie i schudłam do 56 kg. I to właśnie wtedy dostałam ten prezent :)
            Przykład drugi:
            W święta odwiedziła nas kuzynka, która sporo przytyła jak na mój gust, na co moja teściowa do niej: ojej jak ty schudłaś! Dziewczyna postawiła oczy w słup i zapytała tylko: taaaak?
            Jej mąż też otworzył oczy szerooookoooo i mówi, patrząc na mnie: no chyba Iwona to schudła sporo ...
            Także teściowe tak mają ;P
            • nancy_callahan Re: Jeżeli chodzi o teściową i chudnięcie, to 21.09.10, 16:40
              lou_lou 72 słodką masz teściową:) Powinna Ci starczać za wszystkie dukanowe słodycze...
              • teqilaa Re: Jeżeli chodzi o teściową i chudnięcie, to 21.09.10, 17:31
                no to ja naokoło tylko słysze prośbe aby sie już nie odchudzać. Ale wiem co przezywacie przy poprzednich dietach mialam podobne akcje. Jedna rada, olac i robić swoje! a co do głownego posta, zgadzam sie!!! ta dieta wymaga dużo od dietującego, efekty są spoektakularne ale porazki bywaja jeszcze bardziej spektakularne. No al cóz moda minie, nawyki zostaną i tylko to sie liczy heheheh
      • elrosa Re: warto powiedzieć jedno, szczególnie do nowych 21.09.10, 19:43
        Niektórzy ludzie tacy już są ;)

Ostatnio zobaczyłam się z wyjątkowo nielubianą kuzynką (to niedomówienie - nie lubiłyśmy się w dzieciństwie, a teraz, po wspólnym mieszkaniu przez dwa i pół roku, wręcz się nienawidzimy :P). Zauważyła, że schudłam. Poinformowałam, ile. A. oświadczyła, że właściwie to nie mam się co cieszyć, bo wcześniej byłam otyła, teraz mam nadwagę, a to też szkodliwe.
        Byłam na tyle złośliwa, że stwierdziłam, że wieczne narzekanie na wszystko szkodzi bardziej ;p

Grunt, to się nie przejmować - ja swoje widzę, jestem zadowolona, a opinia eks-anorektyczki specjalnie mnie nie rusza ;)
    • dolmadakia Re: warto powiedzieć jedno, szczególnie do nowych 21.09.10, 19:02
      No,ale osoby z wagą ciężką chudną szybciej i może to właśnie widać bardziej.A ktos,kto ma do zrzucenia mniej nie ma tak spektakularnych wyników.I to chyba robi taką opinie Dukanowi-"ale ona szybko schudła".Bo miała z czego.Ale oczywiście-trzeba cierpliwości i czasu-nic nie ma za darmo:-)
      A moja teściowa powiedział,żem bardzo zgrabna się zrobiła:-) Ale nie mi,tylko mojemu synowi/jako dobre dziecko powtórzył/ A teściowa jest ok-może się krępowala,widujemy się tylko 1-2 x w roku.
      • irenka82 Re: warto powiedzieć jedno, szczególnie do nowych 21.09.10, 19:39
        dziś mój kolega z pracy bezinteresownie (tak myślę..) zauważył ze bardzo schudłam :D jest pierwszy, który mi to mówi, bo nawet mój chłop (-14 kilo) stwierdził tylko ze cycki i pupa mniejsze. dostał stosowny oprd:)
        a schudłam może 3 kilo, ale mi to odpowiada:)
        • mamalideczki Re: warto powiedzieć jedno, szczególnie do nowych 21.09.10, 20:17
          Hehe, mój mąż ciągle narzeka, że mam za małe piersi teraz, on z tych, co lubią duże :-) A i tak nie jest źle, bo noszę 80E/F Przyzwyczai się w końcu :-D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka